Δυστυχώς η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της χώρας μας και σήμερα δεν εξελίσσεται θετικά και το πρώτο το οποίο θέλουμε να εκφράσουμε είναι η συμπαράστασή μας σε όλους και όλες που δίνουν τη μάχη στα μέτωπα, την ανάγκη να επιτύχουμε την πυρόσβεση και την κατάσβεση το συντομότερο δυνατό, χωρίς να έχουμε θύματα, χωρίς να έχουμε ζημίες, χωρίς να έχουμε τραυματισμούς, χωρίς να υπάρχουν πληγές στην περιουσία των πολιτών και των επιχειρήσεων και στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.
Ήδη μέχρι σήμερα έχουμε ένα αποτύπωμα καμένων εκτάσεων που υπερβαίνει πάνω από 3 φορές τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 15ετιας.
Η 6ημερη πυρκαγιά στον Έβρο εξελίσσεται και σήμερα χωρίς οριοθέτηση σε μια περίμετρο 200 χιλιομέτρων, έχει δημιουργήσει καταστροφές σε πολλούς οικισμούς, απείλησε και οδήγησε σε εκκένωση το νοσοκομείο, έχει ήδη αφήσει αρνητικό αποτύπωμα με την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και έχει καταστρέψει ήδη το μοναδικό και πολύτιμο οικοσύστημα της Δαδιάς– Λευκίμης–Σουφλίου.
Δόθηκαν μάχες με αυταπάρνηση αλλά, η συνέχεια και το αποτύπωμα της πυρκαγιάς αποδεικνύουν ότι δεν είχαμε επάρκεια ως ελληνική πολιτεία και ετοιμότητα και έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου.
Το πρώτο μας μέλημα είναι να ενημερωθούμε και να συμβάλλουμε για την ταχύτερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την οργάνωση της πολιτικής προστασίας. Από εκεί και μετά οφείλω να δηλώσω ότι υπάρχει σοβαρότατη ανησυχία γιατί, είναι πολύ μεγάλη η αναντιστοιχία μεταξύ της κρισιμότητας της κατάστασης και των διαθέσιμων μέσων και της προετοιμασίας της πολιτείας.
Πράγματι έχουμε πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, είναι πρωτοφανή και τα κλιματικά δεδομένα, όμως αυτό δεν αντιστοιχεί στην έλλειψη στελεχών στην πυροσβεστική, στην έλλειψη οργανογράμματος στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, στο ότι ο νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 είναι ανενεργός. Δεν μπορεί δηλαδή έναν από τους δυσκολότερους καύσωνες να τους αντιμετωπίζουμε με 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική.
Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να έχουμε στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες με στελέχη και προσωπικό και με ένα εκτεταμένο επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.
Και είναι απαράδεκτο ότι έχουμε ως χώρα μόνο 0,5% απορρόφηση πόρων του Ταμείου ανάκαμψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας!
Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη εκ των υστέρων για μια κυβέρνηση ήδη 4 χρόνων.
Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι ο Έβρος θα είναι πυλώνας ασφάλειας της χώρας αλλά οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς με 6 ημέρες πυρκαγιές και με το νοσοκομείο τους σε εκκένωση.
Χρειαζόμαστε μία σοβαρή, αξιόπιστη, ισχυρή και έξυπνη πολιτεία.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα ενημερωθούμε, θα επισκεφθούμε την πυροσβεστική, βρισκόμαστε ήδη στο συντονιστικό κέντρο, θα συναντήσουμε την αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, θα επισκεφθούμε το νοσοκομείο, τις περιοχές που έχουν πληγεί, το δάσος της Δαδιάς, τις δημοτικές αρχές και τη μονάδα της προστατευόμενης περιοχής. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στη Ροδόπη σε δύο δήμους όπου έχουμε σοβαρά προβλήματα από πυρκαγιές. Σε όλες αυτές τις περιοχές, μετά την ταχεία πυρόσβεση, υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας και του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.
Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο., Σωκράτη Φάμελλο, συμμετέχουν και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Κυριακή Μάλαμα, οι πρώην βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Μενέλαος Μαλτέζος, καθώς και στελέχη των Ν.Ε. του κόμματος.