Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Σημεία από τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλας Κεχαγιά, στον τηλεοπτικό Open

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, στην συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OpenTv (3/7/24) και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

 Για το επεισόδιο με τον Λ. Αυγενάκη

Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, τις καταδικάζουμε σε απόλυτο βαθμό. Δεν νομίζω ότι χωρεί αμφιβολία, βλέποντας και το σχετικό βίντεο, ότι υπήρξε μία βίαιη τουλάχιστον κίνηση, δεν ξέρω αν είναι χειροδικία,  από την πλευρά του κ. Αυγενάκη. Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος γενικώς μας έχει συνηθίσει σε συμπεριφορές οι οποίες υπερβαίνουν τον κόσμιο χαρακτήρα.

Βεβαίως και υπάρχει θέμα Αυγενάκη. Δεν μπορεί να μείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Κι αν ισχύουν και οι καταγγελίες που ήρθαν από την ομοσπονδία των εργαζομένων ότι ο κ. Αυγενάκης επικαλέστηκε την ιδιότητά του για να πει ότι έχει ασυλία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Μα κι ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης δεν το διαψεύδει, απλώς υποβιβάζει την ένταση του γεγονότος.

 Για τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, τις αναρτήσεις των κ. Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση και το δημοσίευμα ότι είχαν συναντηθεί με τον κ. Δούκα

 Β. Κεχαγιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα που εμφάνιζε τα στελέχη μας να γευματίζουν με τον κ. Δούκα. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού ή απολογίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.  

 Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε να γίνονται τέτοιες αναρτήσεις;

 Β. Κεχαγιά: Αναρτήσεις από ποιον έγιναν; Έγιναν επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναρτήσεις;

 Για το αν υπάρχει πιθανότητα να τεθεί ξανά θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

 Β. Κεχαγιά: Από την πλευρά της ηγεσίας, δηλαδή του Στ. Κασσελάκη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, δηλαδή δεν θα πάμε σε νέες εσωκομματικές κάλπες. Ακούω την πλευρά των 87 στελεχών, με κάθε σεβασμό, και οι ίδιοι λένε, το έχουν διευκρινίσει και αρκετοί από τους βουλευτές που έχουν υπογράψει την επιστολή, ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ηγεσίας, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης με βάση όσα λένε τα στελέχη μας τα οποία υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή και δεν τίθεται θέμα εσωκομματικών εκλογών.

Δημοσιογράφος: Είναι εμφανές ότι υπάρχει μία «αντιπαλότητα» μεταξύ Τσίπρα και Κασσελάκη. Αυτό δεν ξέρω αν γεννήθηκε τώρα, προηγουμένως ή μετά. Από τα κείμενα που διαβάζουμε και από τη στάση και από τις απαντήσεις που ακούσαμε από τον κ. Κασσελάκη χθες, δεν το στρογγύλεψε πολύ. Υπάρχει κάτι τέτοιο πράγματι ως αίσθηση μες στον ΣΥΡΙΖΑ;

Β. Κεχαγιά: Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μετά τις ευρωεκλογές υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα και διάφορες κινήσεις, τα οποία προωθούσαν μία λύση της συγκρότησης του μεγάλου φορέα της Κεντροαριστεράς μέσα από συγκολλήσεις ή διαλύσεις κομμάτων. Αυτό ξεκαθαρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης: ότι όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι ούτε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει, ούτε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προσπάθειες συγκολλήσεων για τη δημιουργία του μεγάλου φορέα, οι οποίες να ξεκινούν με άλλες αφετηρίες και όχι μέσα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού κάλεσε τον πρώην πρόεδρο να πει ποιες είναι οι προθέσεις του. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στα όσα σαφή είπε ο κ. Κασσελάκης.

Δημοσιογράφος: Λέει επίσης ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, της κεντρικής δύναμης της κεντροαριστεράς, αξιωματική αντιπολίτευση είστε, θα πρέπει να είναι κι ο επικεφαλής του οποιουδήποτε φορέα, ακόμα και αν γεννηθεί κάτι άλλο. Είναι σαν να λέει στον Τσίπρα μην κατέβεις απέναντί μου.

Β. Κεχαγιά: Ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι οι όποιες συζητήσεις πρέπει να έχουν ως αφετηρία τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην επιβάλλονται από έξω. Γιατί αν επιβάλλονται απέξω, και δεν εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα, εννοεί διάφορα συστήματα που ήδη πριν από τη μάχη των ευρωεκλογών μιλούσαν για την Κεντροαριστερά και οι ερωτήσεις που γίνονταν στα δημοσιογραφικά πάνελ ήταν "τι θα κάνετε μετά τις ευρωεκλογές;". Ενώ δεν κοιτούσαμε το δάσος, το οποίο ήταν πώς θα πάτε στη μάχη των ευρωεκλογών και πώς θα κοντύνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Οι συνεργασίες λοιπόν δεν επιβάλλονται. Πρέπει να έρθουν από τα κάτω. Αυτό λέει ο Στέφανος Κασσελάκης και σε αυτό πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι να είμαστε σύμφωνοι.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει θέμα με τον κ. Τσίπρα, ότι δεν είναι σύμφωνος σε κάτι τέτοιο, ότι δεν το έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα;

Β. Κεχαγιά: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπήρχαν υπόνοιες, υπήρχαν δημοσιεύματα, και ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι στον ΣΥΡΙΖΑ και να συνομολογήσουμε ότι, σε περίπτωση που απαιτηθεί από την κοινωνία, από τη βάση δηλαδή, να πάμε σε κάτι ευρύτερο, όλοι πρέπει να έχουμε την ίδια στόχευση: ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η ηγέτιδα δύναμη αυτών των συνεννοήσεων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Δημοσιογράφος: Δεν θα μπορούσε να είναι ο Τσίπρας υποψήφιος αυτού του φορέα;

Β. Κεχαγιά: Μα εξ αυτού του λόγου έγινε και η ανάρτηση του προέδρου που είπε ότι, αν επιθυμείς, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ να εκκινήσουμε μια τέτοια συζήτηση.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή ζητάει από τον κ. Τσίπρα να μην του βάζει εμπόδια.

Β. Κεχαγιά: Όχι. Είναι ακριβώς αυτό που έλεγε η ανάρτησή του και όλα όσα είπε ο πρόεδρος χθες.

Δημοσιογράφος: Παίζει παιχνίδια ο Τσίπρας;

Β. Κεχαγιά: κ. Στάθη, λέμε ότι είμαστε σε τέτοιο σημείο που όλοι λέμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Πρέπει να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Ότι όλοι μαζί πάμε και προχωράμε, όλοι υπηρετούμε το ίδιο σχέδιο και όλοι συνομολογούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ρευστοποιηθεί, αλλά θα έχει έναν κοινό βηματισμό.

Δημοσιογράφος: Πάντως απομακρύνεται το ενδεχόμενο για αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Από ό,τι βλέπω, και εσείς στον λόγο σας και στα λόγια του κ. Κασσελάκη, το σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξει μια συνεργασία από τα κάτω, όπως το λέτε, για να ενισχυθεί η Κεντροαριστερά, δηλαδή όχι μόνο ΣΥΡΙΖΑ.

Β. Κεχαγιά: Είναι κάτι το οποίο δεν το αποκλείουμε. Γι' αυτό και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ήταν πρώτος ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος μίλησε για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και στην κοινωνία, σε συνδικάτα, φορείς κ.λπ. Και το περιέγραψε νομίζω με σαφήνεια. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν μπορούμε να το επιβάλουμε κιόλας. Νομίζω ότι αν οι συνθήκες ωριμάσουν και έρθει η βάση και το απαιτήσει, εδώ είμαστε, θα το ακούσουμε και προφανώς θα το διερευνήσουμε για να το υπηρετήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάνει χρόνο και θα περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες για έναν μεγάλο κεντροαριστερό φορέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του. Θα παραμείνει ούτως ή άλλως αυτόνομος και δεν θα συγκολληθεί, ούτε θα γίνει κάποιας μορφής συνιστώσα, ούτε θα ρευστοποιηθεί. Θα κάνουμε τις προσπάθειές μας γιατί έχουμε έναν στόχο, και αυτός είναι να αλλάξει η διακυβέρνηση της χώρας και να περάσει στις προοδευτικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: Η διαρροή ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει βάλει λεφτά για την «Αυγή» σας βρίσκει σύμφωνους;

Β. Κεχαγιά: Σε καμία περίπτωση δεν έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Στέφανο Κασσελάκη αυτή η διαρροή.

Δημοσιογράφος: Μα το είπε και χθες ο κ. Κασσελάκης, ότι θα ήταν πολύ εύκολο να κάνει μια μεταφορά χρημάτων, όπως έκανα εγώ.

Β. Κεχαγιά: Είπε δεν έχω κάνει εγώ κάποια διαρροή, το άλλο που λέτε είναι το σχόλιο. Είπε ότι δεν έχει σχέση. Αυτό που εσείς λέτε διαρροή εγώ δεν το είδα διαδεδομένο, το είδα στοχευμένο - γιατί κι εμένα μου το υπέδειξαν ακολούθως, όταν με ρωτούσαν -,  ότι υπήρχε σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Επομένως εγώ σας λέω ότι γνώση αυτής της διαρροής δεν έχω.

Δημοσιογράφος: Είναι χυδαιότητα;

Β. Κεχαγιά: Δεν θέλω να σχολιάσω τι αναφέρουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού. Να σας πω και για ποιον επιπλέον λόγο; Γιατί εγώ δεν αποδέχομαι την ύπαρξη της διαρροής.

Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι, η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι εγώ σε κάθε περίπτωση μετέφερα 20.000 ευρώ, δεν είναι μια έμμεση βολή ότι ο Τσίπρας δεν έχει βάλει λεφτά;

Β. Κεχαγιά: Δεν θα το έλεγα βολή, ήταν μια επισήμανση που έκανε.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Κασσελάκης λέει ότι πρέπει να πάμε παρακάτω και όποιος μπορεί να αποδεχτεί το πλαίσιο και να αντέξει τις αλλαγές κ.τ.λ., αλλιώς… Δεν είπε τέτοιο πράγμα, αλλά δεν είναι σαν να δείχνει την πόρτα σε όσους πουν ότι εμείς θέλουμε να είναι διαφορετικά τα πράγματα;

Β. Κεχαγιά: Όχι κ. Στάθη, δεν δείχνει την πόρτα, όπως δεν έδειξε μέχρι τώρα την έξοδο σε κανέναν ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα λέει "μακάρι να υπάρχουν πολιτικές διαφορές και αυτές θέλω να τις συζητήσω, γιατί όταν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, μέσα από διάλογο, διεργασίες και ζυμώσεις μπορεί να βρούμε και μια συνισταμένη ή να ακούσω την αντίθετη άποψη και ενδεχομένως να την ενσωματώσω, να τη σκεφτώ ή να αλλάξω τη δική μου στάση". Ο διάλογος και η πολιτική διαφωνία είναι κάτι υγιές μέσα σε έναν πολιτικό φορέα, και μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση, για τα μαύρα ταμεία.

Β. Κεχαγιά: Μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Κασσελάκης είπε "ρωτήστε τον πρώην οικονομικό διευθυντή".

Β. Κεχαγιά: Ο κ. Κασσελάκης είπε "δεν γνωρίζω να υπήρχε διακίνηση μαύρου χρήματος". Δεν το γνωρίζω.

Δημοσιογράφος: Είναι  σαν να δείχνει όμως το παρελθόν. "Στον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ", λέει, δεν θα υπάρξουν μαύρα ταμεία, το έχει πει σε δήλωσή του, ενώ χθες είπε ρωτήστε τον πρώην οικονομικό διευθυντή.

Β. Κεχαγιά: Και χθες διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν υπάρξει.

Δημοσιογράφος: Μπορεί ο οικονομικός διευθυντής, ο οποίος ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, να έπαιρνε μαύρα χρήματα;

Β. Κεχαγιά: Εξ όσων γνωρίζω, και ο πρώην οικονομικός διευθυντής το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά, όπως και όλοι μας άλλωστε, αυτό που εσείς ρωτάτε.

Δημοσιογράφος: Νιώθω ότι υπάρχει μια πολεμική, μια προσπάθεια σπίλωσης του Τσίπρα μέσω "μαύρων ταμείων", "δεν έβαλες λεφτά για την Αυγή",  δεν αυτό, δεν εκείνο. Υπάρχει τέτοιο πράγμα;

Β. Κεχαγιά: Σε καμία περίπτωση. Και θα επαναλάβω και κάτι: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέχεια. Είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, έμεινε στα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ηγέτιδα δύναμη στον προοδευτικό χώρο, ήταν και είναι η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, και τιμούμε το παρελθόν μας. Καμία προσπάθεια σπίλωσης.

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies