Συνεντεύξεις

Βούλα Κεχαγιά: Η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ευνοεί τους λίγους και τους ημέτερους, αλλά όλους τους πολίτες

Συνεντεύξεις της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βούλας Κεχαγιά, στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4» και στον Τ/Σ ERTNews

Συνέντευξη στην εκπομπή «Στο Κέντρο», στον τηλεοπτικό σταθμό ERTNews και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, η οποία απάντησε στην ερώτηση, -σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- εάν «πρόκειται να σεβαστεί αυτό τον νόμο ο κ. Κασελάκης, ναι ή όχι;», λέγοντας: «Ο Στέφανος Κασσελάκης θα σεβαστεί απολύτως τη νομοθεσία. Εφόσον ο νόμος ξεκάθαρα λέει ότι εμπίπτει στο κώλυμα που υπάρχει κάποιος πολιτικός αρχηγός, έστω και εξωκοινοβουλευτικός, να έχει εταιρείες στην αλλοδαπή, ο νόμος αυτός θα γίνει απολύτως σεβαστός».

Μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 13 φεβρουαρίου 2024, στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα" στον «ΑΘΗΝΑ 98.4» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε χτες στην ERTNews για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» περί «ομολογίας Κεχαγιά ότι δεν έχει γίνει σεβαστός ο νόμος», η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε: «Θέλω να κάνω μία διευκρίνηση γι’ αυτό που λέτε ως δήλωσή μου. Είπα ότι εφόσον ο νόμος, με απόλυτο τρόπο, λέει ότι υπάρχει αυτό το κώλυμα, το οποίο αφορά και τον κ. Κασσελάκη, φυσικά και θα γίνει σεβαστός. Γιατί το ερώτημα είναι αν θα γίνει σεβαστός. Μα είναι δυνατόν να λέμε ότι οι νόμοι δεν είναι σεβαστοί; Έχω κάνει ήδη διάβημα στο “Πρώτο θέμα” επειδή έχει απαλειφθεί μία κρίσιμη λέξη. Είναι άλλο να λέμε “ο νόμος λέει αυτό” και άλλο να λέμε “εφόσον ο νόμος λέει αυτό”. Άρα δημιουργούνται εντυπώσεις κ. Μελιγγώνη. Τώρα τα περί της “ομολογίας”, αν πέρασα εγώ από “ανακριτικό γραφείο”, αν μου έβαλαν προβολείς για να ομολογήσω ότι κάθε νόμος που ισχύει και εφόσον ερμηνευτεί με αυτό τον τρόπο, γίνεται απολύτως σεβαστός και πρέπει να γίνεται από όλους μας, ε, νομίζω τώρα ότι είναι λίγο μία δημοσιογραφική υπερβολή για να το πω επιεικώς».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην επιμονή της ΝΔ στο ζήτημα του δανεισμού των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Βούλα Κεχαγιά επεσήμανε: «Η ΝΔ θέλει να συντηρεί τεχνητά ένα θέμα εκ του μη όντος, διότι αφελώς ρωτάει ποιος δάνεισε, αφού έχει κλείσει η εταιρεία, η οποία ήταν για αστακούς, την ώρα που έχουν δοθεί όλα τα παραστατικά και τα έγγραφα από τις τράπεζες στη δημοσιότητα και λένε για άλλη εταιρεία. Η ΝΔ κάνει αφελώς ερωτήματα που έχουν ήδη απαντηθεί».

Στη συνέντευξή της στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», η Βούλα Κεχαγιά επεσήμανε:

Για την προσπάθεια υποβάθμισης στα ΜΜΕ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία, που παρουσιάστηκαν χτες βράδυ από τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη:

«Δεν θα σας πω ότι είναι μία συντονισμένη επιχείρηση, όπου έχουν συνεννοηθεί όλα τα site να μην παίζουν τις μεγάλες εκδηλώσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θα σας πω, όμως, ότι είναι μία πρακτική των τελευταίων χρόνων, η οποία υποβαθμίζει συνεχώς της προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είτε αφορούν την οικονομία, όπως στη χθεσινή εκδήλωση, είτε αφορούν την κοινωνική πολιτική, τη στεγαστική πολιτική και άλλα πολλά και σημαντικά θέματα, όπως εξωτερική η πολιτική. Άρα, αυτό που λέει ο Πρόεδρός μας, ο κ. Κασσελάκης, είναι όχι γιατί δεν “παίζει” στην πρώτη σελίδα ενημερωτικών sites ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί έχει υποβαθμιστεί τόσο το θέμα και από τον έντυπο Τύπο, τις εφημερίδες δηλαδή, αλλά και από άλλα sites τα οποία, ε, όπως και να το κάνουμε είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση και έχει αποδειχθεί αυτό με το πέρασμα του χρόνου, δείχνει μία προσπάθεια να υποτιμηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να φανεί ότι δεν έχει θέσεις και ουσιαστικά να ενταφιαστούν οι πολύ σοβαρές προτάσεις του για την οικονομία».

Για την υποδοχή των οικονομικών προτάσεων από την κυβέρνηση:

«Η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τις προτάσεις του, οι οποίες είναι πάντα κοστολογημένες, να λέει ότι “λεφτόδεντρα” δεν υπάρχουν. Το θυμάστε αυτό. Με αυτό τον τρόπο θέλει να λοιδορήσει κάθε αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται να φανεί ότι υπάρχει μία εναλλακτική οικονομική πρόταση η οποία δεν στηρίζεται στη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών και ιδίως των μικρομεσαίων και όσων δεν έχουν και ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικές ομάδες. Αποσκοπεί στο να δείξει ότι όλα είναι ένα “πυροτέχνημα” και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιήσει μία τέτοια πολιτική. Ακριβώς γιατί θίγει τον πυρήνα της οικονομικής και φορολογικής αντίληψης της ΝΔ, του κυβερνώντος κόμματος, που λέει φορολογήστε με 24% ΦΠΑ, δεν μπορεί να υπάρξει καμία μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο ψωμί, στο κρέας, στα αυγά, στα λαχανικά, για την ακρίβεια φταίνε όλοι οι άλλοι πλην και πέραν της κυβέρνησης».


«Είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη και στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως. Η μόνη χώρα που μας περνάει σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα είναι η Μάλτα. Να σας πω και κάτι άλλο, από δημοσίευμα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, με επίσημα στοιχεία και από την Παγκόσμια Τράπεζα και από τη Eurostat. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό -και συγνώμη που το λέω με αυτό τον τρόπο- είμαστε σε χειρότερη θέση από την Ουκρανία. Την Ουκρανία που δέχεται τη ρωσική εισβολή και βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Καταλαβαίνετε τι θέλω να σας πω».

«Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να υποβαθμίζει, να υποτιμά και να θεωρεί αναξιόπιστα τα οικονομικά μέτρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, εμείς είμαστε εδώ για να πείσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Το πρόγραμμα που παρουσίασε χτες ο κ. Κασσελάκης είναι κοστολογημένο και λέει πως θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, για να υπάρξει μία ανάταξη και της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ασθενέστερων και όλων των πολιτών. Η φορολογική κλίμακα που προτείνουμε είναι άδικη; Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, που ας υποθέσουμε ότι έχει δύο μισθούς, και βρίσκεται μεταξύ 30 και 40 χιλ. ευρώ, εντάσσεται σε μια πολύ πιο δίκαιη φορολογική κλίμακα, σε έναν πιο προσιτό φορολογικό συντελεστή. Αλλά, όλα αυτά ένα μιντιακό σύστημα, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, έχει φροντίσει να τα αποκρύψει».

Όλες οι προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ συν τω χρόνω είναι αξιόπιστες, εντυπωσιακές και συνιστούν μία οικονομική πρόταση οικονομική η οποία δεν ευνοεί τους λίγους και τους ημέτερους, αλλά ευνοεί όλους τους πολίτες, οι οποίοι εξαρτώνται από το μισθό τους, από την επιχείρησή τους, οι οποίοι παίρνουν μία σύνταξη. Στα μέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει και το μέτρο να μειωθεί ο ΦΠΑ ακόμη και σε ήδη τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα και χρήσιμα για ηλικιωμένους.

Η πρότασή μας είναι πολύ αξιόπιστη και αν κάθε καθίσει κανείς και την μελετήσει σε βάθος και χωρίς προκαταλήψεις θα δει ότι ακουμπάει τις ανησυχίες των πολιτών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο», στον τηλεοπτικό σταθμό ERTNews και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε:

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει debate ενόψει ευρωεκλογών απάντησε: «Αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά είναι μια καλή ιδέα. Δεν έχει συζητηθεί ακόμη γιατί δεν είμαστε τυπικά σε προεκλογική περίοδο. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα το δεχθεί».

Σε ερώτημα για τη νομοθεσία που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες πολιτικών προσώπων, η Β. Κεχαγιά δήλωσε: «Ο νόμος αυτός δεν προέβλεπε ότι -με βάση το Σύνταγμα και το νέο εκλογικό σύστημα- ομογενείς συμπολίτες μας θα μπορούσαν και έπρεπε να είναι στα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Αυτό ίσχυσε με το τελευταίο εκλογικό σύστημα. Αυτό δεν το προέβλεπε ο νόμος του 2016.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρόβλεψη ώστε ένας πολιτικός ο οποίος δραστηριοποιείται στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να πλουτίζει παρανόμως, να κρύβει χρήματα ή να μην φορολογείται.

Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης -που άκουσα και χθες και σήμερα να το λέει- είπε ότι έγινε για μένα ο νόμος. Να υπενθυμίζουμε τα του παρελθόντος; Να σας θυμίσω για κάποια πόθεν έσχες τα οποία ήταν λίγο… ελλιπή και παρέλειψαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του πρωθυπουργού;

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει προανακριτική επιτροπή για το θέμα των Τεμπών, η εκπρόσωπος Τύπου απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σήμερα στη Δικαιοσύνη, στον Εισαγγελέα, με το πόρισμά του, και θέλει η Δικαιοσύνη από εδώ και πέρα να αναλάβει την υπόθεση και να υπάρξει και άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Κ. Αχ. Καραμανλή, με μια διασταλτική ερμηνεία των διατάξεων και των νομοθετικών ρυθμίσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

Υπήρχε η δυνατότητα για προκαταρκτική εξέταση αλλά η ίδια η Νέα Δημοκρατία, το κυβερνών κόμμα, την αρνήθηκε. Στοιχήθηκε πίσω από την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή. Απέρριψε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για προανακριτική επιτροπή και το έκανε κατά τη γνώμη μας απολύτως προσχηματικά.

Δέκα μέρες πριν είχε βγει εκείνη η περίφημη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης, που έλεγε «μα ποιος ασχολείται με τα Τέμπη;» Όλη η ελληνική κοινωνία ασχολείται με τα Τέμπη και απαιτεί δικαίωση!

Στο μεσοδιάστημα ήρθε η πρόταση του ΚΚΕ και η κυβέρνηση θέλοντας να δείξει ότι ασχολείται με τα Τέμπη και ότι θέλει να ρίξει φως στην υπόθεση -την οποία φυσικά φρόντισε να συγκαλύψει και αυτή είναι η άποψή μας- συναίνεσε και ψήφισε τη συγκρότηση εξεταστικής. Είδαμε τι έγινε στην εξεταστική. Πιστεύετε ότι σε μία προκαταρκτική εξέταση, και με βάση τα όσα έγιναν στην εξεταστική, θα φτάναμε στην αλήθεια;

Διότι το κατά πόσο «υπάρχει» η Βουλή τελικά το είδαμε και προσφάτως. Και εμείς και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μια χαρά νομοθέτησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Η εκπρόσωπος Τύπου έθεσε μάλιστα και το εξής ερώτημα: «Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να νομοθετεί γνωρίζοντας ότι μπορεί ένας νόμος κομβικός, ο οποίος συμπίπτει και με τις αξίες και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, να εκπέσει στο ΣτΕ;».

Σε ερώτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και με αφορμή την υπόθεση Novartis, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο που να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίαζε αρχές και αξίες του κράτους δικαίου. Αυτό έγινε με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός δεν άφησε υπαινιγμό για λάθη ή ότι ήταν λάθος το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακίνησε και προσπάθησε να διαφωτίσει και να ρίξει φως στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός, και αυτό λένε όλοι, είναι ότι ενδεχομένως να έγιναν λάθος χειρισμοί ως προς τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης.

Για να διερμηνεύσω τα λόγια του, μπορεί να εννοούσε ότι και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έπρεπε να μπουν σε αυτή τη δεκάδα των ανθρώπων, μπήκαν. Αλλά τα ονόματα αυτά δεν τα εφηύρε η τότε κυβέρνηση. Έφτασαν στη Βουλή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, όπως ακριβώς γίνεται όταν σκοντάφτουν οι υποθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι ήταν και παραμένει ένα σκάνδαλο το οποίο έμεινε αδιευκρίνιστο γιατί κάποιοι φρόντισαν να μην πέσει φως».

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies