Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ

Αλ. Τσίπρας: Μέτωπο έχω μόνο με τη χειρότερη Δεξιά κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, αυτή του κ. Μητσοτάκη

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανοιχτή εκδήλωση στην Κοζάνη

Μέτωπο έχω μόνο με τη χειρότερη Δεξιά κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, αυτή του κ. Μητσοτάκη

Γιατί λέω ότι πρέπει να γίνουμε Ευρώπη:

Πείτε μου μία ευρωπαϊκή χώρα που να μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα μέσα από το γραφείο του.

Πείτε μου μία ευρωπαϊκή χώρα που να μπαίνεις σε ένα τρένο και να μην ξέρεις αν θα φτάσεις στον προορισμό σου, γιατί ανειδίκευτος σταθμάρχης διορίστηκε με ρουσφέτι.
Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Ανδρέα Παπανδρέου, όμως εγώ ένα έχω μάθει από αυτήν την κληρονομιά: Ότι έναν αντίπαλο είχε πάντα ο Ανδρέας: Τη Δεξιά. Δεν είχε διμέτωπο.

Απλώνω τα χέρια στις προοδευτικές δυνάμεις, γιατί μέτωπο έχω μόνο με τη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, αυτή του κ. Μητσοτάκη.

Πηγαίνω από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Η συσπείρωση που έχουμε είναι η μεγαλύτερη που έχω συναντήσει από το 2015. Θυμίζω ότι το 2019, τη μέρα της ήττας, πήραμε 32%. Δεν έχουμε όριο ποσοστιαίο. Το όριό μας είναι μια μεγάλη νίκη. Το όριό μας είναι ο ουρανός. Να φτιάξουμε ξανά μια χώρα όπου θα ζούμε όλοι με δικαιοσύνη.

Σήμερα δίνετε μήνυμα νίκης!

Η σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στην Κοζάνη δείχνει το δρόμο προς τη μεγάλη νίκη στις 21 του Μάη. Η αλλαγή που τόσο έχουμε ανάγκη στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, θα έρθει. Θα έρθει, όχι μόνο στην κυβέρνηση, θα έρθει στην καθημερινότητά μας.

Κι αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε σήμερα. Η παρουσία σας, η αποφασιστικότητά σας, η αγωνιστική σας δυναμική, δείχνει το δρόμο προς την αλλαγή, το δρόμο προς τη μεγάλη νίκη.

Να είστε βέβαιοι, το βράδυ της 21ης του Μάη θα πανηγυρίζει ο λαός και όχι τα καρτέλ, όχι οι ισχυροί, όχι τα συμφέροντα.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Κοζάνης, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συγκλονιστική σημερινή σας παρουσία και την υποδοχή. Είναι μια υποδοχή που θυμίζει άλλες μέρες, μέρες μεγάλων θριάμβων για τη δημοκρατική παράταξη.

Και μέρες που θυμηθήκαμε κι εμείς, όταν εδώ, στην Κοζάνη δίναμε το μήνυμα της νίκης, φέρναμε πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, έτσι θα ξαναφέρουμε πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Κοζάνη και σε όλη την Ελλάδα σε δυο Κυριακές από σήμερα.

Πολίτες της Κοζάνης, θέλω σήμερα να σας μιλήσω από καρδιάς, σε μια προεκλογική συγκέντρωση διαφορετική από τις άλλες. Όπως βλέπετε, εγώ μιλάω από στήθους, δεν έχω χαρτιά μπροστά μου να σας διαβάζω. Γιατί θέλω να σας πω αυτά που πιστεύω μέσα απ’ τα βάθη της καρδιάς μου.

Και πιστεύω ότι ο νομός σας, η Δυτική Μακεδονία, η περιφέρειά σας, είναι μια αδικημένη περιφέρεια και ένας αδικημένος νομός. Και ήρθε η ώρα μαζί να ξαναβάλουμε, στο χάρτη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Γιατί δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Ήρθε η ώρα να ξαναμιλήσουμε για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους ανθρώπους της εργασίας. Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που κανένας δεν θα μένει πίσω.

Ο κ. Μητσοτάκης έταξε το ’19 καλύτερες δουλειές, καλύτερες συντάξεις, καλύτερους μισθούς. Κι αυτό το οποίο κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, είναι η χώρα μας να έχει αρνητικές πρωτιές σε όλα στην Ευρώπη. Αυτό που κατάφερε, ήταν τη μεσαία τάξη που δήθεν θα υποστήριζε, να την κάνει να ζει με κουπόνια.

Κουπόνια για το σούπερ μάρκετ, κουπόνια για να πληρώσει το ρεύμα, κουπόνια για να πληρώσει τη βενζίνη. Αυτό που κατάφερε, ήταν να εξαπατήσει τους συνταξιούχους που τους στέρησε 7 δισ. ευρώ, καταργώντας τη 13η σύνταξη που εμείς θεσπίσαμε -τότε έλεγε ότι είναι ψίχουλα αλλά την κατήργησε- και στερώντας τους τα αναδρομικά που τα αποφάσισε το ΣτΕ.

Αυτό που κατάφερε επίσης, ήταν να στοχοποιήσει τις νέες και τους νέους, τους εργαζόμενους καταργώντας το 8ωρο, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες και στοχοποιώντας τη νεότητα, βάζοντας φραγμούς στη μόρφωση, στην πρόσβασή τους σε Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στοχοποίησε όμως και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Κοζάνης. Και θεωρώ ότι αυτό που έκανε τόσο με τη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λίγο πριν έρθει η ενεργειακή κρίση, όσο όμως και με το σχέδιο –μη σχέδιο- για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, δεν ήταν απλά ένα έγκλημα για τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, ήταν ένα εθνικό έγκλημα.

Ήταν ένα εθνικό έγκλημα διότι εκεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Δεν δικαιολογείται αυτό. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα στα όρια της ενεργειακής φτώχιας και της ενεργειακής ανασφάλειας.

Πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, πολίτες της Κοζάνης, ξέρετε και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις σύνθετες προκλήσεις, όπως την κλιματική κρίση. Το γνωρίζαμε αυτό και πριν. Είχαμε ετοιμάσει ένα σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση. Είχαμε ετοιμάσει ένα σχέδιο που έδινε ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όμως, όχι στο αέριο.

Ένα σχέδιο που είχε ορίζοντα το 2032. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ξαφνικά ότι η απολιγνιτοποίηση θα ολοκληρωθεί το 2023. Τι σχέδιο ήταν αυτό; Έδωσε μια συνέντευξη στη γερμανική Bild και εξήγησε τι σχέδιο ήταν αυτό. Ήταν ένα σχέδιο για να κάνουν business οι γερμανικές εταιρείες.

Ήρθε όμως η ενεργειακή κρίση και έτρεχε να καλύψει τα ακάλυπτα, να συμμαζέψει τα αμάζευτα. Οδήγησε τις λιγνιτικές μονάδες σε κλείσιμο. Πώς θα μπορούσε άραγε να τις επαναφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα; Δεν μπορούσε. Αυτό λοιπόν το σχέδιο, σε μεγάλο βαθμό, το μη σχέδιο Μητσοτάκη, δεν εξασφάλιζε κανέναν ουσιαστικό ευρωπαϊκό πόρο για την ενεργειακή μετάβαση και άφησε στο έλεος τους πολίτες μιας ολόκληρης περιφέρειας, της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό το μη σχέδιο ευθύνεται εν πολλοίς και για τις τιμές του ρεύματος, κυρίως όμως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στο νομό σας και την περιφέρειά σας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες πραγματικά συνθήκες, ολοκλήρωσε τον 5ο σταθμό στην Πτολεμαΐδα. Ρύθμισε τη μετεγκατάσταση της Ακρινής και όλες τις μετεγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που θέσπισε το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων για να μπορέσουμε ν` αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχια και για να κάνουμε τις κοινότητες τις μικρές των καθημερινών ανθρώπων, κοινότητες αυτοπαραγωγών και αυτοκαταναλωτών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έφερε το μειωμένο κοινωνικό τιμολόγιο για το ρεύμα, για τους κατοίκους της περιοχής σας, αλλά και για τις επιχειρήσεις
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, τις δυσκολότερες που έχει βρεθεί ο τόπος, παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, εν τούτοις καταφέραμε να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία που τότε ήταν υπό πλήρη διάλυση. Θυμηθείτε ότι 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ήταν εκτός των δημόσιων νοσοκομείων διότι ήταν ανασφάλιστοι.

Κι εμείς είπαμε, κανένας πολίτης δεν μπορεί να μένει έξω από τη δημόσια υγεία επειδή δεν έχει ρυθμίσει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Ο κ. Γεωργιάδης τότε έβαζε 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και έλεγε «δεν θα μου πάρει τη δόξα ο Πωλ Τόμσεν». Τα θυμάστε αυτά; Αυτά ζήσαμε μαζί.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης ήταν αυτή που έδωσε μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο σας με την ανασυγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που σήμερα είναι ένα πανεπιστήμιο με 7 σχολές, 22 τμήματα, στις 5 μεγάλες πρωτεύουσες της περιφέρειάς σας. Με 35.000 φοιτητές.

Τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα 4 αυτά χρόνια; Πέρα από το σχέδιο για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, τι άλλο έκανε; Τι έκανε με τα δημόσια νοσοκομεία; Είδαμε την περίοδο της πανδημίας. Εμείς φτιάχναμε τοπικές Μονάδες Υγείας, αυτοί θέλουν να κλείσουν δημόσια νοσοκομεία και να τα μετατρέψουν σε Κέντρα Υγείας.

Και είχαμε την αρνητική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη, με τους χειρότερους αριθμούς σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Τι άλλο έκανε; Θέσπισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής για να αρχίσουν σιγά-σιγά να μαραζώνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια. 20.000 μαθητές μένουν κάθε χρόνο εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αυτή την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Και άρα, το πανεπιστήμιό σας έχει και αυτό μια σειρά από σχολές οι οποίες δεν έχουν πια φοιτητές. Διότι στόχος τους, είναι σιγά-σιγά ν’ απαξιώσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και να στέλνουν τα νέα παιδιά πελατεία. Πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια. Αυτό είναι το σχέδιό τους.

Και μιας και μιλάω για τα νέα παιδιά , μιας και μιλάω για την ελάχιστη βάση εισαγωγής γιατί ξέρω ότι τούτη την ώρα που εμείς εδώ δίνουμε τον αγώνα τον καλό για τη μάχη των εκλογών, υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που είναι στα σπίτια τους και διαβάζουν για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Θέλω να δεσμευτώ προς αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Με προοδευτική κυβέρνηση στις 22 του μήνα, θα καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής απ’ αυτές τις εξετάσεις. Κανένας τεχνητός φραγμός στη μόρφωση, κανένας τεχνητός φραγμός στους νέους ανθρώπους για να σπουδάσουν σ’ ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Πολίτες της Κοζάνης όμως, η σημερινή πραγματικότητα, είναι μια πραγματικότητα οδυνηρή και για τη χώρα και για τον τόπο σας. Κι εμείς ερχόμαστε εδώ να δεσμευθούμε ότι την επόμενη μέρα, μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή το κεντρικό μας σύνθημα είναι «Δικαιοσύνη παντού», και δικαιοσύνη παντού σημαίνει ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του, δεν θ’ αφήσουμε καμία περιφέρεια μόνη της, δεν θ’ αφήσουμε κανένα νομό στην απαξίωση, ακριβώς γι` αυτό το λόγο έρχομαι να δεσμευτώ ότι την επόμενη μέρα, θα έχουμε ιδιαίτερη έγνοια και σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία.

Πρώτα απ’ όλα, το ενεργειακό μίγμα της χώρας θα προχωρήσει ομαλά στη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση. Όχι για να δώσουμε έμφαση στο φυσικό αέριο αλλά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και θα μεταθέσουμε το χρόνο λήξης της 5ης Μονάδας στην Πτολεμαϊδα. Διότι, το ενεργειακό μας μίγμα δεν μπορεί να μην έχει λιγνίτη όταν έχει το ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας λιγνίτη. Θα έχει μειωμένο, αλλά θα έχει στο 20%.

Θα ενισχύσουμε με Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, τους πόρους εκείνους, το Ταμείο Μετάβασης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και μια αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο σας. Με ένα πλέγμα παρεμβάσεων και κινήτρων, και φορολογικών κινήτρων.

Θεσπίζουμε και είναι δέσμευσή μας λοιπόν να θεσπίσουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε, ρήτρα μηδενικού αναπτυξιακού και κοινωνικού ελλείμματος. Που σημαίνει ότι δεσμευόμαστε για τις θέσεις εργασίας και για το ΑΕΠ του τόπου σας.

Δεν θα μειωθούν, θα αυξηθούν. Αυτός είναι ο στόχος μας, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το ΑΕΠ του τόπου σας. Διότι, αν η Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, την περίοδο εκείνη που η Ελλάδα στηριζόταν στη λιγνίτη, αν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της με φθηνή ενέργεια, το οφείλει σ’ εσάς.

Και οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να το ανταποδώσουμε τώρα σ’ εσάς. Να τον ανταποδώσουμε στον τόπο σας.

Επίσης, σχεδιάζουμε να δώσουμε ξανά πνοή στη μεγάλη μεταρρύθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων που απαξίωσε η Νέα Δημοκρατία. Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων δεν είναι για 10 μεγάλες επιχειρήσεις, για 10 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι για μικρές κοινότητες ενεργειακές που θα φτιάχνουν παραγωγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκεί λοιπόν πρέπει να δώσουμε βάση. Η κυβέρνηση την απαξίωσε δίνοντας πρόσβαση στο δίκτυο, μόνο στους μεγάλους, κανένας μικρός δεν είχε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο δίκτυο.

Το τέταρτο που θα κάνουμε, είναι ένας σοβαρός χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, ένας χωροταξικός σχεδιασμός που θα σταματήσει αυτή την αναρχία με τα φωτοβολταϊκά που ξεφυτρώνουν παντού δίχως έλεγχο, όριο και σχεδιασμό.

Και το τελευταίο για το οποίο δεσμευόμαστε, είναι να ξαναδώσουμε πίσω τις αγροτικές γαίες που πήρε η ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια στην τοπική κοινωνία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για ν’ αξιοποιηθούν αναπτυξιακά, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Αυτές είναι οι θέσεις και οι προτάσεις μας που έρχονται ν’ απαντήσουν στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, με το τρίπτυχο: αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αλλά και της δίκαιης μετάβασης.

Αυτές είναι οι θέσεις και οι προτάσεις μας. Και τώρα μπορείτε να συγκρίνετε τι έκανε η Νέα Δημοκρατία 4 χρόνια για τον τόπο σας και ποια ήταν αυτά που εμείς επιχειρήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Λέω πολλές φορές, πολίτες της Κοζάνης, ότι δεν είναι δίκαιο να μιλάνε για μας λέγοντας ότι ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία. Όχι. Δεν ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία.

Είναι η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Διότι την πρώτη τετραετία παραλάβαμε τα άπλυτα που μας άφησαν: μια χώρα χρεοκοπημένη, μια χώρα με άδεια ταμεία. Παραλάβαμε τη χρεοκοπία και κυβερνήσαμε μαζί με την τρόικα, τότε που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στην Ελλάδα θυμάστε τι έλεγαν: «Βάστα Σόιμπλε» και «Γερούν γερά».

Ε, λοιπόν τώρα δεν υπάρχει ούτε ο Σόιμπλε, ούτε ο φίλος Γερούν. Του Βαρουφάκη ήταν φίλος αυτός, όχι δικός μου. Δεν υπάρχουν αυτοί τώρα. Τώρα η κάθε κυβέρνηση μπορεί να βάζει τις δικές της προτεραιότητες. Και αυτή ήταν η μεγάλη κατάκτηση που καταφέραμε όλοι μαζί το 2018 βγαίνοντας από τα μνημόνια.

Και βεβαίως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στις αντοχές και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Βγήκαμε λοιπόν από τα μνημόνια με το χρέος ρυθμισμένο, με 40 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, τόσα αφήσαμε και παρέλαβε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μας έλεγε ότι δήθεν εμείς, ενώ βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, υπογράφαμε 4ο μνημόνιο. Θυμάστε τι μας έλεγε τότε.

Και τι έγινε με το 4ο μνημόνιο; Αυτό χρησιμοποίησε, αυτό υλοποίησε; Τα βρήκε όλα έτοιμα. Βρήκε λεφτά στα ταμεία. Βρήκε την οικονομία σε ράγες και έτρωγε από τα έτοιμα. Κι ενώ εμείς είχαμε την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα ταμεία για να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, αυτός μετά και την πανδημία, είχε την ευχέρεια να δαπανήσει πάνω από 60 δισ.

Και σας ρωτάω: Τι σύγκριση μπορούμε να κάνουμε; Αν εμείς αντί να είμαστε υποχρεωμένοι να μαζέψουμε 40 με δικαιοσύνη, είχαμε την ευχέρεια να δαπανήσουμε 60 με δικαιοσύνη, πού θα ήταν σήμερα η χώρα; Έτσι θα ήταν τα δημόσια νοσοκομεία; Έτσι θα ήταν τα δημόσια σχολεία; Αυτό θα ήταν το κοινωνικό κράτος;

Όχι, δε θα ήταν αυτό το κοινωνικό κράτος. Και το ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας. Ζητάμε λοιπόν την πρώτη ευκαιρία, για να βγάλουμε τη χώρα όχι από την κρίση αυτή τη φορά της χρεοκοπίας, αλλά για να δημιουργήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης. Διότι αυτό που ζούμε σήμερα, είναι μια βαθιά αδικία.

Όταν το μέσο νοικοκυριό σήμερα δεν μπορεί να βγάλει το μήνα. Την 3η εβδομάδα του μήνα σώνεται το εισόδημα με βάση όλα τα στοιχεία που λένε οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς οργανισμοί. Λέει η Eurostat ότι για όσους έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ, τα τελευταία 3 χρόνια η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί κατά 40%.

Λέει ο ΟΟΣΑ προχθές ότι ο μέσος μισθός, όσοι έχουν μεγαλύτερο δηλαδή εισόδημα, το 2022 ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε 7,5%. Πού είναι λοιπόν οι καλύτεροι μισθοί; Τι αντίκρισμα έχει το εισόδημα που μπαίνει στην τσέπη του εργαζομένου, του μισθωτού, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, όταν την 3η εβδομάδα του μήνα, δεν μπορεί πια να πληρώσει τις υποχρεώσεις, τους λογαριασμούς, το ρεύμα, δεν μπορεί να περάσει έξω από το σούπερ μάρκετ; Έχει γίνει μεγάλος εφιάλτης το σούπερ μάρκετ.

Ζούμε λοιπόν μια μεγάλη αδικία. Γιατί; Γιατί ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, 15 μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο, είχαν τη χρονιά που μας πέρασε, ρεκόρ κερδοφορίας των τελευταίων 20 ετών. Ρεκόρ 20ετίας σε κερδοφορία με πάνω από 1 δισ. κέρδη η κάθε μία.

Και λέμε λοιπόν: Είναι δίκαιο αυτό; Είναι δίκαιο όταν οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, κάποιοι να θησαυρίζουν; Αυτή την αδικία θα έρθουμε ν’ αποκαταστήσουμε. Και αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Δεν θα έρθουμε τούτη τη φορά απλά για να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Θα έρθουμε -όχι για να βγάλουμε τη χώρα – αλλά για να βγάλουμε τα νοικοκυριά από τη χρεοκοπία. Αυτός θα είναι ο στόχος μας τούτη τη φορά. Να βγάλουμε τα νοικοκυριά από τη χρεοκοπία.

Και κυρίως, θα έρθουμε για ν’ αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα στον τόπο. 700.000 κατοικίες με υποθήκες, έχουν περάσει από τις τράπεζες, μη εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή, στα funds. Ήμουν λίγες ώρες πριν, στα γειτονικά Γρεβενά, εκεί όπου υπάρχει μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, τη γνωρίζετε, ο κ. Πάτσης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε κάνει επάγγελμα ταυτόχρονα με τη βουλευτική του ιδιότητα, να πηγαίνει και να χτυπάει σαν κοράκι τους δανειολήπτες που είχαν ένα δάνειο 5.000 ευρώ και να τους ζητάει 15.000, 20.000 ευρώ. Αυτή ήταν η δουλειά του.

Την ήξερε ο κ. Μητσοτάκης. Όχι μόνο τον έβαλε βουλευτή, αλλά είχε βάλει και το γιο του συντονιστή του Τμήματος μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί; Γιατί αυτή είναι η πολιτική τους. Αυτή είναι η θεωρία που ο κ. Πάτσης έκανε πράξη.

Και ο κ. Μητσοτάκης, αυτό θέλει να το κάνει πράξη και το έκανε πράξη, θεσμοθετώντας το νέο πτωχευτικό κώδικα που για πρώτη φορά προβλέπει και χρεοκοπία φυσικού προσώπου, που αίρει πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας .Βλέπουμε καθημερινά ειδήσεις, σαν αυτή που είδαμε σήμερα, για τον γέροντα στη Χαλκιδική, 81 χρόνων, ανάπηρο, που ήταν εγγυητής ενός δανείου του άνεργου γιου του και τον πέταξαν έξω απ’ το σπίτι του και δεν έχει πού να κοιμηθεί, ανάπηρος άνθρωπος!

Αυτές τις εικόνες θα βλέπουμε καθημερινά από δω και στο εξής αν δεν αλλάξει η πολιτική. Όταν εμείς λοιπόν μιλάμε για την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής, δεν είναι γιατί μηρυκάζουμε τα συνθήματα του παρελθόντος, είναι γιατί η αλλαγή έχει γίνει ανάγκη του σήμερα και του αύριο για τον τόπο. Αν δεν αλλάξει αυτή η κυβέρνηση δεν θα δούμε άσπρη μέρα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, για ν’ αποτυπωθεί στη μνήμη σας, με 4 πράγματα, είναι πολύ απλό: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταθέσαμε προχθές τα 11 άρθρα του συμβολαίου μας με τον ελληνικό λαό, τ’ ονομάσαμε «Συμβόλαιο Αλλαγής» . 11 άρθρα που προβλέπουν αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έχουμε και κοστολογημένες αλλά και βαθιά επιστημονικά τεκμηριωμένες θα έλεγα. Διότι, ξέρετε κάτι; Οι δικοί μας μελετητές, οι δικοί μας τεχνοκράτες, είναι πραγματικά άριστοι, δεν είναι σαν τους άλλους άριστους που κατσικώθηκαν στις πλάτες του ελληνικού λαού για να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι και αποδείχθηκε στο τέλος ότι πολλοί απ’ αυτούς ούτε πτυχία δεν είχαν.

Εμείς λοιπόν, έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο με 11 άξονες. Αυτοί οι 11 άξονες, αντιμετωπίζουν τόσο τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανάγκη ν’ αυξηθεί το εισόδημα, την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ, να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, να σταματήσουν οι αγρότες ν’ αποδίδουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Να υπάρξει έλεγχος στις αγορές. Να σταματήσουν τα καρτέλ ν’ αλωνίζουν, να σταματήσει η τιμή στο χωράφι να έχει 300% διαφορά από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι.

Να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, της διύλισης, στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες, για να μπορέσουμε να δώσουμε στήριγμα στον ελληνικό λαό, να ενισχύσουμε το δημόσιο Σύστημα Υγείας, να ενισχύσουμε τα πανεπιστήμια και τα σχολειά μας. Στα σχολειά μας να έχουμε περισσότερους καθηγητές, στα πανεπιστήμια να έχουμε περισσότερους καθηγητές, όχι αστυνομικούς στα πανεπιστήμια.

Οι αστυνομικοί θα πάνε να φυλάνε τις γειτονιές, να συγκρουστούν με την εγκληματικότητα. Να στηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία. Να στηρίξουμε τους ανθρώπους της εργασίας, τις νέες μητέρες, τα νέα ζευγάρια με μια άλλη στεγαστική πολιτική, που τα νέα ζευγάρια σήμερα δεν μπορούν να βρουν σπίτι. Ν’ ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, το «Δ» της ΔΕΗ να το επαναφέρουμε ανακτώντας το 51% των μετοχών της.

Και δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, διότι σήμερα ο μικρομεσαίος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από τις τράπεζες. Το γνωρίζετε και το γνωρίζουν όλοι αυτοί, το 96% των επιχειρήσεων στη χώρα μας σήμερα, η συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και μεσαίες, δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό.

Ναι, σώσαμε τις τράπεζες από τη χρεοκοπία, τις σώσαμε με το αίμα του Έλληνα φορολογούμενου όμως. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις και σήμερα αυτές οι τράπεζες που τις σώσαμε με τα λεφτά του ελληνικού λαού, θέλουν να βγάζουν κέρδη για να τα δίνουν στους μετόχους. Λέμε λοιπόν ότι μία τουλάχιστον τράπεζα θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο, για να καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτό είναι το σχέδιό μας. Όπως επίσης και να μεταρρυθμίσουμε το κράτος. Αυτό το κράτος το κομματικό, το αναξιοκρατικό, το ρουσφετολογικό, τι σχέση έχει με τις δικές μας αξίες και τα δικά μας ιδανικά; Και πώς μπορούμε επιτέλους να λέμε ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όταν αυτά που συμβαίνουν εδώ δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη;

Πείτε μου εσείς μια ευρωπαϊκή χώρα όπου να μπορεί ένας Πρωθυπουργός να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, να παρακολουθεί τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από το γραφείο του; Να καταρρακώνει το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και κανείς να μη λέει τίποτα;

Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που μπαίνεις σ’ ένα τρένο και δεν ξέρεις αν θα φτάσεις στον προορισμό σου. Γιατί; Κάποιοι ήθελαν να κάνουν ένα κομματικό ρουσφέτι και τοποθέτησαν έναν σταθμάρχη ανεκπαίδευτο και χωρίς καμία προϋπηρεσία σε μια κρίσιμη θέση, να μην μπορεί να ελέγξει τίποτα και χάσαμε 57 ανθρώπινες ζωές άδικα, νέα παιδιά.

Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. θέλουμε λοιπόν ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, να μην είναι φόβητρο για τον πολίτη, αλλά να είναι ασφάλεια για τον πολίτη. Με δημόσια νοσοκομεία τα οποία θα παρέχουν ασφάλεια. Μ’ ένα κράτος το οποίο θα είναι αξιοκρατικό, με περισσότερη λογοδοσία, με περισσότερη δικαιοσύνη.

Και είμαστε εμείς αυτοί που ναι, οι μόνοι θα έλεγα, μπορούμε να το κάνουμε. Ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς δεν μεγαλώσαμε με την αίσθηση ως πρίγκιπες, ότι αυτό το κράτος μας ανήκει. Δεν μας ανήκει αυτό το κράτος. Το κράτος δεν ανήκει σ’ εμάς, δεν υπηρετεί τις οικογένειές μας. Δεν είμαστε δια βίου πολιτικοί εμείς.

Το κράτος είναι για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Γι` αυτό είναι το κράτος. Και έτσι πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Αυτό το πρόγραμμά μας λοιπόν φίλες και φίλοι, το καταθέσαμε δημόσια προχθές, στον ελληνικό λαό. Και το καταθέσαμε δημόσια για να γνωρίζει κάθε προοδευτικός πολίτης, κάθε δημοκρατικός πολίτης, τι ψηφίζει όταν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ταυτόχρονα όμως, το καταθέτουμε και στην κρίση όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Διότι εμείς πιστεύουμε ότι απ’ αυτές τις εκλογές, την επόμενη μέρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, και θα είναι πρώτος και με διαφορά, θ’ ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Απευθυνόμαστε λοιπόν πρώτα και κύρια στους πολίτες αλλά και στις προοδευτικές δυνάμεις. Και τους λέμε: Πείτε μας, με ποιο από αυτά τα άρθρα τα 11 διαφωνείτε; Τι ακριβώς θα θέλατε να προσθέσετε, κάποιο 12ο, 13ο; Απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια και θέλουμε σοβαρές απαντήσεις.

Και δεν μπορεί η απάντηση να είναι ένα ανιστόρητο διμέτωπο. Ο κ. Κουτσούμπας μας είπε προχθές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη που πέρασε από την Ιστορία. Θυμήθηκα το «τι Πλαστήρας τι Παπάγος» που έλεγαν κάποτε. Δεν έχουμε μάθει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία μας, πού οδήγησαν αυτές οι λάθος γραμμές της Αριστεράς εκείνη την εποχή.

Είδαμε και τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος θέλει για τον εαυτό του να είναι λέει ο μοναδικός ιδιοκτήτης της πνευματικής κληρονομίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως εγώ ένα έχω μάθει απ’ αυτή την κληρονομιά και την παρακαταθήκη: Ότι έναν αντίπαλο είχε ο Ανδρέας, τη Δεξιά. Δεν είχε διμέτωπο. Δεν είχε μέτωπο με την Αριστερά, δεν είχε μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις!

Κι εγώ λοιπόν σήμερα σας λέω, απλώνω τα χέρια στις προοδευτικές δυνάμεις. Απλώνω το χέρι. Γιατί μέτωπο έχω με τη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο, τα 49 αυτά χρόνια της μεταπολίτευσης. Και αυτή είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Εντάξει παιδιά, μην ζητάτε debate, αφού ξέρουμε, δεν θα έρθει. Το’χω πει τόσες φορές, έχω κουραστεί να το λέω. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση ο κ. Μητσοτάκης. Τόσο μεγάλη που ούτε για συνέντευξη πάει αν ο δημοσιογράφος δεν είναι της αρεσκείας του. Να έρθει να με αντιμετωπίσει; Δεν θα έρθει να με αντιμετωπίσει.

Δεν θα έρθει γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Γι` αυτό δεν θα έρθει. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γίνεται μια συζήτηση τηλεοπτική ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές των εκλογών. Σε όλες. Αλλά όχι μόνο στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, παντού. Και στην Ελλάδα κάναμε.

Δεν θυμάστε; Κι εγώ έκανα με τον κ. Μεϊμαράκη, το θυμάστε, και ο κ. Σημίτης με τον Κώστα Καραμανλή είχαν κάνει επανειλημμένως, και πιο παλιά, πάντοτε υπήρχε ανοιχτός διάλογος. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, ακόμα και στη Βουλή όταν με αντιμετώπιζε, καμιά φορά όταν έρχονταν τα δύσκολα, έπαιρνε το ρόλο του Προέδρου της Βουλής και έκλεινε τη συζήτηση: «Τελείωσε» έλεγε, «η συζήτηση, φεύγουμε τώρα».

Το ίδιο κάνει και τώρα. Τελείωσε η συζήτηση, φεύγουμε. Θα έρθει όμως την Τετάρτη, σε μια στημένη τηλεοπτική διαδικασία παράλληλων μονολόγων, γιατί η Νέα Δημοκρατία απαίτησε να μην υπάρχει ούτε ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Όχι διάλογος ανάμεσα στους αρχηγούς.

Ας είναι όμως, ακόμα και αυτή η στάση του λέει πολλά στην ελληνική κοινωνία. Ακόμα κι αυτή η στάση του λέει πολλά στον ελληνικό λαό. Εγώ λοιπόν θέλω ν` απευθυνθώ σήμερα σε όλους, όχι μόνο στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς και στους συντηρητικούς πολίτες.

Γιατί ξέρω ότι οι συντηρητικοί πολίτες σήμερα, είναι βαθιά δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι. Είναι βαθιά δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι και ντρέπονται ίσως για πολλά απ’ όσα έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης, που έχει μετατρέψει ένα ιστορικό κόμμα, σ’ ένα κόμμα «Μητσοτάκης Α.Ε.», όπως έλεγε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Και θέλω να τους πω ότι σ’ αυτές τις εκλογές, μη θαρρείτε ότι επειδή είναι εκλογές απλής αναλογικής, δεν θα είναι ταυτόχρονα και εκλογές απλής λογικής. Αυτός που θα έρθει πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο και θα σχηματίσει κυβέρνηση. Και τα κουκιά θα βγαίνουν, να το πω λαϊκά, ανάμεσα στο 1ο και το 3ο κόμμα.

Γι` αυτό λοιπόν και ο κ. Σκέρτσος προχθές σε μια ερώτηση μας αποκάλυψε ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτος και θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Πώς; Είδαμε τι έκανε στη δεξιά πολυκατοικία. Έριξε μια βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία προχθές και κατέρρευσαν όλα τα διαμερίσματα εκείνων των κομμάτων που δεν είχαν δηλώσει ανοιχτά ότι θα τον στηρίξουν αν χρειαστεί.

Και έμειναν μονάχα αυτοί οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν. Δήθεν, ήθελε να βγάλει έξω τον Κασιδιάρη, αυτό μας έλεγε. Ενώ μπορούσε να μείνει έξω ο Κασιδιάρης, όχι μόνο να μείνει έξω, αλλά και να μην κάνει προεκλογικό αγών από τη φυλακή που τρία χρόνια έκανε. Και κανείς δεν τον εμπόδισε να κάνει. Με μια απλή διάταξη.

Δεν το θέλησε. Θέλησε να φτιάξει μια διάταξη για να δώσει την ευχέρεια στο Α-1 τμήμα του Αρείου Πάγου, να ορίσει, να ορίσουν δηλαδή οι δικαστές ποιο κόμμα μπορεί, ποιο κόμμα δεν μπορεί, ώστε μαζί με τον Κασιδιάρη, να υπάρξουν και 3-4 ακόμα κόμματα που δεν του έκαναν του κ. Μητσοτάκη να είναι στην εκλογική αντιπαράθεση, στην εκλογική διαδικασία.

Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στον τόπο. Ποτέ, 49 χρόνια τώρα! Ποτέ δεν απασχόλησε την πολιτική ζωή η συζήτηση που έχει να κάνει με τα ποια κόμματα θ’ ανακηρύξει ο Άρειος Πάγος. Αλλά θα μου πείτε, πότε έγινε αυτή η αθλιότητα με τις υποκλοπές, με τις παράνομες παρακολουθήσεις, με τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης; Πότε έχει γίνει αυτό που γίνεται στις μέρες μας άλλοτε; Με ποια άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς έγινε αυτό;

Γι` αυτό λοιπόν, απευθυνόμενοι και στους συντηρητικούς πολίτες και στους προοδευτικούς πολίτες, σε όλο τον ελληνικό λαό, λέμε ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής, θα βγάλουν κυβέρνηση. Δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου. Είναι εκλογές ισοτιμίας της ψήφου. Ό,τι ψηφίζεις, βγαίνει. Αλλά την άλλη μέρα θα υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο. Και με μισή μονάδα να είναι πρώτος, με εκβιασμούς, με πιέσεις, ακόμα και με αποστασίες –έχει το know how η οικογένεια, τα ξέρει αυτά από το ’65-να προσπαθήσει να φτιάξει κυβέρνηση-κουρελού. Κουρελού γιατί το είπε ο ίδιος, θα έχει λέει πολλά χρώματα. Αυτό εννοούσε.

Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας. Ψηφίζουμε με βάση την καρδιά μας και τη συνείδησή μας, δεν ψηφίζουμε όμως χαλαρά. Διότι ο μόνος τρόπος για ν’ αποφευχθεί, για να ματαιωθεί αυτό το σχέδιο Μητσοτάκη, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της απλής αναλογικής.

Η καθαρή νίκη, που θ’ ανοίξει το δρόμο για την αλλαγή.

Το δίλημμα λοιπόν της κάλπης, είναι «Αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε;». Το δίλημμα της κάλπης είναι, θα συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση που θ’ αυξήσει τους μισθούς, θα συγκρατήσει και θα μειώσει τις τιμές, θα δώσει ρυθμίσεις ανάσας στα νοικοκυριά ή θα συνεχίσουμε να μην μπορούμε να περάσουμε έξω από τα σούπερ μάρκετ;

Το δίλημμα της κάλπης είναι, θα δούμε αυτό το τσουνάμι των 700.000 πλειστηριασμών ή θα δώσουμε δίκαιες λύσεις ρύθμισης για να διατηρήσει η μεσαία τάξη την περιουσία της;

Το δίλημμα της κάλπης λοιπόν, είναι ένα: Μητσοτάκης ή Αλλαγή. Είναι ένα: Μητσοτάκης, ή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να φέρει την αλλαγή!

Θέλω λοιπόν, από δω, από την Κοζάνη, να δώσω ένα ισχυρό μήνυμα και θέλω ν’ ακουστεί παντού, σε όλη τη χώρα: Οι συσχετισμοί έχουν ήδη μεταστραφεί. Μην ακούτε τι λένε και τι γράφουν. Πάντα τα ίδια έλεγαν, πάντα τα ίδια έγραφαν.

Δείτε, μιλήστε με τους ανθρώπους γύρω σας. Αυτές τις 15 μέρες που έμειναν περίπου, να βγείτε και να μιλήσετε με τους ανθρώπους. Στα καφενεία, στους χώρους δουλειάς. Και να τους εξηγήσετε τη μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή τους, να έχουμε μια μεγάλη αλλαγή στις 21 του Μάη.

Τη μεγάλη σημασία που έχει ποιος θα πανηγυρίζει το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Τα καρτέλ και οι ισχυροί θα πανηγυρίζουν ή ο δημοκρατικός λαός θα πανηγυρίζει; Και μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πανηγυρίζει ο δημοκρατικός λαός.

Η δική μου αίσθηση λοιπόν, που πηγαίνω παντού, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι η συσπείρωση που έχουμε, είναι η μεγαλύτερη που έχω συναντήσει από το 2015. Η δική μου αίσθηση, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, κανείς δεν μου έχει πει ότι «σας ψηφίσαμε το ’19 αλλά τώρα δεν θα σας ψηφίσουμε». Κανείς δεν μου το έχει πει. Δεν ξέρω αν το έχει πει κανένας σ’ εσάς.

Και θυμίζω ότι το ’19 μετά τη φθορά την κυβερνητική, μετά την ημέρα της ήττας, πήραμε σχεδόν 32%. Δεν έχουμε λοιπόν όριο ποσοστιαίο. Το όριό μας είναι μια μεγάλη νίκη. Και το όριό μας είναι ο ουρανός! Να φτιάξουμε ξανά την Ελλάδα!

Μια δίκαιη κοινωνία, μια χώρα που θα αξίζει για να ζεις. Να έρθουν τα παιδιά μας πίσω, να μείνουν εδώ, να στηρίξουμε τους αδύναμους. Να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη. Να έχουμε μια χώρα όπου θα ζούμε όλοι με δικαιοσύνη.

Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το σχέδιό μας και μαζί μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Ξέρουμε, μπορούμε και θα φέρουμε την αλλαγή!

Να είστε καλά!

Αυτό είναι το μήνυμα της Κοζάνης!

Σας ευχαριστώ θερμά γι` αυτή την πολύ μεγάλη συγκέντρωση σήμερα, μια συγκέντρωση που δίνει μήνυμα νίκης. Ξανά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, ξανά κυβέρνηση προοδευτική, δημοκρατική. Για ν’ ανασάνει ο τόπος.

Γεια σας, καλή δύναμη!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies