Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Εκλογές

Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι αλλαγή ή Μητσοτάκης - Αν θέλουμε αλλαγή, μπορεί να γίνει μονάχα με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης του Μάη

Η 21η του Μάη θα είναι μια λαμπρή ημέρα. Μια ευκαιρία για περισσότερο φως, περισσότερη δικαιοσύνη. Να νικήσουμε το σκοτάδι της αδικίας και να φέρουμε το φως της δικαιοσύνης

Την βεβαιότητα ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση της ΝΔ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίλιον που περιόδευσε το απόγευμα και κάλεσε τους κατοίκους να δώσουν την απάντησή τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

“Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι δεν πάει άλλο με αυτούς που μας κυβερνάνε. Λέει ‘Ως εδώ’ με μια κυβέρνηση που απαξίωσε, που υποβάθμισε το δίκιο και τη ζωή μας” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και έθεσε το δίλημμα των εκλογών.

Όπως υπογράμμισε, τα διλήμματα είναι πολύ καθαρά. “Το δίλημμα είναι δικαιοσύνη ή αδικία. Εντιμότητα ή διαφθορά. Το δίλημμα είναι αλήθεια ή συγκάλυψη. Το δίλημμα είναι αλλαγή ή Μητσοτάκης” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πιστεύει βαθιά ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει απόφαση να αλλάξει τα πράγματα. “Θέλει, ποθεί, διεκδικεί μια μεγάλη αλλαγή, όχι μόνο πολιτική αλλαγή αλλά να αλλάξει την καθημερινότητά του στη ζωή του. Κι εμείς προσερχόμαστε με επιχειρήματα σχέδιο και πρόγραμμα. Όχι με τοξικότητα, όχι με αφορισμούς, όχι με επικοινωνιακή πολιτική” υπογράμμισε. Γι` αυτό, όπως είπε, ζητά ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Για να μιλήσουμε με επιχειρήματα. Αφού το δίλημμα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης γιατί δεν έρχεσαι να πάμε σε ένα τηλεοπτικό σταθμό να κάνουμε ένα ντιμπέιτ οι δυο μας. Γιατί τον κρατάνε οι επικοινωνιολόγοι” ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άσκησε δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι άλλα είχε τάξει στους πολίτες και άλλα έπραξε γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “στο μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησής του δεν ήταν οι περισσότερες και καλύτερες δουλειές, ούτε η ασφάλεια ούτε τα καλύτερα εισοδήματα. Το μεγάλο του σχέδιο ήταν το σχέδιο αναδιανομής του πλούτου”.

“Πού είναι τα καλύτερα εισοδήματα; Αν έκοψε κάποιους φόρους, έκοψε τους φάρους της δικής του τάξης, της δικής του κλάσης. Για αυτούς με τους οποίους συναγελάζεται. Αν έκοψε κάποιους φόρους από το απόθεμα που αφήσαμε εμείς, το έδωσε στους λίγους και τους ισχυρούς. Στην μεγάλη πλειοψηφία όχι μόνο δεν έκοψε φόρους, αλλά κράτησε σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ στα τρόφιμα σε μια εποχή με ακρίβεια και πληθωρισμό” ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Κι αυτό, όπως εξήγησε, “το έκανε για να έχει τεράστια έσοδα λεηλατώντας αυτούς στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα τους λυτρώσει, δηλαδή την μεσαία τάξη. Κάνοντας τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Για να κάνει κάποιους λίγους φίλους πλούσιους, πλουσιότερους”.

“Αυτό ήταν το σχέδιο. 4 δισ. ευρώ περισσότερα στα ταμεία, διατηρώντας υψηλά τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε μια σειρά προϊόντα με ένα πληθωρισμό που σκαρφάλωσε πάνω από το 10%. Και αυτά τα 4 δισ. τα έδινε σε στοχευμένες επιδοτήσεις, δήθεν στους πολίτες αλλά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, την βενζίνη και το σούπερ μάρκετ. Άρα τα χρήματα να πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εκεί πήγαν τα 4 δισ. και πολλά άλλα” τόνισε.

Όπως σημείωσε, η μεγάλη αδικία είναι κάποιοι λίγοι να κερδίζουν και να θησαυρίζουν και η μεγάλη πλειοψηφία να αγκομαχά να βγάλει το μήνα. “Πού ήταν τα καλύτερα εισοδήματα, όταν η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια; Πού είναι οι καλύτερες δουλειές, που όταν εξελέγη έτριβαν τα χέρια τους στον ΣΕΒ γιατί κατάφερε να υλοποιήσει όλα όσα είχε στο σχέδιο της η τρόικα και εμείς αντισταθήκαμε και δεν περάσαμε; Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι δεν έχουν το κράτος δίπλα τους για να τους στηρίξει” σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική και στα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους στους οποίους έλεγε ότι ήταν ψίχουλα η 13η σύνταξη. “Και τι έκανε όταν εξελέγη; Όχι μόνο τους στέρησε την 13η σύνταξη τα επόμενα χρόνια αλλά δεν τους έδωσε και τα αναδρομικά για τις περικοπές που είχαν γίνει από την κυβέρνηση Σαμαρά, στερώντας συνολικά 7 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους”.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για το κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει παντού. Τόσο όσον αφορά τις παροχές του κοινωνικού κράτους και για το ΕΣΥ που υποβαθμίζεται αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών από το έγκλημα. Τέλος, αναφέρθηκε στην φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών των γαλάζιων golden boys και ημετέρων. “Για όλους αυτούς που φτιάχνουν μια εταιρεία λίγες ημέρες πριν το διαγωνισμό για να εφορμήσουν στο δημόσιο χρήμα σαν τις ακρίδες. Γαλάζιες ακρίδες τους είπαν κάποιοι” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίλιον θύμισε την παλαιότερη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε συνδέσει την μοίρα των νέων ανθρώπων των δυτικών συνοικιών με τα τεχνικά επαγγέλματα και τόνισε ότι η διαφορά με την ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών και των νέων που θέλουν με αξιοπρέπεια ένα καλύτερο αύριο. “Γι` αυτά τα παιδιά είχαμε τη δυνατότητα να παίρνουν την ειδικότητα που θέλουν στα επαγγελματικά λύκεια και μετά να έχουν δωρεάν διετή προγράμματα σπουδών για ειδίκευση μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια. Τι έκανε ο Μητσοτάκης με την κυρία Κεραμέως; Τα κατήργησαν και τα διετή προγράμματα σπουδών. Γιατί θέλει να πάνε στα ιδιωτικά κολέγια όπως έκανε και με την βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ποιον χτύπησε με αυτό; Χτύπησε τα παιδιά αυτών των περιοχών, των δυτικών συνοικιών. Όπου έβαλε ένα φραγμό για τα δημόσια πανεπιστήμια για να οδηγήσει περισσότερα παιδιά στην πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκτενής ήταν η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στο ζήτημα του ντιμπέιτ, όπου κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σε συζήτηση με επιχειρήματα. “Να μας πει το πρόγραμμά του, να το ακούσει ο λαός, να ακούσει και το δικό μας” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Γιατί τον κρατάνε οι επικοινωνιολόγοι του δεμένο χειροπόδαρα; Διότι φοβούνται ότι αν βρεθεί ενώπιος ενωπίω χωρίς τα autocue, χωρίς τα χαρτάκια, χωρίς αυτούς που του λένε στο αυτί τι πρέπει να πει, ξέρει ότι δεν θα τα καταφέρει χωρίς σκονάκια”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη λέγοντας “Τι κάνει τώρα; Λέει να έρθουνε κι οι άλλοι τέσσερις, να πάμε όλοι μαζί, να είμαστε έξι. Να είμαστε και 6 και 16. Όσα ντιμπέιτ θέλει με όλους μαζί” και πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: “Αλλά γιατί όμως φοβάται την αντιπαράθεση; Φοβάται, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να την αντέξει. Και ξέρει ότι δεν μπορεί να την αντέξει γιατί η πολιτική του, το πρόγραμμά του, οι θέσεις του είναι κενές”. “Για άλλη μια φορά σήμερα, θέλω να το καλέσω να σταματήσει τη δειλία. Δεν μπορείς να είσαι δειλός και να θέλεις να είσαι για δεύτερη φορά πρωθυπουργός. Έλα σε αντιπαράθεση. Έλα να μας πεις το πρόγραμμά σου” τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι “στη Βουλή έκλεινε μόνος του τις συνεδριάσεις και το έβαζε και στα πόδια, αλλά τώρα κανείς δεν μπορεί να το βάλει στα πόδια, γιατί η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη”.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρέθεσε τις προτάσεις του κόμματος του συνοψίζοντας ότι “ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει 4 πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών κι ένα ισχυρό, δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη”.

Πιο συγκεκριμένα, για την αύξηση μισθών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα γίνει με “αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, με θέσπιση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, με ξεπάγωμα των τριετιών, με αύξηση κατά 10% - όσο ήταν και ο πληθωρισμός το τελευταίο διάστημα – των μισθών στον δημόσιο τομέα, που έχουν πάνω από 12 χρόνια να αυξηθούν”. Για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για “επαναφορά της 13ης σύνταξης και απόδοση αναδρομικών” και τέλος αναφέρθηκε στην “θέσπιση αφορολόγητου για όλους στις 10.000 ευρώ”.

Για την μείωση των τιμών, ο κ. Τσίρπας σημείωσε αρχικά ότι “η ακρίβεια είναι διεθνής, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική. Έχει την ετικέτα ‘made in greece’ και την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη” και είπε στη συνέχεια ότι μείωση τιμών θα γίνει “μειώνοντας - ή και καταργώντας – μηδενίζοντας σε ορισμένα είδη βασικής κατανάλωσης - τον ΦΠΑ, μειώνοντας τον ΕΦΚ στα καύσιμα στο κατώτερο επιτρεπτό όριο της Ε.Ε, θεσπίζοντας πολύ αυστηρούς ελέγχους στην αγορά, όπου σήμερα έχουν αφεθεί ασύδοτα τα καρτέλ και τα συμφέροντα να ανεβάζουν τις τιμές, και ρυθμίζοντας την αγορά”.

Σχετικά με την ρύθμιση των χρεών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θύμισε το μοντέλο ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια με ονομαστική διαγραφή μέρους του χρέους και 120 δόσεις για το υπόλοιπο και αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μία πρόταση που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας “είχε και την συμβολή της Λούκας Κατσέλη, μιας πολιτικού που συνέβαλε, ώστε να μην γίνει και στην Ελλάδα αυτό που είδαμε σε άλλες χώρες, δηλαδή η μεγάλη λεηλασία της περιουσίας της μεσαίας τάξης”. Περιγράφοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “επαναφέρουμε την προστασία στην πρώτη κατοικία μέχρι 300.000 ευρώ, βάζουμε κανόνες στο πλαίσιο λειτουργίας των funds, τα οποία σήμερα ασύδοτα προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν με την περιουσία της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων”, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας “πάνω από 700.000 ακίνητα σήμερα είναι υποθηκευμένα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των funds με έδρα το εξωτερικό. Πάνω από 40 δισ. είναι η αξία των ακινήτων αυτών. Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι μετά τις εκλογές να ξεκινήσει ένα τσουνάμι πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας”. “Έχουμε σχέδιο να μην το επιτρέψουμε” τόνισε ο κ. Τσίπρας: “Πρώτον με την νομική προστασία και δεύτερον με τη δυνατότητα ρυθμίσεων ανάσας, όχι μόνο προς τους αδύναμους αλλά και προς τους μεσαίους. Με διαρθρωτικό ταμείο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα χρηματοδοτεί τις δόσεις της ρύθμισης που θα κάνουν οι πολίτες, είτε βραχυχρόνιες είτε μακροχρόνιες, κι ένα μεγάλο κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους. Διότι τα funds τα πήραν στο 20 και στο 30% της αξίας και δεν μπορεί να διεκδικούν πίσω το 90 και το 100%”.

“Έχουμε σχέδιο για την στήριξη του ΕΣΥ, των σχολείων, των πανεπιστημίων, που δεν θέλουμε να είναι πανεπιστήμια φρούρια, θέλουμε να πάνε καθηγητές και όχι αστυνομικοί στα πανεπιστήμια. Δάσκαλοι στα σχολεία” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “αναγκάζονται να ζουν στο πατρικό μέχρι τα 35 χρόνια, διότι έχει γίνει ασύμφορο πλέον κανείς να μπορέσει να νοικιάσει ένα σπίτι” και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και συγκεκριμένα “στη δημιουργία τράπεζας στέγης, σε διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου και τον έλεγχο του airbnb, ώστε να μπορέσουν να ξαναγίνουν προσιτές οι τιμές των ενοικίων κυρίως για τα νέα ζευγάρια”.

Αναφερθείς στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε αρχικά ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν με ένα σύστημα ισοτιμίας της ψήφου. “Δικαιοσύνη και στην ψήφο λοιπόν” είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εκλογές ψήφου διαμαρτυρίας”. “Οι εκλογές αυτές θα κρίνουν ποιος θα μας κυβερνήσει αύριο” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. “Η προοπτική για την επόμενη ημέρα είναι: Είτε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη ημέρα των εκλογών χωρίς την περιπέτεια δεύτερων και τρίτων εκλογών. Είτε νίκη του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι πραγματικότητα” τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές: “Το πρώτο είναι η συμμετοχή, είναι το κρίσιμο, να πάνε οι πολίτες στην κάλπη. Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας”

“Το δεύτερο, να σκεφτούμε τι θέλουμε για τη ζωή μας” είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι “Αν θέλουμε αλλαγή, μπορεί να γίνει μονάχα με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης του Μάη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ηττηθεί το καθεστώς Μητσοτάκη. Ήττα Μητσοτάκη σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ”. “Όσο πιο μεγάλη είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 του Μάη, τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η δυνατότητα να έχουμε μια κυβέρνηση που θα αγωνιστεί να αλλάξει τη ζωή μας. Να φέρει προοπτική, να φέρει ελπίδα, να φέρει φως” είπε χαρακτηριστικά.

“Γιατί ο λαός ονόμασε το Πάσχα Λαμπρή;” είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι “πάντοτε αυτός ο λαός αγωνιζόταν, πάλευε και διεκδικούσε το φως, την αλήθεια, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη. Η 21η του Μάη θα είναι μια λαμπρή ημέρα. Μια ευκαιρία για περισσότερο φως, περισσότερη δικαιοσύνη. Να νικήσουμε το σκοτάδι της αδικίας, της αισχροκέρδειας, του παρακράτους με τις παρακολουθήσεις, το σκοτάδι των ανισοτήτων, των απευθείας αναθέσεων και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και να φέρουμε το φως της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης”.

“Είναι μια ευκαιρία για το λαό, αλλά μια ευκαιρία και για εμάς για τον ΣΥΡΙΖΑ” είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε “Όχι άλλη μια ευκαιρία ή μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η πρώτη ευκαιρία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς τους καταναγκασμούς των μνημονίων και της τρόικα”. “Αυτοί κυβέρνησαν 4 χρόνια και μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν έχοντας την ευχέρεια να ξοδέψουν 50 δισ. Εμείς δεν είχαμε αυτή την ευχέρεια” ανέφερε στην συνέχεια και πρόσθεσε: “Εμείς είχαμε την υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τον βούρκο, να ξεπλύνουμε τα άπλυτα που άλλοι δημιούργησαν και το κάναμε με όση περισσότερη δικαιοσύνη μπορούσαμε. Φανταστείτε τώρα να κυβερνήσουμε με ευχέρεια, να κάνουμε εμείς κουμάντο τα δημόσια οικονομικά όχι οι ξένοι υπουργοί οικονομικών. Αυτή θα είναι μια πρώτη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια πρώτη ευκαιρία για την Αριστερά και την δημοκρατική παράταξη και μια σημαντική ευκαιρία για τον λαό μας”.

Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εκλογές

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies