Συνεντεύξεις

Σ. Φάμελλος: Η κοινωνία περιμένει από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια νέα πολιτική πρόταση με προοδευτική κυβερνητική διέξοδο

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στην εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής

 «Στόχος του συνεδρίου είναι να αλλάξει το κόμμα και η πολιτική του πρόταση προς την κοινωνία γιατί το πρόβλημά μας δεν ήταν το πρόσωπο του προέδρου. Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη μια νέα πολιτική πρόταση, με προοδευτική κυβερνητική διέξοδο αλλά και το αναγκαίο πολιτικό σχέδιο μιας πλατιάς κοινωνικής συμφωνίας που θα στηρίξει αυτή την αλλαγή», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής και στο δημοσιογράφο, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο.

Και προσθέτει “είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να αναβαθμίσει τις επεξεργασίες του, να ενοποιήσει τον πολιτικό του λόγο, να αξιοποιήσει τις οργανώσεις του. Να γίνουν ζωντανά δημοκρατικά κύτταρα ενεργών πολιτών, συνδεδεμένων με την κοινωνία, που θα αποδεικνύουν τις αξίες της πολιτικής, της συμμετοχής στα κοινά και των κοινωνικών αγώνων για την πρόοδο. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, αλλά είναι ένας όμορφος αγώνας και η μόνη βιώσιμη προοπτική για την κοινωνία και τη χώρα.”

Αναφέρεται στην ψήφιση του νόμου για το δικαίωμα στον γάμο όπου αποδείχθηκε ότι: «η ΝΔ μόνη της δεν θα μπορούσε να προωθήσει αυτή τη μεταρρύθμιση, εφόσον 52 βουλευτές της δεν την στήριξαν, από τους οποίους 4 Υπουργοί και Υφυπουργοί, και αρνήθηκαν μια μεταρρύθμιση που ικανοποιεί την συνταγματική υποχρέωση της ισότητας των πολιτών αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική και τα δικαιώματα του παιδιού. Η ΝΔ έχει πλέον ένα εμφανές και βαθύ εσωκομματικό ρήγμα, όπως διατυπώθηκε με την ακροδεξιά ρητορική της ομιλίας Σαμαρά… Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η στήριξη του νομοσχεδίου ήταν αυτονόητη. Ωστόσο η ψήφισή του έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον κ. Μητσοτάκη που βαρύνεται και με σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, που οδήγησαν στο ψήφισμα καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου για τη χώρα μας».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σχολιάζει πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο με ενίσχυση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, των υποδομών, της φοιτητικής μέριμνας και της έρευνας. Η δημόσια Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοσκοπίας. Το νομοσχέδιο πρέπει να μπλοκαριστεί μέσα και έξω από τη Βουλή. Και να αποτραπεί η εφαρμογή του ακόμα και αν νομοθετηθεί… Η εξόφθαλμη και προκλητική αντισυνταγματικότητά του θα είναι βασικός πυλώνας της αντιπαράθεσης, εντός και εκτός Βουλής. Και δεν έχουμε μόνο το όπλο της ένστασης αντισυνταγματικότητας αλλά και σειρά σχετικών ειλημμένων αποφάσεων του ΣτΕ. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι χωρίς ενεργοποίηση και διεκδίκηση όλων των δημοκρατικών και ενεργών πολιτών ο δημοκρατικός κόσμος δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας και το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας».

Αναφέρεται τέλος, στο ψήφισμα από τον ανώτατο αιρετό θεσμό της ΕΕ, του ευρωκοινοβουλίου, που «αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ μας απομακρύνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υποβαθμίζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα… Στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζονται ανησυχίες και για την έλλειψη αμεροληψίας στην έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη. Η πλήρης διερεύνηση του δυστυχήματος είναι μια αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Όμως η απαράδεκτη απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να απορρίψει την πρότασή μας για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τις ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή προσβάλλει την ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή και παρεμποδίζει την έρευνα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύεται:

Η κοινωνία περιμένει από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια νέα πολιτική πρόταση με προοδευτική κυβερνητική διέξοδο

Την περασμένη Πέμπτη υπερψηφίστηκε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε, ωστόσο, η ομιλία Σαμαρά. Ο Πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Τι απαντάτε;

Η ψήφιση του νόμου για το δικαίωμα στον γάμο απέδειξε ότι η ΝΔ μόνη της δεν θα μπορούσε να προωθήσει αυτή τη μεταρρύθμιση, εφόσον 52 βουλευτές της δεν την στήριξαν. Μάλιστα οι 52 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών 4 Υπουργοί και Υφυπουργοί, αρνήθηκαν μια μεταρρύθμιση που ικανοποιεί την συνταγματική υποχρέωση της ισότητας των πολιτών αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική και τα δικαιώματα του παιδιού.

Η νομοθετική αλλαγή οφείλεται στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και άλλων βουλευτών προοδευτικών κομμάτων ενώ το δρόμο για αυτή την μεταρρύθμιση άνοιξαν οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, δικαίωμα αναδοχής τέκνων από όλους, κατοχύρωση δικαιωμάτων στην εργασία, καθώς και η σχετική πρόταση νόμου του 2022.

Η ΝΔ έχει πλέον ένα εμφανές και βαθύ εσωκομματικό ρήγμα, όπως διατυπώθηκε με την ακροδεξιά ρητορική της ομιλίας Σαμαρά, που μας πηγαίνει χρόνια πίσω, με ευθεία αμφισβήτηση όχι μόνο του δικαιώματος στον γάμο αλλά και άλλων βασικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί ή δεν θέλει να διαχωρίσει τη θέση του από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, που εκπροσωπείται και στο υπουργικό Συμβούλιο και νομιμοποιήθηκε πλέον να μην ψηφίζει τα νομοσχέδια του κ. Μητσοτάκη. Έτσι όμως καταρρέει το κεντρώο και εκσυγχρονιστικό προσωπείο του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η στήριξη του νομοσχεδίου ήταν αυτονόητη. Ωστόσο η ψήφισή του έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον κ. Μητσοτάκη που βαρύνεται και με σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, που οδήγησαν στο ψήφισμα καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου για τη χώρα μας.

Μια από τις επόμενες μάχες εντός Βουλής θα είναι αυτή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στη δημόσια συζήτηση έχουν τεθεί θέματα συνταγματικότητας. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε ως αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να "μπλοκάρετε" το νομοσχέδιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο με ενίσχυση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, των υποδομών της φοιτητικής μέριμνας και της έρευνας. Η δημόσια Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοσκοπίας.

Εδώ και πέντε χρόνια, η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια και να εξυπηρετήσει τα κολλέγια εισάγοντας ακραία άδικες και ταξικές διακρίσεις στη νέα γενιά, προς όφελος κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Το νομοσχέδιο πρέπει να μπλοκαριστεί μέσα και έξω από τη Βουλή. Και να αποτραπεί η εφαρμογή του ακόμα και αν νομοθετηθεί.

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παράλληλα με τις κινητοποιήσεις ενεργοποιήσαμε μια πρωτοβουλία διαβούλευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα που καθολικά διαφωνεί αλλά η φωνή της δεν ακούγεται, λόγω και της φίμωσης των μέσων ενημέρωσης.

Η εξόφθαλμη και προκλητική αντισυνταγματικότητα θα είναι βασικός πυλώνας της αντιπαράθεσης, εντός και εκτός Βουλής. Και δεν έχουμε μόνο το όπλο της ένστασης αντισυνταγματικότητας αλλά και σειρά ξεκάθαρων σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ.

Αίτημα μας, όπως και καθολικό αίτημα των φορέων, είναι να μην έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια μεγάλη πολιτική μάχη που θα αποκαλύψει τα αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά σχέδια του κ. Μητσοτάκη αλλά και την προοδευτικότητα των υπολοίπων κομμάτων.

Είναι όμως ξεκάθαρο ότι χωρίς ενεργοποίηση και διεκδίκηση όλων των δημοκρατικών και ενεργών πολιτών ο δημοκρατικός κόσμος δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας και το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας.

Πριν από λίγες ημέρες συγκρουστήκατε στη Βουλή με τον Άκη Σκέρτσο για το κράτος δικαίου. Την ίδια μέρα, στο ευρωκοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποίησε εκδήλωση για την τραγωδία στα Τέμπη. Πώς συνδέεται η υπόθεση της 28ης Φεβρουαρίου με το κράτος δικαίου;

Το ψήφισμα από τον ανώτατο αιρετό θεσμό της ΕΕ, του ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ μας απομακρύνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υποβαθμίζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο κ .Μητσοτάκης, αντί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις πραγματικές καταγγελίες, επέλεξε να προσβάλλει το Ευρωκοινοβούλιο απαξιώνοντας το και να κατηγορήσει τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ γιατί είπαν την αλήθεια και υπερασπίστηκαν το δίκαιο.

Στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζονται ανησυχίες και για την έλλειψη αμεροληψίας στην έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη. Η πλήρης διερεύνηση του δυστυχήματος είναι μια αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Όμως η απαράδεκτη απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να απορρίψει την πρότασή μας για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τις ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή προσβάλλει την ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή και παρεμποδίζει την έρευνα.

Μπροστά στη φίμωση που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Ευρωβουλή και του ευρωβουλευτή μας, Κώστα Αρβανίτη, ανέδειξε την πληθώρα των ερωτημάτων που ακόμα μένουν αναπάντητα και την απαίτηση να προχωρήσει η έρευνα για όλους είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα είτε όχι. Παράλληλα, με κατεπείγουσα διαδικασία το έγκλημα θα συζητηθεί άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα επιτρέψουμε να κουκουλωθεί!

Σε λίγες ημέρες διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ίσως, ο σημαντικότερος πολιτικός σταθμός του κόμματος πριν τις Ευρωεκλογές. Που μπαίνει ο πήχης;

Στόχος του συνεδρίου είναι να αλλάξει το κόμμα και η πολιτική του πρόταση προς την κοινωνία γιατί το πρόβλημά μας δεν ήταν το πρόσωπο του προέδρου. Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη μια νέα πολιτική πρόταση με προοδευτική κυβερνητική διέξοδο και το αναγκαίο πολιτικό σχέδιο της πλατιάς κοινωνικής συμφωνίας που θα στηρίξει αυτή την αλλαγή.

Το συνέδριο οφείλει να ολοκληρώσει αυτό το σχέδιο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι ο φορέας της πολιτικής αλλαγής για μια Ελλάδα όπου κάθε πολίτης θα έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες.

Το κείμενο θέσεων προς το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διατυπώνει με σαφήνεια την πρότασή μας: μία Ισχυρή, Δημοκρατική, Σύγχρονη και Ανθρώπινη πολιτεία, ένα κράτος δικαίου, που δεν θα αφήνει κανέναν και καμία πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να ανακτήσει την επάρκεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο πήχης, ένα κόμμα που θα εμπνεύσει και θα εγγυηθεί την προοδευτική διέξοδο για την Ελλάδα.

Με αφορμή την εκδήλωση της ΕΦΣΥΝ έχει ανοίξει στο δημόσιο διάλογο η συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, σε μια περίοδο όπου τα συντηρητικά κόμματα κερδίζουν έδαφος έναντι των προοδευτικών. Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση; Μπορεί να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά;

Η κυβερνητική προοπτική δεν είναι αυτοσκοπός για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά ανάγκη για την ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα σήμερα, που στην Ευρώπη αλλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο ανακτούν έδαφος οι ακροδεξιές και σκοταδιστικές φωνές, πρέπει να δοθεί μια προοδευτική απάντηση, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας είναι πλέον προφανές ότι με τον κ. Μητσοτάκη «δεν πάει άλλο». Βλέπουμε από τη μία επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης και εκτεταμένη φτωχοποίηση και από την άλλη υπερκέρδη για τους λίγους. Υποβάθμιση του κράτους δικαίου και εκτεταμένο ξεπούλημα δημόσιων αγαθών, με ιδιωτικοποιήσεις σε παιδεία, υγεία, δημόσιους χώρους, ενέργεια και νερό.

Η κοινωνία αναζητεί λύσεις, όπως έδειξε στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών αλλά και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για το λόγο αυτό το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συζητά τη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχία, που θα περιλαμβάνει και τα μεγάλα ελλείμματα στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, αλλά και τη δίκαιη μετάβαση σε μία εποχή κλιματικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με ένα παραγωγικό σχέδιο.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να αναβαθμίσει τις επεξεργασίες του, να ενοποιήσει τον πολιτικό του λόγο, να αξιοποιήσει τις οργανώσεις του. Να γίνουν ζωντανά δημοκρατικά κύτταρα ενεργών πολιτών, συνδεδεμένων με την κοινωνία, που θα αποδεικνύουν τις αξίες της πολιτικής, της συμμετοχής στα κοινά και των κοινωνικών αγώνων για την πρόοδο. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, αλλά είναι ένας όμορφος αγώνας και η μόνη βιώσιμη προοπτική για την κοινωνία και τη χώρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη γίνεται πολύ συζήτηση για το Fly Over. Από την πλευρά σας, έχετε ασκήσει κατ επανάληψη κριτική στην κυβέρνηση για τον σχεδιασμό της. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει “τον λογαριασμό”;

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το 2019 να προωθήσει ένα μεγάλο έργο υποδομών με ΣΔΙΤ, χωρίς διαβούλευση και ολοκληρωμένες μελέτες, χωρίς κυκλοφοριακό σχέδιο για την τετραετή φάση κατασκευής και χωρίς να είναι προτεραιότητα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών. Το αποτέλεσμα είναι η Θεσσαλονίκη να ζει ένα εκτεταμένο κυκλοφοριακό έμφραγμα, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον, στο εμπόριο και τον τουρισμό της πόλης αλλά ακόμα και στην εξυπηρέτηση του αεροδρομίου και του τουρισμού της Χαλκιδικής. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς, πριν την έναρξη της ουσιαστικής κατασκευής του έργου, ενώ η συμφόρηση στην περιφερειακή «κοστίζει» στους πολίτες έως μιάμιση ώρα καθυστερήσεων τη μέρα!

Η ασυνέπεια της κυβέρνησης οδήγησε ήδη σε παράταση του χρονοδιαγράμματος πριν ξεκινήσει το έργο, με καταβολή αποζημίωσης στο ανάδοχο, κάτι που απαιτεί διερεύνηση των ευθυνών ακόμα και σε επίπεδο δικαιοσύνης, εφόσον προκαλεί ήδη δημόσιο κόστος.

Όλοι και όλες πληρώνουμε την καταστροφική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου αν δεν λυθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα που έχουν πνίξει την πόλη και δεν υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις στις δημόσιες μεταφορές, όπως η λειτουργία του μετρό και η ενίσχυση του ΟΑΣΘ. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιηθούν οι πολίτες και οι φορείς της πόλης, που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του ενημέρωσε από το Νοέμβριο.

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies