Ο κ. Παπαγεωργίου συνομιλώντας με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κούβελα και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Δουδωνή επισήμανε ως προς τις πολιτικές εξελίξεις: «έχουμε μια πολύ πολυκερματισμένη Βουλή άρα αυτό από μόνο του δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εξελίξεις. Τώρα για τα πήγαινε – έλα, είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών και οι κοινοβουλευτικές ομάδες, στοιχεία που δεν μπορούν να δείξουν μια συγκεκριμένη γραμμή μέχρι το 2027. Σε καμία περίπτωση». Επιπλέον εκτίμησε ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού πρώτα κάνει έναν απολογισμό έργων και πράξεων, «θα έχει μια στιβαρή πολιτική θέση και ένα πολιτικό βάρος για να μπορέσει να μιλήσει με άλλους». Απάντησε σε δηλώσεις του κ. Κυρανάκη λέγοντας «αν κάποιος αισθάνεται είτε πιεσμένος, είτε φοβισμένος, είτε υποχρεωμένος για το δικό του κοινό να πει εκφράσεις όπως «χυδαίο», « εκεί που του αξίζει» και οτιδήποτε άλλο, εγώ δεν θα μπω σε αυτή τη ρητορική». Στο αυξημένο ενδιαφέρον για το ντιμπέιτ και το επίπεδο της συζήτησης βασίζει την αισιοδοξία του ο κ. Παπαγεωργίου σχετικά με την συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές μιλώντας για «ευοίωνα μηνύματα». Ενώ για τις δηλώσεις βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι οι κρίσεις εξ αποστάσεως «είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν ξέρω αν θα ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας».
Για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τις εκτιμήσεις για τη συμμετοχή
Ενόψει εκλογών κινούνται όλα πάρα πολύ ομαλά, από κει και πέρα είναι μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος. Ευχόμαστε να έχει την καλύτερη κατάληξη και βρισκόμαστε πριν από την Κυριακή σε ευοίωνες συνθήκες και με ευοίωνα μηνύματα.
Καταρχήν περιμέναμε να εκτιμήσουμε πόσο θα ικανοποιήσει το ντιμπέϊτ γενικότερα τον πληθυσμό που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικά. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ένα ντιμπέιτ σε αυτόν τον χώρο. Και πράγματι τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι οι πολίτες που ούτως ή άλλως θα ψήφιζαν, σκέφτονταν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει μία πολύ καλύτερη ιδέα για το τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος. Συνεπώς πιστεύουμε ότι αυτό θα τους φέρει και πιο κοντά στην κάλπη για να συμμετέχουν.
Σχετικά με τις αποχωρήσεις των πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Όλες οι δηλώσεις βουλευτών που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαιώνουν αυτό που ανέφερα ότι δεν είναι μία δύσκολη στιγμή αλλά ήταν μία δύσκολη περίοδος. Όμως, παρά ταύτα, όλα αυτά θα πρέπει να τα βάλουμε για τη Δευτέρα το πρωί, εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει ένας απολογισμός και έργου και πράξεων και γενικότερα το πού πάμε παρακάτω. Θα πρέπει να υπάρξει μία κριτική και πάνω σε αυτή τη βάση όλα αυτά και θα κριθούν και θα υπολογιστούν. Τώρα αν κάποιος μπορεί να κρίνει εξ αποστάσεως, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν ξέρω αν θα ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας.
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν επιστροφές ή φόβος για άλλες αποχωρήσεις
Έχουμε μάθει να μην φοβόμαστε το τελευταίο διάστημα και παρόλα αυτά να συμβαίνουν. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το συνδυάσει κανείς. Σίγουρα απεύχομαι να υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις.
Επιστροφές σίγουρα θα υπάρχουν. Υπάρχει μια κινητικότητα γενικότερα στους διαδρόμους της Βουλής. Είδαμε χθες να αλλάζουμε γραφεία, είδαμε να αλλάζουν κλειδαριές. Κάτι μου λέει πάντως ότι το επόμενο εξάμηνο, το πρώτο εξάμηνο του 25, θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό το διάδρομο ελεύθερο στα πήγαινε έλα.
Υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ -που εύχομαι κάθε καλό στις συγκεκριμένες αρμοδιότητες τις οποίες θα αναλάβει- η οποία προέρχεται όμως από ένα 12%. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέρχεται και αυτός, από ένα ποσοστό το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από το 20% τουλάχιστον. Και γενικότερα έχουμε μια πολύ πολυκερματισμένη Βουλή άρα αυτό από μόνο του δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εξελίξεις. Τώρα για τα πήγαινε – έλα, είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών από όλα τα κόμματα, αλλά και οι κοινοβουλευτικές ομάδες, στοιχεία που δεν μπορούν να δείξουν μια συγκεκριμένη γραμμή η οποία θα ακολουθηθεί μέχρι το 2027. Σε καμία περίπτωση. Άρα ας παραμείνουμε μόνο στο ότι ως πολιτικοί είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε μπροστά και να προνοούμε για το τι πρόκειται να γίνει.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό ότι πρέπει πρώτα να κάνει έναν απολογισμό. Πρέπει πρώτα να δει γιατί έφυγαν, ποιοι έφυγαν, με ποιο σκοπό και πού κατευθύνθηκαν. Εφόσον το κάνει αυτό και έχει μια στιβαρή πολιτική θέση και ένα πολιτικό βάρος για να μπορέσει να μιλήσει με άλλους, νομίζω ότι θα το κάνει.
Για την δήλωση Κυρανάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βαδίζει «εκεί που ανήκει, στο 3%»
Είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος έχει βρεθεί σε έναν υπουργικό θώκο, παρόλα αυτά όταν χρησιμοποιούμε αυτό το λεξιλόγιο πρέπει να του υπενθυμίσω ότι το που αξίζει στο κάθε κόμμα να βρίσκεται, το αποφασίζει ο ίδιος ο κόσμος. Έχω ακούσει κιόλας να μιλάνε δημοσίως για ιστορικούς κύκλους, αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα λύνει η κάλπη. Από κει και πέρα, αν κάποιος αισθάνεται είτε πιεσμένος, είτε φοβισμένος, είτε υποχρεωμένος για το δικό του κοινό να πει εκφράσεις όπως «χυδαίο», « εκεί που του αξίζει» και οτιδήποτε άλλο, εγώ δεν θα μπω σε αυτή τη ρητορική.
Σχετικά με τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις και τις συχνές αναφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ
Για να ετεροπροσδιορίζονται οι άλλοι με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, πάει να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον έχει κρατήσει κάποιες πολιτικές. Δεν θέλω να υπεισέλθω γενικότερα στο θέμα του αν είναι κάτι τοξικό ή μη τοξικό, όπως μας κατηγορούν. Γενικότερα η συγκεκριμένη περίοδος στη Βουλή δείχνει ότι μέσα σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια αναταραχή, σίγουρα το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τις εσωκομματικές του διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα, δεν έχει αλλάξει κάποια πολιτική και δεν νομίζω ότι είναι υπό αμφισβήτηση και το τι θέλει να ακολουθήσει. Άκουσα και τι είπε ο κύριος Δουδωνής, ότι θα παραμείνει με έναν συγκεκριμένο πολιτικό τρόπο κριτικής της κυβερνητικής παράταξης. Άρα εφόσον και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών, θα δούμε ότι αυτά που ετεροπροσδιορίζουν οι άλλοι για το δικό τους χρωματισμό για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικές και εφαρμογές και προτάσεις.