Όταν βλέπεις το σπίτι σου να πνίγεται από αντιπλημμυρικά που δεν έχουν γίνει,
Όταν χάνεις το παιδί σου σε ένα τρένο από τηλεδιοίκηση που δεν έχει γίνει,
Όταν χάνεις την μητέρα σου σε καρότσα, από ασθενοφόρα που δεν έχουν στελεχωθεί,
Όταν βλέπεις το σπίτι σου στην Αθήνα να καίγεται,
Ένα είναι σίγουρο ότι κάτι δεν πάει καλά.
Όλοι το ξέρουμε πλέον. Για αυτό άλλωστε το σόου του Κυριάκου Μητσοτάκη να παριστάνει τον Τομ Κρουζ δεν “έκοψε εισιτήρια”. Για αυτό άλλωστε στην Πεντέλη πήρε μαζί του τόσα ΜΑΤ. Για να τον προστατέψουν από την οργή των πολιτών.
Τις τελευταίες μέρες, πολλοί με συγχαίρετε για τις δράσεις μας στο πεδίο και αναγνωρίζετε την αντιπολίτευση που κάνουμε, αλλά με ρωτάτε, εσείς τι θα κάνατε διαφορετικά;
Σας παρουσιάζω λοιπόν τι θα κάνουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση.
Πρώτα από όλα, θα κάνουμε αυτό που μας έχουν πει οι πυροσβέστες στο πεδίο πολλές φορές.
Θα τους εξοπλίσουμε με περισσότερα, καινούργια και καλύτερα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν είναι δυνατόν να παλεύουν στην πρώτη γραμμή με οχήματα 40 ετών.
Και μαζί με τον εξοπλισμό, επιτέλους, θα στελεχώσουμε το σώμα άμεσα με μόνιμους πυροσβέστες, συστήνοντας ταυτόχρονα ειδικό κλάδο δασοπυροσβεστών, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με όλη την διαχείριση του κύκλου μιας πυρκαγιάς. Από την πρόληψη μέχρι την βραχεία αποκατάσταση. Υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις. Ένα μέρος τους καλύπτεται από εποχικούς πυροσβέστες με ένα καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης. Συνεπώς θα στελεχώσουμε άμεσα, πλήρως και μόνιμα το Σώμα, με προτεραιότητα φυσικά τους εποχικούς πυροσβέστες, και αυτοί οι άνθρωποι που προστατεύουν τις ζωές μας θα έχουν μισθούς αξιοπρέπειας. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουν δύο και τρεις δουλειές για να επιβιώσουν, και μετά να πηγαίνουν καταπονημένοι στο πεδίο. Είναι και άδικο και αντιπαραγωγικό.
Όπως καταλαβαίνετε, αν είχαμε αυτούς τους πυροσβέστες και αυτά τα σύγχρονα οχήματα, η φωτιά δεν θα είχε φτάσει από τον Βαρνάβα στην Αθήνα. Δήμαρχοι από τα προάστια της Αθήνας μου είπαν ότι ζητούσαν οχήματα έγκαιρα, πριν φτάσει η φωτιά στους Δήμους τους, αλλά τελικά τα οχήματα ήρθαν όταν είχε φτάσει η φωτιά. Το ίδιο ακριβώς άκουσα και πέρυσι στη Ρόδο και στον Έβρο.
Αντί να στέλνουμε άρματα μάχης στην Ουκρανία, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε και τα παροπλισμένα και παλαιότερα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία είναι αξιόμαχα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Στο ίδιο μοτίβο θα προχωρήσουμε σε άμεση παραγγελία νέων πυροσβεστικών αρμάτων Λέοπαρντ, τα οποία κατασκεύασε με μεγάλη επιτυχία το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ). Παράλληλα θα μελετηθεί και η μετατροπή άλλων παλαιότερων αρμάτων μάχης σε πυροσβεστικά.
Χωρίς οχήματα και πυροσβέστες, δεν πρόκειται ποτέ να περιορίσουμε τις πυρκαγιές. Το γιατί δεν το έχει πράξει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μια ερώτηση που πρέπει να απευθύνετε σε εκείνον, είναι προφανώς πολιτική επιλογή.
Πάμε όμως στο άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι. Έχουμε λοιπόν και εξοπλισμό και στελέχωση. Αν δεν το συντονίσεις σωστά, τότε θα έχεις τη μισή απόδοση – και ένα τεράστιο κόστος σε αποκατάσταση ζημιών πέρα από το ρίσκο στην ανθρώπινη ζωή.
Και όλο αυτό θα μπορούσε να είχε προληφθεί με σωστό συντονισμό. Σήμερα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στον συντονισμό και υπάρχει αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Η έκταση της φωτιάς που μόλις βιώσαμε στην Αττική, παρά τον έγκαιρο εντοπισμό από drone, αποδεικνύει ακριβώς αυτό: την αποτυχία του συντονισμού στο πεδίο.
Εκεί ακριβώς, το «επιτελικό» μοντέλο του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας έχει καταρρεύσει παταγωδώς. Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα νοικιάζει περισσότερα πτητικά μέσα από ότι η Ιταλία και η Ισπανία και παρόλα αυτά έχουν υπερτριπλασιαστεί οι καμένες εκτάσεις.
Ας αρχίσουμε από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει στη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας τον Βασίλη Κικίλια, αντί να τοποθετηθεί πρόσωπο εγνωσμένης επιχειρησιακής επάρκειας, μια ανακύκλωση παλιών υλικών του κομματικού σωλήνα.
Η κυβέρνησή μας θα έχει Υπουργούς με κύρος και εξειδίκευση. Δεν θα βολεύονται εκλεκτοί του Μαξίμου, παντελώς άσχετοι με τον εκάστοτε τομέα. Δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός να παίζει με τις ζωές των πολιτών για να βολέψει μερικούς του κόμματός του.
Για την Πολιτική Προστασία το λέω ξεκάθαρα: δεν χωράνε μικροπολιτικές τακτικές και σκοπιμότητες.
Και γι’ αυτό θα καταθέσουμε άμεσα, τον Σεπτέμβριο, Πρόταση Νόμου για την συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, με νομική, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.
Αποστολή της θα είναι η οργάνωση, η κινητοποίηση και ο συντονισμός των δράσεων, σε όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, από την πρόληψη έως και την βραχυπρόθεσμη αποκατάσταση.
Επιτέλους, η πολιτική προστασία πρέπει να ξεφύγει από την κομματοκρατία.
Γι’ αυτό τον λόγο, ο διοικητής και οι υποδιοικητές της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής, θα επιλέγονται μετά από ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και με την σύμφωνη γνώμη μίας Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αποτελείται από τους εκάστοτε Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικής, Λιμενικού και από προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας.
Προκειμένου να λύσουμε τον Γόρδιο Δεσμό της έλλειψης διαλειτουργικότητας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, θα εισαγάγουμε δύο καινοτομίες:
Πρώτον, την απόσπαση υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Προστασίας, ως συνδέσμων σε κάθε περιφέρεια, με επιχειρησιακή ευθύνη για τον συντονισμό της διαχείρισης κρίσεων σε εκείνο το τοπικό επίπεδο.
Δεύτερον, την ίδρυση ειδικού Σώματος, επιφορτισμένου με τον εντοπισμό και την πρώτη ανταπόκριση σε κάθε είδους κρίση, με σκοπό τον περιορισμό ή και την ανάσχεση αυτής της κρίσης, μέχρι να επιληφθούν οι αρμόδιες Αρχές.
Παράλληλα, η Εθνική Αρχή θα στελεχωθεί και από σώμα επιστημόνων, οι οποίοι θα προειδοποιούν εγκαίρως για κινδύνους όπως είναι η σεισμική δραστηριότητα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και επιδημιολογικά ζητήματα. Θα έχουν την εξειδίκευση με αλγόριθμους να προβλέπουν καλύτερα την πορεία μιας φωτιάς, μιας μεγάλης καταιγίδας, μιας πλημμύρας κοκ.
Η πολιτική προστασία δεν πρόκειται ποτέ να λάβει σάρκα και οστά, χωρίς “έξυπνα μέσα”, χωρίς νέες τεχνολογίες και προηγμένα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα. Σε αντίθεση λοιπόν με το αγαπημένο σπορ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις απευθείας αναθέσεις και την αδιαφάνεια στις εξοπλιστικές δαπάνες, η Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι εκείνη που θα υποδεικνύει με την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Σώματος, και θα κοστολογεί τον αναγκαίο εξοπλισμό που χρειαζόμαστε. Η υπόδειξη και η κοστολόγηση του εξοπλισμού θα κατατίθεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων. Διότι θέλουμε διαφάνεια παντού. Όλα με διαφάνεια! Όλα με διαγωνισμούς.
Παράλληλα, η νέα Αρχή θα έχει και ως έργο την βραχυπρόθεσμη αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις καταστροφές, μέχρι να επιληφθεί, αργότερα, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών. Έτσι λοιπόν, π.χ. μετά από μια πυρκαγιά η Πολιτική Προστασία θα εκπονεί το σχέδιο βραχυπρόθεσμης αποκατάστασης της χλωρίδας και της πανίδας σε πληγείσες περιοχές και θα χορηγεί η ίδια τις σχετικές άδειες στους φορείς που θέλουν να συνδράμουν. Αντί να επικρατεί το σημερινό χάος με την πληθώρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Συγχρόνως, θα συσταθεί μια Διαρκής Επιτροπή Αποκατάστασης, όπου θα εκπροσωπούνται το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ανεξάρτητη Αρχή Πολιτικής Προστασίας, το Τ.Ε.Ε και άλλοι φορείς, μαζί με περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις, η οποία θα έχει ως αποστολή την άμεση κατάρτιση συγκεκριμένου, ειδικού, σχεδίου για την αποκατάσταση της εκάστοτε πληγείσας περιοχής.
Είναι σαφές ότι απαιτείται και άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Πρώτης Αρωγής. Δεν είναι δυνατόν η αποζημίωση του κράτους όταν έχουν χαθεί σπίτια και περιουσίες, να εξαντλείται στην καταβολή 5.000 ευρώ στους πληγέντες. Είναι επίσης σαφές ότι το ζήτημα επ’ ουδενί μπορεί να λυθεί με την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλεια των κατοικιών, κατά την προσφιλή συνήθεια της κυβέρνησης να μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες.
Εμείς δεν θεωρούμε ότι στις φυσικές καταστροφές πρέπει να επικρατεί το δόγμα της «ατομικής ευθύνης». Εμείς θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να έχει την πρωταρχική ευθύνη και δίπλα του να λειτουργεί συμπληρωματικά και η κοινωνική ευθύνη.
Γι’ αυτόν τον λόγο, θα είναι στην απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα της Αρχής Πολιτικής Προστασίας και η συγκρότηση Μητρώου Εθελοντών, προκειμένου η Κοινωνία των Πολιτών, οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι ΜΚΟ που θέλουν να συνδράμουν, να λειτουργούν συντεταγμένα.
Εμείς θα παράσχουμε πλήρη κατάρτιση και εξοπλισμό στους εθελοντές, καθώς και την ένταξη ενός τέτοιου προγράμματος στην στρατιωτική θητεία.
Το 41% που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο, μοιάζει πλέον σαν αρχαία ιστορία στην κοινωνία. Η απαξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πασιφανής. Με τις δικές μας προσπάθειες, ο κόσμος κατανοεί πλέον ποια είναι η προπαγάνδα τους και πώς αυτή έχει στηθεί.
Οι πολίτες που φταίνε οι ίδιοι για τη φωτιά στο σπίτι τους. Οι λίγοι πληγέντες. Η εγχώρια κλιματική κρίση, οι πρωτόγνωρες κηλιδώσεις και οι φωτιές WUI. Η ακρίβεια που είναι εισαγόμενη. Οι διακοπές που πρέπει να γίνονται στα χωριά και όχι στα νησιά. Η επιδότηση στο πανάκριβο ρεύμα που αντιστοιχεί σε έναν καφέ. Η δημόσια υγεία που μόνο δημόσια δεν είναι πλέον.
Το marketing της αριστείας και του μάνατζερ Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει.
Αλλά ξέρω ότι αυτό δεν επαρκεί να εμπιστευθείτε εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά όταν βλέπετε ένα κόμμα να αλλάζει και να ανανεώνεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι εδώ. Με τεκμηριωμένες προτάσεις τις οποίες δεν μπορούν να συκοφαντήσουν.
Υπάρχει αντιπολίτευση στην χώρα. Σας λέει ακριβώς τι προτείνει και τι θα κάνει όταν κυβερνήσει.
Και δεσμεύομαι ότι στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος θα στέκεται επιτέλους δίπλα στους πολίτες του, όπως τους αξίζει.
ΣΥΡΙΖΑ