Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Σ. Φάμελλος: Η εκλογή προέδρου πρέπει να σημάνει την επανεκκίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην κυριακάτικη έκδοση της «Απογευματινής»

«Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να παραμείνει η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και η ανατροπή του συστήματος εξουσίας που επιβιώνει με το ρουσφέτι και τις εξυπηρετήσεις. Η άδικη πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μονόδρομος. Οφείλουμε να είμαστε ο πολιτικός φορέας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και των δημοκρατικών αξιών που προσφέρει κυβερνητική διέξοδο. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει, πέρα από την εκλογή Προέδρου, να ενισχύσουμε και την εσωτερική μας δημοκρατία, με πιο συλλογική ηγεσία, με αναβάθμιση του εσωτερικού διαλόγου, με μεγαλύτερη επιτελικότητα και στις κεντρικές επεξεργασίες και στα νομαρχιακά μας όργανα. Και να πετύχουμε να γίνουμε κόμμα των μελών και της κοινωνίας και όχι της κομματικής γραφειοκρατίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Κ. Κοντογεώργη που δημοσιεύθηκε χθες, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Απογευματινή».

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναπτύσσεται ένας ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ των υποψηφίων παρά το σοκ της αποχώρησης του Α. Τσίπρα, τη διπλή εκλογική ήττα και τη θερινή περίοδο. Επέμεινε ότι η εκλογή προέδρου θα πρέπει να συνοδευτεί από συζήτηση και αποφάσεις για την επανεκκίνηση του κόμματος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πλουραλισμός και ο διάλογος είναι αναγκαίοι και χαρακτηριστικοί ενός δημοκρατικού κόμματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου τόνισε ότι στόχος οφείλει να παραμένει η μαζικοποίηση της διαδικασίας και η συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτή.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα των δασικών πυρκαγιών τόνισε ότι η κλιματική κρίση χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να δικαιολογηθούν τα δικά της ελλείμματα. Υπογράμμισε ότι χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν εκκινήσει ήδη την περίοδο του 2015-2019 και σε ότι αφορά την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και σε ό,τι αφορά την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, ευρύτερα, οι οποίες όμως πάγωσαν ή ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, πολλά ζητήματα, όπως ο Νόμος για την Πολιτική Προστασία του 2020 ή η πλήρωση των 3600 κενών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα παρέμειναν στα χαρτιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύθηκε.

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι η επόμενη για το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είστε ικανοποιημένος από την προεκλογική διαδικασία;

Παρά το ότι ήταν μεγάλο το σοκ για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ της διπλής ήττας στις εκλογές και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, που αποτελεί πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για το κόμμα μας και για τη χώρα, αποφασίσαμε πολύ γρήγορα τη διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας και εκλέξαμε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Προφανώς δεν βοηθάει η θερινή περίοδος και η απογοήτευση από τις εκλογές, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, έχει ήδη αναπτυχθεί ένας ενδιαφέρον διάλογος για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τους υποψήφιους και έχουν κατατεθεί τεκμηριωμένες προτάσεις.

Η επιλογή Πρόεδρου όμως πρέπει να συνδυαστεί με συζήτηση και αποφάσεις για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τη νέα πολιτική πρόταση προς την ελληνική κοινωνία. Προτεραιότητά μας είναι η προοδευτική κυβερνητική διέξοδος, μία καλύτερη πορεία της πατρίδας μας, η πρόοδος για όλους τους πολίτες.

Γιατί, όπως όλοι διαπιστώνουμε, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας, από τις πυρκαγιές μέχρι την ακρίβεια και απαιτούνται μεγάλες αλλαγές που η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπόρεσε και δεν ήθελε να τις κάνει.

 

Το κλίμα εντός κόμματος και ο διάλογος για το μέλλον της παράταξης σας, κινούνται σε σωστή κατεύθυνση; Βλέπετε παραφωνίες ή συμφωνίες;

Προφανώς κατατίθενται και διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τους υποψήφιους. Δημοκρατικό κόμμα σημαίνει να υπάρχει πλουραλισμός απόψεων, δημοκρατία στις αποφάσεις και ενότητα στη δράση. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό στοιχείο των αριστερών κομμάτων.

Μέχρι στιγμής εκτιμώ ότι ο διάλογος είναι εποικοδομητικός, αναγνωρίζει τα κρίσιμα σημεία των αλλαγών και τα επίδικα της επόμενης ημέρας. Και μπορεί να υπάρξει σύνθεση. Αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι το έκτακτο συνέδριο όπου θα παρθούν οι αποφάσεις για τη στρατηγική μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση. Και έχουμε καθήκον να προστατέψουμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γιατί η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα προοδευτικό κόμμα με πρόταση διακυβέρνησης που να δίνει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Στην ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή μας, την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση, την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά κοινωνικά αγαθά, υγεία παιδεία, πρόνοια, την ενίσχυση των εισοδημάτων, της αγοραστικής δύναμης και της ποιότητας ζωής, της ελληνικής παραγωγής, την ποιότητα και τη διαφάνεια στη δημοκρατία μας, και άλλα πολλά. Σε αυτά θα κριθούμε.

 

Πόσο κοντά είστε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας για την ηγεσία του κόμματος;

Δεν έχω προσωπική ανάγνωση της πολιτικής. Συμμετέχω στην πολιτική γιατί θεωρώ ότι αξίζει να αγωνιζόμαστε όλοι και όλες για την κοινωνική πρόοδο και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία μας. Πιστεύω επίσης ότι τίποτα δεν αλλάζει με προσωπικές διαδρομές αλλά μόνο με συλλογικότητα. Και πρέπει πολλά να αλλάξουν στη ζωή μας γιατί δυστυχώς βλέπουμε πολλές ανισότητες, αδιέξοδα και αδικία δίπλα μας.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή έχω αναλάβει μία πολύ μεγάλη ευθύνη ως Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οφείλω λοιπόν να εκφράζω με ενιαίο και σοβαρό λόγο την κοινοβουλευτική και πολιτική παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για αυτό το λόγο τιμώ αυτόν το ρόλο, δεν θέλω να τον εμπλέξω με προσωπικές επιδιώξεις. Και όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε είναι και μία παρακαταθήκη και για την κοινωνία και για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

 

Ποια πιστεύετε πρέπει να είναι νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τι λείπει;

Οφείλουμε να είμαστε ο πολιτικός φορέας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και των δημοκρατικών αξιών που προσφέρει κυβερνητική διέξοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να ξεκαθαρίσει και στο πρόγραμμά του και στην κοινωνία ότι η πρόταση του είναι βαθιά μεταρρυθμιστική. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό, αριστερό, οικολογικό κόμμα, παρόν σε όλες τις κοινωνικές ανάγκες και λειτουργίες, με γείωση στη κοινωνία. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να ενισχύσουμε και την εσωτερική μας δημοκρατία, με πιο συλλογική ηγεσία, με αναβάθμιση του εσωτερικού διαλόγου, με μεγαλύτερη επιτελικότητα και στις κεντρικές επεξεργασίες και στα νομαρχιακά μας όργανα. Και να πετύχουμε να γίνουμε κόμμα των μελών και της κοινωνίας και όχι της κομματικής γραφειοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω ξαναπεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πρέπει να αλλάξει το βασικό του το στόχο που είναι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και η ανατροπή του συστήματος εξουσίας που επιβιώνει με το ρουσφέτι και τις εξυπηρετήσεις. Αυτό το στόχο υπηρέτησε και ο Αλέξης Τσίπρας και για το λόγο αυτό μπήκε στο στόχαστρο του συστήματος εξουσίας.

Η άδικη πολιτική του κ. Μητσοτάκη όμως δεν είναι μονόδρομος. Αυτό αποδείξαμε έστω και με μία κυβερνητική θητεία, έστω και μέσα σε δύσκολους μνημονιακούς περιορισμούς, ότι μπορεί να γίνει αλλιώς!

 

Αισθάνεστε αυτό το διάστημα που έχετε αναλάβει ατύπως το ρόλο του μεταβατικού προέδρου ότι "κάνατε τη βάρδια σας``;

Υπηρετούμε, όλο το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με συνέπεια, ευθύνη και συλλογικότητα το ρόλο μας όπως οφείλουμε απέναντι σε όλους τους πολίτες. Και όπως θα έχετε διαπιστώσει το κάνουμε με τεκμηρίωση και πληρότητα και τιμώντας τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μετά τις εκλογές υπερασπίζεται πλήρως τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας, όπως οφείλει. Και αυτό το έχει αποδείξει μέσα και έξω από τη Βουλή. Και έχει αναδείξει πολλά ελλείμματα του κ. Μητσοτάκη. Προσωπικά αυτό υπηρετώ και αυτό εξάλλου αποφάσισαν και η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα ομόφωνα.

 

Γίνεται πολύ λόγος για τον αριθμό των εκλογέων στις προσεχείς κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου και υπάρχει ανησυχία σχετικά με την προσέλευση του κόσμου. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;

Είναι σίγουρα διαφορετικές οι συνθήκες από τον περσινό Μάιο και την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τα μέλη. Η διπλή ήττα των εκλογών και η θερινή περίοδος επίσης δημιουργούν ανησυχία και απογοήτευση.

Εμείς όμως οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να μαζικοποιήσουμε τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Οφείλουμε να καλέσουμε την κοινωνία σε αυτή τη διαδικασία. Να την κάνουμε και πιο δημιουργική και ελκυστική.

 

Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τον αριθμό των 150 χιλιάδων ψηφοφόρων που προσήλθαν στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα;

Η προσωπικότητα και το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα και η σχέση που είχε αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια με την κοινωνία και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοναδική. Δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμη με την σημερινή εκλογή προέδρου. Κάνουμε μία καινούργια αρχή. Και πρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτές τις συνθήκες. Και να αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα και ό,τι έχει πετύχει μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η ανθεκτικότητα της χώρας αφορά τη βιωσιμότητα κοινωνίας και οικονομίας

 

Η κλιματική αλλαγή είναι εντός …των πυλών. Έχετε ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για το θέμα. Έχει νόημα πάνω σε χιλιάδες καμένα στρέμματα να γίνεται αντιπαράθεση;

Ακριβώς επειδή η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και έχουμε φέτος εκτεταμένες και φονικές πυρκαγιές πρέπει να συζητήσουμε στη Βουλή τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποιες πρωτοβουλίες που, όπως αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο, δεν είχαν αποτέλεσμα. Έχουμε ήδη τριπλάσιες καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας, πολλά ανθρώπινα θύματα, ενώ κινδύνεψαν πολλές πόλεις, εκτέθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκκενώθηκε νοσοκομείο, χάσαμε πολύτιμο φυσικό πλούτο. Υπάρχει μεγάλη πολιτική ευθύνη και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη γιατί επέλεξε να διαχειριστεί το θέμα επιφανειακά, πρόχειρα και μόνο με επικοινωνιακές εξαγγελίες.

Χρειαζόμαστε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί η ανθεκτικότητα της χώρας έναντι της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών αφορά στη βιωσιμότητα της κοινωνίας, της οικονομίας.

Η κυβέρνηση ΝΔ όμως χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως άλλοθι για να δικαιολογήσει τα δικά της ελλείμματα. Εμείς, βλέποντας τα κενά της πολιτικής της κυβέρνησης, ζητήσαμε να διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το μείζον θέμα της ανθεκτικότητας ήδη από τις 24 Ιουλίου και καταθέσαμε και ερώτηση στον Πρωθυπουργό στις 3 Αυγούστου. Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης ζητήσαμε ξανά αυτή τη βδομάδα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

 

Ο κρατικός μηχανισμός διαχρονικά και επί δικής σας διακυβέρνησης έλαβε σωστά μέτρα πρόληψης;

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελούν κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παρά τα μνημονιακά δεσμά, στα οποία μας είχαν καταδικάσει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προχωρήσαμε σε πολλές και πολύτιμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το 2016 θεσμοθετήθηκε η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κερδίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πιλοτικού έργου 14,2 εκατ. ευρώ για την εθνική πολιτική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, νομοθετήθηκαν και ξεκίνησαν τα Περιφερειακά Σχέδια για την άμβλυνση των επιπτώσεων σε καίριους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς τομείς.

Στον τομέα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών εγκρίθηκε η Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών με χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ και 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων στη Δασική Υπηρεσία, ενώ ξεκίνησε πρόγραμμα δασοπροστασίας 5.000 εργαζομένων. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δυστυχώς πάγωσαν το 2019.

Το 2019 θεσμοθετήσαμε επίσης το πλαίσιο συνεργασίας Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών υπηρεσιών και καταθέσαμε ως αντιπολίτευση πλέον και νομοθετική πρόταση για την Ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

Αντί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης, υπηρετώντας και τη συνέχεια της πολιτικής, ψήφισε νόμο για την Πολιτική Προστασία το 2020 τον οποίο όμως κρατά ανενεργό, δεν έχει ακόμα ούτε οργανόγραμμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ στην Πυροσβεστική έχουμε 3.600 κενές θέσεις!

Για το λόγο αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές, γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτεία και όχι συνθήκες ανασφάλειας στους πολίτες και στη χώρα.

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies