Για τη Νέα Δημοκρατία και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης
Οι εξελίξεις είναι πυκνές και στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όχι μόνο στην Κεντροαριστερά. Διότι η καθίζηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε έναν άρπα κόλλα ανασχηματισμό, ο οποίος ήταν εκτός προγράμματος. Κι έχουμε και την έκφραση δυσαρέσκειας από αρκετά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, με κάποιους από αυτούς να θέτουν θέμα για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός.
Για το εκλογικό αποτέλεσμα
Δεν πετάμε τη σκούφια μας για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν τα βάφουμε και μαύρα. Δεδομένων των εκλογικών αποτελεσμάτων στο σύνολο τους, το 15% είναι ένα ποσοστό που μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε δυναμικά και να διεκδικήσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές με αξιώσεις, δηλαδή την πρωτιά. Οι ευρωεκλογές ήταν μία κάλπη στην οποία αποδοκιμάστηκε η κυβερνητική πολιτική και το 41% έγινε 28%, άρα αποδοκιμάστηκε και το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πτώση της ΝΔ και θεωρούμε ότι αυτή θα συνεχιστεί. Άλλωστε, ο ανασχηματισμός δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει πολιτική και να ευνοήσει τον μέσο πολίτη, τουλάχιστον στο θέμα της ακρίβειας.
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με την αυτόνομη πορεία του. Έχει διατυπώσει μία πρόταση προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για συμπόρευση, αρχικώς, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Με προτάσεις νόμου, ούτως ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πιέζεται και να βελτιώσει, ενδεχομένως, τις πολιτικές της. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει ανταπόκριση από το ΠΑΣΟΚ, πράγμα κατανοητό λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό του.
Η πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό υποψήφιο αποτελεί επέκταση της παραπάνω θέσης, είναι το επόμενο βήμα. Αν η συμπόρευση προχωρήσει και είναι αποδοτική στο κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των κοινωνικών φορέων, κι αν η κοινωνία έρθει και πει ότι είναι αξίωση να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δούμε έναν μεγάλο φορέα της Κεντροαριστεράς, τότε λοιπόν, θεωρητικά, θα εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση τα πράγματα.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει ήδη από τώρα ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση της βάσης, ότι θα είναι υποψήφιος για να τεθεί επικεφαλής ενός σχήματος της Κεντροαριστεράς, αν τα πράγματα φτάσουν μέχρι εκεί. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες προς την κοινωνία ή δεν θα καταθέτει προτάσεις νόμου, ασχέτως αν τα άλλα κόμματα ακολουθούν ή κάνουν τις δικές τους προτάσεις.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι η κοινωνία δεν θέλει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ. Και ταυτόχρονα θέλει, ενδεχομένως, έναν αντίπαλο πόλο που θα διώξει τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουμε ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές πριν την εξάντληση της τετραετίας.
Για την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά
Ο Στ. Κασσελάκης αναγνωρίζει στην κ. Κωνσταντοπούλου και στην κοινοβουλευτική της ομάδα τη στάση που έχει κρατήσει στο έγκλημα των Τεμπών. Η Νέα Αριστερά έχει υφαρπάξει τις έδρες και η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε ότι δεν υπάρχει κοινωνική αντιστοίχηση του εκλογικού τους αποτελέσματος με τις 11 έδρες που έχουν καταλάβει και κατέχουν, μετά την υφαρπαγή, στη Βουλή.
Επίσης, ακούμε τη Νέα Αριστερά να εξαιρεί από τις διεργασίες για την Κεντροαριστερά τον Στ. Κασσελάκη. Είναι οι ίδιοι που κατά το παρελθόν δεν ήθελαν να ακούν για το Κέντρο και για τον προοδευτικό χώρο και δεν επιθυμούσαν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα ομνύουν στην Κεντροαριστερά;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ
Όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα είπε αυτό που είναι αυτονόητο και που ταιριάζει με τον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Ο αντίπαλος, προφανώς, είναι η δεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
Ο Στ. Κασσελάκης παρέστη στο συνέδριο του ινστιτούτου του Αλ. Τσίπρα και είχε μια θερμότατη χειραψία μαζί του. Διατηρούν πάρα πολύ καλές σχέσεις κι επικοινωνούν τακτικά. Δεν χρειάζεται να αναζητούνται αφορμές που να δείχνουν ότι υπάρχει, δήθεν, κάποιο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεντεύξεις