Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» του OPEN TV, με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά, επεσήμανε:
Για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Εκφράζουμε μεγάλη ανησυχία για μία ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή. Εμείς έχουμε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την επίθεση αυτή που έγινε με drones από το Ιράν. Ομοίως καταδικάζουμε και την τυφλή επίθεση στην Δαμασκό από το Ισραήλ. Όπως επίσης καταδικάζουμε τις επιθέσεις του Ισραήλ σε αμάχους Παλαιστινίους στην Γάζα αλλά καταδικάσαμε και την τυφλή επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων Ισραηλινών μέσα στα αστικά κέντρα. Καταδικάζουμε όλες αυτές τις εχθροπραξίες και θέλουμε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, επιστροφή όλων των ομήρων και έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια συνθήκη κατά την οποία πρέπει αφενός να προσδιορίζει τους συμμάχους της, αφετέρου να καταδικάζει κάθε πλευρά που σηματοδοτεί βιαιότητα ή πολεμικές εχθροπραξίες. Εντούτοις θα πρέπει να μην είναι μονόπατη, όχι 100-0 υπέρ του Ισραήλ. Αυτή είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να προσδιορίζουμε τις φιλίες, τους συμμάχους μας αλλά να μη κλείνουμε τα μάτια και σε διάφορες εχθροπραξίες ή σφαγές που γίνονται, όπως για παράδειγμα στους αμάχους στη Γάζα που είναι Παλαιστίνοι. Εμείς ζητάμε αυτό που ζητά αυτονοήτως η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ, δηλαδή κατάπαυση των εχθροπραξιών.
Για τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις 63.000 μελών που προσήλθαν στις κάλπες. Να δώσω κάποια ποιοτικά στοιχεία: οι 57.000 εξ αυτών είναι μέλη και γράφτηκαν και 6.000 φίλοι, δηλαδή ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές ως φίλοι, έχουν ενσωματωθεί στο μητρώο φίλων.
Βλέπουμε ότι στις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν και με επιστολική ψήφο. Η επιστολική ψήφος ποιους αφορά; Αφορά όλους εμάς που έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε επιστολικά είτε ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα είτε ζούμε στο εξωτερικό και θεωρούμαστε απόδημοι ή Έλληνες του εξωτερικού. Η πλατφόρμα δεν έχει εγγράψει περισσότερους από 100.000 που θέλουν να ψηφίσουν επιστολικά σε σύνολο εκατομμυρίων Ελλήνων. Το γεγονός ότι 63.000 ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων οι 15.000 με ηλεκτρονικό τρόπο δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Για αυτό σας βάζω αυτό το συγκριτικό στοιχείο.
Για τον εκλογικό στόχο στις ευρωπαϊκές εκλογές
Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και να παραγνωρίσουμε στην πορεία προς τις εκλογές. Όλα πρέπει να τα κοιτάζουμε συνδυαστικά. Υπάρχει η φθορά της κυβέρνησης καταγεγραμμένη στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μια δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επίσης καταγεγραμμένη στις δημοσκοπήσεις και το συγκρίνω με προηγούμενες δημοσκοπήσεις που υπήρχε πτωτική τάση, τώρα υπάρχει ανοδική τάση. Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχει η στάση και η συμπεριφορά της κοινωνίας. Δηλαδή βλέποντας πάντα τις δημοσκοπήσεις, παρατηρούμε μια δυσαρέσκεια και δυσφορία απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης που αφορούν ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο είναι η οικονομία, είναι η ακρίβεια, είναι το κράτος δικαίου, είναι η υπόθεση με τα Τέμπη, την οποία εμείς επιμένουμε να χαρακτηρίζουμε έγκλημα, είναι η προσπάθεια συγκάλυψης, μονταζιέρες, μπετονιέρες κ.λ.π.
Προβλέπουμε και εκτιμούμε ότι η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιουνίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια μεγάλη φθορά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν συνεχιστεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα για το οποίο προσπαθούμε να συντελεστεί, αυτή η ψαλίδα θα μειωθεί. Το να περιοριστεί η ψαλίδα δεν είναι νίκη μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά νίκη για την αποκατάσταση της εικόνας στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό που είχε συμβεί τον Ιούνιο με ένα κόμμα να έχει την πρωτοκαθεδρία και την απόλυτη κυριαρχία και τα υπόλοιπα να έπονται σε μεγάλη απόσταση ήταν μια εικόνα που δυσαρεστούσε πολλούς. Θέλουμε να αποκατασταθούν λοιπόν τα πράγματα. Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποκτήσει τέτοια δυναμική που να μπορέσει να κόψει το νήμα πρώτος, όμως θεωρούμε πως σε κάθε περίπτωση η εικόνα στην πολιτική σκηνή της χώρας το βράδυ των εκλογών θα είναι εντελώς διαφορετική.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη
Ο κ. Ανδρουλάκης ως όφειλε προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μάθει τους λόγους για τους οποίους παρακολουθήθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό το επικρατούμε, το χειροκροτούμε, του συμπαραστεκόμαστε και τον στηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα. Θεωρούμε όμως ότι δεν έκανε όλα τα βήματα. Όταν κάποιος παρακολουθείται, και δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αλλά είναι πολιτικός αρχηγός, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός, θα πρέπει να κινήσει κατά τη γνώμη μας όλα τα μέσα που του δίνει και ο θεσμικός του ρόλος ούτως ώστε να μάθει την αλήθεια.
Η μηνυτήρια αναφορά αφορά το σύνολο της πράξης. Η μήνυση αφορά και συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσε να μηνύσει ο κ. Ανδρουλάκης και αυτό δεν έχει συμβεί. Θυμάμαι τον κ. Ανδρουλάκη στο debate, πριν έναν χρόνο περίπου, να λέει ότι θα πάνε κάποιοι φυλακή. Και το επικροτούμε. Θεωρούμε ότι δεν έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις.
Εμείς απερίφραστα στηρίζουμε τον αγώνα του κ. Ανδρουλάκη να αναδειχθεί η αλήθεια. Είναι άδικο ένα θύμα υποκλοπών να λέει ότι είναι συκοφάντες όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι πρωτοστάτησαν, αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα του κ. Ανδρουλάκη και όλης της ελληνικής κοινωνίας, κάθε θιγόμενου πολίτη από τις υποκλοπές και τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Έχουμε κατηγορηθεί προεκλογικά ότι παίξαμε μονοθεματικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κάναμε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, κάναμε αποκαλύψεις, ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη δικαιοσύνη, έγιναν ομιλίες και παρεμβάσεις στην Βουλή, έγινε συσχέτιση στοιχείων παρακολουθούμενων πολιτικών προσώπων, υπουργών και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και μας έλεγαν ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν το θέμα. Αν ισχύει αυτό το έχουμε «πληρώσει» πολιτικά. Δώσαμε μεγάλες μάχες για το κράτος δικαίου και δε μπορούν να μας αποκαλούν συκοφάντες όταν πρωτοστατήσαμε περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ σε μια υπόθεση που αφορά αξίες, δικαιώματα, διαφάνεια και δημοκρατία.
Συνεντεύξεις