Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Εκλογές

Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις Ευρωεκλογές 2024: Προοδευτική Αντεπίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις Ευρωεκλογές 2024:
Προοδευτική Αντεπίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη!

• Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι κομβικής σημασίας. Θα κρίνουν το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα κρίνουν αν θα συνεχίσει να υπάρχει ως πεδίο διεκδίκησης και κατοχύρωσης δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας. Ως παράγοντας δημοκρατίας και ειρήνης.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Την Ευρώπη των λαών και των δικαιωμάτων. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Την Ευρώπη της εργασίας και της ευημερίας των πολλών. Την Ευρώπη της αναπτυξιακής, περιφερειακής και ψηφιακής σύγκλισης προς όφελος όλων των λαών της. Την Ευρώπη παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη για ισχυρή δημοκρατία και ισχυρό κράτος δικαίου. Παλεύει κατά της alt-right ακροδεξιάς, κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας, του σεξισμού. Και αυτός ο αγώνας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος σε μία περίοδο που ενισχύονται οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Δεξιά κάνει σαφή ακροδεξιά στροφή προκειμένου να διατηρήσει ή να κατακτήσει την εξουσία.
• Η ΝΔ δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά επιβεβαίωση αυτής της τάσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ): Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ενσωματώσει μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα με τα προερχόμενα από το ΛΑ.Ο.Σ. στελέχη να έχουν κεντρικούς ρόλους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα της ΝΔ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει συστηματικά το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης. Τελικά, υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία.
Είναι η πρώτη φορά μετά τη δικτατορία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε διακομματικά μια ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου. Μια ιστορική ντροπή που στιγματίζει τη χώρα μας. όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να την αποκρύψει. Όπως είναι ντροπή και η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών και η παράνομη κομματική εκμετάλλευση από τη ΝΔ των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων της διασποράς. Όλα αυτά έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες και έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης μαζί με την Ουγγαρία του Όρμπαν.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπουλά δημόσια αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία με ολέθριες συνέπειες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Δείχνει ότι έχει επιλέξει την πλευρά των προνομίων για τους λίγους και ισχυρούς, την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή, την έλλειψη λογοδοσίας, τον αυταρχισμό, την αυθαιρεσία.
Η σημερινή κυβέρνηση ταυτίζεται με μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και με μια ακραία συντηρητική πολιτική ασύλου. Μια ΕΕ παρακολούθημα των επιλογών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Ακριβώς αυτή την ΕΕ εκφράζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αυτή η ΕΕ, του ΕΛΚ και της Ακροδεξιάς, βρίσκεται στον αντίποδα της ΕΕ που χρειάζονται σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί, για να αντιμετωπίσουν με όρους δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ισότητας τις μεγάλες προκλήσεις – από τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα ως την κλιματική κρίση.

• Η σημερινή παγκόσμια συγκυρία χαρακτηρίζεται από δύο πολέμους σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και από την προοπτική νέας εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Οι προκλήσεις αυτές επιβάλλουν την ύπαρξη μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, ισχυρής, ενωμένης, πολιτικά ολοκληρωμένης Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που δεν θα είναι ουραγός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και δεν θα τροφοδοτεί την κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα αναλαμβάνει μεγάλες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την επίλυση ανοικτών κρίσεων.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί κεντρικό τον αγώνα για δίκαιη πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και στον οποίο θα πρωταγωνιστούν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες και όχι τα μεγάλα συμφέροντα των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων ή οι υπέρμαχοι του πυρηνικού λόμπι.

• Ως σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτούμε πολλά περισσότερα από την Ευρώπη. Μαζί μπορούμε να χαράξουμε μια πορεία προς μια ισχυρή, αυτόνομη και κυρίως μια πιο δίκαιη Ευρώπη για όλους και όλες. Γι αυτό θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των Ευρωεκλογών, ζητώντας σε αυτή τη μάχη τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας, προτάσσοντας 10 μεγάλους στόχους για μια νέα πορεία της ΕΕ. Για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που μας αξίζει.


10 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

1ος στόχος: Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρό μας.

Η ανθρωπιστική καταστροφή και το φάσμα της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με τεράστιες απώλειες αμάχων θέτουν την ΕΕ μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία με μια πραγματικά ανεξάρτητη Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας καθώς και ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις, που θα την καταστήσει πόλο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο.

Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Προτείνουμε την ανάληψη από την ΕΕ σοβαρής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την προώθηση συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Ο παλαιστινιακός λαός ζει μια νέα τραγωδία με επίκεντρο τη Γάζα. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση, που έχει υπερβεί πλέον κατά πολύ τα όρια της απάντησης στην καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023. Διεκδικούμε την ανάληψη από την ΕΕ άμεσης πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις αραβικές χώρες για εκεχειρία, ανταλλαγή ομήρων και λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση των συνόρων του 1967, για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Θέλουμε μια αυτόνομη Ευρώπη που δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Διεκδικούμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Μια αυτόνομη Ευρώπη, που δεν θα εκβιάζεται από την Τουρκία του κ. Ερντογάν, αλλά θα θέτει η ίδια τους όρους και τις προϋποθέσεις του ευρωτουρκικού διαλόγου και τις προϋποθέσεις της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας έχοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διεκδικούμε την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, την υπογραφή και κύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων και τη μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες.


2ος στόχος: Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη - για να μην επιστρέψει η λιτότητα

Οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων 15 χρόνων γεννούν ανεργία, φτώχεια και ανισότητες. Και η εμμονή της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς για οικονομική μεγέθυνση χωρίς κοινωνική συνοχή και κλιματική προστασία, έχει μεγαλώσει αυτές τις ανισότητες. Έχει οξύνει την περιβαλλοντική κρίση.
Η Ευρώπη χρειάζεται μια άλλη προοπτική, μια άλλη στρατηγική, μια ανάπτυξη βασισμένη σ’ ένα νέο, δίκαιο, βιώσιμο μοντέλο που δεν θ’ αφήνει κανέναν πίσω. Διεκδικούμε μια Ευρώπη που η οικονομική πρόοδος θα συνυπάρχει με το περιβάλλον. Μια Ευρώπη που στηρίζει την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίες, δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και κατανέμει δίκαια τα ωφελήματα της ανάπτυξης.
Οι δυνάμεις της προόδου, της Αριστεράς και της οικολογίας αγωνιζόμαστε για να μην επιστρέψει η λιτότητα στην ΕΕ. Προτεραιότητά μας είναι μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική που θα στοχεύει στην οικονομική και περιφερειακή σύγκλιση με μαζικές δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των βασικών δημόσιων υπηρεσιών, την αναγνώριση της οικονομίας της φροντίδας, για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας, των μεταφορών και της παραγωγής ενέργειας.
Κάτι τέτοιο απαιτεί κινητοποίηση οικονομικών πόρων που υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Αναπτυξιακό Ταμείο Next Generation EU.
Αυτοί οι πόροι μπορούν να υπάρξουν, αν καταφέρουμε να σχηματίσουμε μια πρόθυμη, προοδευτική πλειοψηφία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.
Διεκδικούμε έναν ισχυρό Κοινοτικό Προϋπολογισμό, που να μην περιορίζεται στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, καθώς και την ουσιαστική αναθεώρηση του ασφυκτικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Διεκδικούμε την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα νέο σύμφωνο που θα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Η περιορισμένη πρόσφατη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό του ελλείμματος, ήταν αποσπασματική.
Διεκδικούμε την μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με επίκεντρο τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Διεκδικούμε την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων στην ΕΕ και την καθιέρωση ενός κοινού ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης των κερδών και μεγάλων περιουσιών στην ΕΕ. Την επιβολή ευρωπαϊκού φόρου στους πλούσιους για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων για τη μείωση της φτώχειας και για την περιβαλλοντική μετάβαση.
Διεκδικούμε μέρος των 460 δις ευρώ που ξοδεύει σήμερα η ΕΕ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, να διοχετευθεί σταδιακά σε επενδύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον οικολογικό μετασχηματισμό της Ένωσης.
Οι εταιρίες ενέργειας αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τις αυξήσεις των τιμών με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτά πρέπει να δοθούν πίσω στην κοινωνία με έκτακτη φορολόγησή τους.
Διεκδικούμε τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δανειστή τελευταίας καταφυγής. Να μπορεί δηλαδή η ΕΚΤ να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη της ΕΕ για δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία, την έρευνα, τις υποδομές, τις μεταφορές, την πράσινη μετάβαση.
Διεκδικούμε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την κοινωνική στέγη με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, το οποίο θα δανείζει κράτη, δήμους, συνεταιρισμούς και μη κερδοσκοπικούς θεσμούς με μηδενικό ή ελάχιστο επιτόκιο για τη δημιουργία στέγης.
Ως εθνικό αναπτυξιακό στόχο θέτουμε τη δίκαιη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας και την κατάργηση της αντιπαραγωγικής, διαχειριστικής γραφειοκρατίας.
Η χώρα μας χάνει αυτή την περίοδο μια μεγάλη ευκαιρία παραγωγικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλιών, καθώς με επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνεται προς λίγους, μεγάλους ομίλους, που λειτουργούν ως τροχοπέδη των πραγματικών παραγωγικών δυνάμεων.
Μια γιγαντιαία γραφειοκρατική μηχανή δημιουργεί ένα τείχος κανόνων και διαδικασιών, απροσπέλαστο για την πλειοψηφία των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τα μεγάλα συμφέροντα.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες από την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, γιατί η κυβέρνηση τις αποκλείει ουσιαστικά από τον σχεδιασμό της.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να καταστήσει προσιτές τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε όλους τους παραγωγικούς φορείς καταργώντας τη θηριώδη και περιττή γραφειοκρατία, για τη δημιουργία ανθεκτικών και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων με υψηλή παραγωγικότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανασχεδιάσει την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, για να συμπεριλάβει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για να δημιουργήσει μια σύγχρονη παραγωγική βάση στηρίζοντας ισόρροπα όλους τους τομείς που έχουν αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν αξιοποιούνται σήμερα.


3ος στόχος: Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η κλιματική αλλαγή συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Και δεν είναι μακρινός κίνδυνος Την αισθανόμαστε κάθε μέρα, κάθε καλοκαίρι με δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, άνοδο της θερμοκρασίας και λειψυδρία.
Η Ευρώπη οφείλει να ηγηθεί στην πράσινη μετάβαση με τρόπο δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κωλυσιεργεί εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, αντί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας, του περιβάλλοντος και των πολιτών της.
Η πράσινη μετάβαση δεν είναι ούτε θυσία ούτε πολυτέλεια, είναι ανάγκη και επένδυση στο μέλλον και οικονομική ευκαιρία. Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ευρώπη ηγέτιδα στην πράσινη τεχνολογία που δημιουργεί εκατομμύρια νέες πράσινες θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με καθαρό αέρα, με αμόλυντες θάλασσες, με δάση που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Μια Ευρώπη ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα και ανεξάρτητη από τα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια που συνδυάζονται με αυτά.
Αυτή η Ευρώπη είναι εφικτή. Χρειάζεται όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ αλλάξει κατεύθυνση. Και γι` αυτό χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και σε βιώσιμες μεταφορές. Με στοχευμένες επενδύσεις που αλλάζουν κυριολεκτικά την ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την επιτάχυνση της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα, στο πλαίσιο της υλοποίησης των Στόχων της Συμφωνίας της Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Με την πολιτεία να αναλαμβάνει την ευθύνη για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς, με περισσότερη δημοκρατία, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, με δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, με όρους δίκαιης κατανομής του πλούτου και διασφάλισης των κοινωνικών αγαθών, με ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες.
Προωθούμε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο με αίσθηση ευθύνης για το παρόν και το μέλλον των νέων μας. Διεκδικούμε την αύξηση του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από 55% σε 65% ως το 2030 και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ το 2035 και όχι το 2050. Τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου και ιδιοκτησίας των κοινών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Την προώθηση αποκεντρωμένων ενεργειακών κοινοτήτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την καταπολέμηση των καρτέλ, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγικών φορέων, που έχουν μείνει έξω από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Διεκδικούμε τον επανασχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Μια αναθεώρηση που θα επαναφέρει τους πόρους των άμεσων επιδοτήσεων στα προηγούμενα επίπεδα, θα απλοποιεί τα οικολογικά σχήματα και τη γραφειοκρατία, με στόχο να πετύχουμε τους Στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις και θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.


4ος στόχος: Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας

Το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο χτίστηκε πάνω στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς εργασίας. Όμως, στο πέρασμα του χρόνου η νεοφιλελεύθερη πολιτική της συντηρητικής πλειοψηφίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στερήσει βασικά δικαιώματα από τον κόσμο της εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις αγωνιζόμαστε για την μείωση των ανισοτήτων, για μια Ευρώπη που προστατεύει και διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μια Ευρώπη με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με κατώτατο μισθό που εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και με νομοθεσία που προστατεύει τους εργαζόμενους από τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση.
Μια Ευρώπη που επενδύει στην επαγγελματική κατάρτιση, ώστε οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις μεγάλες αλλαγές της αγοράς εργασίας.
Γι αυτό ακριβώς διεκδικούμε να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων με την ενσωμάτωσή του στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Διεκδικούμε η ΕΕ να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής προωθώντας την αύξηση των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού και την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.
Όλα αυτά προϋποθέτουν ισχυρά συνδικάτα. Υποστηρίζουμε το καθολικό δικαίωμα στην συνδικαλιστική οργάνωση, τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των απεργιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διεκδικούμε την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με τηλεργασία και των εργαζομένων σε πλατφόρμες. Απαιτούνται κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες, για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα των εργαζομένων σε πλατφόρμες και να αναγνωρισθούν ως μισθωτοί εργαζόμενοι.
Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στην οικονομία της φροντίδας είναι γυναίκες. Διεκδικούμε, μαζί με το φεμινιστικό κίνημα και τα συνδικάτα, κοινωνικά και οικονομικά αξιόπιστη εργασία για τις γυναίκες.
Διεκδικούμε ευρωπαϊκή οδηγία για τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού και για Ευρωπαϊκό Βασικό Εισόδημα, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εγγυώνται σε όλους τους πολίτες ένα ελάχιστο εισόδημα που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για αξιοπρεπή ζωή (διατροφή, στέγη, ενέργεια, πρόσβαση στον πολιτισμό, χρήματα για επείγουσες ανάγκες).
Διεκδικούμε ευρωπαϊκό κανονισμό που να εγγυάται το νόμιμο δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις και πλήρη απασχόληση, καθώς και την απαγόρευση της απλήρωτης πρακτικής άσκησης. Διεκδικούμε οι μετανάστες/τριες εργαζόμενοι/ες να γίνονται δεκτοί/ές με ίσους όρους και συνθήκες εργασίας.
Διεκδικούμε την τροποποίηση της Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας με στόχο τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση του μισθού.


5ος στόχος: Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ανοιχτές πληγές στο σώμα της Ευρώπης. Εκατομμύρια εργαζόμενοι και νοικοκυριά δοκιμάζονται καθημερινά αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Παράλληλα, η εντεινόμενη εκμετάλλευση αστικών περιοχών από την αγορά του real estate και των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για τους πολλούς και κυρίως τους νέους και τις νέες.
Οφείλουμε να επουλώσουμε αυτές τις πληγές με πολιτικές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί ισχυρή Ευρώπη είναι η Ευρώπη που φροντίζει όλους τους πολίτες της χωρίς εξαιρέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
Διεκδικούμε το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών σε αξιοπρεπείς και περιβαλλοντικά φιλικές κατοικίες.
Διεκδικούμε καθολική δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην ΕΕ, καθώς και την καθολική παροχή φροντίδας στους ανήλικους, στην τρίτη ηλικία, τα άτομα με αναπηρίες.
Διεκδικούμε τη δημιουργία ευρωπαϊκού, δημόσιου φαρμακευτικού πυλώνα, που θα διασφαλίζει την επάρκεια και το χαμηλό κόστος των φαρμάκων.
Διεκδικούμε το 7% του ΑΕΠ της ΕΕ για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Εθνικός μας στόχος είναι να κάνουμε την Ελλάδα περιφερειακό κόμβο έρευνας και καινοτομίας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσω της ενίσχυσης των δημοσίων πανεπιστημίων με πόρους και προσωπικό, ώστε να ανασχέσουμε το brain drain με αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη.
Διεκδικούμε την απόδοση του 2% του ΑΕΠ της ΕΕ στη στήριξη της καθολικής πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, τον σεβασμό των γλωσσών και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της Ευρώπης.


6ος στόχος: Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων


Η Ευρώπη υπήρξε ιστορικά φάρος προόδου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυριαρχία, όμως, του συντηρητισμού και του φόβου για τη διαφορετικότητα που σπέρνει η Δεξιά και η Ακροδεξιά, απειλεί διαρκώς με οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+ και των μειονοτήτων.
Αυτή η Ευρώπη της οπισθοδρόμησης δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια Ευρώπη της ισότητας, όπου κάθε άνθρωπος θα απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αντιμετωπίζει αυστηρά τα κράτη-μέλη που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τα δικαιώματα των γυναικών. Παλεύει κατά της λεκτικής και σωματικής έμφυλης βίας. Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της ελευθερίας και της ισότητας. Διεκδικούμε την εκπόνηση πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ειδικά σε μια συγκυρία που καταγράφεται έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών σε όλη την Ευρώπη. Μια συγκυρία που αποδεικνύεται ότι η πατριαρχία καλά κρατεί, δολοφονεί και ισοπεδώνει τις γυναίκες όλων των ηλικιών με μόνη αιτία το φύλο τους.
Διεκδικούμε την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” στην ΕΕ και στη νομοθεσία των κρατών-μελών και την υιοθέτηση κοινού ορισμού του βιασμού στην ΕΕ.
Διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και ίση αμοιβή για την εργασία των γυναικών. Τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για τις γυναίκες, καθώς και στοχευμένες πολιτικές για ίσες ευκαιρίες γυναικών και ανδρών, αυξημένες και εγγυημένες συντάξεις για τις γυναίκες.
Διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή οδηγία για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πριν και μετά τον τοκετό, οικογενειακό προγραμματισμό και ελεύθερες, ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα στο γάμο και τη γονεϊκότητα για όλους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις.
Διεκδικούμε την αναγνώριση των τρανς ταυτοτήτων και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε θεραπείες σε όλη την ΕΕ.
Διεκδικούμε τον ορισμό και τη νομική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών.
Διεκδικούμε την υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση βάσει του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, της εθνικότητας, των θρησκευτικών πεποιθήσεων.


7ος στόχος: Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αλλάζει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, από την εργασία και τις επιστήμες ως την καθημερινότητα. Πολλοί συμπολίτες μας, όμως, δεν διαθέτουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες, για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι όχημα προόδου και όχι εμβάθυνσης των ανισοτήτων. Γι αυτό το λόγο η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές δεξιότητες για όλους και όλες, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, πρέπει να θέσουμε κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να μην εξελιχθεί σε εργαλείο αποκλεισμού και χειραγώγησης των πολιτών.
Χρειαζόμαστε μια αυστηρή ρύθμιση που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ώστε αυτά να μην γίνονται αντικείμενο εμπορικής ή πολιτικής εκμετάλλευσης, όπως συνέβη πρόσφατα με τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού από το Υπουργείο Εσωτερικών στη ΝΔ.
Στο πλαίσιο αυτό, εγγράφεται ως θετικό παράδειγμα η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ρυθμίσει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να στηρίξει την απαγόρευση της βιομετρικής επιτήρησης, της αναγνώρισης των συναισθημάτων και της προληπτικής αστυνόμευσης στη βάση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας και να αποκλείει πιθανές χρήσεις της τεχνολογίας στη βάση διακρίσεων ή φυλετικά προκατειλημμένων συστημάτων.
Η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε τομείς υψηλού κινδύνου και οι συναλλαγές των mega-data πρέπει να απαγορευτούν. Όπως πρέπει να απαγορεύεται η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα.
Η εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση πρέπει να σέβεται και να ενισχύει τη δουλειά και το κύρος των εκπαιδευτικών. Όπως επίσης, η ψηφιοποίηση των δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών πρέπει να διασφαλίζει την καθολική πρόσβαση των πολιτών και ειδικά των ηλικιωμένων και των πολιτών με αναπηρίες σε αυτές και όχι τη δημιουργία μιας νέας, ψηφιακής γραφειοκρατίας.


8ος στόχος: Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αναφορικά με τη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της. Η σημερινή συντηρητική πολιτική, που είναι εστιασμένη στην αποτροπή, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις αξίες ούτε στις ανάγκες μας.
Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που υποδέχτηκε με πανηγυρισμούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταδικάζει τις χώρες εισόδου σε μόνιμες αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, δικαιώνοντας τη στάση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς: Όποιο κράτος-μέλος δεν δέχεται αιτούντες άσυλο, μπορεί απλώς να αποζημιώνει τις χώρες εισόδου, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να εγκλωβίζονται μονίμως σε αυτές.
Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου σηματοδοτεί επίσης το τέλος του ανθρώπινου δικαιώματος απονομής ασύλου στην ΕΕ, οδηγώντας στην αναστολή σχεδόν όλων των δικαιωμάτων των ατόμων που αναζητούν διεθνή προστασία, ενώ δεν προβλέπει σοβαρά μέτρα αποτροπής των παράνομων επαναπροωθήσεων. Αποκαλυπτική στην κατεύθυνση αυτή είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για το σχέδιο μεταφοράς των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην ΕΕ “σε ασφαλείς τρίτες χώρες” όπως η Ρουάντα και η Αλβανία και την υποβολή τους στη διαδικασία ασύλου εκεί.
Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Γι αυτό και πρέπει το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να αντικατασταθεί άμεσα από ένα πλαίσιο ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα σέβεται την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων.
Προωθούμε μια νέα μεταναστευτική πολιτική με υποχρεωτική, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου. Αλλά και με ασφαλείς, νόμιμες διόδους μετανάστευσης, ώστε να μπει τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και να χτυπηθούν αποφασιστικά τα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων. Μόνο έτσι δεν θα ξαναζήσουμε στη χώρα μας τραγωδίες σαν το ναυάγιο στην Πύλο, για το οποίο φέρει σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά στην ευημερία της Ευρώπης με τις δεξιότητες και τη νόμιμη εργασία τους. Χρειάζεται όμως η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο, πιέζοντας όλα τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν δίκαιη και ανθρώπινη πολιτική.

Τέλος, αν η ΕΕ επιθυμεί πραγματικά να ελαττώσει τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, οφείλει να προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, αντί να μετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, πυροδοτώντας εμφυλίους και εκμεταλλευόμενη τους φυσικούς πόρους των περιοχών αυτών.


9ος στόχος: Αντιφασιστική Ευρώπη – φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα φάντασμα από το παρελθόν: την άνοδο της ακροδεξιάς και των νέων φασιστικών ιδεών. Και αυτές οι δυνάμεις του μίσους απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας των ευρωπαϊκών λαών.
Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πολιτικές λιτότητας και την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, έχει σπείρει τον σπόρο της απογοήτευσης και του θυμού, στον οποίο ευδοκιμεί η ακροδεξιά. Με άλλα λόγια, οι ακροδεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύονται αυτή τη δομική κρίση ταυτότητας, με στόχο να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή σε εθνικές αναμετρήσεις αλλά και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε κρισιμότατες πολιτικές της Ένωσης, όπως η κλιματική και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου, ειδικά εφόσον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα που ανήκει η ΝΔ, ρίχνει γέφυρες προς την ακροδεξιά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ενότητα της Ευρώπης χτίστηκε πάνω στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τους κινδύνους του φασισμού. Και οφείλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωτοστατεί στον κοινό αγώνα με όλες τις αντιφασιστικές, αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά της ακροδεξιάς βαρβαρότητας και του νεοφασισμού. Ενός μετώπου που αγωνίζεται για κοινωνίες αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, ισότητας των δικαιωμάτων κόντρα στη βία και τη μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς.
Διεκδικούμε την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άνοδο της νεοφασιστικής βίας και τον αποκλεισμό όλων των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κέντρου τεκμηρίωσης, επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης. Την καθιέρωση της 25ης Απριλίου (επετείου της νίκης της ιταλικής αντίστασης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των Ιταλών φασιστών το 1945, αλλά και της Επανάστασης των Γαρυφάλλων κατά της δικτατορίας στην Πορτογαλία το 1974) ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάλης κατά του φασισμού.


10ος στόχος: Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει

Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Να ανοίξει τους θεσμούς της στην κοινωνία και να βάλει τους πολίτες της στο επίκεντρο.
Η πρόσφατη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης» κατέληξε σ’ ένα κάλεσμα για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στην κατεύθυνση της δημοκρατικής συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της κοινωνικής συνοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις παλεύουμε για μια νέα ΕΕ που θα δίνει προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την υπέρβαση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών.
Για να υπερβεί τη δομική κρίση της, η ΕΕ πρέπει να επανιδρυθεί ως μια πραγματικά δημοκρατική ένωση των ευρωπαϊκών λαών.
Δικός μας στόχος είναι η αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την υπέρβαση του διακυβερνητικού μοντέλου που έχει φτάσει στα όριά του.
Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της λογοδοσίας της ΕΕ. Υπέρ της δημοκρατικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ενίσχυσης και διεύρυνσης των κοινών πολιτικών της ΕΕ.
Τασσόμαστε υπέρ της αντικατάστασης της αρχής της ομοφωνίας από εκείνη της ειδικής πλειοψηφίας στους τομείς αρμοδιότητας της ΕΕ, εκτός της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Διεκδικούμε το Ευρωκοινοβούλιο, ως ο μόνος άμεσα εκλεγόμενος θεσμός, να έχει το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, να εκλέγει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον/την Πρόεδρό της, να προτείνει και να αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να ελέγχει τις δραστηριότητες της ΕΚΤ.
Ως ένα βήμα πολιτικής ολοκλήρωσης, προτείνουμε την εκλογή του 10% των Ευρωβουλευτών από κοινές λίστες ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

Διεκδικούμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση με μακρόπνοη στρατηγική διεύρυνσης. Η διεύρυνση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις χώρες που προσχωρούν ως προμηθευτές φθηνών πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων και φθηνής εργασίας, όπως κάνει σήμερα.
Αντιθέτως, η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να επικεντρώνεται στην προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε όλα τα υποψήφια κράτη.
Στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, εφόσον εκπληρώσουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η ευρωπαϊκή ένταξη αυτών των χωρών διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και όχι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Στην περίπτωση της Αλβανίας, για μας σαφές κριτήριο της ευρωπαϊκής της προοπτικής είναι ο σεβασμός του κράτος δικαίου και ειδικά των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όπως κατοχυρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.


Προσκλητήριο συμμετοχής - οι πολίτες έχουν τη δύναμη!

Η σημερινή συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ εμποδίζει την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών υπέρ της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της συμμετοχής των πολιτών, της λαϊκής κυριαρχίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη δύναμη στην Ελλάδα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το απέδειξε πριν δέκα χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Κομισιόν, ενώνοντας πολλές δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητά του. Το απέδειξε και μέχρι σήμερα με τους αγώνες του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.
Για να γίνει πράξη η Ευρώπη που μας αξίζει, χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Γι αυτό πρέπει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να παίξουμε το ρόλο του καταλύτη, καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση μιας μεγάλης συμμαχίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και την Ακροδεξιά.
Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο και δεν πρέπει να απέχουν. Η συμμετοχή και η ψήφος τους είναι καθοριστική, γιατί οι Ευρωεκλογές καθορίζουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόμενα 5 χρόνια με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας.
Οι πολίτες με τη μαζική συμμετοχή και την ψήφο τους μπορούν να βάλουν φραγμό στον συντηρητισμό και να απαιτήσουν περισσότερη δημοκρατία, δικαιοσύνη, κράτος δικαίου για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Να στείλουν μήνυμα αισιοδοξίας και προοδευτικής αντεπίθεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη!

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος για μια Ευρώπη της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια Ευρώπη που η ελπίδα θα νικήσει το φόβο. Για μια ισχυρή προοδευτική φωνή και διεκδικητική δύναμη στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα συμφέροντα της χώρας και το λαού μας. Για τη δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη, που έχουν άμεση ανάγκη οι λαοί της.

Εκλογές

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies