Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
κύριοι Υπουργοί,
οφείλω κι εγώ να ξεκινήσω από το τραγικό περιστατικό μιας ακόμα γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Και μάλιστα ενώ η γυναίκα είχε πάει να καταγγείλει στο Αστυνομικό Τμήμα την απειλή κατά της ζωής της και της σωματικής της ακεραιότητας. Είναι πάρα πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα. Οφείλω να πω ότι δημιουργούνται και ερωτήματα σχετικά με τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη για την ασφάλεια που μπορεί να νιώθουν οι πολίτες της χώρας μας. Πράγματι υπάρχουν ερωτήματα που συνδέονται με τη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων ευρύτερα, αλλά και με τη στελέχωση των Τμημάτων για την ενδοοικογενειακή βία, μιας και έχουμε αποδείξεις ότι υπήρχε ήδη ενημέρωση του Αστυνομικού Τμήματος και τουλάχιστον της ελληνικής πολιτείας για τους κινδύνους που διέτρεχε η γυναίκα και για προηγούμενα περιστατικά.
Με τραγικό τρόπο αποδεικνύεται ότι οι προσπάθειες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι αρκετές και νομίζω ότι πέρα από τα ερωτήματα ασφάλειας, επανέρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση και για τη θεσμική νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας που συνδέει τη βίαιη αφαίρεση της ζωής με την έμφυλη βία, με τη σεξιστική βία. Νομίζω ότι κάνει λάθος η Κυβέρνηση -το έχουμε θέσει πάρα πολλές φορές- που υποτιμά το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, όπως υποτιμά και τη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και την αντιμετώπιση των θεμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
χωρίς να υποτιμάμε τη σημασία του σημερινού νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε με τη μεγάλη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας και αφορά στο έγκλημα των Τεμπών. Οι προηγούμενες δύο εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν από τη συζήτηση αυτή και με το πόρισμα της Εξεταστικής και με την πρόταση δυσπιστίας.
Σας είχαμε δηλώσει -και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε- ότι το ζήτημα αυτό θα επανέρχεται συνέχεια στην πολιτική και στη δημόσια συζήτηση. Για ποιο λόγο; Διότι δεν έχει ακόμα λάμψει η αλήθεια, διότι δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και αντίθετα έχει αποκαλυφθεί ένα οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης και η κοινωνία το καταλαβαίνει. Αυτό το σχέδιο συγκάλυψης ξεκινάει και αναφέρεται στο Μαξίμου, αναφέρεται στις επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού. Το έχουμε πει ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους.
Δέσμευσή μας -και πιστεύω ότι μοιραζόμαστε τη δέσμευση όλης της Αντιπολίτευσης- ιδιαίτερα της προοδευτικής- είναι ότι το έγκλημα των Τεμπών θα αποκαλυφθεί και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτή είναι η βασική μας και η πρώτη μας δέσμευση. Δεν θα ξεχαστεί το έγκλημα.
Για τον λόγο αυτόν και αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτήν τη φορά με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού μας κυρίας Κουντουρά, θα υπάρχει μία ακόμα εκδήλωση, με συμμετοχή εκπροσώπων και της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των οικογενειών των θυμάτων αυτής της τραγωδίας για τις συστηματικές αποτυχίες και τις ελλείψεις στη σιδηροδρομική ασφάλεια. Αποδεικνύεται, αλλά με έναν τραγικό τρόπο –δεν θα το θέλαμε- πόσο σημαντικό είναι να έχουμε αριστερούς Ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο. Το επαναλαμβάνω. Δεν θα θέλαμε να υπάρχουν τέτοιες τραγωδίες στην πατρίδα μας.
Παραμένει ανοιχτή και η συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών, αλλά δεν είναι μόνο το Ευρωκοινοβούλιο που κινητοποιείται. Είναι η κοινωνία που δεν θέλει να ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Δεν έχει εμπιστοσύνη, κύριοι Υπουργοί, στην Κυβέρνηση. Δεν πιστεύει ότι είστε αμερόληπτοι. Δεν σας πιστεύουμε. Δεν έχετε δώσει αποδείξεις γι’ αυτό.
Μάλιστα, οφείλω να πω ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και η προσπάθεια συμψηφισμού που έκανε ο κ. Χατζηδάκης. Δεν είναι δυνατό να παρουσιάζεις ένα φιλελεύθερο προφίλ και να προσπαθείς να κάνεις συμψηφισμούς για ένα έγκλημα.
Σε κάθε περίπτωση, παρότι δεν υπάρχει καμία σχέση των περιστατικών, υπάρχει ένα ερώτημα: Πώς θα αποδοθεί δικαιοσύνη για 57 απώλειες ανθρώπινων ζωών και τραυματίες για το μεγαλύτερο, το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας μας;
Η κοινωνία δυστυχώς, κύριε Χατζηδάκη, κύριε Θεοχάρη, έχει καταλάβει ότι έχετε πολιτικά κίνητρα στη διαχείριση της υπόθεσης, κομματικά κίνητρα. Είναι ακόμα χειρότερο αυτό. Είχατε μια ευκαιρία στην πρόταση δυσπιστίας. Την κλωτσήσατε. Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αναγνωρίσει έστω ένα ψήγμα ευθύνης στον κ. Καραμανλή, τον κάλυψε και μοιραστήκατε όλοι και όλες τις ευθύνες του κ. Καραμανλή. Και μάλιστα κατηγόρησε εμάς ότι εκμεταλλευόμαστε την τραγωδία. Την επόμενη μέρα στον ΣΚΑΪ ο κ. Καραμανλής διατύπωσε την απαράδεκτη και προκλητική δικαιολογία -και διαβάζω ακριβώς- ότι δεν είχε καμία προειδοποίηση ότι θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα.
Δηλαδή ένα μικρότερο δυστύχημα θα το άντεχε η συνείδησή του;
Επίσης, δεν είναι προκλητικό να έχουμε καταθέσει εδώ στη Βουλή, και στην Εξεταστική ότι υπήρχαν έγγραφα και θα πω ένα από τα πολλά παραδείγματα, όπως το έγγραφο του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, του κ. Τσαλίδη, επί θητείας σας, ο οποίος προειδοποιούσε για ορατό κίνδυνο συμβάντος μεγίστης σοβαρότητας; Τι άλλο ήθελε δηλαδή ο κ. Καραμανλής; Γραπτό το είχε. Και να βγαίνει προκλητικά να λέει ότι δεν τον είχαν ενημερώσει για μεγάλο δυστύχημα, αλλά ήξερε για τις ελλείψεις. Δηλαδή άντεχε να υπάρχουν ελλείψεις και κίνδυνος; Οι μηχανοδηγοί δεν τον προειδοποίησαν εγγράφως για κινδύνους υγείας και ασφάλειας; Τι άλλο έπρεπε να του γράψουν;
Ήλθε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και μας είπε ότι δεν μπορούμε να τον αμφισβητήσουμε γιατί λέει την αλήθεια. «Κοιτάξτε με στα μάτια», είπε. Μία απόδειξη μάς έφερε; Εμείς μιλάμε ξεκάθαρα και έχουμε αποδείξεις και σας παρακαλώ, πάρτε τον λόγο. Υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης.
Θέλετε αποδείξεις; Πρώτον: Για ποιον λόγο αποκλείστηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή ο Πρόεδρος του ΟΣΕ και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ; Επί Νέας Δημοκρατίας ήταν και οι δύο. Δεν είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αποκλείστηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού που παραιτήθηκε με εμπιστευτική επιστολή στον κ. Μητσοτάκη; Το μόνο που σκέφτεται η κοινωνία είναι ότι θέλετε να κρύψετε κάτι. Δεν θέλετε; Καλέστε τον. Αποδείξτε το. Μία απόδειξη. Λόγια ότι λέμε την αλήθεια;
Δεύτερη απόδειξη: Γιατί δεν κλήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεδιοίκησης που επίσης παραιτήθηκε επί κ. Καραμανλή, ο κ. Κατσιούλης; Αυτά δεν είναι συγκεκριμένα;
Τρίτη απόδειξη ή ερώτημα που θέτουμε εμείς: Πώς γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του την επόμενη μέρα και στο Υπουργικό Συμβούλιο τη λανθασμένη ανάγνωση περί αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους, που είναι το ίδιο με το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα; Δεν μας απάντησε. Ποιος τον ενημέρωσε; Πώς έκανε αυτήν την τοποθέτηση; Είναι Πρωθυπουργός, δεν είναι η άποψή του σε μια προσωπική συζήτηση. Είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Κατά σύμπτωση ταιριάζει αυτή η άποψή του με τα παραποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα; Πείτε μας, πήρατε πρωτοβουλίες να βρείτε ποιος μπήκε ξημερώματα την μέρα του δυστυχήματος και πήρε τα αρχεία για να βγουν την άλλη μέρα το πρωί σε μέσα ενημέρωσης; Και ποιος τα έδωσε στα μέσα ενημέρωσης; Αυτό δεν σας ενδιαφέρει; Η παραπλάνηση της κοινής γνώμης, δηλαδή, όταν έχουμε το ίδιο βράδυ 57 θύματα; Εμάς, σας το λέμε, ως πολίτες η συνείδησή μας δεν το αντέχει. Θέλουμε απαντήσεις.
Πώς γίνεται να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Τριαντόπουλος ότι πήγε δύο μέρες μετά, 48 ώρες μετά τη σύγκρουση, εκεί για να αποκαταστήσει το χώρο ως υπεύθυνος αποκατάστασης του μπαζώματος και τώρα να λέει ότι δεν είχε καμία ευθύνη; Πώς γίνεται αυτό; Αφού έχουμε τις δηλώσεις του στα κανάλια. Ο ίδιος πήγαινε και έλεγε «Τελειώσαμε, από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή». Πολλές αναπάντητες ερωτήσεις.
Για το φορτίο της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας για ποιο λόγο δεν υπάρχουν απαντήσεις; Για ποιο λόγο υπάρχει συσκότιση; Ακόμα και χθες διαβάσαμε ότι οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών προειδοποίησαν τον Πρωθυπουργό εγγράφως ότι έχουν κι άλλες αποδείξεις. Δεν έχετε και εσείς αυτή την αγωνία να δείτε τι έγινε;
Δεν μας είπατε τίποτα και για τις παραιτήσεις των δύο Υπουργών. Τελικά τι έγινε; Γιατί παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι Υπουργοί του Μαξίμου.
Κάθε μέρα προκύπτει και μία ακόμα πληροφορία ότι ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος πήγαν με εντολή του κ. Μητσοτάκη σε αυτό το ραντεβού. Και είτε γιατί αποκαλύφθηκε το ραντεβού, είτε γιατί δεν πέτυχε, θυσιάστηκαν με τις παραιτήσεις τους για να μην πληγεί η εικόνα του κ. Μητσοτάκη.
Δεν εκτιμάτε κι εσείς ότι πολύ συχνά θυσιάζονται άνθρωποι δίπλα στον κ. Μητσοτάκη για να καλύψουν τον κ. Μητσοτάκη; Θέλετε λιγάκι να δούμε πόσες παραιτήσεις -όλες για θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου- δίπλα στον κ. Μητσοτάκη γίνονται για να καλυφθεί ο κ. Μητσοτάκης; Ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Κοντολέων στις υποκλοπές δεν ήταν δίπλα του, στην άμεση εποπτεία του; Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και ο γραμματέας αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας δικοί του άνθρωποι δεν ήταν για τα προσωπικά δεδομένα; Και τώρα οι κύριοι Μπρατάκος και Παπασταύρου.
Για να απαντήσουμε στον κ. Μητσοτάκη για εμάς δεν υπάρχει τίποτα πολύπλοκο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ένα παράκεντρο εξουσίας που διεκδικεί να κάνει κουμάντο στη χώρα. Όχι. Υπάρχει ένα κέντρο εξουσίας ισχυρότατο και αυτό αναφέρεται στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλες αυτές τις παραβιάσεις. Πού ψάχνετε για παράκεντρα; Στο Μαξίμου πρέπει να ψάξουμε.
Το ερώτημα, ξέρετε, δεν είναι -για να χρησιμοποιήσω μια φράση από το παρελθόν- ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Το ερώτημα είναι πώς κυβερνάτε αυτό τον τόπο, με ποιες πολιτικές κυβερνάτε. Και αυτή είναι δική σας επιλογή. Δεν είναι επιλογή κανενός άλλου.
Για να μην υπάρχει όμως συνέχεια σε αυτή την πολιτική κατηφόρα, εμείς πήραμε μία δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ στις 12 Μαρτίου. Τι είπε; Να δώσει τις απαντήσεις η δικαιοσύνη. Αυτό λέμε και εμείς. Να δώσει τις απαντήσεις η δικαιοσύνη.
Να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα, να συγκροτηθεί η προκαταρκτική επιτροπή, για να πάει ο κ. Καραμανλής στη δικαιοσύνη, να ελεγχθεί ανεξάρτητα, να ελεγχθεί με διαφάνεια χωρίς καμία κομματική παρέμβαση, χωρίς καμία συγκάλυψη, χωρίς αποκλεισμό κανενός μάρτυρα. Αυτό δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή, όταν μιλάει ο Πρωθυπουργός στην τηλεόραση εμείς δεν πρέπει να τον πιστεύουμε; Δεν είναι αξιόπιστος;
Ήθελε ο κύριος Πρωθυπουργός να του βρούμε έναν τρόπο να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής από τη δικαιοσύνη και μόνο από τη δικαιοσύνη. Ο κ. Καραμανλής όμως καλύπτεται από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Και ας τα αφήσει αυτά τα υποκριτικά. Ήρθε εδώ και μας είπε ότι δεν καλύπτεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Προφανώς. Από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών καλύπτεται. Επειδή καλύπτεται μόνο από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών να συμφωνήσουμε ότι του δίνουμε τη δυνατότητα να τον ελέγξει με διαφάνεια η δικαιοσύνη κι αν δεν έχει καμία ευθύνη να αποδοθεί λευκός και καθαρός στην κοινωνία. Αυτό δεν θέλουμε όλοι; Αυτό δεν θέλουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα; Αυτό δεν χρειάζεται η αξιοπιστία της πολιτικής;
Δεν υπάρχει, λοιπόν, δικαιολογία. Και μη μας λέτε ότι δεν έχουμε περιγράψει τα αδικήματα. Γιατί έγινε και αυτή η συζήτηση. Δηλαδή, έγινε μια εξεταστική επιτροπή το ξέρει όλη η Ελλάδα, το συζητάνε όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες. Δεν το ξέρει ο κ. Μητσοτάκης. Για να το ξέρει, λοιπόν, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εμείς χθες σας φέραμε ένα κείμενο το οποίο περιγράφει 10 τουλάχιστον περιστατικά αδικημάτων συγκεκριμένων παραβιάσεων. Πότε θα πάρετε θέση επί αυτού; Εσείς δεν θέλετε να γίνει μια συζήτηση για να ανοίξει η πόρτα της δικαιοσύνης;
Τώρα την πόρτα της δικαιοσύνης την κλείνει τυπικά η Βουλή με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Εμείς λέμε να ανοίξει η πόρτα. Να μπει άπλετο φως. Σας καταθέσαμε μια πρόταση. Θα τη δεχτείτε; Περιμένουμε μια απάντηση. Θέλετε να συζητήσουμε για ένα δύο θέματα από το κατηγορητήριο; Να τα συζητήσουμε. Θα ανοίξετε την πόρτα της δικαιοσύνης όμως ή όχι;
Θα καλύπτετε με τις δικές σας ψήφους τον κ. Καραμανλή και θα φέρετε εσείς το βάρος της συγκάλυψης και της έλλειψης απόδοσης δικαίου και δικαιοσύνης; Αυτό είναι το ερώτημα που έχουμε πλέον όλοι μπροστά μας.
Εγώ θα σας το ξαναπώ ακόμη μια φορά εκ μέρους όλης της πολιτικής ομάδας, όλου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και όλης της κοινωνίας. Δεν θα αφήσουμε το έγκλημα των Τεμπών να ξεχαστεί. Ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης εμείς θα κάνουμε τον αγώνα μας για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι.
Όσον αφορά στο παρόν νομοσχέδιο μας φέρνετε μία καθυστερημένη ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας. Να τα λέμε αυτά. Έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Μας το φέρνετε. Τώρα για ποιο λόγο οι έπαινοι, κύριε Χατζηδάκη και κύριε Θεοχάρη; Γιατί εφαρμόζετε τον ελάχιστο συντελεστή που βάζει η οδηγία; Οδηγία είναι. Έπρεπε εδώ και καιρό να γίνει. Να σας πω την αλήθεια καθυστέρησε η Ευρώπη. Το θέμα συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Είναι όμως άτολμη η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών –υπερεθνικών θα έλεγε κανείς- επιχειρήσεων. Το ποσοστό φορολόγησης του 15% είναι μια άτολμη προσπάθεια, του ΟΟΣΑ να βάλει φρένο σε ένα φαινόμενο που έχει διαπιστώσει εδώ και μια δεκαετία. Γιατί μας ενδιαφέρει; Διότι η αποφυγή φορολόγησης διαβρώνει την φορολογική βάση, δηλαδή μειώνει τα δημοσιονομικά. Μας δημιουργεί, λοιπόν, ελλείμματα στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην ασφάλεια και ταυτόχρονα διευρύνει τις ανισότητες. Εδώ, απ’ ό,τι διαβάζουμε, περίπου 170 δισεκατομμύρια είναι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ των οποίων τα 60 είναι η τεχνητή μεταφορά κερδών των πολυεθνικών. Τεράστια ποσά τα οποία μας χρειάζονται. Από πρόσφατη έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου μαθαίνουμε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πολυεθνική τόσο μικρότερος είναι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής.
Από την άλλη νομίζω ότι καταλαβαίνετε ότι το μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι. Δηλαδή, το 52% του παγκόσμιου εισοδήματος ανήκει στο 10% του πληθυσμού. Ενώ στο φτωχότερο 50% αντιστοιχεί μόνο 8,5% του παγκόσμιου πλούτου, του παγκόσμιου εισοδήματος. Αυτά είναι στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2022. Δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμέναμε, λοιπόν, μεγαλύτερη τόλμη και στην παγκόσμια κοινότητα. Είναι γεγονός.
Θα μπορούσαμε, κύριε Χατζηδάκη, να συζητήσουμε για έναν εγχώριο φόρο που θα προστεθεί έτσι ώστε να έχουμε μία φορολογική δικαιοσύνη. Εμείς, παραδείγματος χάριν, επιλέξαμε και ανακοίνωσε πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης τον κλιμακωτό συντελεστή. Όσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη τόσο μεγαλύτερος να είναι ο συντελεστής. Θέλετε να βρούμε μία αντίστοιχη συζήτηση για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους; Να έχουμε έναν πρόσθετο συντελεστή. Για να υπάρχει πράγματι μία ισοτιμία. Γιατί εμείς πάντα ως ευρωαριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε στον πυρήνα της πολιτικής μας τη μείωση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη λεγόμενη φορολογική ισότητα.
Πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλες τις επιχειρήσεις. Είναι δυνατόν να κλείνουμε το μάτι στη μεταφορά κερδών σε τρίτες χώρες όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη πληρώνουν 30% φόρο; Γιατί να συζητάμε μόνο για το 15%; Έτσι όμως αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός, προσβάλλονται οι θέσεις εργασίας.
Και είναι σίγουρο ότι αυτό το νομοσχέδιο αν μη τι άλλο είναι άτολμο. Ακούσαμε από τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο έναν μέσο όρο -ας το πούμε έτσι- φορολογίας 80.000 ευρώ. Εντάξει, κύριε Χατζηδάκη, συγνώμη, αλλά για αυτούς τους ομίλους και με αυτό τον τζίρο, τα ογδόντα χιλιάδες ευρώ είναι πασατέμπο. Συγγνώμη. Είναι άδικο, να σας το πω έτσι. Κι όμως δεν μας φέρνετε κάτι άλλο.
Από την άλλη όμως προσέξτε. Επιτρέπετε όχι μόνο αυτό. Επιτρέπετε και τον πληθωρισμό απληστίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει υπερκέρδη και μη φορολόγηση υπερκερδών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς είπε ότι περίπου το 50% του πληθωρισμού, οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων. Δεν είναι, δηλαδή, εξωγενές όπως επιχειρείτε να το παρουσιάσετε.
Άρα, εδώ έχουμε ένα επιπλέον φαινόμενο ότι στα κέρδη των επιχειρήσεων οφείλονται οι μεγάλες τιμές που πληρώνουν ο καταναλωτής και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δεν είναι εξωγενές αυτό, κύριε Χατζηδάκη.
Δεν είναι εξωγενές το ρεκόρ κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων το 2022. Αύξηση των κερδών 303%. Δεν εξωγενές. Είναι ελληνικό.
Είναι ελληνικό και μάλιστα αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων με διπλάσιο και πλέον ρυθμό από το κόστος εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται δίκαιη κατανομή. Έχουμε άδικη κατανομή των ωφελειών. Και ποια είναι η ανάπτυξη που μας λέτε;
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ο ίδιος ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να περιορίσουν το περιθώριο κέρδους, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του πληθωρισμού απληστίας. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας, αν δεν κάνω λάθος.
Ας δούμε όμως πως πάει η Ελλάδα στον πληθωρισμό. Δείτε πρωτιές: Πρώτη στον πληθωρισμό τροφίμων τον Οκτώβριο, δεύτερη τον Νοέμβριο, δεύτερη τον Δεκέμβριο, πρώτη τον Ιανουάριο, δεύτερη στις ανατιμήσεις τον Φεβρουάριο. Αυτές είναι οι πρωτιές του κ. Μητσοτάκη. Κατά τα άλλα, πηγαίνει ο κύριος Πρωθυπουργός με τον κ. Σκρέκα στο σούπερ μάρκετ. Ναι, αλλά δεν πάνε στο ταμείο να πληρώσουν. Το ηλεκτροσόκ είναι στην ταμειακή μηχανή, δεν είναι με τις κάμερες όταν κάνει βόλτες ο κ. Μητσοτάκης μέσα στο σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες αλλού παθαίνουν το ηλεκτροσόκ.
Και μας φέρνετε τώρα να πανηγυρίσετε μία αύξηση στον κατώτατο μισθό, η όποια αύξηση, πέρα από το ότι αφορά το 25% των εργαζομένων, αν βγάλετε και τα φορολογικά βάρη, είναι της τάξης των 39, 40 ευρώ το μήνα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έχουμε ευρωπαϊκές τιμές και με πρωτιά, αλλά βαλκανικούς μισθούς. Και δυστυχώς, δεν μπορείτε να διαφωνήσετε αφού το είπε και η Eurostat ότι, είμαστε ελάχιστα πάνω από τη Βουλγαρία, δεύτεροι και πολύ κοντά πια στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης.
Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζηδάκης βλέπει ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Ναι, στον Economist, αλλά την κοινωνία την ακούει; Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε ότι όλη η κοινωνία που μιλάει για την ακρίβεια δεν έχει δίκιο και έχει δίκιο ο κ. Χατζηδάκης με τον Economist, που παρουσιάζει τα χρηματιστηριακά κέρδη ως ανάπτυξη. Πράγματι, αυτά έχουν αυξηθεί, για λίγους όμως, και τα οποία δεν θα φορολογείτε όπως πρέπει.
Από την άλλη είδαμε ότι τα πρόσφατα λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις οφείλονται στο ενεργειακό κόστος, δηλαδή στις επιλογές του κ. Χατζηδάκη όταν είχε ευθύνη της ενεργειακής πολιτικής. Γιατί είναι ο πρωτεργάτης των υπερκερδών ο κ. Χατζηδάκης, μην το ξεχνάμε. Αυτός ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, αυτός έφερε τα υπερκέρδη, αυτός ενεργοποίησε το χρηματιστήριο ενέργειας χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Και μετά επί Νέας Δημοκρατίας μπήκε ρήτρα στη ΔΕΗ για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021.
Εδώ, λοιπόν, τώρα έχουμε και μία εικόνα ψευδή για το αναπτυξιακό θαύμα. Να διαβάσω από τη μελέτη του ΚΕΠΕ; Διάβαζα ένα άρθρο του κ. Λιαργκόβα την Κυριακή στη REAL NEWS: «Οι επενδύσεις το 2023 δεν αυξήθηκαν κατά 15,5% αλλά κατά 7% και το μερίδιό τους ως ποσοστό του ΑΕΠ απέχει περισσότερο από οκτώ μονάδες από το μέσο όρο της Ευρώπης». Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε; Εξάλλου και η Έκθεση της Moody’s αναφέρεται στην ευαλωτότητα της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, όταν το 2023 η μόνη κατηγορία με ανοδική δυναμική ήταν οι κατασκευές. Άρα, πρόβλημα και στο αναπτυξιακό μοντέλο, γιατί μας είπατε για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Και λέει: «Είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό απληστίας στα τρόφιμα μετά τη Μάλτα και στις τράπεζες». Αυτό είναι το αναπτυξιακό θαύμα, κύριε Χατζηδάκη;
Για κάποιους, βέβαια, η πραγματικότητα είναι ρόδινη. Ποια πραγματικότητα; Η πραγματικότητα –συγκρατήστε- των τραπεζών, των εταιρειών ρεύματος, των διυλιστηρίων και των σούπερ μάρκετ. Να βάλουμε και τις τηλεπικοινωνίες γιατί πρόσφατα διαβάσαμε ότι και εκεί είμαστε στις πρώτες θέσεις κόστους της Ευρώπης. Δεν χρειάζεται απάντηση. Δεν χρειάζεται απάντηση σε ένα ερώτημα «γιατί δεν προχωράτε σε φορολόγηση των υπερκερδών». Διότι τα υπερκέρδη των μεγάλων ομίλων είναι το ιερό δισκοπότηρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτά προστατεύουν με κάθε τους δυναμική, με κάθε τους δυνατότητα, αυτός είναι ο μόνος στόχος της Κυβέρνησης.
Υπάρχουν πραγματικές ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί. Ερώτημα πρώτο: Ρεύμα. Γιατί δεν έχετε φορολογήσει ακόμα τα υπερκέρδη της προμήθειας; Εδώ και δεκαοκτώ μήνες υπάρχει Υπουργική Απόφαση και δεν τα φορολογούν τα υπερκέρδη προμήθειας, από τον Αύγουστο του 2022.
Θυμάμαι δύο μήνες –τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβρη- είχαν υπερκέρδη ένα δισεκατομμύριο. Δεν έχουν φορολογηθεί. Υπάρχει Υπουργική Απόφαση, με δικιά μας πίεση. Δεν έχουν φορολογηθεί. Βέβαια, να πω την αλήθεια, αν ήταν τίποτα μικρομεσαίοι για να τους βάλουν χαράτσι, θα το είχαν κάνει και αναδρομικά. Σε αυτά είναι πρώτοι και καλύτεροι.
Δεύτερον, οι αδιανόητες δηλώσεις του κ. Θεοχάρη. Είναι μια ευκαιρία τώρα που είστε εδώ μαζί να το αλλάξετε. Μας είπε ότι «ο Κανονισμός της Ευρώπης για τη δυνατότητα έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών στα διυλιστήρια δεν θα εφαρμοστεί το 2023, γιατί ήταν χαμηλές οι τιμές καυσίμων». Τώρα αναρωτιέμαι, στις ταμειακές των σουπερμάρκετ δεν πηγαίνετε, έχετε πάει μια βόλτα στα πρατήρια βενζίνης να δείτε ότι η βενζίνη είναι στα 2 ευρώ; Ξέρετε τι πληρώνει σήμερα ο πολίτης για βενζίνη; Και μας λέτε ότι δεν είναι ακριβές οι τιμές καυσίμων και γι’ αυτό δεν φορολογείτε τα διυλιστήρια;
Ξέρετε ότι τα διυλιστήρια γράψανε το 2022 4 δισεκατομμύρια κέρδη και το 2023 περιμένουμε να δούμε, αλλά θα είναι και πάλι ψηλά, θα είναι δισεκατομμύρια τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Κατά τα άλλα, δεν θα τα φορολογήσουν παρότι η Ευρώπη τοι επιτρέπει και λέει ότι μπορείτε να έχετε έκτακτη φορολόγηση.
Εμείς περιμένουμε αν θα έρθει να απαντήσει για αυτά ο κύριος Πρωθυπουργός. Έχουμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πρωθυπουργό γι’ αυτό το ζήτημα, να έρθει εδώ να μας πει τελικά. Θα εφαρμόσετε τον Κανονισμό, ναι ή όχι; Θα έχετε έκτακτη φορολόγηση στην ενέργεια να αποδοθούν στην κοινωνία, στα νοικοκυριά, στην παραγωγή, στην επιχειρηματικότητα; Πιστεύουμε ότι αυτό είναι δικαιοσύνη.
Όταν εμείς μιλάμε, λοιπόν, για μέτρα για την ακρίβεια, ο κ. Χατζηδάκης μας κατηγορεί για πλειοδοσία και μαγικές γομολάστιχες. Μάλιστα.
Ξέρετε, κύριε Χατζηδάκη, έχουμε μια διαφορά: Εσείς απολογείστε στα υπερκέρδη, εμείς απολογούμαστε στην κοινωνία. Δεν απολογούμαστε, όμως, σίγουρα σε εσάς. Γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη να υπάρχει δίκαιη και έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών.
Έκανε συγκεκριμένες εξαγγελίες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης για μια σειρά μέτρων για την ακρίβεια. Λέω ορισμένα λόγω πίεσης χρόνου:
Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους στο ρεύμα, στη χονδρεμπορική. Γιατί δεν το εφαρμόζετε; Το έχουν πολύ πιο προηγμένες χώρες. Δεν μου αρέσει να το λέω αυτό για τη χώρα μου, αλλά το έχουνε.
Ανώτατο περιθώριο κέρδους στο συντελεστή διύλισης, δηλαδή στα κέρδη ανά βαρέλι. Έχουν πάει στο τριπλάσιο επί Νέας Δημοκρατίας, από την περίοδο 2019 – 2020.
Επιβολή πλαφόν για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά. Γιατί δεν μπαίνει;
Μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας.
Το παρατηρητήριο τιμών, που συγκρίνει τιμές προϊόντων με την Ευρώπη.
Η μείωση του κόστους για την κάρτα απεριορίστων διαδρομών,
Η μείωση του αγροτικού κτηνοτροφικού κόστους,
Η απαλλαγή και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Γιατί όλα αυτά δεν τα προχωράτε;
Όμως, θα ήθελα να κλείσω με ένα ζήτημα, το οποίο μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: Το πόσο βάζετε πλάτη στις τράπεζες και στους servicers.
Εδώ o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διαπίστωσε ολιγοπωλιακή δομή στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη και στις τράπεζες. Τα κέρδη των τραπεζών έχουν ενισχυθεί προκλητικά, ενώ η οικονομία δεν βρίσκει δανεισμό, δεν έχει πρόσβαση σε δάνεια και τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα. Τα καθαρά κέρδη τραπεζών το 2023 ήταν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το επιτοκιακό έσοδο ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ, από τη διαφορά επιτοκίων. Είχαμε τεράστια ψαλίδα. Και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι αυτή η κερδοφορία οφείλεται στα έσοδα τόκων.
Και εσείς τι κάνετε γι’ αυτό; Παρακάλια –λέει- για να μειώσουνε τις επιβαρύνσεις στις κάρτες και στις προμήθειες.
Όμως, οφείλω να πω -επειδή αναφερθήκατε- κύριε Χατζηδάκη, ότι το αλαλούμ που γίνεται με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη δική σας ανεπάρκεια γιατί δύο χρόνια το καθυστερείτε ως Κυβέρνηση. Ρωτήστε τον κ. Πιτσιλή πόσες φορές έχει δώσει αναβολή.
Θυμάμαι, τελευταία φορά, ήταν επίσημη αναγγελία όταν συζητάγαμε τον Προϋπολογισμό του 2024, δηλαδή τον Δεκέμβριο είχε δοθεί πάλι αναβολή. Και στις προγραμματικές δηλώσεις το είχαμε αναφέρει εμείς, τον Ιούνιο, Ιούλιο. Και τότε υπήρχε αναβολή.
Αναρωτιέμαι αν μιλάτε καθόλου με την αγορά. Ξέρετε ότι σήμερα οι επαγγελματίες δεν μπορούν να βρουν άκρη με την τράπεζα για να συνδέσουν τα μηχανήματά τους; Ήμουν το σαββατοκύριακο με επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι περιμένουν τρεις μέρες να σηκώσει το τηλέφωνο το τηλεφωνικό κέντρο της Τράπεζας, γιατί είναι με τον τεχνικό, είναι με την εταιρεία που έχει την ταμειακή μηχανή, αλλά δεν λύνει το θέμα η τράπεζα.
Μ’ αυτό τι κάνετε; Για ποιον λόγο δεν λάβατε τις πρόνοιες να είναι έτοιμη η αγορά, με χρηματοδοτημένο το κόστος δεδομένων, το κόστος των ταμειακών μηχανών και να λυθούν όλα αυτά με έναν προγραμματισμό; Γιατί πολύ απλά δεν είστε, επ’ ουδενί, άριστοι. Και δεν σας νοιάζει η αγορά. Μπορώ να σας πω ότι συρθήκατε κιόλας σε αυτό το μέτρο. Γι’ αυτό το καθυστερούσατε και πάρα πολύ.
Και τα πρόστιμα, δεν είναι για τις τράπεζες που καθυστερούν, τα πρόστιμα θα είναι για τους υπόχρεους. Γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εσείς, όμως, κάνετε μόνο χατίρια.
Και θα κλείσω, με ένα ακόμα χατίρι, το οποίο βρήκαμε πρόσφατα. Και πρέπει να το πω από αυτήν τη θέση, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό: Ένα νέο περιστατικό αριστείας, λοιπόν, του κ. Χατζηδάκη μάς έφερε ο Σύλλογος Προστασίας Δανειοληπτών και Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και αφορά στο πώς εφαρμόζεται ο νόμος για τους servicers, ο ν. 5072 του Δεκεμβρίου.
Στο άρθρο 115 παράγραφος 2 περιείχε ένα έντυπο, το έντυπο δημοσίευσης στο ενεχυροφυλακείο, που νομιμοποιεί ουσιαστικά τον διαχειριστή πιστώσεων. Αντί να φέρει ακριβώς το πώς επιλύεται το κάθε δάνειο, δηλαδή το πόσο κόστισε πόσο το παίρνει και πώς έγινε ο τρόπος υπολογισμού, φέρνει ένα έντυπο.
Οι εταιρείες, βέβαια -τα funds και οι servicers- χρησιμοποιούν αυτήν τη διαδικασία για να αποκρύψουν προς τον πραγματικό δανειολήπτη ποια είναι η κατάσταση και πώς ακριβώς έχουν πάρει τελικά το δάνειο.
Η διάταξη αυτή, όμως, ήρθε για να διευκολύνει τις εταιρείες διαχείρισης -να το λέμε ξεκάθαρα.
Ενώ, όμως, μέχρι τώρα η θέση του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και των εντύπων που υπήρχαν για να συμπληρωθούν, έλεγε ότι πρέπει να αναφέρεται πάνω και το κόστος και ο τρόπος υπολογισμού, βλέπω με εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι στις 9 Φεβρουαρίου του 2024 τροποποιήθηκε με υπουργική απόφαση του κ. Χατζηδάκη το έντυπο που κατατίθεται στο ενεχυροφυλακείο και αφαιρείται το ποσό, ενώ στον τρόπο υπολογισμού παραπέμπει σε μια μικρή υποσημείωση, η οποία λέει «αρκεί η παραπομπή στους σχετικούς συμβατικούς όρους της σύμβασης διαχείρισης», η οποία δεν υπάρχει.
Άρα, από εκεί που έπρεπε να κατατεθεί ολόκληρη η σύμβαση ανά δάνειο, όχι η συνολική του fund με διακόσιες-τριακόσιες υποθέσεις, γιατί εκεί χάνεται ο τρόπος διαχείρισης της κάθε περίπτωσης και δεν μπορεί ο οφειλέτης να βρει άκρη με τα funds, τώρα μειώνεται όσο γίνεται παραπάνω η διαφάνεια και δεν αποκαλύπτεται τίποτα.
Αυτό το κάνετε, κύριε Χατζηδάκη, εσείς με προσωπική σας επιλογή. Ποιον τελικά εξυπηρετείτε; Αντί να εφαρμόσετε τη διαφάνεια, επιτρέπετε την απόκρυψη του ποσού και τον τρόπο υπολογισμού.
Νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να το αλλάξετε αύριο για να υπάρχει τουλάχιστον διαφάνεια απέναντι στην αγορά και στους δανειολήπτες και στον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Γιατί δεν ξέρουμε και τι παιχνίδια παίζονται μεταξύ του ανταγωνισμού.
Όσον αφορά τα θέματα της Golden Visa αναφέρθηκαν από τον Κοινοβουλευτικό μας Εκπρόσωπο. Υπάρχει, θέμα με τη χωρική κατανομή των ωφελειών. Δηλαδή, υπάρχουν νησιά και περιοχές που είναι υπεκορεσμένες από δόμηση. Δεν χρειάζεται να πάμε εκεί με εφαρμογή της golden visa. Πρέπει να δούμε και χωροταξικά και περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά το πώς θα ενισχύσουμε την περιφέρεια της χώρας. Πράγματι, υπάρχουν ζητήματα. Όπως και τα χρονικά παράθυρα που έχουν αφεθεί στην τροπολογία σας για τη gonde visa. Μήπως είναι μεγάλα για να παιχτούν ενδιαμέσως παιχνίδια και να φουσκώσει η αγορά στέγης και γης;
Δυστυχώς, όμως, μας οδηγείτε -και σε αυτό είστε κυριολεκτικά «παλιά μου τέχνη κόσκινο», κύριε Χατζηδάκη- σε μια φούσκα. Δεν είναι πραγματική ανάπτυξη αυτή. Είναι φούσκα. Δυστυχώς, όταν σκάει η φούσκα τότε έχουμε χρεοκοπία της χώρας μας. Ξαναοδηγείτε, δυστυχώς, σε μία αδύναμη, σε πήλινα πόδια ανάπτυξη, η οποία έχει τεχνητές μεγεθύνσεις και real estate. Δεν έχει πραγματική παραγωγή και πραγματικό προϊόν και αυτό επισημαίνεται πλέον και από θεσμικούς φορείς.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι πολλά τα μηνύματα των αρνητικών, καταστροφικών επιλογών της Κυβέρνησης είτε στην ακρίβεια, είτε στη στήριξη των υπερκερδών, είτε στα funds, αλλά πολύ περισσότερο στην πολλαπλή και μεγάλη παραβίαση των κανόνων δημοκρατίας και κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.
Φτάσαμε σε σημείο μετά τις υποκλοπές να έχουμε πλέον παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον για επτά μήνες μέσα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μαρινάκης αποκάλυψε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιουνίου. Η κ. Ασημακοπούλου αποκάλυψε ότι τα πήρε τον Ιανουάριο του 2024. Επτά μήνες μέσα στα γραφεία της Νέα Δημοκρατίας διαχειριζότανε με παράνομο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων.
Όλα αυτά δεν απαντώνται εκ μέρους της Κυβέρνησης. Αντίθετα, έχουμε τη μία αντίφαση μετά την άλλη και υπάρχει ξεκάθαρα ανησυχία στην κοινωνία και σοβαρότατο θέμα κοινωνικής νομιμοποίησης της Κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άλλες πολιτικές επιλογές. Προτείνει μια άλλη διέξοδο, μια προοδευτική κυβερνητική διέξοδο, η οποία θα λύνει τα προβλήματα και του δικαίου και της δημοκρατίας, αλλά και της ευημερίας και της ανάπτυξης και της εργασίας. Διότι όλα μαζί μπορούν και πρέπει να λυθούν. Γι’ αυτό βάζουμε εμείς πολιτικό ζήτημα για την Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα των δικών μας πολιτικών παρεμβάσεων.
Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που μπορεί να εκφράσει αυτό το μήνυμα χωρίς εξαρτήσεις, έχουμε πάρα πολλές ευθύνες, τις ευθύνες μιας αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα. Γιατί όλα αυτά τα οποία σας περιγράψαμε, είτε για το έγκλημα των Τεμπών είτε για τα παιχνίδια με την αγορά, δεν μπορούν να βρουν απαντήσεις από αυτή την Κυβέρνηση. Έχετε ήδη απονομιμοποιηθεί.
Ευχαριστώ πολύ.
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Βουλή