Γ. Σαχίνης: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Στην ουσία μας χωρίζουν δύο εικοσιτετράωρα πριν η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών του 2024 τερματιστεί και απόψε εκτάκτως στις Αντιθέσεις έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τον κύριο Στέφανο Κασσελάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας.
Σ. Κασσελάκης: Καλησπέρα κύριε Σαχίνη.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω με κάτι έξω από τα ειωθότα. Είστε αρχηγός σε ένα κόμμα εδώ και ένα χρόνο ουσιαστικά και είστε αρχηγός σε ένα κόμμα που έχει βγει από μια διπλή συντριβή.
Σ. Κασσελάκης: Οκτώ μήνες άρα 33% λιγότερο από τον ένα χρόνο…
Γ. Σαχίνης: Ένα κόμμα που έχει βγει, λέω, από μια διπλή συντριπτική ήττα. Ένα κόμμα που έχει γνωρίσει μια διάσπαση κι ένα κόμμα,
Σ. Κασσελάκης: Δύο διασπάσεις.
Γ. Σαχίνης: Εννοώ το τελευταίο διάστημα και μια αμφισβήτηση ακόμη και πριν το συνέδριο και πάτε ουσιαστικά στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην επικράτεια ως αρχηγός αυτού του κόμματος. Ποια είναι η σκέψη σας;
Σ. Κασσελάκης: Είμαι πολύ περήφανος γιατί αυτό πάει να πει ότι αυτό το κόμμα έχει τόσο βαθιά ρίζα στην κοινωνία. Μια τέτοια ανεξαρτησία που έχει τη δυνατότητα, εν αντιθέσει με άλλα κόμματα που βασίζονται στην κόλλα της εξουσίας. Εμείς με την αυθεντικότητά μας, με τον αλτρουισμό μας, τις αξίες της Αριστεράς, έχουμε καταφέρει να ξεκαθαρίσουμε καταστάσεις και αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχουμε την οργάνωση που έχουν άλλα κόμματα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλισμού, αυτά τα κονδύλια, τα οποία δεν ξέρουμε πώς πληρώνονται σε διαφημίσεις κοκ, έχουμε καταφέρει να είμαστε σε πορεία μιας ανατροπής του πολιτικού σκηνικού όσον αφορά στην πολύ ισχυρή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα από τη μεθαύριο, ας το πούμε έτσι, μόνο και μόνο επειδή έχουμε την καθαρότητά μας και το μήνυμά μας. Θα επέλεγα 100 φορές να είχα το σωστό μήνυμα και την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα για την ελπίδα που πρέπει να ‘χει ο κόσμος, παρά να είχα ένα πλοκάμι από τοπική οργάνωση και εξαρτήσεις. Άρα είμαι πολύ περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ένα πράγμα σας υπόσχομαι ότι μετά τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο κάνω εδώ και μήνες, που είναι να είμαι μέσα στην κοινωνία, να ακούω κόσμο να διασυνδέω τον κόσμο με το κόμμα, να μπορούμε να αναδείξουμε ταλέντα, νέα ταλέντα, νέο κόσμο, προκριματικές εκλογές. Αυτό θα συνεχιστεί. Θα είμαι μέσα στην κοινωνία, θα χτίζουμε κοινωνική βάση από κάτω προς τα πάνω και αυτό το κόμμα θα γίνει κίνημα.
Γ. Σαχίνης: Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν γιατί είστε σε επαφή… στην ουσία σαρώνετε όλο τον ελλαδικό χώρο. Ποιο είναι για σας το κριτήριο την Κυριακή των εκλογών;
Σ. Κασσελάκης: Αν μου επιτρέπετε και τον Ελληνισμό έξω από τον ελλαδικό χώρο, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Μην ξεχνάμε ότι πριν από έναν χρόνο δεν ζούσα στην Ελλάδα. Μπορεί να κατάγομαι από την Κρήτη, μπορεί εδώ να κείτονται η γιαγιά μου και ο παππούς μου και να είναι παιδικές μου αναμνήσεις εδώ στην Κρήτη, αλλά στο τέλος της ημέρας 21 χρόνια έζησα έξω, έτσι τα έφερε η ζωή τα πράγματα, ένας απόδημος και διαφορετικός από το mainstream, δηλαδή αυτό το οποίο θεωρείται στην Ελλάδα ή θεωρούταν μάλλον στην Ελλάδα -δυστυχώς- «κανονικό». Έχει έρθει και έχει πει μερικές αλήθειες. Έχει βάλει τον εαυτό του μπροστά στην κρίση του κόσμου με διαφάνεια. Έχω απολογηθεί για το κομμάτι της προβολής, το οποίο πολλοί το εξέλαβαν ως επιδειξιομανία. Δεν ήταν η πρόθεσή μου αυτή. Η πρόθεσή μου ήταν για διαφάνεια και αυθεντικότητα. Και άρα λοιπόν, ο Ελληνισμός απανταχού της υφηλίου είναι σημαντικός και οι απόδημοι και πάρα πολλούς Κρήτες μάλιστα στην Αμερική πρέπει να αισθάνονται ότι η πατρίδα τους, kαι κλείνω με αυτό, dεν τους θέλει μόνο για ψήφους, για χρήμα τους θέλει ως ισότιμους Έλληνες και είναι καιρός να έχουμε έδρες για τους απόδημους και την Ομογένεια. Όχι απλά ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Γ. Σαχίνης: Φαντάζομαι λοιπόν ότι βάζετε και κάποιους, κάποιες κάποιους όρους και προϋποθέσεις. Θέλω όμως να σας ρωτήσω το βράδυ των εκλογών τι θα εκλάβετε ως μήνυμα εσείς, αφήστε την κυβέρνηση, προφανώς θέλετε τη μείωση των ποσοστών της, άρα την καταδίκη της πολιτικής της. Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ και εξηγούμαι: Το να είστε δεύτεροι με μικρά διαφορά από τον τρίτο δεν διαμορφώνει, λένε οι αναλυτές, όρους πρωτοκαθεδρίας σε μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Το να είστε όμως δεύτεροι με διαφορά από τον τρίτο, προσεγγίζοντας τον πρώτο, είναι μιας άλλης τάξης συζήτηση.
Σ. Κασσελάκης: Ας δούμε τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Σας λέω με σιγουριά ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο 20% αυτή τη στιγμή. Πρόκειται λοιπόν για μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Εάν αυτό το κόμμα με ότι έχει περάσει και χωρίς το ΠΑΣΟΚ να έχει μπορέσει να σηκώσει ανάστημα εν μέσω των προβλημάτων μας, πάει να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Γι’ αυτό και χθες το βράδυ στην ομιλία μου εδώ στο Ηράκλειο, είπα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ότι η δικιά του ιστορία, την οποία παρεμπιπτόντως στήριζε και η δική μου οικογένεια στα Χανιά μεγαλώνοντας, που είναι η ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου, του ηγέτη ο οποίος έφερε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που καλλιέργησε σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στάθηκε στο πλευρό της Παλαιστίνης, όπως κι εγώ πήγα πριν από μια εβδομάδα στη Ραμάλα, στη Βηθλεέμ, στην Ιερουσαλήμ. Λοιπόν, αυτή η παρακαταθήκη πρέπει να συνεχιστεί και δεν θα συνεχιστεί μέσα από έναν χώρο που είναι φυτώριο στελεχών για τη Νέα Δημοκρατία. Όπως είπα χθες στην ομιλία μου. Η Κρήτη βάφτηκε μπλε. Κι αυτό είναι λάθος. Όχι επειδή το χρώμα μπλε είναι λάθος, αλλά επειδή η ζωή που έρχεται με αυτό το χρώμα είναι λάθος. Η ζωή της ακρίβειας, της μισής φέτας, της μισής βενζίνης, της μισής δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί ο Έλληνας να είναι ικανοποιημένος με μισή ζωή. Πρέπει να υπάρχει ζωή με αξιοπρέπεια. Να αντλήσει τα χρήματα με φορολογική δικαιοσύνη, να αντλήσει τα χρήματα με πάταξη της σπατάλης και σπάζοντας αυτά τα καρτέλ που υπάρχουν στις τράπεζες, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Πρώτο βήμα είναι αυτή η αλαζονεία του 41% που υπάρχει από την κυβέρνηση «ό,τι θέλω κάνω» να τελειώνει και παρακαλώ ειλικρινά τον λαό της Κρήτης, τους συμπατριώτες μου να δούνε το πρόγραμμά μας. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε ευρω-πρόγραμμα, παρεμπιπτόντως, οι άλλοι δεν έχουν βγάλει τίποτα. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη των πολλών και των λαών, την κοινωνική Ευρώπη και πέρα από αυτό είμαστε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει εξαρτήσεις και μπορεί να υπηρετήσει όλον τον ελληνικό λαό και να προστατεύσει πάνω απ’ όλα τους αδύναμους συμπολίτες μας.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, είστε ένας νέος πολιτικός αλλά και ένας νέος άνθρωπος, σας προβληματίζει το γεγονός ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα, φαίνεται η κοινωνία να αδιαφορεί για το βάθος αυτών των εκλογών; Ακόμη και οι νέοι άνθρωποι. Σου λέει να το δω παραλία, κάλπη και παραλία και κάλπη. Και γιατί κάλπη; Σας προβληματίζει; Λέει κάτι για την Ευρώπη.
Σ. Κασσελάκης: Αυτό λέει πάρα πολλά για την Ευρώπη. Λέει για την αποτυχία της κυρίας Φον ντερ Λάιεν στην Ευρώπη και του γερμανικού μοντέλου διοίκησης των Βρυξελλών. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή τα δεξιά κόμματα να πρέπει να φλερτάρουν με τα ακροδεξιά κόμματα μπας και κρατηθούν στην πρωτοκαθεδρία. Η Ευρώπη έχει γίνει ένα διευθυντήριο για πάρα πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Και πώς να μην ήταν αυτό το αποτέλεσμα όταν είναι η Ευρώπη της λιτότητας η άβουλη Ευρώπη που δεν μπορεί να πει δύο λέξεις με ξεκάθαρη γραμμή για την Παλαιστίνη; Η Ευρώπη, η οποία δεν έχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λογοδοτεί στους πολίτες, στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει ένα ευρωομόλογο για να μπορεί να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Νότου και Βορρά; Είναι μια Ευρώπη η οποία είναι διαχειριστική αυτή τη στιγμή και πρέπει να εμπνεύσει. Και η νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία ευαγγελίζεται κ. Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μητσοτάκης και άλλα κόμματα, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έχουν απογοητεύσει τον ευρωπαϊκό λαό και εύχομαι αυτό να αλλάξει.
Γ. Σαχίνης: Ξέρετε και θέλω να σταθούμε λίγο σ αυτό. Γιατί ευρωεκλογές έχουμε. Αυτή η Ευρώπη με αυτούς τους ταγούς, με αυτές τις πολιτικές ηγεσίες, με αυτά τα διευθυντήρια, αλλά και με αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει τουλάχιστον στα ντιμπέιτ της συζήτηση περί οικονομιών πολέμου, περί ενίσχυσης της Ουκρανίας, χωρίς να κάνει μια αποτύπωση στους Ευρωπαίους πολίτες. Τι στοιχίζει αυτή η στήριξη; Τι σημαίνει οικονομία πολέμου; Θα φέρει περαιτέρω λιτότητα; Για να πάνε τα λεφτά εκεί, θα κόβονται από κάπου αλλού; Από την κοινωνική πρόνοια, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση; Αυτά δεν είναι ένα ζήτημα; Και πολύ περισσότερο όταν ο πόλεμος μπορεί από ένα τυχαίο γεγονός να γενικευτεί. Ante portas δηλαδή να έχουμε ένα φρενοκομείο. Χτυπάει ο ένας, απαντάει ο άλλος και πάει λέγοντας.
Σ. Κασσελάκης: Η φτηνότερη αμυντική πρόληψη πρώτα από όλα είναι η διπλωματία. Και η Ευρώπη, επειδή έχει ειδικό βάρος στην ήπια ισχύ με το οικονομικό της αποτύπωμα, έπρεπε να μπορεί να ασκεί την κατάλληλη πίεση σε άλλες τρίτες χώρες για να μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Από κει και πέρα, η δεύτερη, ας το πούμε φτηνότερη μέθοδος πρόληψης είναι η αποτροπή, πριν δηλαδή αναγκαστεί κανείς να μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Άρα το λέω αυτό νηφάλια ότι πρέπει να καταλαβαίνουμε σε τι περιβάλλον είμαστε. Υπάρχουν αυταρχικές χώρες, οι οποίες είναι συγχρόνως και πυρηνικές δυνάμεις, και πρέπει να κατανοούμε τι σημαίνει αυτό. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορεί κάθε χώρα στην Ευρώπη οριζόντια να συμμετέχει σε κάτι. Δηλαδή η Ελλάδα έχει άλλη οικονομική θέση και γεωπολιτική θέση από ότι έχει η Πολωνία αυτή τη στιγμή. Και σίγουρα στο κομμάτι του ΝΑΤΟ, αυτή η επέκταση του ΝΑΤΟ μέσα στην Ουκρανία εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μια αμυντική συμμαχία.
Γ. Σαχίνης: Ιερή συμμαχία;
Σ. Κασσελάκης: Ιερή αμυντική συμμαχία.
Γ. Σαχίνης: Ή αυτό ήταν ένα λεκτικό ατόπημα; Το περί ιερής συμμαχίας…
Σ. Κασσελάκης: Δεν είπα τη λέξη ιερή συμμαχία. Είπα τη φράση ιερή αμυντική συμμαχία. Διότι η άμυνα των δυτικών δημοκρατιών απέναντι σε τέτοια αυταρχικά καθεστώτα είναι πάρα πολύ σημαντική για τον πολιτισμό μας. Αυτή η συλλογικότητα είναι πάρα πολύ σημαντική και αυτό συνάδει απολύτως, ίσως όχι με την αρχική ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά σίγουρα με τη διακυβέρνηση του μετά και τις παραδόσεις της πατριωτικής Αριστεράς. Από εκεί και πέρα όμως, το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μόνο αμυντικό. Δεν πρέπει να επεκτείνεται σε περιπέτειες έξω από τα σύνορά του. Εκεί είναι η ευθύνη μας. Η Ευρώπη πρέπει να έχει αμυντική αυτάρκεια από μόνη της κι αυτή είναι σε πρώτη θέση σε σχέση με το ΝΑΤΟ.
Γ. Σαχίνης: Μήπως είναι ομολογία ότι η Ευρώπη δεν έχει πια ισχυρή παραγωγική βάση στην οικονομία της και για να έχει πόρους μόνο η αμυντική βιομηχανία -αλλά αμυντική βιομηχανία δεν σημαίνει στοκάρισμα, σημαίνει πουλάω για να γίνονται πόλεμοι-… Μήπως δηλαδή η Ευρώπη πια έχει ένα προσανατολισμό να παράγει οπλικά συστήματα γιατί δεν μπορεί να παράξει κάτι άλλο; Στην κόντρα Αμερικάνων - Κινέζων;
Σ. Κασσελάκης: Αυτό είναι όντως ένα ζήτημα. Σε τι βαθμό αυτή η βιομηχανία ασκεί επιρροή στις Βρυξέλλες. Για αυτό και είπα και πριν ότι η ήπια ισχύς, η επιρροή που μπορεί να ασκήσει η Ευρώπη εμπορικά, οικονομικά, διπλωματικά πρέπει να είναι σε πρώτο κάδρο. Και δεν το βλέπουμε αυτό στην Παλαιστίνη π.χ.. Βλέπουμε μια άβουλη Ευρώπη εκεί πέρα. Είναι ξεκάθαρο τι έπρεπε να γίνει στην Παλαιστίνη. Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει τους εποικισμούς που κάνει ο κύριος Νετανιάχου, η ισραηλινή κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη τόσα χρόνια. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή παρακολουθεί μια γενοκτονία και είναι άβουλη. Άρα λοιπόν, πρέπει να έχουμε ηγέτες προοδευτικούς αριστερούς, οι οποίοι να μπορούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων στην σωστή μεριά της ιστορίας.
Γ. Σαχίνης: Είπατε κάτι κρίσιμο. Διαβάζω εδώ: Μακρόν Σόλτς «η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος», αυτό προφανώς δεν έχει σχέση με τους εμπνευστές της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΟΚ, Σουμάν και Γκασπάρι, που έλεγαν ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι να οικοδομηθεί ένα μέλλον συναίνεσης, διαλόγου και όχι βίας. Και θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Πώς σας φαίνεται, για παράδειγμα, ότι αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με πέντε δις του Κιέβου και άλλα 17 δις που έρχονται γίνονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη; Δεν είναι λίγο τραγελαφικό να λες ότι έχεις ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό για την ειρήνη που χρηματοδοτεί εξοπλιστικά προγράμματα; Που πάει η Ευρώπη; Αυτό σας ρωτώ.
Σ. Κασσελάκης: Είναι ένα ζήτημα αλλά από την άλλη υπήρχε μια χώρα η οποία είχε την εθνική της κυριαρχία. Αυτή η χώρα λέγεται Ουκρανία και αυτή η εθνική κυριαρχία αυτή τη στιγμή έχει καταπατηθεί. Υπάρχει και μια άλλη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε την εθνική της κυριαρχία και αυτή είναι η Κύπρος.
Γ. Σαχίνης: Με προλάβατε; Αλά καρτ λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Σ. Κασσελάκης: Ακριβώς! Άρα λοιπόν, ότι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ένα ζήτημα έπρεπε να κάνει και στο άλλο ζήτημα. Και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουμε τη μία εισβολή αγνοώντας την άλλη εισβολή.
Γ. Σαχίνης: Υπάρχει ένα θέμα λέτε εδώ σε σχέση με την Κύπρο.
Σ. Κασσελάκης: Όπως υπάρχει ένα θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις, το οποίο για μένα είναι πολύ έντονο. Διότι όταν στο Σκινέ επισκέφτηκα πριν από ένα μήνα, περίπου ενάμιση και είδα το όνομα του προπάππου μου εκεί στο μνημείο για τα αντίποινα που έγιναν λόγω της μάχης της Κρήτης, αισθάνομαι ότι και σε αυτό η κυβέρνηση έχει υπάρξει άβουλη ως προς την Γερμανία. Δηλαδή τώρα δεν θέλω να σκεφτώ, αλλά «dear Ούρσουλα» και επιστολές για να μας εξηγήσει η κ. Φον ντερ Λάιεν για ποιο λόγο η φέτα είναι πιο ακριβή στην Ελλάδα απ’ ότι στο εξωτερικό, η ελληνική φέτα. Και δεν λέμε τίποτα στην κ. Φον ντερ Λάιεν για τις γερμανικές αποζημιώσεις όταν έρχεται στα Χανιά. Τόσα χρόνια που υπάρχει αυτή η διπλωματία υποτίθεται και συγχρόνως ακολουθούμε τη γερμανική γραμμή για το Ισραήλ στον ΟΗΕ, αντί να ακολουθήσουμε την γραμμή της Γαλλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για μια μεγάλη απόκλιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από αυτό που θα έπρεπε να αρμόζει σε μια χώρα η οποία έχει αυτές τις δημοκρατικές παραδόσεις του τόπου.
Γ. Σαχίνης: Άρα για εσάς το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν εξαντλείται σε μια ρηματική διακοίνωση που έκανε η Ελλάδα και απάντησε η Γερμανία ότι δεν συζητά.
Σ. Κασσελάκης: Αυτό είναι ρηματική κοροϊδία. Αποζημιώσεις σημαίνει αποζημιώσεις. Χάθηκαν, τόσες οικογένειες δολοφονήθηκαν. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να λέμε για τη Συνθήκη της Λωζάνης πριν από εκατόν δυο χρόνια και να μην μπορούμε να λέμε κάτι για αυτά τα οποία έγιναν το Ολοκαύτωμα, τα αντίποινα, το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λες και δεν υπήρχε τότε διεθνής κοινότητα. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα. Υπάρχει μια συνέχεια στην ιστορία της κοινωνίας και όταν βλέπεις τόσες οικογένειες να μην υπάρχουν σήμερα, τόσες περιοχές να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Όταν ήμουν στο στρατόπεδο, μαζί με τους άλλους στρατεύσιμους επισκεφτήκαμε το Δίστομο. Πάνω από 200 άνθρωποι συμπολίτες μας.
Γ. Σαχίνης: Μεθαύριο έχουμε την επέτειο της σφαγής του Διστόμου. Έχετε δίκιο.
Σ. Κασσελάκης: Άρα λοιπόν το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για μένα όταν γίνουμε κυβέρνηση και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να το διεκδικώ.
Γ. Σαχίνης: Έχασε μια ευκαιρία, οφείλω να σας ρωτήσω, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν είχε στα χέρια της ομόφωνο πόρισμα διακομματικά από τις επιτροπές της Βουλής να το τρέξει πιο γρήγορα; Το πόρισμα καταλόγιζε συγκεκριμένα ποσά δισεκατομμυρίων. Έπρεπε να είναι πιο ζεστή σε αυτό το θέμα.
Σ. Κασσελάκης: Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έτρεξε αυτό το θέμα, αλλά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης απλά ατόνησε αυτή η διεκδίκηση. Ω γέγονε, γέγονε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εγώ δεν πρόκειται να στέλνω επιστολές στην κ. Φον ντερ Λάιερν ή να ακολουθώ χωρίς βούληση τις εντολές της Γερμανίας για λιτότητα και να αποφεύγουμε τα κρίσιμα ζητήματα. Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μια χώρα που θα είναι δημοκρατική για την κοινωνία, με υπερήφανη εξωτερική πολιτική και με στιβαρή οικονομική πολιτική. Γιατί έχουμε και αυτό το ζήτημα. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας μας είναι ένα χάλι. Το λέει και η Standard & Poor`s στην έκθεση που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Λέει ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι εξωστρεφής, ότι δεν έχει ανθεκτικότητα. Και αναβάθμισε την Ελλάδα εξαιτίας της ρύθμισης χρέους που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και το μαξιλάρι. Επειδή έχουμε κλειδώσει πολύ χαμηλά επιτόκια με ένα πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής αυτού του χρέους και συγχρόνως υπάρχει ένα μαξιλάρι 37 δις που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, επίπονα για τον ελληνικό λαό.
Γ. Σαχίνης: Με άγρια φορολογία.
Σ. Κασσελάκης: Πολύ σωστά. Εγώ έχω πει ότι τα 37 δις είναι λιγότερα από 37 τότε. Από εκεί και πέρα το μαξιλάρι αυτό έχει παραμείνει στάσιμο μέχρι σήμερα. Έχουμε πληθωρισμό, έχουμε ανάπτυξη της οικονομίας, το οποίο πάει να πει ότι έχουμε ένα μέρος του μαξιλαριού αυτού σωστά αναλογικά με την οικονομία. Άρα για ποιο λόγο με τόσα ευρωπαϊκά κονδύλια, έχοντας αντλήσει από αυτό το μαξιλάρι, με τόση μεγάλη φορολόγηση, για ποιο λόγο είναι η Ελλάδα στην 2η χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη; Κοίταξα από περιέργεια να δω αν έχουμε πετύχει ποτέ σύγκλιση με την Ευρώπη. Σύγκλιση… Και μία φορά που φτάσαμε κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης ήταν το 2007. Σε αγοραστική δύναμη, ήταν όλο επίπλαστο. Και η ερώτηση είναι η εξής: Γιατί αυτή η χώρα, η οποία έγινε το δέκατο μέλος της ΕΟΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο φτωχό μέλος τόσα χρόνια μετά, πόσο είναι, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει καταφέρει ποτέ να πετύχει σύγκλιση; Η απάντηση είναι επειδή το πολιτικό σύστημα έχει προδώσει τον Έλληνα πολίτη. Η σχέση πολιτικών και πολιτών πρέπει να αλλάξει. Όσος κόσμος μου λέει «ρε Στέφανε που έμπλεξες»; Γιατί εσύ, είχες καλή ζωή στο εξωτερικό, είχες επιχειρήσεις σου, είχες όλο το μέλλον εκεί πέρα… Γιατί να έρθεις να μπλέξεις εδώ με την Ελλάδα; Αν δεν μπλέξουμε, δεν θα ξεμπλέξουμε. Και αυτό δεσμεύομαι. Δεσμεύομαι ότι εάν μας στηρίξει ο ελληνικός λαός, ο κρητικός λαός θα είναι μια διαφορετική κυβέρνηση. Η δική μου θα είναι μια ανεξάρτητη κυβέρνηση με υψηλό εθνικό φρόνημα, που θα παλέψει να διορθώσει τις παθογένειες δεκαετιών στη χώρα μας.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, θα επιστρέψω στην οικονομία, γιατί νομίζω ότι είναι ένα πεδίο που αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, άρα και εμάς και σε συναρμώνει με τις ευρωεκλογές. Θέλω να μείνω λίγο στο πακέτο των εθνικών, γιατί ακούμε εξαιρετικό ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Στα ελληνοτουρκικά ουδείς θα βρεθεί να υποστηρίξει ότι είναι κακό πράγμα ότι διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Το θέμα είναι με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις; Εξηγούμαι: συμφωνείτε και συμμερίζεστε αυτό που έχει γραφτεί και δεν έχει διαψευστεί, ότι η χώρα είναι έτοιμη να στηρίξει για Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ τον κύριο Σινιρλίογλου, Τούρκο διπλωμάτη, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που κατέθεσε τις συντεταγμένες της γαλάζιας πατρίδας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών; Έτσι προχωράμε όταν η Τουρκία έχει μια σκληρή αναθεωρητική ατζέντα σε όλα τα πεδία έναντι ημών.
Σ. Κασσελάκης: Αυτό είναι όντως πολύ προβληματικό, αυτό στο οποίο αναφέρεστε, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τη γραμματεία του κόμματος.
Γ. Σαχίνης: Άρα στα ελληνοτουρκικά για εσάς που είναι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 ναυτικά μίλια; Να σας ρωτήσω ευθέως.
Σ. Κασσελάκης: Υπάρχει, ξέρετε, μια αναθεωρητική προσέγγιση από την Τουρκία για την εθνική μας κυριαρχία. Δεν συνάδει με τη διακήρυξη των Αθηνών, δεν συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το μονομερές δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως λέει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν μπορεί να υπάρχει αναθεωρητισμός, δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση για το δικαίωμά μας να έχουμε στρατεύματα στα νησιά, στα εδάφη μας. Άρα έχουμε κάθε δικαίωμα, βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου, να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές. Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, εφόσον τηρούνται αυτές οι κόκκινες γραμμές.
Γ. Σαχίνης: Ερώτηση: Σε αυτό το διάλογο που φαίνεται να αναπτύσσεται, υπάρχει κάτι που δεν σας πάει καλά; Αισθάνεστε ότι παίζουμε με όρους μυστικής διπλωματίας, προσωπικής; Θεωρείτε ότι πρέπει να ακουστούν πράγματα που να γνωρίζει ο ελληνικός λαός που δεν ακούγονται ή καλώς έχουν τα πράγματα;
Σ. Κασσελάκης: Νομίζω έχει φανεί ότι υπάρχει μυστική διπλωματία γενικά από την κυβέρνηση. Δηλαδή βλέπεις αυτά τα οποία ανακοινώνει ο κ. Ζελένσκι και η Ουκρανία περί συμφωνιών με την Ελλάδα που διαφοροποιούνται από αυτά τα οποία ανακοινώνει το υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου. Ο κόσμος που θέλει να έχει μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική που είναι όλοι οι Έλληνες προφανώς, νομίζω δικαιούνται να έχουν τη διαφάνεια από την κυβέρνησή τους. Η μυστική διπλωματία δεν μπορεί να είναι κάτι το οποίο ανεχόμαστε ως κοινωνία.
Γ. Σαχίνης: Κάτι τελευταίο και θέλω να πάμε στη διακοπή για να γυρίσουμε στην οικονομία. Πείτε μου, σας παρακαλώ, τι διαφορετικό θα κάνατε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Σας τονίζω: με την Ουκρανία είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά εμφανιζόμαστε και επισπεύδοντες στην αρωγή, με τη Ρωσία δεν υπάρχουν καθόλου διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, αυτό που περιγράψατε μόλις με την Αλβανία έρχεται ο κύριος Ράμα λέει ότι λέει, τα Σκόπια επίσης δεν τηρούν τη συμφωνία που η δική σας κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη συμφωνία των Πρεσπών. Κι εκεί θέλω να σας ρωτήσω τι διαφορετικό θα κάνατε;
Σ. Κασσελάκης: Δυστυχώς η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι μια πολιτική του δεδομένου συμμάχου. Αυτό ισχύει και στις σχέσεις της χώρας μας πλέον με τη Γερμανία και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Να σας θυμίσω ότι ένα χαρτί χωρίς λεπτομέρειες είχε στείλει η Αμερική τα F-35 και πήγε ο κ. Μητσοτάκης να τα διαφημίζει λες και είναι δικά του τα χρήματα αυτά. Όταν εγώ συγχρόνως συναντήθηκα με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και μόλις τότε άρχιζαν την ανάλυση για το πως αυτά θα μπορούσαν να κουμπώσουν και ούτε καν ήξεραν και οι ίδιοι οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, εάν αυτός ο εξοπλισμός θα κούμπωνε ιδανικά με τον υπόλοιπο εξοπλισμό και με τι προτεραιότητα. Άρα λοιπόν εγώ δεν θα εργαλειοποιήσω τα εθνικά μας ζητήματα ποτέ. Και για τα γλυπτά του Παρθενώνα έχω υπάρξει συναινετικός, σε όλα τα εθνικά μας ζητήματα θα είμαστε χρήσιμοι…
Γ. Σαχίνης: Συναινετικός στα γλυπτά ,συγγνώμη που σας διακόπτω αλλά ανοίγετε τα θέματα, τι σημαίνει; Επιστροφή με δανεισμό των κλεμμένων στην χώρα μας;
Σ. Κασσελάκης: Δεν μπορείς να πάρεις πίσω δανεικό κάτι που σου ανήκει προφανώς.
Γ. Σαχίνης: Άρα λέτε συναίνεση - διεκδίκηση.
Σ. Κασσελάκης: Βεβαίως και όταν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προσβάλλει τον Έλληνα πρωθυπουργό, πήρα το μέρος της Ελλάδας προφανώς. Άρα λοιπόν και έκανα τότε κατευθείαν ανάρτηση, ανακοίνωση ότι αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει ο κ. Σούνα έπρεπε να έχει συναντήσει τον κύριο Μητσοτάκη.
Γ. Σαχίνης: Άρα στα ελληνοτουρκικά τι διαφορετικό θα κάνατε κύριε Πρόεδρε;
Σ. Κασσελάκης: Στα ελληνοτουρκικά θα είχαμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη γραμμή, η οποία δεν θα υποκρινόταν στον κ. Ερντογάν, δεν θα έλεγε για αχρείαστη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη η θέση μας για τις προκλήσεις τους και θα μετατρέπαμε αυτόν τον διάλογο σε ευρω-τουρκικό διάλογο. Δεν μπορεί δηλαδή το Κυπριακό, ο ελληνοτουρκικός διάλογος να είναι έξω από τον ευρω-τουρκικό διάλογο. Αυτό είναι κάτι το οποίο η Τουρκία το ήθελε τόσο καιρό να είναι μόνο διμερής διάλογος και είναι κατά τη γνώμη μου πραγματικά ντροπή ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έκανε ομιλία στον ΟΗΕ και δεν ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι αυτή εξωτερική πολιτική που θέλουμε.
Γ. Σαχίνης: Κλείνω και πάμε σε διάλειμμα για να επιστρέψουμε με την οικονομία που είναι το ενδιαφέρον πεδίο, ρωτώντας σας για υπόθεση προφανώς των Σκοπίων. Έχω ακούσει αυτό που έχετε πει, ότι η κυβέρνηση πάλαι ποτέ ως αντιπολίτευση μακεδονομάχων, δεν προχώρησε γρήγορα στην έγκριση των μνημονίων. Ναι αλλά θα σας πει κάποιος στην παρούσα φάση αυτός που παραβιάζει τη συμφωνία που η δική σας κυβέρνηση έφερε, και την παραβιάζει με αισχρό τρόπο, είναι οι γείτονές μας. Μιλούν ευθέως για μια χώρα, η πρόεδρος, που λέγεται Μακεδονία το ίδιο λέει Πρωθυπουργός, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που κάνει αυτή τη στιγμή παραβίαση της συμφωνίας πέρα από τα μνημόνια. Δε θα έπρεπε λοιπόν πρωτίστως εκεί να στρέψετε τα βέλη σας, ζητώντας τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία που εσείς υπογράψατε;
Σ. Κασσελάκης: Εμείς το έχουμε ήδη ζητήσει, αλλά στο τέλος της ημέρας ο κύριος πρωθυπουργός υπέκυψε στην σαμαρική του πτέρυγα, τόσα χρόνια, και δεν εφάρμοσε μια συμφωνία η οποία είχε, θα έπρεπε να είχε πολλά μνημόνια συνεργασίας και να είχανε συσφίξει οικονομικές σχέσεις και οι πολιτισμικές σχέσεις και να μην υπήρχε καν αυτό το σημείο της συζήτησης αυτή τη στιγμή. Εάν χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών περί κυρώσεων ή πίεσης στη Βόρεια Μακεδονία για τη μη τήρηση της συμφωνίας, μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος ευθύνεται για την κωλυσιεργία σε όλο αυτό το ζήτημα. Ας φορέσει την περικεφαλαία του, να πάει πάνω στα Σκόπια και να δει εάν θέλει λοιπόν αυτή την επιζήμια, όπως λέει εκείνος συμφωνία, να την αναιρέσει ή όχι. Είμαι σίγουρος ότι το όμορο κόμμα του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι το VMRO, θα συμφωνήσει με τις αλλαγές που εκείνος θεωρεί ότι θα είναι επωφελείς. Λέει ψέματα ο κύριος Μητσοτάκης για όλο αυτό το ζήτημα, το εργαλειοποίησε, δίχασε τον κόσμο, κέρδισε την καρέκλα του πρωθυπουργού. Μπράβο του. Τώρα ας λύσει το πρόβλημα το οποίο ίδιος δημιούργησε.
Γ. Σαχίνης: Για τους γείτονες όμως; Γιατί θα σας πει κάποιος η κυβέρνηση Μητσοτάκη 19 - 23 που την εγκαλείτε δεν υπέγραψε τα μνημόνια για να κάνει όπως λέτε εσείς σκαλοπάτι στον κ. Σαμαρά. Η άλλη πλευρά εφάρμοζε μέρη της συμφωνίας; Διότι πουθενά δεν τα εφάρμοζε. Ούτε το εμπορικό σήμα που είναι τα προϊόντα άλλαξε -τροποποίησε….
Σ. Κασσελάκης: Αφού δεν κυρώθηκαν αυτά τα μνημόνια συνεργασίας από την ελληνική πλευρά λοιπόν. Άρα τι λέμε τώρα; Ναι, να πάει ο κύριος Μητσοτάκης πάνω στα Σκόπια και να εφαρμόσει όλες τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας. Γιατί όντως έχετε δίκιο. Πέρα από την αμυντική επιρροή που έχουμε πλέον πάνω από τη γείτονα χώρα, έχουμε και οικονομική επιρροή και αυτή την επιρροή δεν την έχουμε ασκήσει αυτή τη στιγμή.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, θα πάω σε μια σύντομη διακοπή. Όταν επιστρέψουμε, μπαίνουμε στο πεδίο της οικονομίας. Διότι σας άκουσα και από το Ηράκλειο να έχετε ένα πακέτο προτάσεων, σύντομη διακοπή και επανερχόμαστε.
Γ. Σαχίνης: Επιστροφή εδώ στις αντιθέσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τον κύριο Στέφανο Κασσελάκη. Έρχομαι στο πεδίο της οικονομίας, αλλά κύριε Πρόεδρε, επειδή αυτό συνδέεται με την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Πριν πάμε στην ακρίβεια, στα τιμολόγια, τα χρωματιστά κλπ., σύμφωνα με μια έκθεση ενός από τους σοφότερους Έλληνες πολιτικούς, του κυρίου Αλέκου Παπαδόπουλου, το 2030 πρέπει η χώρα να αποπληρώσει 35 δισεκατομμύρια που δεν υπάρχουν, τόκους, δάνεια και τα δάνεια πρέπει να εξυπηρετούνται ως το 2059 τουλάχιστον. Κι αυτά είναι όλα ψηφισμένα από τις βουλές μας των προηγούμενων εποχών. Κι επειδή σας έχω ακούσει που μιλάτε για την οικονομία, το χρέος από τα 220 δις έχει φτάσει στα 410 δις παρά τα μνημόνια, λένε οι έξω λοιπόν: το πλαίσιο κύριοι, τι και να λέτε μέσα εμείς είμαστε οι δανειστές, είναι δοσμένο και χρονολογικά, πρώτα θα εξυπηρετήσετε αυτά και μετά θα κάνετε την οικονομική σας πολιτική, την ίδια ώρα στην Ελλάδα έχετε αισχροκέρδεια με ακρίβεια, κλειστά καρτέλ οικονομίας που κερδίζουν κι έναν λαό που καταβυθίζεται, πώς πάτε καταρχάς το εξωτερικό κέλυφος, δηλαδή τις υποχρεώσεις της χώρας που είναι ανελαστικές;
Στ. Κασσελάκης: Οι υποχρεώσεις είναι ανελαστικές, αλλά είναι ανελαστικές σε ένα πλαίσιο μεγέθους της οικονομίας που αλλάζει κάθε μέρα. Δηλαδή με τον πληθωρισμό που έχουμε, με την οικονομική ανάπτυξη που όντως έχουμε αλλά δεν διαχέεται σωστά στον πληθυσμό, προφανώς μειώνεται η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και μειώνεται αρκετά γρήγορα μάλιστα που είναι πολύ θετικό. Το οποίο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας τη δυνατότητα να ανακεφαλαιώσουμε το χρέος μας, το πώς το εξυπηρετούμε, δηλαδή να μπορούμε να έχουμε ένα καλό πρόγραμμα τήρησης όλων αυτών των υποχρεώσεων.
Γ. Σαχίνης: Μπορούμε ή θα μας έρθει νέο μνημόνιο, γιατί αν θες 35 δις το 2030 που θα τα βρούμε κ. Πρόεδρε;
Στ. Κασσελάκης: Μην ξεχνάμε ότι η οικονομία αυξάνεται, παράγει, αναπτύσσεται, παράγει πλούτο σε ένα επιτελικό επίπεδο. Και πάλι, επαναλαμβάνω διαχέεται και αυτό είναι το πρόβλημα. Διότι αν υπήρχε καλύτερη διάχυση της δραστηριότητας, θα ήταν πολύ πιο δυνατή η ανάπτυξη. Μας λέει ο πρωθυπουργός ότι έχουμε διπλάσια ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ναι, αλλά αυτό βάζει αναλογικά τη Γερμανία, με όλο το μέγεθός της, στον υπολογισμό. Αν κοιτάξουμε πού είμαστε στην κατάταξη των χωρών στην Ευρώπη σε ανάπτυξη Νέας Δημοκρατίας με όρους, χωρίς να προσαρμόζεις το μέγεθος της οικονομίας απλά σε κατάταξη, αριθμητικά είμαστε στο κάτω μισό της Ευρώπης, είμαστε νομίζω στην 21η θέση. Άρα λοιπόν έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε στο να μπορεί η ανάπτυξη αυτή να είναι πολύ πιο δυνατή. Θα έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τον δανεισμό της χώρας μας. Από εκεί και πέρα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει με πληθωρισμό και φτωχοποίηση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, όπως το είπατε, με την τεράστια σπατάλη που υπάρχει, όχι μόνο σε μερικά ολιγοπώλια, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τράπεζες ή αυτό που ερευνά αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για 2.5 δις σε έργα ψηφιακά, τα οποία ήταν 600 έργα σε δέκα εταιρείες, αυτά είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Πέρα από αυτό όμως, ξέρετε ότι υπάρχει τεράστια σπατάλη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, τεράστια. Κι εκεί πέρα μάλιστα σας το λέω διότι υπάρχει και διαπλοκή με αυτές τις αναπτυξιακές εταιρείες, τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, που υπάρχει μια ανατροφοδότηση του χρήματος από τις περιφέρειες που δημιουργεί εξαρτήσεις και πρέπει να αλλάξει αυτό, πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια.
Γ. Σαχίνης: Άρα λέτε ότι αλλάζοντας από κάτω τη διάχυση μπορείτε να κάνετε οικονομικά «το κουμάντο», παρά τον περιορισμό και την ασφυκτική πολιτική των δανειστών; Εγώ θα το πω απλοϊκά. Δεν θα πω θεσμούς, των δανειστών μας. Μπορεί να διαχυθεί χρήμα στον κόσμο ή δεν μπορεί; Και θα σας το πω ευθέως γιατί σας άκουσα κι εχθές στο Ηράκλειο, λέτε για μηδενισμό του ΦΠΑ. Μάλιστα παραπέμπετε στο μοντέλο της Ισπανίας, Πορτογαλίας και της Κύπρου…
Στ. Κασσελάκης: Προσωρινά λέμε.
Γ. Σαχίνης: Βεβαίως, βεβαίως. Πώς ανταπαντά η κυβέρνηση; Μα αν συμβεί αυτό, μειώνονται τα έσοδα. Και αν μειωθούν τα έσοδα, προσέξτε έχει και συνέχεια, θα έχω πρόβλημα με τις συντάξεις σας. Και έχετε και τον περιορισμό από τους δανειστές σε ένα σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο. Θέλω να πω τα μνημόνια τελείωσαν, οι περιορισμοί δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Αυτό πως το ακούτε;
Στ. Κασσελάκης: Δηλαδή στην κυρία την συνταξιούχο που είπε στον πρωθυπουργό ότι έχει 440 ευρώ σύνταξη και 300 ευρώ ενοίκιο και της λέει ο πρωθυπουργός «ευχαριστώ που ήρθατε και δεν σε βοηθά η Εκκλησία», σε εκείνη λοιπόν την κυρία, εάν της επιτρέψεις να πάει στο σούπερ μάρκετ και να μπορεί να φάει, όταν σου λέει πεινάω, επειδή θα είναι χαμηλότερες οι τιμές τι κάνεις; Δεν τη βοηθάς να αντέξει; Δεν είναι το ένα ή το άλλο. Δεν αναιρεί η μία ιδέα την άλλη. Και μάλιστα όταν λοιπόν έχεις ένα προσωρινό μέτρο το οποίο επιτρέπει να υπάρξει κατανάλωση βάσει αυτού του μέτρου, ας πούμε για έξι συν έξι μήνες που προτείνουμε εμείς, αυτό το εφάπαξ μέτρο ανακυκλώνεται στην οικονομία και έχει μια θετική απόσβεση σε βάθος χρόνου. Σε τρία με τέσσερα χρόνια έχει επιστραφεί όλο αυτό το χρήμα. Γιατί; Γιατί ο κόσμος δεν το βάζει κάτω από το μαξιλάρι του. Καταναλώνει για να αντέξει. Για να μπορεί να έχει μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Το θέμα είναι έχουμε χτίσει αυτό το τεράστιο μαξιλάρι, έχουμε τόσα έσοδα από πολύ υψηλή φορολογία, είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε έμμεσους φόρους, που είναι ένα άλλο οριζόντιο, ύπουλο μέτρο, υπάρχει πολύ μεγάλη σπατάλη.
Μη ρωτάει ο λαός πλέον πού θα βρούμε τα χρήματα. Δεν το εννοώ αυτό λαϊκίστικα. Καταλαβαίνω πολύ καλά τους ισολογισμούς. Έχω διοικήσει εταιρείες σε διεθνές επίπεδο, έχω περάσει από χρηματαγορές, καταλαβαίνω πολύ καλά το πώς κάποιος διαχειρίζεται ρίσκο και χρήματα. Και επειδή το καταλαβαίνω αυτό, σας λέω ότι η ερώτηση πρέπει να είναι αυτή την στιγμή που πάνε τα χρήματα; Όχι που θα τα βρεις; Τα έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας, με το αίμα μας, ο Έλληνας πολίτης αυτά τα χρήματα πληρώνει, πάλι δουλεύει. Πληρώνει για αυτό το ακριβό ρεύμα που είναι πιο ακριβό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, για πιο ακριβά απορρυπαντικά σε σχέση με τη Γερμανία. Επειδή ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης, ο κ. Σκέρτσος, ξέρει ότι οι κόκκοι των γερμανικών απορρυπαντικών είναι υποδεέστεροι από ότι των ελληνικών απορρυπαντικών. Δηλαδή μας δουλεύουν κανονικά. Και αντί λοιπόν να μπορέσουν να φέρουν τις τομές που χρειάζονται στα ολιγοπώλια των μεσαζόντων και σε όλη αυτή την αλυσίδα να μπορέσουν να δώσουν μια ανάσα, για την ακρίβεια, να μπορεί να υπάρχει ένα όριο στο ρεύμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένα πλαφόν 5% στο κέρδος του ρεύματος…
Γ. Σαχίνης: Ήταν λάθος το χρηματιστήριο ενέργειας που έγινε αυτή η ενέργεια με υπογραφή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπουργού Γιώργου Σταθάκη που δεν είναι πια μαζί σας…
Στ. Κασσελάκης: Να τελειώσω παρακαλώ αυτή τη σκέψη. Άρα λοιπόν πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία ότι δεν έχουμε επιλογές, ότι εάν υπάρχει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, 90% στα υπερκέρδη τους, ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα, είναι ψέματα αυτά, είναι ψέματα.
Γ. Σαχίνης: Από την άλλη, το εποπτικό πλαίσιο των δανειστών δεν είναι ψευδές και το έχουν ψηφίσει όλοι, κύριε Πρόεδρε. Εσείς δεν ήσασταν εδώ βεβαίως τότε, δεν είχατε εμπλακεί. Το έχουν ψηφίσει όλοι.
Στ. Κασσελάκης: Η χώρα μας έχει ένα πλαίσιο. Έχει την καλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει στην Ευρώπη, στον δυτικό κόσμο, ίσως από κάθε άλλη χώρα.
Γ. Σαχίνης: Αλλά με την φτώχεια, την ακρίβεια μπορεί να το εξυπηρετήσει;
Στ. Κασσελάκης: Έχουμε πραγματικά πολύ βαθιά ζητήματα μέσα στην οικονομία μας. Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και πρέπει αυτή η Λερναία Ύδρα πραγματικά να καεί ολοσχερώς.
Γ. Σαχίνης: Άρα λέτε διάχυση,, όχι διαφθορά, όχι σπατάλη
Στ. Κασσελάκης: Κοιτάξτε τη Λερναία Ύδρα στην οποία αναφέρομαι: Έχουμε μαύρο χρήμα στα κόμματα. Η ρύθμιση χρέους της Νέας Δημοκρατίας για τα 500 εκατομμύρια που οφείλει δανεικά και αγύριστα, δεν είναι γνωστή στον Έλληνα πολίτη και συγχρόνως η Νέα Δημοκρατία δαπανά πιο πολλά χρήματα σε online διαφημίσεις από οποιοδήποτε κόμμα στη Γερμανία και απ’ όλα τα άλλα ελληνικά κόμματα μαζί. Μην περιμένει ο λαός να αλλάξει κάτι στη χώρα μας αν έχουμε αποκτήσει ανοσία στο μαύρο χρήμα στην πολιτική. Πρώτον, λοιπόν αυτό. Δεύτερον, έχουμε τη χειρότερη δικαιοσύνη όσον αφορά στον ρυθμό απόδοσης και απονομής δικαιοσύνης. Πώς λοιπόν θα έχεις ένα εύρωστο οικονομικό περιβάλλον, αν η δικαιοσύνη υστερεί με τέτοιο τρόπο; Και γι’ αυτό το λόγο σε σχέση με πέρυσι, οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι κάτω 40%; Ξέρετε σε ποιους τομείς είναι πάνω; Στα Airbnb και στον τουρισμό, που πάει να πει ότι έχουν πέσει πολύ κάτω όλες οι άλλες επενδύσεις, Έχουμε κόκκινα δάνεια και αντί λοιπόν να τα εξυπηρετήσουμε με την έννοια να μπορέσουμε να παρέμβουμε, να μη χάνει ο κόσμος το σπίτι του, τι κάνουμε; Τα αφήνουμε σε funds να διώχνουν τον κόσμο από το σπιτάκι του. Να δείτε σε δύο χρόνια από τώρα τι έχει να γίνει εκεί. Έχω μιλήσει με αυτά τα funds. Ξέρω ακριβώς πότε είναι αυτός ο τοίχος ο οποίος θα τους χτυπήσει. Σε δυο χρόνια από τώρα θα έχουμε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Γ. Σαχίνης: Τι διαφορετικό θα κάνετε για τα κόκκινα δάνεια;
Στ. Κασσελάκης: Έχουμε ήδη προτείνει να χρησιμοποιήσουμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα περισσότερο περιθώριο στον κόσμο να σταθεί στα πόδια του. Είχαμε προεκλογικό πρόγραμμα βάσει αυτού. Και η κυβέρνηση στη Βουλή μαζί με τους πρώην συντρόφους μας, που παρεμπιπτόντως, όπως αναφέρατε λίγο πριν, επέλεξε να πάρει τη μερίδα των servicers και των funds. Έχουμε λοιπόν μια οικονομία… Να σας πω λίγο για τα μερίσματα και την φορολογία…
Γ. Σαχίνης: Μισό λεπτό. Τι φορολογία έχουμε έτσι όπως την έχετε ακτινογραφεί ένα χρόνο και λέτε ότι μέσα από το επιχειρείν έχω γνώση, τι οικονομία έχουμε και τι παραγωγική βάση έχουμε; Είπατε σωστά τον τουρισμό…
Στ. Κασσελάκης: [00:11:02] Έχουμε έναν στυγνό ψευτο-καπιταλισμό στην Ελλάδα.
Γ. Σαχίνης: Είναι κλειστό, καρτελοποιημένο σύστημα;
Στ. Κασσελάκης: Είναι καρτελοποιημένο, δεν υπάρχει καθόλου κοινωνική ανέλιξη στη χώρα μας, ελάχιστη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχει πλέον καν δημόσια υγεία, 40% της δαπάνης στην υγεία είναι ιδιωτική, βλέπετε την κατάρρευση του ΕΣΥ, το πώς δεν στελεχώνουμε… Εδώ στο Ηράκλειο μόνο το Βενιζέλειο, στο Λασίθι που είχα πάει με τα νοσοκομεία και λέει παντού είναι μια κατάρρευση, βλέπετε στον ΒΟΑΚ τις καθυστερήσεις, δημοπρατήθηκαν τα έργα και πάλι με έξτρα κόστος ό, τι είχαν δημοπρατηθεί το 2019 και τώρα έρχονται και διόδια. Αυτά τα εκατομμύρια δεν μπορούσε να είχαν πάει στην υγεία του Έλληνα. Πώς περιμένουμε να αλλάξει η χώρα; Αν λοιπόν δεν λογοδοτεί κανείς στη χώρα της ατιμωρησίας για αυτή τη σπατάλη και συγχρόνως έχουμε μια οικονομία στην οποία αν είσαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας, έχεις ένα δυσβάσταχτο φορτίο πάνω σου, διότι πρέπει να έχεις προκαταβολή φόρου, πληρώνεις τον ίδιο φορολογικό συντελεστή όπως μια μεγάλη επιχείρηση. Όταν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο εταιρικών κερδών -δεν το κατηγορώ αυτό μακάρι να έχουν πάντα μεγάλα κέρδη, όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα-έχουν ρεκόρ κερδών και μια στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να περάσουν το κατώφλι μιας τράπεζας, κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να δώσεις ένα κίνητρο εκεί. Όταν λοιπόν εμείς λέμε να μειωθεί ο φόρος στις μικρές επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις μέχρι 220.000 ευρώ κέρδος ετησίως από το 22 στο 17% και να αυξηθεί από το 22 στο 24% για τα μεγαλύτερα έσοδα, αυτό είναι μια προοδευτική πολιτική που δίνει μια ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γ. Σαχίνης: Οι πρώην σύντροφοι σας λένε ότι υπερκοστολογείται τελικώς το τι είναι μικρομεσαίος και με αυτό τον τρόπο υποδορίως καλύπτετε τη μεσαία και ανώτερη τάξη.
Στ. Κασσελάκης: Οι πρώην σύντροφοι ας επιστρέψουν τις έδρες τους ή αλλιώς -εάν οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά- όπως είπανε, ας δώσουν τα χρήματα που λαμβάνουν κάθε μήνα στην Παλαιστίνη, στον Παλαιστινιακό λαό που αγκομαχά. Εκεί να δούμε λίγο την αυθεντικότητα της αριστερής τους ιδεολογίας.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, επιμένω λίγο στο τι οικονομία έχουμε ως εξής: Ποιες είναι οι επενδύσεις που θα θέλατε πραγματικά να έρθουν στη χώρα; Οι ξένες επενδύσεις; Κοιτάξτε, λένε πολλοί επενδυτές, να έρθω να επενδύσω σε παραγωγική βάση. Αλλά πώς να έρθω όταν το παιχνίδι στη χώρα σας διαχρονικά είναι κλειστό, μοιρασμένο σε πέντε, έξι, δέκα ομίλους που διαπλέκονται από την ενέργεια, τα σούπερ μάρκετ, τα μίντια και τη λιανική, μέχρι δεν ξέρω κι εγώ τι. Πώς να μπω όταν εγώ θέλω ένα με ενάμιση χρόνο για να εξασφαλίσω τα στοιχειώδη;
Στ. Κασσελάκης: Αν μπλέξεις στα δικαστήρια για χρόνια, διότι συνομιλώ με διευθύνοντες συμβούλους…
Γ. Σαχίνης: Τί οικονομία θέλετε, αυτό θέλω να καταλάβω.
Στ. Κασσελάκης: Αυτό σας λέω ότι η οικονομία μας, η κοινωνία μας, χρειάζεται τομές. Από το πώς λειτουργεί η πολιτική σε υψηλό επίπεδο μέχρι τους διαγωνισμούς. Ακόμα αυτή τη στιγμή έχουμε απευθείας αναθέσεις με κανόνες COVID και δεν βλέπω εδώ πέρα να φάμε μάσκες. Άρα γιατί το έχουμε αυτό; Είναι για να μπορεί να υπάρχει αυτή η εξάρτηση του δημοσίου χρήματος. Όλα αρχίζουν από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι τον χτυπάει το βαθύ κράτος. Συγγνώμη, ποιος είναι το βαθύ κράτος πια; Αν δεν είναι η οικογένεια Μητσοτάκη το βαθύ κράτος, ποια οικογένεια είναι; Ξέρετε πολύ καλά ότι όταν γίνουμε κυβέρνηση, εμείς θα συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα. Μη γίνεται παραπλάνηση τεράστια. Πρέπει να υπάρχουν αυτές οι τομές και στο κράτος δικαίου και συγχρόνως στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι το δημογραφικό και η στέγη. Ένα κράτος δεν πρέπει απλά να τα παρακολουθεί και να λέει ιδιωτικοποιήσεις και ότι γίνει ή μια ρύθμιση στις golden visas. Πρέπει να παρέμβουμε. Πρέπει να χτίσουμε στέγη, καινούργια στέγη, φτηνή στέγη, πράσινη στέγη για τους νέους και τους απόδημους να επιστρέψουν και μαζί με τα δημόσια πανεπιστήμια να γίνουν κοιτίδες έρευνας, καινοτομίας, εξωστρέφειας και αποκέντρωσης. Δεν μπορεί αυτή η χώρα να είναι: μία χώρα, μία πόλη. Εδώ η Κρήτη έχει οικονομία κλίμακας. Μπορούμε να χτίσουμε στα πανεπιστήμια εδώ πέρα μια πολύ καλή βάση. Ερευνητικά κέντρα. Αυτή είναι η οικονομία που θέλουμε. Η Ελλάδα μπορεί να παρέχει καλή ποιότητα ζωής. Υπάρχει καλό επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Υπάρχει καλή εξωστρέφεια όσον αφορά την πολιτισμική μας επιρροή, που έπρεπε και εκεί πέρα να επενδύουμε, σε έναν τουρισμό που δεν θα είναι μονοκαλλιέργεια, παραλία και ήλιος, αλλά θα έχει πολύ παραπάνω πολιτισμό.
Γ. Σαχίνης: Και πρωτογενή τομέα;
Στ. Κασσελάκης: Και πρωτογενή ναι.
Γ. Σαχίνης: Και δευτερογενής και μεταποίηση και βιομηχανία στη χώρα;
Στ. Κασσελάκης: Ξέρετε πόσο με ενοχλεί να πηγαίνω σε μονάδες παραγωγής ελαιόλαδου ή στο «Ξινό Νερό» στη Φλώρινα και να βλέπω τα μηχανήματα αυτά να έχουν εισαχθεί από την Ιταλία και την Ισπανία; Είναι ένα μηχάνημα το οποίο, ξέρετε, βάζει τα μπουκάλια, τα γυρίζει…
Γ. Σαχίνης: Άρα λέτε ότι χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση στην ουσία.
Στ. Κασσελάκης: Μάλιστα στο ελαιόλαδο, έχει ενδιαφέρον γιατί υπάρχει ελληνική παρουσία στα μηχανήματα για να μπορεί να γίνεται η διαδικασία πιο εύκολη στην καλλιέργεια. Άρα έχει δημιουργηθεί ένα κλάστερ ή μια κοιτίδα γύρω από αυτό τον τομέα που μπορεί να φέρει καινοτομία. Στη ναυτιλία επίσης, πριν λίγες ημέρες ήμουν στα Ποσειδώνια στην Αθήνα, στη μεγάλη έκθεση της ναυτιλίας και βλέπεις ότι οι Έλληνες παραγωγοί συστημάτων πλέον έχουν ανέβει επίπεδο, γιατί στηρίζει ο Έλληνας πλοιοκτήτης αυτές οι εταιρείες και σε επίπεδο ποιοτικό είμαστε σχεδόν όπως η Νορβηγία και η Γερμανία και άλλες χώρες με παράδοση. Αυτές οι εταιρείες λοιπόν πρέπει να έχουν ένα εργασιακό περιβάλλον με χαμηλότερες εισφορές, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος, με ένα κράτος δικαίου που να έχει πολύ λιγότερη γραφειοκρατία και συγχρόνως οι δικοί τους εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν πραγματική δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία. Εάν το κάνουμε αυτό θα γυρίσουν και απόδημοι. Η γενιά μου εκδιώχθηκε από αυτή τη χώρα μας έδιωξαν, μας έδιωξε το σύστημα και δεν τολμά να γυρίσει τόσος κόσμος, ακριβώς επειδή του λένε αυτό που λένε και μένα για την πολιτική. Που πας να μπλέξεις;
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, που πας να μπλέξεις, αλλά σε μία χώρα που σωστά θέτετε ότι χρειάζεται μια παραγωγική ανασυγκρότηση με ακριβή ενέργεια και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το χεράκι της, έβαλε την υπογραφή της με υπουργό τον κύριο Σταθάκη. Χρηματιστήριο Ενέργειας. Φτάσαμε στο σημείο και εδώ να έχουμε καρτελοποιημένο σύστημα, πέντε στην ουσία εταιρείες, πολλές εκ των οποίων είναι και εισαγωγείς πανάκριβου φυσικού αερίου και εισαγωγής πράσινης τεχνολογίας που κατασκευάζεται στη Γερμανία. Και τελικά το ΕΣΠΑ να έρχεται στη χώρα και να φεύγει έξω για να πληρώσουμε για αυτά τα μηχανήματα και όλα αυτά ακριβά στην ενέργεια. Θα το καταργήσετε Το Χρηματιστήριο Ενέργειας;
Στ. Κασσελάκης: Καταρχάς τα δίκτυα….
Γ. Σαχίνης: Γιατί το χρηματιστήριο δεν είναι τέσσερις εταιρείες.
Στ. Κασσελάκης: Είναι μια κοροϊδία. Αυτό το χρηματιστήριο ενέργειας ούτε καν έχει τα φίλτρα τα οποία έχει το αντίστοιχο χρηματιστήριο στη Γερμανία, για να μπορεί να περιορίζεται η αυξομείωση της ημερήσιας τιμής. Σας λέω τώρα απλά πράγματα εδώ πέρα που δεν υπάρχουν. Άρα όντως πρόκειται περί μιας κοροϊδίας, αυτό το δήθεν χρηματιστήριο ενέργειας που πολύ απλά νομιμοποιεί την καρτελοποίηση, αυτό κάνει. Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σπάσει ολιγοπώλιο στις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το online σύστημα των εισιτηρίων για να έχουν στην ουσία ένα καρτέλ σε πολύ υψηλές αξίες εισιτηρίων. Είναι πολύ εύκολο αυτό κανείς να το παρατηρήσει και αν θέλει να παρέμβει. Απλά είναι πολιτική επιλογή αυτό και είναι μέρος της διαπλοκής που υπάρχει στη χώρα μας με το πολιτικό χρήμα.
Γ. Σαχίνης: Θα σπάσετε το χρηματιστήριο, το διαλύσετε;
Στ. Κασσελάκης: Θα νομοθετήσουμε τα δέοντα για να μπορεί να υπάρξει φθηνή ενέργεια στη χώρα μας. Έχουμε πει για το πλαφόν 5% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα δίκτυα θα γίνουν δημόσια και πάλι, θα γίνουν οι επενδύσεις στα δίκτυα μας ώστε να μπορούμε να έχουμε ενεργειακή δημοκρατία, ώστε να μπορεί ο Έλληνας να αυτοπαράγει και να αυτοκαταναλώνει. Δεν είναι δυνατόν αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Άρα για αυτά δεν έχω κανένα ζήτημα να σας πω ότι θα υπάρχουν τομείς που θα επωφεληθούν από την πολιτική μας, όπως είναι ο κατασκευαστικός τομέας, επειδή θα έχουμε πρόγραμμα στέγης και υποδομών και θα υπάρχουν άλλοι τομείς όπως είναι ο τραπεζικός και το ρεύμα και οι ψηφιακές αναθέσεις, όπου ένα σύστημα για προμήθειες π.χ. στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, αντίστοιχες πληθυσμιακά χώρες, κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ, εμείς εδώ πέρα το πήραμε 44 εκατομμύρια ευρώ. Άρα βλέπετε ότι χρειάζεται η χώρα πιστεύω ένα επιχειρηματία που έχει δουλέψει, που έχει πάρει ρίσκο, που καταλαβαίνει πώς δουλεύουν οι αριθμοί, να πάει γραμμή, γραμμή, γραμμή, γραμμή και να δει που πάει το κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη. Και να μπορεί να διοικήσει και να αναδείξει νέους ανθρώπους, νέα στελέχη, νέους από την κοινωνία, από την επιστήμη που θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα τους κι όχι να κάνουν καριέρες στην πλάτη του Έλληνα πολίτη. Ξέρετε κάτι; Πολλοί από αυτούς που μας κυβερνούν αυτή τη στιγμή και δεν θέλω να το πω αυτό αλαζονικά, αλλά πιστεύω ότι ισχύει, εάν τους βγάλεις από τον πολιτικό στίβο δεν πρόκειται να πάνε πουθενά στην ελεύθερη αγορά. Δεν πρόκειται να πετύχουν.
Γ. Σαχίνης: Για τον πολιτικό σας χώρο ισχύει αυτό; Ευθέως που σας ρωτώ, αφού κάνετε μια τέτοια κριτική.
Στ. Κασσελάκης: Αυτή τη στιγμή όχι. Ίσως στο παρελθόν να ίσχυε.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, παρόλα αυτά θέλω να σας ρωτήσω, γιατί είπατε για διάχυση του πλούτου, δεν είστε κατά του κέρδους φαντάζομαι, σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας, αλλά είστε κατά αυτού που είπατε αισχροκέρδεια, υπερβολικά κέρδη κ.λπ., φόρο στα μερίσματα θα βάλετε γιατί το κλειδί είναι εκεί τελικά της αδιαφάνειας αν υπάρχει.
Στ. Κασσελάκης: Όχι, δεν είναι εκεί το κλειδί της αδιαφάνειας. Η αδιαφάνεια αρχίζει από το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό στη χώρα μας, αντί να έχουμε μια κοινωνική κυβερνησιμότητα.
Γ. Σαχίνης: Δηλαδή μου λέτε ότι «ταΐζονται» και οι κυβερνώντες, αυτό μου λέτε στην ουσία και πως ο ένας αναπαράγει τον άλλον.
Στ. Κασσελάκης: Για ποιο λόγο Έλληνας πολίτης να μην ξέρει τη ρύθμιση χρέους του κυβερνώντος κόμματος που είναι μισό δισ. ευρώ και συγχρόνως να τον διώχνουν από το σπίτι του για το δάνειο; Δεν είναι αυτό απάνθρωπο; Δεν είναι αυτό ανήθικο; Είναι ανήθικο! Κι όπως ξέρετε, εγώ προσπάθησα να βοηθήσω όσο μπορούσα το κόμμα μου τα Χριστούγεννα να μπορεί να πληρωθεί το δώρο των Χριστουγέννων. Και βρήκα και τον μπελά μου, ας το πούμε έτσι, αλλά δεν με πειράζει, διότι ειλικρινά πιστεύω ότι είμαι έντιμος. Είμαι εδώ πέρα για να προσφέρω. Δεν έχω καμία τύψη για τίποτα. Αλλά εντάξει να λέμε λίγο και την αλήθεια στον κόσμο. Λοιπόν, δεν μπορεί να είμαστε εντάξει με ένα πολιτικό σύστημα το οποίο από τη μία να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και από την άλλη να του ζητάει και τα ρέστα. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Όσον αφορά τα μερίσματα που αναφερθήκατε, δεν είναι σωστό να υπάρχει ένας τέτοιος αυτοτελής φόρος στα μερίσματα που κάποιος ο οποίος έχει εισόδημα 1.000.000 ευρώ από μερίσματα, και μακάρι και μπράβο του/της να έχει τέτοιο εισόδημα, να πληρώνει λιγότερο φόρο ποσοστιαία από έναν μισθωτό με 26.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Δεν είναι σωστό αυτό. Άρα πρέπει να αλλάξει και να μπει σε μια ατομική κλίμακα κι αυτή η ατομική κλίμακα να είναι πολύ πιο προοδευτική, δηλαδή να δίνει πραγματικά μια ελάφρυνση στους μισθωτούς, την οποία τη δίνουμε εμείς. Μάλιστα, μέχρι 100.000 ευρώ μειώνουμε στο πρόγραμμά μας, τη φορολόγηση στο ατομικό εισόδημα, φυσικά με πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της μείωσης να είναι στα πολύ χαμηλά εισοδήματα και αυτό θα είναι καλό για την οικονομία.
Γ. Σαχίνης: Είναι σαφές αυτό που ξεδιπλώνεται. Το ερώτημα είναι επειδή έχουμε και ευρωεκλογές, βλέπετε την Ευρωζώνη, τους μηχανισμούς της Κομισιόν, του Eurogroup, τα μη εκλεγμένα εν πάση περιπτώσει, να αλλάζουν τη φέρουσα αντίληψη που έχουν για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία ή λόγω της πολεμικής ετοιμότητας θα μας βάλουν σε ακόμη πιο σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία; Κι εκεί η όποια καλή βούληση δική σας να σπάσετε αυτό το σύστημα θα σκοντάφτει σε ένα σκληρό πλαίσιο λιτότητας.
Στ. Κασσελάκης: Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές. Είναι σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές για να μπορέσει κάθε χώρα στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη να έχει το δικό της πλαίσιο ανάπτυξης. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μέτρο για όλους. Δεν έχουμε το ίδιο σημείο εκκίνησης, δεν έχουμε τις ίδιες προκλήσεις. Άρα λοιπόν, το να υπάρχει λιγότερη οριζόντια λιτότητα και να μπορεί να υπάρχει αυτό που λέγεται tailor made στην Ευρώπη, δηλαδή να υπάρχει ένα πρόγραμμα για κάθε χώρα το οποία να ταιριάζει στα μέτρα της χώρας αυτής. Αυτό είναι το βασικό και η Ευρώπη πρέπει να γίνει επιτέλους μια πολύ πιο κοινωνική Ευρώπη, στην οποία χρειαζόμαστε νέο ταμείο ανάκαμψης μετά το ‘25 για την πράσινη μετάβαση, και εκεί έχουμε ανισότητες.
Γ. Σαχίνης: Αισθάνεστε ότι γίνεται διάχυση σε όλη την κοινωνία, όχι μόνο στην Ελλάδα, στους Ευρωπαίους πολίτες, με αυτό το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης; Ή είναι ένα παιχνίδι μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων;
Στ. Κασσελάκης: Όχι είναι σημαντικό εργαλείο.
Γ. Σαχίνης: Είναι σημαντικό, αλλά καθίσταται σημαντικό για τις κοινωνίες. Ή πάλι κάποιοι το εκμεταλλεύονται;
Στ. Κασσελάκης: Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτά τα κονδύλια έχουν πάει σε πολύ μεγάλες εταιρείες. Αυτοί οι πόροι έπρεπε να βοηθούσαν τον κοινωνικό ιστό στη βάση του να αλλάξει κι όχι να πηγαίνουν σε φαραωνικά έργα, τα οποία μπορεί και μέσα τους να ‘χουν και πάλι μεγάλη σπατάλη. Είναι δυνατόν μόνο εφτά μικρές εταιρείες να έχουν λάβει κεφάλαιο, να έχουν επωφεληθεί από το ταμείο ανάκαμψης; Είναι δυνατόν το σύστημα υγείας μας να έχει αντλήσει μόνο 4,8% από το ταμείο ανάκαμψης, όταν θα μπορούσε να είχε πραγματικά αναπτυχθεί το σύστημα υγείας σε ένα πολύ καλό επίπεδο με περισσότερα κονδύλια από αυτό; Άλλες χώρες έχουν 20% Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία.
Γ. Σαχίνης: Κύριε πρόεδρε, θα κλείσω το κομμάτι των ευρωεκλογών και έχω δύο τρία ακόμη ζητήματα, οδεύοντας προς το τέλος, μιας φαντάζομαι και για τους τηλεθεατές ενδιαφέρουσας συζήτηση, ρωτώντας σας το εξής όμως: Υπάρχει ένα κεντρικό θέμα συζήτησης η άρση της ομοφωνίας σε κρίσιμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περίφημο βέτο. Υπάρχει μια κουλτούρα που λέει ότι έτσι θα πάμε πιο γρήγορα σε αποφάσεις με τη σκληρή πλειοψηφία ή τη σχετική πλειοψηφία. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος μικρών χωρών ότι ιδίως στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Εδώ εσείς πώς τοποθετείστε Να καταργηθεί το βέτο για όλα;
Στ. Κασσελάκης: Με την δεύτερη μεριά.
Γ. Σαχίνης: Με την δεύτερη; Άρα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής λέτε πρέπει να υπάρχει βέτο; Είναι μια σαφής τοποθέτηση. Μιας και αναφερθήκατε στο κράτος δικαίου.
Στ. Κασσελάκης: Πόσο σύντομη και σαφής ε;
Γ. Σαχίνης: Είστε καθαρός, μονολεκτικά αλλά καθαρός.
Στ. Κασσελάκης: Λέω όλη την ώρα ναι, όχι, ναι, όχι, ναι.
Γ. Σαχίνης: Θέλω να πάμε στο κράτος δικαίου…
Στ. Κασσελάκης: Νομίζω ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τον ξύλινο λόγο των πολιτικών να λένε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια, στασίδι στα κανάλια, να μην έρχονται στην κοινωνία να τους λένε τοπικούς άρχοντες.
Γ. Σαχίνης: Φαντάζομαι ότι απόψε δεν σας ρωτάμε τα ίδια και τα ίδια.
Στ. Κασσελάκης: Όχι. Αναφέρομαι στο να λένε τα ίδια και τα ίδια, όχι να ρωτάτε. Να είναι ένα παιχνίδι για αυτούς. Σας το λέω. Έχω συναντήσει τόσους σε αυτό το σύστημα στην πορεία μου μέχρι στιγμής σε έναν χρόνο στην πολιτική στην Ελλάδα και ειλικρινά είναι για εκείνους, για πάρα πολύ κόσμο ένα παιχνίδι: το τι πρέπει να πεις για την καριέρα σου... Όπως είναι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας έχει μέσα αντιφατικές υποψηφιότητες. Έχεις μια υμνήτρια του Κασιδιάρη, Έχεις τον άλλον με χουντικό σύνθημα, που έχει τσακίσει τα πάντα στην ιστορία, να βγαίνει, έχεις μια άλλη υποψήφια που να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανθέλληνες, άλλη υποψήφια που να λέει ότι όλοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη και όταν εγώ λέω, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ότι αν σταθμάρχης κάνει τη δουλειά του τα παιδιά θα ζούσανε, με την ίδια λογική αν δεν είχε αμελήσει ο κύριος Καραμανλής τις προειδοποιήσεις, τις έγγραφες προειδοποιήσεις, δύο χρόνια θα ζούσαν τα παιδιά δεν κουνιέται φύλλο από εκεί. Φταίω εγώ που τα λέω.
Γ. Σαχίνης: Το δικό σας ψηφοδέλτιο είναι το τέλειο;
Στ. Κασσελάκης: Είναι ένα πολύ συμπαγές ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας, με ένα πολύ καλό μείγμα νέων ανθρώπων, πολύ αξιόλογων ανθρώπων και στελεχών ή πρώην υπουργών, με πολύ καλή εμπειρία και πολύ καλό δείγμα γραφής παρεμπιπτόντως.
Γ. Σαχίνης: Άρα στέλνετε κι ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι για εσάς κλείνει και ο κύκλος κάποιων προσώπων, ανεξάρτητα από το αν είναι δοκιμασμένα;
Στ. Κασσελάκης: Όχι δεν είναι αυτό το μήνυμά μου. Το μήνυμα μου είναι: Κοιτάξτε τους δικούς μας υποψηφίους, πόσο συμπαγής είναι η ιδεολογία μας, πόσο καλοί είναι αυτοί οι άνθρωποι ανεξαρτήτως πολιτικής πορείας και κοιτάξτε το άλλο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο από τα δύο είναι η πρόοδος; Ποιο από τα δύο είναι η σύγχρονη Ελλάδα που θέλουμε; Αυτό ρωτάω τον Έλληνα. Και στο τέλος της ημέρας εμείς ακολουθήσαμε μια καινοτόμα διαδικασία προκριματικών εκλογών και δώσαμε τη δύναμη στον προοδευτικό κόσμο να αποφασίσει αυτό το ψηφοδέλτιο.
Γ. Σαχίνης: Αυτή η διαδικασία θα την συνεχίσετε και μετά τις εκλογές σε όλες τις εκφάνσεις;
Στ. Κασσελάκης: Σε όλες τις εκφάνσεις.
Γ. Σαχίνης: Ακόμη και για τους υποψήφιους βουλευτές, όταν έχουμε εθνικές εκλογές;
Στ. Κασσελάκης: Ναι. Εδώ στο Ηράκλειο θα έχετε προκριματικές εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα να τελειώσω και τη σκέψη μου για τα Τέμπη…
Γ. Σαχίνης: Ακούσετε το ερώτημα λίγο γιατί εδώ έρχομαι στο κράτος δικαίου κύριε Πρόεδρε; Ο λόγος είναι στον καλεσμένο, ποτέ στο δημοσιογράφο δεν είναι πρωταγωνιστής. Ο δημοσιογράφος ρωτά. Όμως θέλω να μου πείτε έχετε αναφερθεί στο κράτος δικαίου στη χώρα με ουκ ολίγα παραδείγματα, από τις παρακολουθήσεις και τις τηλεφωνικές υποκλοπές μέχρι τα Τέμπη. Σήμερα ο σύλλογος των Τεμπών μαζί με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αυτό εκφράζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, πήραν μια πρωτοβουλία να καλέσουν τα κόμματα νομοθετικά να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Το ακαταδίωκτο, όχι το ακαταδίωκτο στις σκέψεις, αλλά σε πράξεις ποινικές, φέροντας μαζί και το ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές των πολιτών, ζητώντας λοιπόν από όλους να πάρετε την πρωτοβουλία και να πάτε χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, υπάρχει τρόπος λένε τουλάχιστον οι νομικοί, να το κάνετε πράξη. Τι θα κάνετε;
Στ. Κασσελάκης: Θα στηρίξουμε προφανώς αυτή τη διαδικασία. Δεσμεύομαι ότι όταν μου δοθεί η ευκαιρία, τα προνόμια ασυλίας των βουλευτών, αυτός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, εάν δεν έχει ακυρωθεί μέχρι τότε, θα τον καταργήσουμε. Και θέλω ειλικρινά να σας πω και ένα ευχαριστώ για την που είχατε με την κ. Καρυστιανού, διότι όντως δεν δίνεται μεγάλο βάθρο πλέον στους γονείς αυτών των παιδιών που χάθηκαν και βλέπετε και την αντίδραση του πρωθυπουργού στην κ. Πλακιά, η οποία έχασε δύο αδέρφια της στο έγκλημα και την αγνοεί ο πρωθυπουργός και την τραμπουκίζουν οι αστυνομικοί του. Είναι ειλικρινά ανήθικο αυτό το οποίο συμβαίνει και όπως έχει υπάρξει συγκάλυψη ξέρουμε για τη μονταζιέρα που έγινε μόλις ώρες, μετά…
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, 15 μήνες μετά ευθέως, πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση που θα προκύψει εξ αντικειμένου, εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει, πως να το πω, παρθενογένεση. Ακούω κάποιους… Πολιτικά θα υπάρξει και πολιτική αντιπαράθεση για ένα μείζον γεγονός. Το ερώτημα είναι έχοντας αποπληθωρήσει πια την πληροφορία τι είναι τα Τέμπη για σας;
Στ. Κασσελάκης: Είναι η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου ελληνικού λαού. Αυτό είναι.
Γ. Σαχίνης: Και τι έχετε καταλάβει; Γιατί εγκαλείτε δηλαδή την κυβέρνηση;
Στ. Κασσελάκης: Γιατί υπήρξε συγκάλυψη. Διότι γάζωσαν εν γνώσει τους. Έστειλε τον Πρωθυπουργό στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ σε μυστική συνάντηση, την οποία έκρυψαν από τα υπομνήματά τους, τις καταθέσεις τους και αποφάσισαν δύο μέρες μετά αυτό το έγκλημα να μπαζώσουν. Έριξαν οστά νεκρών ανθρώπων σε χωράφια, χωρίς να ξέρουν καν οι οικογένειές τους. Μόνταραν ηχητικό υλικό, ώρες μετά, είπε ψέματα για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας…
Γ. Σαχίνης: Τι θέλουν να κρύψουν; Αν συμβαίνουν αυτά. Γιατί έχω ακούσει τον πρωθυπουργό που λέει: «βρε παιδιά, για σταθείτε. Η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει. Αφήστε να αποφανθεί η δικαιοσύνη» τι κατά τη γνώμη σας θέλουν να κρύψουν; Υπάρχει μια λογική εξήγηση αν θέλουν να κρύψουν;
Στ. Κασσελάκης: Νομίζω ότι θέλουν να κρατήσουν τις καρέκλες τους, διότι προστατεύουν τα τζάκια τους. Είναι τόσο απλό. Βάζουν τον εαυτό τους πάνω, την πατρίδα τους.
Γ. Σαχίνης: Τι είναι κράτος δικαίου λοιπόν για σας και τι βλέπετε ότι πρέπει να αλλάξει; Είναι τα Τέμπη, είπατε; Είναι οι υποκλοπές, οι παρακολουθήσεις; Μάλιστα από το Ηράκλειο καλέσατε τον αρχηγό του τρίτου τη τάξει κόμματος κοινοβουλευτικά, ότι στην ουσία δεν σήκωσε το γάντι να πράξει τα αυτονόητα. Θα σας πει: Έκανα μηνυτήρια αναφορά, πήγα στην Αρχή Προστασίας των προσωπικών δεδομένων..
Στ. Κασσελάκης: Γιατί δεν μηνύει τον πρωθυπουργό τον ίδιο; Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Η πρώτη πράξη που έκανε ως πρωθυπουργός ήταν αυτή. Ο κ. Μητσοτάκης έφερε την ΕΥΠ στο Μαξίμου, Τον ρωτάνε οι δημοσιογράφοι «κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν αφήνετε την ΕΥΠ να προχωρήσει σε ενημέρωση;» και απαντά ότι η «ΕΥΠ θα αποφασίσει μαζί με την ανεξάρτητη αρχή. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο επί αυτού». Είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός της χώρας να μιλάει έτσι και να σταματάει έτσι ένα τέτοιο ζήτημα. Η υποχρέωσή του δεν είναι προς τον δημοσιογράφο ή προς το κοινοβουλευτικό παιχνίδι, περί αυτού. Είναι προς τον ελληνικό λαό, προς τους πολίτες. Το ίδιο και με το κατηγορητήριο που έχουμε καταθέσει ή μάλλον που έχουμε παρουσιάσει, διότι δεν καταθέτουμε για να μην αμνηστεύσουμε τον κ. Καραμανλή, αλλά το έχουμε παρουσιάσει. Ξέρει ακριβώς ο πρωθυπουργός τι κατηγορίες έχουμε στο κατηγορητήριο μας για τον υπουργό του, τον κ. Καραμανλή. Κι αντί να μας πει στον δημόσιο διάλογο να πει ότι ξέρετε κάτι, όντως αυτό το κατηγορητήριο έχει βάση ή αυτό το κατηγορητήριο είναι αναληθές… Αντί να το πει αυτό, λέει «όταν το καταθέσουν γιατί δεν είναι επίσημο αυτό, θα δούμε στη Βουλή» όταν ξέρει ότι εμείς δεν πρόκειται να αμνηστεύσουμε, με αυτόν τον στρεβλό νόμο περί ευθύνης υπουργών που με τέτοια στοιχεία στην ουσία δεν μπορείς να προκαλέσεις νέα δικαστική διαδικασία. Δεν πρόκειται να αμνηστεύσουμε τον κ. Καραμανλή εμείς. Άρα λοιπόν είναι μια κοροϊδία προς τον ελληνικό λαό αυτό και τον καλώ να απαντήσει για αυτό το κατηγορητήριο που έχουμε παρουσιάσει δημόσια. Πέρα από το κομμάτι του παιχνιδιού στη Βουλή και στα κανάλια, υπάρχει και το κομμάτι της αξιοπρέπειας ενός λαού, το οποίο πρέπει να το σέβεσαι. Όχι να αφήνεις τη γυναίκα την συνταξιούχο «ευχαριστώ που ήρθατε» λες και θα φάει πρωινό, όχι να μας κοροϊδεύεις για τη φέτα και το απορρυπαντικό, όχι να έχεις ένα άτομο με αναπηρία που σου λέει «γιατί δεν κάνατε κάτι εκεί πέρα» και να τον παρατάς και να φεύγεις. Υπάρχει παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης. Έχουν προτεραιοποιήσει τις καρέκλες τους και αυτή η αλαζονεία πρέπει να τελειώνει αυτή την Κυριακή. Είναι στα χέρια του κόσμου.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, επανέρχομαι στη μεγάλη εικόνα. Κάνατε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, πήγατε στα παλαιστινιακά εδάφη, μιλήσατε ευθέως για άμεσο τερματισμό σφαγής και επειδή βλέπω ότι από τη μία η κυβέρνηση Νετανιάχου, δεν αναφέρομαι στο λαό, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς αδιακρίτως, αλλά από την άλλη βλέπω και το μεγάλο παράγοντα, το μεγάλο παίκτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, κι εκεί ξέρετε καλύτερα από εμάς τα check and balances που υπάρχουν να μην βάζει με ένα εμφατικό τρόπο στοπ. Δηλώσεις κάνει, αλλά την ίδια στιγμή και F35 παίρνει το Ισραήλ και οι βουλευτές ετοιμάζονται να βάλουν περιορισμούς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διότι ζητάει εντάλματα σύλληψης. Θέλω να σας ρωτήσω, σκέφτεστε μια πρωτοβουλία μαζί με άλλους ηγέτες, είτε πρωθυπουργούς είτε αντιπολιτεύσεων σε ευρωπαϊκό πεδίο για αυτό το σφαγείο και για να σταματήσει;
Στ. Κασσελάκης: Η καλύτερη πρωτοβουλία που μπορούμε να πάρουμε τώρα είναι να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης. Το έχουν κάνει τρεις χώρες στην Ευρώπη…
Γ. Σαχίνης: Το έκανε και η Σλοβενία χθες.
Στ. Κασσελάκης: …Τέσσερις χώρες στην Ευρώπη. Άρα λοιπόν έπρεπε να το έκανε και η Ελλάδα τώρα. Η Ελλάδα έχει μια παράδοση όσον αφορά στην σχέση της με τον αραβικό κόσμο, στη στήριξη της στον παλαιστινιακό λαό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε φέρει στην Ελλάδα τον Γιασέρ Αραφάτ, όταν χρειαζόταν στήριξη είχε καλλιεργήσει αυτή τη σχέση. Αυτό το πρότυπο πρέπει να ακολουθήσουμε. Να είμαστε στο πλευρό του αδύναμου λαού και όχι στο πλευρό των στυγνών οικονομικών συμφερόντων. Όταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε μια ανεπτυγμένη βιομηχανικά χώρα επιλέγει να βομβαρδίζει καταυλισμούς, να δολοφονεί γυναίκες και παιδιά, να μπλοκάρει χρηματική βοήθεια από την κυβέρνηση της Παλαιστίνης στη Γάζα. Και συγχρόνως να μην επιτρέπει ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να εισέρθει. Και μου το είπε αυτό και η κυβέρνηση Παλαιστίνης μάλιστα, ότι έχει χρειαστεί να αναμειχθεί και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να μπορεί να διευθετηθεί το κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας. Δηλαδή μέχρι εκεί έχουμε φτάσει. Και για να μπορείς να εξαϋλώσεις την Χαμάς που είναι στόχος του Ισραήλ, δεν το κάνεις ισοπεδώνοντας το 80% σχεδόν μιας μικρής λωρίδας με δύο εκατομμύρια κόσμο. Αυτό είναι εθνοκάθαρση, είναι γενοκτονία που γίνεται αυτή τη στιγμή. Αν θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τη Χαμάς, πρέπει να σταματήσει η κατάπαυση του πυρός και να επικεντρωθούν άμεσα και να επικεντρωθούν στο αντιτρομοκρατικό έργο εναντίον των υποδομών της Χαμάς και όχι εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
Γ. Σαχίνης: Και έρχομαι, μένοντας στη μεγάλη εικόνα και στην Κύπρο, γιατί είδα ότι δεν ξέφυγε απόψε από τη συζήτησή σας και η Κύπρος δεν κείται μακράν, τουλάχιστον για τον κόσμο. Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε μια ιδιαιτερότητα στην ευαισθησία με τους Κύπριους. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως κριτική δεν ήρθε η ώρα να σκίσετε και στο ΝΑΤΟ; Άλλωστε ο κάτοχος του βόρειου τμήματος παρανόμως είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία το 40% σχεδόν των κυπριακών εδαφών. Και λέω κριτική γιατί είπατε ότι ο όρος ιερός πάει στο χαρακτήρα αμυντικό. Τι σόι αμυντικός είναι όταν το ΝΑΤΟ κλείνει τα μάτια στο τι γίνεται στην Κύπρο; Όταν το ΝΑΤΟ στην ουσία μας λέει βρείτε τα με την Τουρκία για την αμφισβήτηση των νησιών μας;
Στ. Κασσελάκης: Νομίζω αναφέρεστε πιο πολύ στην Αμερική παρά στο ΝΑΤΟ.
Γ. Σαχίνης: Ο μεγάλος παίκτης του ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ.
Στ. Κασσελάκης: Θα έλεγα ότι όντως είναι πολύ προβληματικό αυτό το σημείο. Δυστυχώς εδώ ό,τι είναι, είναι. Γι αυτό το λόγο πρέπει να βασιστούμε στην Ευρώπη όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Δε νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στο επίκεντρο, κατά τη δική μου άποψη και το ΝΑΤΟ να παραμείνει, όπως είπα και πριν, σε ένα καθαρά αμυντικό πλαίσιο προς τρίτες δυνάμεις.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, προτελευταία μου ερώτηση σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και έχει και πολλά στοιχεία αβεβαιότητας, το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ασφαλώς και παίζει ρόλο και πρέπει να ενδιαφέρει όλο τον κόσμο. Πρέπει να τον ενδιαφέρει αν θα είναι Μπάϊντεν, αν θα είναι Τραμπ. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, έχετε το δίπολο....
Στ. Κασσελάκης: Νομίζω ξέρετε την προτίμησή μου.
Γ. Σαχίνης: Μπάιντεν θα μου πείτε….
Στ. Κασσελάκης: Προφανώς
Γ. Σαχίνης: Γιατί πολλοί λένε ότι έχετε στοιχεία προσωπικής πολιτικής α λα Τράμπ, αλλά το έχετε ακούσει κι αυτό, φαντάζομαι.
Στ. Κασσελάκης: Με κατηγορούν για τα πάντα. Δεν έχετε καταλάβει ότι εγώ ευθύνομαι για τα δεινά του ελληνικού λαού;
Στ. Κασσελάκης: Είναι ωραίο ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, η αριστερή πτέρυγα έχει πολύ έντονη παρουσία και έχει μπορέσει να φέρει εις πέρας μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια.
Γ. Σαχίνης: Ναι αλλά ο Μπάιντεν έκλεισε χθες τα σύνορα του Μεξικό εφαρμόζοντας πολιτική Τραμπ. Μία η άλλη θα σας πει κάποιος τελικώς.
Στ. Κασσελάκης: Αυτό το ζήτημα, το μεταναστευτικό, όπως είναι ένα βαθιά ριζωμένο ζήτημα εδώ στην Ευρώπη, έτσι είναι και στις ΗΠΑ που αφορά ευαίσθητα θέματα, βασίζεται στις μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών, στο πώς παροτρύνεις να υπάρχει κράτος δικαίου σε τέτοιες χώρες, όπως είναι η Γουατεμάλα, το ΕΛ Σαλβαδόρ. Το ίδιο κι εμείς. Η οικονομική στήριξη που πρέπει να παρέχουμε προφανώς είναι ένα κομμάτι, αλλά δεν μπορεί να γίνει σπατάλη με αυτή την οικονομική στήριξη.
Γ. Σαχίνης: Αυτόν τον κόσμο που αλλάζει λοιπόν, την Ελλάδα πώς την σκέφτεστε; Ως μέλος της Ευρώπης βεβαίως αλλά πώς τη σκέφτεστε να πορεύεται με τόσα προβλήματα, με τέτοιες επιτροπές έξωθεν, με τέτοια εσωτερικά ζητήματα; Πώς τη θέλετε την Ελλάδα; Γιατί εδώ πόλεμος είναι ή είσαι μαζί μας με τους Αμερικανούς ή είσαι με τους άλλους, τους Κινέζους και αντιστρόφως οι Κινέζοι ή είσαι μαζί μας ή είσαι με τους άλλους.
Στ. Κασσελάκης: Εγώ θέλω την Ελλάδα να είναι για την Ελλάδα και μετά την Ελλάδα να είναι για την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊσμός, τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Γ. Σαχίνης: Ποια Ευρώπη θα σας πει κάποιος;
Στ. Κασσελάκης: Την κοινωνική. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Διότι η αλληλεγγύη είναι στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Ευρώπη των πολλών. Την Ευρώπη των λαών.
Γ. Σαχίνης: Της αλληλεγγύης καλά τα λέτε αλλά τα τρία μνημόνια μας έπνιξαν. Δεν ήταν αλληλεγγύη αυτό.
Στ. Κασσελάκης: Δεν ήταν δυστυχώς. Σε αυτό που λέτε, πρώτα απ’ όλα έχετε απόλυτο δίκιο. Και δεύτερον, τα πρώτα δύο μνημόνια δεν άφησαν τίποτα στον κουμπαρά, ενώ τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρηστή διοίκηση επί κυβέρνησης του. Γιατί είναι, το λέμε κι αυτό πέντε χρόνια κυβερνούσε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και δεν μπόρεσε να αφήσει τίποτα στο τέλος της ημέρας τόσος κόσμος υπέφερε αυτά τα χρόνια. Τότε κατέρρευσε η οικονομία μας. Ποιοι κυβερνούσαν πριν από το 2009-10; Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τότε; Και τι έχει αλλάξει; Πάλι τα ίδια χρέη έχουν αυτά τα κόμματα, την ίδια επιρροή στο οικονομικό σύστημα της χώρας. Άρα λοιπόν, πρέπει να αλλάξει συλλήβδην αυτή η καθημερινή και οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Η Ευρώπη πρέπει να είναι Ευρώπη του περιβάλλοντος επίσης. Το βλέπετε ότι με την κλιματική κρίση έχουμε τεράστιες προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να είναι και η Ευρώπη του ανθρωπισμού, γιατί αυτό το οποίο έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή με αυτό το, κατά τη γνώμη μου, πολύ κακό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών επί πληρωμή.
Γ. Σαχίνης: Επιδότησης.
Στ. Κασσελάκης: Και η Κρήτη έχει ήδη αρχίσει να το βλέπει αυτό. Και προφανώς αυτές οι ψυχές είναι ταλαιπωρημένες, πρέπει να τις αγκαλιάσουμε, αλλά άλλο αυτό και άλλο να γίνει εμπόριο προσφύγων και μεταναστών.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, φτάνουμε στο τέλος. Θέλω να σας ρωτήσω. Ο κόσμος, το ξέρετε καλύτερα από μένα, έχει κουραστεί διαχρονικά από την πολιτική και τους πολιτικούς που προσφέρετε, μάλιστα θα έλεγα την πολιτική που προσφέρεται από όλο το φάσμα των δυνάμεων. Είστε μια φρέσκια παρουσία, φαντάζομαι ότι έχετε αντιληφθεί ότι ο κόσμος είναι δύσπιστος και από τον των διαχειριστών και από τον λόγο των αντιπολιτευόμενων. Και θέλω να σας ρωτήσω τι διαφορετικό σκέφτεστε ότι μπορείτε να φέρετε, αν μπορεί μια πραγματική αλλαγή, γιατί μιλήσατε για Ανδρέα Παπανδρέου, να είναι έργο ενός προσώπου, ενός κόμματος, ενός ποσοστού χωρίς την κοινωνία, χωρίς τους θεσμούς, χωρίς νοήματα και κινητήριες ιδέες, χωρίς μεγάλες ταυτότητες, εθνικές, κοινωνικές και πατριωτικές μέσα σε ένα ταραγμένο κόσμο; Μπορεί να αλλάξει δηλαδή με ένα κόμμα και ένα πρόσωπο θα σας πει κάποιος;
Στ. Κασσελάκης: Μπορεί να μην αλλάξει με ένα κόμμα και με ένα πρόσωπο. Προφανώς δεν φτάνει αυτό. Χρειάζεται και μια κοινωνία από πίσω. Χρειάζεται ένα κίνημα, χρειάζεται ένα μήνυμα, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να το προσπαθήσουμε. Πρέπει ο κόσμος, ο Έλληνας, η Ελληνίδα, να έχει μια εναλλακτική λύση, η οποία να θέλει να φέρει τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία μας. Πρέπει αυτή η χώρα επιτέλους να μπορεί όχι μόνο να πετύχει σύγκλιση αλλά να είναι στο πάνω μισό της Ευρώπης, στους θετικούς δείκτες όχι μόνο να έχουμε τα αρνητικά ρεκόρ, όπως είναι γνωστό στους νέους 18 έως 35 ετών που 72% αυτών των νέων ζουν ακόμα στο παιδικό δωμάτιο. Είμαστε σε χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αυτό. Είχαμε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα COVID. κατά κεφαλήν. Έχουμε τη δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, πάνω από τη Βουλγαρία, πληρώνουμε τόσους φόρους, δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει έτσι. Και προφανώς δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους πολιτικούς. Πρέπει να υπάρχει μια κάθαρση στην πολιτική ζωή του τόπου. Θα μου πείτε εσύ Στέφανε, θα τη φέρεις αυτή την κάθαρση; Πιστέψτε με, είναι περίεργο και για μένα το λέω αυτό. Δεν περίμενα τον εαυτό μου να είμαι σε αυτή τη θέση πριν από ένα χρόνο. Ήμουν στην 9η θέση του επικρατείας. Εθελοντικά, τιμητικά, βοήθησα έναν έντιμο άνθρωπο όταν άλλοι τον είχαν εγκαταλείψει, τον Αλέξη τον Τσίπρα, ταξιδέψαμε και στην Κρήτη, πήγαμε πάνω Γιαννιτσά, παντού πήγαμε… Έτσι τα έφερε η ζωή τα πράγματα. Βρίσκομαι εδώ, ενώπιόν σας, ενώπιον του ελληνικού λαού. Δεν έχω πάρει τίποτα από τον ελληνικό λαό. Δεν έχω πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε καμία σχέση με το δημόσιο, τίποτα απολύτως. Με την ψυχή μου, με την καρδιά μου, θέλω να προσφέρω, εάν μπορώ στην πατρίδα μου. Εδώ είναι οι ρίζες μου και αν μου δώσει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός, χτίζοντας πρώτα απ’ όλα την πορεία μας από αυτές τις ευρωεκλογές, όπως λέω πάντα, όποιος μας ψηφίσει και μας στηρίξει, εγώ προσωπικά δεν θα τους προδώσω ποτέ.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, έχω ακούσει την τοποθέτηση που είναι εξαιρετικά προσεκτική για το λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς που κάνετε και μιλάτε πάντα για συνευρέσεις και συζητήσεις στο χώρο της βάσης και της κοινωνίας. Θέλω ωστόσο να σας ρωτήσω: το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα είναι εν κενώ. Θα είναι πρακτικό να το δούμε στις οθόνες. Κατ’ αρχάς, συμφωνείτε ότι δεν θα είναι θέμα ποσοστών, αλλά να μετρήσουμε σωστά σε απόλυτους αριθμούς ψήφων; Διότι αν η αποχή είναι 50 - 60%, όχι ότι το εύχεστε, το να λέτε εσείς ότι έχετε 30 - 35, ο άλλος 25 δεν μου λέει τίποτα σε αριθμούς ψήφων. Αν προστέθηκαν μειώθηκαν. Δεν είναι πιο σωστό;
Στ. Κασσελάκης: Αυτό που βλέπω είναι ότι εμείς ένα κόμμα χωρίς κανένα δάνειο ή οφειλή σε τράπεζες, χωρίς την κομματική οργάνωση που έχουν άλλοι, έχουμε καταφέρει να κρατηθούμε γεροί, όρθιοι, χτίζουμε ένα κίνημα και ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει αυτή την εβδομάδα.
Γ. Σαχίνης: Άρα είναι αγώνας, λέτε, όχι δρόμου ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος. Είναι μια πορεία. Άρα και η συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Γιατί σας ρωτώ; Θυμάμαι ότι στις δημοτικές εκλογές, πριν προλάβει οποιοσδήποτε να τοποθετηθεί, πήρατε μια θέση, μην υπολογίζοντας κόστος. Είπατε οπουδήποτε υπάρχει υποψήφιος από τον χώρο τον προοδευτικό της Κεντροαριστεράς, δεν με ενδιαφέρει, αυτόν στηρίζουμε. Και οι ανατροπές, τηρουμένων των αναλογιών, σε κάποιους δήμους, όπως τον εμβληματικό της Αθήνας, συνέβησαν. Σκέφτεστε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα μοντέλο για το αύριο;
Στ. Κασσελάκης: Αν άλλοι πολιτικοί ή άνθρωποι με επιρροή ή δημόσιοι λειτουργοί, επιστήμονες, διανοούμενοι θέλουν αυτό το μοντέλο, τότε αυτό που μπορώ εγώ να υποσχεθώ είναι ότι μετά το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στη διαδικασία προς εκείνο θα δημιουργηθεί ένα κόμμα το οποίο θα είναι, θα είναι ανοιχτό και θα έχει αξιοκρατία. Η κομματική επετηρίδα δεν θα έχει σημασία. Θα πάμε αξιοκρατικά για την κοινωνική ανατροπή που χρειάζεται η χώρα μας. Η ανατροπή δηλαδή στην αντίληψη ότι σε αυτή τη χώρα, εάν έχεις γεννηθεί με το λάθος επώνυμο ή σε λάθος ηλικία, δε μπορείς να πας μπροστά. Όχι, αυτό δεν είναι μια κατάρα, δεν είναι μια συνθήκη από το περιβάλλον. Αυτό είναι μια ανθρώπινη επιλογή.
Είναι η επιλογή του λαού μας αυτή τη στιγμή να έχει επιλέξει ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει καταφέρει, παρά σε ένα μικρό διάστημα επί Ανδρέα Παπανδρέου και επίσης επί Αλέξη Τσίπρα που κράτησε τον κόσμο εν ζωή κυριολεκτικά, επειδή ήταν 400.000 οικογένειες, με δυο γονείς άνεργους και δυο παιδάκια κυριολεκτικά στα πρόθυρα της πείνας, της εξαθλίωσης, 2.5 εκατομμύρια κόσμος ανασφάλιστος δεν είχε πρόσβαση στην υγεία, άρα, αλλά ήταν μια δύσκολη δημοσιονομική συνθήκη τότε. Το 81 ήρθαν τεράστιες αλλαγές. Έχει έρθει η ώρα η χώρα μας να ξαναζήσει ένα βήμα προς την πρόοδο, όχι ένα βήμα προς τη στυγνή ιδιωτικοποίηση και την εξαθλίωση των θεσμών. Ένα βήμα προς τη σύγχρονη κοινωνία που θέλουμε να γίνουμε. Αξιοκρατία, να μπορεί κάποιος νέος μεγαλώνει στη χώρα μας, όπου θέλει στη χώρα μας και να μπορεί να διαπρέπει στη χώρα μας. Η χώρα μας να έχει εξωστρέφεια. Να είμαστε υπερήφανοι για τη χώρα μας, όχι μόνο για την ιστορία μας, αλλά για τη σύγχρονη ιστορία που χτίζουμε μαζί. Αυτό είναι στα χέρια μας
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε αυτά είναι ωραία, όμως από την άλλη, δεν θέλω να ξεχνάτε τους υπό επιτροπεία καταναγκασμούς που έχει και η χώρα και τους έχουν υπογράψει όλα τα κόμματα. Προτού αναλάβατε εσείς το ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ διακομματικά. Τι εννοώ; Είπατε για ιδιωτικοποιήσεις; Σωστά το λέτε. Ναι, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ είναι μια μνημονιακή, μεταμνημονιακή πρόνοια, η οποία ένα μοντέλο έχει: το ξεπούλημα.
Στ. Κασσελάκης: Αναφέρομαι στις ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσια αγαθά, όπως είναι η υγεία.
Γ. Σαχίνης: Αυτό κάνει το ΤΑΙΠΕΔ και τη δημόσια περιουσία.
Στ. Κασσελάκης: Υπάρχει ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας που μπορεί να υπάρξει καλύτερη εκμετάλλευση από ιδιωτική πρωτοβουλία. Υπάρχει άλλο κομμάτι, όπως είναι τα λιμάνια, που για μένα είναι δημόσια αγαθά, τα οποία πρέπει να ανήκουν στο κράτος.
Γ. Σαχίνης: Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου κάποια στιγμή θα πάψει να λειτουργεί. Ποιος θα πρέπει να έχει λόγο στην αξιοποίησή του κατά τη γνώμη σας;
Στ. Κασσελάκης: Πιστεύω ότι το Δημόσιο έχει να παίξει ένα μεγάλο ρόλο εκεί πέρα. Σε όλες τις συγκοινωνίες. Δείτε το παράδειγμα του νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ιδιωτικοποίησαν και εκεί υπάρχει καταστροφή, έτσι δεν είναι; Η Γαλλία με το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν δημόσια αγαθά και υπάρχει και ειδικά όπου πρόκειται για θέμα ασφάλειας, όπως είναι οι συγκοινωνίες και οι υποδομές στη χώρα μας, εκεί πρέπει το κράτος αποδοτικά να έχει ρόλο. Δεν είμαστε πλέον στην εποχή του φαξ και των πολλών χαρτιών και της αδιαφάνειας. Μπορούμε να ξέρουμε, να έχουμε πληροφορία επί τόπου περί τίνος πρόκειται. Αυτό το οποίο γίνεται. Πρέπει να έχουμε ένα σύγχρονο κράτος που να μην έχει μια ψηφιακή γραφειοκρατία, δηλαδή να έχουμε λύσει μερικά θέματα στο gov.gr και συγχρόνως να έχουμε άλλες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες να είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Πρέπει να έχουμε ένα αποδοτικό κράτος με διαφάνεια σίγουρα, αλλά να σέβεται και τον δημόσιο υπάλληλο να μην τον δαιμονοποιεί.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, φτάσαμε στο τέλος. Να σας αιφνιδιάσω θα επιχειρήσω. Δύο φορές ο Μητσοτάκης έχει κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 19 και 23. Πέρα από τα όσα έχετε πει για τα επικοινωνιακά, δεν μπορεί, κάτι καλά θα κάνει. Βρίσκετε ότι έχει κάποιο πλεονέκτημα ο αντίπαλός σας; Πολιτικά εννοώ ο αντίπαλός σας. Έχει κάποιο συν ή όλα πλην Είναι.
Στ. Κασσελάκης: Έχει το πλεονέκτημα της κεκτημένης ταχύτητας από το τζάκι από το οποίο προέρχεται. Έχει έρθει με πάρα πολλές διασυνδέσεις, με μεγάλη κληρονομιά, με ένα μεγάλο δίκτυο επιρροής στην κοινωνία, το οποίο προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δεν το έχουμε. Άρα λοιπόν αυτό έχει ως προτέρημα, το έχει στεγανοποιήσει με την εξουσία, αλλά απέναντι έχει έναν άνθρωπο οποίος επικοινωνιακά πλέον δεν τον αφήνει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και δεν πρόκειται να με βάλει κάτω, όσο και να προσπαθήσει ο σύμβουλός του ο κ. Γκρίνμπεργκ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Και επιτέλους να δούμε και τα τιμολόγια αυτά, τα περιβόητα τιμολόγια, να δούμε πώς πληρώνονται τόσοι άνθρωποι, πώς πληρώνονται. Είναι καιρός να υπάρξει διαφάνεια στην πολιτική στην Ελλάδα και λίγο ελπίδα στον κόσμο. Η αλλαγή μπορεί να γίνει, η ελπίδα μπορεί να ξανάρθει. Ξέρω ότι έχει απογοητευτεί ο κόσμος. Ξέρω ότι του το έχουν υποσχεθεί πολλοί.
Γ. Σαχίνης: Και με δική σας ευθύνη, όχι προσωπική, εννοώ του χώρου σας. Έχει απογοητευτεί ή δεν το δέχεστε αυτό;
Στ. Κασσελάκης: Όχι, το δέχομαι. Το δέχομαι… Αλλά τουλάχιστον ο δικός μας χώρος έκανε μια έντιμη προσπάθεια και άφησε και μερικά καλά πράγματα που άλλοι είχαν καθυστερήσει χρόνια και εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών. Από εκεί και πέρα πιστεύω ο δικός μου χώρος, ακριβώς επειδή είχε την ανεξαρτησία μπόρεσε και να με αναδείξει, ενώ άλλοι χώροι που έχουν πολύ πιο στέρεα συμφέροντα και συστήματα δεν θα επέτρεπαν σε ένα νέο άνθρωπο να μπει μπροστά. Άρα είμαι πολύ υπερήφανος για τον δικό μου χώρο, αλλά πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα τώρα, τώρα πρέπει να αλλάξουμε την κοινωνία είναι στα χέρια μας.
Γ. Σαχίνης: Κατάλαβα πάντως από τη συζήτησή μας απόψε και έτσι κλείνουμε ότι για σας προφανώς και είναι η πρώτη φορά που δίνεται εκλογική μάχη σε όλη την επικράτεια, με εσάς αρχηγό, είναι μια κρίσιμη και καθοριστική στιγμή. Όμως λέτε ότι από δω και κάτω δεν είναι ένας αγώνας, μια κούρσα 100 μέτρων, είναι ένας μαραθώνιος με ένα βάθος χρόνου. Τώρα αν θα είναι οι προεδρικές εκλογές η αιτία για εθνικές, δεν το ξέρω ή αφορμή. Εκείνο που θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, σε κάθε περίπτωση την Κυριακή το βράδυ τι για εσάς είναι επιτυχία και τι δεν είναι επιτυχία;
Στ. Κασσελάκης: Επιτυχία θα είναι ο ελληνικός λαός να έχει επιτέλους ισχυρή αντιπολίτευση στη χώρα μας. Αυτό. Άρα λοιπόν είναι στα χέρια του ελληνικού λαού να στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ξέρει ακριβώς τι θα κάνω την επόμενη μέρα. Θα γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη το τόπος.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω. Βρίσκετε κάποια διαφορά στην καμπάνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα;
Στ. Κασσελάκης: Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Η μεγαλύτερη είναι στη διαφάνεια του χρήματος στην Αμερική κάποιος κάνει μια δωρεά σε έναν υποψήφιο, υπάρχουν κανόνες γι αυτό και είναι φανερό. Στην Ελλάδα αυτή η κουλτούρα της δωρεάς μπορεί να κάνει κάποιος σε έναν υποψήφιο, σε ένα κόμμα, ακόμα δεν υπάρχει. Εκεί όντως υπάρχει πολύ βρωμιά στο πώς οι καμπάνιες διενεργούνται στη χώρα μας και εκεί είναι η πηγή του κακού. Η πηγή του κακού είναι το πολιτικό χρήμα. Δυστυχώς. Και για αυτό το λόγο υπάρχει αναξιοκρατία και στην πολιτική.
Γ. Σαχίνης: Αλλά και τι κρατάτε από αυτή την καμπάνια, με τόσο κόσμο που είδατε;
Στ. Κασσελάκης: Λέω ότι σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν διαφορετικά ψυχογραφήματα δημογραφικά σε όλη τη χώρα, είναι μια πολύ πιο ανομοιογενής χώρα από την Ελλάδα, εδώ στην Ελλάδα έχουμε την ευκαιρία ότι υπάρχει ο πολιτισμός μας, υπάρχει η υπερηφάνεια που έχουμε στην ιστορία μας, στη γλώσσα μας, στους αγώνες του έθνους και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το βρίσκω στην Αμερική. Προσπαθεί η Αμερική να το αναπληρώσει με το USA, την υπερηφάνεια για τον στρατό της, για τις ένοπλες δυνάμεις της. Κι εμείς προφανώς έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι τέτοιο αλλά έχουμε κι έναν πολύ πιο βαθύ πολιτισμό και στο τέλος της ημέρας αισθάνομαι ότι οι ρίζες μας εδώ είναι μια μεγαλύτερη ευθύνη από ότι το παιχνίδι της πολιτικής στις ΗΠΑ που προφανώς στη μία χώρα είσαι πλανητάρχης όταν είσαι πρόεδρος, όταν είσαι κυβερνήτης μια πολιτείας μπορεί να έχεις παραπάνω πληθυσμό από την Ελλάδα, εννοείται, αλλά εμείς έχουμε αυτή τη μικρή χώρα εδώ πέρα κι έχουμε Έλληνες που διαπρέπουν παντού. Άρα να την προσέξουμε λίγο.
Γ. Σαχίνης: Υπάρχει κάτι που σας αιφνιδίασε σε αυτή την καμπάνια που δεν το περιμένατε; Που το ακούσατε; Με αυτό θέλω να κλείσουμε πιο ανθρώπινα: ένα γεγονός, ένα πρόσωπο, κάτι που δεν το είχατε ακούσει ποτέ, δεν είχατε λάβει υπόψη. Μαθαίνει ένας πολιτικός νέος άνθρωπος από αυτή την περιοδεία;
Στ. Κασσελάκης: Όχι δεν υπάρχει κάτι το οποίο με αιφνιδίασε. Είναι λογικό όλο αυτό το οποίο γίνεται και ο πόλεμος που μου κάνει η Νέα Δημοκρατία όλο αυτό.
Γ. Σαχίνης: Γιατί ο κόσμο, σας ρωτώ.
Στ. Κασσελάκης: Δεν με αιφνιδίασε, αλλά με ξάφνιασε θετικά η αγάπη του κόσμου. Ξέρεις ότι πλέον ο κόσμος ακούει, βλέπει, επικεντρώνεται και επικεντρώνει την προσοχή του δηλαδή. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο ρεύμα στη ζωή μου, προφανώς, αλλά το βλέπω ότι υπάρχει έξω στην κοινωνία ρεύμα και εμένα με γεμίζει με ευθύνη και ταπεινοφροσύνη. Άρα αυτό για μένα είναι πρωτόγνωρο. Το να βλέπω να μεγαλώνει αυτό το κίνημα, να πλατειάζει η αντίδραση του κόσμου, το πώς ενώνεται η παραδοσιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τόσο νέο κόσμο που έρχεται σε εμάς. Αυτό για μένα είναι προφανώς καινούργιο, δε το ξαναζήσει. Πριν από ένα χρόνο έκανα την πρώτη μου καμπάνια δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι και όμορφο αυτό. Από πλευράς πολιτικού παιχνιδιού δεν με έχει αιφνιδιάσει τίποτα όχι.
Γ. Σαχίνης: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην Κρήτη, στις αντιθέσεις. Θέλω να ευχαριστήσω κι εσάς, φίλες και φίλοι. Καλό βράδυ.
Συνεντεύξεις