ΠΑΥΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ για την προσέλευσή σας. Θα πραγματοποιηθεί εντός ολίγου η καθιερωμένη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συνέντευξη Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο βήμα βρίσκεται ο Νίκος Παππάς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θα τον συνοδεύσω και θα βοηθήσω με τον συντονισμό της συζήτησης ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μαζί στο πάνελ είναι και ο Κώστας Αγόρης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Θα ξεκινήσουμε με μια ολιγόλεπτη σύντομη εισήγηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στις ερωτήσεις σας.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Καλή σας ημέρα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας.
Εισηγητική Ομιλία του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Συνέντευξη Τύπου – ΔΕΘ 2024
Κυρίες και κύριοι
Εκπρόσωποι των Μέσων,
Απευθυνόμαστε σε εσάς ως φορείς της πραγμάτωσης του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Ελλάδας.
Και λέμε ξεκάθαρα. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή.
Για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα, είτε στον αστικό ιστό.
Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές εικόνες, όπως αυτές με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών, όπως είδαμε πριν λίγες μέρες στον Παγασητικό.
Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες, όπως το έγκλημα των Τεμπών.
Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου.
Για να μην παρακολουθούνται παρανόμως, υπουργοί, αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης.
Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους.
Για να μη καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί.
Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων στην Ευρώπη.
Για να μην είμαστε πρωταθλητές στο κόστος της ενέργειας.
Για να μη χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι της Ελλάδας το μισό τους εισόδημα απλώς και μόνο για να στεγαστούν.
Για να μην αποκλείεται από τον τραπεζικό δανεισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για να μην είναι και η Θεσσαλονίκη παρακολουθητής των εξελίξεων, αλλά ηγέτιδα δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα των επιλογών της Κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Αυτές οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη.
Δεν είναι, όμως, η αναπόφευκτη μοίρα και η αναπόφευκτη πορεία για τον ελληνικό λαό.
Δεν είναι η δεδομένη εικόνα της Ελλάδας που γερνά, μειώνεται και δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες.
Είναι η δυστοπία που θα ανατρέψουν οι προοδευτικές δυνάμεις με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην αιχμή του δόρατος και στην πρωτοπορία.
Προοδευτικές δυνάμεις στην πολιτική, στον συνδικαλισμό, στην οργανωμένη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό, στην κοινωνία των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανταποκρίνεται στην ευθύνη του. Ως η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης.
Καταθέτει προτάσεις, παίρνει πρωτοβουλίες. Συγκροτείται ως το πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα στην Ελλάδα, ακόμα και σε στιγμές δύσκολες.
Πάνω και πέρα από όλα – εσωτερικές διαδικασίες, προσωπικές φιλοδοξίες – βρίσκεται η ανάγκη απάντησης στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός.
Καταθέσαμε ήδη, εδώ και καιρό, κοστολογημένες προτάσεις για την ακρίβεια και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Πιστεύουμε, όμως, βαθιά ότι αν δεν απαλλαγούμε από τα βάρη που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση, δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε ένα κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης, δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα τραγικά δημογραφικά δεδομένα, δεν θα αποκαταστήσουμε την ισορροπία με το περιβάλλον.
Καταθέτουμε, λοιπόν, τις προτάσεις μας για τα φλέγοντα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους.
Προτάσεις προοδευτικής σύγκλισης και ελπίδας.
Προτάσεις για τις οποίες καλούμε και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, τις καλούμε να τις στηρίξουν.
Για τη στέγη – η πολιτεία στοχευμένα προστατεύει – εγγυάται και οικοδομεί:
- Αποτρέπουμε τους πλειστηριασμούς και προστατεύουμε την Α΄ κατοικία
- Αναπτύσσουμε πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες πολιτικές ακόμα και αυτοί που δεν έχουν τα κεφάλαια για ίδια συμμετοχή
- Με κλιμακωτά φορολογικά κίνητρα ενθαρρύνουμε την ενοικίαση σπιτιών
- Με τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, το λεγόμενο AirBNB, τα οποία ανέρχονται γύρω στα 700 εκ ευρώ το χρόνο, αναπτύσσουμε πλέγμα μέτρων, όπως:
- Η αύξηση της επιδότησης ενοικίου
- Η επιδότηση στεγαστικών δόσεων κλιμακωτά και με βάση τις ανάγκες από 10% έως 30%
- Οικοδομούμε κατοικίες για τη στέγαση φοιτητών, εκπαιδευτικών και δημόσιων λειτουργών.
Για το ιδιωτικό χρέος.
– Το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού καθίσταται υποχρεωτικό και για τον δανειστή.
– Οι ευάλωτοι δανειολήπτες προστατεύονται, όπως και η πρώτη κατοικία.
– Σε έναν νέο πτωχευτικό Νόμο προστατεύονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
– Στο εγγυοδοτικό σχήμα του «ΗΡΑΚΛΗ» οι εγγυήσεις του δημοσίου θα εξαρτώνται και από την πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι λεγόμενοι servicers.
Ο Ελληνικός λαός δικαιούται προσιτή στέγη. Δικαιούται ένα μέλλον που δε θα τον πνίγει το χρέος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν προτείνει, δεν εξηγεί απλώς το τι πρέπει να γίνει. Λέει, χωρίς μισόλογα, ποιος πρέπει και μπορεί να το κάνει.
Η συλλογική μας απόφαση, η κοινή μας βάση, εκεί από όπου εκκινούμε, εκεί όπου προστρέχουμε όταν υπάρχει ανάγκη, είναι σαφής και ξεκάθαρη. Διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Κυρίες και κύριοι,
Η χώρα θα αλλάξει πορεία μόνο με μία μεγάλη προοδευτική στροφή.
Με προοδευτική εκλογική συνεργασία, με μία μεγάλη και ισχυρή συστράτευση, προϋπόθεση της οποίας είναι ο οργανωμένος και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΑΥΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Και περνάμε, εάν δεν έχετε και εσείς κάποια αντίρρηση, κατευθείαν στον κύκλο των ερωτήσεων. Θα παρακαλέσω απλά να μην είναι πολυσκελείς οι ερωτήσεις, εάν έχετε την καλοσύνη, για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου, επειδή έχουν ζητήσει τον λόγο πολλοί δημοσιογράφοι. Και θα ξεκινήσω προκρίνοντας τα μέσα της πόλης που μας φιλοξενεί. Να περάσουμε στην ΕΡΤ-3 και στη Γεωργία Λοτσοπούλου.
Γ. ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΡΤ-3): Σε λίγη ώρα, σε δυο ώρες περίπου, θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο θεσμικός ρόλος που σας έχει ανατεθεί, εκπροσώπησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό το διάλειμμα -εάν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι – το οποίο βιώσαμε και εμείς από κοντά χθες με την παρουσία 14 βουλευτών, στην εσωστρέφεια. Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις που ακούμε από εσάς, είναι βεβαίως προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ταυτόχρονα και μια πλατφόρμα για έναν υποψήφιο Πρόεδρο. Θα είστε υποψήφιος Πρόεδρος;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Ξεκινάω από το τελευταίο. Δεν υπάρχει καμία τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή. Έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπό μου, αφορά τους πάντες. Άρα καμία τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει.
Τώρα, για την ουσία των προτάσεων. Όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, η οικονομική κρίση έχει αφήσει πίσω της απόνερα, τα οποία δυσκολεύουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και είναι βρόγχος για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει οφειλές και χρειάζεται να δαπανά πάνω από το μισό του μηνιαίου εισοδήματος για να καλύπτει τις στοιχειώδες ανάγκες, δηλαδή τις ανάγκες της στέγασης, συναποτελείται από μέλη τα οποία κατά τεκμήριο, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούν να αναπτύξουν ελεύθερα τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους.
Και η ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων και δυνατοτήτων είναι κάτι το οποίο, εάν διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να επισυμβεί, θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για όλη την κοινωνία. Ποιο νοικοκυριό, που είναι στο όριο, μπορεί να σπουδάσει ένα παιδί στην επαρχία, το οποίο θα γίνει μηχανικός, μπορεί να γίνει γιατρός, μπορεί να γίνει επιστήμονας, να αυξήσει την παραγωγικότητα της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα;
Άρα λοιπόν είναι προτάσεις οι οποίες λύνουν το γόρδιο δεσμό, προϋποθέτουν αποφασιστικότητα από τη δική μας τη μεριά και οικοδόμηση με τόλμη μεγάλων συμμαχιών για να εφαρμοστούν.
Β. ΣΤΟΛΑΚΗΣ (Μακεδονία): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Χθες κατά τη συνάντησή σας με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και πριν από λίγο, παρουσιάσατε τις προτάσεις για ζητήματα τα οποία αφορούν την ελληνική κοινωνία. Θέλω να ρωτήσω, όμως, πόσο εφικτό είναι να αποτελέσουν κυβερνητικές προτάσεις, αυτές οι προτάσεις που μας αναφέρατε. Εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζεται από εσωκομματικά προβλήματα, με κορύφωση όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Στις δημοσκοπήσεις πέφτετε. Έχετε βρεθεί ακόμη και στην 5η θέση. Και θέλω να ρωτήσω εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυβερνητικό κόμμα, ή επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν ότι το κόμμα σας στην διακυβέρνηση της χώρας είναι μια αριστερή παρένθεση. Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Την προηγούμενη περίοδο, -διότι είμαι πολύ βέβαιος κ. Στολάκη ότι θυμάστε ότι στην αρχή του έτους, το 2024, είχαμε δυσμενή δημοσκοπικά δεδομένα-καταφέραμε με την οργανωμένη μας εξωστρέφεια αυτό το κλίμα να το αναστρέψουμε και να φτάσουμε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές, το οποίο βεβαίως δεν ήταν στο ύψος του επιθυμητού, αλλά μας έδινε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τις πρωτοβουλίες μας, οι οποίες μας κατέστησαν, -δυστυχώς για λίγο διάστημα-, πρωταγωνιστές στη συζήτηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, απαντώ ευθέως, είναι κόμμα το οποίο διεκδικεί τη διακυβέρνηση. Διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες, οι οποίες θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο στη ΝΔ. Και ξέρετε, η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι, είστε έμπειρος και στο πολιτικό ρεπορτάζ, είδατε ότι μετά τις ευρωεκλογές εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, δυσάρεστες, ευχάριστες, ή αναταραχές, αλλά η φθορά της ΝΔ ήταν κάτι το οποίο πρέπει να σας ομολογήσω, κι εγώ δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα.
Συνεπώς, υπό το φως αυτής της κεντρικής εξέλιξης, θεωρώ ότι οι ευθύνες, οι δικές μας κατ’ αρχάς, αλλά και όλων των προοδευτικών δυνάμεων, πολλαπλασιάζονται. Είναι απολύτως εφικτό αυτό να συμβεί. Έχουμε περιγράψει τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς και σε επίπεδο κοινωνίας και σε επίπεδο Βουλής και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και νομίζω ότι είναι η ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μια προοδευτική στροφή στη χώρα.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Έρχονται οι εκλογές των Επιμελητηρίων. Θα είναι ευχής έργο να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα, τα οποία θα πλειοψηφήσουν. Θα έρθουν πρωτοβουλίες μας στη Βουλή, σας ανακοίνωσα και εισηγητικά ότι το θεμέλιο της πρότασής μας γι’ αυτά τα φλέγοντα ζητήματα θέλουμε να γίνει αντικείμενο συζήτησης και σύγκλισης και με άλλα προοδευτικά Κόμματα. Εκεί είναι που πρέπει να ρίξουμε το βάρος, Βεβαίως σεβόμενοι και τις εσωτερικές μας διαδικασίες, αλλά μην ξεχνώντας δευτερόλεπτο ότι κατά πρώτιστο λόγο και κατά μέγιστο βαθμό πρέπει να εννοούμε, και να φαίνεται αυτό προς τα έξω, ότι ασχολούμαστε με τα προβλήματα της κοινωνίας και λιγότερο με τα δικά μας.
Κ. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ (ΗΑυγή): Επειδή ζούμε στις ακρίβειας τον καιρό όλοι εμείς οι καταναλωτές γνωρίζουμε, βλέπουμε στους λογαριασμούς μας τις αυξήσεις στο ρεύμα, που είναι το πραγματικό μας πρόβλημα. Τώρα, όμως, βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες ακόμη και από τους βιομηχάνους. Διαβάζω σήμερα στην Αυγή τον Πρόεδρο τον βιομηχανιών που κάνουν τη μεγάλη κατανάλωση, τον κ. Κοντολέοντα, ο οποίος καταγγέλλει ότι «οι Έλληνες παραγωγοί ενέργειας ανεβάζουν τεχνηέντως τις τιμές». Πριν από 10 μέρες πριν έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή, και οι 11 μεγάλες βιομηχανικές Ενώσεις ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας, και οι 11, ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει άμεσα μέτρα για το ρεύμα, λέγοντας ότι πάνε για κλείσιμο, ότι τους οδηγούν σε λουκέτο. Έχετε -επειδή αναφέρεστε σε εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης- μία πρόταση που θα μπορούσε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό, που αφορά πια όχι μόνο τους καταναλωτές τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους, ο οποίος εμποδίζει και την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Πουλακίδα, είναι σαφές ότι ανεξαρτήτως προθέσεων εδώ έχει διαμορφωθεί μια τεράστια στρέβλωση στην ελληνική οικονομία και η στρέβλωση, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες οφθαλμοφανείς και έντονες και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, είναι ότι συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος πλούτος σε πολύ λίγες εταιρείες που είναι στον κλάδο της ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς, μα πάρα πολύ νωρίς χωρίς να προσπαθεί να «ανακαλύψει την Αμερική» ή να επανεφεύρει τον τροχό, διατύπωσε μια σειρά από προτάσεις τις οποίες είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 και με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τότε, από την άνοιξη του ’22, να υιοθετήσουν άλλες χώρες. Ήταν πολιτικές, οι οποίες ήταν «έξω από το κουτί» των συνηθισμένων πρακτικών σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά πολιτικές οι οποίες έγιναν η ισχυρή και μόνη επιλογή για όποια χώρα ήθελε να στηρίξει την εθνική της οικονομία.
Μιλάμε και για τη διατίμηση στο επίπεδο των κερδών και για τον ορισμό ανώτατου επιπέδου κέρδους στο επίπεδο της διύλισης, ακόμη -προσέξτε, κι αυτό ήταν μια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ερχόταν από παλιά, αλλά κατεγράφη και ως θέση στην επίμαχη ανακοίνωση της Κομισιόν -και για κρατικοποίηση εταιρειών ενέργειας. Το έκανε η Κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία. Πολλές εταιρείες ενέργειας επίσης στη Γερμανία έχουν μεγάλη δημόσια συμμετοχή.
Εδώ τι έχουμε; Εδώ έχουμε ακριβώς το αντίστροφο βέλος εξελίξεων, που αντί για δημόσια ΔΕΗ, για παράδειγμα, έναν ισχυρό πυλώνα ο οποίος θα πιέζει τον ανταγωνισμό και τις τιμές προς τα κάτω, έχουμε την ιδιωτική ΔΕΗ η οποία αντί να διασφαλίζει επαρκές και προσιτό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απολογείται στους μετόχους της και λέει ότι έχει διογκωμένα κέρδη. Έχει δηλαδή αποστεί από τον βασικό κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο. Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κ. Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας.
Εδώ πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια. Διότι η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι οι πανηγυρισμοί του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μητσοτάκη ότι ο Economist προ μηνών μας έβγαλε την καλύτερη οικονομία για το έτος που πέρασε. Και εμείς αναζητώντας τα στοιχεία είδαμε ότι η κατάταξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις χρηματιστηριακές αποδόσεις. Αν δείτε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι τα κέρδη τα οποία είναι πλέον των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατεγράφησαν το περασμένο έτος, αφορούν εταιρείες ενέργειας, τράπεζες και λίγους Ομίλους λιανεμπορίου. Και ρωτάμε εμείς καθαρά, πέρα από διαχωριστικές γραμμές και ας αφήσουμε τις ιδεολογικές κεκτημένες ταχύτητες που μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του και να κουβαλάει από παλιά: αυτό είναι κάτι θετικό για την οικονομία μας; Αποδεικνύεται πως όχι. Διότι συμπιέζει ακόμη και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ένας μαγαζάτορας ο οποίος βλέπει το τζίρο του να πέφτει και τους λογαριασμούς του να ανεβαίνουν, πληρώνει διπλά τις εταιρείες ενέργειας. Διότι και ο πελάτης του έχει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα και βεβαίως ο ίδιος υφίσταται τις πιέσεις των αυξημένων λογαριασμών.
Εκεί πρέπει να υπάρξει ριζική παρέμβαση και οι προοδευτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει τολμήσει. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ειδικά σε αυτό το ζήτημα με μισόλογα δουλειά δεν γίνεται. Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές των golden boys και ο αριθμός των golden boys στη Διοίκηση της ΔΕΗ.
Σ. ΜΠΟΛΑΚΗΣ (Mega): Χαίρετε. Η πλευρά του πρώην Προέδρου ισχυρίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης είναι ακόμη Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όπως μαθαίνουμε δεν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη να λύσει δικαστικά το θέμα. Πριν από λίγο μάλιστα πληροφορούμαστε ότι έγινε και σχετική συμβολαιογραφική πράξη στις Σπέτσες με την οποία γίνεται ανάκληση του πληρεξούσιου που είχε κάνει στον οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ. Προκύπτει κενό ηγεσίας; Είναι έκπτωτος ή όχι ο κ. Κασσελάκης; Και αν επιμένει στα περί εκτροπής, που είχε μιλήσει την προηγούμενη εβδομάδα, τίθεται ζήτημα συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέας ηγεσίας;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, η απάντηση είναι όχι. Για το πρώτο, κοιτάξτε να δείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Καταστατικό και το Καταστατικό του δεν προβλέπει ούτε εκτροπές ούτε πραξικοπήματα. Προβλέπει πεντακάθαρα, όμως, ότι όλες οι εξουσίες και όλα τα αξιώματα είναι και ελεγκτέα και ανακλητά. Όπως προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος είναι ανακλητός από την Κεντρική Επιτροπή, η Πολιτική Γραμματεία επίσης είναι ανακλητή από την Κεντρική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή είναι ανακλητή από ένα έκτακτο Συνέδριο το οποίο μπορούν να προκαλέσουν τα μέλη. Με υπογραφές.
Άρα δε νοείται και δε νομίζω ότι πιστεύει κανένας ότι το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία θα προέβλεπε, υπό οποιαδήποτε συνθήκη, μια εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο και δε νοείται αυτό, νομίζω, και στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες συνολικά, πόσο μάλλον σε ένα Κόμμα το οποίο είναι και το πιο δημοκρατικά οργανωμένο στην Ελλάδα. Έχει ένα Καταστατικό το οποίο σας καλώ να το διαβάσετε λεπτομερώς, το θεωρώ πάρα πολύ προωθημένο, έχουμε ακόμη βήματα να κάνουμε.
Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας την αρχική, εγώ απλώς θα σας παραπέμψω κ. Μπολάκη στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, δηλαδή στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που το συζήτησε αυτό, στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία, χωρίς καμία ένσταση, έκανε μια διαδικασία και έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές εκατέρωθεν, θα σεβαστούμε όλοι το Καταστατικό, τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε και σε μια δημοκρατική εκλογή.
Α. ΣΕΦΕΡΛΗΣ (ANT1): Καλησπέρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι μιλούν για επιστροφή του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα πολιτικά τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς κ. Παππά που βρεθήκατε τόσο κοντά στον πρώην Πρόεδρο και πρώην Πρωθυπουργό, ήθελα να σας ρωτήσω, το βλέπετε πιθανό αυτό; Και αν ναι, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος, είναι ο άνθρωπος που υπό την ηγεσία του το Κόμμα κατάφερε να αξιοποιήσει με το βέλτιστο τρόπο το ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο, για να γίνει από ένα μικρό Κόμμα της Αριστεράς πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη. Αυτό που θα ήταν λειτουργικό στο δημόσιο διάλογο, θα έλεγα ότι ούτε να τον επικαλούνται κάποιοι είναι, ούτε να τον μεθερμηνεύουν. Διότι έχει αποδείξει και ο ίδιος ότι όταν θέλει να πει κάτι τοποθετείται δημόσια και γνωρίζουμε την άποψή του.
Από εκεί και πέρα, θεωρούμε και θεωρώ και εγώ προσωπικά ότι είναι κεφάλαιο για τη χώρα και για την Αριστερά. Έχει μια διεθνή ακτινοβολία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει, και να βελτιώσει και το διπλωματικό εκτόπισμα της χώρας και από εκεί και πέρα οφείλουμε όλοι να μένουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του.
Μ. ΜΑΝΗ (euro2day.gr): Κύριε Παππά δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια μεγάλη εσωκομματική περιπέτεια μεγάλης διάρκειας και άγνωστης έκβασης, το ένα ερώτημα που προκύπτει είναι: γιατί να ανατρέξει κάποιος (πολίτες, αγορά) στις προτάσεις σας, εάν δεν ξέρει με ποια μορφή και με ποια ηγεσία θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγους μήνες και πιθανόν και με νέες αμφισβητήσεις της νέας ηγεσίας. Γιατί το τελευταίο διάστημα αυτή την εικόνα δίνετε ως κόμμα.
Παράλληλα, όμως, με τα εσωκομματικά σας έχουμε μπροστά μας και σημαντικές πολιτικές κινήσεις ή σχεδιασμούς που δεν μπορούν να περιμένουν εσάς. Για παράδειγμα η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αρχές του χρόνου. Ασχολείστε με αυτό; Και στο πλαίσιο αυτού που λέμε πολιτική σταθερότητα, συναίνεση και τα λοιπά, θα στηρίζατε για παράδειγμα την κ. Σακελλαροπούλου, τη νυν Πρόεδρο αν ξαναπροταθεί ή τη Γιάννα Αγγελοπούλου, δεδομένου ότι το όνομά της υπάρχει στα σχετικά σενάρια;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Να ξεκινήσω από το πρώτο ερώτημα. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει δυστυχώς τα απόνερα ενός δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος της άνοιξης του 2023. Με ρωτήσατε γιατί να προστρέξει ένας πολίτης στις προτάσεις μας. Κατ’ αρχήν θα παρότρυνα τους πολίτες που μας παρακολουθούν να τις διαβάσουν και δεύτερον θα τους διαβεβαιώσω ότι με δημοκρατικό και οργανωμένο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στη δημοκρατική του διαδικασία και θα εκλέξει την ηγεσία του εκ νέου, με τον τρόπο που προβλέπει το καταστατικό μας.
Δεν είναι δευτερεύον το δεύτερο ερώτημα το οποίο βάζετε. Θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η σύγχρονη ιστορία μας δείχνει ότι στο ύπατο, στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με αυξημένη πολιτική πείρα, κύρος και εκτόπισμα. Νομίζω ότι θα συμφωνούσατε ενδεχομένως μαζί μου ότι άνθρωποι όπως ο Κωστής Στεφανόπουλος, ή ο Κάρολος Παπούλιας, ή ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά ανταποκρίθηκαν σε αυτό που προσδοκούσε η κοινωνία από ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επειδή η δική μας η παράταξη έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις και όταν ήμασταν πλειοψηφία προτείναμε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα στέλεχος της συντηρητικής παράταξης, γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος που προέρχεται από την Αριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο αυτή τη φορά; Είναι σε θέση ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την υπέρβαση ή είναι κάτι το οποίο θα λύσει εντός των τειχών της δικής του Παράταξης; Άρα, νομίζω έχω αποφανθεί και για τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία αναφέρατε στην ερώτησή σας.
ΧΡ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ (ΟΡΕΝ): Ένα χρόνο πριν στις εκλογές, σε επίπεδο συσχετισμών, με τη δική σας καθοριστική συμβολή όπως και του κ. Παύλου Πολάκη, ο κ. Κασσελάκης εξελέγην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μεσολάβησε ένας χρόνος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχουμε τώρα ανάλογο σενάριο, αν σκέφτεστε να τον στηρίξετε ξανά και αν θα κάνατε την ίδια επιλογή αν γυρίζατε το χρόνο πίσω.
Και, επίσης, να μου πείτε αν στην περίπτωση που τελικώς ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, επανεκλεγεί ο κ. Κασσελάκης ή αν δεν επανεκλεγεί, αν τότε ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στελεχών που εγκατέλειψαν το κόμμα, όπως οι Βουλευτές που συγκρότησαν τη νέα Αριστερά, στο πλαίσιο μιας συστράτευσης, την οποία εσείς περιγράφετε κι επειδή σε αυτή την περίπτωση θα είχε εκλείψει ο λόγος της αποχώρησής τους. Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι, και αυτό δεν αφορά εσάς προσωπικά, αφορά και όλους τους συναδέλφους σας, τη δημοσιογραφική σας υποχρέωση να κάνετε ερωτήσεις σε σχέση με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα ν’ αντιληφθείτε κι εσείς και τη θεσμική μου υποχρέωση ν’ απαντώ πάνω στο πλαίσιο των συλλογικών μας αποφάσεων. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αυτές τις αποφάσεις προσπάθησα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις μου όλο το προηγούμενο διάστημα, να διαφυλάξω και να υπερασπιστώ. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
Ε. ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ (AlphaTV): Όπως καταλαβαίνετε, δε βρισκόμαστε και σε μια περίοδο η οποία θα λέγαμε ότι θα μπορούσε να είναι μόνο μια συνέντευξη στη ΔΕΘ που θα μπορούσαμε ν’ ασχοληθούμε μόνο με το πρόγραμμα, αντιλαμβάνεστε κι όλα αυτά που συμβαίνουν. Βγήκαμε από μια κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή κι εκεί υπήρξαν κάποια στελέχη, κάποιες πληροφορίες, οι οποίες ανέφεραν ότι ήθελαν ν’ ανήκετε σ’ αυτούς που έλεγαν ότι μια πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη θα ήταν πολύ δύσκολο να υπερψηφιστεί. Τι πιστεύετε, όμως, πως έπαιξε ρόλο τελικά και είχαμε αυτά τα 163 «ναι»; Δεν ήταν μια οριακή πλειοψηφία. Ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Ήταν ένα αποτέλεσμα καθαρό. Υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό μας για όλα και νομίζω ότι από όλες τις πλευρές μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα για να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης. Βλέπω και παρακολουθώ ξέρετε κι αυτές τις μέρες το διαδίκτυο. Είναι ο απόλυτος χώρος στον οποίο αναπτύσσονται απόψεις με ανελαστικό τρόπο και μάλιστα με χαρακτηρισμούς. Αυτό δεν πρέπει να μας αφορά.
Εμείς έχουμε όλοι μας μια ευθύνη παραπάνω την οποία ζητήσαμε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να μας αποδώσουν και μας την απέδωσαν. Με αυτή την ευθύνη λοιπόν, όλοι πρέπει να κινηθούμε. Όλοι έχουν να προσφέρουν. Και το κόμμα, για να πετύχει τους στόχους του, πρέπει ν’ αποτελεί έναν αποτελεσματικό θα σας έλεγα, συνδυασμό και της συσσωρευμένης πείρας και της φρεσκάδας η οποία χρειάζεται ένα κόμμα για ν’ αναπτυχθεί, να πλειοψηφήσει, να οικοδομήσει τις συμμαχίες του και να κυβερνήσει.
Ερωτήθηκα και για το θέμα των βουλευτών της Νέας Αριστεράς. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι. Και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι. Αυτό δεν είναι μια καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και συγκλίσεις. Είναι μια πληγή ηθική και πολιτική.
Γ. ΣΑΔΑΝΑ (Πρώτο Θέμα): Κύριε Παππά, πριν από λίγο ταχθήκατε ανοιχτά υπέρ μιας προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας. Και θέλω να σας ρωτήσω, αυτή η δυνητική εκλογική προοδευτική συνεργασία, αφορά και το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί σε λίγες μέρες στην ηγεσία του; Κι αν από εσάς είναι ανεκτοί οι αστερίσκοι ως προς στελέχη σας που προέρχονται από τη Χαριλάου Τρικούπη και ίσως δε γίνουν αποδεκτοί στο μέλλον. Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Κυρία Σαδανά πρέπει να πω ότι είναι λίγο επικίνδυνη η ερώτησή σας, με την έννοια ότι ό,τι και να πω μπορεί να παρεξηγηθεί και να εκληφθεί ως παρεμβολή στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Τις παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις παρακολουθούμε μόνο από τη θέση της επισπεύδουσας δύναμης για μια, όπως έχουμε περιγράψει στη συλλογική μας απόφαση, μεγάλη εκλογική, προοδευτική συνεργασία και συμμαχία. Συνεπώς το ερώτημα αφορά άλλους.
Είναι προφανές ότι θεμέλιο αυτής της προοπτικής ή τέτοιων πρωτοβουλιών, θα πρέπει να υπάρξει και στην κοινωνία και στη Βουλή. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να πάρουμε από κοινού μια πρωτοβουλία, -γιατί το άκουσα απ’ όλους τους φορείς εχθές- για να καταργηθεί το χαράτσι στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η τεκμαρτή φορολόγηση;
Θα μπορούσαμε να πάρουμε από κοινού μια πρωτοβουλία για να δούμε τι γίνεται με τις χρεώσεις των Τραπεζών; Τις προμήθειες για τις οποίες εκ των υστέρων ο κ. Χατζηδάκης απειλεί ότι θα νομοθετήσει; Εκεί θα μας κρίνει νομίζω ο ελληνικός λαός και όχι όσο παράγουμε περισσότερο εσωτερική δημοσιότητα, απ’ όση μπορεί ο κόσμος που μας παρακολουθεί να καταναλώσει.
Α. ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ (Σκάι TV, Καθημερινή): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επιμείνω λίγο σε μια ερώτηση κι έχει να κάνει με τις αναφορές στελεχών από τους 87 που μιλούν για παραπομπή του κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ήθελα να σας ρωτήσω σ’ αυτό δυο πράγματα: Πρώτον: Υπάρχουν κουκουλοφόροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ; Και δεύτερον, πιστεύετε πως υπάρχει τελικά θέμα διαγραφής του κ. Κασσελάκη;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Ξεκινώ από το τελευταίο. Η απάντηση είναι όχι. Στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι. Υπάρχουν στελέχη με ιστορία μάλιστα πάρα πολλή, με αγώνες, με περγαμηνές και αγωνιστές της Αριστεράς και της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης. Συναποφασίζουμε με βάση το καταστατικό μας και με βάση αυτό κινούμαστε. Και βεβαίως δεν πρέπει από την άλλη, το έχω πει και δημοσίως, να πηγαίνουμε με τις κεκτημένες ταχύτητες διαφωνιών. Όταν συνεδριάζουμε, συνεδριάζουμε για να βρίσκουμε συνθέσεις οι οποίες να είναι προωθητικές και να πηγαίνουμε παρακάτω.
Σ. ΖΙΑΜΠΑΚΑΣ (AtticaTV): Καλησπέρα. Τονίσατε την ανάγκη συνεργασιών και τ’ αποτελέσματα τόσο των πρόσφατων ευρωεκλογών όσο και δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι μάλλον τελειώνουν οι ισχυρές πιθανότητες των αυτοδυναμιών. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείτε ότι υπάρχουν πραγματικά περιθώρια για συγκλήσεις των προοδευτικών δυνάμεων, ή ο κομματικός ανταγωνισμός που υπάρχει αυτή την περίοδο ναρκοθετεί όποια τέτοια προοπτική για πραγματικές προοδευτικές συγκλήσεις;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Θα σας απαντήσω δια του παραδείγματος. Δείτε τι έγινε στη Γαλλία. Στη Γαλλία, φάνταζε μακρινό το ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, προκηρύχθηκαν όμως βουλευτικές εκλογές μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αναγκάστηκαν τα κόμματα τα οποία συγγενεύουν, γειτονεύουν πολιτικά, τα κόμματα της Αριστεράς, τα κόμματα τα προοδευτικά, να κλειδωθούν σε μια αίθουσα και να βγουν με κοινό πρόγραμμα και κοινούς υποψηφίους για τις βουλευτικές εκλογές.
Η Γαλλία είναι ένα παράδειγμα το οποίο πρέπει να κοιτάμε μ’ ενδιαφέρον. Και να το κοιτάμε και με τις θετικές του πτυχές και με τις αρνητικές. Η αρνητική πτυχή προφανώς είναι ότι δεν προβλέφθηκε από τις ηγεσίες αρκετά πριν ότι ενδεχομένως θα έρθουν μπροστά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η θετική του πτυχή είναι ότι ανέτρεψε τα προγνωστικά των εκλογών. Όλοι μιλούσαν για το ενδεχόμενο να πλειοψηφήσει η Λεπέν. Και αυτό δε συνέβη.
Είναι, λοιπόν, ένα μάθημα σε όλα τα επίπεδα, το οποίο πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή ν’ αναλύσουμε. Τώρα κοιτάξτε, τα κόμματα είναι ανταγωνιστικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Και εσείς ο ίδιος θα ψηφίσετε ένα κόμμα και δε θα ψηφίσετε ένα άλλο, την ψήφο σας θα τη διεκδικήσουμε κι εμείς και θα τη διεκδικήσουν και τα όμορα και τα γειτονικά κόμματα. Άρα, είναι απολύτως λογικό, να βλέπετε, να γίνεστε κι εσείς μάρτυρας αντεγκλήσεων, κριτικής, απαντήσεων, δεν είναι κάτι που δε μπορεί κανείς να περιμένει. Περιμένει όμως, κατά τη γνώμη μου, και ο προοδευτικός κόσμος, να υπάρχουν απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα που τον απασχολούν.
Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ (StarTV): Κύριε Παππά, μερικές φορές γινόμαστε αντιπαθείς οι δημοσιογράφοι, αλλά κάνουμε ερωτήσεις και έχει ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε από εσάς, πώς αντιδράτε σ’ αυτά που ακούγονται τελευταία, ότι εσείς πουλήσατε τον κ. Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως κάνατε αντίστοιχα τον Φεβρουάριο με το στρατόπεδο της κ. Γεροβασίλη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, κατηγορείστε ότι έχετε χάσει τη δύναμη που είχατε κάποτε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Και κάτι ακόμα πολύ σύντομα: Είπατε νωρίτερα πως η Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Με το χέρι στην καρδιά εκτιμάτε ότι είναι δημοκρατικό αυτό το μικρό σώμα των 295 εκλεγμένων μελών της Κεντρική Επιτροπής ν’ αποφασίσουν την έκπτωση του Προέδρου; Ο οποίος Πρόεδρος εκλέχθηκε από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή 70.000 άνθρωποι, πριν από ένα χρόνο επέλεξαν τον κ. Κασσελάκη. Και μάλιστα η αποτροπή αυτή, η αλλαγή αυτή της απόφασης έχει απογοητεύσει και βουλευτές σας, που εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατό ν’ αποφασίζει μια τόσο μικρή ομάδα να φύγει ο κ. Κασσελάκης. Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Μου θυμίσατε κάτι που παρέλειψα εισαγωγικά να πω. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που μου ανέθεσαν το βαρύ φορτίο, να εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ.
Δεύτερον: Απάντησα και σε ερώτηση συναδέλφου σας πιο πριν. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ελεγκτέες και μη ανακλητές εξουσίες. Όλες οι εξουσίες είναι δυνατό ν’ ανακληθούν. Και αλίμονο εάν κάποιος, και εγώ ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θεωρούσα ότι εφόσον εκλεγώ, θα ασκώ τα όποια δικαιώματά μου χωρίς έλεγχο ή χωρίς τη δυνατότητα άλλου σώματος να με ανακαλέσει από τη θέση μου εάν δεν υπηρετώ τις συλλογικές αποφάσεις. Αυτή είναι η ουσία. Νομίζω ότι θα δείτε πως σε όλες τις ανεπτυγμένες δημοκρατίες υπάρχουν διαδικασίες ανάκλησης όλων των εξουσιών. Άρα τίποτε πρωτότυπο δε συμβαίνει, είναι κάτι το οποίο προβλεπόταν στο καταστατικό μας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι και τις δικές μου θέσεις σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης τις γνωρίζετε και νομίζω ότι έχω καλύψει κατά το δυνατό το πλαίσιο της ερώτησής σας.
Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ (StarTV): Και πώς απαντάτε στο ότι σας λένε ότι έχετε χάσει τις δυνάμεις που είχατε στην Κεντρική Επιτροπή;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Αυτά είναι ένα επίπεδο στο οποίο δεν θα ήθελα να μπω, είπα ότι παρέλειψα να ευχαριστήσω σύσσωμη την Κεντρική μας Επιτροπή που μου ανέθεσε το βαρύ φορτίο να εκπροσωπήσω το κόμμα μας σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την ελληνική πολιτική ζωή.
ΧΡ. KYMΠΙΖΗΣ (Documento: Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το μέσο μισθό ανά ώρα εργασίας. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός είναι πάνω από το 3%. Η ακρίβεια ακόμα και σε βασικά είδη στο σούπερ μάρκετ είναι δυσβάσταχτη και η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους φόρους, παρ’ ό,τι το α’ εξάμηνο τα έσοδα ήταν πάνω από τους στόχους. Θέλω να μου πείτε τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε αφ’ ενός να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών, να μειώσει τους έμμεσους και τους άμεσους φόρους και αφ’ ετέρου να καταπολεμήσει την ακρίβεια; Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Έχουμε εδώ και μήνες καταθέσει μια πλήρη πρόταση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, η οποία καταγράφει ένα πλέγμα μέτρων: Τη φορολόγηση των υπερκερδών με ταυτόχρονη μείωση των άμεσων φόρων και βεβαίως τη διατίμηση στα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους της ενέργειας και τα διυλιστήρια. Τον έλεγχο των τιμών σε όλη την αλυσίδα, δηλαδή και στην εισαγωγή και στο χονδρεμπόριο, όχι μόνο στο λιανεμπόριο. Διότι, πάρα πολλές φορές, όταν ένα προϊόν φτάνει στο ράφι, το κακό έχει γίνει και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης λιανικού εμπορίου έχει ένα μικρό περιθώριο κέρδους, το οποίο όμως έρχεται και επικάθεται σε τεράστια περιθώρια τα οποία έχουν συσσωρευθεί στα προηγούμενα σκαλοπάτια της πορείας του προϊόντος προς το ράφι.
Ξέρετε, έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση από εκείνη τη στιγμή και μετά. Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε σα να ήμαστε η μόνη χώρα στην οποία προτείνεται ή εφαρμόζεται το μέτρο της μείωσης των έμμεσων φόρων. Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στην Ελλάδα στα δυο – τρία τελευταία χρόνια, τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ μόνο, έχουν αυξηθεί κατά 40%. Δηλαδή, πριν από τρία χρόνια το κράτος είχε γύρω στα 14 – 15 δισ. έσοδα από τον ΦΠΑ. Και τώρα έχει πλέον των 20 – 21 δισ.. Αυτό είναι μια τεράστια μεταβολή. Είναι χρήματα τα οποία λείπουν από την κυκλοφορία. Και βεβαίως παράγουν δημοσιονομικά αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να κάνουν την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί. Δηλαδή τον Ιούλιο, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδωσε 4 δισεκατομμύρια παραπάνω πλεόνασμα από τον στόχο. Επαναλαμβάνω, 4 δισεκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα παραπάνω από τον στόχο.
Απευθυνόμαστε, λοιπόν, στον κ. Μητσοτάκη και του λέμε: Δεν συμφωνείς με τις δικές μας προτάσεις. Κατανοητό. Εάν συμφωνούσε ενδεχομένως να ήταν και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμφωνεί. Δεν θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη να συμφωνεί. Κανένα φόρο δεν μπορεί να μειώσει; Κανένας έμμεσος φόρος δεν μπορεί να μειωθεί; Γιατί αυτή η επιμονή; Και η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την ακρίβεια. Δεν έχει ένα κρυφό σχέδιο, δεν έχει κάποια συνωμοσία. Έχει πει ευθαρσώς, έχει καταγράψει, ότι πρέπει να ξεφορτωθεί – εντός εισαγωγικών – μια μεγάλη πλειοψηφία, ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Άρα τι κάνει; Αφήνει την ακρίβεια να πέσει πάνω σ’ αυτές τις επιχειρήσεις που επωμίζονται το κόστος της ενέργειας, το κόστος των πρώτων υλών και πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες τους και ταυτόχρονα, αναπτύσσει μια μηχανική στη χρηματοδότηση που τις αποκλείει από οποιαδήποτε δυνατότητα να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα.
Αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση. Αυτό απαντάει και στο μόνιμο ερώτημα, το οποίο συναντάμε και στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και μέσα στη Βουλή: μα γιατί, είναι τόσο κακός ο Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο και δεν θέλουν να μειώσουν το ΦΠΑ; Όχι δεν πρόκειται για καλοσύνη ή κακία, πρόκειται για μια μεθοδευμένη πολιτική η οποία αποτυπώνεται στο σχέδιο Πισσαρίδη. Ήταν χρόνια στο «ευαγγέλιο» των εκθέσεων για την ελληνική οικονομία που βγάζει ο ΣΕΒ και προφανώς κάποια στελέχη, που μετακόμισαν από το ΣΕΒ στο στενό επιτελείο Μητσοτάκη, πήρανε στον χαρτοφύλακά τους και αυτό το σχέδιο και το κάνουν εφαρμοσμένη πολιτική με τον πιο άγριο τρόπο.
Όμως, γι’ αυτό βλέπουμε τα συμπτώματα περισσότερο από τις εκλογές του ’23 και μετά, την περίοδο 2019 – 2023, αυτό το σχέδιο καλύφθηκε κάτω από το πέπλο και τη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μοιράζει χρήμα. Διότι κάμφθηκαν όλοι ευρωπαϊκοί κανόνες και υπήρξαν και τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εσείς γνωρίζετε. Τώρα, από το ’23 και μετά, αυτή η πολιτική είναι «γυμνή». Πολλοί έχουν σοκαριστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω τα λέγαμε, αλλά είχε εντοπίσει πάρα πολύ έγκαιρα την ουσία αυτής της στρατηγικής.
Α. ΓΚΙΟΚΑΣ (Action 24, newsbomb.gr): Κύριε Παππά πριν από λίγο μιλήσατε για προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ανατρέψουν την δυστοπία του Μητσοτάκη. Με δεδομένο ότι αποκλείετε τη Νέα Αριστερά εάν καταλάβαμε σωστά από αυτή τη συζήτηση, θέλετε να μας περιγράψετε ποιες είναι αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμπράξουν σε ένα τέτοιο μέτωπο;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι με έχετε παρακολουθήσει και από την πρώτη φορά που έκανα σχετικές δηλώσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση όπου αυτή η στρατηγική είναι η συλλογική απόφαση του κόμματός μας. Η συλλογική απόφαση του κόμματός μας λέει ότι θέλουμε να συμπτύξουμε ένα προοδευτικό εκλογικό μέτωπο και αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι μείζον πολιτικό γεγονός μπορεί να προκύψει εάν τελεσφορήσει μια σταθερή συνεργασία, μία συνεργασία σε ισχυρά θεμέλια με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι είναι μπροστά σε επιλογές. Δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αντλεί στελέχη κάθε τόσο και λιγάκι και νομίζω ότι είναι και σε ένα σταυροδρόμι. Θα είναι μια δύναμη που θα κρατήσει αυτό το χαρακτήρα; Ή θα λειτουργήσει με άλλο τρόπο και θα συμβάλει σε μια εναλλακτική προοδευτική λύση;
Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (Παραπολιτικά, newsit.gr): Κύριε Παππά ο ΣΥΡΙΖΑ κοντεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Και το λέω αυτό γιατί μόλις προχθές υπήρχαν σενάρια για κατάληψη της Κουμουνδούρου. Κατηγορούν εσάς για προδοσία και ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να επιχειρεί τον οικονομικό στραγγαλισμό του κόμματός σας. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: κατ’ αρχήν τι είναι αυτό που σας κάνει να είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συνέδριο και εκλογή νέου Προέδρου, όταν η κατάσταση είναι σε αυτό το χάλι; Και δεύτερο, τι θα κάνετε με το θέμα το οποίο προέκυψε πριν από λίγο, όπου ο κ. Κασσελάκης ήρε την εξουσιοδότηση που είχε κάνει στον κ. Μαυροκεφαλίδη και δεν μπορεί να γίνει καμία οικονομική πράξη; Και κάτι τελευταίο. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στην Αυγή και στο κόμμα. Αν θα πληρωθούν και πότε θα πληρωθούν;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Για τα τελευταία νέα θα ξεκινήσω. Έχω να σας παραπέμψω απλώς στην τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Πέραν τούτου ουδέν. Τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, οι οποίοι προφανώς δεν σας αφορούν αλλά περιγράψατε, θα τους επιστρέψουμε πολλαπλάσιους σε όσους τους εκτοξεύουν εναντίον μας.
Τι με κάνει αισιόδοξο; Με κάνει αισιόδοξο το ότι έχουμε πολιτικές αποφάσεις, καταστατικό και βεβαίως πολιτική ευθύνη. Και είμαι βέβαιος και πιστεύω βαθιά ότι αυτό θα το αποδείξουμε. Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα. Πιστεύω ότι θα το αποδείξουμε. Τώρα για την Αυγή και το «Κόκκινο». Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να καλέσω τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους φίλους του «Κόκκινου», τους φίλους της Αυγής, τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν οικονομικά τα μέσα ενημέρωσης στα οποία είναι μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρχει ισχυρή η φωνή της Αριστεράς στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και, βεβαίως, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα.
Είμαι σε θέση να σας πω ότι θα σπάσει και το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει δανειστεί καθόλου. Προφανώς δεν έχουμε φιλοδοξίες να φτάσουμε το μισό δισεκατομμύριο στο οποίο κατόρθωσε ο κ. Μητσοτάκης να φτάσει τα δανεικά του δικού του κόμματος, αλλά ένας δανεισμός ο οποίος θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε με τρόπο αξιόπιστο τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και θα πρέπει πάρα πολύ σύντομα να προχωρήσουμε.
Γ. ΖΩΙΤΟΣ (vima.gr): Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες για το μπάζωμα στα Τέμπη είναι απαράδεκτες και η κυρία Καρυστιανού του απάντησε να αποποιηθεί της ασυλίας του έτσι ώστε και οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί να πράξουν το ίδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει οι κατηγορίες να μετατραπούν σε κακούργημα. Πώς θα υπερασπιστεί αυτή τη θέση το κόμμα σας και εάν είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα δουλειά των δικαστικών αρχών συνδυαστικά και με όσα ισχυρίστηκε το Politico προσφάτως, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία ξεφεύγεις πάντα από τη Δικαιοσύνη.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω το εξής και σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Με το έγκλημα των Τεμπών έχω προσωπικά και μια βιωματική σχέση, διότι όταν συνέβη ήμουν τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βρέθηκα πριν ξημερώσει στον τόπο του δυστυχήματος, στον τόπο του εγκλήματος. Σας μιλώ ειλικρινά, δεν περίμενα τόσους μήνες μετά να συζητάμε για το αιφνίδιο μπάζωμα του σημείου, το οποίο ξεκίνησε λίγες ώρες μετά το ξημέρωμα. Και δεν είναι ότι ξεκίνησε απλώς λίγες ώρες μετά το ξημέρωμα, -και καλώς οι βουλευτές μας ζήτησαν να μετατραπεί σε κακούργημα η πράξη του μπαζώματος- διότι δεν ξέρω εάν εκπλήσσεστε εσείς, εγώ σοκάρομαι, το μπάζωμα έγινε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Πληρώθηκε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία ανατριχιάζει περισσότερο, όχι μόνο για τις συνθήκες του εγκλήματος, του δυστυχήματος και της σύγκρουσης των δυο τρένων, αλλά ανατριχιάζει ακόμη περισσότερο με την οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης στην οποία ευθαρσώς σας λέω ενορχηστρωτής είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Τριαντόπουλος, ο υπουργός του, έχει πει ότι πήγε επικεφαλής κλιμακίου για να διευθετήσει τον χώρο, σε μέσα ενημέρωσης της επαρχίας τις επόμενες μέρες. Είναι προφανές ότι εκεί πέρα κάποιος κάτι θέλει να κρύψει. Και θα περίμενα προσωπικώς και θα περιμέναμε όλοι μας, μεγαλύτερο μέτρο όταν απευθύνουν το λόγο ή αξιολογούν τις δημόσιες τοποθετήσεις των συγγενών των θυμάτων.
Η πολιτική διάσταση του δυστυχήματος, του εγκλήματος, είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος είχε εγκαταλειφθεί. Δεν υπήρχαν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Δεν είναι μόνο ότι ήταν «γαλάζιο παιδί» ο σταθμάρχης και απολύτως ακατάλληλος και από αχθοφόρος έγινε σταθμάρχης και δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης δίπλα του και το ίδιο πρωί είχε πρόβλημα η ηλεκτροκίνηση στο σταθμό της Λάρισας. Είναι ότι όλα αυτά είναι απότοκα μιας μεθοδευμένης εγκατάλειψης.
Θέλω να σας καλέσω και εσάς και τους συναδέλφους σας να ανατρέξετε στα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών και να πάτε λίγες μέρες πριν το δυστύχημα. Λίγες μέρες πριν το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής ο οποίος μας είπε ότι τα κάστρα δεν πέφτουν, -μόνο που οι άνθρωποι σκοτώνονται όταν δεν ανταποκρίνεσαι στη στοιχειώδη ευθύνη σου- είχε εξαγγείλει τρία ΣΔΙΤ για τον σιδηρόδρομο. Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, Νότια Ελλάδα. Νότια Ελλάδα, το δίκτυο της Πελοποννήσου. Ποιο είναι το επιχείρημα με βάση το οποίο θα μπορούσε να σταθεί ένας τέτοιος διάλογος; Η κατάσταση του δικτύου. Κύριε Ζωιτέ, για να πάτε από την Αθήνα στην Κόρινθο εάν μπείτε θα διαπιστώσετε ότι δεν λειτουργεί η σηματοδότηση. Οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούν. Είναι όλα τα φανάρια κόκκινα, για να το πω απλά. Και για να ξεκινήσει δεύτερο τρένο, πρέπει να φτάσει το πρώτο, να πάρουν τηλέφωνο ότι έφτασε και να ξεκινήσει το επόμενο. Σε ποια γραμμή; Αθήνα – Κόρινθος.
Χθες ξέρετε τι περιστατικό είχαμε; Θα το μάθατε φαντάζομαι. Σταμάτησαν δυο τρένα σε 800 μέτρα απόσταση και ακούσαμε αξιωματούχο της κυβέρνησης να λέει ότι δεν κινδύνευσε κανένας. Ε, στα πόσα μέτρα κινδυνεύουν οι επιβάτες; Να μας το πει να το ξέρουμε. Ποιοι κανόνες ασφαλείας είναι αυτοί που λένε ναι μεν μπορούν να μπούνε δυο τρένα στις ίδιες ράγες με αντίθετη τροχιά, αλλά εάν σταματήσουν σε μια ικανοποιητική απόσταση δεν κινδύνευσε κανείς;
Μου δίνετε και την αφορμή να κάνω αναφορά σε μια στρατηγική την οποία εμείς είχαμε αναπτύξει, διότι εμείς με υπογραφές του Σωκράτη Φάμελλου και του Χρήστου Σπίρτζη, το 2017-2018 καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος έδινε το βάρος στην ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των μέσων σταθερής τροχιάς. Η δική μας διακυβέρνηση έκανε 270 χιλιόμετρα ηλεκτροκίνηση. Η δική μας διακυβέρνηση κατέβασε την κεντρική γραμμή στην πεδιάδα. Μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το τρένο για τη Θεσσαλονίκη ανέβαινε στον Μπράλο και πέρναγε από τον Γοργοπόταμο. Η χάραξη του Τρικούπη. Και υπήρξε μια πλήρης ανατροπή αυτού του σχεδιασμού. Τον πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και τα οδυνηρά αποτελέσματα τα είδαμε με το δυστύχημα των Τεμπών.
Οι μεγάλες υποδομές, λοιπόν, πρέπει να είναι δημόσιες. Πρέπει με δημόσια ευθύνη να αναβαθμίζονται, να περιφρουρούνται επαρκώς. Και δεν είναι «αγιαστούρα», «ευαγγέλιο» η ιδιωτικοποίηση για τα πάντα. Ας βγάλουν αυτό το συμπέρασμα και ας αφήσουν για τα Τέμπη την αλήθεια να λάμψει. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό και των συγγενών των θυμάτων, αλλά και όλης της κοινωνίας που αξιώνει την αλήθεια.
Β. ΒΕΓΙΡΗ (Ναυτεμπορική TV): Καλησπέρα. Γυρνάμε στο μέτωπο της οικονομίας βρισκόμαστε στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Προ ολίγων ωρών μπορώ να πω ότι είχαμε τη Moody’s που είναι η μόνη που δεν μας έχει δώσει την πλήρη επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο μας δίνει ένα βήμα θετικής αξιολόγησης. Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα σε αυτή την προοπτική της πλήρους απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας; Και με ποια μέτρα θα τονώσετε εσείς αυτή την αναπτυξιακή προοπτική;
Και κάτι άλλο στο οποίο αναφερθήκατε και χτες και σήμερα τώρα προ ολίγου από αυτό εδώ το βήμα. Τονίσατε ότι χωρίς να εγκρίνετε παράνομες ενέργειες, πρέπει να καταργηθεί το «χαράτσι» όπως το αποκαλέσατε, το τεκμαρτό εισόδημα. Υπάρχει φοροδιαφυγή από αυτό το χώρο; Και αν ναι, εσείς πως θα την καταπολεμήσετε;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Φοροδιαφυγή προφανώς υπάρχει και ως φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε να συζητήσουμε και με την Κυβέρνηση και με τα άλλα Κόμματα μέτρα περαιτέρω πάταξης της. Αλλά είναι άδικο -και θεωρώ ότι είναι ένα στερεότυπο το οποίο έχει εργαλειοποιηθεί- το να λέμε ότι η φοροδιαφυγή αφορά αυτά τα στρώματα. Και μάλιστα μου θυμίσατε, κυρία Βεγίρη, ότι ο κ. Χατζηδάκης χρησιμοποιούσε το επιχείρημα μονίμως στη Βουλή, ότι το 65% των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων καταγράφουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι η φύση του επιχειρείν. Όταν επιχειρείς, μπορεί να έχεις και ζημιές, μπορεί να έχεις και μηδενικά κέρδη. Η πορεία δε των δημοσιονομικών είναι σαφές ότι επιτρέπει παρεμβάσεις. Πρέπει η κυβέρνηση να κάνει αυτό το βήμα να καταργήσει αυτό το χαράτσι. Δεν είναι δημοσιονομικός ο λόγος για τον οποίο το επέβαλλε και έχει αποδειχθεί.
Και τώρα, ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, νομίζω ότι είναι προφανές ότι από την αξιολόγηση της Moody’s δεν πήρε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση. Περίμενε άλλη μία αναβάθμιση η οποία δεν ήρθε. Και βεβαίως είδα κι εγώ, χωρίς έκπληξη, τη Moody’s να δείχνει προς το συσσωρευμένο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, το οποίο εμείς έχουμε πρόταση για να επιλυθεί, το χαμηλό επίπεδο απασχόλησης βεβαίως και το έλλειμμα στην αποτελεσματικότητα του κράτους και στις υποδομές.
Εκεί έχουμε πάρα πολύ συγκροτημένες προτάσεις και έχει αποδειχθεί και πρόσφατα -γιατί, κοιτάξτε, εμείς δεν είναι απλώς ότι ανατάξαμε την οικονομία: εμείς με ένα σχέδιο ακόμη και με το ένα χέρι δεμένο πισθάγκωνα, καταφέραμε να βγάλουμε την οικονομία από τα μνημόνια. Και αυτό αποδεικνύει εάν σε συνθήκες τέτοιας εκπληκτικής ροής χρήματος δεν κατάφερε η συντηρητική κυβέρνηση να κάνει την οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμούς που θα μας επιτρέψουν να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η συνταγή που μπορεί να λειτουργήσει.
Δεν υπάρχει αναπτυξιακό θαύμα. 23οι στους 27 είμαστε για την περίοδο ’19-’23. 1,4% μέσο όρο ανάπτυξη. Και με τους κρουνούς του χρήματος να είναι ανοιχτοί και το δημόσιο χρέος να αυξάνεται και το Ταμείο Ανάκαμψης να υπάρχει και να κοντεύει να καταντήσει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.
Έχω εδώ μαζί μου τον επίσημο πίνακα με το ποσοστό που κάθε χώρα διοχετεύει από το Ταμείο Ανάκαμψης στον τομέα της υγείας. Επισκεφθήκαμε το Θεαγένειο προχθές με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας την επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη. Δεν χρειάζεται να σας πω για την κατάσταση του κτιρίου και της αδυναμίας πλέον του προσωπικού να προσφέρει τις υπηρεσίες που αξιώνει ο πολίτης που έχει ανάγκες της ανάγκες. Θυμάμαι τον κ. Μητσοτάκη το 2023 να λέει ότι «αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία της Υγείας». Και έχει μειώσει το προσωπικό. Και κοιτώντας τον πίνακα βλέπω ότι η Ελλάδα είναι στη θέση 17, αν δεν κάνω λάθος, με μόνο 4,8% του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετεύεται στον κλάδο της Υγείας. Και χώρες με πολύ ώριμα συστήματα Υγείας έχουν επιλέξει και 11 και 15 και 20% από το Ταμείο Ανάκαμψης να το πάνε στην Υγεία.
Εδώ δεν έγινε αυτή η επιλογή. Εδώ έχει γίνει η επιλογή να αφήνουμε τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς υποστήριξη, τους εργαζόμενους να παθαίνουν ακόμη και εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους από την εξάντληση και να περιφέρουν τον φωνασκούντα υπουργό να τσακώνεται με τους εργαζόμενους στην Υγεία. Αυτός ο πίνακας εδώ, ο οποίος είναι ο επίσημος από το scoreboard του Ταμείου Ανάκαμψης, καταδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά τετραετία της Υγείας δεν είναι αυτή που διανύουμε.
Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Εφημερίδα των Συντακτών,efsyn.gr): Καλημέρα και από εμένα. Κύριε Πρόεδρε σας ακούσαμε νωρίτερα να λέτε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ότι δεν μειώθηκε ούτε ένας φόρος. Αν το συγκράτησα καλά, «κανένας φόρος δεν μπορεί να μειωθεί;», αναρωτηθήκατε. Μια εβδομάδα πριν ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε 12 μέτρα μείωσης φορολογίας κόστους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Τα σημαντικότερα, με βάση το κόστος, ήταν μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η μονιμοποίηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης προς τους αγρότες. Είναι συνεπώς λίγα; Είναι κάτι με τα οποία διαφωνείτε; Το κόμμα σας προτείνει κάτι διαφορετικό;
Και κάτι ακόμη, πάντα σε σχέση με το αντιπολιτευτικό μέτωπο: Δεν θα αργήσει ο καιρός να βρεθείτε σε μια κοινοβουλευτική σύγκρουση κορυφής, έχοντας και τον πρωθυπουργό απέναντί σας με βάση τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης αλλά και με σχόλια που διαβάζουμε στο φιλοκυβερνητικό Τύπο, μπορεί κανείς να εικάσει ότι μπορούμε να φανταστούμε πως θα σας αποκαλέσει ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ τουλάχιστον φαντάζομαι ότι θα πει «καλώς τον, τον 13-0». Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό. Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στη δικαστική εξουσία είναι γύρω στο 15 με 20%. Είναι πρωτοφανές ποσοστό. Θα ήθελα να πω στον κ. Μητσοτάκη, αν διαβεί αυτό το Ρουβίκωνα, να του προτείνω ειλικρινώς τον νόμο για τον οποίο έσυρε εμένα στα ειδικά δικαστήρια να το μετονομάσουμε στην πολιτική καθομιλουμένη και να τον λέμε «νόμο Μητσοτάκη – Παππά». Διότι ο κ. Μητσοτάκης τον έχει εφαρμόσει ανελλιπώς από το 2019 και μετά. Με μια μόνο εξαίρεση: κατάργησε την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να καταβάλλουν το τίμημα των αδειών.
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι έχει αποφανθεί και ο ελληνικός λαός γι’ αυτή τη μεθόδευση. Ήταν ένα αποτέλεσμα το οποίο είχε στη βάση του ένα δούναι και λαβείν με δικαστικούς και το έχω δηλώσει κι εγώ δημόσια. Και είμαι βέβαιος ότι έχει καταλάβει και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει καταναλωθεί αυτό το επιχείρημα ως προϊόν και θα πάμε παρακάτω και θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά, όταν χρειαστεί.
Για τα φορολογικά: Είπατε κι εσείς, κύριε Παπαδημητρίου, ότι εξήγγειλε τη συνέχιση της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αυτό δεν είναι καινούργιο μέτρο. Και όταν έρχεσαι και λες «θα σας μειώσω τις ασφαλιστικές εισφορές», ενώ έχεις ρίξει το χαράτσι πάνω στους ελεύθερους επαγγελματίες, μάλλον τους δουλεύεις, δηλαδή τους επιστρέφεις το 1/5 από την επιβάρυνση την οποία τους έχεις επιβαρύνει. Συνεπώς νομίζω ότι υπάρχει χώρος και για άλλες ελαφρύνσεις, αλλά είναι σαφές ότι δεν βρίσκεται αυτή η προτεραιότητα στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη.
Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων): Γεια σας. Εσείς μιλάτε για μεγάλη προοδευτική συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ λέει για μεγάλη Κεντροαριστερά. Απευθύνεστε πάνω κάτω στην ίδια βάση και υπάρχουν πράγματα που σας χωρίζουν. Εσείς από την πλευρά σας τι μπορείτε να κάνετε για να μειωθεί αυτή η απόσταση που υπάρχει, ποια είναι η πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ; Γιατί διαφορετικά αυτό που λέτε «μεγάλη προοδευτική αλλαγή» δεν ξέρω πώς μπορεί να επιτευχθεί. Εκτός κι αν περιμένουμε να ανέβει επικίνδυνα η Ακροδεξιά και στην Ελλάδα, μήπως και συνεργαστείτε.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Το τελευταίο ενδεχόμενο το οποίο αναφέρατε είναι ανατριχιαστικό και θα πρέπει να μας φέρει όλους μπροστά στις ευθύνες μας. Εμείς έχουμε περιγράψει με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια -και μάλιστα από τις πρώτες μέρες μετά τις ευρωεκλογές- το ποια πρέπει να είναι τα βήματα για να προκύψει το ευκταίο αποτέλεσμα. Και τα βήματα τα προαπαιτούμενα, για να είναι οι συνεργασίες θεμελιωμένες σε θεμέλια ισχυρά, είναι να έχει υπάρξει συνεργασία σε επίπεδα άλλα που προηγούνται στο κοινωνικό επίπεδο, στο επίπεδο των ενδιάμεσων θεσμών της κοινωνικής εκπροσώπησης, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση και βεβαίως και στη Βουλή.
Είπα, κ. Ρούμπο, ότι δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μια κοινή πρωτοβουλία για να καταθέσουμε μια πρόταση να καταργηθεί το χαράτσι προς τους ελεύθερους επαγγελματίες. Προφανώς έχει τις εσωτερικές του διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει και εν ενεργεία Πρόεδρο αυτή τη στιγμή. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Ή να πάρουμε μια κοινή πρωτοβουλία για να μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες. Να στείλουμε δηλαδή τα σήματα ότι έχουμε ως προοδευτικές δυνάμεις εντοπίσει τους βασικούς μηχανισμούς αναδιανομής του πλούτου υπέρ των λίγων και ότι μπορούμε να υπερβούμε τις υπαρκτές διαχωριστικές γραμμές και τις ιστορικές διαφορές, για να εξυπηρετήσουμε το κοινό καλό.
Είμαστε κόμματα με διαφορετική ιστορική πορεία, είναι προφανές, έχουμε ανταγωνιστικές σχέσεις, το αντιλαμβάνεστε κι εσείς. Οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να επιλέξουν όπως και να το κάνουμε, αλλά νομίζω ότι ο ιστορικός ρόλος των κομμάτων πραγματώνονται ή ακυρώνεται εάν αυτά ανταποκρίνονται στα μείζονα επίδικα που αφορούν την κοινωνία. Και αυτή τη στιγμή την κοινωνία την αφορά εάν θα μπορέσει να αποσείσει από τους ώμους της τα τεράστια βάρη που της φορτώνει ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο.
Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ (Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5): Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ κ. εκπρόσωπε. Κύριε Πρόεδρε από αύριο η Γερμανία εφαρμόζει για έξι μήνες συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα, φιλοδοξώντας με αυτό τον τρόπο να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Η κυβέρνηση ήδη λέει ότι δεν μας απασχολεί το θέμα προσωρινά, ίσως το μέλλον. Κατά τη δική σας θέση πόσο μπορεί το μέτρο αυτό να επηρεάσει τη χώρα μας; Πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εξέλιξή; Και τι πρωτοβουλίες ετοιμάζει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Είναι πάρα πολύ κρίσιμη η ερώτηση, κυρία Κρητικού. Όταν υπεγράφη το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, η Νέα Δημοκρατία πανηγύριζε. Δεν είναι ότι απλώς σιώπησε, είναι ότι θεώρησε ότι υπάρχει μια μεγάλη νίκη. Και η Γερμανία τι κάνει αυτή τη στιγμή; Εφαρμόζει τα προβλεπόμενα του νέου Συμφώνου μετανάστευσης, που λέει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στην χώρα πρώτης υποδοχής. Αυτό το οποίο επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει ως μια μεγάλη νίκη, έρχεται να επισφραγιστεί με τις κινήσεις της Γερμανίας, η οποία προφανώς υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων, προβαίνει σε αυτή την πρωτοβουλία.
Θέλω να θυμίσω όμως -γιατί δεν είναι και όλα μαύρα στην απέναντι και αντίθετη παράταξη- ότι στον καιρό της δικής μας διακυβέρνησης με τον Γιάννη Μουζάλα υπουργό και με εξέχοντες Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπήρξε μια ευρωπαϊκή συμφωνία η οποία οδήγησε στη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες. Και αυτό είναι κι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του όταν αξιολογεί το τι δημόσια θέση παίρνουν τα κόμματα γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα.
Εμείς θα εξαντλήσουμε και στην Ευρώπη κάθε πρωτοβουλία. Θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο Σύμφωνο, το οποίο έρχεται και, κυρία Κρητικού θα σας έλεγα, κουμπώνει και εφαρμόζει τη λογική που λέει «ο καθένας στην Ευρώπη να κοιτάει την αυλή του». Αυτή η λογική για την Ευρώπη είναι καταστροφική, είναι λογική που την Ευρώπη δεν μπορεί να πάει παρακάτω.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα προς την ομοσπονδιοποίηση. Και βεβαίως να αλλάξει ριζικά η προσέγγιση και η κουλτούρα, για να μην έχουμε δραματικά γεγονότα όπως τα γεγονότα της Πύλου. Για να μην παγιωθούν αντιλήψεις και συμπεριφορές, όπως μιας κυρίας στην Τήλο που ζητούσε από τους λιμενικούς μας να πνίξουν τα μωρά μεσοπέλαγα.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί αυτές οι προσεγγίσεις να αποτελούν θεμέλιο πολιτικής. Η χώρα μας έχει δεσμεύσεις υπογεγραμμένες από διεθνείς συμβάσεις. Και βεβαίως η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι πανηγύριζε και χειροκροτούσε με χέρια και με πόδια το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση το οποίο έχει αυτά τα αποτελέσματα.
Δ. ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ (theopinion.gr, karfitsa): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Ο πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα, μια εβδομάδα πριν είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία. Πώς απαντάτε; Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αμφισβητηθεί δομικά εσωκομματικά, πλαγιοκοπείται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, είναι δέσμιος και αυτό έχει κόστος και στα εθνικά μας συμφέροντα. Το καθοδικό σπιράλ της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει σταματήσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, πάρα πολύ σύντομα με τις δημοκρατικές του διαδικασίες, θα οργανώσει την αντεπίθεσή του, με το πρόγραμμά του, με τη οργανωμένη του εξωστρέφεια, με το στελεχικό προγραμματικό, ιδεολογικό του απόθεμα.
Δ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ (ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Επειδή καλύφθηκα από τους προλαλήσαντες για τα εσωκομματικά, δεν έχει νόημα να τα επαναλαμβάνουμε τώρα, μια ερώτηση οικονομικού ενδιαφέροντος: Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, για το α’ επτάμηνο του έτους, έχει προσεγγίσει τα 5,7 δισ. Πρόκειται για ένα ασύλληπτο πραγματικά νούμερο, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους στόχους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει να φορολογεί για παράδειγμα τα κέρδη των διυλιστηρίων της χώρας, με τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή του 33%, αγνοώντας ακόμα και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τον 1854/22 για φορολόγηση 90% που θα εισέρρεε στα ταμεία του κράτους πάνω από 3,5 δισ.
Μια σειρά από πολύ σοβαρούς δείκτες της οικονομίας είναι στο κόκκινο. Δώδεκα βιομηχανικοί φορείς χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου για το ενεργειακό κόστος, που απειλεί ευθέως, όπως είπαν, την ίδια την ύπαρξή τους. Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών της χώρας χτύπησε και αυτό το καμπανάκι του κινδύνου για το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο βαίνει διογκούμενο αποκαλύπτοντας το σοβαρότατο προγραμματικό πρόβλημα της χώρας.
Χτες συναντηθήκατε και με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος. Θέλω να σας ρωτήσω, σας μετέφεραν τον ίδιο προβληματισμό με τους βιομηχανικούς φορείς που πρόσφατα μίλησαν ακόμα και για πρόβλημα για την ύπαρξή τους;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Μας μετέφεραν αυτόν και ακόμα έναν, δηλαδή τον προβληματισμό για το ενεργειακό κόστος και άλλον έναν που χτυπά κυρίως αυτούς, που έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος απέναντί τους. Διότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Υπόκεινται στις τεράστιες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες και βεβαίως έχουν όχι μόνο χρεώσεις για τις προμήθειες και τις συναλλαγές, αλλά και τεράστια διαφορά επιτοκίων, χορηγήσεων και καταθέσεων. Είμαστε κι εκεί πρωταθλητές στην Ευρώπη.
Είναι απολύτως σαφές ότι εδώ πρέπει να σκεφτούμε με όρους τομής. Δηλαδή αυτό που μας έμεινε από την πολύωρη συζήτησή μας με τους παραγωγικούς φορείς, είναι ότι είτε επρόκειτο για μισθωτούς του Δημοσίου είτε επρόκειτο για μισθούς του ιδιωτικού τομέα είτε για μικρούς επιχειρηματίες είτε για δικηγόρους είτε για ιδιώτες γιατρούς, αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτός νυμφώνος, ότι δεν είναι στον λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται μεθοδευμένα από τον τραπεζικό δανεισμό. Και δεν είναι ότι αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, είναι ότι οι τράπεζες έχουν και τον τελευταίο λόγο στο αν οι επιχειρήσεις θα δικαιούνται να πάρουν το κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης εάν υποβάλλουν ένα επενδυτικό σχέδιο για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Δηλαδή 5% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και, το άμεσο συνεπαγόμενο, επειδή οι τράπεζες έχουν τον τελευταίο λόγο, το ίδιο ποσοστό επιχειρήσεων περίπου έχει πρόσβαση και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εδώ θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τον κόσμο ανάποδα, διότι έχουμε φτιάξει μια οικονομία η οποία δουλεύει για τις τράπεζες, δεν δουλεύουν οι τράπεζες για την οικονομία.
Συσσώρευσαν οι τράπεζες πέρυσι από 1 δισ. κέρδη. Ρωτάω λοιπόν πάρα πολύ απλά και καλώ άπαντες να αφήσουμε πίσω τις ιδεολογικές κεκτημένες μας ταχύτητες: Είναι καλό για την οικονομία αυτό; Αύξησε τις επενδύσεις; Δεν τις αύξησε. Η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ. Βοηθήθηκαν επιχειρήσεις να πάρουν καινούργια μηχανήματα, να γίνουν πιο παραγωγικές; Τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Άρα λοιπόν, οι μικρές επιχειρήσεις μας έφεραν και το πρόβλημα που και το ίδιο το ΚΕΠΕ σε προηγούμενη μελέτη του εντόπισε, bank inflation, δηλαδή ο πληθωρισμός ο οποίος έρχεται από τις τραπεζικές χρεώσεις.
Και μου δίνετε και τη δυνατότητα να υπενθυμίσω ότι προκλήθηκε και στη Βουλή αναλυτική συζήτηση, μεταχρονολογημένη, για την τεράστια κλοπή η οποία επισυνέβη με την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Το Δημόσιο πριν από έναν χρόνο είχε πάρα πολύ σημαντικά κομμάτια μετοχών στις 4 συστημικές τράπεζες. Αυτά έχουν πουληθεί και σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ αυτό κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 40 δισεκατομμύρια.
Ξέρετε ποια ήταν η συμπεριφορά της κυβέρνησης; Ζητήσαμε να γίνει ειδική συνεδρίαση στη Βουλή γι’ αυτό το ζήτημα, από τον περασμένο Οκτώβρη. Η κυβέρνηση καθυστέρησε, πούλησε τις δημόσιες συμμετοχές και στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank και τη μισή συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα και μετά κάλεσε τη συνεδρίαση την οποία εμείς αιτούμεθα, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Προσέξτε, ζητάμε να γίνει η συνεδρίαση, την αρνούνται, σφυρίζουν αδιάφορα, κάνουν τρεις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών, μετοχές οι οποίες δίνουν για πρώτη φορά και μέρισμα και μετά μας καλούν να κάνουν τι; Δελτίο ειδήσεών στη Βουλή; Δελτίο ιδιωτικοποιήσεων; Απλώς να μας ενημερώσουν;
Αντιλαμβάνεστε ότι για μας το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και πόσο μάλλον, ενώπιον και της πρόθεσής τους να ιδιωτικοποιήσουν και το υπόλοιπο 18% που έχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα.
Ν. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (news24/7.gr): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Ο κ. Βορίδης πριν από κάποια χρόνια, περίπου 7, είχε δηλώσει ότι οι ιδέες της Αριστεράς είναι ελαττωματικές και ότι θα πρέπει να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να εμποδίσουμε την Αριστερά να ξανακυβερνήσει. Με την εικόνα που έχει το κόμμα σας τον τελευταίο χρόνο, μήπως εμμέσως πλην σαφώς τον δικαιώνετε; Θα μπορέσει η Αριστερά να ξαναγίνει κυβερνώσα; Ρωτάω αν θα μπορέσει, όχι αν θα θέλει, προφανώς θα θέλει. Αλλά το θέμα είναι: θα μπορέσει; Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Η Αριστερά θα μπορέσει, ναι. Θα μπορέσει γιατί έχει, σας είπα και πριν, απαντώντας σε συνάδελφό σας, ότι έχει και το ιδεολογικό και το στελεχιακό απόθεμα και πιστεύω και θ’ αποδειχθεί άμεσα, και όλα τα στελέχη της τα κορυφαία έχουν την αίσθηση της ιστορικής ευθύνης.
Τώρα για τον κ. Βορίδη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ενδιαφέρον είναι ότι κινείται σαν το ψάρι στο νερό μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό είναι ενδεικτικό και αποτυπώνει και την ιδεολογική μετατόπιση που έχει κάνει και η ίδια η Νέα Δημοκρατία, η οποία προσπαθεί να την περιτυλίξει με ένα περιτύλιγμα κεντρώας αίσθησης. Η οποία και δεν ισχύει.
Και να σας πω γιατί: Είχαμε την επετειακή συνεδρίαση της Βουλής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο λόγος του κ. Μητσοτάκη, η ομιλία του, ήταν μια ομιλία ιστορικού αναθεωρητισμού. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπει μπροστά σ’ αυτή την προσπάθεια του ιστορικού αναθεωρητισμού. Είπε ότι η χούντα διέκοψε την προσπάθεια ανάκαμψης την οποία έκανε η χώρα μας. Προσέξτε, για την κατάσταση και την πολιτική συνθήκη μέχρι τη χούντα, η ανάγνωση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι γινόταν μια προσπάθεια ανάκαμψης.
Όχι. Η Ελλάδα είχε μετεμφυλιακό κράτος. Η Ελλάδα είχε καχεκτική δημοκρατία. Η Ελλάδα είχε ακόμα πολιτικούς εξόριστους. Το 1961 έγιναν εκλογές βίας και νοθείας. Το 1963 έγινε η δολοφονία Λαμπράκη. Και βεβαίως το 1965 έγινε η αποστασία με προεξέχοντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι ή Αριστερά ποτέ δεν θα προσεγγίσει, δε θα πει κάτι που ακουμπά οικογενειακή ευθύνη, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι περήφανος φορέας μιας πολιτικής παράδοσης. Δεν έχει καμία σημασία η συγγένειά του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η αποστασία όμως, δηλαδή η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης από τους αποστάτες, οδήγησε στην κατάρρευση της πίστης του λαού μας στους δημοκρατικούς θεσμούς, σε διαρκείς αναταραχές, βραχύβιες κυβερνήσεις και στη δικτατορία.
Όλα αυτά είχαν σβήσει από την αφήγηση του κ. Μητσοτάκη. Και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να σβήσουν και από τη συλλογική μνήμη και να τα σχετικοποιήσει, για να μπορεί ο κ. Βορίδης ή ο κ. Γεωργιάδης άλλα στελέχη του που υπηρέτησαν στο ΛΑΟΣ -τώρα ξέρετε κι εσείς κ. Γιαννόπουλε ότι δεν έχει μείνει και κανένας. Είναι και ο κ. Καρατζαφέρης μπροστάρης στην υποστήριξη του κ. Μητσοτάκη από τις προηγούμενες εκλογές. Για να μπορούν λοιπόν όλα αυτά τα στελέχη της άκρας Δεξιάς να είναι στη Νέα Δημοκρατία. Και όχι να είναι στη Νέα Δημοκρατία να διαβούν την πύλη της εισόδου, όχι να είναι στη Νέα Δημοκρατία και να είναι στην προθήκη, να τους διαφημίζει ως κομμάτια του τόξου των δυνάμεων που εκφράζει. Να είναι στη διοίκηση. Ο κ. Βορίδης είναι πρωτοκλασάτος υπουργός και ο κ. Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι η Νέα Δημοκρατία του ιστορικού αναθεωρητισμού.
Κι επειδή αυτό το άθλημα το εξασκεί με σύστημα και προπονείται και επανέρχεται, ο αναθεωρητισμός του φτάνει και στα τελευταία χρόνια. Διότι αν ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η τυπική χρεοκοπία του 2010, δεν υπάρχει η πτώση του ΑΕΠ κατά 25% μεταξύ 2010 και 1015. Υπάρχει το α’ εξάμηνο του 2015. Δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια, δεν υπάρχει Συμφωνία των Πρεσπών, τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει.
Υπάρχει λέει, μια παρένθεση, και ένα ατύχημα: Οι προοδευτικές δυνάμεις, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει να υψώσουν ένα τείχος απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού, που δεν έχει μόνο την αξία του να συγχωρεθούν αμαρτήματα τα οποία έγιναν κατά το μετεμφυλιακό κράτος, αλλά θέλει ο κ. Μητσοτάκης να το εργαλειοποιήσει για να δρομολογήσει και τις εξελίξεις και να εφαρμόσει και το δόγμα Βορίδη, όπως το είπατε, να πάρουν τα μέτρα τους για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά. Ένα από τα μέτρα είναι να ξεχάσει ο λαός μας τι έχει γίνει και σ’ αυτό τον τόπο. Δεν θα το επιτρέψουμε όμως.
Χ. ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΟΣ (LARISANET): Κύριε Παππά, στην εισήγησή σας δεν ακούσαμε λέξη για τη Θεσσαλία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα τελευταία χρόνια, δέχτηκε, όπως γνωρίζετε, αλλεπάλληλες δοκιμασίες από τις καταστροφικές πλημμύρες της τελευταία διετίας, αλλά και το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ το 2021.
Έχετε επισκεφθεί πάρα πολλές φορές την περιοχή μας και τις πληγείσες περιοχές. Πέρασαν τρεισήμισι χρόνια από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ και ακόμη οι κάτοικοι διαμένουν σε κοντέινερ. Επίσης πέρασαν δυο χρόνια από τον «Ιανό» και ένας χρόνος από τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες και ακόμη υπάρχουν Θεσσαλοί που έχουν πληγεί, δεν έχουν λάβει αποζημίωσης για διαφόρους λόγους, ενώ η θωράκιση της περιοχής και τα μεγάλα έργα, καθυστερούν.
Τι θα κάνετε ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες; Και αν ναι, ποιες, για να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για την ανακούφιση των πληγέντων, έτσι ώστε οι Θεσσαλοί να ξαναβρούν τις ζωές τους; Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Ως τομεάρχης Υποδομών έχω επισκεφθεί 3-4 φορές το Δαμάσι, το χωριό στο οποίο οι κάτοικοι, χρόνια μετά τον σεισμό, μένουν ακόμα σε κοντέινερ. Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω είναι πρόδηλο, και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επισκεφθεί την περιοχή 3-4 φορές. Είχαμε και την ανοιχτή στήριξη στον Περιφερειάρχη. Και να σας πω: μια προοδευτική κυβέρνηση προφανώς δεν θα καθυστερούσε τις αποζημιώσεις και κυρίως και βεβαίως δεν θα έκανε μηδέν αντιπλημμυρικά έργα μετά τις περσινές καταστροφές. Μηδέν αντιπλημμυρικά έργα.
Ο κ. Αγοραστός, για να πάμε σε προηγούμενη φάση, παρέλαβε από τον κ. Σπίρτζη 60 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά. Πόσα μέτρα, ποια έργα ωρίμασε και έκανε αντιπλημμυρικά; Τίποτα και κανένα.
Άρα λοιπόν εδώ πέρα βρισκόμαστε ενώπιον κάποιων συνθηκών οι οποίες θα δοκιμάζουν τις υποδομές μας και η συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία υποτιμά τη σημασία αυτών των υποδομών. Και η υποτίμηση των δημόσιων υποδομών είναι στον πυρήνα των ιδεών της Δεξιάς και ειδικά αυτής της κυβέρνησης, αποδεικνύει, νομίζω, αυτή τη συμπεριφορά. Αποδεικνύει ότι χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να υλοποιήσει αυτές τις βασικές αρχές.
Έχουν πειστεί, θεωρώ, και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, εμείς τη δουλειά μας θα την κάνουμε και μέσα στο Κοινοβούλιο και τις ερωτήσεις μας και έντονο διάλογο θα έχουμε με την κυβέρνηση και θα αξιώνουμε λύσεις. Αλλά εδώ είναι σαφές ότι προϋποτίθεται πολιτική αλλαγή. Δεν μπορεί στο Δαμάσι 100 άνθρωποι να είναι τόσα χρόνια στα κοντέινερ τόσα χρόνια μετά. Τι έχει πάει στραβά; Αλλού όταν θέλουν τα τρέχουν τα πράγματα επιτελικά και δαπανούν χρήματα χωρίς να υπάρχει χρονοτριβή.
ΧΡ. ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΩΡΓΟΣ (Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης – TV100): Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι ότι πριν από μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου με επικρατέστερο σενάριο, απ’ ό,τι φαίνεται, την άνοδο του ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% σε 5%, με το επιχείρημα του πολυκατακερματισμού της Βουλής, ενώ εξετάζεται και η πτώση του πήχη της αυτοδυναμίας. Θέλω να ρωτήσω ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια προοπτική; Εάν εσείς δηλαδή συνεχίζετε να διεκδικείτε ένα αναλογικότερο εκλογικό νόμο; Και θέλω να ρωτήσω, εάν μου επιτρέπετε, αν θεωρείτε τον κ. Κασσελάκη επιτυχημένο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Όριο αυτοδυναμίας: Νομίζω ότι μιλάει από μόνη της αυτή η σκέψη, γιατί θέλει να κατεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Διότι βλέπει ότι έχει μπει και αυτό σε μια πτωτική πορεία και μάλιστα μας δίνει την αίσθηση ότι δεν βλέπει κάποιο σημείο στήριξης. Δηλαδή μια πτώση η οποία θα συνεχίζεται και αυτό, όπως είπα και προηγούμενα σε συνάδελφό σας, αυξάνει τις δικές μας τις ευθύνες.
Όριο εισόδου: Εδώ, προσέξτε, ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει το τίμημα του γεγονότος ότι επέλεξε να γεμίσει τα ιδεολογικά και πολιτικά ντεπόζιτα της άκρας Δεξιάς. Εάν δείτε τη Βουλή, έχουμε πλέον παραπάνω από ένα δυο κόμματα τα οποία η Πολιτική Επιστήμη θα τα κατέτασσε σε αυτό το σημείο του πολιτικού φάσματος. Και έρχεται τώρα με τεχνητό τρόπο όχι βάζοντας ιδεολογικά και πολιτικά αναχώματα απέναντι σε αυτούς τους σχηματισμούς, αλλά με τεχνητό τρόπο να αμυνθεί απέναντι στο ενδεχόμενο να πλαγιοκοπηθεί από τα δεξιά του από πολυποίκιλους σχηματισμούς. Και αυτή είναι μια εξέλιξη, ξέρετε, η οποία είναι αρνητική, είναι αρνητική για τη δημοκρατία μας.
Δηλαδή πήγαινε αγκαζέ ο αρχηγός των υποκριτών κ. Μητσοτάκης στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετέτρεψε εαυτό σε εγγυητή της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως τιμωρό για όποιον ενδεχομένως δεν την εφαρμόζει, αλλά στο μεσοδιάστημα είχε γεμίσει τα ντεπόζιτα δυνάμεων που έχουν αρχίσει τώρα και τον πλαγιοκοπούν. Αυτό καλείται λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει.
Για τα εσωτερικά μας θα αποφύγω τον πειρασμό να τοποθετηθώ. Και εσείς να είστε σίγουρος ότι την προσωπική μου άποψη και την είπα και θα την πω και σε επόμενες δημόσιες τοποθετήσεις. Αλλά επιτρέψτε μου να επιλέξω να μην το κάνω από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης.
Γ. ΒΑΝΑΤΣΑΣ (Θεσσαλική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση): Κύριε Πρόεδρε στην αρχή της ομιλίας σας καταθέσατε κάποιες πολιτικές προτάσεις για το πώς αντιλαμβάνεστε μια κυβερνητική προφανώς πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ή τέλος πάντων προτάσεις οι οποίες θα δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Με δεδομένο όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε ήδη τη χώρα, αναρωτιέμαι γιατί προβλήματα όπως το στεγαστικό, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, το δημογραφικό, την αποτροπή των πλειστηριασμών, την οποία τώρα προτείνετε, δεν τα λύσατε στην κυβερνητική σας θητεία. Και εάν μου επιτρέπετε μια διευκρίνιση, αν κατάλαβα σωστά, φωτογραφίσατε τον κ. Τσίπρα, ότι θα μπορούσε να είναι μια πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς τον χαρακτηρίσατε ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Εάν μπορείτε να επαναλάβετε το πρώτο σκέλος σε σχέση με τις ευθύνες της δικής μας κυβέρνησης; Πρόλαβα να σημειώσω τους πλειστηριασμούς.
Γ. ΒΑΝΑΤΣΑΣ: Πλειστηριασμούς, δημογραφικό, στέγη των νέων ανθρώπων. Προβλήματα που υπήρχαν και επί των ημερών σας και δεν αναφέρομαι στο θέμα της ενέργειας που βεβαίως πήρε μετά διαστάσεις. Μεγαλύτερες διαστάσεις. Ή της ακρίβειας, που πήρε διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Στέγη και δημογραφικό: Τα δημογραφικά δεδομένα ήταν αρνητικά. Εμείς είχαμε πάρει πρωτοβουλίες στήριξης και αύξησης των επιδομάτων των οικογενειακών, σχεδόν τριπλασιάσαμε τις δαπάνες για τη στήριξη της οικογένειας. Και υπάρχουν πάρα πολλά βήματα ακόμα να γίνουν.
Προσέξτε όμως: εδώ βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό γεγονός. Η απόσταση γεννήσεων – θανάτων το προηγούμενο έτος ήταν στις 50.000. Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια απόκλιση των 5, των 10, των 15.000. Εδώ μιλάμε για μια προϊούσα δημογραφική κατάρρευση. Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα.
Δεν θα σας εκπλήξω εάν σας πω ότι προφανώς η δική μας διακυβέρνηση λειτουργούσε μέσα στα πλαίσια εξωτερικών καταναγκασμών, αρα είχε μικρότερα περιθώρια κινήσεων. Όμως προστάτευσε την πρώτη κατοικία και με την αναβίωση του νόμου Κατσέλη και με την επέκταση με τον νόμο Σταθάκη και βεβαίως με την τελευταία ρύθμιση μέχρι να έρθει ο συνολικός πτωχευτικός, ο οποίος δεν προλάβαμε διότι επήλθαν οι εκλογές του 2019, τον λεγόμενο νόμο Φλαμπουράρη. Προστατεύτηκε λοιπόν η πρώτη κατοικία και αυτό είναι κάτι σαφές.
Όχι δεν φωτογράφησα κανέναν. Εγώ νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλά να προσφέρει ως στέλεχος της Αριστεράς. Σας είπα ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματός μας, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διεθνείς διασυνδέσεις. Αυτό που είπα και επαναλαμβάνω είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι άβατο αυτό το αξίωμα για τα στελέχη που προέρχονται από την Αριστερά ή τον προοδευτικό χώρο. Και αυτό είναι – έτσι νομίζω – μια αυτονόητη θέση. Όπως εμείς κάναμε την υπέρβαση όταν είχαμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προτείναμε τον Προκόπη Παυλόπουλο, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει η υπέρβαση και από την άλλη μεριά;
Λ. ΓΛΟΥΦΤΣΗΣ (PRSΡάδιο Θεσσαλονίκης): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Θα παραμείνω στο θέμα που έθεσε ο προηγούμενος συνάδελφος. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι το δημογραφικό. Βέβαια είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Έχουν παρθεί διάφορα μέτρα αποσπασματικά, κυρίως επιδοματικά, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται με κάποια επιδοματικά μέτρα, ή με κάποια αποσπασματικά μέτρα.
Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλα τα κόμματα, τα οποία τουλάχιστον βρίσκονται στη Βουλή σήμερα με ένα ορίζοντα τουλάχιστον εικοσαετίας γιατί δεν επιλύεται ένα θέμα από μια δυο κυβερνητικές θητείες. Είναι ένα θέμα το οποίο θέλει μεγάλο ορίζοντα χρονικό και πολλά, μα πάρα πολλά σύνθετα μέτρα τα οποία θα δρούνε κυρίως στους νέους οι οποίοι σήμερα παραμένουν αρκετοί ανύπαντροι, γιατί τα προβλήματα που γνωρίζουμε της ακρίβειας και της στέγης, αλλά και ότι δεν υπάρχει μέλλον. Έτσι τουλάχιστον αναφέρουν διάφοροι νέοι σε διάφορες ερωτήσεις που τους γίνονται. Θα ήθελα να μου πείτε εάν έχετε κάποιο πακέτο μέτρων, έστω ενδεικτικά να μας πείτε, σχετικά με την αντιμετώπιση αυτού του πολύ, μα πάρα πολύ σοβαρού προβλήματος της χώρας. Ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Καταρχήν να θυμίσω ότι έχει γίνει μια σχετική συζήτηση από ειδική επιτροπή στη Βουλή και υπάρχει ένα πόρισμα το οποίο προφανώς δεν έχει απασχολήσει καθόλου την κυβέρνηση.
Δεύτερο: Η δημογραφική ιστορία της χώρας είναι μια ιστορία η οποία έχει αλλεπάλληλα κύματα, εκτός των άλλων, και εξωτερικής μετανάστευσης. Δηλαδή μετανάστευσης προς τα έξω. Αυτά τα κύματα εντάθηκαν, είχαμε δηλαδή ένα κύμα με την κρίση το 2010. Ήταν πάρα πολύ έντονο και συνεχίζεται επιταχυνόμενα. Στην καρδιά του προβλήματος, κατά τη γνώμη μας, βρίσκεται το υψηλό κόστος στέγης και βασικών αναγκών διαβίωσης. Ένα νέο ζευγάρι για να αποφασίσει, ή μια γυναίκα, για να αποφασίσει να τεκνοποιήσει, θα πρέπει η πολιτεία, τουλάχιστον, να διασφαλίζει ότι οι βασικές ανάγκες θα καλύπτονται. Και δυστυχώς οι εφαρμοζόμενες πολιτικές βρίσκονται στην απολύτως και ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Το μείζον -και εδώ βρίσκεται η διαφορά μας, θα σας έλεγα, με τη ΝΔ- είναι ότι το ζήτημα το δημογραφικό δεν το προσεγγίζουμε απλώς ως μια ανάγκη να έρθει η πολιτεία και να στηρίξει πολύτεκνους. Το μείζον είναι το πώς η πολιτεία θα διευκολύνει όποια γυναίκα που θέλει, που δεν έχει κάνει κανένα παιδί -εκεί που βρίσκεται ο μεγάλος όγκος- να πάρει την απόφαση να κάνει το πρώτο παιδί. Ή όποια γυναίκα επιθυμεί και έχει κάνει ένα παιδί, να πάρει την απόφαση να κάνει το δεύτερο. Είναι πάρα πολύ λίγες οι οικογένειες οι οποίες είναι στον ορισμό του πολυτέκνου και άρα μια απλώς ενίσχυσή τους θα μπορούσε να λύσει αυτό το τόσο θεμελιώδες πρόβλημα.
Και σε κάθε περίπτωση θέλω να υπογραμμίσω ότι μιλάμε για απολύτως έκτακτες συνθήκες. Η χώρα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα δημογραφικής κατάρρευσης: 50.000 απόσταση γεννήσεις με θάνατοι το περασμένο έτος και κύμα εξωτερικής μετανάστευσης. Είναι ένα εκρηκτικό μείγμα. Χθες, που ήμασταν με τους παραγωγικούς φορείς, μας εξηγούσε η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής ότι μέχρι το 2030 χρειάζονται 80.000 εργαζόμενους. Προσέξτε, οι εταιρείες πληροφορικής. Δηλαδή οι εταιρείες οι οποίες θα επωμιστούν το δύσκολο έργο του να περάσει η οικονομία μας, να περάσει η κοινωνία μας σε μια φάση αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Άρα εγείρονται ζητήματα όχι μόνο μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού. Δεν είναι ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε φτάσει τα 8 εκατομμύρια πληθυσμού, αλλά θα είμαστε και ένας γηραιότερος πληθυσμός. Θα έχουμε μικρότερο εργατικό δυναμικό.
Και εδώ πέρα, επιτρέψτε μου να πω ότι το ιδεολογικό οπλοστάσιο -εντός εισαγωγικών – οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της Δεξιάς δεν επιτρέπουν τολμηρές πολιτικές. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Προοδευτικές λύσεις απαιτούνται. Και οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούνε να τις επιβάλουν με στήριξη ισχυρή από το πρώτο παιδί, με θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για όλους, με ικανή περίθαλψη για τα νεογνά και για τις μητέρες. Και επιτρέψτε μου τώρα -θα κάνω μια κατάχρηση- και στέγη. Είχα την ευτυχία να περάσω ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου στη Σκωτία, όπου έκανα και τις σπουδές μου. Έζησα στην πόλη της Γλασκόβης. Είναι μια πόλη 700.000 κατοίκων. Θα σας πω δυο αριθμούς τους οποίους πρέπει να ελέγξω εκ νέου γιατί την τελευταία φορά που τους κοίταξα ήταν πριν πολύ λίγα χρόνια. Μια πόλη 700.000 κατοίκων έχει 90.000 κοινωνικές κατοικίες και 33.000 δημοτικούς υπαλλήλους. Επαναλαμβάνω: 90.000 κοινωνικές κατοικίες, δηλαδή σπίτια τα οποία στους μη έχοντες τίποτα παραχωρούνται. Σε αυτούς που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, νοικιάζονται με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Και εδώ βλέπουμε το μοντέλο μιας δημόσιας παρέμβασης, η οποία είναι απότοκος μακροχρόνιας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Δεν πρέπει να εκπλήσσουν αυτά τα νούμερα. Πρέπει να προβληματίσουν τις πολιτικές δυνάμεις και να δούμε πώς θα σχεδιάσουμε πολιτικές για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου να μπορεί κάθε νέος άνθρωπος χωρίς να το σκεφτεί, όταν το επιλέξει, να ζήσει σε ένα δικό του σπίτι και να καλύψει και τους λογαριασμούς του και να έχει κι ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Λ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ (voria.gr): Κύριε Παππά, θα ήθελα ένα σχόλιο δικό σας σχετικά με την άποψη που διατύπωσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, πως «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πια μια κίνηση μέσα στον χώρο της Αριστεράς, είναι εκτός Αριστεράς και Κέντρου, έχει πλησιάσει τη Δεξιά». Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα. Ο κ. Αλαβάνος έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και περίπου μια 15ετία, δεν θα ήθελα να κάνω κανένα άλλο σχόλιο.
Δ. ΜΑΚΡΗ (Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας DION TV): Γεια σας και από εμένα. Είμαστε στη Θεσσαλονίκη και νομίζω ότι θα έπρεπε να σταθούμε λίγο περισσότερο σε αυτό. Ένα από τα σημαντικότερα έργα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -και νομίζω όλοι θα το αναγνωρίσουμε αυτό- είναι το γεγονός ότι υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών το 2018. Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε και βεβαίως υπάρχει και η αλλαγή κυβέρνησης και στη μία και στην άλλη χώρα. Πως εκτιμάτε την πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών; Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Οι Πρέσπες ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ήταν γέννημα της πολιτικής αλλαγής του 2015 και απότοκο του γεγονότος ότι υπήρχε μια κυβέρνηση η οποία οραματίζονταν -και οραματίζεται η παράταξή μας βεβαίως και τώρα- μια χώρα πρωταγωνίστρια στην περιοχή.
Με τη δική μας τη διακυβέρνηση όχι μόνο λύσαμε ένα μείζον ζήτημα το οποίο η δεξιά υποκρισία δεν άφηνε ποτέ να επιλυθεί, αλλά καταστήσαμε και τη χώρα πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Ενισχύθηκαν οι τριμερείς συμμαχίες, οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στα Βαλκάνια και οι πρωτοβουλίες του ήταν αναρίθμητες.
Εγώ δεν έχω συμμετάσχει σε μεγαλύτερο εμπορικό φόρουμ από αυτό που έγινε στη Βόρεια Μακεδονία, εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκαν μαζί και έδειξαν ποιες είναι οι δυνατότητες. Και δυστυχώς αυτή η πολιτική μπήκε στον πάγο. Και μπήκε στον πάγο προς όφελος του δόγματος της ακινησίας. Αλλά, ξέρετε, όταν είσαι εσύ ακίνητος, δεν σημαίνει ότι και ο κόσμος γύρω σου σταματάει να κινείται. Και ειδικά αν έχεις ένα θορυβούντα γείτονα στην ανατολή, μια δύναμη επιθετική, μια δύναμη αναθεωρητική σε σχέση με το διεθνές Δίκαιο, αυτό αποβαίνει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και έχουμε δει τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες. Με τον Νίκο Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών καταλαβαίνετε ότι θα είχε γίνει διπλωματική αναστάτωση, εάν έπαιρναν κάποιοι πρωτοβουλία να κάνουν διασκέψεις για τη Λιβύη εν τη απουσία της Ελλάδας. Σας πάω σε γεγονότα τα οποία έχουν γίνει αρκετά πριν.
Άρα η Ελλάδα χρειάζεται την επαναφορά σε μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Δεν πρέπει να μένουμε κολλημένοι στο δόγμα του δεδομένου συμμάχου, έχει κι αυτό τα αποτελέσματά του. Θυμάστε ότι ο κ. Μητσοτάκης φώναζε στον Αλέξη Τσίπρα μέσα στη Βουλή όταν λέγαμε ότι «η Τουρκία τελικά θα πάρει τα σαράντα F16». Φώναζε ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτό είναι ψέμα. Και γνωρίζετε ότι έχει ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.
Η λογική του δεδομένου συμμάχου μπορεί να παράγει αποτελέσματα για άλλους, δεν παράγει αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως φοβική, επειδή έχει μια κυβέρνηση που έχει ιδεολογικά φρένα, αγκυλώσεις και στελέχη που εκβιάζουν για να μην εφαρμοστούν τα αυτονόητα.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΣ (faros24.gr): Κύριε Πρόεδρε, αναφερόμενος στις προηγούμενες τοποθετήσεις σας, μιλήσατε στο κομμάτι της συνταγματικής τάξης, της συνταγματικής νομιμότητας και εκεί θέλω να σας πάω. Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων επιστημόνων του Συνταγματικού Δικαίου, συνταγματολόγων, σε σχέση το πόσο συνταγματικό είναι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις. Η αλήθεια είναι ότι οι συνταγματολόγοι σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν μας συνήθισαν πολύ σε δημόσιες παρεμβάσεις είτε για τα μνημόνια για το πόσο συνταγματικά είναι, είτε κατά πόσο είναι συνταγματικό να υπάρχουν ιδιοκτήτες καναλιών εθνικής εμβέλειας που δεν πληρώνουν τις δόσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, ή κατά πόσο είναι συνταγματικό να περικόπτονται συντάξεις. Αυτή η συζήτηση πως ξεκινάει τώρα για το αν είναι συνταγματικά τα καταστατικά των κομμάτων και ποιος είναι ο ρόλος των συνταγματολόγων; Ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις πολιτών και στην εσωτερική τους λειτουργία το κράτος μπαίνει με πολύ μεγάλη προσοχή. Ο συνταγματολόγος στον οποίο αναφερθήκατε δεν είναι στέλεχος του κόμματός μας. Έγινε υποψήφιος άλλου κόμματος και, αν δεν κάνω λάθος, στις ευρωεκλογές συντάχθηκε ένα άλλο σχηματισμό, μπορεί να έχει την άποψή του.
Θα επαναλάβω, προς χάρη της συζήτησης, ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν προβλέπει και δεν θα ήταν δυνατόν να προβλέπει εξουσίες οι οποίες είναι ανέλεγκτες και μη ανακλητές. Όλες οι εξουσίες: από την κορυφαία μέχρι την τελευταία. Πρέπει να υπάρχει καταστατική πρόβλεψη όπου ανακαλούνται. Αυτό είναι μια πάρα πολύ απλή αλήθεια. Και νομίζω αυτή η ετεροχρονισμένη συζήτηση έχει ενδεχομένως και κάποια πολιτικά ελατήρια κάποιων εκτός ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσουν να προκαλούν θόρυβο.
ΧΑΡ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Εβδομαδιαία): Καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε, με δεδομένη την εικόνα εσωστρέφειας η οποία υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την εικόνα ρευστοποίησης που δείχνουν οι πρόσφατες μετρήσεις, θα αφήνατε ανοιχτό το ενδεχόμενο, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης χαμηλής συμμετοχής, η εκλογή προέδρου να μη γίνει από τη βάση, αλλά από το Συνέδριο ή από ένα κλειστό Σώμα; Ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Απαντώ: σαφώς όχι. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, το χρονοδιάγραμμα έχει βγει και θα τηρηθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.
Σ. ΑΛΧΑΤΖΙΔΗΣ (myportal – Πολιτική): Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: πριν από περίπου μια εβδομάδα και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, η τότε εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει στη Διεθνή Έκθεση τεκμηριωμένα για όλα τα ζητήματα». Θεωρείτε εσείς ότι η διήμερη παρουσία σας εδώ και τα όσα είπατε χτες με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και σήμερα ότι έχετε απαντήσει σε όλα στον κ. Μητσοτάκη, τεκμηριωμένα όπως είχατε πει; Όταν για παράδειγμα δεν σας έχουμε ακούσει να έχετε πει κάτι για την Υγεία ή για την Παιδεία, που είναι κρίσιμοι τομείς. Και μια διευκρίνιση: Είπατε ότι θα προσφύγετε σε ταμειακό δανεισμό. Έχετε προϋπολογίσει το ποσό που χρειάζεστε;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Ξεκινώ από το τελευταίο. Ασχολείται με τα ζητήματα αυτά η Οικονομική Επιτροπή και θα δούμε ποιο είναι το ποσό το οποίο θα χρειαστεί να προκύψει μέσω τραπεζικού δανεισμού για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες.
Δεύτερον: Για τα ζητήματα της Υγείας νομίζω ότι κάναμε μια επιλογή η οποία έχει τη σημασία της. Η Θεσσαλονίκη έχει δεκάδες προβλήματα με πρώτο το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα των υποδομών. Επιλέξαμε όμως να ξεκινήσουμε την επίσκεψή μας από το Θεαγένειο, ακριβώς για να αναδείξουμε τα ζητήματα της υγείας ως πρώτη προτεραιότητα. Και ήρθαμε μπροστά σας και προτείναμε πλέγμα μέτρων για τη στέγη και το χρέος. Θεωρούμε ότι είναι δυο ζητήματα τα οποία είναι φλέγοντα, είναι βαρίδια στα πόδια της ελληνικής οικονομίας και δεν θα μπορέσουμε αν δεν τα λύσουμε να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θα είναι δηλαδή εκκρεμότητες τις οποίες θα κουβαλάμε και θα μας εμποδίζουν να προχωρούμε προς τη σφαίρα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Απαντήσαμε λοιπόν, καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει και σας είπαμε ότι θα πάρουμε και ανάλογες πρωτοβουλίες και στη Βουλή τείνοντας το χέρι προς άλλα προοδευτικά κόμματα για να έχουμε πρωτοβουλίες από κοινού.
Φ. ΔΕΡΙΑΔΕΣ (Parallaxi FreePress Θεσσαλονίκης): Θέλω να σας ρωτήσω για κάποια, θα έλεγα, εμμονή κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι λένε συνέχεια για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Ραγκούσης. Και μάλιστα κάποιοι έχουν φτάσει και έχουν προτείνει να υπάρξει και ενιαίο ψηφοδέλτιο και μου κάνει εντύπωση αυτό. Δηλαδή υπάρχει επεξεργασία από το κόμμα σας για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ; Και πώς ένα μέρος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος νομιμοποιείται, χωρίς να υπάρχει κάποιο Συνέδριο, κάποια συλλογική απόφαση να κάνει τέτοιες προτάσεις; Είναι καταστατικό αυτό; Και μάλιστα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση να παρακαλάει το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, όταν μάλιστα εσείς έχετε κατηγορήσει -να σας θυμίσω- ότι και το ΠΑΣΟΚ χρωστάει μισό εκατομμύριο στις τράπεζες όπως η Νέα Δημοκρατία. Ξεχάσατε να το αναφέρετε αυτό.
Και μια διευκρίνιση για τη διαδικασία σε ό,τι αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου. Πέρσι ο κ. Κασσελάκης έγινε μέλος του κόμματος τον Αύγουστο και σε ένα μήνα κατόρθωσε και ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν εγώ αύριο εγγραφώ στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος;
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Εάν γίνετε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ… δεν ξέρω αν ετοιμάζεστε…
Φ. ΔΕΡΙΑΔΕΣ: Να ετοιμαστώ, αν μπορέσω.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται μέλη και υπογράφουν ότι αποδέχονται το καταστατικό. Για τα ζητήματα των συνεργασιών θα σας παραπέμψω στην απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής. Η απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής μιλάει ευθαρσώς για την ανάγκη να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μιας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας. Δεν παρακαλάμε κανέναν, δεν θα περιμένουμε κανέναν, αν αρνηθεί. Προσέξτε, οφείλω να είμαι απολύτως καθαρός. Εμείς θα κάνουμε τις διαδικασίες μας και ενδεχομένως να αρχίσουμε και τις διαδικασίες μας και για τα ψηφοδέλτιά μας και τα πάντα. Λέμε ποια είναι η κοινωνική και πολιτική ανάγκη. Τώρα, αν άλλοι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν, είναι δικό τους ζήτημα. Και για να απαντήσω και στο τελευταίο σας ερώτημα, οι προτάσεις συνεργασίας δεν αφορούν και τον διαμοιρασμό των κομματικών χρεών, το αντιλαμβάνεστε αυτό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Συνεχίσουμε με τον κ. Κασκαρίδη και μετά, επειδή έχουμε ήδη συμπληρώσει το δίωρο, αλλά ίσως να έχει πει κάποιος στην αίθουσα αφού ξεκινήσαμε, θα ήθελα να δώσω ελεύθερα τον λόγο αν θέλει κάποιος που δεν έχει ακούσει το όνομά του να τοποθετηθεί.
Ο. ΚΑΣΚΑΡΙΔΗΣ (Εφημερίδα Κιλκίς «Ειδήσεις» – «Πρωινή»): Χαίρετε. Κύριε Παππά, καλησπέρα σας. Είναι κοινή παραδοχή ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και βλέπουμε τις επιπτώσεις της, όλο και πιο συχνά. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το θέμα και την αντιμετώπισή του. Ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία δεν είναι η οικονομία η οποία προκάλεσε την κλιματική κρίση, είναι μικρό το μέγεθός της. Υφίσταται όμως τις συνέπειες. Είχε μια μεγάλη ευκαιρία η οποία πάει χαμένη όμως, κ. Κασκαρίδη. Και ήταν η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Λέγεται και «Ανθεκτικότητας» διότι εκεί θα μπορούσαν να ενταχθούν έργα τα οποία αυξάνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των υποδομών.
Σας είπα και πριν ότι ειδικά σε αυτό τον τομέα δεν είναι απλώς ότι είχαμε προτάσεις. Είχαμε ένα ντοκουμέντο το οποίο ήταν προϊόν επιστημονικής μελέτης, διαβούλευσης με τους θεσμούς και προέτασσε τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, ακριβώς για να αντέχουν όλες αυτές τις συνέπειες. Διότι βλέπετε κι εσείς ότι έχουμε το φαινόμενο να συζητάμε για λειψυδρία και ταυτόχρονα να πλημμυρίζουμε σε κεντρικούς δρόμους. Την ίδια στιγμή, συμβαίνουν ταυτόχρονα αυτά τα φαινόμενα.
Άρα εδώ θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια συνθήκη και να καταλάβουμε ότι ενδεχομένως να πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που προέβλεπε το δικό μας ντοκουμέντο, διότι θα χρειαστεί και μια συντήρηση και μια αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών, για να αντέχουν σε συνθήκες καιρικών φαινομένων, που κάποτε τα θεωρούσαμε ακραία αλλά βλέπουμε να επαναλαμβάνονται.
Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορούμε να συνεχίσουμε, αν έχετε την καλοσύνη να μας πείτε το Μέσο και το όνομά σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσαμε χτες με τον κ. Παππά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3 στον 102 FM, αλλά έχω να κάνω μια ερώτηση ακόμη, κ. Παππά. Επειδή όλοι προεξοφλούν νέα διάσπαση μετά την 1η Δεκεμβρίου στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εσωκομματικές εκλογές και το δεύτερο γύρο που θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου. Ήδη πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής του κόμματός σας, ο κ. Πέτρος Παππάς, βουλευτής Κιλκίς, είπε ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αν εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Πολάκης. Μία δήλωση.
Κι επειδή αυτές τις μέρες ακούμε απ’ όλους τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να δεσμεύονται και να ζητούν απ’ όλους να δεσμευτούν, ότι την επόμενη μέρα θα παραμείνουν όλοι και θα είναι όλοι υποψήφιοι, εσείς ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρώτα για τον εαυτό σας και μετά για τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μπορείτε να πείτε να δεσμευτούν όλοι, ότι θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την επόμενη μέρα, μετά την 1η Δεκεμβρίου, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός του κόμματος;
Παρεμπιπτόντως, το θέμα της κ. Λινού έχει λήξει; Επειδή το ερευνούσε προσωπικά ο κ. Κασσελάκης. Θα επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Ευχαριστώ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Για την κ. Λινού δεν έχω να σας πω κάτι νεότερο, έγιναν αυτά που έγιναν, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις και πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.
Τώρα η προηγούμενη ερώτηση θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμη και η θεσμικά επιβεβλημένη στάση, κατά τη γνώμη μου, όλων των συμμετεχόντων, είναι η αυτονόητη δέσμευσή τους ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα είναι στον κοινό μας αγώνα και την επόμενη μέρα. Δεν μπορεί να υφίσταται μια προϋπόθεση -διότι το ζήσαμε κι αυτό πρόσφατα, πριν ένα χρόνο, να μπαίνει κάποιος στην εκλογική διαδικασία και μετά το μη επιθυμητό αποτέλεσμα να αποχωρεί. Άρα θεωρώ αυτονόητο για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν βεβαίως να συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ότι αυτό είναι μια δέσμευση αυτονόητη και μια προϋπόθεση για να έχουμε όλοι καθαρές κουβέντες και να προχωρήσουμε στις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Και για τους βουλευτές και για τα στελέχη και για όλους. Και για τους υποψηφίους προέδρους βεβαίως.
Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (dreamonline): Καλησπέρα σας. Θα θέλαμε να σας κάνουμε μια ερώτηση, κ. Πρόεδρε: Αν πιστεύετε ότι το κόμμα μπορεί να ανακάμψει γρήγορα από τις αλλεπάλληλες εσωκομματικές κρίσεις που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο, δεδομένου ότι αναφέρατε και εξαρχής ότι υπάρχουν και κάποιες εκλογές που γίνονται τώρα π.χ. στα επιμελητήρια, αν θα είναι έτοιμο ουσιαστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις μελλοντικές εκλογές οι οποίες είναι διάφορες και σε διάφορους κλάδους. Ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Το κόμμα είναι ένας ζωντανός και πλήρης οργανισμός, δεν έχει μόνο τα ηγετικά κλιμάκια. Και δεν έχει κενά ευθύνης και εξουσίας, είναι σε μια φάση μετάβασης, λειτουργούν οι οργανώσεις του, έχει την κοινοβουλευτική του ομάδα, έχει την κεντρική του επιτροπή, έχει τους τομείς που ασχολούνται και με την παρέμβασή του στους μαζικούς φορείς και στους θεσμούς ενδιάμεσης κοινωνικής εκπροσώπησης και μπορούμε πραγματικά να πάρουμε τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα φέρουν αποτέλεσμα και θα στείλουν και πολιτικά μηνύματα. Και καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας, στη φοιτητική προσπάθεια.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε καλύψει όλες τις ερωτήσεις, έχουμε ξεπεράσει τις δυο ώρες, έχουμε απαντήσει σε περισσότερες από 40 τοποθετήσεις – ερωτήσεις. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και αν δεν έχει κάτι άλλο ο κ. Νίκος Παππάς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να ολοκληρώσουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΣΥΡΙΖΑ