Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Στ. Κασσελάκης: Περήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Είναι το πρώτο αμεσοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο στη χώρα μας

Σημεία από τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στον Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ

- Για την περιοδεία στα νησιά: «Σίγουρα είναι ένα σημαντικό ταξίδι, το κάνουμε αυτή τη στιγμή για να μην προκαλέσουμε πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες όσο τώρα παίρνει μπροστά η σεζόν, άρα να μπορέσουμε να έχουμε λίγο πιο πολύ ποιοτικό χρόνο με τους φορείς, με τους κατοίκους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω, πέρσι είχαμε κάνει μια παρόμοια μικρή περιοδεία με τον ναύαρχο Αποστολάκη στα ακριτικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφέρεται η πολιτεία στους Έλληνες ισότιμα, δηλαδή από τον πρώτο πολίτη μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Από τον πολίτη ο οποίος ζει στη Γαύδο ή στους Αρκιούς ή στη Νάξο ή στη Σύρο, μέχρι ένα χωριό σε ένα ορεινό μέρος της Μακεδονίας. Αν θέλουμε να είμαστε μια χώρα η οποία θα έχει αποκέντρωση, προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές για νησιωτικότητα και ορεινότητα».

- Για τις ευρωεκλογές και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Όχι, δεν έχω άγχος. Γιατί κάνω αυτό το οποίο πρέπει να κάνω. Είμαι ο εαυτός μου, το κόμμα μας είναι αυθεντικό, δεν αλλάζουμε το ποιοι είμαστε. Έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ένα πολύ προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο όμως σέβεται και τις παραδόσεις της χώρας μας, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, να υπάρχει αυτός ο χαρακτήρας της Ελλάδας, αλλά συγχρόνως να είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Είμαι πάρα πολύ περήφανος για το ψηφοδέλτιό μας. Θεωρώ -και το ακούω από πολλούς- ότι είναι πολύ καλύτερο από της Νέας Δημοκρατίας, ότι υπάρχουν πολύ λαμπροί άνθρωποι, λαμπρά μυαλά. Είναι το πρώτο αμεσοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο στη χώρα μας. Δεν είναι ο Πρόεδρος ο οποίος επιλέγει με έναν στενό κύκλο του υποψήφιους για να διατηρήσει ισορροπίες και να προσπαθήσει να εκφράσει διαφορετικές ομάδες.

Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος ότι έχουμε τρεις ανθρώπους με αναπηρία, που είναι στο ψηφοδέλτιο με το δικό τους σπαθί, με την αξία τους, με τις γνώσεις τους από τα προκριματικά, χωρίς δηλαδή να αναγκαστώ να βάλω ποσόστωση για να υπάρχει εκπροσώπηση. Το ίδιο ισχύει και για ΛΟΑΚΤΙ υποψηφίους, ισχύει και για γυναίκες. Υπήρχε μια ποσόστωση για την οποία είμαι πάρα πολύ υπερήφανος ότι την εφαρμόζουμε ως κόμμα.

Άρα, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του φάνηκε να θέλει αυτή τη διαφορετικότητα να εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιό του. Και επίσης η διαδικασία δίνει εκπροσώπηση σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Από τα προκριματικά υπάρχει αντιπροσώπευση για κάθε Περιφέρεια της χώρας».

- Για τον αποκλεισμό του Δ. Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο και την τακτική της ΝΔ: «Πήρα μια απόφαση βάσει αυτών που άκουσα, η οποία ήταν απολύτως συνεπής με τις αξίες μου. Ο κ. Μητσοτάκης για ποιο λόγο κρατάει υμνήτρια του Κασιδιάρη στο ψηφοδέλτιό του; Για ποιο λόγο κρατά βουλευτή του, ο οποίος δεν ξέρει εάν θα με αποκαλέσει «ο» ή «η» Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή περνάμε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και μετά κρατάμε την ομοφοβία και τον ρατσισμό στα ψηφοδέλτιά μας;

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι τελείως αντιφατικό ανάμεσα στις υποψηφιότητες του. Δεν είναι δυνατόν να έχεις αμφιλεγόμενα πρόσωπα, τα οποία χαϊδεύουν ακροδεξιά αυτιά και συγχρόνως να έχεις κι άλλους αξιόλογους ανθρώπους. Τι μήνυμα στέλνεις; Στέλνεις ένα μήνυμα ότι αυτό που σε ενώνει είναι απλά η θέση, η εξουσία. Δεν είναι μήνυμα αρχών. Όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντα θα δρα βάσει αρχών».

- «Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που έχει απογοητευθεί από την πολιτική, που λέει ότι όλοι είναι το ίδιο. Και το μεγάλο μου στοίχημα, προσωπικά, είναι να μπορέσω να τους πείσω ότι η ομάδα που φτιάχνω, αρχίζοντας με το ευρωψηφοδέλτιο και μελλοντικά με την κυβέρνηση που θα παρουσιάσουμε, ότι μπορεί ν’ αλλάξει την κατάσταση. Ειλικρινά δεν είναι ανάγκη να ξυπνάμε κάθε μέρα και να είμαστε η Ελλάδα του παρελθόντος. Υπάρχει και η Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε».


- Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών: «Το βασικό είναι τι θα κερδίσει ο Έλληνας και η Ελληνίδα από τις ευρωεκλογές. Η Ευρώπη, όπως ξέρετε, είναι ένας πολύπλοκος οργανισμός ο οποίος, θα έλεγα, στερείται έμπνευσης αυτή τη στιγμή, στερείται και μιας λογοδοσίας στον Ευρωπαίο πολίτη. Θεωρείται από πάρα πολλούς Ευρωπαίους ότι είναι ένα γραφειοκρατικό λόμπι αυτό το οποίο βλέπουμε. Διαφορετικά λόμπι μέσω μιας γραφειοκρατίας, η οποία θέλει να επηρεάσουν οδηγίες και κανονισμούς.

Άρα η λογοδοσία στον πολίτη είναι πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια για ένα μέρος της Ευρωβουλής. Ότι πρέπει η Κομισιόν, η Προεδρία της, να επιλέγεται από το Ευρωκοινοβούλιο. Άρα υπάρχουν τομές που μπορούν να γίνουν για να είναι πιο αντιπροσωπευτική η Ευρωπαϊκή Ένωση».

- «Είδα και τον κ. Ντράγκι να αναφέρεται στο πώς πρέπει η Ευρώπη να αναδιαρθρωθεί. Από εκεί και πέρα το βασικό είναι η Ευρώπη που θέλουμε να μπορεί να είναι μια Ευρώπη πράσινη. Και η Ελλάδα έχει ανάγκη από κονδύλια και άλλα εργαλεία χρηματοπιστωτικά για να χρηματοδοτήσει την κλιματική προσαρμογή.

Μια Ευρώπη κοινωνική, το οποίο σημαίνει πάνω απ` όλα λιγότερη λιτότητα. Δηλαδή αυτό το οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα, σχεδόν 2,5%, πρωτογενή πλεονάσματα, είναι εντελώς αντιπαραγωγικό. Και πραγματικά πιστεύω ότι το κάνουν για να έρθει το 2027 και να δίνουν πάλι pass (food pass, market pass) για να είναι ένας κόσμος εξαρτημένος. Αλλά νομίζω πλέον ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρόκειται για κοροϊδία. Ειλικρινά το λέω αυτό μεταξύ της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα με το ολιγοπώλιο, στις τράπεζες με τα τεράστια υπερκέρδη και ούτω καθεξής».

- «Δεν το γνωρίζετε αυτό αν είμαστε στο 17%, διότι έχουν υπάρξει τέτοιες δημοσκοπήσεις, και μάλιστα μερικές, από ό,τι ακούω, έχουν δοθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου με τέτοια ποσοστά και μεγαλύτερα. Άρα, τα πάντα ρει».

- Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξωτερική πολιτική είναι σαφείς και σταθερές, τόνισε ο Στ. Κασσελάκης: «Κατ` αρχάς δεν το γνωρίζετε αυτό αν είμαστε στο 17%, διότι έχουν υπάρξει τέτοιες δημοσκοπήσεις, και μάλιστα μερικές, από ό,τι ακούω, έχουν δοθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου με τέτοια ποσοστά και μεγαλύτερα. Άρα, τα πάντα ρει. Από εκεί και πέρα το βασικό είναι να είμαστε, το λέω ειλικρινά αυτό, αυθεντικοί και συνεπείς όσον αφορά στο τι πρεσβεύουμε. Δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξουμε αυτό το οποίο είμαστε. Παραδείγματος χάριν στην εξωτερική πολιτική λέμε για τη Γάζα ότι πρέπει αυτή η σφαγή να σταματήσει, πρέπει να δούμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Σε αυτό έχω υπάρξει ξεκάθαρος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταδικάζουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».

- «Από εκεί και πέρα άλλο το Ιράν κι αυτό το οποίο έκανε και άλλο αυτό το οποίο γίνεται στην Παλαιστίνη με το αιματοκύλισμα αυτό των ζωών, των αμάχων συνανθρώπων μας, οι οποίοι ξυπνάνε και δεν ξέρουν αν θα ζήσουν μέχρι την επόμενη μέρα. Αυτό είναι απαράδεκτο».

- Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «Η κοινωνία μας βράζει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα μικρό μέρος της κοινωνίας που όντως ωφελείται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία είναι σε μια στάση ανασφάλειας, στασιμότητας. Αυτό το οποίο έχω πει και σε ομιλίες μου πρόσφατα ότι το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας έπρεπε να είναι «σταθερά, άτολμα, πουθενά». Διότι είμαστε σταθερά στον πάτο όλων των μετρήσεων».

- «Για ποιο λόγο να μην πάει ο Κώστας Καραμανλής στη Δικαιοσύνη; Για ποιο λόγο τον αμνηστεύει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας; Δεν πρόκειται να μιλήσω για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτή τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας. Διότι έχουν παντελή έλλειψη ευθιξίας».

- «Δεν απλά λάθη αυτά. Τώρα μιλάμε για την ανθρώπινη ζωή. Το σύστημα Υγείας το έχουν αφήσει να διαλυθεί. Εδώ, στα νησιά του τουρισμού, ξέρετε πόσους διασώστες έχει η Νάξος; Έξι διασώστες με τα ασθενοφόρα της. Σε ένα νησί που έχει πληθυσμό 150.000 το καλοκαίρι. Δηλαδή πρέπει να ξεφτιλιστούμε στην παγκόσμια οικονομία και στον τουρισμό για να ξυπνήσουμε; Δεν φτάνει η αξία της ανθρώπινης ζωής και δη της ελληνικής ανθρώπινης ζωής; Δεν φτάνει; Δεν τα μάθαμε αυτά πέρσι με τη Διονυσία στην Κω, που πέθανε πάνω στην καρότσα;

Η Νέα Δημοκρατία δεν βάζει αξία στην ανθρώπινη ζωή όπως πρέπει. Κι αυτό το βλέπεις παντού. Από το ΕΣΥ, το βλέπεις στα Τέμπη και τη συγκάλυψη που προκύπτει από κει και φυσικά στην οικονομική πολιτική της. Ένα νέο ζευγάρι πώς θ’ αρχίσει οικογένεια με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, μισθούς Βουλγαρίας, τους τεράστιους φόρους και ξαφνικά να έχεις υπερκέρδη σε τράπεζες, στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε βενζίνη και ούτω καθ` εξής; Δεν μπορεί να βγει έτσι ο λογαριασμός.

Για να μη σχολιάσω την έλλειψη αξίας στη ζωή, που δείχνει με την Αστυνομία. Το γεγονός ότι αυτό τον θεσμό αντί να τον ανασυγκροτήσει για ν’ αποδίδει, φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε μια γυναικοκτονία να γίνεται μπροστά από το φυλάκιο της Αστυνομίας. Αφού έχουν περάσει εννιά μήνες που νεοναζί Κροάτες διέσχιζαν με ρόπαλα τη χώρα και περπατούσαν χωρίς να τους αγγίξει κανείς μέσα στο μετρό.

Δηλαδή η ασφάλεια στη χώρα μας πώς θα επανέλθει; Πέντε χρόνια κυβερνούν. Έχω ήδη βγάλει προτάσεις για την ασφάλεια, για να μπορέσει η Αστυνομία να λογοδοτεί περισσότερο στον Έλληνα πολίτη, με επιλογή από τη Βουλή, με τον αστυνόμο τις γειτονιάς και άλλα μέτρα. Να είστε σίγουρος ότι, όταν γίνουμε κυβέρνηση, ο κόσμος θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος».

- «Όταν προέρχεσαι από τζάκι δεν σκέφτεσαι έτσι. Όταν προέρχεσαι από τζάκι, έχεις αλαζονεία. Και αυτή φαίνεται. Και με τα Τέμπη κτλ. Και με αυτή την αλαζονεία που λένε ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει τα εθνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες. Καλά, δεν ντρέπονται να το λένε αυτό; Έχουν καταδικαστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τους ελέγχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και για τα Τέμπη και για 2,5 δισ. απευθείας αναθέσεις στα ψηφιακά και τολμάνε και λένε για εθνικά συμφέροντα σ’ εμάς»;


- Για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Προφανώς ήταν μια έκπληξη η ανάρτησή του, αλλά καταλαβαίνω γιατί εκείνος εκείνη τη στιγμή ήθελε να μιλήσει με το δικό του τρόπο για το κόμμα για το οποίο είναι ακόμη σημαία. Από εκεί και πέρα έχει υπάρξει μια ανανέωση στο κόμμα, η οποία ήταν αναγκαία. Γι` αυτό εξάλλου και ο ίδιος έδωσε την ευκαιρία σε κάποιο άλλον να διεκδικήσει τη θέση του, για να μπορεί να υπάρξει… Το είχε πει και στην ομιλία του το βράδυ κατά τη διάρκεια της παραίτησής του στο Ζάππειο αυτό, για να μπορεί να γίνει οργανικά η ανανέωση στο κόμμα.

Από εκεί και πέρα να ξέρεις ότι τιμώ πάρα πολύ το έργο του ως πρωθυπουργός. Όπου πάω τώρα εδώ στα νησιά, ακούω όλη την ώρα το «τι εξαιρετική δουλειά είχε κάνει ο συγχωρεμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τα νοσοκομεία για τον Παύλο Πολάκη, τι καλή δουλειά είχαν κάνει με την Έλενα Κουντουρά για τον τουρισμό, όλη την ώρα μου λένε εξαιρετικά λόγια για τους υπουργούς μας. Για τον ναύαρχο Αποστολάκη που είμαστε μαζί, που είχε συνεισφέρει...».

- «Επειδή μόλις ήρθαμε και από τη Σύρο, ότι αυτό το antibusiness στερεότυπο το οποίο υπήρχε για τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω πλέον όλοι γνωρίζουν ότι έχει πάψει να υπάρχει. Πολύ απλά γιατί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος ο οποίος έχει επιχειρήσει και έμπρακτα δουλέψει στη ζωή του σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Το ναυπηγείο στη Σύρο άνοιξε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν που διαμεσολάβησε για να μπορέσει να επανεκκινήσει και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα 10 εκατομμύρια τα οποία τους τα χρωστούσαν. Άρα να μη λέμε ακόμη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… να τα βάφουμε όλα με μερικές μεγάλες πινελιές, υπάρχουν πάρα πολλά καλά που έχουν γίνει, μαζί με τα λάθη. Υπάρχουν πάρα πολλά καλά που έχουν γίνει. Και σας εγγυώμαι ότι αν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα χωρίς μνημόνια, θα αλλάζαμε τη χώρα προς το πολύ καλύτερο».

- Για το ζήτημα των θρησκευτικών πεποιθήσεων: «Ναι, είμαι θρήσκος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ως πολιτικός δεν μπορώ να διαχωρίζω αυτό το οποίο προσωπικά πιστεύω από τον βαθύ σεβασμό μου γι` αυτό που μπορεί κάποιος άλλος να πιστεύει. Το ένα δεν αντιφάσκει με το άλλο».

- «Κάποιος ο οποίος κατά τη γνώμη μου πρεσβεύει τις χριστιανικές αξίες, θέλει να αγαπήσει βαθιά τον συνάνθρωπό του, να προσφέρει και να του δώσει και εκείνου την ευκαιρία να είναι ευτυχισμένος με τον δικό του τρόπο».

- «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εναντίον κανενός, είναι υπέρ της ισότητας, της προόδου, της σύγχρονης κοινωνίας που θέλουμε να έχουμε. Εμείς δεν είμαστε ένας χώρος που δαιμονοποιεί ένα μέρος των Ελλήνων για να προωθήσει ένα άλλο. Εμείς θέλουμε να φέρουμε ευημερία στη χώρα μας, με έμφαση προφανώς στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, εκείνους που είναι στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού. Εκείνους που έχουν ανάγκη από φροντίδα επειδή έχουν ένα μέλος της οικογενείας τους με αναπηρία, επειδή έχουν γενικά γεννηθεί σε συνθήκες φτώχειας ή στο λάθος μέρος της χώρας, το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο. Άρα λοιπόν τίποτε από αυτά δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, αμφιλεγόμενα, το αντίθετο. Είναι υποχρέωσή μας να αγκαλιάζουμε όλη τη χώρα και να σπάμε αυτά τα στερεότυπα».

- «Σέβομαι το μεγαλείο της φύσης, του θεού. Από εκεί και πέρα πιστεύω στην επιστήμη, προφανώς. Απλά σέβομαι το γεγονός ότι υπάρχουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε στον κόσμο μας. Από εκεί και πέρα, ξέρετε, θα ξυπνήσουμε αύριο, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα να λύσουμε και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε».

- «Τα προβλήματα σίγουρα δεν λύνονται με θαύματα. Και να σας πω: το μεγαλύτερο θαύμα το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα, είναι πως κάποιος με μισθό βουλευτή μπορεί να έχει 42 ακίνητα στο πόθεν έσχες του. Αυτό να μας εξηγήσει κάποιος!»


- Για τα περιουσιακά του στοιχεία, ο Στ. Κασσελάκης τόνισε: «Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Αντώνη, ειλικρινά, από το μηδέν άρχισα, με το σπαθί μου τα έχω παλέψει. Με ειρωνεύονταν όταν ήμουν 29 ετών που ήθελα να σηκώσω κεφάλαια για να φτιάξω τη ναυτιλιακή εταιρεία, το πέτυχα. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά πέντε χρόνια και στον τομέα των ξηρών φορτίων και στα δεξαμενόπλοια, και σε αστακοκάραβα και σε άλλους κλάδους χρηματοοικονομικούς».

- «Τα αποτελέσματά μου είναι αποτελέσματα τα οποία μπορεί κάποιος να βρει, δημόσια, σε μια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο. Δηλαδή δεν είναι οικογενειακή εταιρεία ή offshore εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Δεν έχω φάει ένα ευρώ από τον τόπο αυτό».

- «Υπενθυμίζω ότι το πόθεν έσχες μου είναι μέχρι 30 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία με το που μπήκα στον στρατό και επειδή βλέποντας τις κυλιόμενες ότι πάμε πάνω, φύτεψε σε φιλοκυβερνητικά μέσα έναν δήθεν λαβύρινθο και ψέματα για το Delaware στην Αμερική ως φορολογικό παράδεισο. Λες και δεν ξέρουν -μπορεί και να μην το ξέρουν γιατί μπορεί να είναι άσχετοι στο επιχειρείν, προφανώς πολλοί από τους υπουργούς είναι άσχετοι στο επιχειρείν- αλλά άμα κοιτάξεις στην Αμερική το πώς φορολογούνται οι εταιρείες, δεν φορολογούνται εκεί που ιδρύονται, φορολογούνται εκεί που δραστηριοποιούνται. Οι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί στο Delaware, φορολογούνται στις άλλες Πολιτείες. Αλλιώς δεν θα υπήρχαν εταιρείες στις άλλες Πολιτείες. Δεν το ξέρουν αυτό»;

«Ή δεν το ξέρουν ή παίζουν ότι δεν το ξέρουν, πολύ απλά γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η λάσπη. Είναι να σπιλώσουν το γεγονός ότι κάποιος μπορεί αξιοκρατικά να πετύχει στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα, εάν δεν έχεις το σωστό επώνυμο, εάν δεν έχεις κληρονομιά, δεν πας πουθενά. Και αυτό είναι που πρέπει ν’ αλλάξουμε. Και αυτό το λέω «το ελληνικό όνειρο». Και δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και κοινωνικό. Όχι ατομική ευθύνη, συλλογική ευθύνη».


- Ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε, αναφερόμενος, στα σχέδια του για το μέλλον τα εξής: «Θα ήθελα να μπορέσω να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός για δυο θητείες, να μπορέσω να ολοκληρώσω ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να μπορούμε ως κυβέρνηση να ενώσουμε όπως είπα, όλη την Ελλάδα. Να αποκεντρώσουμε τη χώρα μας, να λύσουμε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε, μη βρεθούμε το 2050 με 6,5 εκατομμύρια Έλληνες και μια χώρα πάλι χρεοκοπημένη… Δεν είμαι κάποιος ο οποίος πιστεύει στην επ` άπειρον δραστηριότητα στην πολιτική. Σίγουρα δεν έχω σκοπό να γίνω επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχω σκοπό να είναι η μόνη μου ταυτότητα μακροπρόθεσμα».

- «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί για να κυβερνήσουν. Εγώ δεν είμαι ένας απ’ αυτούς. Εγώ θέλω ειλικρινά να προσφέρω. Αν είμαι χρήσιμος, και αν το κρίνουν έτσι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, να προσφέρω στον τόπο μου, στην πατρίδα μου που αγαπώ. Κι όταν φανεί ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος, να μπορέσω να έχω αναδείξει ανθρώπους στην πολιτική που αυτή τη στιγμή να φοβούνται να μπλέξουν, όπως λένε, με την πολιτική. Να φοβούνται τη λάσπη που θα δεχθούν, να φοβούνται τα αντίποινα στον χώρο εργασίας τους. Αυτό είναι το βασικό, να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Να μπορεί η πολιτική ν’ αποδώσει για τον πολίτη. Αυτή τη στιγμή, τον έχει απογοητεύσει πάρα πολύ».

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies