Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Δικαιοσύνη

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι για την τραγωδία στα Τέμπη

Ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

H σημερινή είναι άλλη μία συζήτηση, μέσα σε μία εβδομάδα, για το τραγικό δυστύχημα, το έγκλημα στα Τέμπη. Αφορά τις δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί για διενέργεια επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης 717. Είναι γνωστή η σύμβαση για την ενιαία σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στον εθνικό σιδηροδρομικό άξονα από την Αθήνα μέχρι τον Προμαχώνα.

Διευκρινίζω εξαρχής ότι η δική μας πρόταση αφορά όλους τους πρώην Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών των κυβερνήσεων από το 2012 μέχρι το 2023, ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής περιέργως σταματάει το 2015, αφήνοντας εκτός το κρίσιμο διάστημα αυτό που προηγήθηκε της υπογραφής της σύμβασης, την ίδια τη σύμβαση αυτή καθαυτή, αλλά και τον πρώτο χρόνο μετά την υπογραφή της, δηλαδή μέχρι το 2015. Λες και ο χρόνος ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2015 και δεν υπήρχε πριν παρελθόν ούτε στη διοίκηση, ούτε στις ευθύνες στην Ελλάδα.

Δεν είναι περίεργο, κάποιοι θέλουν να ξεχνούν το παρελθόν τους. Τους κατανοούμε.

Εμείς, όμως, έχουμε άλλες προτεραιότητες γιατί, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι κάποιοι επιμένουν να ξεχνούν την αλήθεια και να ξεχνούν το δίκαιο. Και αυτό είναι πιο σημαντικό. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές, να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι, γιατί η κοινωνία απαιτεί και περιμένει απαντήσεις και πρέπει να δώσουμε τις απαντήσεις όλοι μαζί. Εδώ πρέπει να είμαστε πράγματι όλοι μαζί, σεβόμενοι και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Θα μου πείτε, «κανόνες, περιμένεις κανόνες την περίοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη;». Ναι, είμαστε ρομαντικοί, γι’ αυτό είμαστε και αριστεροί, αλλά γι’ αυτό είμαστε και δίκαιοι. Και εμείς προτιμούμε να είμαστε δίκαιοι, να είμαστε ρομαντικοί παρά να ξεχνάμε και το δίκαιο και την αλήθεια.

Η σημερινή διαδικασία χαρακτηρίζεται πρώτα από όλα από μία επιλογή που έχει κάνει ήδη η Νέα Δημοκρατία, την έχει προαναγγείλει. Και είναι μία επιλογή την οποία θέλω να σκεφτεί και καθένας και καθεμία βουλευτής/τρια της Νέας Δημοκρατίας με τη συνείδησή του και τη συνείδησή της. Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει, από ό,τι φαίνεται, μάλλον για να είμαι ακριβής, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον κ. Βορίδη, να αγνοήσει την ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Άρα, να αγνοήσει ένα σοβαρό θεσμικό κείμενο, μία σοβαρή θεσμική λειτουργία, να αγνοήσει εντός της Βουλής ένα έγγραφο της δικαιοσύνης. Επειδή μιλάμε για σεβασμό στη δικαιοσύνη, για σεβασμό στους θεσμούς, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να εισηγηθεί στη Βουλή να αγνοήσουν οι βουλευτές τη δικαιοσύνη. Και ξέρετε, αυτή η επιλογή είναι προσβλητική και για τη δικαιοσύνη, άρα και για τη δημοκρατία, που είναι πυλώνας της η δικαιοσύνη, και για την κοινωνία και για το Κοινοβούλιο. Προαποφασίζει ο κ. Βορίδης τη στάση των βουλευτών.

Απέρριψε, λοιπόν, ο κ. Βορίδης εδώ στη Βουλή, λέγοντας «και σάς λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε για να το ξεκαθαρίσουμε». Βλέπετε ότι έχει και αυτή τη λογική του ξεκαθαρίσματος. Δεν ξεχνάει το παρελθόν του, είναι γεγονός. Θέλει να είναι αυταρχικός στον τρόπο που μιλάει, είτε μιλάει από τη θέση του Υπουργού είτε απ` τη θέση του νομικού. Μας ξεκαθάρισε, λοιπόν, ο κ. Βορίδης ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει. Τι έχει αποφασίσει; Ότι θα εμποδίσει την αναζήτηση ευθυνών των πρώην Υπουργών Μεταφορών και Υποδομών, περιφρονώντας όλα αυτά που σας είπα μέχρι τώρα.

Η δήλωση της Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει, ενώ υπάρχει ήδη η σχετική δικογραφία από το καλοκαίρι, και έχει καθυστερήσει να την ανασύρει η Βουλή και η Πλειοψηφία, που αφορά αυτές τις παραβάσεις και τις ενδείξεις τέλεσης αδικήματος σε επίπεδο κακουργήματος για τον κ. Καραμανλή.

Υπάρχει, βέβαια, ένα ερώτημα και έχουμε την ευτυχή συγκυρία και σύμπτωση να είναι εδώ ο κ. Βορίδης και θα του το θέσω ευθέως, ξέροντας ότι σε αυτά τολμάει. Ελπίζω στο ότι έχει την τόλμη. Ρωτάω, λοιπόν, για ποιον λόγο βιάστηκε ο κ. Βορίδης να προαναγγείλει την επιλογή της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση προκαταρκτικής και δεν περίμενε ούτε καν τη συζήτηση εδώ για την προκαταρκτική. Είναι αμέλεια; Είναι ανεπάρκεια; Δεν νομίζω.

Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, ευθέως τον κ. Βορίδη και θέλω μία απάντηση: Κύριε Βορίδη, είναι τελικά τόσο ισχυρές οι πιέσεις και οι κόντρες των βαρόνων μέσα στη Νέα Δημοκρατία που πίεσαν τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγείλει τη στάση του, γιατί προφανώς προκαλεί στον κ. Καραμανλή, και δεν ξέρω σε ποιους άλλους μέσα στο Μαξίμου, ιδιαίτερη ανησυχία αυτή η ποινική δικογραφία. Γιατί σε αυτό πρέπει να απαντήσετε. Τι ακριβώς συνέβη και βγήκατε εκ των προτέρων, μία εβδομάδα, δέκα μέρες νωρίτερα, να προαναγγείλετε την επιλογή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χωρίς να έχετε διαβάσει καν τα κείμενα των προτάσεων; Για ποιον λόγο; Ανεπαρκής δεν είστε.

Θεωρώ ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα καταψηφίσετε σήμερα την προκαταρκτική επιτροπή είναι ότι φοβάστε την αλήθεια. Και αν ο κ. Καραμανλής δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, γιατί ο λαός μας λέει «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», ας ζητήσει την συγκρότηση της επιτροπής. Υποθέσεις κάνουμε, αλλά καλείστε να αποδείξετε ότι κάνουμε λάθος.

Αν, όμως, λέμε την αλήθεια, τότε είστε εκτεθειμένοι. Διότι, όχι απλά επιβεβαιώνετε τα παιχνίδια εξουσίας που γίνονται στο Μαξίμου, όχι απλά επιβεβαιώνετε την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη και τους συσχετισμούς στη Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώνετε και κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό για όλους εμάς, ότι δηλαδή υπάρχει βάση δικαίου στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Γιατί αν είχατε τη δυνατότητα, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, να βγείτε εδώ και να πείτε -και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη στάση του- ότι «δέχομαι να γίνει εξέταση γιατί δεν φοβάμαι τίποτα», τότε θα είχατε αναιρέσει πλήρως αυτές τις ανησυχίες μας. Όμως, με το να έρχεστε να προκαταλαμβάνετε και να καταψηφίζετε την Προκαταρκτική, δεν προσβάλλετε μόνο τη δικαιοσύνη, αλλά παραδέχεστε ότι υπάρχει ενοχή. Και αυτό ξέρετε θα παραμείνει για πάρα πολύ καιρό, γιατί προσβάλλει προφανώς όλη την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα και επειδή υπάρχει αποδεικτικό υλικό.

Πώς μπορούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής που είναι εδώ να κλείσουν τα μάτια μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Και όχι μόνο να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους, να γράψουν δηλαδή στα παλιά τους τα παπούτσια τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος που εντοπίζει η Ευρωπαία Εισαγγελέας, να μην ακούσουν τις εκκλήσεις των γονέων και των συγγενών των θυμάτων, να μην ακούσουν την αγωνία της κοινωνίας που ζητάει ένα πράγμα, τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων αυτού του τραγικού δυστυχήματος, που ήταν έγκλημα κατά πολλών ανθρώπινων ζωών;

Και να σας πω την αλήθεια, η απουσία του κ. Μητσοτάκη και από τη συζήτηση της Εξεταστικής και από τη σημερινή συζήτηση είναι επίσης μια βαρύτατη προσβολή και των συγγενών και της μνήμης των θυμάτων και της ασφάλειας στην Ελλάδα και του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Όφειλε να είναι εδώ. Αναρωτιέμαι: Είναι θέμα πολιτικού αναστήματος ή δεσμεύσεών του, το ότι δεν είναι εδώ;

Χρησιμοποιείται από την άλλη μεριά, χωρίς να έχει ευθύνη μάλλον το ΚΚΕ για αυτό, ως πρόσχημα το ότι συμμετέχουν στην Εξεταστική του ΚΚΕ για να μην ψηφίσουν την Προκαταρκτική. Προσέξτε τώρα τι παιχνίδια κάνουν.

Η συλλογιστική σας όμως πάσχει διότι, λέτε ότι, αν αποκαλυφθούν ευρήματα από την Εξεταστική, μπορεί να μετατραπεί ή να συνεχιστεί σε Προκαταρκτική. Και ερωτώ: Αφού υπάρχουν ήδη στοιχεία για ένα τμήμα του ζητήματος που είναι η «717», αυτά δηλαδή που περιμένετε αν θα προκύψουν στην εξεταστική, υπάρχουν ήδη από την πιο επίσημη πηγή, από την Ευρωπαία Εισαγγελέα. Για ποιον λόγο, λοιπόν, δεν θέλετε να κάνουμε τώρα αυτή τη συζήτηση; Αφού υπάρχουν στοιχεία της δικογραφίας τα οποία έχουν έρθει στη Βουλή γιατί μάς ζητάτε να τα αγνοήσουμε;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πρέπει να κάνουμε μία ξεκάθαρη δήλωση: Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί σήμερα να συγκαλύψει στοιχεία και ενδείξεις ενός κακουργήματος εκ μέρους του κ. Καραμανλή που αφορά τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε αποτελεί προσβολή για την προσωπική σας ηθική και για την πολιτική ηθική του κόμματος που εκπροσωπείτε. Αν ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να έχει εφ’ όρου ζωής τη ρετσινιά της συγκάλυψης, επειδή χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική Πλειοψηφία που έχετε σε αυτή την Κοινοβουλευτική Περίοδο για να αποσβέσει πλήρως την ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, τότε πρέπει να έρθει εδώ και να ζητήσει να ψηφιστεί τουλάχιστον η συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Αλλιώς, δηλώνουμε δημόσια και δεσμευόμαστε ότι, η ρετσινιά της συγκάλυψης θα βαραίνει και τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία και πρέπει να το πάρετε απόφαση και να επιλέξετε σήμερα. Η συγκάλυψη θα είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα την ίδια χρονιά με ένα τραγικό δυστύχημα, με ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Γιατί, τολμάτε να χαρακτηρίζετε και τη στάση της Αντιπολίτευσης πολιτική εκμετάλλευση, χωρίς να σεβαστείτε ούτε τον πόνο των ανθρώπων ούτε την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, δεν σέβεστε ούτε τα δικά σας μεγάλα λόγια εκείνες τις μέρες. Θυμόμαστε την καθυστερημένη συγγνώμη, αλλά και την οδύνη -που δεν υπονοώ ότι δεν ήταν ειλικρινής- εκείνες τις μέρες, όπου βρισκόταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σε δημόσιο βήμα. Και τώρα έρχεστε τόσο γρήγορα και τα διαγράφετε. Και ξέρετε τι πρόβλημα είναι αυτό; Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής. Δημιουργείτε μόνοι σας ένα σοβαρότατο θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής, καταρρακώνετε την αξιοπιστία της πολιτικής, ενώ είστε και πλειοψηφούσα παράταξη και στο Προεδρείο της Βουλής και Κυβέρνηση. Και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Δεν σβήνεται έτσι, δεν περνάει, παραμένει στην πολιτική ιστορία και σάς καλούμε να το σκεφτείτε δύο και τρεις φορές, γιατί η επιλογή σας έρχεται σε αντίθεση με τη βασικότερη ίσως αρχή της κοινωνίας μας, το δίκαιο. Καταπατάτε τις αρχές δικαίου με την επιλογή σας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Ζητούμε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά του πρώην Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, του κ. Καραμανλή, για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Στηριζόμαστε απολύτως στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής. Έχουν αναφερθεί πολλά για τα παραπτώματα ή τα ερευνώμενα ως παραπτώματα, να τα πούμε εν περιλήψει: Χορήγηση παράτασης κατ’ αποδοχή ένστασης της αναδόχου, χορήγηση αποζημίωσης κατ’ αποδοχή πάλι σχετικής ένστασης, παρά τις αναφορές και τις παραδοχές που υπήρχαν, παρά δηλαδή τα υπηρεσιακά έγγραφα που συνηγορούσαν περί του αντιθέτου, ενώ δεν ήταν ουσιαστικά και νομικά αιτιολογημένες οι ενστάσεις αυτές -το λέει το δικόγραφο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής- και παρ’ ότι υπήρχαν σοβαρές παρατυπίες στην εκτέλεση της Σύμβασης.

Το αποτέλεσμα είναι ζημία περιουσιακή, οικονομική για το ελληνικό δημόσιο, σημαντική για να χαρακτηριστεί το παράπτωμα ως κακούργημα.

Ζητάμε, επίσης, να εξεταστεί ο πρώην Υπουργός γιατί δεν προέβη σε καμία πράξη, ούτε στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών στους υπεύθυνους εντός των προθεσμιών, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει στα χέρια του έγγραφο μονάδας επιθεώρησης ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο καταλόγιζε πειθαρχικές ευθύνες σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και πρόσωπα που σχετίζονται με την «717».

Και θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε πολλά ακόμα, όπως στις καθυστερήσεις στην υπογραφή σύμβασης, στις καθυστερήσεις παρά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, άρα στην παράβαση αποφάσεων Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και στο ότι σε άλλη φάση προχώρησε σε επέκταση συμβάσεων χωρίς νέες εγκρίσεις απ` το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπάρχει όμως και μια μετέπειτα πράξη του σε μία σοβαρή υπόθεση που, πιστεύω, ότι θα επανέλθει στη Βουλή μετά την εξεταστική.

Ξέρετε, πρόκειται γι’ αυτήν την υπόθεση που, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 είχε ξεκινήσει ένα μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών που προέβλεπε έργα της «Hellenic Train» και υποχρεώσεις για το ελληνικό δημόσιο -και ήταν οι υποχρεώσεις της τηλεδιοίκησης-. Όμως ήρθε στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2022 η σύμβαση δημοσίου με την Hellenic Train και είχαν κάνει φτερά και οι υποχρεώσεις επενδύσεων της «Hellenic Train», αλλά και η υποχρέωση του έργου τηλεδιοίκησης του ελληνικού δημοσίου. Και αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να ελεγχθεί και συνδέεται, δυστυχώς, με αυτά που συζητάμε.

Ζητάμε, επίσης, να υπάρξει προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για την περίοδο 2012-2014 για τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, γιατί υπήρχαν σκανδαλώδεις ελλείψεις στις μελέτες δημοπράτησης και στην προετοιμασία της σύμβασης για το έργο αυτό της τηλεδιοίκησης, οι οποίες οδήγησαν τελικά τη σύμβαση αυτή σε πολλές ελλείψεις υλοποίησης, στον ανάδοχο να ζητάει ανταλλάγματα -αποζημιώσεις, δηλαδή- και να υπάρχει τελικά ισόποση ζημία του ελληνικού δημοσίου, γιατί υπήρχε έλλειμμα ακόμα και στο φυσικό αντικείμενο. Και αυτές οι ελλείψεις υπήρχαν τελικά αποτυπωμένες σε όλες τις διαπιστωμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Αρχής Δημοσίου Ελέγχου. Άρα, αυτές οι ελλείψεις ήταν επιβεβαιωμένες σε θεσμικά κείμενα. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν θεσμικά κείμενα.

Και βέβαια, εμείς προτείνουμε να υπάρξει και μια καθολική διερεύνηση της Σύμβασης «717» γιατί, πρέπει να απαντήσουμε στον ελληνικό λαό για όλες τις πτυχές της σύμβασης. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν πήγατε προς τα πίσω. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν σκιές.

Εμείς, λοιπόν, λέμε να υπάρξει διερεύνηση και για τον Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος ζήτησε, παρ’ όλο που από τα έγγραφα της ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την τέλεση παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, ούτε προκύπτει από τη δικογραφία παράβαση καθηκόντων. Ξέρετε γιατί πολύ δε περισσότερο; Γιατί τα επίσημα έγγραφα της ελληνικής πολιτείας επιβεβαιώνουν ότι η Σύμβαση «717» ήταν μη εκτελέσιμη, δεν μπορούσε, δηλαδή, να εκτελεστεί. Και αν για κάποιους πρέπει να κριθεί ο Χρήστος Σπίρτζης είναι γιατί την έκανε εκτελέσιμη, δηλαδή παρενέβη και την τροποποίησε για να μπορεί να εκτελεστεί και να έχουμε έστω καθυστερημένα τηλεδιοίκηση. Άρα, να κριθεί θετικά η θητεία του σε αυτή τη σύμβαση.

Και πράγματι ο Χρήστος Σπίρτζης και η τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ είχαν παρέμβει, ώστε να κριθεί ο ανάδοχος τον Απρίλιο του 2019 με ποινή έκπτωσης, κάτι το οποίο δεν λήφθηκε υπόψη στη συνέχεια στις αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον κ. Καραμανλή.

Άρα, παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και υπάρχει η βεβαιότητα αθωότητας του Χρήστου Σπίρτζη, εμείς λέμε να διερευνηθούν από το θεσμικό όργανο όλοι, σεβόμενοι βέβαια και το τεκμήριο αθωότητας για όλη αυτή τη διερεύνηση.

Θα μπορούσα να πω πολλά για τις ελλείψεις της σύμβασης. Όμως, είπα ήδη για τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και για τις αποφάσεις της Επιτροπής Διεξαγωγής Ελέγχων, της ΕΔΕΛ, για όλα αυτά. Επίσης, έχει ακουστεί ότι όταν ολοκληρώθηκε η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη και την επιστροφή των εγγυήσεων, αλλά και τις βεβαιώσεις της επιβλέπουσας αρχής, είχε υλοποιηθεί πάνω από το 70% του έργου, ό,τι κι αν προσπαθούν να πουν μετά τα «παπαγαλάκια» της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθούσαν να βρουν ελλείψεις για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ευθύνες σε ένα τραγικό δυστύχημα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντλεί στοιχεία από τη δικογραφία αλλά οφείλω να πω κάτι. Δεν εξετάζει την αφετηρία, ούτε καν προτρέπει σε μία έρευνα από την αφετηρία. Εμείς το κάνουμε αυτό με την πρόταση που καταθέσαμε. Φαίνεται ότι εσείς δεν έχετε την πολιτική ευθύνη ή δεν έχετε την πολιτική βούληση γιατί, ο Χρήστος ο Σπίρτζης σάς έδωσε στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μην επικαλείστε την αδυναμία να διερευνήσετε το παρελθόν. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τον Χρήστο Σπίρτζη στις 20 Μαρτίου του 2023. Λέτε ότι δεν βρήκατε τα στοιχεία στην ποινική δικογραφία. Θα μπορούσατε να πάρετε πολιτική απόφαση. Εμείς σας λέμε ότι όμως δεν χρειαζόταν κάποια πολιτική υπέρβαση. Υπήρχαν στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών και υπήρχαν στοιχεία για μελέτες εκτός φυσικού αντικειμένου, για προϊόντα που δεν υπήρχαν στην αγορά, για μη συμβατό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Υπήρχαν όλα αυτά. Δεν πιστεύω να σας ενοχλεί ότι στην έρευνα αυτή περιλαμβάνεται και το όνομα του κ. Χρυσοχοΐδη. Εξάλλου, είναι Υπουργός του κ. Μητσοτάκη τώρα.

Όμως, εμείς οφείλουμε να τονίσουμε, και αυτό προς όλους και ιδιαίτερα προς τους πολίτες που μας παρακολουθούν, ότι η έρευνα που ζητούμε να γίνει σήμερα με την πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής δεν αρκεί για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας για το έγκλημα των Τεμπών. Γιατί η πολιτεία την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λίγο μετά, είχε σαφέστατα εργαλεία που αποκαθιστούσαν το έλλειμμα της τηλεδιοίκησης, τα οποία κατέρρευσαν πλήρως κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Και γιατί δεν επισκευάστηκε το καμένο έργο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, αλλά και γιατί υπήρξε μια «αφυδάτωση», ένα αδυνάτισμα όλων των δημόσιων λειτουργιών των σιδηροδρόμων. Πολύ απλά επειδή το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, το οποίο υλοποιούσε πολύ καλά ο κ. Καραμανλής, ήταν να τα ξεπουλήσει όλα απαξιώνοντάς τα.

Όμως η έρευνα που θα γίνει -αν ψηφιστεί τελικά από τη Νέα Δημοκρατία- από αυτή την προκαταρκτική, δεν απαντάει στα ερωτήματα του δυστυχήματος: Ποιος προσέλαβε τον σταθμάρχη ή μάλλον ποιος επέτρεψε τη μετάταξή του και γιατί; Γιατί δεν υπήρχαν οι δύο σταθμάρχες που υπήρχαν όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Πού και γιατί βρίσκονται οι ευθύνες για τη μη αποκατάσταση του τοπικού κέντρου τηλεδιοίκησης; Γιατί το δευτεροβάθμιο κέντρο στην Καρόλου δεν λειτουργούσε μετά το 2020; Γιατί παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας Δικτύου και δεν άκουσε τίποτα ο κ. Καραμανλής; Γιατί δεν διάβαζε τα εξώδικα των εργαζομένων που τρεις φορές τουλάχιστον πήγαν στα γραφεία του και απάντησαν με εξώδικα; Γιατί υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και αυτές πρέπει να επανέλθουν εδώ στη Βουλή.

Εμείς λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σάς καλούμε να ψηφίσουμε ομόφωνα και για τις σημερινές προτάσεις για προκαταρκτικές επιτροπές, όπως κάναμε για την εξεταστική, παρότι είχαμε ενστάσεις και ανησυχίες. Δυστυχώς θα φανούν, θα επιβεβαιωθούν. Εμείς, όμως, είμαστε καλοπροαίρετοι και θα συμμετέχουμε στην έρευνα αυτή.

Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι το δίκαιο είναι πάνω από εμάς και ιδιαίτερα πάνω από τις κομματικές σας ταυτότητες και τα παιχνίδια του Μεγάρου Μαξίμου. Λέμε ότι πρέπει σήμερα να υπερβείτε τις κομματικές ταυτότητες και να ψηφίσουμε την προκαταρκτική. Εξάλλου, δεν είναι καταδίκη. Προκαταρκτική επιτροπή είναι για να διερευνήσουμε τυχόν ποινικές ευθύνες που αναγνωρίζει η ποινική δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Δεν θέλουμε να χαθεί η ευκαιρία να μείνει οτιδήποτε αναπάντητο και να υπάρχει και αυτό το στίγμα στην κοινωνία. Δεν φοβόμαστε τον έλεγχο.

Όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και μας βαραίνει, βαραίνει όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι που έχω πει κι εγώ εκ του Βήματος της Βουλής.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, η πιθανή απόρριψη της πρότασής μας σήμερα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ισοδυναμεί με χορήγηση αμνηστίας στον κ. Καραμανλή, από τα Έδρανα της Νέας Δημοκρατίας- αμνηστία στον κ. Καραμανλή για αυτή τη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Γιατί, με βάση τον Κανονισμό, δεν μπορεί να επανέλθει στη συζήτηση.

Δεν είναι τόσο απλό, κάτι που κι εμείς έχουμε επισημάνει και προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όταν ξεκίνησε να αναγγέλλει την υγιή πρόθεσή του για προκαταρκτική επιτροπή. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τους κινδύνους και ακούμε με σεβασμό τους νομικούς επιστήμονες που επισημαίνουν αυτούς τους κινδύνους. Όμως, υπάρχει ένα ζήτημα, ότι στη Βουλή έχουμε μία δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και έχουμε ένα δίλημμα: Να αγνοήσουμε τη δικογραφία με τον κίνδυνο παραγραφής και αποσβεστικής προθεσμίας, επειδή φοβόμαστε ότι θα υπερβεί όλα τα όρια πολιτικής ηθικής η Νέα Δημοκρατία και θα δώσει αμνηστία στον κ. Καραμανλή λόγω πλειοψηφίας; Αυτό το δίλλημα δεν μπορεί να βαραίνει την Αντιπολίτευση. Αυτό το δίλημμα πρέπει να βαραίνει τη Νέα Δημοκρατία.

Και το λέμε ξεκάθαρα εδώ. Γνωρίζουμε τον κίνδυνο. Δεν έχουμε καμία άγνοια, ούτε καθυστερήσαμε. Μην περνούν από το μυαλό σας πολιτικά παιχνίδια. Ήταν ηθική υποχρέωση, λοιπόν, να συζητήσουμε μαζί σας, να μοιραστούμε αυτό το ηθικό δίλημμα και να το θέσουμε στην Ολομέλεια, κάτι που πιστεύω ότι αποδεικνύει και την ηθική της Αριστεράς. Δεν παίξαμε παιχνίδια πίσω από κλειστές πόρτες. Σας το θέτουμε απευθείας.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι το ηθικό βάρος μόνο στις δικές σας πλάτες και θα κριθείτε σήμερα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, λοιπόν, ούτε την αλήθεια, ούτε τη δικογραφία της εισαγγελίας, ούτε τον θεσμό της δικαιοσύνης. Ξέρουμε ότι η πολιτική ανηθικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει σε μία τραγική συγκάλυψη και αμνήστευση του κ. Καραμανλή, ενώ υπάρχει η δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Το ξέρουμε και πρέπει να επιλέξουμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε, για να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών μας. Πιστέψτε με, δεν ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση. Το συζητήσαμε πάρα πολύ. Δεν μπορούσαμε να σας κάνουμε κοινωνούς εσάς της Πλειοψηφίας με άλλο τρόπο. Έπρεπε να στο φέρουμε στη Βουλή. Θα κριθείτε από την ψήφο σας. Γι’ αυτό και είναι μυστική η ψήφος.

Εμείς, λοιπόν, προειδοποιούμε την κοινωνία ότι υπάρχει κίνδυνος συγκάλυψης και όχι απλά συγκάλυψης, αλλά αμνήστευσης και παραβίασης της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής. Εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα να μείνει κρυφό, αλλά καλούμε όλους τους βουλευτές να αναζητήσουν χωρίς κίνητρα και χωρίς δισταγμούς την αλήθεια, να αναζητήσουν όλα τα αίτια, τις συνθήκες και τις ευθύνες που οδήγησαν σε ένα τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στην απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, ιδιαίτερα νέων και πολλών από την περιοχή μας, από τη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν θέλουμε να κρυφτεί η αλήθεια πίσω από τον κανόνα της Πλειοψηφίας, ούτε πίσω από αυταρχικές εντολές του κ. Βορίδη. Τις αποκαλούμε «αυταρχικές», γιατί ήδη έχουν προαναγγελθεί εδώ και μία εβδομάδα. Δεν μπορεί να δεσμεύεται ένα κόμμα από δεσμεύσεις «βαρόνων» μέσα στα κλειστά γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς να ξέρουμε τι έχει συμβεί και τι ενημέρωση είχε το Μέγαρο Μαξίμου για τα ελλείμματα του ελληνικού σιδηροδρόμου. Τι είχε πει μέχρι σήμερα ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Πρωθυπουργό για όλα αυτά τα τραγικά ελλείμματα και πού βρίσκονται οι ευθύνες στον νόμο περί ευθύνης Υπουργού;

Εμείς, λοιπόν, ψηφίσαμε την Εξεταστική Επιτροπή που πρότεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, παρ’ όλες τις αμφιβολίες, τις ανησυχίες, τον πιθανό λανθασμένο δρόμο που θα πάρει. Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη ζητήσει να είναι ανοιχτές, δημόσιες οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής, και επειδή το είχαμε προαναγγείλει, δεν μπορέσατε να κάνετε αλλιώς. Έτσι θα κάνουμε. Θα σας δεσμεύουμε.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι επειδή προκύπτουν σοβαρά ζητήματα ευθυνών και επειδή δεν φοβόμαστε την έρευνα, καλούμε και τη Νέα Δημοκρατία να μη φοβηθεί την έρευνα. Καλούμε τον κ. Καραμανλή να μην έχει για πάντα τη ρετσινιά της συγκάλυψης και της αμνήστευσης με μια κυβερνητική Πλειοψηφία.

Εμείς αισθανόμαστε σίγουροι για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής μας. Αν τυχόν δεν ψηφίσετε την προκαταρκτική, πέρα από το μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα που θα έχετε δημιουργήσει, θα έχετε επιβεβαιώσει και κάτι ακόμα. Ότι υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες διασπάθισης δημοσίου χρήματος στη διαχείριση της «717». Αν δεν την ψηφίσετε, θα επιβεβαιώσετε τις ευθύνες της κυβέρνησής σας. Θα επιβεβαιώσετε την ενοχή Καραμανλή.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Δικαιοσύνη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies