Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Ρ. Σβίγκου: Νέο ξεκίνημα, με συγκροτημένο σχέδιο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα

Συνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην «Αυγή της Κυριακής» και τον Ι. Σχινά-Παπαδόπουλο

«Η ΝΔ νοιάζεται και προστατεύει τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» και τον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο. Πρόσθεσε ότι αυτό φαίνεται και από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, ο οποίος «μεγαλώνει τις ανισότητες, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βλέπει το πραγματικό της εισόδημα και την αγοραστική της δύναμη να μειώνεται διαρκώς». Στον αντίποδα, όπως υπογράμμισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται με όλους του τις δυνάμεις, για κοινωνική δικαιοσύνη, στήριξη της εργασίας, άμβλυνση των ανισοτήτων, πάταξη της αισχροκέρδειας». Και συνέχισε παραθέτοντας μια σειρά από «ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει εδώ και καιρό, για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τη μείωση των τιμών, τα κόκκινα δάνεια, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην πορεία προς το συνέδριο, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε ως προτεραιότητες την «άσκηση των καθηκόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πειστικά επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις». Αλλά και «το άνοιγμα στην κοινωνία, ειδικά στα κοινωνικά στρώματα με τα οποία οι δεσμοί μας είχαν χαλαρώσει το προηγούμενο διάστημα». Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μόνο με την κοινωνία σύμμαχο θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε ένα αποτελεσματικό ανάχωμα στα αντιλαϊκά σχέδια της ΝΔ, αλλά και να κάνουμε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα ισχυρό, μαζικό κόμμα».

Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αντανακλούν την κακή εικόνα του προηγούμενους διαστήματος, κι ένα κλίμα απογοήτευσης». Υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα έχουμε αφήσει πια πίσω μας». Και συμπλήρωσε ότι η επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εφικτή «με σκληρή δουλειά, θεσμικές προτάσεις μέσα στη βουλή, με αγώνες μέσα στα κινήματα». Και ταυτόχρονα, «με ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, για το σήμερα και το αύριο της χώρας».

Αναφερόμενη στο συνέδριο, η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι εκεί «θα γίνει ένας βαθύς, δημοκρατικός και ειλικρινής διάλογος για το πώς θα μπορέσουμε να επαναπροσεγγίσουμε τον κόσμο που χάσαμε στις τελευταίες εκλογές. Αλλά και πώς θα απευθυνθούμε στο σύνολο του προοδευτικού κόσμου». Ο οποίος, όπως είπε, «αναζητά κοινωνικά δίκαιες, συγκεκριμένες, ριζοσπαστικές και, ταυτόχρονα, ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματά του». Και πρόσθεσε ότι η ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτευχθεί με «ένα νέο, ανανεωμένο, κυβερνητικό πρόγραμμα». Το οποίο «θα απαντά, σε προοδευτική κατεύθυνση, στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία». Αλλά και με «ένα κόμμα των ενεργών μελών, όπου όλοι κι όλες θα έχουν και λόγο και δύναμη, θα συνδιαλέγονται και θα συναποφασίζουν».

Τέλος, αναφερόμενη στον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι αυτός «είναι αναντίστοιχος με τις κοινωνικές ανάγκες και τις κοινωνικές προσδοκίες, ενώ ωφελεί αντικειμενικά, μόνο τα αντιλαϊκά και συντηρητικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εργάζεται για την ενότητα και επιδιώκει τη συνεργασία των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει προοδευτική προοπτική, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στην κυβερνητική πρόταση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βλέπει το πραγματικό της εισόδημα και την αγοραστική της δύναμη να μειώνεται διαρκώς, από την αισχροκέρδεια και την αύξηση των τιμών. Και την ίδια ώρα, μεγαλώνει τις ανισότητες. Με φόρους που θα πληρώσουν πάλι οι «συνήθεις ύποπτοι», οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Με τιμωρητικές οριζόντιες φορολογήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Χωρίς πάταξη της φοροδιαφυγής και με περαιτέρω μεγέθυνση της έμμεσης φορολογίας. Χωρίς κανένα μέτρο αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας, ενώ οι όποιες μικρές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, έχουν ήδη εξαϋλωθεί από τις τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι, ως ποσοστό, φτάνουν στο 29% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 40%, σε σχέση με το 2021. Από την άλλη μεριά, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση ήταν στο 70%.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται με όλους του τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από τη βουλή. Για κοινωνική δικαιοσύνη, στήριξη της εργασίας, άμβλυνση των ανισοτήτων, πάταξη της αισχροκέρδειας. Με ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες τις έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό, όπως η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Η αύξηση των μισθών του δημοσίου κατά 10%, με επαναφορά της 13ης σύνταξης. Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Η θέσπιση αφορολόγητου στις 10 χιλιάδες ευρώ για όλους, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στο πλαίσιο μιας εμβληματικής φορολογικής μεταρρύθμισης με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής. Και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Και βέβαια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης. Όλες αυτές οι προτάσεις, όμως είναι προσανατολισμένες στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οπότε απορρίπτονται από τη ΝΔ, που νοιάζεται και προστατεύει τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βαδίζει ολοταχώς προς το 4ο συνέδριο με ψηφισμένο πλέον οδικό χάρτη. Συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει;

Σε αυτό το κόμμα δεν φοβηθήκαμε ποτέ να συζητήσουμε για όλα. Άλλωστε ο αναστοχασμός και η αυτοκριτική βρίσκονται στον πυρήνα της λογικής και της πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι ως μια θεωρητική συζήτηση, ούτε ως παρελθοντολογία. Αλλά ως μια αναγκαιότητα για να πάμε μπροστά. Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, και με την κοινωνία σύμμαχό μας, ξανά. Γιατί στις προηγούμενες εκλογές χάσαμε 600.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στην αποχή. Δεν πήγαν σε κάποιο άλλο κόμμα, δεν βρέθηκαν απέναντί μας. Αποστασιοποιήθηκαν, αλλά έχουν ακόμα στραμμένο το βλέμμα σε εμάς. Οπότε, στο συνέδριό μας, θα γίνει ένας βαθύς, δημοκρατικός και ειλικρινής διάλογος για το πώς θα μπορέσουμε να επαναπροσεγγίσουμε αυτό τον κόσμο. Αλλά και πώς θα απευθυνθούμε στο σύνολο του προοδευτικού κόσμου. Που σήμερα αναζητά και έχει ανάγκη από κοινωνικά δίκαιες, συγκεκριμένες, ριζοσπαστικές και, ταυτόχρονα, ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματά του. Και μια προοδευτική κυβερνητική διέξοδο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναφερθεί στο τρίπτυχο ανασυγκρότηση-ανανέωση-συσπείρωση ενόψει συνεδρίου. Πως θα επιτευχθούν αυτά;

Με καθημερινή, συνεχή και πολυεπίπεδη δουλειά. Μέσα κι έξω από τη βουλή, μέσα στην κοινωνία, αλλά και στο ίδιο μας το κόμμα. Ασκώντας τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Με πειστικά επιχειρήματα, και με συγκεκριμένες προτάσεις και απαντήσεις. Για όλα όσα απασχολούν τους πολίτες.

Αλλά και με ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Πρέπει να προσπαθήσουμε και να βαθύνουμε τις ρίζες μας σε κάθε πτυχή της. Στα σωματεία και τα συνδικάτα. Στα κινήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Όπως και στους επαγγελματικούς φορείς, και στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Χτίζοντας μια νέα, αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες. Ειδικά με τα κοινωνικά στρώματα με τα οποία οι δεσμοί μας είχαν χαλαρώσει το προηγούμενο διάστημα. Τη νεολαία της επισφάλειας. Μιας γενιάς που αισθάνεται ότι δεν βρίσκει εκπροσώπηση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Τους μη προνομιούχους. Όλους όσοι δεν τα βγάζουν πέρα σε μια χώρα - «παράδεισο των επενδυτών», όπως τη διαφημίζει ο Κ. Μητσοτάκης. Αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τη μεσαία τάξη, που η κυβέρνηση την εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά, και τώρα την υπερφορολογεί άδικα. Την ώρα που, εκτελώντας το σχέδιο Πισσαρίδη, την αποκλείει από τη χρηματοδότηση.

Γιατί μόνο με την κοινωνία σύμμαχο θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε ένα αποτελεσματικό ανάχωμα στα αντιλαϊκά σχέδια της ΝΔ. Αλλά και να κάνουμε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα ισχυρό, μαζικό κόμμα. Με ένα νέο, ανανεωμένο, κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα απαντά, σε προοδευτική κατεύθυνση, στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία. Ένα κόμμα των μελών. Όπου όλοι κι όλες θα έχουν και λόγο και δύναμη, θα συνδιαλέγονται και θα συναποφασίζουν. Μέλη ενεργά, που θα γίνουν οι καταλύτες της αλλαγής. Αλλά και οι πολλαπλασιαστές της δύναμης και της κοινωνικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πήχης των ευρωεκλογών έχει μπει ψηλά. Είναι εφικτή η ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Το ρωτώ αυτό γιατί βλέπουμε πως στις δημοσκοπήσεις οι απώλειες αυξάνονται.

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν δύσκολοι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών του καλοκαιριού και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, διαδέχθηκε μια περίοδος εμφύλιας διαμάχης και εσωστρέφειας. Είναι επόμενο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις να αντανακλούν αυτή την κακή εικόνα, κι ένα κλίμα απογοήτευσης. Όμως, όλα αυτά τα έχουμε αφήσει πια πίσω μας. Μπροστά μας, έχουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Ένα νέο ξεκίνημα, με αφετηρία το συνέδριό μας.

Γνωρίζουμε ότι η ανασυγκρότηση δεν γίνεται σε μια μέρα. Και αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Είμαστε ένα κόμμα μαθημένο στα δύσκολα. Κι έχουμε αποδείξει ότι αγωνιζόμαστε σκληρά για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Και αυτό θα κάνουμε και τώρα. Με σκληρή δουλειά, με θεσμικές προτάσεις μέσα στη βουλή, με αγώνες μέσα στα κινήματα. Με ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Μήπως ο περαιτέρω πολυκερματισμός της Αριστεράς μετά και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιουργεί απογοήτευση στους προοδευτικούς πολίτες; Πως σκοπεύετε να αντιστρέψετε αυτό το κλίμα;

Ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων είναι αναντίστοιχος με τις κοινωνικές ανάγκες και τις κοινωνικές προσδοκίες. Ωφελεί αντικειμενικά, μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα αντιλαϊκά και συντηρητικά της σχέδια. Και από την άλλη μεριά, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προοπτική μιας προοδευτικής διεξόδου και μιας νικηφόρας, κυβερνώσας Αριστεράς. Μιας προοδευτικής προοπτικής, που δεν υπάρχει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα κόμμα που έχει αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, ότι εργάζεται για την ενότητα και επιδιώκει τη συνεργασία των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων. Στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, για την προάσπιση των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα ενός ενωτικού εγχειρήματος, στο οποίο βρέθηκαν και κατάφεραν να συνυπάρξουν άνθρωποι με διαφορετικές προελεύσεις και κομματικές διαδρομές. Αυτή τη διαδρομή θα την υπερασπιστούμε στην πράξη.

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies