Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, συμμετείχε στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο Economist Government Roundtable στο Grand Resort Hotel Lagonisi συζητώντας με τον Daniel Franklin. Στην διάρκεια της συζήτησης επισήμανε:
Για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ευρωεκλογών
Ήταν μια λυπηρή στιγμή να βλέπεις την ακροδεξιά να σαρώνει με τέτοιο τρόπο. Δυστυχώς δεν μας προξένησε έκπληξη. Είχαμε αντίστοιχες αντιδράσεις πριν από περίπου πέντε χρόνια. Ίσως τότε το κίνητρο να ήταν πιο έντονο λόγω της μετανάστευσης. Αυτή τη φορά το κίνητρο, η κινητήριος δύναμη, δεν ήταν τόσο πολύ τα κοινωνικά ζητήματα αλλά τα αμιγώς ζήτημα οικονομικών κινήτρων. Υπάρχει μια γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες, έτσι όπως το βλέπουν οι πολίτες, βλέπουν τις Βρυξέλλες ως ένα hub, ως ένα κέντρο για λόμπινγκ και δεν νιώθουν ότι μπορούν να γίνουν συμμέτοχοι στην υπόσχεση για μια ενιαία αγορά για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών.
Σε τελική ανάλυση αυτό υποστήριξε ακροδεξιά: ότι οι πολίτες θέλουν να πάρουν την κυριαρχία πίσω στα χέρια τους υπό το δικό τους έλεγχο. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα ανησυχητικό προηγούμενο, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε ίσως το πιο επιτυχημένο πολιτικό παράδειγμα στην ιστορία. Βασίστηκε όμως στην αλληλεγγύη. Υπήρχαν ηγέτες σε επίπεδο ηπείρου, οι οποίοι υλοποίησαν αυτή την υπόσχεση για αλληλεγγύη, για ευημερία, για ειρήνη. Δυστυχώς υπάρχει κρίση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη. Και έχουμε ανθρώπους οι οποίοι νιώθουν απογοητευμένοι στην καθημερινότητα τους. Βλέπουν το κόστος διαβίωσης, βλέπουν την αδυναμία τους να συμμετάσχουν σε αυτή την υπόσχεση.
Η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις ειλικρινά δεχτήκανε ένα πλήγμα σε αυτές τις εκλογές και έχουν πλέον ένα δύσκολο καθήκον μπροστά τους: να εμπνεύσουν τους πολίτες ότι υπάρχει ένα νέο και διαφορετικό κυβερνητικό μοντέλο που δεν βασίζεται στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και ότι θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση σε οικονομικό επίπεδο. Ότι χρειαζόμαστε πιο δραστικές πολιτικές σε ότι αφορά την υποστήριξη του Νότου από το Βορρά, σε ότι αφορά επίσης την κλιματική προσαρμογή, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πρωτευούσης σημασίας, το οποίο απαιτεί αλληλεγγύη σε επίπεδο Ευρώπης και αν δεν υπάρξει αυτή η αλληλεγγύη, τότε ο Νότος θα πληγεί δυσανάλογα πολύ.
Για το κατά πόσο οι ευρωπαϊκές εκλογές αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Νομίζω είναι μισό - μισό. Δεν ήταν μόνο το μήνυμα που εστάλη στις κυβερνήσεις. Θεωρώ ότι οι πολίτες όντως κατανοούν ότι ψηφίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι βλέπουν και τους υποψηφίους για τους οποίους ψηφίζουν. Στα ταξίδια που έκανα στις Βρυξέλλες. Μου μετέφεραν ότι περίπου 70% των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, θα έλεγα ότι πιο πολύ ασχολούνταν με τη συνταξιοδότησή τους παρά με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Ενδιαφέρονταν πιο πολύ για το τι συνέβαινε στη χώρα τους ενώ για θέματα όπως η μετανάστευση ή η τεχνητή νοημοσύνη βασιζόμαστε στην Ευρώπη, βασιζόμαστε σε αυτά που συμβαίνουν εκεί.
Παρενθετικά να πω ότι άσκησα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για το ότι δεν διερεύνησε επαρκώς το ναυάγιο του προηγούμενου καλοκαιριού που έγινε στην ζώνη έρευνας και διάσωσης και ακόμα για το θέμα της λειτουργίας και του ρόλου του Λιμενικού. Σε τελική ανάλυση αυτός είναι ο ρόλος της Ευρώπης, να οδηγεί τις εθνικές κυβερνήσεις να λογοδοτούν. Και αυτό είναι το επίπεδο της αλληλεγγύης που πρέπει να βελτιώσουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αποστολή μηνύματος στις εθνικές κυβερνήσεις.
Για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις επιπτώσεις του στην ελληνική πολιτική σκηνή
Πέρα από την ακροδεξιά, θεωρώ ότι ουδείς στην Ελλάδα μπορεί να πει ότι κέρδισε την επαύριον των ευρωεκλογών. Σαφώς τα πιο συστημικά κόμματα δέχτηκαν πλήγμα, επιτρέψτε μου όμως να πω ότι δεδομένων των συνθηκών που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε να αντιμετωπίσει τους τελευταίους εννιά μήνες, νομίζω ήρθα στην δική σας εκδήλωση κατά τον πρώτο μήνα της προεδρίας μου, έχουν περάσει μόνο εννιά μήνες, αλλά μοιάζει πολύ περισσότερος χρόνος, τολμώ να πω ότι είμαι περήφανος διότι βγήκαμε δεύτεροι με ισχυρή παρουσία, με πολύ μικρότερο μικρότερη απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία.
Θεωρώ γεγονός ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι εκτός ελέγχου και εκτός κριτικής, λόγω του 41%, με αυτή τη μορφή αλαζονείας, η οποία θεωρώ ότι χαρακτήριζε και είχε διαχυθεί μέσα σε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση αισθάνεται πλέον ότι μπορούν και να τιμωρηθούν για αυτά που κάνουν, ότι ο κόσμος προσέχει αυτά που κάνουν. Αυτό το 28% δεν προέκυψε εν κενώ, το 28% προέκυψε λόγω, και το λέω επειδή άκουσα την συνομιλία που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον κύριο Λέτα όπου όντως παραδέχτηκε ότι είχαν μεγάλη πτώση στα νούμερα τους, του κόστους διαβίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που ανέδειξε το θέμα. Καταθέσαμε ένα σχέδιο νόμου με απτές, συγκεκριμένες προτάσεις για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζαμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική σταθερότητα και μετά τις ευρωεκλογές. Τι έκαναν; Ένα από τα μέτρα μας το υλοποίησαν. Μιλώ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα υπερκέρδη στα διυλιστήρια. Αυτή ήταν μία από τις δικές μας προτάσεις. Το επίπεδο του συντελεστή ήταν υψηλότερο για εμάς, αλλά άκουσαν αυτό που είπαμε πριν και είδαν ότι είχε ουσία αυτό που είχαμε προτείνει και σε κάποιο βαθμό λειτούργησε. Το ίδιο συνέβη σε ότι αφορούσε αφορούσε το περιβάλλον.
Υπήρχε μια σειρά ζητημάτων που εγείρουμε π.χ. η μη επαρκής πολιτική προστασία σε επίπεδο πρόληψης και ο τομέας της υγείας. Κάναμε μεγάλη εκστρατεία για το θέμα αυτό για να δείξουμε ότι τα νοσοκομεία στη δική μας χώρα είναι υποστελεχωμένα κατά περίπου 40 με 50%. Όλα τα νοσοκομεία. Για εμάς, για την σύγχρονη Αριστερά, η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι απλά ένα δημόσιο αγαθό. Είναι δικαίωμα. Καθολική υγεία. Αν είσαι Έλληνας πολίτης, πρέπει να λαμβάνεις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας δωρεάν. Και για να γίνει αυτό πρέπει να προφανώς να στελεχώσεις τα νοσοκομεία. Ννοσοκόμες, γιατροί στα νοσοκομεία έκλαιγαν μπροστά μου γιατί δεν άντεχαν άλλο. Διότι είχαν αφεθεί μόνοι τους να διαχειριστούν τους πολίτες, τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες δεν είχαν άλλη διέξοδο. Και μπορώ να σας πω πολλές ιστορίες για το πώς το σημερινό υπουργικό συμβούλιο διαχειρίστηκε αυτούς τους ήρωες. Διότι αυτοί ήταν οι άνθρωποι που κράτησαν την κοινωνία ζωντανή.
Ήμουν πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs. Έχω πολλούς φίλους που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πήγαν στα εξοχικά τους στη Φλόριντα ή οπουδήποτε… Παράλληλα εκείνη την περίοδο ο Τάιλερ ήταν βοηθός νοσοκόμου στο νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη. Κάθε μέρα ήταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Υπήρχε έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και είδα τη διαφορά. Ποιος είναι αυτός ο οποίος κρατά την κοινωνία ζωντανή σε περίοδο κρίσης; Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους προσέξουμε. Εξαρτώμεθα από αυτούς. Το διαθέσιμο εισόδημα που έχουν λόγω της υπηρεσίας που προσφέρουν, αν το δούμε ιστορικά στη χώρα, είναι απαράδεκτο. Δεν είναι σε θέση να παράσχουν εκπαίδευση στα παιδιά τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και είναι οι άνθρωποι στους οποίους βασιζόμαστε σε μια περίοδο μιας πανδημίας, την περίοδο μιας πυρκαγιάς, αν υπάρξει ένα θέμα με την άμυνα.
Πρέπει να επαναβαθμονομίσουμε, αν θέλετε, τις σκέψεις μας για το πως βλέπουμε την οικονομία. Είδα τον Πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον Economist για την βαθμολογία που έδωσε στη χώρα μας, επειδή προφανώς οι επισκέψεις του στα συνέδρια απέδωσαν. Βλέπω ότι ο κόσμος όμως αυτές οι βαθμολογίες δεν δίνουν το πρωινό στον κόσμο. Το 20% του πληθυσμού τα πάει καλά, βελτιώνει τη διαβίωση του, δεν είμαι αυτός που θα πει ότι υπάρχει μια λύση για όλους. Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που διαβιεί καλά και είναι αισιόδοξο για τις μελλοντικές προοπτικές. Το 80% όμως της κοινωνίας και αυτή είναι η εμπειρική εικόνα, αφότου έχω μιλήσει με χιλιάδες ανθρώπους, έχω περάσει πάρα πολύ χρόνο ακούγοντας κόσμο όχι μόνο στις προεκλογικές μας εκστρατείες, κρατώντας σημειώσεις όταν κάποιος μου μιλάει για να δω πώς μπορώ να τους βοηθήσω, υπάρχει λοιπόν ένα 80% της χώρας το οποίο είναι είτε στάσιμο, είτε έχει βαλτώσει ή απλά είναι σε κατάσταση πανικού. Να είστε βέβαιοι ότι η εικόνα που περνάω, δεδομένου ότι υπάρχει κάποιο επίπεδο σύγκλισης σε κάποια νησιά, σε κάποια μέρη της Ελλάδος, τη βλέπουμε μάλλον να επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά της Ευρώπης.
Για ποιο λόγο η δική μας χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981; 43 - 44 χρόνια περίπου είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά και ήμασταν το δέκατο κράτος μέλος, το πρώτο φτωχό μέλος σε σχέση με την Μπενελούξ και τις άλλες χώρες. Για ποιο λόγο λοιπόν τόσες άλλες χώρες μας ξεπέρασαν; Κάποια εποχή η αγοραστική μας ισχύς πλησίασε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρώτη φορά ήταν το 2007. Τι έγινε μετά; Όλα τα υπόλοιπα ήταν αποτέλεσμα μόχλευσης. Για ποιο λόγο είμαστε η χειρότερη χώρα σε ότι αφορά τους ηλικίας 18 – 34 που ακόμα ζούνε στο παιδικό τους δωμάτιο με τους γονείς τους; Η απάντηση είναι: Πολιτική ηγεσία. Πολιτικοί οι οποίοι έχουν απογοητεύσει τη χώρα, έχουν διώξει τη δική μου τη γενιά εκτός χώρας λόγω των πολιτικών τους.
Υπάρχει μια πραγματική κοινωνική ανάγκη με το βλέμμα στο μέλλον. Ειλικρινά το λέω. Πρέπει οι παλιές γενιές να αφήσουν τη νέα γενιά, τη δικιά μου γενιά, να φτιάξει τα πράγματα. Έχουμε το δικαίωμα να επιστρέψουμε στη χώρα μας και να τη δούμε να ευημερεί.
Για την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το πιο σημαντικό ως ηγέτης είναι να ακούς τους ανθρώπους. Ακούγοντας μαθαίνεις και έχεις μια πυξίδα για το τι θα πρέπει να πετύχεις. Είναι εύκολο να μπεις στον πειρασμό να φτάσεις γρήγορα στους στόχους σου, αλλά κάποιος χρειάζεται να είναι αληθινός απέναντι στον εαυτό του, αν αξίζει το μονοπάτι που πρέπει να πάρεις. Και το εννοώ ξεκάθαρα. Προσπάθησα να μιλήσω με τους ανθρώπους με καλή τη πίστη. Προσπαθώ να ενσωματώσω, να ενεργοποιήσω το κόμμα και να ξεπεράσω τα στερεότυπα που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι σχετικά με το παρελθόν ή μέσα στο κοινοβούλιο για τη χώρα. Υπάρχει μια δύσκολη κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι αυθεντικά συναισθήματα να πράξουν και να λειτουργήσουν καλή την πίστη μαζί μου. Προσπάθησα να το κάνω όμως εγώ αυτό. Από κει και πέρα δεν είμαι ανόητος, θα κάνω ό, τι χρειάζεται να κάνω έτσι ώστε να έχουμε μια κυβέρνηση για το λαό, χωρίς να εξαρτάται από τίποτα.
Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν ότι ως πρωθυπουργός τους δεν θα χρειάζεται να παίρνω κανενός την άδεια για να κάνω αυτό που χρειάζεται και ιδιαίτερα για την εργασία και για αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, υψηλό ποσοστό στην Ελλάδα βιώνει φτώχεια και περιθωριοποίηση. Θα είμαστε λοιπόν ανεξάρτητοι. Το όνομα του κόμματος μας «Ριζοσπαστική» δεν μεταφράζεται επακριβώς στα αγγλικά, ίσως ανατρεπτική, θα μπορούσαμε να το πούμε στα αγγλικά. Και υπάρχουν τεράστια ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί ποτέ στη χώρα μας και ίσως θα βοηθούσε μια ανατρεπτική σκέψη.
Θέλουμε να αποφύγουμε ένα αφηρημένο περιεχόμενο στη σκέψη μας και να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Θέλουμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά, ένα σύγχρονο παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές με σωστή ρύθμιση, με δημόσια αγαθά και δικαιώματα, όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Και θέλουμε μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να παρέμβει σε ζητήματα όπως το στεγαστικό και την υγεία. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις στην υγεία, ον ακούσαμε, οι οποίες είναι τεράστιες, είναι πρωθυπουργός, όμως εδώ και πέντε χρόνια. Είχαμε μια πανδημία, χρησιμοποίησε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατάσταση της υγείας υπό την ηγεσία του είναι απαράδεκτη. Η δημόσια υγεία δεν λειτουργεί σωστά. Αυτή είναι μια καινούρια φιλοσοφία όταν μιλάμε για τις αγορές, για την εκπαίδευση και για την υγεία.
Όταν μιλάμε για εξωτερική πολιτική, έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ ως συμμαχία αμυντική, δεν θέλουμε να συρθεί η χώρα μας σε περιπέτειες. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι είναι σωστό να παρέχουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία, ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Συμφωνούμε με τον πρωθυπουργό.
Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την αντίδραση στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης
Με όλες μου τις δυνάμεις στηρίζω την Ουκρανία, γιατί εμείς ως λαός είχαμε βιώσει την εισβολή στην Κύπρο και εδώ δεν πρέπει να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Έχουμε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που είναι διχασμένη αυτή τη στιγμή και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε μια ξεκάθαρη θέση στην περίπτωση της Ουκρανίας, κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν. Οπότε στηρίζουμε 100% την βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης αυτή τη στιγμή. Τι περιμένουμε δηλαδή; Τον οδικό χάρτη του Νετανιάχου που δεν αφήνει χώρο για δύο κράτη; Να καταστρέψει το 80% της Γάζας; Πρέπει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του, για το θάνατο τόσων αμάχων. Η αντιτρομοκρατία και η σφαγή των αμάχων είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Στην Ευρώπη τι έχουμε; Οικονομικές συναλλαγές και μετά κάθε χώρα αφήνεται στη μοίρα της. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα.
Για την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις
Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μακρά ιστορία, από το 1980 με τον Ανδρέα Παπανδρέου που πραγματικά έφερε ανατροπές ως πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως είναι μία από τις δύο κυβερνήσεις που, όπως προείπα στην εισαγωγή μου, δημιούργησαν την έξοδο της γενιάς μου από τη χώρα και μας άφησαν με μεγάλο χρέος. Αλλά και όταν ερχόμαστε σε θέματα όπως αυτό που αφορά την ισότητα στον γάμο, το 35% απείχε από την ψηφοφορία όπως και το 33% της Νέας Δημοκρατίας. Άρα για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Αυτό είναι το πρόβλημα όταν μιλάς για το κέντρο, δεν ξέρεις ποια είναι η ακριβής του φιλοσοφία. Είπα όμως πως και στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί σε προτάσεις πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να δουλέψουν μαζί σε προτάσεις για την υγεία, για τη στέγαση, δεν ξέρω τι κάνει το ΠΑΣΟΚ με την αναγνώριση της Γάζας και ακόμα υπάρχει μια θέση για Βόρεια Μακεδονία αλλά μπορεί να πει κανείς ότι είναι παλιά θέματα αυτά. Σε σχέση όμως με τις νέες εξελίξεις και άλλα θέματα που πραγματικά πιέζουν τους ανθρώπους νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με προτάσεις πολιτικής. Είναι προοδευτικό το ΠΑΣΟΚ; Εγώ για το ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να πω ότι όντως είναι προοδευτικό κόμμα.
Εμείς θα κάνουμε αλλαγές που μπορεί να πειράξουν κάποια συμφέροντα. Υπάρχουν κάποιοι τομείς όπως ο κατασκευαστικός, που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμά μας γιατί θέλουμε να αποκεντρώσουμε την Αθήνα, θέλουμε να δημιουργήσουμε αποκεντρωμένα πανεπιστήμια για να φέρουμε επιστήμονες από το εξωτερικό, θέλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία. Μεγάλη κυβέρνηση δε σημαίνει πολλά έξοδα. Σας εγγυώμαι ότι τώρα το κράτος ξοδεύει πολλά με τις αναπτυξιακές εταιρείες που έχουν αυτά τα συμβόλαια και με τομείς ολιγοπωλίων που έχουν επιβεβαιωθεί και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το τραπεζικό σύστημα, για το τομέα του ηλεκτρισμού, πως μπορείς να έχεις περιθώριο κέρδους σε ΔΕΚΟ 20 - 30%. Οι ΔΕΚΟ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται πιο ασφαλείς από ομόλογα. Και μετά είδαμε τον υπουργό Οικονομικών που δυστυχώς δεν θέλω να φανεί ως προσωπική επίθεση, αλλά δεν έχει δουλέψει ποτέ στην πραγματική οικονομία, δεν έχει εμπειρία επιχειρηματική να λέει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν τις χρεώσεις τους οι τράπεζες στις συναλλαγές και υπάρχει μια διαφοροποίηση των επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και δανείων. Θέλουμε, για να μην παρεξηγηθώ, οι εταιρείες να έχουν κέρδη, αλλά θέλουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Από πότε η Ελλάδα είναι η Γουόλ Στριτ της Γουόλ Στριτ; Έχουμε διάφορα θέματα στον οικονομικό τομέα.
Θέλουμε λοιπόν ξεκάθαρα μηνύματα από άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι είναι προοδευτικές, όπως εμείς. Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που έχουμε και θα δούμε, αλλά όλα πρέπει να γεννηθούν από κάτω προς τα πάνω. Δεν χρειάζεται να πιέσουμε. Είμαι ανοιχτός προσωπικά να μην γίνω μέρος του προβλήματος, αν μπορώ να επιλύσω ένα θέμα σε προγραμματικό επίπεδο και υπάρχει σύγκλιση δεν έχω κανένα θέμα να συμφωνήσω ή να εκχωρήσω τη θέση μου. Δεν με νοιάζει ούτε το πρεστίζ, ούτε η δύναμη. Επέστρεψα στην πατρίδα μου για να βοηθήσω. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να συντονίσει τις πολιτικές, είμαι εδώ για να συζητήσω. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ. Να αποφασίσουμε τι είναι σωστό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Δεν θέλω να πιέσω καμία κατάσταση απ’ έξω.
Για την αυτοτέλεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Νομίζω ότι η βάση του κόμματος, μιλώ για χιλιάδες χιλιάδων ψηφοφόρων και βεβαίως τα μέλη του κόμματος και τα νέα μέλη που έχουμε θέλουν να δουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να λιώσει σε κάποιου είδους αμάλγαμα. Δεν θέλουν να υπάρξει συμβιβασμός με τα εδραιωμένα συμφέροντα. Αυτό για μένα είναι η κόκκινη γραμμή. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας προοδευτικής συμμαχίας. Αυτό το αναφέρει και το ίδιο το όνομά μας. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνομιλείτε και ίσως έχουν έντονα συναισθήματα απέναντί μου, θέλουν να προκαλέσουν, να πιέσουν για να γίνει μια συμμαχία.
Όμως η βάση είναι εξής: Ανεξάρτητος ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ δίχως συμβιβασμούς. Και τότε, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα έχουμε το αποτέλεσμα. Να είστε βέβαιος ότι δεν βλέπουμε τι συμβαίνει εκεί έξω και τι συμβαίνει γύρω μας. Βλέπουμε τις αποτυχίες σε επίπεδο πολιτικών και ξέρουμε ότι θα μας ζητηθεί να δράσουμε υπέρ των Ελλήνων πολιτών. Όταν έρθει η ώρα δεν εθελοτυφλούμε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε εκλογές το 27. Τον πιστεύω. Άρα έχουμε χρόνο, όχι μόνο για να θέσουμε τα σωστά θεμέλια για μια προοδευτική κυβέρνηση στο 27, αλλά έχουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές, τις κατάλληλες προτάσεις σε επίπεδο πολιτικών και να ψηφιστούν. Να είστε σίγουρος ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συμφωνήσει με τις προτάσεις νόμου, με τα σχέδια νόμου που θα καταθέσουμε. Όμως οι Έλληνες θα ξέρουν ότι υπάρχουν σχέδια νόμου που θα είναι έτοιμα να γίνουν νομοσχέδια και να ψηφιστούν προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.
Για τις νομοθετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Κορυφαία προτεραιότητα και πρόταση είναι αυτή που θα αφορά τη φορολογία. Η προκαταβολή φόρου, για παράδειγμα, δεν έχει νόημα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν την ίδια φορολογία με τις μικρές επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Πρέπει να έχουμε πιο προοδευτικό σύστημα σε ότι αφορά την φορολόγηση του ατομικού εισοδήματος. Θέλουμε πιο προοδευτική καμπύλη με μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου. Ειδικά για εισοδήματα κάτω των 60.000 ευρώ.
Θέλουμε σταθερό φορολογικό σύστημα. Θέλουμε οι πολιτικοί να μην έχουν καμία σχέση με αυτό. Πρέπει να είναι σταθερό για 10 χρόνια. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να εμπλέκονται σε αυτό προκειμένου να κάνουν χάρες ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και χρειαζόμαστε το εισόδημα των επιχειρήσεων να φορολογείται αφότου αποκτηθεί, όχι με βάση μια θεωρητική εξίσωση. Αυτό να επηρεάζει λογικά και το ατομικό εισόδημα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με την φορολόγηση της μισθωτής εργασίας με τα μερίσματα, και αυτό δεν έχει βοηθήσει για τη σύγκλιση, δεν έχει εξυπηρετήσει τη σύγκλιση και το βλέπουμε αυτό σε τακτικό επίπεδο από τη Eurostat. Θεωρώ λοιπόν ότι για μας η φορολογία είναι πυλώνας βασικός, διότι ειλικρινά μιλώντας, από εκεί ξεκινάει οικονομία.
Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό επίπεδο έμμεσων φόρων. Νομίζω 17% του ΑΕΠ μας προέρχεται από έμμεσους φόρους σε σχέση με 11% που είναι ο μέσος όρος για την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι έμμεσοι φόροι είναι κάτι σαν πληθωρισμός, είναι ένας τρόπος να κάνεις τους αδύναμους της κοινωνίας φτωχούς. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε.
Για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
Ήμουν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν πραγματοποιήθηκε η τηλεμαχία, το 2007 - 2009 δούλευα για την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν στους προκριματικούς απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον και τον πρόεδρο Ομπάμα. Είχα τη δυνατότητα, μετά την αποφοίτησή μου να μπω στο Λευκό Οίκο, αποφάσισα τότε να μπω στα χρηματοοικονομικά, όπως είναι γνωστό.
Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Το λέω ανοιχτά, το εννοώ. Θεωρώ ότι κατάφερε να ισορροπήσει μεταξύ της σκληρής πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί, δεξιών χαρακτηριστικών, όπως το inflation act ή το θέμα της διευθέτησης των φοιτητικών δανείων και τα κομματικά συμφέροντα. Όχι στο θέμα της Παλαιστίνης, εκεί απογοητεύτηκα. Δεν θα είναι εύκολο να επανεκλεγεί, δεδομένων όσων είδαμε. Θεωρώ ότι η ηλικία σίγουρα είναι ένα ζήτημα, το είπε και ο ίδιος. Κάποιος θα μπορούσε θεωρητικά να ρωτήσει αν υπάρχει ηλικιακό όριο για να μπει στη Γερουσία, δεν πρέπει να υπάρχει και ένα ανώτατο όριο για να γίνεις πρόεδρος; Δεν πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο για να είσαι οδηγός αυτοκινήτου; Είναι ίσως σκληρό το μέτρο αυτό έτσι όπως ακούγεται, αλλά είναι σημαντικό να γίνει αυτή η συζήτηση. Ανοιχτή συζήτηση είναι. Είναι πολύ ειλικρινής, είναι ξεκάθαρος ο ίδιος. Νομίζω ότι θα διευκόλυνε πάρα πολύ τα πράγματα προς όφελος όλου του κόσμου αν οι Δημοκρατικοί πήγαιναν στις εκλογές με υποψήφιο που θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανησυχίες που υπάρχουν.
Για το αν μετανιώνει που επέστρεψε στην Ελλάδα
Όχι. Πολύ απλή απάντηση, είναι η αλήθεια. Ήταν και είναι τιμή μου να είμαι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας. Πριν από ένα χρόνο, πολλοί λίγοι με γνώριζαν. Ποτέ δεν σκέφτηκα, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα βίωνα κάτι τέτοιο. Πιστέψτε με, είναι περίεργο για κάποιον που φεύγει από τη χώρα του στην ηλικία δεκατεσσάρων ετών και επιστρέφει σε ηλικία τριανταπέντε και όλες οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας να βγαίνουν μέσα από το υποσυνείδητο, που έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά σου και πλέον είσαι αυτό το μείγμα του πώς ήσουν και του πως έχεις εξελιχθεί ως ενήλικος. Πραγματικά προσπαθώ ειλικρινά κάθε μέρα να γίνω πιο Έλληνας, σε σχέση με αυτά που αναμένει η χώρα από μένα, διότι βλέπω ότι υπάρχει ενσυναίσθηση, υπάρχει κατανόηση των ζητημάτων, αλλά από την άλλη πρέπει να αφομοιώσω περισσότερο τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο, καθώς προέρχομαι από μια μεγάλη πόλη. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί κάποιοι να πουν «μακάρι ποτέ να μη γίνεις σαν Έλληνας και να μην αφομοιωθείς στο σύστημα». Εγώ θέλω να μη χάσει την πίστη του και να μην έχει ηττοπάθεια κανένεας. Σιχαίνομαι την ηττοπάθεια στη χώρα, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι έτσι είναι η Ελλάδα, έτσι είναι τα πράγματα.
Όπου κι αν μίλησα, μια από τις πιο ωραίες κουβέντες που άκουσα ήταν όταν είχα πει ότι κάθε μέρα που ξυπνούμε επιλέγουμε το είδος των Ελλήνων που είμαστε: Είμαστε σύγχρονοι Ευρωπαίοι πολίτες ή είμαστε υπολείμματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Σε αυτή την φράση οι άνθρωποι αντιδρούν, διότι το να είσαι Έλληνας δεν έχει να κάνει μόνο με την κουλτούρα, με την παράδοση, είναι θέμα επιλογής. Είναι τι επιλέγεις να σημαίνει ο Έλληνας. Είναι πολιτισμική επιλογή και έχουμε δύο μεγάλους πόλους, αντιτιθέμενους πόλους. Από τη μια να είσαι πολιτισμικά προοδευτικός η συντηρητικός. Το καταλαβαίνω και το κατανοώ. Είμαι περήφανος που στις προηγούμενες εκλογές πήραμε την ψήφο των νέων, την είχαμε χάσει, τώρα και πάλι είμαστε πρώτοι σε αυτό το σημείο.
Και θεωρώ ότι ο λαός καταλαβαίνει και η πλευρά των συντηρητικών ότι τους σέβομαι. Θέλω να χτίσω γέφυρες με αυτούς τους ανθρώπους για να καταλάβω τα ζητήματά τους. Δεν είμαι τιμωρητικός, δεν λέω «σε μισώ γιατί με μισείς». Όχι, όχι. Δεν χαρακτηρίζω έτσι τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι όλοι έχουν καλές προθέσεις, άρα πολιτισμικά μπορούμε να χτίσουμε μια γέφυρα προς την πρόοδο και όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα πολιτικών. Πρέπει να έχουμε σαφείς προτάσεις πολιτικών τις οποίες οι άνθρωποι θα πιστέψουν και θα πιστέψουν ότι μπορούμε να τις υλοποιήσουμε. Μια ανεξάρτητη κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ