Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
επιβεβαιώνεται η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ζητήσει να γίνει αυτή η συζήτηση προ ημερησίας. Ήταν αποκαλυπτική. Όμως οφείλω να πω ότι ήταν απογοητευτική η παρουσία του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο γιατί το έβαλε πάλι στα πόδια και έφυγε. Ήταν απογοητευτικά και τα σχόλια της δευτερολογίας τα οποία ήταν στο επίπεδο της παραπολιτικής. Δεν είναι Πρωθυπουργός των παραπολιτικών. Επίσης, η απουσία οποιουδήποτε μέτρου, πρότασης για την ακρίβεια. Κάναμε αυτή τη συζήτηση ελπίζοντας ότι έστω με την πίεση που έχετε και από την κοινωνία και από την κοινοβουλευτική λειτουργία θα καταθέσετε μία νέα πρόταση, μια επέκταση κάποιου μέτρου, να ελαφρυνθούν οι κοινωνικές ομάδες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δεν κατέθεσε τίποτε. Ούτε μία πρόταση. Μία στείρα υπεράσπιση με σχόλια κουτσομπολίστικα των μέτρων που έχει ήδη. Και οφείλω να σας πω ότι δεν απάντησε και στα θέματα που του είχε θέσει όλη η Αντιπολίτευση. Δεν απάντησε σε αυτά που του θέσαμε. Μας μίλησε μόνο για μία επιστολή κατόπιν εορτής και χωρίς παραλήπτη. Γιατί η κ. Φον ντερ Λάιεν παραδίδει. Όλη η συζήτηση για μία επιστολή κατόπιν εορτής.
Εμείς μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, και στο συνέδριο συζητήσαμε για την πρόταση για την ακρίβεια. Επιβεβαιώσαμε την κοινωνική ανάγκη και κάναμε μια συγκροτημένη δουλειά με αποτέλεσμα –επειδή αναφέρθηκε με κάποια σχόλια πάλι κουτσομπολίστικα για το αν ήταν εδώ ο Στέφανος Κασσελάκης ή όχι- καταθέσαμε -κατά σύμπτωση το έχω- την πρόταση για την ακρίβεια και το φορολογικό σε δημόσια εκδήλωση. Παρακαλώ πολύ για τα Πρακτικά για να ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός γιατί μάλλον δεν τα ξέρει καλά.
Η πρόταση κατατέθηκε στις 12 Μαρτίου. Ήρθαμε την 1η Μαΐου και το κάναμε πρόταση νόμου γιατί βλέπαμε ότι η Κυβέρνηση δεν ακούει έστω μία από τις 5-10 προτάσεις να προχωρήσουμε σε μία συζήτηση. Καμία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Ερχόμαστε τώρα να κάνουμε τη συζήτηση και, αντί να συζητήσουμε για σοβαρά θέματα, στην πρωτολογία του ήρθε να κάνει ένα σχολιασμό για την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για το ελαιόλαδο. Το ψάχνουμε και βλέπουμε ότι ήταν απολύτως άστοχη. Θα καταλάβετε τώρα τι επίπεδου Πρωθυπουργό έχουμε. Σχολίασε ότι η ανάρτηση στα social media του Στέφανου Κασσελάκη αφορούσε διαφορετικά και ανόμοια είδη λαδιού. Το ψάξαμε λιγάκι μήπως έγινε κάποιο λάθος και διαπιστώσαμε ότι η σύγκριση τιμών στην Ελλάδα και στη Γερμανία ήταν σε βιολογικό ελαιόλαδο και μάλιστα στη Γερμανία 10,69 ευρώ τα 750 ml, στην Ελλάδα 15,17 ευρώ. Τον πείραξε η αποκάλυψη και είπε τέτοιο άστοχο σχόλιο; Ας μην πω ψέμα. Δεν είδε καν για τι πράγμα μιλάμε. Μόνο να πει κάτι. Μια εξυπνάδα. Καταθέτω, λοιπόν, και την ανάρτηση για να μην δημιουργούνται τέτοιες παρερμηνείες.
Αλλά επειδή λείπει ο κύριος Πρωθυπουργός θέλω να το πω στον κ. Σκρέκα. -κύριε Σκρέκα, μεταφέρετέ το αν θέλετε στον κύριο Πρωθυπουργό- ότι δεν περίμενα ότι ένας ελαιοπαραγωγός με τόσες ρίζες ελιές και με επιδοτήσεις για τις ελιές δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το βιολογικό λάδι και ποιο δεν είναι. Δεν το περίμενα, κύριε Σκρέκα.
Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη και θέλουμε να μας πει κάποιος αν διαφωνεί ή όχι. Λέμε, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προτείνουμε όριο κέρδους, άρα πρόληψη της αισχροκέρδειας, φορολογία των υπερκερδών, άρα αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, επιστροφή στους καταναλωτές και στήριξη, από κάρτες διαδρομών στα μέσα μεταφοράς μέχρι, παραδείγματος χάριν, φτηνό αγροτικό ρεύμα -καταναλωτών και παραγωγών- και αυστηρά εργαλεία συμμόρφωσης, δηλαδή, παρατηρητήριο και ποινές ακόμα και μέχρι αποκλεισμό από διαγωνισμούς. Δεν ακούσαμε ούτε ένα σχόλιο. Είναι απίστευτο ότι συζητάμε 6-7 ώρες και δεν ακούσαμε τίποτα.
Εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου για το φορολογικό. Ακούμε εδώ μέσα στη Βουλή απίστευτες ανακρίβειες. Είναι, λέει, νεοφιλελεύθερη η πρόταση που καταθέσαμε. Αλήθεια; Η φορολόγηση των μερισμάτων είναι νεοφιλελεύθερη πρόταση; Αναρωτιέμαι αν είναι κάποιοι μέσα στην Αίθουσα. Δεύτερον, άλλη πρόταση. Αυτές είναι όλα σχόλια από τον προοδευτικό χώρο. Ότι έχουμε, λέει, φορολογία από το πρώτο ευρώ. Το ότι επεκτείνουμε στην πρότασή μας το αφορολόγητο και για επαγγελματίες για όλα τα εισοδήματα από όλες τις πηγές για τα πρώτα 10.000 ευρώ, δεν το ακούσαμε. Αυτά τα ακούσαμε σήμερα στη Βουλή. Δεν αφορούν μόνο τον κ Μητσοτάκη αυτά. Είναι νέα φαινόμενα.
Όμως η προ ημερησίας συζήτηση μας έδωσε τη δυνατότητα να μπούμε και σε άλλους χώρους. Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η ακρίβεια είναι ένας κρίκος μόνο της οικονομίας μην περιοριζόμαστε μόνο σε ένα κρίκο. Ναι, αλλά είναι ένας κρίκος που πνίγει τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι οποιοσδήποτε κρίκος. Δεν τα βγάζουν πέρα.
Θα σας διαβάσω κάτι με αίσθημα σεβασμού. Την ώρα που συζητούσαμε εδώ και ανέβηκα να δω τα έγγραφα επάνω στο γραφείο, έλαβα ένα email από μια άγνωστη σε μένα συνταξιούχο. Δεν την γνωρίζω. Δεν έχει ποτέ επικοινωνήσει μαζί μου. Μου γράφει το εξής. Να τους αφήσουμε να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, ζητάει μία συνταξιούχος από όλους μας, γιατί δεν έχουν στοιχειώδη περίθαλψη, δεν έχουν στοιχειώδη διατροφή και δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα. Κι αυτό μου το έστειλε σήμερα μία άγνωστη σε μένα συνταξιούχος την ώρα που γινόταν ο πρώτος κύκλος των ομιλιών. Απέναντι σε αυτή την κραυγή ο κύριος Πρωθυπουργός δεν έχει να πει τίποτε. Γιατί για τους συνταξιούχους δεν ακούστηκε τίποτα. Κανένα μέτρο, καμία υποστήριξη. Ακόμα και αυτό το θέμα του κατώτατου μισθού. Με συγχωρείτε αλλά εδώ μιλάμε για μια πολύ
μεγάλη κοινωνική ομάδα που είναι σε απόλυτο αδιέξοδο.
Επειδή αναρωτιέμαι αν ξέρει ο κύριος Πρωθυπουργός –επειδή δεν ξέρει πόσο ρεύμα πληρώνει- πόσο κοστίζουν τα φάρμακα για μία απλή γρίπη, να σας πω ένα περιστατικό σημερινό. Για μία απλή γρίπη, ένα, ας πούμε, δύσκολο κρύωμα, για δύο Augmentin, δυο Depon και ένα σπρέι συνταγογραφημένα, ο ασθενής πρέπει να πληρώσει 33 ευρώ. Μπορεί ένας συνταξιούχος να τα βρει αυτά περίσσευμα; Δεν μπορεί να τα βρει. Δεν μπορεί να τα βρει ούτε ένας χαμηλόμισθος. Αυτή είναι η κατάσταση στα φάρμακα που έχει δημιουργήσει τώρα ο κ. Γεωργιάδης.
Μιλάμε για το θέμα της υγείας και μας καίει. Η ζωή μας είναι. Η ζωή των πολιτών. Είναι απίστευτο ότι ένας στους τέσσερις σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ δεν έλαβε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζεται λόγω κόστους. Άρα, υπάρχει αποκλεισμός από το δικαίωμα της ζωής. Ένα εκατομμύριο εννιακόσιες χιλιάδες πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας τον τελευταίο χρόνο με έρευνα της diaNEOsis, όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η κατάσταση. Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία προσεγγίζουν το 40%, 20% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και πείραξε τον κ. Μητσοτάκη που ζητάμε αύξηση των επενδύσεων και των δαπανών για την υγεία. Προφανώς πρέπει να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία. Τι άλλο θέλετε, δηλαδή; Θα πούμε να συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος για τη χώρα μας;
Μήπως όμως πάμε στους υπόλοιπους τομείς, τους κρίκους που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης καλά; Να το συζητήσουμε λίγο αυτό με τους κρίκους. Είναι ενδιαφέρον. Πάμε καλά, λέει, στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Διαβάζω κάποια στοιχεία. Το 2023 η Ελλάδα ήταν 15η στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ξένες επενδύσεις προς ΑΕΠ. Οι ξένες επενδύσεις το 2023 ήταν χαμηλότερες ακόμα και από το καχεκτικό λόγω πανδημίας 2021. Την περίοδο 2022-2023 η μόνη πρωτιά που είχαμε –αύξηση- στις επενδύσεις, ήταν η αντιπαραγωγική στο real estate, στα ακίνητα. Και για το 2023, ενώ η Κυβέρνηση προϋπολόγιζε ένα ρυθμό ανάπτυξης 15% στις επενδύσεις, η ΕΛΣΤΑΤ την προσγειώνει στο 4%. Πού πάμε καλά δηλαδή; Σε ποιον τομέα; Γιατί περιαυτολόγησε κι έφυγε. Η Ελλάδα δυστυχώς στην πραγματική ανάπτυξη είναι 21η στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως και τελευταία στο θέμα ανάπτυξης επενδύσεων προς ΑΕΠ. Αυτή είναι η κατάσταση. Μήπως υπάρχει κάτι καλό στο μέλλον; Μάλιστα. Επειδή κουνάτε το κεφάλι σας, την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ξέρετε;
Το ΔΝΤ, λοιπόν, διαβάζω από δημοσίευμα, λέει ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχυνθεί στο 2%, αλλά στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 1,9%. Αντίστροφες πορείες. Αντίστροφες τάσεις. Πολύ συγκροτημένο -λέει- γιατί το ΔΝΤ δεν προβλέπει ότι Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει επιτάχυνση των ρυθμών παρά τις εισροές κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μήπως, όμως, είναι καλύτερη η κατάσταση στην απασχόληση; Γιατί μας είπε ότι έχουμε φοβερό ρεκόρ εργασίας. Γνωρίζετε ότι τα στοιχεία των εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ της ΔΥΠΑ και της ΕΛΣΤΑΤ έχουν μία απόσταση τεράστια της τάξης των τετρακοσίων χιλιάδων πολιτών; Δηλαδή, στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία οι άνεργοι είναι πεντακόσιες δώδεκα χιλιάδες. Στη ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, είναι οι εννιακόσιοι πέντε χιλιάδες. Παίρνουν το ένα νούμερο και κάνουν πολιτική. Εν τω μεταξύ, από τις νέες θέσεις εργασίας το 47% είναι ευέλικτη εργασία. Αυτή είναι η κατάσταση της απασχόλησης.
Όμως, παρότι έφυγε ο κύριος Πρωθυπουργός, πρέπει να σας πω ότι εμείς θέσαμε είκοσι κρίσιμα ερωτήματα και δεν πήραμε απάντηση σε κανένα. Υποχρεούμαι να κλείσω με αυτά διότι πρέπει να μείνουν.
Πρώτον. Ήξερε ο Πρωθυπουργός την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από έναν χρόνο που μιλούσε για τις πρακτικές των πολυεθνικών; Δεν πήραμε απάντηση. Τον ρωτήσαμε.
Δεύτερον. Εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα είπε έναν χρόνο πριν, γιατί έστειλε στην κ. φον ντερ Λάιεν το γράμμα -το γράμμα πικραμένο- έναν χρόνο μετά; Δεν πήραμε απάντηση.
Αμφισβητεί έστω ο κ. Σκρέκας τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος, διύλισης και τραπεζών; Να μας πουν, το αμφισβητούν; Μιλάμε για δεδομένα.
Τέταρτον. Λύνει η επιστολή στην κ. φον ντερ Λάιεν κάτι από τα υπερκέρδη και τη συσσώρευση κερδών; Εμείς λέμε όχι. Περιμένουμε.
Εκτός από την επιστολή θα κάνουν κάτι άλλο για τον πληθωρισμό απληστίας; Το θέσαμε το ερώτημα. Καμία απάντηση.
Έκτο. Γιατί είμαστε δεύτεροι από το τέλος στην αγοραστική δύναμη και συγκλίνουμε με την Βουλγαρία, αποκλίνοντας από την Ευρώπη; Δεν πήραμε απάντηση.
Έβδομο. Γιατί έχουμε τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων με είδη στις πρώτες θέσεις που είναι εσωτερικού εμπορίου; Σας είπα αυγά, λαχανικά. Δεν πήραμε απάντηση.
Όγδοο. Γιατί δεν φορολογούνται τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 ενώ η Κομισιόν ζήτησε, πρότεινε με τον κανονισμό να φορολογηθούν; Δεν πήραμε απάντηση.
Ένατο. Γιατί δεν εφαρμόζετε μείωση στον ΦΠΑ, στα τρόφιμα παραδείγματος χάρη, και μηδενισμό και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως προτείνει η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν πήραμε απάντηση.
Δέκατο. Κι εδώ θέλουμε μία ίσως πολιτική ή συμπληρωματική τοποθέτηση από όποιον Υπουργό μιλήσει. Δέχεται η Κυβέρνηση ως πολιτικό μέτρο τη μείωση της φορολογίας, των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης; Συμφωνείτε πολιτικά; Να δούμε το ποσοστό. Συμφωνείτε; Θέλουμε μία απάντηση. Είστε εδώ εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θέλουμε μια τοποθέτηση για να ξεκινήσουμε.
Γιατί εμείς λέμε ότι είναι προπέτασμα καπνού η συζήτηση για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και για τον σχολιασμό επί του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι εδώ βλέπουμε πάλι τα χαρτιά και βλέπουμε στο φορολογικό δεν έχει μπει ο φόρος ο πρόσθετος -ο υψηλότερος είναι το σωστό- στα υψηλά εισοδήματα που περιλαμβάνουν τα μερίσματα. Έχουν βάλει μόνο τα πλην, κανένα συν. Στη δε αξιολόγηση των μέτρων ακρίβειας έχουν βάλει τον μηδενικό ΦΠΑ της πρώτης χρονιάς στον ίδιο πίνακα, στο ίδιο έτος με τη μείωση του ΦΠΑ της επομένης. Δηλαδή, τα μέτρα του 2024 και του 2025 τα έχουν προσθέσει για να βγάλουν μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς ρωτάμε το εξής και θέλουμε μια απάντηση. Συμφωνείτε ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό; Δεν μας έχουν πει. Με τα στοιχεία που μας δείξατε από την Ισπανία σαν να φάνηκε ότι διαφωνείτε. Είναι αυτό που λένε ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί.
Το σκεφτήκαμε πάρα πολύ. Δεν προλαβαίναμε να πάμε μέχρι την Ισπανία να ρωτήσουμε τι έγινε. Όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα σας δείξουμε έναν άλλον πίνακα τον οποίο θα καταθέσω. Αυτός ο πίνακας, λοιπόν, είναι ο ρυθμός πτώσης του πληθωρισμού στην Κύπρο και στην Πορτογαλία, όπου έχει φτάσει σχεδόν στο μηδέν, που επετεύχθη με μείωση του ΦΠΑ, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 5% ο πληθωρισμός τροφίμων. Αυτόν τον πίνακα θέλει να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης και αυτόν τον πίνακα τον καταθέτουμε στη Βουλή και στους Έλληνες πολίτες.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δεν ξέρω έφυγε, μάλλον δεν ήθελε να τα δει αυτά ο κ. Μητσοτάκης.
Θέσαμε κι άλλα ερωτήματα. Αν υπήρχε υπερείσπραξη φόρων το 2022 και το 2023. Δεν μας απάντησε. Γιατί από εκεί βγαίνει και το περιθώριο μείωσης των φόρων. Ρωτήσαμε αν κατέθεσε μεσοπρόθεσμο κουτσουρεμένο, δηλαδή αν άφησε δύο χρόνια απ’ έξω. Δεν μας απάντησε. Ρωτήσαμε αν οι διοικήσεις ΔΕΗ και ΕΛΠΕ εγκρίνονται και από την Κυβέρνηση ως κεντρικό μέτοχο και αισχροκερδούν οι διοικήσεις. Δεν μας απάντησε.
Βάλαμε κι άλλα ερωτήματα, βέβαια. Τσιμουδιά όμως. Αυτό είναι ένα θέμα ηθικής τάξης. Έχει έρθει η δικογραφία στη Βουλή. Τον ρωτήσαμε αν θα εγκρίνει την προκαταρκτική επιτροπή. Δεν τοποθετήθηκε.
Τον ρωτήσαμε, τουλάχιστον, τον κύριο Πρωθυπουργό να κάνει μια τοποθέτηση για την συνταρακτική επιστολή της κ. Καρυστιανού που δημοσιοποιήθηκε χθες απευθείας στον ίδιο. Ούτε γι’ αυτό τοποθετήθηκε.
Τον ρωτήσαμε αν θα συνεχίσει τη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών και θα χειροκροτούν τον κ. Καραμανλή. Δεν απάντησε.
Τον ρωτήσαμε γιατί δεν ήρθε η κ. Κεραμέως στη Βουλή να μας πει για το πλαίσιο ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων και των εκλογών. Δεν μας απάντησε.
Τον ρωτήσαμε γιατί δεν πήρε θέση ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ για την άρνησή της ΕΥΠ να υπακούσει σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν μας απάντησε.
Τον ρωτήσαμε αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Δένδια ότι υπάρχει υπαρξιακή απειλή και απειλή νομικών και γεωγραφικών ορίων της χώρας μας με την Τουρκία. Δεν μας απάντησε.
Τον ρωτήσαμε αν είχαν υπογράψει οι Υπουργοί της Κυβέρνησής του τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία που περιλαμβάνουν στην αιτιολογική έκθεση ότι αυτά υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον της χώρας. Δεν μας απάντησε. Κι έρχεται τώρα να μας κάνει κριτική γιατί εμείς φέραμε στη Βουλή τα μνημόνια που οι Υπουργοί του ως εργαλείο εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος υπέβαλαν στη Βουλή.
Προσέξτε. Λέει, λοιπόν:
«Σκληραίνει τη στάση της η Ελλάδα». Αντιγράφω από τα λόγια του πριν: «Για να εφαρμοστεί η Συμφωνία κι εσείς τι κάνετε;». Εμείς, επειδή σκληραίνει τη στάση της η Ελλάδα και εγκαλεί την γειτονική χώρα να εφαρμόσει τη συνταγματική ονομασία σκληραίνουμε κι εμείς τη στάση της ελληνικής Βουλής και λέμε να ψηφιστούν τα μνημόνια και να κληθεί η γειτονική χώρα να τα εφαρμόσει. Σκληραίνουμε τη στάση μας για να εφαρμοστεί η Συμφωνία. Φαντάζομαι δεν λέει κάτι άλλο ότι σκληραίνουμε τη στάση μας ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί ζητάει να εφαρμοστεί η Συμφωνία.
Εμείς, λοιπόν, επειδή είμαστε κόμμα της συνέπειας, πατριωτικό, αριστερό, προοδευτικό κόμμα, τα φέραμε γιατί πιστεύουμε ότι οι Υπουργοί έχουν υπογράψει αληθώς ότι υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον, το ξέρουμε ότι είναι έτσι, και γιατί θέλουμε να σκληρύνει τη στάση της η Ελλάδα για τα εθνικά της συμφέροντα. Αν, όμως, ο ίδιος συνεχίσει την ίδια στάση, δηλαδή πέντε χρόνια τσιμουδιά για να ταΐζει το αδελφό κόμμα VMRO στη Βόρεια Μακεδονία τον αλυτρωτισμό και να μην αλλάζουν τα βιβλία, τότε θα του ξαναπούμε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος γιατί αφήνει κενά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και αυτό δε θα το συγχωρέσουμε ούτε θα αφήσουμε να το κάνει. Και είμαστε ξεκάθαροι σε κάτι τέτοιο.
Βάλαμε κι ένα τελευταίο ερώτημα για το αν τελικά αποσταθεροποίηση είναι να αποσταθεροποιηθεί η καρέκλα ή το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ή αποσταθεροποίηση στη χώρα είναι η αγοραστική δύναμη, είναι το κράτος δικαίου, είναι το εισόδημα. Γιατί αυτά είναι η σταθερότητα στην κοινωνία, συγχωρέστε με. Δεν μας απάντησε.
Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η συζήτηση που κάνουμε αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη. Αποδείξαμε ότι με την πολιτική του κ. Μητσοτάκη αποκλίνουμε σε όλα τα πεδία από την Ευρώπη, ακρίβεια, πληθωρισμό, εισόδημα, επενδύσεις, ανάπτυξη, κράτος δικαίου, δημοκρατία. Ξέρετε, δεν υπάρχει θεσμός στην Ευρώπη που να μην ασχολείται με ελέγχους στα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή έχει πάρα πολλές έρευνες. Η μία ήταν για την 717. Έχουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα ψήφισμα-κόλαφος έχει κάνει αυστηρότατη κριτική στον κ. Μητσοτάκη. Ξέρουμε ότι η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνει έλεγχο στα πεπραγμένα και εκτελεσθέντα της Κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών και για τη Σύμβαση 717. Άρα, και η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασχολείται με τον κ. Μητσοτάκη.
Εμάς, όμως, μας απασχολεί προφανώς και το τι Ευρώπη θέλουμε. Για τον λόγο αυτό, επειδή έρχονται πράγματι εκλογές, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δέκα στόχους για την Ευρώπη. Θα σας πούμε μόνο τους τίτλους, σέβομαι απολύτως χρόνο.
Ο πρώτος αφορά τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την Ευρώπη ως πυλώνα ειρήνης, για εκεχειρία στη Γάζα παραδείγματος χάρη, για απελευθέρωση των αμάχων, για να μην επεκταθεί η σύρραξη, για να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος με έδρα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα με τα σύνορα του 1967. Προφανώς, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Θα θέλαμε να είναι εκεί και ο κ. Μητσοτάκης, να πάει και στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, όπως κι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, να δούνε και τα δύο κράτη και τις δύο αρχές και να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων.
Εμείς θα πάρουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Το ερώτημα είναι ο ίδιος γιατί δεν τις παίρνει.
Δεύτερος στόχος είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, για να μην επιστρέψει η λιτότητα.
Ο τρίτος στόχος είναι η δίκαιη πράσινη μετάβαση, για να μην έχουμε ανισότητες και να μην έχουμε αυτά που γίνονται στην άδικη απολιγνιτοποίηση της χώρας μας.
Ο τέταρτος στόχος είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός της Ευρώπης με μια αγορά εργασίας για να έχουμε εργασία, εισόδημα, πραγματικό προϊόν.
Ο πέμπτος είναι η εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κινδυνεύει η Ευρώπη από τις ανισότητες.
Ο έκτος στόχος είναι η ισότητα και τα δικαιώματα, κάτι που αφορά και στη χώρα μας που υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σε όλα τα άτομα της χώρας κι όλους τους πολίτες για τα δικαιώματά τους και για την ισότητα.
Ο έβδομος είναι οι ψηφιακές ανισότητες και η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ο όγδοος, η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη. Ο ένατος η αντιφασιστική Ευρώπη, ο φραγμός στην ακροδεξιά και ο δέκατος -σαν να ξέραμε όταν το γράφαμε- η δημοκρατική Ευρώπη. Όταν ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης αυτή την ευρωδιακήρυξη δεν ξέραμε ότι θα υπάρχουν και άλλα τελικά σκαλοπάτια προς τα κάτω, στον κατήφορο των εξελίξεων σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας και του κράτους δικαίου.
Μας απασχολεί λοιπόν η Ευρώπη και καλούμε για μια τέτοια Ευρώπη, δημοκρατική και βιώσιμη, οι πολίτες να έρθουν στις κάλπες και να μην επιλέξουν την αποχή, γιατί η αποχή θα είναι συγχωροχάρτι στον κ. Μητσοτάκη και για το πάρτι της αισχροκέρδειας, αλλά και για την παραβίαση του κράτους δικαίου.
Αναφερόμαστε πολλές φορές στη δημοκρατία, γιατί δυστυχώς δεν περιμέναμε ότι η χώρα μας θα γίνει το μαύρο πρόβατο της δημοκρατίας για τα θέματα δημοκρατίας στην Ευρώπη. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή εμείς πρέπει να επιλέξουμε -και απευθύνομαι και στα υπόλοιπα κόμματα- περισσότερη δημοκρατία, καλύτερη Ευρώπη. Κάνουμε λοιπόν, ένα άνοιγμα δημοκρατίας, με μια ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε κοινωνικό επίπεδο. Τα είπε και ο Πρόεδρος στην πρόσφατη συνέντευξη. Παρεξηγήθηκαν οι προτάσεις αυτές. Πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μία πρόταση συνεργασίας κοινωνικής και πολιτικής για τα θέματα δημοκρατίας. Και στο συνέδριό μας επιλέξαμε, υπερβαίνοντας κομματικά όρια, αυτή η πρόταση κοινωνικής συνεργασίας και συμφωνίας και δράσης να είναι και για τη δημοκρατία και για την κλιματική κρίση. Έχουμε έναν νέο κίνδυνο που απειλεί τις κοινωνίες μας. Η δημοκρατία διασφαλίζει δικαιώματα για το μέλλον, αλλά η κλιματική κρίση προλαμβάνει τα θέματα αμφισβήτησης της επιβίωσης.
Αυτό αποτυπώθηκε σε όλα τα επίπεδα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη και όλων των στελεχών και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων σε όλη τη διαδικασία λειτουργίας της Βουλής μέχρι σήμερα που κλείνουμε δυστυχώς για τις Ευρωεκλογές και αφήνουμε πολλά θέματα ανοιχτά και για τα Τέμπη και για τα προσωπικά δεδομένα και για τα θέματα της οικονομίας, προφανώς.
Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά και κλείνω. Ενώ η Ευρώπη εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη για ελλείμματα δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει περισσότερη δημοκρατία και στο κοινωνικό επίπεδο και με θεσμικές πρωτοβουλίες, αλλά και εσωτερικά. Εμείς επιλέξαμε τους Ευρωβουλευτές μετά από εισήγηση του νέου Προέδρου με διαδικασία προκαταρκτικών εκλογών. Η βάση επέλεξε τους Ευρωβουλευτές. Δίνουμε λοιπόν, μεγαλύτερο λόγο, μεγαλύτερη δύναμη στη δημοκρατία. Είναι κόντρα ακριβώς σε αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο επίπεδο της χώρας. Γιατί ξέρουμε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν από τη δημοκρατία και από τη νέα γενιά που τη χρειαζόμαστε να συμμετέχει σε αυτήν.
Δεν πηγαίνουμε λοιπόν στα επικίνδυνα μονοπάτια που έχει διαλέξει να περπατάει μόνος, αλλά προτείνουμε στην κοινωνία να δώσει ένα μήνυμα ανατροπής στις Ευρωεκλογές. Για περισσότερη δημοκρατία, καλύτερη Ευρώπη, ευημερία και καλύτερη ζωή. Η καλύτερη ζωή είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ανάγκη αναπνοής της ελληνικής κοινωνίας. Σας ευχαριστώ πολύ.
Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Βουλή