26 Απριλίου 2023

06:00 PM

Συνέδριο | Ασφάλεια: Αντιστρέφοντας τη συζήτηση. Από την “ατομική ευθύνη” στην πολύπλευρη συλλογική ασφάλεια

Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων

Θέλω να συμμετάσχω

Το ζήτημα της ασφάλειας και τα πολλά επίπεδα αυτής, από μια κοινωνική και προοδευτική οπτική, θα αναδείξει το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα στις 26 & 27 Απριλίου 2023 στο χώρο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με τίτλο Ασφάλεια: Αντιστρέφοντας τη συζήτηση Από την “ατομική ευθύνη” στην πολύπλευρη συλλογική ασφάλεια.

Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το οποίο έθεσε με έμφαση στο δημόσιο λόγο το αίτημα για ασφάλεια, με μία κοινωνικά προσανατολισμένη έννοια. Ωστόσο, προσεγγίζει το ζήτημα της ασφάλειας υπό μία πολύ ευρύτερη οπτική, καθώς το θέμα αυτό ανακύπτει σχεδόν σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας και όλο και συχνότερα στην εποχή μας, με ποικίλες αφορμές: από την πρόσφατη πανδημία μέχρι τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και από την κλιματική κρίση μέχρι τα παράνομα κατασκοπευτικά λογισμικά.

Έτσι, θέματα όπως ο ρόλος ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας ή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, η αντιμετώπιση της εργασιακής επισφάλειας ή η δημιουργία μηχανισμών προστασίας του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου, η δημιουργία δημόσιων, ασφαλών και ανθεκτικών υποδομών και δικτύων ή η αποτροπή και προστασία έναντι φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικών κινδύνων, η ενεργειακή αυτονομία ή η στρατηγική θέση της Ελλάδας και της Ευρώπης στον κόσμο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και συνθέτουν μία νέα πολύπλευρη και συλλογική έννοια της ασφάλειας. Υπό αυτή την οπτική η ασφάλεια φέρει ένα ισχυρό κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο και απομακρύνεται από τη μονοδιάστατη συντηρητική προσέγγισή της αποκλειστικά με όρους στρατιωτικοποίησης, καταστολής, περιστολής της ελευθερίας κ.λπ.

Τα συνολικά εννέα πάνελ του συνεδρίου είναι διαρθρωμένα γύρω από τέσσερις μεγάλες θεματικές:

  • Θεματική I | Η παγκόσμια διάσταση της ασφάλειας
  • Θεματική II | Ένα ασφαλές φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον
  • Θεματική III | Η κοινωνικο-οικονομική διάσταση της ασφάλειας
  • Θεματική IV | Ασφάλεια, ελευθερία, δικαιώματα: Έννοιες ασύνδετες ή παραπληρωματικές; Ο ρόλος του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης

 

 

Εγγραφείτε για αυτή την εκδήλωση

Γειά σου. Θα συμμετάσχεις σε αυτή την εκδήλωση;