Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Εκλογές

Ρ. Σβίγκου: Είμαστε μια κυβερνώσα δύναμη, με μια ρεαλιστική και ριζοσπαστική κυβερνητική πρόταση

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην «Αυγή της Κυριακής» και στον Ι. Σχινά-Παπαδόπουλο

«Έχουμε ήδη σηκωθεί και θα δώσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα τη νέα μάχη, αυτή της 25ης Ιουνίου», τόνισε η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο. Και συνέχισε λέγοντας ότι «μια αποτίμηση σε βάθος, είναι αδύνατον να γίνει σε μια τέτοια συγκυρία. Αυτό που προέχει τώρα, είναι το τι μπορούμε να αλλάξουμε εν κινήσει, και το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα την εκλογική μάχη».

Η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην ήττα της στρατηγικής για την απλή αναλογική. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η βασική θέση της ΝΔ, ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, επικράτησε απέναντι σε μια αβέβαιη προοπτική συγκρότησης μιας άλλης, προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία φάνηκε, εκ του αποτελέσματος, ότι δεν έπεισε τον κόσμο, αφού τορπιλιζόταν καθημερινά. Γιατί αποδείχθηκε ότι τον Ν. Ανδρουλάκη τον ενδιέφερε περισσότερο η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρά η απομάκρυνση της κυβέρνησης της ΝΔ». στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ΝΔ, η οποία, «με την επικοινωνιακή της υπεροπλία, κατάφερε να στρέψει τη δημόσια συζήτηση, εκεί που ήθελε, και γι’ αυτό δεν καταφέραμε να συζητηθεί το πρόγραμμά μας, η εναλλακτική, συνολική και συγκεκριμένη πρότασή μας». Ταυτόχρονα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έκανε και λάθη τακτικής, όπως οι αυτοσχεδιασμοί και οι άστοχες δηλώσεις στελεχών, ειδικά τις τελευταίες μέρες που πολύς κόσμος αποφάσισε τελικά τι θα ψηφίσει».

Αναφερόμενη στις αλλαγές που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε επίπεδο στρατηγικής και προεκλογικής τακτικής, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «καθήκον μας, είναι να αλλάξουμε πολλά, και μάλιστα εν κινήσει. Θα κάνουμε πιο ξεκάθαρο ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει θετικό περιεχόμενο, ότι είμαστε μια κυβερνώσα δύναμη, με ένα σαφές και συνολικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, με μια εναλλακτική, ρεαλιστική και ριζοσπαστική κυβερνητική πρόταση. Και βέβαια», συμπλήρωσε, «θα πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη συμπεριφορών που προβλημάτισαν τους πολίτες, όπως και λάθη, αυτοσχεδιασμούς και άγονες αντιπαραθέσεις», τονίζοντας ότι «χρειάζεται σοβαρότητα, πειστικά επιχειρήματα, αξιοπιστία και σκληρή, συλλογική δουλειά».

Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι το δίλημμα της κάλπης είναι αν θα δοθεί μια “λευκή επιταγή” σε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη ΝΔ, που θα συνεχίσει το κοινωνικά καταστρεπτικό έργο της, ή αν θα ακυρωθούν τα αντιλαϊκά της σχέδια». Γι’ αυτό, όπως είπε «αυτό που θα κάνουμε, είναι να μιλήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια, για το τι θα σημάνει αυτή η “σταθερότητα”, που προβάλλει η ΝΔ, για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μικρομεσαίους, τους οικονομικά ασθενέστερους, για τη νεολαία».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη, και τον καλούμε να κρίνει τη στάση του καθενός. Ας δουν ποιος επιδιώκει προοδευτικές λύσεις και απαντήσεις, και ποιος δεν αποκλείει και μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σε περίπτωση που δεν βγει αυτοδύναμη.» Και κατέληξε λέγοντας ότι «θα πρέπει, επιτέλους, κάποιοι να το πάρουν απόφαση, ότι δεν θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε θα καταφέρουν να ξαναστήσουν έναν παλιό και ξεπερασμένο δικομματισμό, με μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, που δεν θα αμφισβητεί το σύστημα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

-Μετά το εκλογικό σοκ της 21ης Μαΐου προχωρήσατε σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Που εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα λάθη του με βάση το αν μη τι άλλο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα;

Τα αίτια αυτής της ήττας, η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και κάθε αριστερό και δημοκρατικό πολίτη, ό,τι κι αν ψήφισε, ακόμα κι όσους απείχαν, είναι πολυπαραγοντικά. Ο αναστοχασμός και η αυτοκριτική είναι απαραίτητα στοιχεία για να πάμε μπροστά. Όμως, είναι αυτονόητο ότι μια αποτίμηση σε βάθος, είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία. Ασφαλώς και θα γίνει, αλλά μετά την 25η Ιουνίου. Αυτό που προέχει τώρα, είναι το τι μπορούμε να αλλάξουμε εν κινήσει, και το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα την εκλογική μάχη που θα δώσουμε σε τέσσερις βδομάδες.

Εδώ, θα μπορούσα να αναφέρω κάποια βασικά λάθη, τα οποία εκ του αποτελέσματος και εκ των πραγμάτων, είναι προφανή. Η ΝΔ, με την επικοινωνιακή της υπεροπλία, συχνά και με τη συνδρομή και των υπόλοιπων κομμάτων, εκμεταλλευόμενη και δικά μας λάθη, κατάφερε να στρέψει τη δημόσια συζήτηση, εκεί που ήθελε, ή σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα για την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταφέραμε να συζητηθεί το πρόγραμμά μας, δεν καταφέραμε να πείσουμε για την εναλλακτική, συνολική και συγκεκριμένη πρότασή μας.

Επίσης, ηττήθηκε η στρατηγική μας για την απλή αναλογική. Γιατί φάνηκε, εκ του αποτελέσματος, ότι δεν έπεισε τον κόσμο η δυνατότητα συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως και το ΚΚΕ αντιμάχονταν σε καθημερινή βάση, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αυτή την προοπτική. Αποδείχθηκε ότι τον Ν. Ανδρουλάκη τον ενδιέφερε περισσότερο η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρά η απομάκρυνση της κυβέρνησης της ΝΔ. Ότι το στενό κομματικό του συμφέρον βάρυνε περισσότερο από τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Όμως, πέρα όμως από τα λάθη στρατηγικής, κάναμε και λάθη τακτικής, όπως οι αυτοσχεδιασμοί και οι άστοχες δηλώσεις στελεχών μας. Ειδικά τις τελευταίες μέρες που πολύς κόσμος αποφάσισε τελικά τι θα ψηφίσει.

- Πώς σκοπεύετε να ανακτήσετε την χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου; Μπροστά μας έχουμε νέες εκλογές. Που τοποθετείτε τον πήχη ως κόμμα και ποιες αλλαγές θα κάνετε σε επίπεδο στρατηγικής και προεκλογικής τακτικής;

Ενόψει της νέας, μεγάλης μάχης, υποχρέωσή μας, καθήκον μας, είναι να αλλάξουμε πολλά, και μάλιστα εν κινήσει. Με σαφές στίγμα και προσανατολισμό, με πιο ισχυρή την παρουσία μας στην κοινωνία, να ακούσουμε τον κόσμο, να μιλήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια και πειθώ. Και θα το κάνουμε. Όπως και θα κάνουμε πιο ξεκάθαρο ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει θετικό περιεχόμενο. Ότι δεν είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε στοχεύουμε απλώς να είμαστε μια ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά είμαστε μια κυβερνώσα δύναμη, με ένα σαφές και συνολικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, που εκφράζει τις έγνοιες και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, και στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια, με ελπίδα και προοπτική.

Και βέβαια, όλοι κι όλες θα πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη συμπεριφορών που προβλημάτισαν τους πολίτες και κόστισαν πολύτιμη δύναμη στις κάλπες, όπως και λάθη, αυτοσχεδιασμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα, πειστικά επιχειρήματα, αξιοπιστία και σκληρή, συλλογική δουλειά. Θα τα καταφέρουμε, γιατί ξέρουμε ότι Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Έχουμε ήδη σηκωθεί και θα δώσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα τη νέα μάχη, αυτή της 25ης Ιουνίου. Με ενιαίο λόγο, σκληρή δουλειά, με τα χιλιάδες μέλη μας, με όσους κι όσες έδωσαν τον συλλογικό αγώνα των προηγούμενων εκλογών από όλες τις θέσεις, είτε ως εκλογικοί αντιπρόσωποι, είτε ως υποψήφιοι και υποψήφιες, με όσους κι όσες έτρεξαν, συζήτησαν, πάλεψαν.

-Πώς ερμηνεύετε την παντοδυναμία της ΝΔ και πως σκοπεύετε να αντιστρέψετε αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό;

Καταρχάς, η βασική θέση της ΝΔ, ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, επικράτησε, απέναντι σε μια αβέβαιη προοπτική συγκρότησης μιας άλλης, προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία τορπιλιζόταν καθημερινά. Ως προς αυτό, θα μπορούσα να μιλήσω για τις ευθύνες των άλλων κομμάτων, που συχνά φαινόταν σαν να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, κι όχι στην κυβέρνηση. Δεν θα το κάνω, γιατί αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, δεν είναι να μιλήσουμε για όσα έκαναν ή δεν έκαναν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά να σκεφτούμε τις δικές μας αδυναμίες, τα λάθη και τις παραλήψεις μας, ενόψει της νέας μάχης που έχει ήδη αρχίσει.

Οπότε, αυτό που θα κάνουμε, είναι να μιλήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια, για το τι θα σημάνει αυτή η «σταθερότητα», που προβάλλει η ΝΔ, για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μικρομεσαίους, τους οικονομικά ασθενέστερους, για τη νεολαία. Να πείσουμε τον κόσμο ότι, απέναντι σε μια ΝΔ και έναν Κ. Μητσοτάκη ακόμα πιο αδίστακτο, που θα θελήσει να γκρεμίσει κάθε τι δημόσιο, να καταργήσει κάθε ασφαλιστική δικλείδα κοινωνικής προστασίας, κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση, να αναθεωρήσει ακόμα και το Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η δύναμη που στέκεται απέναντι στην παράδοση της Υγείας και της Παιδείας σε ιδιωτικά συμφέροντα, στους μαζικούς πλειστηριασμούς, στην διάλυση του κοινωνικού κράτους, στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αλλά και έχει εναλλακτική, ρεαλιστική και ριζοσπαστική κυβερνητική πρόταση.

-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα που κάνατε προς τη λεγόμενη κεντροαριστερά αντί να διευρύνει τα ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε τη δυναμική σας; Τι ισχύει εν τέλει;

Αν αναφέρεστε στη διεύρυνση του κόμματός μας, στην εγγραφή χιλιάδων νέων μελών, στη συμπόρευση και τη συνάντησή μας με ανθρώπους και οργανώσεις που έδωσαν και δίνουν μαζί μας έναν κοινό, δύσκολο και μεγάλο αγώνα κατά της Δεξιάς, για να δοθούν προοδευτικές και ριζοσπαστικές απαντήσεις στις ανάγκες και στα προβλήματα των πολιτών, φυσικά και δεν ισχύει αυτό που με ρωτάτε. Αν, πάλι, αναφέρεστε στο κάλεσμά μας προς τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, για μια κυβερνητική συνεργασία, στη βάση ενός κοινά συμφωνημένου προγράμματος, με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την ανακούφιση των πολιτών, την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, σας έχω ήδη απαντήσει. Αυτά που συχνά έλειψαν στην εικόνα μας, είναι, μεταξύ άλλων, η σαφήνεια, η σοβαρότητα, η πειθώ και η υπευθυνότητα. Και αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουμε να τα αλλάξουμε, και θα τα αλλάξουμε.

-Μιλάτε για σχέδιο παλινόρθωσης ενός βολικού δικομματισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, προεκλογικά είχατε ρίξει γέφυρες προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη παραμένει εν δυνάμει σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ ή πλέον πολιτικός του αντίπαλος;

Βασικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν και παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Γιατί, το δίλημμα της κάλπης είναι αν θα δοθεί μια «λευκή επιταγή» σε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη ΝΔ, που θα συνεχίσει το κοινωνικά καταστρεπτικό έργο της, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, ή αν θα ακυρωθούν τα αντιλαϊκά της σχέδια. Εμείς απευθυνόμαστε σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη, και τον καλούμε να κρίνει τη στάση του καθενός. Όχι μόνο αυτή μέχρι τις 21 Μαΐου, αλλά και την τωρινή. Ας δουν ποιος επιδιώκει προοδευτικές λύσεις και απαντήσεις, και ποιος δεν αποκλείει και μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σε περίπτωση που δεν βγει αυτοδύναμη. Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε μικροκομματικός ανταγωνισμός μεταξύ των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών κομμάτων, μόνο τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη θα ωφελήσει. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές. Όπως και θα πρέπει, επιτέλους, κάποιοι να το πάρουν απόφαση, ότι δεν θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε θα καταφέρουν να ξαναστήσουν έναν παλιό και ξεπερασμένο δικομματισμό, με μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, που δεν θα αμφισβητεί το σύστημα.

Εκλογές

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies