Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Στ. Κασσελάκης: Το κράτος πρέπει να παράσχει μεγαλύτερη σιγουριά στον πολίτη - Η κοινωνία μπορεί να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης CRETA και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Μεταξά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι είναι μαζί μας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας, καλώς ήρθατε, σας ευχαριστώ.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου πρώτες εντυπώσεις από την περιοδεία σας στην Κρήτη και ποιες είναι οι προσδοκίες, οι εκλογικές προσδοκίες στο νησί στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ για μια σημαντική περίοδο και για διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά στις προηγούμενες εκλογές, δεν κέρδισε ούτε μια εκλογική Περιφέρεια.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πριν αρχίσω, νομίζω πρέπει να αναφερθούμε στις πυρκαγιές στο Λασίθι, οι οποίες μαίνονται. Η σκέψη μας είναι με την τοπική κοινωνία, με τους πυροσβέστες και εύχομαι η φωτιά να σβήσει πολύ σύντομα. Πραγματικά εύχομαι να μην είναι οιωνός για ένα δύσκολο καλοκαίρι, αλλά σίγουρα αυτό επιτείνει τις ανησυχίες του κόσμου γενικότερα για ένα αίσθημα ασφάλειας που υπάρχει σε όλη την χώρα και στην Πολιτική Προστασία, όπως είδαμε με τις ελλείψεις πέρσι και στην καταστολή των φωτιών, αλλά και στις πλημμύρες και πλέον όπως βλέπουμε και με την εγκληματικότητα και την Αστυνομία.

Άρα είναι πολλά ζητήματα στα οποία το κράτος πρέπει να παράσχει μεγαλύτερη σιγουριά στον πολίτη.

Όσον αφορά στην Κρήτη. Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, είναι ένα νησί το οποίο παραδοσιακά θα έλεγα μαζί με την Πάτρα είναι το προπύργιο των δημοκρατικών αγώνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για πολλά χρόνια το λεγόμενο «κάστρο του ΠΑΣΟΚ».

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όντως. Και εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια που ήταν ΠΑΣΟΚ, ήταν μια οικογένεια η οποία και με οικονομική επιχειρηματική επιτυχία πλέον για ένα μεγάλο διάστημα στην καριέρα του πατέρα μου στην Αθήνα συναναστρεφόμασταν με άλλες οικογένειες που ήταν ξεκάθαρα Νέα Δημοκρατία. Θυμάμαι μικρός στα τραπέζια ο πατέρας μου πάντα διευκρίνιζε «εμείς είμαστε ΠΑΣΟΚ». Αυτό τη δεκαετία του ’80-’90.

Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά στη χώρα μας. Να σας πω ότι στην Κρήτη κείτονται ο προπάππος μου και ο θείος μου οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς τρεις μήνες μετά τη μάχη της Κρήτης το 1941. Ήταν μια περίοδος που έχει σημαδέψει τη χώρα μας, διεκδικώ χωρίς κανέναν αστερίσκο και θα διεκδικώ πάντα τις γερμανικές αποζημιώσεις για τη χώρα μας για τους συμπολίτες μας, άρα αυτή η φλέβα της δημοκρατίας, της αντίστασης στον φασισμό είναι βαθιά μέσα μου και μάλιστα και από τη μεριά της μητέρας μου όπου ο παππούς μου δεν ήταν ΠΑΣΟΚ, ήταν ΚΚΕ είχε φάει πολύ ξύλο από τη Δεξιά στη ζωή του. Δούλευε στη ΔΕΗ, έβαλε τους πυλώνες σε όλη τη χώρα αυτή ήταν η εργασία του στο Δημόσιο τότε.

Σας το λέω αυτό, διότι υπάρχει προφανώς μια διελκυστίνδα, υπάρχει προφανώς μια μάχη στην Κρήτη για τον προοδευτικό κόσμο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι σέβομαι απολύτως τον χώρο τους. Προφανώς και εγώ μεγαλώνοντας είχα στενή οικογενειακή επαφή με αυτό τον χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσει ένα «αλλά».

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα στη χώρα, δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ όπως άλλαξε μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έστειλαν τη χώρα στα βράχια. Η χώρα χρεοκόπησε με τις επιλογές αυτών των δύο Κομμάτων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας με τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Μετά ακολούθησαν πέντε χρόνια Μνημονίων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Άφησαν 0 ευρώ στα Ταμεία της χώρας. Ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω ενός κοινωνικού ρεύματος μιας κοινωνικής κρίσης και μέσα σε πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 37 δισ. ευρώ, τα οποία τα έχουμε ακόμη και σήμερα ως ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει τη μαχητική του ιστορία, την αντίσταση σε κάθε τι φασιστικό, σε κάθε τι που συμβολίζει και θυμίζει ένα δεξί στυγνό παρακράτος και πλέον έχει αναπτύξει και τη φιλοσοφία του σε μια σύγχρονη Αριστερά, η οποία καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κρατώ σε αστερίσκο, γιατί θέλω να σας ρωτήσω στη συνέχεια που προσδιορίζετε, που τοποθετείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω όμως να περάσουμε στα …

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω μιας και το αναφέρατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η πολιτική μας θέση είναι όλος ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, όπως λέει και η διακήρυξή μας από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο.

Μερικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν με το παραδοσιακό Κέντρο, είναι ότι είμαστε παρεμβατικοί για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Για το περιβάλλον, την κλιματική προσαρμογή δεν μπορούμε να περιμένουμε να υπάρχουν μερικά πακέτα για αντιπλημμυρικά, τα οποία μάλιστα να μην εκτελούνται όπως είδαμε στη Θεσσαλία και μετά να χρεώνεται η νέα γενιά 3 δισ. ευρώ. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα.

Για τη στέγη. Μια απλή ρύθμιση στις βίζες, στην Golden Visa ή στα Airbnb δεν επαρκεί. Πρέπει να χτίσουμε στέγη, με ένα στόχο αποκέντρωσης, όχι μια χώρα – μια πόλη και με ένα στόχο δημογραφικό. Θα είμαστε 6,5 εκατομμύρια Έλληνες μέχρι το 2050, εάν δεν αλλάξει αυτή η στρατηγική της χώρας μας όσον αφορά στη στέγη.

Εκεί τα τεράστια ζητήματα της κοινωνίας μας η Κυβέρνηση το κράτος ένα μεγάλο κράτος να το πούμε έτσι, έχει ευθύνη. Άρα το κράτος πρέπει να είναι παρεμβατικό, διαφανές, αποδοτικό, αλλά παρεμβατικό. Και αυτό είναι η σύγχρονη Αριστερά.

Και μια μικρή διαφοροποίηση ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ που αφορά και την Κρήτη και τη Γαύδο, είναι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό επομένως το στοιχείο που μας περιγράφετε, περιλαμβάνει και ένα άνοιγμα προς τα κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι θα κάνουμε ως Κυβέρνηση: ανοιχτές αγορές, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος σε υγεία, σε παιδεία, κράτος Δικαίου, κράτος πρόνοιας, ανθρώπινα δικαιώματα, μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν εμπλέκεται σε περιπέτειες των Ηνωμένων Πολιτειών άσκοπα και μια άμυνα, η οποία θα είναι στιβαρή, ασφάλεια για όλους τους πολίτες.

Αυτό πιστεύω είναι μια φιλοσοφία η οποία μπορεί να εκφράσει πάρα πολύ κόσμο ανεξαρτήτως προελεύσεως πολιτικής. Εφόσον αυτό είναι κάτι το οποίο κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ως Κεντροαριστερός μπορεί να το πρεσβεύσει, βεβαίως να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα της επικαιρότητας και στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση της ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται μετά την προσφυγή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείτε πως ήταν λάθος, ατυχής ο χαρακτηρισμός «εκβιαζόμενος» προς τον κ. Ανδρουλάκη, τη στιγμή που ο ίδιος προσπάθησε να αναδείξει την αντισυνταγματικότητα του νόμου μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας και τελικά τα κατάφερε.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είχε την ευκαιρία να μηνύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον επικεφαλής της ΕΥΠ πολιτικά -του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ΕΥΠ μη το ξεχνάμε- και δεν το έχει κάνει και εύχομαι να το κάνει.

Δεν είμαι κάποιος ο οποίος επιθυμεί ο κ. Ανδρουλάκης να βλέπει τα προσωπικά, τα ατομικά του δικαιώματα να καταπατώνται. Το αντίθετο. Θέλω ο κ. Ανδρουλάκης να βρει το δίκιο του και τον παροτρύνω να αφοσιωθεί με τα δικά του ζητήματα, αντί να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το τι θα κάνει θα το δούμε στην πορεία.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μακάρι να υπάρξει διαφάνεια και για τον ίδιο και για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η κίνηση όμως δεν είναι ένα δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση, προς τη διαφάνεια θεσμικά, στο ανώτατο όργανο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας που τελικά τον δικαίωσε.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι μήνυση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Επίσης δεν ξέρουμε τι έχει γίνει, για ποιο λόγο παρακολουθείτο και μάλιστα δυο φορές.

Επίσης δεν ξέρουμε από τον Άρειο Πάγο εάν οι 93 στόχοι που δόθηκαν από την αρμόδια Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στον Άρειο Πάγο συμπίπτουν με το ενιαίο κέντρο που πιθανώς να υπάρχει, στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επισυνδέσεις. Άρα έχουμε πολλά κεφάλαια ακόμη να διανύσουμε. Η προσωπική μου δέσμευση είναι ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει Κυβέρνηση, η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας είναι το άλφα και το ωμέγα.

Το βλέπετε αυτό και με τη στάση μας στην Ευρώπη όπου παλεύουμε για το κράτος Δικαίου και στα Τέμπη, όπου όταν ειρωνευόταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έχετε καν κατηγορίες, του παρουσιάσαμε πολύ γρήγορα ένα κατηγορητήριο πολύ συγκεκριμένο με 11 κακουργηματικές πράξεις για τον Κώστα Καραμανλή, και τώρα πετάνε την μπάλα στην εξέδρα.

Άρα για εμάς, το κράτος Δικαίου και γενικότερα η αναθεώρηση των θεσμών και των ρυθμών της Δικαιοσύνης ώστε να γίνει πραγματικά το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα, είναι προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κρατώ αυτό γιατί έχω ένα ερώτημα. Θα το καταθέσετε το κατηγορητήριο; Πολιτικά θα κινήσετε τις διαδικασίες και προς ποια κατεύθυνση;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή ζητάμε από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί ότι δεν θα αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή. Διότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν μπλοκάρει την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, αυτή η υπόθεση με τα ίδια στοιχεία δεν μπορεί να ξαναπάει στη Δικαιοσύνη.

Άρα δεν θέλουμε να τον αμνηστεύσουμε, οι κατηγορίες είναι ξεκάθαρες. Δυο χρόνια αγνοούσες ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από το Σωματείο των εργαζομένων και απαιτούμε δέσμευση. Είδα στην τηλεόραση 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να χειροκροτούν τον Κώστα Καραμανλή, σαν… επιτρέψτε μου να πω, πρόβατα στο μαντρί.

Αυτός ο άνθρωπος δυο χρόνια είχε προειδοποιήσεις και δέκα μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών, ειρωνευόταν στη Βουλή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον είχαν ρωτήσει για την ασφάλεια στο σιδηρόδρομο, έλεγε «Δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τέτοιες φόβους στον κόσμο;». Και είδατε τι έγινε … Και αυτή τη στιγμή αυτός ο άνθρωπος είναι βουλευτής και προστατεύεται από τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας ρωτώ όμως εάν θα το καταθέσετε …

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας απάντησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω, με το δεδομένο ότι τότε θα υπάρχει και το εγχείρημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εγώ κατέθεσα το κατηγορητήριο και η Κυβέρνηση δεν το προχώρησε».

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας υπόσχομαι ένα πράγμα απασχολεί. Οι οικογένειες των θυμάτων να αισθανθούν δικαίωση, ανακούφιση. Τα πολιτικά παιχνίδια «α, ορίστε να καταθέσουμε, να ψηφίσουμε», να γίνει άλλη μια κοκορομαχία, εμένα δεν με εκφράζει.

Θέλω οι οικογένειες των θυμάτων να δουν τους πολιτικούς υπαίτιους στη Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα ας αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Αλλά να μην μπλοκάρουμε τη Δικαιοσύνη για μικροκομματικούς λόγους. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει σε αυτό, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κλείσουμε το κεφάλαιο του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι τελικά εκβιαζόμενος ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό θα το δείξει η Δικαιοσύνη. Αυτό θα φανεί από τα δεδομένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω με το δεδομένο κ. Πρόεδρε ότι …

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η στάση που έχει κρατήσει τόσα χρόνια που δε μήνυσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι κίνησε μια διαδικασία για να έρθουν όλα στο φως, μέσω μιας θεσμικής διαδικασίας. Θα το έπραττε κάτι τέτοιο ένας εκβιαζόμενος πολιτικός;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως σας είπα αυτό είναι στην κρίση του καθενός. Εάν ήμουν στη θέση του θα είχα μηνύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και καιρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάμε και στο θέμα της επιτροπείας που προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις. Θα κινήσετε τελικά διαδικασίες για να έρθουν παρατηρητές στις εκλογές;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω γιατί προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, όταν ούτως ή άλλως υπάρχουν παρατηρητές ήδη. Αυτό το οποίο λέω είναι να είμαστε όλοι σε εγρήγορση διότι είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που έχουμε δει υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας του εξωτερικού για εκλογικούς ψηφοθηρικούς λόγους.

Η Κυβέρνηση μάλιστα είπε ψέματα γι` αυτό. Έριξε την ευθύνη στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Μαΐου – Ιουνίου και μετά αποκαλύπτεται ότι η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έλαβε αυτά τα στοιχεία τον Γενάρη του ’24 αυτής της χρονιάς, πριν από μερικούς μήνες. Μετά απολύονται ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας του Υπουργείου Εσωτερικών και πραγματικά θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό είναι το τέλος της υπόθεσης.

Πιστεύω, προσωπική μου πεποίθηση, ότι υπάρχει μια κουλτούρα εκμετάλλευσης του κρατικού μηχανισμού από τη Νέα Δημοκρατία. Μια κουλτούρα, που βλέπει το κράτος ως λάφυρο. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και έχω ζητήσει μια ξεκάθαρη απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων εσωτερικού, προσωπικά δεδομένα; Ναι ή όχι;

Μην ξεχνάμε το αδιάβλητο των εκλογών έχει πληγεί από τις επιλογές της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνοι διέρρευσαν και δεν υλοποίησαν τα προσωπικά δεδομένων των Ελλήνων του εξωτερικού. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Φανταστείτε να γινόταν αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ τι θα έλεγε η Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει θέμα αδιάβλητου στις εκλογές;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, τη λέξη «νοθεία» ουδέποτε τη χρησιμοποίησα εγώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χρησιμοποίησε τον Φλεβάρη του ’19. Δεν θα αμφισβητήσω τις εκλογές, δεν έχω και λόγο πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με προλάβατε γιατί θα σας ρωτούσα.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω κανένα λόγο να τις αμφισβητήσω, αλλά ξέρω όταν ένα από τα δυο τζάκια της χώρας κυριολεκτικά, βλέπει την ελευθερία του να διακυβεύεται στη Δικαιοσύνη, λόγω των Τεμπών, λόγω του Predator και τα λοιπά, πιστεύω ότι θα αποθρασυνθούν. Πιστεύω ότι μπορούν να κάψουν μέχρι και την καμένη γη, για να διατηρήσουν την εξουσία που έχουν στα χέρια τους.

Άρα εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη, εμπιστεύομαι την εκλογική διαδικασία, έχω μεγάλες ανησυχίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας λόγω της εργαλειοποίησης και της διαρροής των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε μια νέα διαδικασία με την επιστολική ψήφο που προφανώς χρειάζεται εγρήγορση.

Μέχρι και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είχε εκφράσει μερικές ανησυχίες για το πώς θα δούμε τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου να ολοκληρώνεται ομαλά. Θα δούμε. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή τη διαδικασία, από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση οφείλει μια απάντηση: μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα εκλογέων εσωτερικού; Εάν ναι, πως. Και αν ναι, γιατί αυτό το «πως» δεν λειτούργησε για τους συμπολίτες μας του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας κ. Πρόεδρε ευρωεκλογές μπροστά μας. Ο στόχος ποιος είναι; Η εδραίωση της δεύτερης θέσης; Η μείωση της ψαλίδας από τη Νέα Δημοκρατία; Είναι εφικτό να προκύψει ένα αποτέλεσμα – μήνυμα ανατροπής;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Απόλυτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι στοιχειοθετεί ανατροπή;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Την ανατροπή θα την ξέρετε όταν τη δείτε. Όλοι μας θα την ξέρουμε όταν τη δούμε. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια μεγάλη δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίοδο που ειρωνευόταν η Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε «Black Friday» τον Νοέμβριο όταν χάσαμε ένα μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά είχε υπάρξει όλη η προπαγάνδα τους εναντίον μου με καθημερινή διαπόμπευση, με ειρωνεία, χωρίς να παρουσιάζει τις θέσεις μας για ακρίβεια, για φορολογία.

Εάν οι τηλεθεατές σας δεν ξέρουν τις θέσεις μας, αυτό οφείλεται στην προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για το πώς μειώνουμε την ακρίβεια στο ρεύμα, πως καταργούμε τον φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις και άλλες θέσεις και τους προτείνω να τις ψάξουν.

Από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνεται και πραγματικά βλέπουμε μια μεγάλη δυναμική και σήμερα στο Ηράκλειο είδαμε ένα ρεύμα στην κοινωνία. Η κοινωνία μπορεί να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει μια οικονομία που θα είναι πιο δίκαιη, μια κοινωνία με μεγαλύτερη ευαισθησία, ένα κράτος το οποίο θα είναι πιο διαφανές, το οποίο δεν βασίζεται στους μηχανισμούς που υποστηρίζουν εκλογικές διαδικασίες και προπαγάνδα και πάνω απ` όλα θα έχει Πρωθυπουργό στο μέλλον, ο οποίος σέβεται τον Έλληνα πολίτη και θα είναι πάντα στο πλευρό του. Θα είμαι μέσα στην κοινωνία, θα ακούω αδιαμεσολάβητα τον Έλληνα πολίτη. Το βλέπετε νομίζω όπου πάω ότι είμαι αληθινός, είμαι αυθεντικός και όσο και να με έχουν πολεμήσει, έχουμε αντέξει και χτίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα ποσοστό που θα κριθεί επιτυχές στις ευρωεκλογές; Υπάρχει ένας συγκεκριμένος πήχης στον οποίο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πει «εγώ είμαι ικανοποιημένος με αυτό το ποσοστό, κάτω από αυτό το ποσοστό είμαι δυσαρεστημένος».

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γενικά δεν υπάρχει. Διότι είναι ευρωεκλογές και όχι βουλευτικές εκλογές. Προφανώς επιθυμώ να πάμε πάρα πολύ καλά, θα είναι μια δημοσκόπηση εν μέρει αυτές οι ευρωεκλογές αν και δεν θα έπρεπε, πολύ απλά διότι οι ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί επηρεάζουν τις νομοθεσίες της Βουλής άμεσα. Άρα δεν έπρεπε να το βλέπουμε χαλαρά σα μια ακόμη εκλογική διαδικασία που υποστηρίζουμε celebrities, είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.

Διότι όπως βλέπετε με το κράτος Δικαίου, είναι μια δικλείδα ασφαλείας για τον Έλληνα πολίτη και μάλιστα μια πράσινη δίκαιη Ευρώπη που δεν είναι προσκολλημένη στη τυφλή λιτότητα, που είναι δική μας στάση όχι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συμφώνησε για 21,5% πρωτογενή πλεονάσματα και λιτότητα, το αισθάνεται αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης, μια δίκαιη πράσινη κοινωνική Ευρώπη είναι σημαντική για όλους μας.
Άρα παροτρύνω τους τηλεθεατές όσους μας ακούν να ψάξουν τις ευρωπαϊκές μας θέσεις. Είχα μια πολύ συγκεκριμένη ομιλία πάνω στο ζήτημα αυτό, έχουμε μια καινοτόμα διαδικασία που παρουσιάζουμε νέους υποψηφίους που τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα τους εκλέξουν για το εθνικό μας ψηφοδέλτιο και από εκεί και πέρα νομίζω ότι εάν καταφέρουμε να περάσουμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς των βουλευτικών εκλογών και του Ιουνίου και του Μαΐου, θα είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι μετά από τόσο πόλεμο και λάσπη και αλλαγές και κλυδωνισμούς μέσα στο Κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναταχθεί και όλος ο χρόνος θα είναι μπροστά του για να κερδίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά, να είστε καλά.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ευχαριστώ.

Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies