ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλώς σας βρήκα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτα απ’ όλα καλή επιτυχία την Κυριακή.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή δύναμη. Και το βράδυ έχετε την μεγάλη συγκέντρωση που ετοιμάζετε στην Αθήνα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η πρώτη μου κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα ως Πρόεδρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είναι η εμπειρία μέχρι τώρα; Γιατί έχετε κάνει τις ανοιχτές στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όσον αφορά στις ομιλίες στις συγκεντρώσεις, νομίζω είναι παρόμοιο με του συνεδρίου. Ίσως λιγότερο κομματική, από την άποψη ότι πολλοί που έρχονται να με ακούσουν ανήκουν σε άλλους χώρους. Είχαμε πάρα πολλούς από το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο που ήρθαν. Γενικά έχουμε πολύ κόσμο που έρχεται, πολύ νέο κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν μεγάλη η συγκέντρωση; Για να το προβοκάρω τώρα, γιατί διάβασα ότι στη Θεσσαλονίκη ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πιο πολύ κόσμο από ό,τι είχατε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι δεν ισχύει αυτό. Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη είχε πολύ κόσμο καθιστό ο κ. Ανδρουλάκης. Εξάλλου στα πλάνα μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Εμείς είχαμε έναν πολύ μεγάλο ανοιχτό χώρο, είχαμε πολύ κόσμο και ήταν και η δεύτερη παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη μετά από δέκα ημέρες. Αλλά δεν νομίζω ότι το βασικό στη σημερινή εποχή είναι πόσοι έρχονται σε αυτές τις ομιλίες. Αυτό φάνηκε και στις προηγούμενες εκλογές, πριν από έναν χρόνο, που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε περισσότερο κόσμο στις ομιλίες, αλλά ξαφνικά είδαμε ένα άλλο αποτέλεσμα στην κάλπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα το βράδυ θα έρθει και ο Αλέξης Τσίπρας, ακούμε. Ισχύει;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα έρθει και είναι μεγάλη μου χαρά που θα έρθει. Αλλά προφανώς δεν νοείται να υπάρχει κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης είναι σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το σπίτι του. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως ότι είναι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας άφησαν μόνο σας άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο; Ήταν επιλογή; Το ρωτάω γιατί είδαμε πολύ λίγους από τους συνεργάτες σας. Δηλαδή μιλάω για τον Νίκο Παππά, όχι τον υποψήφιο, τον Νίκο Παππά, τον βουλευτή και τομεάρχη σας και μια σειρά από άλλα κορυφαία στελέχη να μην είναι δίπλα σας ή να μην συμμετέχουν.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό. Αντιθέτως, επειδή είναι έμπειρα στελέχη και δεν είναι εκείνα τα οποία κατεβαίνουν ως υποψήφιοι, το μήνυμα από τα κεντρικά ήταν, πηγαίνετε παντού στη χώρα. Έγιναν χρεώσεις, έγιναν και θεματικές και γεωγραφικές χρεώσεις, και όλοι έχουν πάει παντού. Η Ρένα Δούρου τώρα είναι στην Κρήτη, ο Γιώργος Καραμέρος είχε πάει στην Κεντρική Μακεδονία. Άρα έχουμε σπείρει την παρουσία μας σε όλη τη χώρα και αξιοποιούμε κάθε έμπειρο στέλεχος. Και ο Νίκος Παππάς μην ξεχνάτε ότι είχε και ένα μεγάλο φόρτο εργασίας, πέρα από όλα τα άλλα, διότι άρχισαν τα ψεύδη περί κοστολόγησης προγράμματος και ούτω καθεξής. Και απαντούσαμε, απαντούσαμε ξεκάθαρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα είναι Πέμπτη απόγευμα, σχεδόν απομεσήμερο. Έχετε πάρει και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Έχετε και την αίσθηση του κόσμου. Ο στόχος παραμένει με δύο μπροστά;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύω είναι ένας απόλυτα εφικτός, αν όχι αρκετά πιθανός στόχος. Αν ο κόσμος θέλει να φτιάξει μια ισχυρή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα, να μπορεί να μην υπάρχει πλέον αυτή η αλαζονεία του 41%, αυτό το ότι ό,τι θέλω κάνω επειδή πήρα 41%. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα η επιλογή που έχει. Και η δέσμευσή μου για την επόμενη μέρα είναι επίσης ξεκάθαρη. Είναι ότι αυτός ο χώρος θα γίνει ένας πλατύς προοδευτικός χώρος όπου η κομματική επετηρίδα θα μπει σε δεύτερη μοίρα, σε δεύτερο πλάνο και η προτεραιότητα θα είναι η αξιοκρατία και η προσφορά. Νομίζω αυτό συνάδει μάλιστα και με τις αξίες της Αριστεράς, γενικότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Νέα Δημοκρατία πού εκτιμάτε ότι θα τη δούμε το βράδυ της Κυριακής;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είμαι αναλυτής...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να μην έχετε εκτίμηση για τον αντίπαλό σας...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι κάτω έως και αρκετά κάτω από το αποτέλεσμα που είχε στις ευρωεκλογές πριν από πέντε χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπροστά στο ποσοστό της 2 ή 3;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι κάνει τόσο μεγάλη διαφορά αν είναι 29 ή 30,1, γιατί στο τέλος της ημέρας ένα κόμμα που πήρε 41%, εάν φανεί ότι ένα χρόνο μετά, μετά τις αποκαλύψεις για τα Τέμπη που, παρεμπιπτόντως -και προς τιμήν του σταθμού σας και το ρεπορτάζ το οποίο κάνατε χθες το βράδυ- τώρα ξέρουμε τα ψεύδη τα οποία είχα αναδείξει μάλιστα και στην τελευταία μας συνέντευξη εδώ στο στούντιο για την εμπορική αμαξοστοιχία και ούτω καθεξής. Έχει δει, νομίζω, πολύς κόσμος ο οποίος ανήκει στη μειοψηφία που ευημερεί -και το έχω πει μάλιστα και σε ομιλία μου σε άλλη συνέντευξη, ότι δεν είναι το 1% που ευημερεί στη χώρα μας- είναι ένα 20% που ευημερεί στη χώρα μας. Ένα 80% είτε είναι στάσιμο είτε με την ακρίβεια ροκανίζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα κι αυτό.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το 20% όντως ψηφίζει Νέα Δημοκρατία. Διότι έτσι όπως έχει φτιαχτεί η οικονομία μας σήμερα, υπάρχει ένα σύστημα όπου είναι συγκεντρωτικός ο πλούτος και προφανώς βολεύει αυτή τη μάζα του κόσμου. Αυτή λοιπόν η μερίδα του κόσμου, αυτό το 20%, δεν είναι υπερήφανο για την κατάλυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Δεν είναι υπερήφανο όταν βλέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας να λέει ότι πρέπει να ενημερώσει την Ανεξάρτητη Αρχή. Και μετά η Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία άλλαξε την ολομέλεια της με απόφαση του πρωθυπουργού, έχει φιμώσει τον κύριο Ράμμο στην ουσία, να λέει δεν χρειάζεται να καλέσουμε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου το ερώτημα. Βάζετε μια σειρά από θέματα. Τότε γιατί έχει τόσο μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία από εσάς, ακόμα κι αν τα νούμερα έρθουν όπως μας τα λέτε; Δηλαδή, να το πω χοντρικά, αν πάρετε εσείς κάπου κοντά στο 20 κι η Νέα Δημοκρατία πάει στο 30. Άλλα λένε οι δημοσκοπήσεις, αλλά παίρνω ως υπόθεση εργασίας τη δική σας...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί. Γιατί έχει μοιράσει πάρα πολύ χρήμα. Έχει μοιράσει πάρα πολύ χρήμα και έχει μαύρα κονδύλια, όπως φαίνεται από το χρέος της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι αργυρώνητοι;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει σίγουρα μια μερίδα -δεν πρόκειται να χρωματισμό όλους τους ψηφοφόρους. Προφανώς υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι οι οποίοι ανήκουν στον χώρο της Δεξιάς, της καραμανλικής Δεξιάς και ούτω καθεξής, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με το πόσο στυγνό και ανάλγητο έχει γίνει αυτό το κράτος, αυτή η διακυβέρνηση της παράταξής τους. Αυτό όμως που βλέπει κανείς είναι συγχρόνως ότι το χρέος της Νέας Δημοκρατίας το διπλασίασε ο κύριος Μητσοτάκης από τότε που ανέλαβε ως πρόεδρος. Δεν γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης πώς εξυπηρετείται αυτό το χρέος. Δεν το παρουσιάζουν δημόσια όσο, συγχρόνως, διώχνεται κόσμος, χάνει τα διαμερίσματα, το σπίτι του. Αυτή είναι η κατάσταση. Και έχουμε έναν -το έχω πει εκατό φορές για τον Αμερικάνο σύμβουλο του- ο οποίος τώρα παραδέχεται ο κ. Σκέρτσος ότι είναι συνεργάτης και όχι ένας εθελοντής. Δεν ξέρουμε πώς πληρώνεται, δεν δείχνει τιμολόγια. Πώς είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία να πληρώνει για την πιο ακριβή καμπάνια; Έχει την πιο ακριβή καμπάνια στην online...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πληρώνονται κανονικά, έχει σύμβαση, εκδίδονται τιμολόγια...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εάν είναι τόσο καθαρά τα πράγματα, να τα παρουσιάσει. Και στο τέλος της ημέρας, εκείνοι κυβερνούν. Πέντε χρόνια κυβερνούν. Και είμαστε λοιπόν στη χώρα, μια μικρή χώρα στην Ευρώπη που έχει το πιο υπερχρεωμένο κόμμα σε όλη την Ευρώπη -όχι κατά κεφαλήν, ονομαστικά- το πιο υπερχρεωμένο κόμμα και κάνει και την πιο ακριβή online καμπάνια από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στη Γερμανία. Στο Google μόνο έχει δαπανήσει παραπάνω από όλα τα ελληνικά κόμματα μαζί. Και ο ελληνικός λαός πρέπει να αναρωτηθεί και επιτρέψτε μου να τελειώσω αυτή τη φράση: πρέπει να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να αλλάξει κάτι στην πατρίδα μας εάν έχουμε αποκτήσει ανοσία με το μαύρο χρήμα; Εκεί αρχίζει αυτή η βρωμιά, αυτό το σάπιο σύστημα αρχίζει από το μαύρο χρήμα στην πολιτική και γι’ αυτό το λόγο τόσα χρόνια στην ΕΟΚ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τόσα κονδύλια και στήριξη από την Ευρώπη, δεν έχουμε πετύχει ποτέ σύγκλιση. Και αντ’ αυτού μερικές οικογένειες έχουν πλουτίσει και πολλές πολιτικές οικογένειες έχουν πλουτίσει πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχομαι στα οικονομικά σας, ως προτάσεις. Να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο πια. Θυμάμαι την εξαγγελία σας για αύξηση 5% στις δαπάνες για την Υγεία. Μιλάμε για περίπου 10-11 δισεκατομμύρια παραπάνω. Από πού θα βρεθούν αυτά και πώς μπορεί ένα...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ένα κομμάτι θα έρθει από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 5% παραπάνω; Γιατί 5% είναι οι δαπάνες για την Υγεία λίγο παραπάνω είναι…
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σε βάθος τριετίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε για 10,5-11% περίπου του ΑΕΠ για την Υγεία...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα νούμερα σας είναι σωστά. Σε βάθος τετραετίας πρέπει απόλυτα να γίνει αυτό. Και υπάρχουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί. Άλλες χώρες που δεν έχουν ζητήματα νησιωτικότητας, που δεν έχουν τα ζητήματα αποκέντρωσης που έχουμε εμείς, δαπανούν πάνω από 28 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία. Εμείς μόνο 4,8 αντλούμε από εκεί. Άρα λοιπόν και το δεύτερο κομμάτι πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός είναι ότι αυτή η ερώτηση «πού θα βρει τα χρήματα;» ανήκε κυρίως σε μία μνημονιακή εποχή, που έπρεπε να χτίσουμε την κεφαλαιακή μας βάση από μηδέν ευρώ στα σημερινά 37 δισ. Σήμερα όντως υπάρχει ανάπτυξη. Διαφωνώ με τη διάχυση της ανάπτυξης στην οικονομία, αλλά όντως υπάρχει ανάπτυξη. Το κράτος έχει πολύ μεγάλο κομμάτι φόρων ως προς το ΑΕΠ του από τα έσοδα του και κυρίως έμμεσων φόρων, που είναι οριζόντια και άδικη. Άρα λοιπόν η ερώτηση πρέπει να είναι η εξής: Πού πάνε τα χρήματα; Γιατί πληρώνουμε τόσα πράγματα, τόσους φόρους, έχουμε τόση ακρίβεια; Δεν μένει τίποτε τέλος του μήνα και δεν έχουμε δημόσια Υγεία. Και όταν μιλάμε για την απόδοση της δαπάνης στην Υγεία, μιλάμε για θετική απόδοση όπως και στην Παιδεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε όμως το σύνολο, γιατί ακούγεται ωραίο, χαϊδεύει αυτιά η πρότασή σας, λέει και η κυβέρνηση. Λέτε λοιπόν: πέντε δισεκατομμύρια παραπάνω από ό,τι δίνουμε σήμερα για την Υγεία, διπλασιασμός των κονδυλίων. Λέτε την κατάργηση του ΦΠΑ. Λέτε τον 13ο και τον 14ο μισθό. Φτιάχνεται ένας λογαριασμός -διαφωνείτε με την κυβέρνηση- φτιάχνεται ένας λογαριασμός, όμως. Λέτε θα τα καλύψουμε από την υπερφορολόγηση, τη φορολόγηση των υπερκερδών...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι ακριβώς αυτό το οποίο λέμε. Υπάρχουν δύο προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει, μέσα στις οποίες δεν υπάρχουν αυτοί οι στόχοι στους οποίους αναφέρεστε. Αυτοί είναι οι κυβερνητικοί στόχοι που θα γίνουν προτεραιότητα όταν εμείς κυβερνήσουμε τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό να το καταλάβω: θα κάνετε αύξηση 5%, Θα διπλασιάσετε ή δεν θα διπλασιάσετε τις δαπάνες για την Υγεία;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εννοείται θα τις διπλασιάσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μιλάμε όμως για έξτρα 5,5 με 6 δισ. το χρόνο...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δώστε μου λίγο χρόνο να το ολοκληρώσω. Το πώς αξιοποιούμε τα έσοδα της χώρας μας, είναι μεγάλη προτεραιότητά μας. Εμείς λοιπόν, προτεραιοποιούμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί; Διότι αυτή τη στιγμή 40% της δαπάνης στην Υγεία είναι ιδιωτική, το οποίο είναι γύρω στα 8 δισ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα τα κλείσετε τα ιδιωτικά;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γύρω στα 6 δισ., συγγνώμη, είναι οι δαπάνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα κλείσετε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Όταν λοιπόν από αυτά τα 6 δισ. που είναι η ιδιωτική δαπάνη, μπορείς να τα έχεις από το Δημόσιο με καλή ποιότητα Υγείας, είναι μια φοροελάφρυνση. Τι κάνει αυτό; Φέρνει τεράστια ανάπτυξη στη χώρα. Άρα λοιπόν αυτοί θέλουν...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτό σημαίνει συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που παρουσιάζει μια ανάπτυξη. Έχει θέσεις εργασίας, γιατρούς, νοσηλευτές.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα κομμάτι του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, το οποίο θα έπρεπε να μπορούσε να καλυφθεί από τη δημόσια Υγεία που θα είναι δικαίωμα. Αυτό πάει να πει προοδευτική πολιτική. Αυτό είναι μέρος της φιλοσοφίας μας. Το ίδιο είναι και το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν συμφωνούμε τα ολιγοπώλια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Θέλουμε ένα πλαφόν 5% στο κέρδος στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο δεν έχει καν δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αυτό λοιπόν παράγει μεγάλη ανάπτυξη, γιατί δίνει μια ανάσα στον κόσμο. Το ίδιο λέμε και για καρτέλ στις τράπεζες, για τα υπερκέρδη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για συγκεκριμένο στόχο...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για την ακρίβεια, έχουμε καταθέσει μια πρόταση νόμου. Έχει κόστος, με το οποίο συμφωνούμε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στα 2,7 δισ. ευρώ. Έχουμε προτείνει αντίβαρα γι’ αυτό, είναι ένα προσωρινό μέτρο, μια τόνωση...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση, όμως;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στο 0%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άλλο;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Περιλαμβάνει το πλαφόν στο ρεύμα. Περιλαμβάνει έναν Τειρεσία για τις εταιρείες που αισχροκερδούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν περιλαμβάνει κατάργηση...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Περιλαμβάνει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 5.5 δισ. της Υγείας δεν τα περιλαμβάνει...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν τα περιλαμβάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω γιατί 6 δισ. της Υγείας είναι 2 ΕΝΦΙΑ και κάτι. Ο φόβος λοιπόν που υπάρχει, αυτό που σας λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι αυτό που παρουσιάζετε, στο σύνολό του, δεν βγαίνει.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Λοιπόν, πάμε ένα ένα, εντάξει; Ο κ. Μητσοτάκης θα το πει αυτό, γιατί θέλει όλη η κοινωνία μας να είναι μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, να μπορεί να δει ένα food pass, ένα market pass, μια επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και να σε έχει εξαρτημένο, να του λες ευχαριστώ. Εμείς, -ειρωνικά εδώ αν το σκεφτεί κανείς- έχουμε πιο φιλελεύθερη πολιτική από εκείνον, σε αυτό. Εμείς θέλουμε να δώσουμε την επιλογή και τη δύναμη στον καταναλωτή, με έμφαση στον πιο αδύναμο συμπολίτη μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη φιλοσοφία την καταλαβαίνω, τον λογαριασμό ψάχνω.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει πρώτα να μπορώ να εξηγήσω, όμως. Γιατί αν είναι να απαντάω στα ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας που είναι -το να πεις ένα ψέμα, το λες με μια πρόταση. Το να εξηγήσεις ένα ολόκληρο κυβερνητικό πρόγραμμα, θέλει χρόνο να το αναλύσεις. Άρα λοιπόν πρέπει ο κόσμος να τα διαβάσει, να ακούσει σταδιακά. Για την ακρίβεια, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε: 2,7 δισ. το κόστος, 3,2 δισ. τα αντίβαρα. Είναι προσωρινή τόνωση της οικονομίας με έμφαση στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. 500 εκατομμύρια πλεονασματικό. Ποια είναι τα αντίβαρα; Είναι η ειδική εισφορά στις τράπεζες, στα υπερκέρδη τους, και στις εταιρείες ενέργειας.
Υπάρχει μια άλλη πρόταση νόμου που είναι η προοδευτική φορολογική κλίμακα που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε, να ,φέρουμε εις πέρας. Αυτό θα φέρει ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας, γιατί τονώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όταν μειώνεις τον φόρο στα νομικά πρόσωπα, που έχουν κέρδος μέχρι 220.000 ευρώ, από το 22% στο 17%, και μετά αυξάνεις, δίνεις μια μικρή αύξηση στα νομικά πρόσωπα με κέρδος παραπάνω από 220.000...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου λίγο να δούμε...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τώρα με διακόπτετε στη μέση της ανάλυσης. Δεν μπορώ να εξηγήσω τα νούμερα αν με διακόπτετε στη μέση της ανάλυσης...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το νούμερο που είπατε θέλω να σας διακόψω. Είπατε ότι θα βάλω το πλαφόν, θα βάλω τον φόρο στις τράπεζες και στις εταιρείες ενέργειας. Το ερώτημά μου είναι: τη δεύτερη χρονιά...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω πει ότι είναι μια προσωρινή τόνωση της οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βάλετε λοιπόν έναν φόρο στα υπερκέρδη. Αυτό, την πρώτη χρονιά θα σας αποφέρει ένα έσοδο.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν δεν έχουν υπερκέρδη τη δεύτερη χρονιά...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη δεύτερη χρονιά, που δεν θα έχουν υπερκέρδη...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τότε πάει να πει ότι θα έχει ομαλοποιηθεί το σύστημα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη δεύτερη χρονιά, που δεν θα έχουν υπερκέρδη, δεν θα έχουν να σας δώσουν τα χρήματα για να κάνετε τη χρηματοδότηση που λέτε, γιατί τη δεύτερη χρονιά, με την υπερφορολόγηση, δεν θα έχουν υπερκέρδη.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ακούστε λίγο. Ακούστε τι λέτε: ότι αν τη δεύτερη χρονιά δεν έχουν υπερκέρδη, τι πάει να πει αυτό; Ότι θα υπάρχει λιγότερη ακρίβεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Ότι θα τους τα έχετε πάρει με τον φόρο και θα έχουν να σας γράψουν στον ισολογισμό τους ότι πια, τη δεύτερη χρονιά, δεν έχω τόσα κέρδη όσα είχα, γιατί σου πλήρωσα φόρο. Άρα τη δεύτερη χρονιά δεν έχεις να μου πάρεις.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο φόρος δεν αφαιρείται από τον φόρο. Δεν δουλεύουνε έτσι τα λογιστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εταιρεία στο τέλος δεν θα φτιάξει τη θέση της, δεν θα πει ότι, ξέρεις κάτι, τόσα κέρδη έχω...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν αφαιρείς τον φόρο από τον φόρο. Δεν δουλεύει έτσι το λογιστικό σύστημα της χώρας. Προφανώς και δεν δουλεύει έτσι. Υπάρχει ένα κέρδος για το ‘23, θα υπάρξει μια έκτακτη εισφορά. Τέλος. Το ‘24 θα υπάρξει ένα λογιστικό κέρδος. Και αν έχει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εισφορά δεν θα υπολογιστεί αφού το κέρδος πια... Όταν η εταιρεία θα έχει πληρώσει τα χρήματα, το κέρδος αυτό που θα έχει τη δεύτερη χρονιά, πού θα είναι;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο φόρος μπαίνει στο κέρδος προ φόρων. Άρα λοιπόν δεν μπαίνει φόρος στο κέρδος μετά τον φόρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εταιρεία δεν έχει μια λειτουργία; Δεν χρειάζεται κάποια έξοδα κάθε χρόνο; Αυτά τα έξοδα δεν περιλαμβάνουν και τους φόρους;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι δεν περιλαμβάνουν τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία βγάζουν ένα κέρδος προ φόρων το οποίο φορολογείται, δεν περιλαμβάνουν τον φόρο. Έτσι δουλεύουν όλες οι επιχειρήσεις. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι θέμα ρευστότητας. Εμείς λέμε για μια έκτακτη εισφορά στον φόρο που υπήρχε στην προηγούμενη χρονιά, με τα υπερκέρδη τους. Άρα λοιπόν, αν έχουν άλλο κέρδος το 2024, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά αν δεν υπάρχουν υπερκέρδη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θα βρείτε τα λεφτά αν δεν υπάρχουν υπερκέρδη;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν δεν υπάρχουν υπερκέδρη, τι πάει να πει; ότι έχει ομαλοποιηθεί το σύστημα. Για την Υγεία...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θα βρείτε τα λεφτά;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας έχω πει ότι υπάρχει ένα κομμάτι -επειδή θα είναι ποιοτική η Υγεία μας και η περισσότερη δαπάνη μάλιστα θα πάει στους μισθούς των νοσηλευτών, των υγειονομικών και των γιατρών. Μαζί λοιπόν με τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης στην Υγεία, θα υπάρχει ένα κομμάτι τόνωσης της οικονομίας από ανάπτυξη, από κατανάλωση. Άρα υπάρχει μια θετική ανακύκλωση.
Το δεύτερο κομμάτι για την Υγεία είναι ότι το κόστος με την πρόληψη, με τη στελέχωση μακροπρόθεσμα σε ένα κράτος, είναι μικρότερο από το να μην το κάνεις. Άρα λοιπόν, το θέμα είναι ότι έχουμε ένα μαξιλάρι. Το αξιοποιούμε για μια προτεραιότητα, όπως είναι η δημόσια Υγεία, η οποία κρατάει έναν πληθυσμό εν ζωή, κρατάει έναν πληθυσμό να είναι πιο παραγωγικός; Ή αφήνουμε να πληρώνουμε πολύ ακριβές αεροδιακομιδές και να χάνουμε τους μπαμπάδες μας και τις μαμάδες μας, τις γιαγιάδες μας; Και αν τύχει να είμαστε βουλευτής, το μαθαίνει όλος ο κόσμος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένω στο ερώτημα: Πού θα τα βρείτε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πληρώνουμε φόρους, δεν υπάρχει σπατάλη, δεν υπάρχει μαξιλάρι; Η χώρα μας έχει χρήμα. Το θέμα είναι πώς το αξιοποιούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 5,5 δισ. είναι πάρα πολλά λεφτά, κύριε Πρόεδρε, σας είπα, σας έφερα ένα παράδειγμα, είναι δυόμισι ΕΝΦΙΑ...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν, θέλετε να μου πείτε ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυόμισι δεν είναι, αλλά είναι δύο και κάτι για να ακριβολογήσω.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η τεράστια σπατάλη που υπάρχει, δυόμισι δισ., στα ψηφιακά έργα που ελέγχει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακόσια έργα σε δέκα εταιρείες, τα δισεκατομμύρια υπερκέρδη των καρτέλ που υπάρχουν στις τράπεζες και στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα μπορούσε να ήταν στις τσέπες του ελληνικού λαού και του κράτους….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις τράπεζες τις βγάλαμε έξω, τις βάλαμε στο ΦΠΑ και στα υπόλοιπα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας απαντάω και δεν αφήνετε να ολοκληρώσω. Άρα λοιπόν δεν μπορώ να απαντήσω μια ερώτηση, δεν μπορώ να ολοκληρώσω. Άρα πείτε μου, αν θέλετε να απαντήσω ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως και θέλω να απαντήσετε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συνεχίζω λοιπόν. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κράτους από τις αναπτυξιακές εταιρείες που είναι στην περιφέρεια, που υπάρχει μεγάλη σπατάλη, μέχρι μερικούς τομείς που είναι ολιγοπώλια. Αυτά λοιπόν τα ολιγοπώλια, με την αισχροκέρδεια, πρέπει να σπάσουν και να είναι πλεόνασμα στο κράτος. Συγχρόνως, υπάρχει κάθε χρόνο πολύ μεγάλη φορολόγηση. Είναι θέμα προτεραιότητας. Εάν θέλω να φτιάξω ένα φαραωνικό έργο κάπου ή εάν θέλω να στελεχώσω το ΕΣΥ για να μπορέσει η γιαγιά και ο παππούς, τα παιδιά μας να έχουν δημόσια Υγεία ως δικαίωμα, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: προτιμώ το ΕΣΥ.
Πιστεύω ότι κάνοντας αυτό σε ένα βάθος χρόνου, μια πενταετία, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης που θα συνεισφέρει σε αυτά τα κονδύλια, όπως είπα, μαζί με την ανακύκλωση του χρήματος από την τόνωση, από την φοροελάφρυνση την έμμεση, -δεν είναι φοροελαφρύνση, είναι τόνωση στο πορτοφόλι του Έλληνα- συν τους μισθούς, τους αυξημένους μισθούς του νοσηλευτικού προσωπικού, του υγειονομικού προσωπικού, θα δείτε ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρχει πλεόνασμα στη χώρα. Θα υπάρχει ένας πιο παραγωγικός λαός, αλλά θα υπάρχει λιγότερη δαπάνη στην αντιμετώπιση της ασθένειας, στα έκτακτα συμβάντα και ούτω καθεξής και θα υπάρχει μια πολύ καλύτερη κοινωνική βάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται ωραίο, αλλά είμαστε ένας λαός ταλαιπωρημένος από τα μνημόνια, ταλαιπωρημένος από ότι ζήσαμε πάρα πολλά...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω από μια δεκαετία, ταλαιπωρηθήκαμε με τα μνημόνια.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει γι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Το ερώτημα είναι -τώρα μην ανοίξουμε αυτή την κουβέντα γιατί υπάρχει- και η χώρα ήταν έτοιμη το ‘15 να βγει από τα μνημόνια, πήραμε ένα τρίτο μνημόνιο….
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν ισχύει αυτό, συγγνώμη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνω στο ερώτημα αυτό...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα στερεότυπο, το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει… Συγγνώμη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήταν έτοιμη η χώρα; Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από τα μνημόνια το 2015. Είχε η χώρα μαξιλάρι το 2015; Πώς θα βγεις από τα μνημόνια να βγεις στις αγορές, αν δεν έχεις μαξιλάρι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τι έγινε το ‘15 ας το αφήσουμε γιατί κρίθηκε από τις εκλογές...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε μαξιλάρι η χώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα δεν είχε μαξιλάρι, αλλά το παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το ξέρουμε όλοι και είναι θετικό, με την υπερφορόληγηση, βέβαια...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί, δεν υπήρχε υπερφορολόγηση πριν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως. Αλλά θα γυρίσω στην...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι άλλοι όμως έκαναν υπερφορολόγηση και μηδέν στα Ταμεία. Άρα, να λέμε την αλήθεια όμως: η χώρα δεν θα έβγαινε από τα μνημόνια τον Γενάρη του ‘15, διότι δεν είχε μαξιλάρι για να μπορέσει να βγει στις αγορές. Είναι τόσο απλό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, το τρίτο μνημόνιο κόστισε 100 δισεκατομμύρια….
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το τρίτο μνημόνιο θα υπήρχε ούτως ή άλλως από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με μαθηματική ακρίβεια. Η ερώτηση είναι: ποιος έκανε χρηστή διοίκηση; Διότι ήταν άλλα δύο μνημόνια από πριν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Πέντε χρόνια ταλαιπωρήθηκε ο λαός και άφησαν μηδέν στο τέλος της ημέρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε τώρα, γι’ αυτό σας ρωτώ. Γιατί μου λέτε για χρηστή διοίκηση. Η χρηστή αυτή διοίκηση οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει στο 17% και να είστε εσείς σήμερα Πρόεδρός του...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η χρήστη διοίκηση οδήγησε στο 31%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο 31, έχετε δίκιο.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άλλο το τι έγινε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλο τα χρήματα τα οποία μοιράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω covid και η προπαγάνδα που έστησε ο κ. Μητσοτάκης και τα φίλα προσκείμενα Μέσα. Και τα ψέματα για τα Τέμπη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε λοιπόν υπερφορολόγηση, που το ίδιο το κόμμα σας παραδέχεται. Επειδή αυτή φοβόμαστε, γι’ αυτό σας κάνω αυτά τα πιεστικά ερωτήματα. Και επιμένω σε αυτό της Υγείας, γιατί αισθάνομαι ότι δεν πήρα απάντηση. Είναι λοιπόν πεντέμισι δισ. τον χρόνο. Στην τετραετία…
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πήρατε απάντηση. Σας είπα: υπάρχει Ταμείο Ανάκαμψης...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα με αφήσετε να έχω κι εγώ ένα κριτήριο αν παίρνω απάντηση. Εσείς θα τη δώσετε, εγώ μπορώ να την κρίνω. Λέω λοιπόν: τα 22-22,5 δισεκατομμύρια της Υγείας σε βάθος τετραετίας...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 22,5;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι πέντε τον χρόνο παραπάνω, πεντέμισι, τόσο βγαίνει κ. Πρόεδρε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι κάθε χρόνο αυτό, πρέπει να στελεχώσουμε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύξηση των δαπανών για την υγεία 5% του ΑΕΠ... μέσα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μέσα σε βάθος τετραετίας. Και το βασικό πράγμα να σας πω, επειδή αυτή η σύγκριση, το ΑΕΠ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο είναι αυτό που λέτε τώρα…
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, αυτό είχα πει. Πρέπει να επενδύσουμε ένα ποσό ανάλογο του 5% του ΑΕΠ, είχα πει. Εντάξει; Δεν λέω ότι το αυξάνουμε κάθε χρόνο κατά 5%, αλλά πρέπει να επενδύσουμε αυτό. Και, ούτως ή άλλως, αυτή η σύγκριση είναι σε λάθος βάση. Να σας πω γιατί; Διότι το ΑΕΠ αυξάνεται και μειώνεται κάθε μέρα, κάθε χρόνο. Εάν έχουμε μια τεράστια ύφεση και η οικονομία καταρρεύσει, κρατώντας τις δαπάνες στην Υγεία σταθερές, θα αυξηθεί το ποσοστό της Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Άρα το βασικό δεν είναι τόσο πολύ ποιο είναι το θεωρητικό ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ποιο είναι το πρόγραμμά σου για την Υγεία. Τι θα πληρώσεις στους γιατρούς,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού θα βρεις για να το υλοποιήσεις;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως και επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων. Είναι θέμα πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι επίσης και θέμα δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας. Διότι όταν πληρώνεις λιγότερο ως ένας απλός Έλληνας που δεν έχει την τύχη να έχει τόσα χρήματα, να μην ενδιαφέρεται για την ιδιωτική κλινική, όταν πληρώνεις λιγότερο στην ιδιωτική Υγεία, πάει να πει ότι μπορείς να καταναλώσεις αλλού. Έτσι δεν είναι; Άρα λοιπόν, η οικονομία δεν είναι ένα στατικό εξέλ, δεν είναι κάτι το οποίο βάζεις αυτό και βγαίνει εκείνο. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και επιλογών. Και έχουμε και ευρωπαϊκά κονδύλια γι’ αυτά. Και στο τέλος της ημέρας τι σόι ανεπτυγμένη χώρα είμαστε εάν δεν κρατάμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες εν ζωή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Τώρα είπατε σόι και με πάτε στην ιστορία του πόθεν έσχες.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τι σχέση έχει η Υγεία με το πόθεν έσχες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εξέλ έχει σχέση.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Α, ακόμα να το πάρουμε πίσω από τον κύριο Μητσοτάκη το εξέλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, πρώτα απ’ όλα, και θέλω να το κάνουμε σαν ερώτηση και να είναι μια σαφής απάντηση. Είδα και ανακοινώσεις δικές σας και το ρεπορτάζ του συναδέλφου, του κ. Δημάδη, για μια καινούργια εταιρεία...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έξω στην οικεία μας στην Αμερική, η οποία μισθώνεται και εξυπηρετεί την υποθήκη της κανονικά. Η εταιρεία αυτή είναι -είναι ψευδής η αναφορά του δημοσιογράφου. Διότι το σπίτι αυτό ανήκει σε μένα στο τέλος της χρονιάς και το έχω δηλώσει κανονικά και μάλιστα έχω δηλώσει κάθε κομμάτι του ακινήτου, τα μισθώματα του, τον δανεισμό του κανονικά. Και νομίζω κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται εδώ πέρα. Έχουμε ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο σε διατεταγμένη υπηρεσία...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τώρα με διακόπτετε στη μέση αυτού που λέω...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημά μου. Θέλω να σας αφήσω να πείτε ό,τι θέλετε, και το βλέπετε. Και να μιλήσουμε και για την οικονομία και το κάναμε εκτενώς. Αλλά σας βάζω ένα ερώτημα. Αν δεν θέλετε να το απαντήσετε, πείτε το μού. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: επειδή έχουμε μια καινούργια εταιρεία, Wolsy, αν την λέω καλά, δεν τη θυμάμαι, δεν την έχω συγκρατήσει… Αυτή είναι δίκη σας εταιρεία;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας απαντώ ότι στο τέλος της χρονιάς, στο τέλος -ναι- αλλά στο τέλος της χρονιάς...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και σήμερα δική σας εταιρεία;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στο τέλος της χρονιάς, το ακίνητο αυτό είναι στο όνομά μου. Και αυτή η εταιρεία στην οποία αναφέρεστε ήταν ένα κομμάτι της OSIOS LLC, την οποία την έχω δηλώσει. Το σπίτι είναι στο όνομά μου, το έχω παρουσιάσει δημόσια. Και η ερώτηση είναι: τα σπίτια των άλλων τα ξέρουμε; Γιατί εγώ έχω παρουσιάσει τις τρέχουσες καταστάσεις το 2023.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε λίγο τη διαδρομή και μετά να μου πείτε και για τα σπίτια των άλλων. Είναι και δικαίωμά σας και υποχρέωσή μου να σας δώσω τον λόγο. Αλλά, αυτό το σπίτι που έχετε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον σύζυγό σας είναι ένα σπίτι το οποίο αγοράζετε, μεταβιβάζετε σε αυτή την εταιρεία και μετά περνάει πάλι στο όνομά σας. Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Είναι στο όνομά σας.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας έδειξα και πριν τη φωτογραφία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα που βάζω είναι: αυτή η εταιρεία, που μας είπατε είναι μια δική σας εταιρεία, σήμερα, είναι ενεργή;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι ενεργή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει μεταβιβαστεί και αυτή, έχει κλείσει;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ακούστε, να σας πω κάτι; Δεν αφορά τον Έλληνα πολίτη αυτό. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η καραμέλα, αυτή η εταιρεία κλπ. Λες και είμαι εγώ στις Ηνωμένες Πολιτείες στις οποίες έχω πάρει ένα ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Ήταν ένα μέρος...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς το ανοίξατε αυτό το θέμα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν το άνοιξα εγώ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είπατε ότι «είμαι διαφανής, δεν έχω να κρύψω τίποτα και έχω να δώσω απαντήσεις στα πάντα». Επ’ αυτού ρωτώ.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ωραία. Άρα λοιπόν, υπήρχε μία εταιρεία η οποία ανήκει στην OSIOS LLC που τη δήλωσα, η οποία είχε το σπίτι στο όνομά της για λίγους μήνες και μετά επέστρεψε στο όνομά μου. Και δεν είναι δύο εταιρείες, είναι μία. Εντάξει; Ανήκει εξ ολοκλήρου στην OSIOS LLC, που τη δήλωσα. Τι άλλαξε η ζωή του Έλληνα τώρα; Πείτε μου, τι άλλαξε τη ζωή του Έλληνα; Απολύτως τίποτα.
Ξέρει ο Έλληνας το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού για το ‘23; Όχι. Ξέρει το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού το ‘22; Όχι. Ξέρει ο Έλληνας το πόθεν έσχες οποιουδήποτε πολιτικού στην Ελλάδα που είναι υπόχρεος για το ‘22 και το ‘23; Όχι. Ο κύριος πρωθυπουργός, απ’ ό,τι διαβάζω, έχει αγοράσει στο Ζαγόρι μία οικία με ένα ακίνητο, το οποίο είναι 60 τετραγωνικά, 60 ευρώ το τετραγωνικό. Να μου βρει κι εμένα τέτοιο, να πάω να αγοράσω κι εγώ. Λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να έχεις ένα ολόκληρο σύστημα απέναντι σου, να σε στοχοποιεί έναν νέο άνθρωπο, που ούτε καν ζούσε στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, που δεν έχει πάρει ένα ευρώ από το δημόσιο χρήμα. Και γιατί με φοβούνται τόσο πολύ; Γιατί με φοβούνται τόσο πολύ; Οι ίδιοι άρχισαν να λένε πόθεν έσχες, πόθεν έσχες, πόθεν έσχες για να αποπροσανατολίσουν από το έγκλημα Τεμπών και από την ακρίβεια. Από το γεγονός ότι έχουμε καταθέσει προτάσεις ακρίβειας και τους ρωτάει ο κόσμος γιατί δεν βάζεις πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κουβέντα μας, πάντως, έγινε για...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να ζητήσει ο ελληνικός λαός από τη Νέα Δημοκρατία το πώς πληρώνει την καμπάνια της και το πώς ρυθμίζει το χρέος της. Εκείνοι κυβερνούν, εκεί είναι το πολιτικό χρήμα, εκείνη η βρωμιά. Έξω από μένα αυτή η λάσπη. Την επιστρέφω εξολοκλήρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λοιπόν που λέω είναι ότι στη σημερινή μας κουβέντα, -γιατί γι’ αυτή μπορώ να μιλήσω- γι’ αυτό άρχισα με τα οικονομικά, ζήτησα το πρόγραμμά σας, την ακρίβεια, την Υγεία, μιλήσατε για τα Τέμπη. Και τώρα έρχομαι σε αυτό που εσείς ανοίξατε. Γιατί το πόθεν έσχες σας εσείς δεσμευτήκατε ότι θα το δώσετε πριν τις ευρωεκλογές. Και το κάνατε. Και να το ρωτήσω και πολιτικά μιας και το θίξατε -μετά θα επιστρέψω στα στοιχεία. Ήταν σωστή πολιτικά η κίνηση να το δημοσιοποιήσετε τη Δευτέρα το απόγευμα, πέντε μέρες πριν τις εκλογές; Μήπως στρέψατε εσείς ο ίδιος με τη δική σας κίνηση...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός στη διακαναλική του συνέντευξη με στοχοποίησε με αυτό. Και μετά, αυτή την εβδομάδα, έρχεται και λέει ότι εγώ το επέλεξα. Άλλο ένα ψέμα, άλλη μια κοροϊδία. Επιτέλους ο ελληνικός λαός να απαιτήσει από τα πολιτικά τζάκια να λογοδοτήσουν, είτε πρόκειται για τη συγκάλυψη στα Τέμπη είτε πρόκειται για το πώς έχουν πλουτίσει μες στην πολιτική. Το πόθεν έσχες, σας απαντώ ξεκάθαρα, το πόθεν έσχες… Να τα ανοίξουν, να τα ανοίξουν, να ανοίξουν την πλατφόρμα, να πάμε όλοι μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανοιχτή είναι, λέει η κυβέρνηση...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι ανοιχτή. Να ανοίξουν την πλατφόρμα για το ‘23. Εγώ έδωσα όλα μου τα στοιχεία για όλο το ‘23. Να ανοίξουν την πλατφόρμα για όλους μας. Εντάξει; Και να πάμε να τα καταθέσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το pothen.gr, γι’ αυτούς που καταθέτουν πρώτη φορά, είναι ανοιχτή. Η άλλη πλατφόρμα, έχετε δίκιο, δεν είναι ανοιχτή, αλλά μπορείτε να το καταθέσετε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα έχω παρουσιάσει όλα. Αντί να παρουσιάσω τη μισή χρονιά, παρουσίασα όλη τη χρονιά και του συζύγου μου, αντί να παίζω τα παιχνιδάκια τους, τι κρύβω για το σύζυγό μου και ούτω καθεξής. Λοιπόν, να ανοίξουν την πλατφόρμα. Όλοι μαζί, την ίδια στιγμή, να δείξουμε στον λαό τα στοιχεία μας. Εκείνοι κυβερνούν για πέντε χρόνια, εκείνοι δεν έχουν καταθέσει πόθεν έσχες για δύο χρόνια. Εγώ είμαι διάφανος. Όλοι ξέρετε πού μένω, όλοι ξέρετε πού ζω. Αν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματά μου στη ναυτιλία, μπορείτε να πάτε στον NASDAQ, στην επενδυτική εταιρία, να δείτε τα αποτελέσματα που είχα βγάλει. Το 2022, 50 εκατομμύρια δολάρια κέρδος τους έβγαλα, 41,8 εκατομμύρια κέρδος.
Ο κ. πρωθυπουργός για δυόμισι χρόνια στην τράπεζα, εδώ στην Ελλάδα, που μεταφέρθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζημιές έβγαλε. Και μετά για ενάμιση χρόνο ήταν άεργος μέχρι να βρει καταφύγιο στη Βουλή, ως κληρονομικό δικαίωμα. Συγγνώμη κιόλας, αλλά επιτέλους αυτή η χώρα να καταλάβει τι λέμε εδώ πέρα. Ένα σύστημα ολόκληρο το οποίο έχει πλουτίσει στις πλάτες του ελληνικού λαού, φοβάται έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει να κολλήσει σε τίποτα. Δεν τον έχει κανείς. Τιμή μου λοιπόν που με στοχοποιούν. Τιμή μου που θέλουν να με ελέγξουν τόσο πολύ. Εγώ θα συνεχίσω να παλεύω όσο είμαι όρθιος με τη δύναμη του κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλες εταιρείες, εκτός από τις δύο που κάναμε αναφορά, υπάρχουν, έχετε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι εταιρείες τις οποίες έχω είναι στην παρουσίαση που έκανα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία υπάρχει εκεί, η OSIOS...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η οποία, όπως σας είπα, έχει εξολοκλήρου την ιδιοκτησία της άλλης εταιρείας στην οποία αναφερθήκατε. Που δεν είναι καν εταιρεία, είναι μία οντότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντός της OSIOS, άλλες εταιρείες υπάρχουν;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι αυτές οι δύο, δεν υπάρχει άλλη. Άκουσα τον κ. Γεωργιάδη να κάνει έναν υπολογισμό και να λέει ότι...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εντός της OSIOS υπάρχει η συμμετοχή στον όμιλο τον ναυτιλιακό, τον οποίο έχτισα, ακόμα, την οποία την ανέφερα. Άρα λοιπόν το ακίνητο το παρουσίασα ξεκάθαρα, έδειξα ακριβώς πού βρίσκεται. Όπως σας είπα και την τιμή αγοράς και τα μισθώματά του και το γεγονός ότι εξυπηρετεί το δάνειο του. Και ήταν απολύτως σαφές ότι είναι στο όνομά μου και ότι το έχω παρουσιάσει σωστά.
Από εκεί και πέρα, επιτέλους! Με παρακαλά ο κόσμος όπου πάω. Με παρακαλά να μιλήσουμε για τα προβλήματα του ΕΣΥ. Άρα λοιπόν εγώ το κλείνω το θέμα τώρα. Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να λέει σε δημοσιογράφους «κλείνω την ερώτηση για την ΕΥΠ και την Ανεξάρτητη Αρχή, δεν έχω να πω τίποτε άλλο επί τούτου» και να σιωπούν, κι εμείς να συνεχίζουμε εδώ πέρα, για έναν άνθρωπο που δεν έχει χρηματιστεί καθόλου από το ελληνικό κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δικαιώνετε αυτή την τακτική του πρωθυπουργού;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με κάθε σεβασμό, το θέμα είναι λήξαν. Όταν ανοίξουν την πλατφόρμα, όλοι μαζί τη διαφάνεια που θέλει ο ελληνικός λαός. Είμαι ο μόνος που έχει παρουσιάσει το 2023 στον ελληνικό λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έριξε μια μομφή πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Είπε, δεν έχει πάει...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτε, το θέμα είναι λήξαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλετε να συνεχίσετε. Μένει έτσι.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι ότι δεν θέλω να συνεχίσω. Είναι ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί πολιτική συζήτηση και όχι πολιτικό παιχνίδι. Αυτοί οι άνθρωποι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς επιλέξατε τον χρόνο αυτής της κουβέντας...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κύριος Γεωργιάδης και όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει καριέρα από την πολιτική. Είναι τοξικοί, λένε «κάφρους» και «ανθρωπάκια» τόσο κόσμο και κάνουν στασίδι στα κανάλια. Και αντί να ασχοληθεί με το σύστημα Υγείας, ασχολείται με εμένα. Πεθαίνει κόσμος εκεί έξω και ασχολείστε μαζί μου; Αυτή είναι η λύση; Δείτε πόσο με φοβούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολιτικά λάθος το ότι δημοσιοποιήσατε το πόθεν έσχες τη Δευτέρα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το θέμα είναι λήξαν. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Εάν θεωρεί ότι αυτό που βλέπει, ένα ολόκληρο σάπιο σύστημα εναντίον ενός νέου ανθρώπου που στέκεται όρθιος, εάν αυτό είναι πολιτικά ορθό ή λάθος. Αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Ένα σύστημα, ένα κυβερνών κόμμα με μαύρα χρήματα, με αδήλωτα, με «αδιευκρίνιστους», με προπαγάνδα στημένη από δίπλα, εναντίον ενός νέου ανθρώπου και ενός κόμματος που δεν οφείλει τίποτα σε κανέναν. Μηδέν ευρώ σε τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάω στην επόμενη μέρα από τις ευρωεκλογές. Εάν πάρετε το αποτέλεσμα που θέλετε και προβλέπετε, προφανώς έχετε εδραιώσει τη θέση σας στο κόμμα. Τι κόμμα περιμένουμε να δούμε; Σας ακούω να μιλάτε για τη νέα Αριστερά. Ποια είναι η νέα Αριστερά;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ μιλάω για τη νέα Αριστερά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για μια άλλη, για μια νέα Αριστερά. Σας έχω ακούσει πολλές φορές να το λέτε. Αν...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για τη σύγχρονη Αριστερά...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη σύγχρονη Αριστερά, το ίδιο πράγμα είναι.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι η Νέα Αριστερά των κλεμμένων εδρών μόνο σύγχρονη δεν είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, πήγε το μυαλό σας στη Νέα Αριστερά, το καινούργιο κόμμα. Ναι, το αποσύρω.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι κόμμα, είναι μια κοινοβουλευτική ομάδα με κλεμμένες έδρες, η οποία τώρα λέει ότι αυτές οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά, αλλά δεν δίνει τα χρήματα των εδρών, τα οποία παρακρατά, σε αριστερούς σκοπούς, όπως είναι για την Παλαιστίνη. Τα κρατάει για τον εαυτό της. Αυτή είναι η υποκρισία της υπόθεσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είναι λοιπόν...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κι όχι μόνο κλέβει έδρες, αλλά είδα και χθες ότι έχει κλέψει και αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ από πάνω. Εντάξει, αν ήταν να κλέβουν ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, ας έμεναν, στον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπεστήκατε μια σκληρή κριτική πάντως από τον κ. Χαρίτση, και προσωπικά, για όλα αυτά.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα δεν βλέπετε ότι όλα τα κόμματα έχουν στραφεί εναντίον μου; Όλα; Για ποιο λόγο; Γιατί ο μόνος ο οποίος δεν...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολιτική αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι κάτι που συμβαίνει με εσάς...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν στρέφονται εναντίον του κ. Ανδρουλάκη. Δεν στρέφονται εναντίον του κ. Χαρίτση, εναντίον του κ. Μητσοτάκη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Μητσοτάκης όταν ήταν αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, γινόταν το ίδιο και χειρότερο, μπορώ να σας πω. Αυτή είναι η πολιτική.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ακόμα και αυτά τα προοδευτικά κόμματα, που αυτοαποκαλούνται «προοδευτικά» ή αριστερά, όπως θέλετε πείτε τα, στρέφονται εναντίον μου αντί να στραφούν εναντίον της στυγνής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Και η ερώτησε είναι, γιατί; Η απάντηση είναι γιατί είμαι ο μόνος που χαλάει την πιάτσα για όλους τους. Και αυτό ακριβώς που κάνω, θα το κάνω όσο μου δίνει δύναμη ο κόσμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον χαρακτηρισμό που είπατε για τον Αλ Καπόνε, που τον είπατε στη Θεσσαλονίκη, τον παίρνετε πίσω ή όχι;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ομιλία μου είναι η ομιλία μου και ισχύει μέχρι σήμερα. Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, είναι πολιτικά ορθό να λέει ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό, Αλ Καπόνε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είπα ότι ο πρωθυπουργός είναι Αλ Καπόνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χειρότερο είπατε, είπατε ότι ούτε ο Αλ Καπόνε δεν το έκανε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ομιλία μου είναι η ομιλία μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κ. Ανδρουλάκη και αυτό που έγινε στην Κρήτη και την αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι ότι όταν βλέπεις ένα σύστημα να σε παρακολουθεί και να είσαι ο αρχηγός μιας ιστορικής παράταξης και να μην έχεις καταφέρει να αλλάξεις αυτό το σύστημα, να καταρρεύσει η κυβέρνηση, πάει να πει ότι πολύ απλά δεν έχει τη λαϊκή βάση και τη δυναμικότητα να φέρει την αλλαγή που είχε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον ακούσατε. Είπε: «Πήγα στον εισαγγελέα, πήγα στον Άρειο Πάγο»...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και βέβαια τον άκουσα, αλλά γιατί δεν έκανε μήνυση στον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ; Γιατί λοιπόν δεν έχει καταφέρει αυτό να γίνει μείζον κοινωνικό θέμα; Άμα ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και είχε παρακολουθηθεί από την οικογένεια Μητσοτάκη, θα είχε πέσει τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί λοιπόν το κάνει αυτό που κάνει ο κ. Ανδρουλάκης έτσι όπως το λέτε εσείς; Ο κ. Ανδρουλάκης το λέει τελείως διαφορετικά.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το βασικό είναι ότι, πέρα από το κομμάτι των υποκλοπών και της ανεπαρκούς αντίδρασης του κ. Ανδρουλάκη, το ζήτημα είναι γιατί αυτό το κόμμα έχει γίνει φυτώριο στελεχών για τη Νέα Δημοκρατία. Για ποιο λόγο αντλεί η Νέα Δημοκρατία από εκεί στελέχη; Κάνει βουλευτές, υπουργούς, ευρωβουλευτές. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ; Και συγχρόνως όταν λέμε όταν λέμε για την Παλαιστίνη...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο λένε και για εσάς. Ο κ. Χαρίτσης έλεγε χθες ότι ο Κασσελάκης έγραφε άρθρα υπέρ του Μητσοτάκη και τώρα είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς, ο κ. Χαρίτσης έχασε τον πατέρα του σήμερα, νομίζω, ή τις τελευταίες ώρες. Και να ξέρετε ότι του συλλυπήθηκα και τον πήρα τηλέφωνο. Μιλήσαμε. Δεν είναι πάντα επιβεβλημένο στην πολιτική της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιβεβλημένο είναι πάντα, δεν γίνεται. Έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο σε αυτό. Όταν γίνεται, όταν γίνεται το τιμούμε γιατί δείχνει...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και δεν πρόκειται να πω τίποτα αρνητικό για τον κ. Χαρίτση στη συγκεκριμένη συγκυρία. Και να σας πω και κάτι...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επικαλέστηκα τα λόγια του. Λένε κάποιοι ότι και ο Κασσελάκης έγραφε υπέρ του Μητσοτάκη. Τώρα γιατί κατηγορεί κάποιους άλλους που μπορεί να έχουν αλλάξει παράταξη, ή μπορεί να έχουν αλλάξει ακόμα και πολιτική οπτική;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο Στέφανος Κασσελάκης λοιπόν, ο οποίος ήταν 28 χρονών τότε -πριν από εννιά χρόνια, άρα ήμουν 25- έγραψε ένα άρθρο υπέρ του κ. Μητσοτάκη και εναντίον του κ. Γεωργιάδη και των άλλων υποψηφίων του για τα προκριματικά της Νέας Δημοκρατίας. Λοιπόν, ως απόδημος, ο οποίος είχε γνωρίσει τον κύριο Μητσοτάκη τότε στη Νέα Υόρκη, ο οποίος έλεγε προοδευτικά πράγματα. Πού να φανταστώ λοιπόν εγώ ότι κ. Μητσοτάκης θα συγκυβερνούσε με τον κ. Γεωργιάδη, θα γινόταν πρωθυπουργός και θα εφάρμοζε τις χειρότερες παραδόσεις από τον πατέρα του; Και τις υποκλοπές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γεωργιάδης, όταν γράψατε το άρθρο, ήταν αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αν θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης, με τον Γεωργιάδη θα κυβερνήσει.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι δικό του θέμα. Εγώ πίστευα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Και αντ’ αυτού, έχει φέρει τις χειρότερες παραδόσεις της Δεξιάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, πέσατε έξω σε κάποια εκτίμησή σας.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Έπεσα τελείως έξω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αλλάξατε άποψη. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν το αναγνωρίζετε και σε κάποιον άλλο πολιτικό;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και Μην ξεχνάτε ότι οι πολιτική της χώρας εκείνη τη στιγμή ήταν ένα μπάχαλο, το 2015. Είχαμε περάσει από δύο μνημόνια, είχαμε μεγάλη αναστάτωση. Όλοι μας, που είχαμε εκδιωχθεί από τη χώρα λόγω των παθογενειών και των μνημονίων και ούτω καθεξής, βλέπαμε μια χώρα η οποία ήταν σε αναβρασμό. Λοιπόν, έχουν περάσει τόσα χρόνια έκτοτε και αυτό το οποίο έχω δει από τον κ. Μητσοτάκη είναι καμία σχέση με το προοδευτικό Κέντρο, το οποίο είχε πείσει αρχικά να συστρατευθεί μαζί του.
Το προοδευτικό Κέντρο έχει χώρο και ο χώρος είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εμείς πρεσβεύουμε ανοιχτές αγορές οι οποίες είναι ρυθμισμένες. Στηρίζουμε τα δημόσια αγαθά. Μέσα σε αυτά θεωρούμε ότι και τα λιμάνια είναι δημόσιο αγαθό, δεν είναι κάτι το οποίο απλά το ιδιωτικοποιείς. Προφανώς η Υγεία και η Παιδεία είναι δημόσια αγαθά αλλά και δικαιώματα, και πρέπει να έχει έναν ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα και καλή ποιότητα και η Υγεία μας και η Παιδεία μας.
Θέλουμε ένα κράτος δικαίου, το οποίο έχει καταλυθεί αυτή τη στιγμή και η Ευρώπη το βλέπει. Και όπως σας είπα και πριν, με αυτή την κοροϊδία μεταξύ ΕΥΠ, ΣτΕ και ΑΔΑΕ, που έχει κολλήσει στη μέση αυτή η υπόθεση, αντί να ενημερωθεί η ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ, επειδή φιμώνουν τον κ. Ράμμο. Ένα κοινωνικό κράτος. Ένα κράτος πρόνοιας. Ένα κράτος το οποίο όταν έχει μια συνταξιούχο 440 ευρώ σύνταξη, 400 ευρώ ενοίκιο, δεν λέει «ευχαριστώ που ήρθατε», όπως είπε η πρωθυπουργός, αλλά βρίσκει λύσεις. Ένα κράτος με στιβαρή άμυνα, με εγκρατή εξωτερική πολιτική, η οποία να μην είναι εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου. Όχι πάντα ό,τι λέει η Γερμανία και μερικοί, πρέπει να έχουμε και δικές μας προτεραιότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταίο ερώτημα. Μιλήσαμε για...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον, οικολογία, φιλοζωία. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια σύγχρονη οικονομία, χωρίς να έχεις το ένα τρίτο του κόμματός σου να απέχει, το οποίο χαρακτηρίζει και τα άλλα δύο κόμματα, και συγχρόνως να αναβαθμίζεις τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν τα πράγματα -γιατί μιλήσαμε πάρα πολύ για τα οράματά σας, για το τι σκέφτεστε για την κοινωνία- εάν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Καταρχήν ποιο είναι ένα κακό αποτέλεσμα για σας και τι θα σημαίνει για εσάς αν...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω καθόλου τύψεις. Θεωρώ ότι έχουμε χτίσει ένα κίνημα, το βλέπω ότι μεγαλώνουμε κάθε μέρα. Νομίζω ο κόσμος βλέπει τον πόλεμο που δεχόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχανε για τελειωμένο πριν από τρεις μήνες. Μας είχαν για τελειωμένους και τώρα είμαστε ο ένας αντίπαλος για όλα τα άλλα κόμματα. Είμαστε το ένα αγνό, ανεξάρτητο πράγμα που ανεβαίνει. Δεσμεύομαι στον κόσμο ότι αν μας στηρίξει, δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνη του. Θα γίνει ο εκσυγχρονισμός του κόμματος. Οι πόρτες του θα είναι ανοιχτές, με αξιοκρατία για όποιον θέλει να προσφέρει και για να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, με επίκεντρο μια φιλολαϊκή και φιλεργατική πολιτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η απάντηση. Και την άφησα για να την πείτε στο τι θα κάνετε αν τα πράγματα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά; Θα το βάλω εγώ ποσοτικά: αν είστε κάτω από 15%, τι θα κάνετε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ θα συνεχίσω αυτό που κάνω. Γι’ αυτό και έχω γράψει και στην Εφημερίδα των Συντακτών, είχα πει ακριβώς τι θα κάνω. Όπως σας είπα, μας είχαν για τελειωμένους και τώρα βλέπετε ότι χτίζουμε και χτίζουμε και χτίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, προχωράτε στο πλάνο σας, στο συνέδριο, το καταστατικό συνέδριο και οι επόμενες εθνικές εκλογές.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι για την ελληνική κοινωνία να έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση και να μπει τέλος στην αλαζονεία του 41%. Τέλος στη συγκάλυψη. Τέλος στην αλαζονεία προς την συνταξιούχο γυναίκα. Αυτό είναι το σημαντικό. Και εάν ο ελληνικός λαός μας ανταμείψει με ένα πολύ ισχυρό ποσοστό, τότε όπως καταλαβαίνετε όλες οι πολιτικές που παρουσιάζουμε -για την ακρίβεια, για την Υγεία, για το κράτος δικαίου, για τη στέγη, που εκεί πρέπει να έχουμε παρεμβατικό κράτος, εκεί ό,τι δαπανήσουμε σε δημιουργία στέγης, έρχεται πίσω στην οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θα βρείτε τα λεφτά, είναι το ερώτημα. Βάζετε πάρα πολλά πράγματα: Υγεία, σπίτια, στέγαση, Παιδεία. Είναι πάρα πολύ ωραία...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν έχεις μαξιλάρι και έσοδα και Ταμείο Ανάκαμψης και...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο μαξιλάρι εννοείτε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τριάντα επτά δισ. μαξιλάρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 37 δισ. εάν τα κατασπαταλήσουμε, ξέρετε τι θα κάνουν οι αγορές;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εκείνη είναι η λέξη-κλειδί...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μαξιλάρι είναι η ασφάλεια της χώρας για να μπορεί να εξασφαλίζει σωστό δανεισμό. Αν το σπαταλήσουμε, τότε χαθήκαμε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπα εγώ τη λέξη «σπαταλήσουμε»; Όχι. Αλλά τους πόρους του κράτους πρέπει να τους αξιοποιήσουμε με θετική απόδοση στην κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε δεν μου απαντάτε πού θα βρείτε χρήματα; Το μαξιλάρι, μου είπατε, και μου λέτε δεν θα το χαλάσω, αλλά τα λεφτά από πού;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν πόροι και από τα ευρωπαϊκά πακέτα και από τη φορολογία και από το μαξιλάρι ένα κομμάτι μπορούμε να δαπανήσουμε. Όλο αυτό το κομμάτι πρέπει να αποδώσει στον ελληνικό λαό. Όταν υπάρχει σπατάλη με διαφθορά, με επιλογές οι οποίες είναι φαραωνικά έργα που δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη ζωή ενός τόπου και δεν έχουν έναν πολλαπλασιαστή στην οικονομία, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι σπατάλη. Αλλά υπάρχει και μια άλλη χρήση του δημοσίου χρήματος, η οποία έχει τόσο καλή απόδοση και υπεραξία, που μειώνει το χρέος της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ο Έλληνας πολίτης έχει απόλυτο δίκιο να μην εμπιστεύεται το κράτος γιατί το κράτος τον έχει απογοητεύσει πάρα πολλές φορές. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο όπου ο φορολογούμενος δεν εμπιστεύεται το κράτος και το κράτος δεν εμπιστεύεται τον φορολογούμενο. Πρέπει, λοιπόν, έχουμε μια ριζική αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα του τόπου για να μπορέσει ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης να χτιστεί, ότι θα υπάρξει ένα δυνατό κράτος το οποίο θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή επιτυχία. Θα τα πούμε πια το βράδυ της Κυριακής. Και από Δευτέρα, με την αξιολόγηση του αποτελέσματος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Συνεντεύξεις