Γ. Πίκουλας: Να καλωσορίσω, μεγάλη χαρά και τιμή για το Πρώτο Πρόγραμμα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Στέφανο Κασσελάκη.
Στ. Κασσελάκης: Θα γίνω βαρετός, αλλά το λέω κάθε φορά που μου λέει κάποιος «τιμή μας που είστε εδώ», πρέπει να σταματήσετε να λέτε τιμή σε πολιτικούς. Τους έχετε καλομάθει σε αυτή τη χώρα. Είναι τιμή για τους πολιτικούς να έχουν τη δυνατότητα με την κρίση τους και την προσπάθεια τους να επηρεάζουν τις ζωές του κόσμου. Άρα η τιμή είναι δική μας.
Γ. Πίκουλας: Και κατά την άποψη μου πρέπει να ακούγονται και πολύ πιο συχνά και όχι να αυξάνουν οι εμφανίσεις τους όσο πάμε προς εκλογές.
Στ. Κασσελάκης: Αυτό είναι το κλασικό που γίνεται εξάλλου παντού στην επαρχία το ακούς αυτό, ότι τους θυμούνται μια φορά στα τέσσερα χρόνια.
Γ. Πίκουλας: Και επειδή το πρώτο πρόγραμμα είναι και το μόνο ραδιόφωνο που ακούγεται ζωντανά σε όλη την Ελλάδα, εύχομαι και εσείς και άλλοι πολιτικοί μέσω του πρώτου προγράμματος να ενημερώνετε τον κόσμο, αυτό είναι το επιθυμητό.
Στ. Κασσελάκης: Εγώ χρησιμοποιώ όλα τα μέσα για να ενημερώνω τον κόσμο.
Γ. Πίκουλας: Πολύ social…
Στ. Κασσελάκης: Προφανώς πολύ social, γιατί είναι το μόνο το οποίο δεν μπορεί να διαστρεβλώσει ένα μεγάλο μέρος της προπαγάνδας που σιτίζεται από ένα σύστημα που έχει πολύ περίτεχνα χτίσει ο κύριος Μητσοτάκης. Το έχω αναδείξει αυτό εξάλλου τις περασμένες εβδομάδες, κυρίως για μερικά sites τα οποία κυριολεκτικά διαστρεβλώνουν, όχι μόνο λεγόμενα πολιτικών αντιπάλων, δεν παρουσιάζουν καν το πως ο Άρειος Πάγος στην ουσία έθαψε το σκάνδαλο των υποκλοπών του Predator. Δηλαδή μιλάμε για κάτι το οποίο έχει ξεπεράσει το όριο της ντροπής, δεν μπορεί να μην παρουσιάζεται αυτό.
Γ. Πίκουλας: Μου δίνετε μια πάσα. Είχαμε χθες μια νέα αποκάλυψη, μια νέα είδηση από τους Reporters United, οι οποίοι ανέδειξαν ένα θέμα ότι έγινε απόπειρα παρακολούθησης του κυρίου Γεωργιάδη το 2021 από το Predator.
Στ. Κασσελάκης: Έντεκα φορές, νομίζω.
Γ. Πίκουλας: Έντεκα φορές το 21. Στην ανακοίνωση που έβγαλε ως ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με ένα ερώτημα αν είναι εκβιαζόμενος ο κύριος Γεωργιάδης. Θεωρείτε εσείς ότι είναι εκβιαζόμενος;
Στ. Κασσελάκης: Αυτό πρέπει ο ίδιος να το απαντήσει. Αλλά αυτό το οποίο ήταν συνταρακτικό ήταν ότι στη δική του απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν παρακολουθείτο και ότι δεν έχει να κρύψει ότι δεν έχει. Μάλλον δεν καταλαβαίνει ότι είχε κρατικό αξίωμα. Δεν τον ενδιαφέρει αν τέσσερις κατηγορούμενοι τον παρακολουθούσαν; Παρακολουθούσαν έναν υπουργό της κυβέρνησης; Δεν τον ενδιαφέρει ότι δύο από εκείνους δεν είναι καν Έλληνες πολίτες και μάλιστα ένας από τους δύο είναι παράγοντας στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ; Δηλαδή αυτό είναι κάτι το οποίο το επικροτεί ο κύριος Μητσοτάκης; Ότι δεν υπάρχει ζήτημα με παρακολουθήσεις εκτός αν έχεις να κρύψεις κάτι; Σε τι χώρα ζούμε πλέον; Δηλαδή έχουμε καταντήσει να μην μπορούμε να πούμε το αυτονόητο ότι είναι απαράδεκτο, όπως είναι απαράδεκτη όλη αυτή η έρευνα που έκανε ο Άρειος Πάγος εξ’ αρχής. Έχουμε τον κύριο Μπαρδάκη, τον αντιεισαγγελέα, ο οποίος κι αυτός παρακολουθείτο, είναι κυριολεκτικά στο διπλανό γραφείο από τον κύριο Ζήση που είχε την έρευνα και δεν κλήθηκε να καταθέσει μέσα στον Άρειο Πάγο αυτό.
Πρέπει να πούμε κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα την αλήθεια: ότι αν η δικαιοσύνη δεν αποδίδει στο 100%, δεν μπορείς να την εμπιστεύεσαι 100%.
Γ. Πίκουλας: Ξέρετε τι γίνεται όμως; Είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι αυτό. Δηλαδή μπορείς να έχεις αποδοχή για τη δικαιοσύνη a la cart; Ή λες το αποδέχομαι ή λες την αμφισβητώ στο σύνολό της.
Στ. Κασσελάκης: Νομίζω ότι για να εμπιστευτεί κάποιος τη δικαιοσύνη πρέπει να την εμπιστευτεί πλήρως. Και αυτό το οποίο έχει γίνει είναι ένα πλήγμα στη δημοκρατία μα λέει τώρα ο αντεισαγγελέας, ότι μόνο δύο από τους στόχους πάτησαν το σύνδεσμο, όταν κλήθηκαν για να καταθέσω ότι δεν έχουν στείλει τα κινητά τους στο citizen lab; Γιατί αν γινόταν αυτό θα είχαμε θα είχαμε μετά κατηγορία για κατασκοπεία, όχι απλά για παραβίαση.
Γ. Πίκουλας: Θεωρείτε ότι ήταν ελλιπής η έρευνα ή ότι ήταν στοχευμένη ή δεν έγινε με το σωστό τρόπο;
Στ. Κασσελάκης: Δεν θεωρώ ότι μια τέτοια έρευνα καταλήγει σε αυτό το σημείο χωρίς σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι πολύ έξυπνοι αυτοί οι άνθρωποι, ξέρουν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους και σας το λέω ξεκάθαρα, αν και ξέρετε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει πράγματα τα οποία σπάνε ταμπού που ίσως δεν πρέπει να ακούγονται. Όχι, ξέρετε κάτι; Πρέπει να ακούγονται. Αυτό που έγινε στην έρευνα του Predator, δηλαδή 27 στόχοι, το ένα τρίτο στην ουσία των στόχων, να συμπίπτει μεταξύ Predator και ΕΥΠ και γνωρίζοντας όλοι ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο στο Μαξίμου υπό τον ανηψιό του πρωθυπουργού, ο οποίος ζητάει και τα ρέστα μετά διαδικτυακά με το που βγήκε αυτή η απόφαση, προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων και αφορά όλους τους Έλληνες. Διότι όταν κάτι τέτοιο γίνεται σε ένα άτομο, μπορεί να γίνει παντού.
Γ. Πίκουλας: Ναι. Στην ίδια απάντηση ο κ. Γεωργιάδης, εκεί που είπε ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω, είπε και κάτι άλλο πριν που θέλω να πάω στο επόμενο ερώτημα, ότι αν ασχολείτο ο κ. Κασσελάκης όσο ασχολείτο με εμένα ασχολείτο με τους εργαζόμενους της Αυγής και του Κόκκινου θα ήταν διακοπές και δεν θα ήταν άνεργοι. Τι γίνεται με αυτή την ιστορία; Γιατί ξέρετε εγώ επειδή ήμουνα πολλά χρόνια εφημερίδας, κάθε εφημερίδα που κλείνει είναι ένα αγκάθι στην ψυχή μας.
Στ. Κασσελάκης: Σας δίνω το λόγο μου ότι αυτό το ζήτημα της βιωσιμότητας των μέσων με έχει απασχολήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Γι’ αυτό και το Δεκέμβριο δάνεισα προσωπικά στα μέσα του κόμματος για να μπορεί να πληρωθεί το χριστουγεννιάτικο δώρο, κάτι το οποίο δεν νομίζω να έχει κάνει ποτέ ο κύριος Μητσοτάκης προς το κόμμα του, το οποίο τώρα γνωρίζουμε ότι έχει 500 εκατομμύρια, δανεικά κι αγύριστα. Μετά, αφού επέστρεψα τον Ιανουάριο στην Αθήνα, πάλι συναντήθηκα με τη διοίκηση των μέσων, είχαμε Εκτελεστικό Γραφείο τον Απρίλιο για να αποφασίσουμε αν θα αναστείλαμε τότε το ημερήσιο φύλλο ή όχι και αποφασίσαμε να γίνει μετά τις ευρωεκλογές για να μην δημιουργηθεί ένταση, κλίμα εσωστρέφειας, απογοήτευση κλπ. και όντως αυτό έγινε μετά τις ευρωεκλογές και όπως καταλαβαίνετε είναι η κλασική υπόθεση, όπου το κλασικό παράδειγμα όπου κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη, για κάτι το οποίο συζητείτο στο κόμμα εδώ και χρόνια. Η χρηματοδότηση του κόμματος έχει μειωθεί στο ήμισυ, έχουμε ζητήσει ένα σχέδιο από την Αυγή, συγκεκριμένα και από τα δύο μέσα βιωσιμότητας, παρουσιάστηκε ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι βιώσιμο βάσει των δεδομένων του κόμματος αυτήν την στιγμή, προσωπικά έχω κάνει την μέγιστη δωρεά που μου επιτρέπει ο νόμος. 20.000 ευρώ το άτομο…
Γ. Πίκουλας: Αυτό δεν είναι και λύση…
Στ. Κασσελάκης: Από την στιγμή που βασίζεσαι στον κόσμο της Αριστεράς για να στηρίξει την Αυγή, ο καθένας πρέπει να αναμετρηθεί με την δικιά του συνεισφορά. Προσωπικά λοιπόν, εγώ έχω πράξει το μέγιστο το οποίο μπορούσα να πράξω, εν αντιθέσει με πάρα πολλούς που επιτίθενται σε μένα, οι οποίοι δεν έχουν κάνει καμία δωρεά στο κόμμα για την στήριξη των μέσων. Και να πω μάλιστα, εν αντιθέσει και με τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν παίρνοντας έδρες και μισθούς μαζί τους, οι οποίοι ούτε εκείνοι έχουν κάνει κάποια δωρεά να στηρίξουν την ιστορική αυτή εφημερίδα.
Άρα λοιπόν, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για το που βρίσκεται αυτή η κατάσταση. Ειλικρινά σας το λέω ότι με έχει βασανίσει πάρα πολύ η συγκεκριμένη υπόθεση, συμπάσχω πλήρως με τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα εάν μπορεί να υπάρχει κάποια ειρωνεία, επειδή έχω κάνει ολιγοήμερες διακοπές. Όλοι γνωρίζουν ότι το πού βρισκόμουν δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα στο εάν αυτά τα μέσα είναι βιώσιμα ή όχι, με το προϋπολογισμό του κόμματος. Έχουμε 4,3 εκατομμύρια ευρώ τακτική χρηματοδότηση, τα δύο αυτά μέσα απορροφούν 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε χρηματοδότηση. Ένα κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με 300.000 ευρώ.
Και είναι απολύτως, τι να πει κανείς, υποκριτικό από τη Νέα Δημοκρατία να ειρωνεύεται για αυτή την κατάσταση όταν όλοι ξέρουν ότι ο λόγος που εμείς έχουμε αυτό το ζήτημα είναι επειδή υπηρετούμε τη διαφάνεια στους πόρους μας. Εκείνοι δεν παρουσιάζουν τη ρύθμιση του χρέους τους δημόσια, δεν λένε πως έχει πληρωθεί ο κύριος Γκρίνμπεργκ, ο οποίος πρωτύτερα ήταν εθελοντής, μετά μας λένε ότι όντως είχε σύμβαση. Δεν μας λένε πως έχει πληρωθεί. Σας λέω ότι υπάρχουν πληροφορίες, που μου έχουν δοθεί εμένα τουλάχιστον, ότι έχει πληρωθεί από πηγή εκτός Νέας Δημοκρατίας. Αυτό μπορεί να το διαψεύσει η Δημοκρατία; Ότι έχει πληρωθεί μόνο από τους πόρους της Νέας Δημοκρατίας; 52 εκατομμύρια ευρώ έχει αυξηθεί το χρέος της Νέας Δημοκρατίας σε ένα χρόνο.
Γ. Πίκουλας: Παρότι υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι το καλύπτει κανονικά.
Στ. Κασσελάκης: Αν η Ελλάδα είχε τη ρύθμιση χρέους που έχει Νέα Δημοκρατία, δεν θα είχαμε ούτε ένα μνημόνιο στην ιστορία μας τώρα, θα αυξανόταν το χρέος μας επ’ άπειρον. Ο κόσμος χάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμούς και Νέα Δημοκρατία βλέπει το χρέος να μεγαλώνει και να λέει ότι εξυπηρετείται και να μην το παρουσιάζει στον ελληνικό λαό. Πρόκειται λοιπόν για το άκρον άωτον της υποκρισίας, σε όλη αυτή τη συζήτηση και προφανώς βλέπετε και το πώς προσπαθούν να δολοφονήσουν και το χαρακτήρα μου τα γνωστά μέσα ενημέρωσης. Τη μέρα μετά από τις από τις υποκλοπές, το απαράδεκτο πόρισμα κατά τη γνώμη μου του Αρείου Πάγου.
Γ. Πίκουλας: Τεράστιο θέμα της υγείας δεν είναι καλή εικόνα. Ο καθένας από μας έχει κάποιες εμπειρίες στο κοντινό του περιβάλλον, δυστυχώς, από δημόσια νοσοκομεία εγώ δεν βάζω στη δημόσια υγεία τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ποια είναι η λύση;
Στ. Κασσελάκης: Καταλάβατε που το πάει τώρα ο υπουργός Διάλυσης Υγείας; Το πάει στο ότι επειδή οι γιατροί, ας το πούμε έτσι, είναι και αυτοί δημόσιοι λειτουργοί, αν και μπορεί να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, συνεπώς όλο αυτό είναι το δημόσιο σύστημα υγείας. Με άλλα λόγια, θα χρεώνουμε και στο ΕΣΥ σε λίγο καιρό την περίθαλψη.
Γ. Πίκουλας: Είναι μια ερμηνεία.
Στ. Κασσελάκης: Για μας η υγεία είναι δικαίωμα. Δεν είναι καν δημόσιο αγαθό, είναι δικαίωμα.
Γ. Πίκουλας: Βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε αυτό που θα μπορούσε να κάνει για να βελτιωθεί η υγεία στα χρόνια της διακυβέρνησης, βέβαια έχει ένα ελαφρυντικό έβγαλε τα μνημόνια.
Στ. Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, και για να είμαι ξεκάθαρος, οι όποιες διαφωνίες έχω με τον προκάτοχο μου είναι όσον αφορά στη διαχείριση του κόμματος το τελευταίο καιρό, όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία διακυβέρνηση της χώρας είμαι υπερήφανος για τη συνολική προσπάθεια που κατέβαλε το κόμμα και τα αποτελέσματα που έφερε. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη τότε, 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που ήταν ανασφάλιστοι, τους έδωσε περίθαλψη και πρόσβαση στην υγεία. Αυτό λοιπόν ήταν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο με το οποίο είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι.
Έχω επισκεφτεί πάρα πολλά νοσοκομεία, κέντρα υγείας και στα νησιά που τώρα τα θυμήθηκε ο Υπουργός Διάλυσης Υγείας και σας λέω ειλικρινά ότι αυτά τα βίντεο που έχουν βγει είναι η πραγματικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι, οι νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό, οι γιατροί πραγματικά αγκομαχούν αυτή τη στιγμή και ο κόσμος ξεσπά πάνω τους. Όντως δεν έχουν πάρει ρεπό εδώ και χρόνια στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά υπερεφημερεύουν, το οποίο είναι παράνομο, αλλά τι να κάνουνε αν σου λέει ο ξάδερφος, ο φίλος σου σε παρακαλώ το θείο μου, προσπάθησε να έρθεις να βοηθήσεις. Τι θα κάνεις; Δεν γίνεται η πολιτεία να λειτουργεί με το φιλότιμο του πολίτη. Αυτό είναι ανήθικο. Η πολιτεία πρέπει να λύνει τα προβλήματα του πολίτη.
Γ. Πίκουλας: Άρα. 1. 2. 3.
Στ. Κασσελάκης: Για μένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα κυβερνητικά. Πάνω από αμυντικά κονδύλια και τα πάντα. Είμαστε σε κατάσταση κρίσιμη.
Γ. Πίκουλας: Άρα κονδύλια, προσλήψεις και βελτίωση των υποδομών.
Στ. Κασσελάκης: Προσλήψεις και συνεχής επιμόρφωση φυσικά όλου του προσωπικού. Αλλά προσλήψεις! Είναι υποστελεχωμένα τα οργανογράμματα και ανήκουν σε πληθυσμιακό ισοδύναμο προηγούμενων δεκαετιών. Ούτε καν καλύπτουν τον τουρισμό που έχουμε και που ούτε εκεί υπάρχει σχεδιασμός για τη φέρουσα ικανότητα του τουρισμού στη χώρα μας. Η υγεία νοσεί κυριολεκτικά. Άρα λοιπόν η πρώτη προτεραιότητα σε μια ψεύτικη κυβέρνηση, αν έχω την τιμή να ηγηθώ μιας τέτοιας κυβέρνησης με τη βούληση του λαού μας, θα είναι η υγεία. Διότι πρόκειται για τις ζωές των γιαγιάδων μας, των παππούδων μας, των παιδιών μας. Αν μια ανεπτυγμένη χώρα δεν μπορεί να κρατήσει τους πολίτες της εν ζωή και να παρέχει την υγεία ως δικαίωμα, τότε δεν ξέρω τι είναι. Σίγουρα όχι μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα.
Γ. Πίκουλας: Άλλος μεγάλος πυλώνας πριν να πάμε στα σκληρά πολιτικά είναι η ακρίβεια. Αυτό απασχολεί τον κόσμο.
Στ. Κασσελάκης: Αυτά είναι τα σκληρά πολιτικά. Η πολιτική είναι για τους πολίτες, δεν είναι για τις μικροφιλοδοξίες του καθενός.
Γ. Πίκουλας: Ναι, αλλά τα σκληρά πολιτικά και οι διεργασίες μέσα στα κόμματα παράγουν πολιτική που επηρεάζουν τον κόσμο, οπότε είναι αλληλένδετα αυτά. Ακρίβεια ακτοπλοϊκά. Εδώ, ως πρώτο πρόγραμμα παίρνουμε πάρα πολλά μηνύματα από πάρα πολλούς πολίτες σε όλη τη χώρα, όπου στην ουσία μας λένε είναι αποκλεισμένοι από τα νησιά. Και βλέπουμε και διάφορες δηλώσεις τώρα τελευταία, διαφόρων και επίσημων χειλιών… και αναφέρεστε.
Στ. Κασσελάκης: Στην κυρία Βούλτεψη, μάλλον σωστά;
Γ. Πίκουλας: Με ξένισε λίγο αυτή η δήλωση.
Στ. Κασσελάκης: Δεν περίμενα ποτέ να υπερασπιστώ την κυρία Φωτίου που είναι τώρα στη Νέα Αριστερά, αλλά όταν είχε πει κάτι για τα ντολμαδάκια ή τι ήταν, που μπορούσε να τρώνε ή με 5.000 ευρώ το χρόνο, είσαι μεσαία τάξη κάτι τέτοιο; Θυμάστε τι είχε γίνει από όλο το σύστημα; Χαμός. Χαμός λοιπόν. Η κυρία Βούλτεψη τώρα λέει δεν είναι ανάγκη να πάτε στα νησιά, πηγαίνετε στο χωριό.
Γ. Πίκουλας: Στην ενδοχώρα…
Στ. Κασσελάκης: Στην ενδοχώρα. Άλλοι από αυτό το κλίμα λένε μη πηγαίνετε διακοπές στον Αύγουστο, ο Αύγουστος είναι για τους ξένους, πηγαίντε αργότερα. Όχι. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και έχουμε κάθε δικαίωμα να μπορούμε να μένουμε εδώ το καλοκαίρι με αξιοπρέπεια.
Πώς να γίνει όμως αυτό όταν έχεις ιδιωτικοποιήσει τα πάντα και ανήκουν σε ολιγοπώλια. Δεν είναι οι τράπεζες ολιγοπώλια; Ποιοι άλλοι; Πείτε μου εσείς. Ξέρετε πόσο απογοητεύτηκα από το ΠΑΣΟΚ που στην ουσία υπερψήφισε την συμφωνία της Τράπεζας Αττικής; Πραγματικά θεωρούσα ότι αυτό είναι μια πρώτη ευκαιρία να φανούμε ότι είμαστε απέναντι στο βαθύ σύστημα και δείτε τι έγινε. Μετά λέμε ότι υπάρχουν συζητήσεις για νέο φορέα και το ένα και το άλλο πως θα έχεις νέο φορέα εάν δεν μπορείς να συμφωνήσεις ότι 900 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου δεν πρέπει να σπαταλούνται σε μια βεβιασμένη συμφωνία, η οποία δεν βγάζει νόημα και βλέπετε και μάλιστα την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής που έχει καταρρεύσει το Χρηματιστήριο.
Τα ολιγοπώλια σχετίζονται με την ακρίβεια. Οι τράπεζες, οι προμήθειες, η διαφορά στα επιτόκια, στις χορηγήσεις – καταθέσεις, όλα αυτά είναι ολιγοπώλιο. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ολιγοπώλιο.
Γ. Πίκουλας: Νιώθετε ότι μπορεί να ορθωθεί ένας πόλος πολιτικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία; Γιατί οι τελευταίες εκλογές και οι προηγούμενες, αλλά και οι τελευταίες, παρότι είχαμε πολύ μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας, δεν δείχνει μια δυναμική ενός πόλου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερος και του ΠΑΣΟΚ που είναι τρίτο για να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία. Μου φαίνεται πολιτικά σαν να πρέπει να αδειάσει ο ένας για να γεμίσει ο άλλος. Όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ το 11 – 12 και γιγαντώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι λύση υπάρχει σε αυτό;
Στ. Κασσελάκης: Υπάρχει το κομμάτι της πραγματικότητας. Ο κόσμος βιώνει μια πραγματικότητα αυτή τη στιγμή και σου λέει ότι αυτό το οποίο μας είχες πει αγαπητέ πρωθυπουργέ πριν από ένα χρόνο περί οικονομικού θαύματος, δεν ισχύει τελικά. Είναι μια κοροϊδία. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τη συγκάλυψη στα Τέμπη, άλλη μια υπόθεση που αμφιβάλω σε τι βαθμό θα δούμε δικαιοσύνη σ αυτό τον τόπο.
Γ. Πίκουλας: Έχω εμπιστοσύνη στους συγγενείς εγώ.
Στ. Κασσελάκης: Πιστέψτε με συνομιλώ μαζί τους.
Γ. Πίκουλας: Κάνω 27 χρόνια ρεπορτάζ, αν δεν υπήρχαν οι συγγενείς, θεωρώ ότι δεν θα ήταν έτσι αυτή η ιστορία.
Στ. Κασσελάκης: Αυτά που μπάζωσαν και έδιωξαν από τον τόπο του εγκλήματος, να ξέρετε, ένας συγγενής τα βρήκε με Google Earth.
Γ. Πίκουλας: Εκεί πρέπει να απαντηθούν πολλά πράγματα.
Στ. Κασσελάκης: Να απαντηθούν βεβαίως.
Γ. Πίκουλας: Και να ξεκινήσει και η δίκη. Πάμε πίσω στο ερώτημα, δύο πόλοι, η Νέα Δημοκρατία πιο ψηλά…
Στ. Κασσελάκης: Υπάρχει το κομμάτι της φθοράς της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή αποδεικνύεται ότι η βαριά νεοφιλελεύθερη ατζέντα της δεν φέρνει διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας προς τα κάτω, δημιουργεί μια ανισότητα για ένα 20% προς τα πάνω και ένα 80% προς τα κάτω, το οποίο μέσα στο 80%, θα έλεγα το μισό αυτή την στιγμή, πραγματικά βοά. Δηλαδή το είδα στις συζητήσεις που είχα με πολίτες όταν άνοιξα την Κουμουνδούρου στους πολίτες, αν θυμάστε, θα έλεγα ένας στους τρεις μου εξέφρασε την απόγνωσή του, επειδή έχουν δανειστεί τόσα χρήματα για να κάνουν μια επέμβαση για επέμβαση για λόγους υγείας λέμε. Όλα αυτά κοχλάζουν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία. Άρα η φθορά της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη, όχι επειδή θα χειροτερέψει η προπαγάνδα της, το μάρκετινγκ της, αλλά επειδή ο κόσμος βιώνει αυτά τα οποία βιώνει και πλέον συνειδητοποιεί ότι αυτά τα οποία είχαν πει για αριστεία και για ξένες επενδύσεις, που έχουν αποτύχει τελείως σε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, όντως δεν έχουν γίνει πραγματικότητα.
Έχουμε μια μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό, στην ουσία ως οικονομία που μέχρι και οι διεθνείς οίκοι λένε ότι δεν έχουμε ανθεκτικότητα, και όταν είναι να προκύψει μια διεθνής ύφεση, όπως καταλαβαίνετε θα δούμε πολύ κακά αποτελέσματα μέσα στη χώρα μας. Τώρα αυτό είναι το ένα κομμάτι. Ξέρουμε ότι η πολιτική φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας αποτυγχάνει. Από την άλλη, υπάρχει μια κρίση σε όλη την Ευρώπη στο τι πάει να πει σύγχρονη Αριστερά, τι πάει να πει προοδευτική ατζέντα. Δεν έχουμε πολλά παραδείγματα. Ένα το οποίο έχει αρχίσει να φαίνεται, δεν είναι καν πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρομαι. Και γενικά υπάρχει μια κρίση ηγεσίας στον προοδευτικό κόσμο και δεν έχουμε πολλά πρότυπα για το πώς ένα παρεμβατικό κράτος, το οποίο αγκαλιάζει τη τεχνολογία, μπορεί να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας. Λοιπόν, αυτή τη σύγχρονη αριστερή πρόταση προτίθεμαι να την παρουσιάσω στη ΔΕΘ για να μπορούν όλοι να δουν πώς ακριβώς μπορεί να στηθεί ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές. Κατ αρχάς υπάρχουν θεσμικές διαφορές. Τα αντίβαρα τα οποία πρέπει να έχουμε. Υπάρχουν τομές που πρέπει να γίνουν για το διαχωρισμό κράτους Εκκλησίας, για την αλλαγή στη στρατιωτική θητεία.
Γ. Πίκουλας: Επειδή δε βλέπω στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ πρόσφορο έδαφος, τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει κάποια συνεργασία. Θεωρείτε ότι κάποια αλλαγή σκυτάλης, αλλαγή ηγεσίας θα φέρει πιο κοντά τη συνεργασία ή όχι;
Στ. Κασσελάκης: Το μεγαλύτερο εντός εισαγωγικών κόμμα στις ευρωεκλογές είναι η αποχή. Ναι, είναι ο κόσμος ο οποίος έχει απογοητευτεί πάρα πολύ από τους πολιτικούς στην Ελλάδα και δεν τον κατηγορώ. Έχει απόλυτο δίκιο να έχει απογοητευτεί από τους πολιτικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσες χώρες μας έχουν προσπεράσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρισκόμαστε μόνο πάνω από τη Βουλγαρία σε αγοραστική δύναμη κι εκείνη συγκλίνει γρήγορα προς εμάς. Άρα λοιπόν η αποχή είναι δικαιολογημένη και πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να εμπνεύσουμε τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι όντως όποιο σχήμα υπάρχει στον προοδευτικό χώρο πρέπει να μπορεί να πείσει ότι θα αλλάξει το ρου της ιστορίας. Ότι όντως μπορεί να αφουγκραστεί τους πολίτες.
Άρα αυτό το οποίο λείπει από το ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς η αξιοπιστία για κυβερνησιμότητα, το οποίο χρειάζεται και πολιτική πρόταση. Κάνουμε τεράστιο έργο στη Βουλή. Είμαστε μακράν το πιο παραγωγικό κόμμα στη Βουλή, αλλά δυστυχώς φτάνει επιλεκτικά και σιγά σιγά στον κόσμο. Πρέπει να συνεχίσουμε να το παρουσιάζουμε. Όντως ισχύει ότι οι βουλευτές μας έχουν βγάλει ένα τεράστιο έργο. Εμείς βγάλαμε προτάσεις για το φορολογικό, για την ακρίβεια, οι οποίες είχαν απήχηση στην κοινωνία. Αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, να αναδείξουμε ένα σύγχρονο κόμμα το οποίο μπορεί να λειτουργεί συλλογικά, αλλά πραγματικά συλλογικά, με διαφωνίες επί της ουσίας της πολιτικής..
Γ. Πίκουλας: Δύο γρήγορες ερωτήσεις για να κλείσουμε γιατί μας πιέζει η ραδιοεφημερίδα μας; Ποια είναι η άποψή σας και η θέση σας για την παραπομπή του κ. Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας; Γιατί γενικά έχουμε συνηθίσει στο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα χρόνια ένα κόμμα όπου οι διαφορετικές απόψεις ακούγονται και αξιολογούνται.
Στ. Κασσελάκης: Δεν πρόκειται να σχολιάσω, ούτε για τη συγκεκριμένη υπόθεση ούτε για άλλη υπόθεση, επειδή δεν ανήκω στο όργανο, δέβομαι τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και παραπέμπω στα όργανα για περαιτέρω σχολιασμό.
Γ. Πίκουλας: Κι άλλη μια αναφορά. Το προηγούμενο διάστημα σηκώθηκε ένα θέμα από συγκεκριμένη εφημερίδα, το Πρώτο Θέμα για την πισίνα στις Σπέτσες. Τι λέτε; Βγάλατε μια ανακοίνωση. Είναι νόμιμο και ηθικό όλο αυτό το πράγμα;
Στ. Κασσελάκης: Κοιτάξτε η πισίνα βάθους, τη μέτρησα χθες, ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά από την στάθμη, είναι σε ένα χώρο που υπήρχε δεξαμενή, μεγάλη δεξαμενή με άδεια από το 1978. Άρα αυτή η διαστρέβλωση και κατηγορία από την συγκεκριμένη εφημερίδα, που χρησιμοποίησε μάλιστα και παράνομο υλικό επειδή δεν υπήρχε άδεια πτήσης για το συγκεκριμένο drone πάνω από το σπίτι μου, από μόνη της λέει πολλά.
Αλλά ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι ο 36χρονος Στέφανος Κασσελάκης είναι η αιτία των δεινών της χώρας; Πιστεύει κανείς ότι η compact πισίνα του 20 στη θέση της προϋπάρχουσας δεξαμενής δείχνει κάτι για το που πρέπει να πορευτεί η χώρα; Δεν αποπροσανατολίζει από τα τεράστια προβλήματα του κόσμου; Μπορώ να σας πω ότι η κοινωνία στις Σπέτσες ξέρει πάρα πολύ καλά τι γίνεται από την κυβέρνηση και από τα media που τη στηρίζουν και είναι εξοργισμένη για την κοροϊδία αυτή. Και ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τι ρόλο παίζει ο καθένας, και αν θέλετε να πάμε ιστορικά επειδή με κατηγορούνε και για οικογενειακές υποθέσεις τα συγκεκριμένα μέσα, ας πάμε ιστορικά στον πατέρα του κυρίου Μητσοτάκη να συζητήσουμε για την προσφορά του δεκαετία του 60 στη χώρα και που κατέληξε.
Γ. Πίκουλας: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε, για την παρουσία σας εδώ στο πρώτο πρόγραμμα. Ελπίζουμε να τα λέμε πολύ συχνότερα. Και εύχομαι την επόμενη βδομάδα, που είναι λίγο η εβδομάδα κατά Ανδρέα Παπανδρέου, τα μπάνια του λαού, να γεμίσει μπαταρίες γιατί έρχεται μια πολύ δύσκολη και πολύ κρίσιμη πολιτικά συνέχεια.
Στ. Κασσελάκης: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.
Συνεντεύξεις