Οφείλω να παρέμβω στη διαδικασία της ολομέλειας μετά την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, γιατί οφείλω να ξεκαθαρίσω κάποια ζητήματα με βάση τον κανόνα δεοντολογίας και πρώτα από όλα με βάση τον κανόνα της αλήθειας και δικαίου -που δεν τήρησε στην τοποθέτηση του ο κύριος Γεωργιάδης. Γιατί η αλήθεια πρέπει να λέγεται και να μένει στα πρακτικά της Βουλής για το θέμα που συζητάμε αυτή τη στιγμή.
Πρώτο ζήτημα. Για τη διαδικασία της τροπολογίας.
Όπως είχαν παρατηρήσει αρκετοί κοινοβουλευτικοί, και ο κ. Καλαματιανός και ο κ. Κατρίνης, η διαδικασία με την οποία επιχειρήσατε να νομοθετήσετε την προηγούμενη φορά την τροπολογία για την είσοδο ιδιωτικών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και χειρουργεία, ήταν παράβαση της διαδικασίας ορθής νομοθέτησης, φέρατε δηλαδή ως νομοτεχνική μια ουσιαστική και μείζονα νομοθετική ρύθμιση.
Την πήρατε πίσω σε εκείνη τη φάση, όμως δεν την φέρατε εκ νέου ως οφείλατε, δηλαδή δεν την καταθέσατε σε νομοσχέδιο για να αναρτηθεί στο open.gov. Δεν την καταθέσατε στη συνέχεια στις επιτροπές της Βουλής για να γίνει συζήτηση, δεν κλήθηκαν φορείς για να πουν τη γνώμη τους στη Βουλή και επιπλέον, δεν υπήρχε και καμία τεκμηρίωση και η άποψη της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.
Άρα με ένα λαθραίο πολιτικά τρόπο επιχειρήσατε και πάλι να φέρετε από την πίσω πόρτα αυτή τη ρύθμιση. Ένα το κρατούμενο. Δεν έχετε καμία δικαιολογία για αυτό και μην προσπαθήσετε να κάνετε το άσπρο μαύρο. Αυτά είναι καταγεγραμμένα και πραγματικά γεγονότα.
Δεύτερο ζήτημα, αυτό που δεν μπορεί να μείνει κρυφό και είναι υποχρέωσή μας ως ενεργοί πολίτες πρώτα από όλα να το αποκαλύψουμε είναι ότι με την τροπολογία επιχειρείτε μια πλήρη ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας. Αποτέλεσμα, μέσα σε λίγους μήνες που γυρίσατε στο Υπουργείο Υγείας, στον τόπο του εγκλήματος, όπως είχα πει πριν από λίγο καιρό στην Ολομέλεια, να μην υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με το ΕΣΥ που έχει ανάγκη ο πολίτης και η χώρα.
Δεν είναι μόνο το ΕΣΥ που είχε ονειρευτεί ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς ή όλοι όσοι το υπηρέτησαν. Δεν υπάρχει καμία σχέση στο σημερινό ΕΣΥ με αυτό που έχει ανάγκη ο πολίτης, διότι πλέον έχετε βάλει χαράτσια παντού.
Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού. Χαράτσι για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, χαράτσι για μικροβιολογικές, χαράτσι για εμβόλια, χαράτσι για χειρουργεία, χαράτσι για προσωπικό γιατρό. Έτσι όπως τα καταφέρνετε, θα κάνετε τον πολίτη να πληρώνει σε κάθε πόρτα που περνάει μέσα σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας.
Και επιπλέον, εσείς συνδέετε το εθνικό σύστημα υγείας με την πλήρη αποδυνάμωσή του και με την απώλεια επιστημόνων, διότι οι επιστήμονες με τη δική σας πολιτική φεύγουν από την Ελλάδα γιατί δεν έχουν και αυτοί προοπτική.
Τώρα επιχειρείτε με διάφορες χυδαιότητες και το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά, να συνδέσετε την εθελοντική και πρωτοπόρα προσφορά του Παύλου Πολάκη εκείνη την περίοδο, όταν έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σωθεί από το εθνικό σύστημα υγείας, έστω και μια ανθρώπινη ζωή.
Εμείς είμαστε περήφανοι για αυτό που κάναμε, που μέσα σε μια περίοδο χρεοκοπίας-γιατί εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα- κατορθώσαμε να ανορθώσουμε και τους προϋπολογισμούς της Υγείας και τη στελέχωση και τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Διότι εσείς με τόσους πόρους που είναι διαθέσιμοι, το μόνο που κατορθώσατε είναι να βάλετε χαράτσια παντού. Ενώ υπάρχουν πόροι πλέον και από το Ταμείο Ανάκαμψης και πόροι και λόγω της πανδημίας, εσείς αυτούς που χειροκροτούσατε, τους υγειονομικούς, τους έχετε αφήσει ακόμα να είναι συμβασιούχοι, επικουρικοί, χωρίς πραγματικά μια σταθερή σχέση απασχόλησης.
Σας το είπαμε πάρα πολλές φορές, αντί να προχωρήσετε λοιπόν σε μια τέτοια έστω μικρή αλλαγή, εσείς το μόνο που κάνετε είναι να βάζετε τον πολίτη να πληρώνει και να καταργήσετε κάθε έννοια του ΕΣΥ.
Τώρα κυρία Πρόεδρε, μιας και πήρα το λόγο για αυτά τα δύο ζητήματα, γιατί άκουσα απίστευτα ψεύδη να εκτοξεύονται για να δικαιολογήσει την -από την πίσω πόρτα- τροπολογία ο κύριος Γεωργιάδης, οφείλω να αναφερθώ και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Πρέπει να πω ότι με μεγάλο προβληματισμό κυρία Υπουργέ, αντιμετωπίζουμε και το δικό σας νομοσχέδιο. Ενώ δεν έχετε καμία πρόταση μεταρρύθμισης για την κοινωνική πολιτική, ενώ είναι ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να βρούμε κοινό τόπο για να σχεδιάσουμε από κοινού, ενώ θα πρέπει να λύσουμε θέματα σοβαρά, όπως είναι οι ανισότητες, όπως είναι το δημογραφικό, όπως είναι η αστεγία, όπως είναι το μεγάλο θέμα του κόστους στέγης και πάρα πολλά ζητήματα στο επίπεδο της πρόνοιας, εμείς βλέπουμε να κλείνουν προνοιακές δομές.
Πρόσφατα υποβάλαμε και μία ερώτηση για τα θέματα των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και ιδιαίτερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και πάρα πολλές άλλες πρωτοβουλίες έχουμε αναλάβει.
Εσείς από την άλλη μας φέρνετε τώρα ένα νομοσχέδιο για ένα υπουργείο το οποίο δεν υπάρχει. Ενώ το πρώτο που πρέπει να κάνετε, είναι έναν οργανισμό του Υπουργείου και έναν προϋπολογισμό που να αντιστοιχεί στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας, μας φέρνετε ένα «άδειο πουκάμισο», το οποίο δεν έχει πρακτικά τίποτα και μια ρημαγμένη κοινωνική πολιτική.
Ρημάζει ο κύριος Μητσοτάκης την κοινωνία, γιατί μεγαλώνει τις ανισότητες. Μας οδηγεί στο να είμαστε τελευταίοι σχεδόν στην Ευρώπη όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, να είμαστε οι φτωχότεροι στην Ευρώπη, δεν ξέρω αν αυτό σας λέει τίποτα, αν χτυπάει κάποιο καμπανάκι.
Μπορεί να έχουμε διαφορετική ανάγνωση στον τίτλο του υπουργείου, αλλά δεν έχουμε καθόλου υποτιμήσει την ανάγκη να υπάρχει κοινωνική πολιτική. Και σε αυτό το υπουργείο, το ευαίσθητο που έχετε αναλάβει, παρότι αυτό ήταν κομμάτι της επικοινωνιακής προπαγάνδας του κυρίου Μητσοτάκη, δεν έχετε ασκήσει πολιτικές ούτε για την οικογένεια, ούτε για τη στέγη, ούτε για τις ανισότητες, ούτε και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Εδώ, λοιπόν, οφείλω να πω ότι ακούσαμε πολλά λόγια αλλά ψάχνουμε να βρούμε κάτι στο νομοσχέδιο το οποίο είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση, να βοηθάει την κοινωνία και δεν το βρίσκουμε.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, πήρα το λόγο για άλλη αφορμή, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αυτά που εκστομίζει ο κύριος Γεωργιάδης, ιδιαίτερα στην ελληνική Βουλή.
Όμως οφείλω να πω ότι μπροστά στις ευρωεκλογές που έρχονται, πρέπει να αναλογιστούμε όλοι και όλες και ιδιαίτερα οι Έλληνες πολίτες και τι Ελλάδα και τι Ευρώπη θέλουμε. Με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να συζητήσουμε για την κοινωνική Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έρθει σε επαφή με την ευρωπαϊκή κοινωνία. Είναι αρκετά μακριά.
Όμως, όσο κρίσιμο είναι για την Ευρώπη να ασκήσει κοινωνική πολιτική και πρέπει να είναι στα προτάγματα των ευρωεκλογών, αλλά τόσο απαραίτητο και θα έλεγα πολύ περισσότερο απαραίτητο είναι να υπάρξει δομημένη κοινωνική πολιτική και πολιτική δίκαιης κοινωνίας στην Ελλάδα.
Γιατί το μόνο το οποίο ευημερεί με τον κύριο Μητσοτάκη είναι μερίσματα μεγάλων εταιρειών και υπερκέρδη λίγων.
Όμως αυτό δεν είναι η πρόοδος και η προκοπή που θέλουμε. Εμείς θέλουμε να ευημερεί όλη η κοινωνία και όχι να χρειάζεται να φτιάχνονται υπουργεία «τύποις», κατά τίτλο μόνο για να καλύψετε την πραγματική κοινωνική ανάγκη, που είναι ότι η κοινωνία θέλει κοινωνική πολιτική και ισότητα και εσείς δημιουργείτε ανισότητες.
Και με την προπαγάνδα και τη στείρα επικοινωνία δημιουργείτε ακόμα περισσότερες ανισότητες και εντάσεις, διότι δεν μπορεί να ακούει ένας πολίτης από το στόμα του πρωθυπουργού ότι τελικά η διαχείριση της επόμενης μέρας των Τεμπών ήταν πρόβλημα επικοινωνίας.
Αν είναι δυνατόν! Μιλάμε σε μια κοινωνία η οποία πλέον αμφισβητεί και την πολιτική και τη δικαιοσύνη Και εσείς λέτε ότι όλα αυτά θέμα είναι θέμα επικοινωνίας;
Είναι τουλάχιστον ντροπή αυτά που ακούγονται από το στόμα δυστυχώς της κυβέρνησης και δυστυχώς στην Ελλάδα μας. Είναι ντροπή!
Υγεία