Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Διότι το Ταμείο πράγματι αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση και στην οικονομική κρίση και στην πανδημία. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που ζητούσαμε όλοι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί η Ευρώπη πρέπει να έχει ενιαίες πολιτικές, πρέπει να έχει αλληλεγγύη και πιστεύαμε -και το πιστεύουμε ακόμα, αν και είναι γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν- ότι πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να απευθύνεται σε όλη την οικονομία και άρα, σε όλη την κοινωνία της Ευρώπης. Πώς όμως; Έτσι ώστε να τροφοδοτεί ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, γιατί προφανώς αφορά στην οικονομία.
Και το λέμε αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που ασκούνται μέχρι τώρα - όχι μόνο από αυτές των εθνικών κυβερνήσεων - να τροφοδοτηθούν με μονομέρεια οικονομικές δραστηριότητες. Δηλαδή, από τη μια μεριά να χρηματοδοτούνται μόνο ολιγοπώλια, και να μην πηγαίνει το όφελος στο σύνολο της οικονομίας, και επίσης η χρηματοδότηση να αφορά ένα, πεπερασμένο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, ένα μοντέλο το οποίο πιθανά δίνει μεγέθυνση, αλλά δεν δίνει ανάπτυξη. Αυτοί είναι δύο σοβαροί πολιτικοί κίνδυνοι.
Και μάλιστα έχουμε αρνητικά παραδείγματα στο επίπεδο της Ευρώπης χρηματοδοτήσεων και πολιτικών που κατευθύνονται μόνο στους μεγάλους οικονομικούς ομίλους. Υπάρχει δηλαδή μια προνομιακή πολιτική προς όφελος των ολιγοπωλίων και στην Ευρώπη, και αυτό έχει να κάνει και με τη σύνδεση των ολιγοπωλίων με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.
Πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα στους πολίτες, οι οποίοι αμφισβητούν πολλές φορές την ευρωπαϊκή πολιτική και γι’ αυτούς τους λόγους. Αναφέρομαι σε αυτούς τους κινδύνους γιατί δεν είναι μόνο οι αδικίες στην εθνική πολιτική, υπάρχουν αδικίες και στην ευρωπαϊκή πολιτική και συνδέονται απολύτως με το ότι αυτήν την περίοδο κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή πολιτική το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν, οι υπουργοί στα συμβούλια κορυφής, οι επίτροποι ευθύνονται γι’ αυτήν την άδικη πολιτική γιατί οδηγούν την Ευρώπη σε πολιτικές λιτότητας, ανοίγουν τη στρόφιγγα για κάποιους λίγους για ένα διάστημα και μετά την κλείνουν για τους πολλούς. Οι πολιτικές λιτότητας έρχονται να καλύψουν τα ελλείμματα που δημιουργούν οι προνομιακές πολιτικές και έτσι έχουμε σοβαρά προβλήματα συνοχής, σοβαρά προβλήματα ανισοτήτων, που οδηγούν μεγάλα κοινωνικά στρώματα της Ευρώπης σε άρνηση της Ευρώπης, αλλά και σε άρνηση της πολιτικής αυτής καθαυτής. Έτσι τροφοδοτούν την ακροδεξιά.
Κύριε Παπαθανάση, πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε ότι η δική σας ελλειμματική πολιτική τροφοδοτεί την ακροδεξιά, γιατί τροφοδοτεί την αγωνία και τα αδιέξοδα. Και είναι και αυτό ένα από τα επίδικα των ευρωεκλογών που έρχονται. Διότι εμείς θέλουμε να έχουμε κοινές πολιτικές στην Ευρώπη, όχι όμως για μια Ευρώπη η οποία αδυνατίζει και πολιτικά και οικονομικά.
Πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές του 2024 με μια Ευρώπη η οποία δεν έχει εξωτερική πολιτική -η χρεοκοπία της Ευρώπης φάνηκε στην ουκρανική κρίση-. Με μια Ευρώπη η οποία δεν έχει πολιτική ενοποίηση, με μια Ευρώπη η οποία δεν έχει ενεργειακή πολιτική. Δεν είναι ενεργειακή πολιτική να εναλλάσσετε την εξάρτηση από εισαγόμενους ορυκτούς πόρους.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η πηγή του ορυκτού καυσίμου, πέρα από τα θέματα της διπλωματίας, αλλά ότι παραμένει η Ευρώπη εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα και η Ελλάδα.
Και υπάρχει μια Ευρώπη η οποία δεν έχει κοινωνική πολιτική, σε πολλές χώρες έχει ελλείμματα δημοκρατίας, έχει ελλείμματα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχει και σοβαρά προβλήματα διαφθοράς σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αποτύπωμα και στην Ελλάδα.
Αυτήν την Ευρώπη δεν την θέλουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε, για να έχουμε Ευρώπη, για να επιβιώσει και η Ευρώπη και οι κοινωνίες της. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο είναι ο ανώτατος αιρετός θεσμός της Ευρώπης, γιατί υπάρχουν δυνατότητες πολιτικής στο Ευρωκοινοβούλιο. Και αυτό το απέδειξαν και ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε περισσότερους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον υψηλότερο αιρετό θεσμό.
Μάλιστα πρέπει να έχουμε και ισχυρότερο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ των υπολοίπων θεσμών της Ευρώπης, που είναι διορισμένοι, γιατί πρέπει να ομολογήσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπηρετεί περισσότερο και τη δημοκρατική και την πράσινη πολιτική από ό,τι κάνει και το Συμβούλιο Κορυφής και η Κομισιόν.
Για τον λόγο αυτό λοιπόν εμείς θέλουμε αυτή η συζήτηση να αφορά και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή να μην εξυπηρετεί τα ολιγοπώλια, να μην εξυπηρετεί μόνο το lobbying, το οποίο αναπτύσσεται πολύ αποτελεσματικά τελικά στις Βρυξέλλες, με διασυνδέσεις με τα συντηρητικά κόμματα.
Πρέπει πρακτικά το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει ευκαιρία για να αποδειχθεί και να επιβεβαιωθεί και το ευρωπαϊκό πλαίσιο διακυβέρνησης. Διότι όσο η ευθύνη για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τις εθνικές κυβερνήσεις, αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κριτική που κάνουμε εμείς για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μόνο για την Κυβέρνησή σας, που σαφέστατα κάνει έναν λανθασμένο σχεδιασμό, αφορά και στην Ευρώπη, που δεν ελέγχει πού πηγαίνουν τελικά τα λεφτά των ευρωπαίων πολιτών. Γιατί στο τέλος της μέρας, συνολικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κριθούν και πιθανά θα κατακριθούν από τους ευρωπαϊκούς λαούς, επειδή δεν υπηρετείτε το εγχείρημα της ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν πολλαπλές κρίσεις, κρίση δημοκρατίας, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση αποτελεσματικότητας, κρίση ασφάλειας, κρίση ηγεσίας. Για την ευρωπαϊκή αριστερά η απάντηση είναι μία: περισσότερη Ευρώπη. Και μάλιστα όχι απλά περισσότερη Ευρώπη, αλλά και δημοκρατικότερη Ευρώπη. Διότι δεν μπορεί η Ευρώπη να διαιωνίζει αυτό το άδικο σύστημα εξουσίας, όπου η οικονομική εξουσία καθοδηγεί την πολιτική εξουσία προς όφελος κάποιων συμφερόντων.
Δυστυχώς, για να έρθουμε και στα της χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και τις αδικίες όσον αφορά τη διαχείριση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς από το 2020 το είχαμε αναδείξει. Τότε μιλάγαμε για περισσότερη διαβούλευση και περισσότερη διαφάνεια. Δεν το δεχτήκατε. Μια γενικόλογη περίληψη ήταν το πρώτο κείμενο που είχαμε για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μας ενημερώσετε ούτε για τις αιρεσιμότητες που εισάγατε στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσέξτε: Για να υλοποιήσετε αρνητικές πολιτικές –αναφέρομαι, παραδείγματος χάριν, στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού- το βάλατε ως προϋπόθεση στο Ταμείο Ανάκαμψης, στη δική σας πρόταση, για να έρθετε στη συνέχεια να μας πείτε «Δεν μπορούμε να μην το κάνουμε, θα μας κόψουν τους πόρους».
Άρα δεσμεύσατε εσείς τη χώρα σε αρνητικές επιλογές και αρνηθήκατε -θυμίζω την άρνηση του κ. Μητσοτάκη στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα- να υπάρχει μια διακομματική επιτροπή της Βουλής, για να λογοδοτεί η πολιτεία και η Ευρώπη στην κοινωνία για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το ίδιο κάνατε και τώρα με την αναθεώρηση. Μια μικρή περίληψη βγάλατε κάποια στιγμή, τον Αύγουστο και στη συνέχεια ήρθαμε να συζητήσουμε την αναθεώρηση της αναθεώρησης, η οποία έγινε γιατί έγιναν πλημμύρες. Δυστυχώς ένα τραγικό γεγονός, οι πλημμύρες της Θεσσαλίας, για το οποίο αποκαλύψατε σήμερα ότι πράγματι δεν είστε συνεπείς όσον αφορά την αποκατάσταση και τη χρηματοδότηση, ήρθατε στη συνέχεια να κάνετε αναθεώρηση της αναθεώρησης για να αποδειχθεί τι; Ότι απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα.
Τελικά ακόμα και αυτό το ελάχιστο βήμα δημοσιότητας αποκάλυψε τα δικά σας ελλείμματα. Και πρέπει να πω ότι τότε απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα, σιδηροδρομικά έργα, έργα όσον αφορά το 5G, τα ηλεκτρονικά διόδια, τα οποία τα είχατε πολυδιαφημίσει, και είναι προφανές ότι αν είχατε κάνει έστω μια στοιχειώδη διαβούλευση όλα αυτά θα είχαν βγει στην κοινωνία.
Δυστυχώς η Βουλή και η κοινωνία μαθαίνουμε ακόμα και τις απεντάξεις των αντιπλημμυρικών έργων από την Ευρώπη, όχι από εσάς, και μαθαίνουμε πολλά πράγματα τελικά απ’ έξω και όχι από τη χώρα. Για ποιον λόγο; Γιατί θεωρείτε ότι το 41% είναι ένα free pass για να κάνετε τα πάντα χωρίς λογοδοσία και χωρίς να αποδέχεστε καμία άλλη πρόταση.
Για παράδειγμα, έχετε ξεχάσει πλήρως την υποχρέωση και την αναπτυξιακή ανάγκη του δημοκρατικού προγραμματισμού, τον ρόλο της αυτοδιοίκησης, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν μαθαίνει τίποτα η αυτοδιοίκηση γι’ αυτά που σχεδιάζετε. Για τον φόρο ταφής απορριμμάτων; Το έμαθε εκ των υστέρων και μειώνει τώρα τον προϋπολογισμό της, τους πόρους των πολιτών. Για τη ρυθμιστική αρχή υδάτων; Επίσης δεν ήξερε τίποτα. Εκ των υστέρων τα έμαθε. Μαθαίνουμε ειδήσεις απ’ έξω, γιατί θέλετε και να απαξιώσετε τη δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Πρακτικά θέλετε να την κάνετε ένα μακρύ εισπρακτικό χέρι του κράτους, έναν βαρύ γραφειοκρατικό μηχανισμό χωρίς εργαζομένους και να της αναθέτετε μετά την ευθύνη γι’ αυτά που καθυστερούν.
Δηλαδή –προσέξτε- δεν ενημερώνετε την αυτοδιοίκηση για αυτά που σχεδιάζετε και στη συνέχεια της ζητάτε και τα ρέστα. Και έτσι ουσιαστικά αντιμάχεστε όλη τη δημοκρατική οργάνωση της πολιτείας και της κοινωνίας μας. Φοβάστε τη συζήτηση με τις παραγωγικές δυνάμεις, γιατί δεν μπορείτε να απολογίσετε ένα έργο το οποίο κατά κάποιον τρόπο ωφελεί το σύνολο των εργαζομένων της χώρας.
Μάλιστα πρέπει να προανακοινώσουμε ότι εμείς θα σας ρωτήσουμε, κύριε Παπαθανάση, επειδή λέτε ότι πήγαν οι πόροι στην ελληνική επιχειρηματικότητα, θα σας ρωτήσουμε λοιπόν να μας πείτε ποιο είναι το αποτύπωμα εργασίας το οποίο ωφελείται από τη χρηματοδότηση. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι οι χρηματοδοτήσεις πάνε σε λίγους και μεγάλους. Να μας πείτε λοιπόν σε πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πάνε οι πόροι και πόσοι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν και με τι ποσοστό δανείου και επιχορήγησης ανά εργαζόμενο, για να μετρηθείτε πραγματικά.
Διότι το ότι διαιωνίζετε τη σχέση με τα ολιγοπώλια δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Μίλησε ξεκάθαρα για τον κίνδυνο των ολιγοπωλίων, και όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα και όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα.
Διαφημίζετε τώρα την απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Έρχεστε δηλαδή με μαγειρεμένα νούμερα -τελικά αυτή η δημιουργική λογιστική τι κακό έχει κάνει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια- να μας πείτε ότι έχετε λογιστική απορρόφηση και παρουσιάζετε εικονικά τα κονδύλια που έχετε δώσει στα υπουργεία ή στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση και όχι αυτά που έχουν πάει στους ωφελούμενους. Προφανώς κατανομή θα κάνετε στους διαχειριστές των πόρων. Το ζήτημα είναι πόσα πηγαίνουνε στην πραγματική οικονομία.
Λέτε νούμερα που υπερβαίνουν το 20% ως προς την κατανομή πόρων. Τελικά όμως μαθαίνουμε ότι πραγματική απορρόφηση, δηλαδή δάνεια που έχουν δοθεί και χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί, είναι στο 11%. Αυτό δεν είναι πρόοδος. Μας μιλάτε για ποσά που φτάνουν τα 14,6 δισ. Και αν ψάξουμε, βρίσκουμε ότι τα 6 δισεκατομμύρια είναι λιμνάζοντες πόροι. Δηλαδή δεν φτάνει που δεν προχωράτε όπως πρέπει ακόμα και αυτή την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά κρατάτε ανενεργούς πόρους από την πραγματική οικονομία που φτάνουν τα 6 δισεκατομμύρια.
Και έρχεται ο κ. Χατζηδάκης και μας λέει ότι το 2024 θα έχουμε μεγάλες εισροές. Τα ίδια όμως μας λέγατε και τις προηγούμενες χρονιές. Και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τι μας λέει; Ότι, για παράδειγμα, από τους πόρους του 2023 από τα 3,6 δισ. οι δαπάνες ήταν 2,1. Άρα έρχεται και το Γραφείο Προϋπολογισμού και επιβεβαιώνει ότι πράγματι χρειάζεται να χτυπήσουμε ένα πολύ μεγάλο καμπανάκι.
Και ο κ. Στουρνάρας επίσης στην έκθεσή του που παρουσίασε προχθές, λέει ότι από τα 5,3 δισ. μεταβιβάσεων προς τους φορείς μόνο τα 2,4 είχαν φτάσει να καταβληθούν σε επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Για την πρόσβαση δε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα είπαμε και προηγουμένως, τα δάνεια σε λίγους και εκλεκτούς. Το 85% των δανείων σε τριάντα έξι επιχειρήσεις και μόλις 0,5% απευθύνονται σε κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ χρηματοδοτήσεις. Αυτή είναι η κατάσταση.
Θέλετε λοιπόν να δούμε και ορισμένα παραδείγματα; Έχουμε δύο τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα. Πώς χρηματοδοτείτε επιχειρήσεις;
Ποια επιχείρηση φιγουράρει στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης; Η «Ελληνικός Χρυσός», κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Ποια είναι η «Ελληνικός Χρυσός»; Είναι η εμβληματική επένδυση που μας λέγατε -και εσείς το λέγατε, κύριε Παπαθανάση- ότι θα έρθει να φέρει επενδύσεις. Δηλαδή χρηματοδοτούμε με τα λεφτά που θα έπρεπε να πάνε στη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα μια εταιρεία η οποία ήρθε και της χαρίσατε μια αποικιοκρατική σύμβαση στη βορειοανατολική Χαλκιδική, για να φέρει επενδύσεις και να δώσει θέσεις εργασίας.
Και τώρα ποια είναι η κατάσταση; Μειώνονται οι θέσεις εργασίας, δεν επιτρέπεται το δημόσιο να μπει μέσα να ελέγξει και η επιχείρηση αυτή δεν ασκεί ούτε τη βασική της υποχρέωση, με τη δικιά σας αποικιοκρατική χαριστική σύμβαση, να κάνει μελέτη μεταλλουργίας. Άρα δεν υπάρχει μεταλλουργία χρυσού, αλλά λεφτά τους δίνετε. Και υπάρχει κι ένα ερώτημα: Πώς παίρνουν χρηματοδότηση με ζημιογόνους προϋπολογισμούς, αφού υπάρχει αυτό το κριτήριο στο Ταμείο Ανάκαμψης;
Δεν έχουμε όμως μόνο την «Ελληνικός Χρυσός». Έχουμε και την άλλη μεγάλη επένδυση των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων. Ειλικρινά, θέλετε να μας εξηγήσετε, αφού θα μιλήσετε μετά, ποιο είναι το παραγωγικό αναπτυξιακό χαρακτηριστικό να χρηματοδοτούμε την αγορά εισαγομένων αυτοκινήτων σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών χωρίς να φτιάχνουμε θέσεις εργασίας στην παραγωγή;
Γιατί δεν έχουμε, για παράδειγμα, μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να έχει εξοικονόμηση ενέργειας όλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να έχει ενεργειακές κοινότητες, άρα φτηνό ρεύμα, όλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να έχει ψηφιακά εργαλεία και ηλεκτρονικού εμπορίου όλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;
Αλλά όχι. Θα πάρουν οι «κολλητοί» σας. Και οι «κολλητοί» σας είναι πράγματι η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και η «Ελληνικός Χρυσός». Αυτό είναι το δικό σας μοντέλο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα νούμερα. Πείτε ότι δεν ισχύει. Εμείς έχουμε τα χαρτιά.
Τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται όχι μεγάλη ευκαιρία, αλλά η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και αυτό πρόσφατα το επιβεβαιώνουν και φορείς όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο. Μη χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία προγράμματα τα οποία εξαγγέλλονται χωρίς να υλοποιηθούν, γιατί έχουμε μαζέψει μια λίστα τουλάχιστον δέκα πρωτοβουλιών που είναι «παγωμένες».
«Εξοικονομώ- Επιχειρώ»: Δύο χρόνια ανακοινώνεται. Στη δεύτερη θητεία της Κυβέρνησης «θα» ξεκινήσει.
Ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ: Το περιμένουμε πάρα πολλά χρόνια. Ξεκίνησε το ’19, ακόμα «παγωμένο».
Τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Δεν πρόκειται κανένα από αυτά να γίνει προεδρικό διάταγμα εντός των ορίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είχατε δεσμευτεί ότι θα έχουν τελειώσει.
Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: Ανακοινώθηκε, ξανα-ανακοινώθηκε, το είπε και στη Μασσαλία με τον κ. Μακρόν ο κ. Μητσοτάκης. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πηγαίνουμε. Το λέω για να καταλάβετε πώς σχεδιάζουμε την ανάπτυξη.
Ενεργειακές κοινότητες: Ελάχιστος αριθμός που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, λίγες που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο, γιατί αλλάξατε τη νομοθεσία και βγάλατε υπουργική απόφαση που «φωτογραφίζει» συμφέροντα για να συνδέονται στο δίκτυο.
«Εξοικονομώ»: Σοβαρό πρόβλημα πληρωμών.
Υποχωρεί πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τους βασικούς στόχους κλιματικής ουδετερότητας και ενεργειακής αναβάθμισης. Ο «πράσινος» κ. Μητσοτάκης μάς μιλούσε για έναν κλιματικό παράδεισο. Τώρα πάνε πίσω και από τους στόχους της Ευρώπης.
Να μην πω για τις επιλογές που κάνατε και εσείς προσωπικά για το φυσικό αέριο εις βάρος των ενεργειακών κοινοτήτων, που προφανώς δεν είναι «πράσινες» επιλογές, ή για το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», δηλαδή για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια. Και αυτό από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.
Να μην πω για το τελευταίο, κύριε Παπαθανάση, που πρέπει να δώσετε μια απάντηση, για το μεγάλο σκάνδαλο στην ανακύκλωση, όπου βγήκε ξανά αυτήν την εβδομάδα και συνέχεια ανακυκλώνεται το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εντόπισε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια σκανδαλώδη χρηματοδότηση στα λεγόμενα σπιτάκια ανακύκλωσης, ενώ προκύπτει ζήτημα και για τις διαχειριστικές αρχές.
Και εσείς που είστε πολιτικός προϊστάμενος τι κάνετε; Ήσασταν και στο προηγούμενο Υπουργείο, είστε και τώρα. Έχετε και προσωπική πολιτική ευθύνη για ένα σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ διπλής και τριπλής χρηματοδότησης που αφορά και το πρόγραμμα «Τρίτσης» και το ΕΣΠΑ.
Ενώ η χώρα μας δεν έχει ανακύκλωση, πάλι τακτοποιούνται «ημέτεροι» και τελικά θα βγείτε να μας πείτε για ανοδική οικονομική πορεία και ανάπτυξη, όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό αφορά μόνο το real estate και την αγορά «κόκκινων» δανείων.
Αυτά είναι παραγωγικές επενδύσεις; Όχι, κύριε Παπαθανάση, δεν είναι. Οι επενδύσεις που λέγατε ότι θα αυξηθούν στο 15%, κλείσανε στο 7% το 2023. Και το μερίδιο των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ απέχει οκτώ μονάδες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Άρα, η Ελλάδα υστερεί στην αναπτυξιακή της λειτουργία και παραμένουμε ευάλωτοι, όπως είπε και η Moody’s, στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού.
Αυτό δεν είναι ένα βιώσιμο παραγωγικό σχέδιο. Σπαταλιούνται οι ευρωπαϊκοί πόροι και του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν πηγαίνουν στους εργαζόμενους και τους κινδύνους αυτούς τους επισημαίνει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουμε πληθωρισμό απληστίας, έχουμε ολιγοπώλια, έχουμε χαμηλή απορρόφηση και η κοινωνία μας ξανά, ακόμη μια φορά, όπως και η οικονομία, γυρίζει στη «φούσκα» των ακινήτων, κάτι το οποίο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μάς οδήγησε στη χρεοκοπία.
Σ’ όλα αυτά βέβαια εντάσσεται και η σκανδαλώδης διαχείριση με τις τράπεζες. Πέρα από τον ολιγοπωλιακό τους χαρακτήρα, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν απαντήθηκε προχθές στη Βουλή.
Δεκάδες δισεκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών χάθηκαν. Δεν δόθηκε απάντηση, διότι κάνατε πέντε μήνες να έρθετε να συζητήσουμε για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γιατί αργήσατε; Για να προλάβετε να κάνετε την αποεπένδυση στις τράπεζες. Και τώρα δεν υπάρχει ύλη συζήτησης επί της ουσίας, αλλά δεν μας φέρατε τις εκθέσεις διάθεσης μετοχών. Ήλθατε, δηλαδή, στη Βουλή προχθές χωρίς να μας πείτε τελικά με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η τιμή και ο χρόνος διάθεσης των μετοχών.
Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτηση κατάθεσης εγγράφων, να φέρετε τις μελέτες διάθεσης των μετοχών των τραπεζών.
Δεν μπορεί να χάνονται δεκάδες δισεκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών και της χώρας έτσι, για να βλέπουμε τις τράπεζες να συσσωρεύουν υπερκέρδη, να είναι τρίτες στην Ευρώπη στα κέρδη σε σχέση με τα κεφάλαια, να έχουν μεγάλο επιτοκιακό άνοιγμα, να γίνεται κερδοσκοπία στα επιτόκια, να βγάζουν προμήθειες από τις κάρτες, αλλά να μην υπάρχει πραγματική οικονομία γιατί δεν δίνουν δάνεια και να κλείνουν τα υποκαταστήματα και τα ΑΤΜ σε όλη την περιφέρεια που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, να διακόπτουν τη ρευστότητα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια χάσαμε πάρα πολλές ευκαιρίες, παρότι υπήρχε καθαρός διάδρομος στη χώρα. Οι πόροι, που δεν τους έφερε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά αποφασίστηκαν από την ευρωπαϊκή ηγεσία, δεν δίνουν απάντηση ούτε στην κρίση της πανδημίας, την οικονομική δηλαδή τη δευτερογενή, ούτε στα μεγάλα αδιέξοδα της ανθεκτικότητας. Για ποιον λόγο; Διότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αφεντικό της χώρας στην οικονομία, στην κοινωνία, στη δημοκρατία. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι ξεκάθαρο, είναι κόλαφος κατά της χώρας μας. Δεν αξίζει μια τέτοια κατάσταση στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή και αυτή η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές.
Εμείς διεκδικούμε μια άλλη Ευρώπη, αλλά και μια άλλη Ελλάδα. Διεκδικούμε οι ευρωεκλογές να δώσουν ένα μήνυμα πρώτα απ’ όλα για διεύρυνση των κοινών πολιτικών της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα, για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να γίνει ένα Σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης και σύγκλισης, γιατί η Ελλάδα απομακρύνεται από την Ευρώπη, να έχει κοινωνικά κριτήρια, όχι μόνο δημοσιονομικά ή λιτότητας και να είναι μονιμοποιημένο το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης. Πώς; Με έναν ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό και με ουσιαστική αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου. Με μια «πράσινη» συμφωνία που θα είναι δίκαιη, που δεν θα δημιουργεί νέες και μεγαλύτερες ανισότητες, αλλά θα δημιουργεί πρόσβαση στο αγαθό της «πράσινης» ενέργειας. Και με φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή με φορολόγηση των υπερκερδών, που παρότι κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιβάλλει, εσείς επιλέξατε -και είστε στο Υπουργείο που το επέλεξε- να μην φορολογήσετε τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων των διυλιστηρίων για το 2023, άρα κάνετε πίσω και από ευρωπαϊκές πολιτικές.
Κάνετε πίσω ακόμα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς όπου έχουμε υποχωρήσει πάρα πολλά σκαλοπάτια. Το πρώτο είναι το έγκλημα στα Τέμπη. Η αποκάλυψη χθες του κ. Τερεζάκη ότι υπήρχε μονταζιέρα εκείνο το βράδυ απαιτεί απαντήσεις, γιατί υπάρχουν πλέον βεβαιωμένες δηλώσεις ότι υπήρχε μοντάζ εκείνη τη νύχτα την ώρα του δυστυχήματος. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το μπάζωμα όπου ήταν παρών ο κ. Τριαντόπουλος, όπως δήλωσε, αλλά και για τα εύφλεκτα υλικά στο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Αντί για απαντήσεις, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει και δυστυχώς επέλεξε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να χειροκροτεί και να δίνει συγχαρητήρια στον κ. Καραμανλή τη μέρα που συζητούσαμε για την πρόταση δυσπιστίας. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα της ΝΔ με την κοινωνία.
Ακούσαμε χτες και την Ευρωπαία Εισαγγελέα να λέει στην ακρόασή της για το Ευρωκοινοβούλιο: «Πόσες τραγωδίες χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;». Αυτό αποτελεί πλέον ένα στίγμα στην ελληνική πολιτεία, γιατί είναι αλήθεια το ότι η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε τον έλεγχο με βάση τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών στον αρμόδιο Υπουργό τότε, τον κ. Καραμανλή, αλλά και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Καραγιάννης και ο κ. Τριαντόπουλος.
Είναι δική σας επιλογή να κλείνετε την πόρτα στη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, όμως, τίποτα περισσότερο από ένα κόμμα το οποίο παραδέχτηκε με τις δηλώσεις του κ. Μαρινάκη και της κυρίας Ασημακοπούλου, ομολόγησε δηλαδή την ενοχή του για την παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων εκλογέων για ψηφοθηρικούς λόγους. Γι’ αυτό δεν θα απαντήσετε;
Η πολιτεία δεν θα πει τίποτα γιατί το κυβερνητικό κόμμα της Ελλάδας ομολόγησε ότι διαχειρίζεται παράνομα προσωπικά δεδομένα εκλογέων; Και ποιών άραγε εκλογέων; Μόνο των εκλογέων του εξωτερικού; Διότι όταν είπε ήδη μία φορά ψέματα η κυρία Ασημακοπούλου για το πώς συνέλεξε τα στοιχεία, μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα. Και για πόσους άλλους πολιτικούς και Ευρωβουλευτές δώσατε και χρησιμοποιήσατε παράνομα τα προσωπικά δεδομένα; Διότι παραδεχτήκατε ότι ήταν επτά μήνες στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, κατά τις δηλώσεις που κάνατε γρήγορα-γρήγορα, προφανώς για να καλύψετε κάποιους.
Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό που επιβεβαιώθηκε την τελευταία εβδομάδα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας για τον περιορισμό της πρόσβασης των παρακολουθούμενων προσώπων –ας το πω έτσι- στους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν στην παρακολούθησή τους, όταν δεν προκύψει κανένα στοιχείο εις βάρος τους. Εδώ, παρότι προσπαθείτε να κάνετε υπεκφυγές, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ξεκάθαρη. Τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας έκρινε αντισυνταγματικό το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, τον νόμο του κ. Τσιάρα.
Άρα η Νέα Δημοκρατία νομοθέτησε σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Αυτό αποδείχθηκε. Για ποιον λόγο; Για να μη μάθει κανείς τι έγινε στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Δεν δικαιολογείται κανένα μέτρο, όταν αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα. Έχετε υποχρέωση να μας πείτε για ποιον λόγο οι επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις και από την Αρχή Προστασίας του Αδιάβλητου των Επικοινωνιών στον Αρχηγό του Στρατού, στον κ. Χατζηδάκη, στον υπεύθυνο εξοπλισμών και σε πάρα πολλά άλλα πρόσωπα -εγώ θέλω να προσθέσω τον κ. Κουκάκη, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Τέλλογλου, τον κ. Κύρτσο- για ποιον λόγο έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις και ποιος συνδέεται με την παράνομη χρήση λογισμικού, κακόβουλου λογισμικού και με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Από πού κινούνται τα νήματα;
Παραμένουν πολλά ερωτήματα και η δικαιοσύνη -οφείλω να πω, κύριε Πρόεδρε- πρέπει να δώσει και αυτή απαντήσεις. Είναι έξι μήνες που επισκεφθήκαμε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η κοινωνία θέλει να εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη. Και εμείς το ίδιο θέλουμε. Γι’ αυτό πρέπει να δίνονται γρήγορες απαντήσεις.
Και γρήγορες απαντήσεις, πρέπει να πω ότι, χρειάζεται να δοθούν -μιας και έγινε θέμα σήμερα- και στους πολίτες της Θεσσαλίας. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει δοθεί σε κάποιες οικογένειες ακόμα η πρώτη αρωγή, να έρχονται οι βεβαιώσεις για τον φόρο, για τον ΕΝΦΙΑ, στους πλημμυροπαθείς, να μην έχει δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς και να βλέπουμε από τον νόμο που κατατέθηκε αυτήν τη βδομάδα ότι το μόνο σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να ιδρύσει μια ιδιωτική εταιρεία να διαχειρίζεται τα νερά της Θεσσαλίας, εις βάρος των πολιτών της Θεσσαλίας και των παραγωγών της Θεσσαλίας. Αυτή είναι η απάντηση που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Να πουλήσει ή να χαρίσει τα νερά της Θεσσαλίας, με δικαιολογία την πλημμύρα.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, το πολιτικό σκηνικό, πλέον, του 41%. Η κοινωνία έχει ισχυρή ανασφάλεια, αλλά και έλλειμμα εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Οι ευρωεκλογές θα φέρουν σίγουρα ανατροπές, φαίνεται σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής ανάγνωσης. Όποτε και αν αποφασίσει να τις κάνει ο κ. Μητσοτάκης και οφείλω να πω ότι, όσο καθυστερεί τόσο μεγαλώνουν και οι αποκλίσεις από την Ευρώπη.
Δεν μπορεί να είμαστε η δεύτερη φτωχότερη χώρα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης ούτε στην πρώτη πεντάδα του πληθωρισμού ούτε να έχουμε διπλάσιο ρεκόρ αυξήσεων στα τρόφιμα. Δεν μπορεί ένας στους τέσσερις Έλληνες να ζει κάτω από το επίπεδο φτώχειας. Θα έπρεπε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να έχει επιλύσει ορισμένα ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων.
Το μόνο που κάνατε ως Υπουργείο ήταν να βάλετε κι ένα επιπλέον χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Όμως, δυστυχώς, όλα αυτά η κοινωνία τα βλέπει μαζί με δραματική υποβάθμιση της ασφάλειάς της, που το ζούμε δυστυχώς έντονα το τελευταίο διάστημα με τα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα και την κυριαρχία των ξεκαθαρισμάτων της νύχτας, της οπαδικής βίας και των γυναικοκτονιών. Είναι φτωχά και λίγα τα λόγια για να περιγράψουν το αδιέξοδο και δυστυχώς περιορισμένος ο χρόνος.
Οφείλω να πω, όμως, ότι είναι πλέον εμφανές στην κοινωνία ότι απαντήσεις στα αδιέξοδα αυτά θα δοθούν και στις ευρωεκλογές και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει προοδευτική διέξοδο και στην αγωνία και στις αναζητήσεις της κοινωνίας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Βουλή