Για τα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης
Ευχόμαστε να το χρησιμοποιήσει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης όσο το δυνατόν περισσότερο. Βέβαια, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση από την επόμενη μέρα για ένα έργο που κράτησε τριάντα χρόνια και έχει ξοδευτεί χρήμα και περιουσία του ελληνικού λαού, η οποία επιβαρύνει γενικά όλο το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο μια κυβέρνηση. Και πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος γιατί τα έργα στην Ελλάδα να γίνονται με τέτοια μεγάλη επιβάρυνση;
Για την στήριξη του ΕΣΥ και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα Βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών
Συγκεκριμένα για το χώρο της υγείας έχουμε πει ότι στηρίζουμε οτιδήποτε διευκολύνει το έργο τους. Ένα από αυτά είναι και αυτό το ζήτημα της ένταξης των νοσηλευτών, των στελεχών του ΕΚΑΒ κλπ στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Έχουν γίνει και άλλες προτάσεις. Εχθές ο κ. Πολάκης από βήματος Βουλής μίλησε για ό, τι γίνεται στο Κέντρο Υγείας στα Σφακιά, μίλησε για ό,τι γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία, έβαλε θέματα τα οποία συγκλίνουν γενικότερα στην αντιπολίτευση και μπορούν να συζητηθούν.
Σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το εισόδημα
Σχετικά με το ΦΠΑ και την ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων, θα ήθελα να επισημάνω πως αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο δύο έχουν μείωση στις αποταμιεύσεις των πολιτών. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί συζητήθηκαν δύο πράγματα: αν αποταμιεύονται τα χρήματα που θα περισσέψουν από τη μείωση του ΦΠΑ και το δεύτερο, αν αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο έχει τη δυνατότητα κοστολόγησης από πριν, για τη μείωση η οποία θα ακολουθηθεί. Κοιτάξτε, δεν αποταμιεύονται χρήματα. Μείον 1,9%. Είμαστε η μόνη χώρα μαζί με τη Ρουμανία, η οποία είχε μείωση στις αποταμιεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν φτάνουν τα χρήματα και ο κόσμος χρησιμοποιεί από αυτά που έχει από τα προηγούμενα χρόνια, εάν έχει. Πλέον, 80% των νοικοκυριών δεν έχουν αποταμιεύσεις πάνω από 500 έως 1000 ευρώ, άρα δεν υπάρχει χρήμα να πέσει στην αγορά. Οποιαδήποτε μείωση έμμεσων φόρων θα βοηθήσει στη διαβίωση, όχι πλέον στην αποταμίευση. Συνεπώς θα συνεχίσει να πέφτει μέσα στην αγορά. Τώρα, αν θέλουμε να κάνουμε τον ελληνικό λαό και το ελληνικό νοικοκυριό λαγό για να αποκτήσουμε μία δυνατότητα μεγαλύτερης εκταμίευσης χρημάτων από τουρίστες, από ξένες επιχειρήσεις, από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να του το πούμε τουλάχιστον ξεκάθαρα, ότι πληρώνει παραπάνω χρήματα για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί μια πολιτική.
Για την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή επικρατείας κ. Αποστολάκη
Το χρονικό σημείο στο οποίο γίνεται δημιουργεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν είναι κάτι το οποίο δεν είχε περάσει τουλάχιστον από τα σαλόνια τα δημοσιογραφικά.
Είναι πάγια θέση ότι όταν κάποιος μπαίνει σε μια ομάδα πολιτική ή σε μια κοινοβουλευτική, φεύγοντας θα πρέπει να ακολουθήσει αυτά τα οποία συμφώνησε με τους συντρόφους του, με τους συνεργάτες του, με όλους όσους μπήκε. Ένα από αυτά τα μέρη ήταν ξεκάθαρα, τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, ότι οι έδρες μετά την αποχώρηση παραμένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα. Από κει και πέρα ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα. Μέχρι στιγμής, υπάρχει και το παράδειγμα αποχώρησης του Όθωνα Ηλιόπουλου ο οποίος ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και έφυγε και προχώρησε η κατάσταση όπως προχώρησε και είναι κομμάτι της ιστορίας. Από κει και πέρα βλέπουμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Και η μία και η άλλη είναι νομότυπη. Από κει και πέρα πρέπει ο καθένας να λάβει υπ’ όψιν του αν όλα αυτά γίνονται μεμονωμένα από τα άτομα τα οποία είναι οι πρωταγωνιστές ή αν έχουν από πίσω μια συνοχή με αποφάσεις άλλων.
Το ζήτημα των εδρών μετά από αποχωρήσεις είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και μέσα στα κόμματα αλλά και κοινοβουλευτικά. Θα ήταν κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από την κοινωνία την ώρα που ψηφίζει. Ο θεσμός, τουλάχιστον για τους βουλευτές Επικρατείας, πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ‘80. Εάν φτάσουμε να δούμε ποιος ήταν ο λόγος με τον οποίο προτείνονται οι βουλευτές Επικρατείας, ότι πρέπει να εκπροσωπούνται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μέσα στο Κοινοβούλιο, ξεκινάει από εκείνη τη βάση και πρέπει μέχρι σήμερα να δούμε αν δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα ή δίνει λύση στην εξυπηρέτηση και στην εκπροσώπηση των πολιτών.
Για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Νομίζω ότι ένας κύκλος, ο οποίος άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο, έχει κλείσει. Από κει και πέρα, νομίζω ότι υπάρχει μια συνθετική πολιτική, θα μιλήσουν όλοι μαζί και θα καταλήξουν σε κάτι το οποίο θα ανοίξει μια πόρτα για μελλοντικές πολιτικές και όχι για μελλοντικές αποχωρήσεις.
Το βίντεο από την εκπομπή διαθέσιμο εδώ:
Συνεντεύξεις