Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Βουλή

Σ. Φάμελλος: Η πρωτιά ακρίβειας στην Ευρώπη δεν κουκουλώνεται με επιστολές κατόπιν εορτής

Πρωτολογία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι και κυρίες Υπουργοί, Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ο ελληνικός λαός λέει τη φράση «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Έστω και αργά, παραμονές των ευρωεκλογών, καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή για να συζητήσουμε το νούμερο ένα -1- πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία σήμερα, το πρόβλημα της ακραίας ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Και να συζητήσουμε επίσης το γιατί, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες της χώρας δοκιμάζονται και ασφυκτιούν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ κάποιοι, πολύ λίγοι, έχουν υπερκέρδη, τα οποία έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Και είμαστε περήφανοι που αυτή η συζήτηση ήταν πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και η κατάθεση ολοκληρωμένης νομοθετικής πρότασης για την ακρίβεια.

Η επικαιρότητα όμως δεν περιμένει και την ίδια ημέρα σας θέτει και άλλα σκληρά και αναπάντητα ερωτήματα, όπως το εάν θα συνεχίσετε τη συγκάλυψη για το έγκλημα των Τεμπών, μετά τη νέα δικογραφία που ήρθε στη Βουλή, όπως και τη συγκάλυψη που κάνετε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο της διαρροής και παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων.

Αλλά οφείλω να ξεκινήσω από την ακρίβεια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ κύριε Μητσοτάκη. Γιατί από τις 15 Μαρτίου σας έχουμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση γιατί δεν φορολογείτε τα υπερκέρδη, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Κρυφτήκατε!

Ούτε και στις 4 Απριλίου ήρθατε να απαντήσετε, που την επανακαταθέσαμε και έτσι φτάσαμε στο αίτημα για προημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που τελικά έπιασε τόπο.

Γιατί ένα πρέπει να ξέρετε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε και να κρύψετε την αλήθεια.

Παραπλανώντας την ελληνική κοινωνία, όπως κάνετε συνεχώς! Θα σας αποκαλύπτουμε συνεχώς!

Εδώ και τρία χρόνια ακούμε για την ακρίβεια τις πιο απίθανες δικαιολογίες. Ημίμετρα, κόβετε και ράβετε νούμερα, λες και ο κόσμος δεν βλέπει τι γίνεται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια καυσίμων, στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πρώτα μας είπατε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και ότι θα περάσει.

Μετά, όταν αποδείχθηκε ότι η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων σχεδόν ένα χρόνο, ανακαλύψατε το καλάθι του νοικοκυριού που ήταν μάρκετινγκ των μεγάλων αλυσίδων.

Το καλάθι των νονών και του Άη Βασίλη, τα περιορισμένα μέτρα στο βρεφικό γάλα, στα πακέτα προσφορών ή στις πινακίδες των σουπερμάρκετ. Και τα - επικοινωνιακά – πρόστιμα. Μέχρι και μηδενικό πληθωρισμό επινοήσατε.

Σήμερα μας λέτε ότι πάντα το αναγνωρίζατε: ψέματα.

Απλά όταν καταλάβατε ότι οι πολίτες ξέρουν από πρώτο χέρι ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξάνεται ενώ στην Ευρώπη μειώνεται και ότι η δυσαρέσκεια μεγαλώνει, βγάλατε ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, την επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Γιατί Ξέρετε ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν τα βγάζει πέρα

και η συντριπτική πλειοψηφία της ξέρει ότι εσείς έχετε την πολιτική ευθύνη για την αισχροκέρδεια, ότι ο μήνας δεν βγαίνει και αυτό θα λάβουν υπόψη τους και στις κάλπες.

Όμως η επιστολή σας είναι αποκαλυπτική. Μας λέει:

1ον Ότι υπάρχει ακρίβεια η οποία πλήττει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Γιατί ζήσαμε φοβερές στιγμές, όταν ο κ. Σκρέκας και εσείς πηγαίνατε με κάμερες και δεν τη βρίσκατε. Εδώ ο κ. Σκρέκας μας δήλωνε ότι έχουμε μηδενικό πληθωρισμό στο σουπερμάρκετ! Πέρα από το ότι πρότεινε να αγοράζουμε ελαφρύτερα αρνιά και κατσίκια το Πάσχα!

Λες και είναι διατροφολόγος και όχι υπουργός.

2ον παραδέχεστε στην επιστολή ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να περιορίσει την ακρίβεια, μετά από 5 χρόνια που είστε κυβέρνηση!

Όμως στέλνετε τώρα την επιστολή, παρότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει ήδη επισημάνει αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις τιμών για παράδειγμα στα απορρυπαντικά, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αν την είχατε διαβάσει, αν ενδιαφερόσασταν θα στέλνατε τότε την επιστολή!

Αλλά το 3ον συμπέρασμα είναι ότι και η επιστολή είναι επικοινωνιακό χαρτί

Όμως, και 4ον , πόσο υποκριτικό είναι να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα, δηλαδή στην πρόεδρο της Κομισιόν, της οποίας όμως λήγει η θητεία της!

Θυμίζω ότι η κα φον ντερ Λάιεν ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον κ. Μητσοτάκη. Ανακαλύπτετε τα υπερκέρδη όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, στις εκλογές. Όπως παραδεχτήκατε με δική μας πίεση τα υπερκέρδη στο ρεύμα όταν τα αποκαλύψαμε με τον Αλέξη Τσίπρα το Μάρτιο του 2022;

5ον Όμως προσβάλει την Ευρώπη μία επιστολή όπου ζητάτε βοήθεια για την ακρίβεια ενώ η κυβέρνησή σας δεν εφαρμόζει τα μέτρα που η ΕΕ προτείνει.

Πιο συγκεκριμένα:

Δεν εφαρμόζετε τον κανονισμό για την έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη


Δεν εφαρμόζετε την εργαλειοθήκη της ενεργειακής κρίσης (φθινόπωρο 21) για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων – ΦΠΑ και ΕΦΚ, όπως εισήχθη και στην Οδηγία 542/2022

Για ποιο σεβασμό όμως στην Ευρώπη μιλάτε;

Εσείς δεν είστε ο ιθύνων νους και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας που απέρριψε την πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή για τη δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέως για τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης που συνδέεται με το έγκλημα των Τεμπών;

Τώρα που ήρθαν τα ζόρια τη θυμηθήκατε την Ευρώπη;

Πόσα πολλά μάθαμε από μία επιστολή…

Σας τελειώνουν και τα επικοινωνιακά τρικ κύριε Μητσοτάκη…

Γιατί η αλήθεια είναι ότι εσείς ευθύνεστε για το ακραίο κύμα ακρίβειας

Και δεν θέλετε να εφαρμόσετε μέτρα κατά της ακρίβειας. Για αυτό δεν ερχόσασταν 2 μήνες στη συζήτηση

Ποια όμως είναι αλήθεια για την ακρίβεια ;

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις σας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,1% τον Απρίλιο, ενώ στο 5,4% έφτασε ο πληθωρισμός τροφίμων.

Τι σημαίνει αυτό:

Τριπλάσια αύξηση τιμών τροφίμων στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πίσω μόνο από τη Μάλτα (5,9%). Δεύτερη θέση στον πληθωρισμό, στην ταχύτητα αύξησης των τιμών δηλαδή, σε αυγά, λαχανικά, ελαιόλαδο.

Εδώ και ένα χρόνο ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης αυτός έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 25,8%, ενώ υπάρχουν προϊόντα που έχουν υπερδιπλάσια αύξηση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν είναι εξωγενές το πρόβλημα, όπως προσπαθείτε να πείσετε τους πολίτες. Σε μεγάλο βαθμό είναι εσωτερικό πρόβλημα της χώρας μας και το μεγαλύτερο πρόβλημα είστε εσείς και η πολιτική σας.

Δυστυχώς για εσάς, βόλτα στα σουπερμάρκετ δεν κάνει μόνο ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Κάνουν και οι πολίτες «ρεπορτάζ» και το πληρώνουν ακριβά. Και πάνε και στο βενζινάδικο. Και ξέρουν τι πληρώνουν

Σύμφωνα με δελτίο της Ευρ. Επιτροπής στις 13/5,

και είναι πρακτικά μόνιμη η κατάσταση:

Είμαστε τρίτη ακριβότερη χώρα στη βενζίνη με φόρους, μετά την Δανία και την Ολλανδία.

τέταρτη ακριβότερη χώρα με φόρους στο πετρέλαιο κίνησης,

Μήπως στο ρεύμα τα πράγματα είναι καλύτερα;

Ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη προ φόρων και επιδοτήσεων όλο το 2022, και για τους οικιακούς και για τους μη οικιακούς καταναλωτές

– δεν κυβερνούσατε εσείς;

Τέταρτοι στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος πανευρωπαϊκά το 2023,


τέταρτοι πανευρωπαϊκά και τους 4 πρώτους μήνες του 2024.


Και έρχεται αύξηση 30% στη χονδρεμπορική ρεύματος για τον Ιούνιο!

Τα ίδια βλέπουμε και στις τράπεζες που κάνουν ρεκόρ κερδοφορίας γιατί κάνουν ρεκόρ στην ψαλίδα επιτοκίων και ρεκόρ στις χρεώσεις προμηθειών.

Όλα τα αρνητικά ρεκόρ έχετε μαζέψει. Πρωταθλητές της ακρίβειας.

Το μόνο επιχείρημα που έχετε είναι ότι φαίνεται παράλογο να είναι επιλογή σας, το να είναι ακριβά τα προϊόντα όπως και το κόστος παραγωγής.

Προφανώς και είναι επιλογή σας, εφόσον αυτή η επιλογή εξασφαλίζει κέρδη για κάποιους. Αυτούς που σας έβγαλαν στην κυβέρνηση και σας κρατάνε εκεί και σας ζητούν όλο και περισσότερα κέρδη. Τόσο απλό και τόσο επικίνδυνο για την κοινωνία μας.

Για να αποφύγετε τη συζήτηση κάνατε ότι είναι δυνατόν για να βρεθούμε εμείς σε θέση ελεγχόμενου. Ιδίως για θέματα δημοσιονομικού αποτυπώματος των προτάσεων.

Ευχαρίστως να μετρηθούμε κύριε Μητσοτάκη. Καλωσορίζουμε τις εκθέσεις ΓΛΚ .

Δυστυχώς λόγω της πίεσης χρόνου μέχρι αργά χθες βράδηυ έγιναν κάποια παροράματα στους υπολογισμούς του.

Στην πρόταση της ακρίβειας προσέθεσε το ΓΛΚ τα άμεσα μέτρα του 2024 με τα μόνιμα του 2025.

Και στο φορολογικό δεν προσέθεσε στην ενιαία φορολόγηση όλα τα εισοδήματα ιδιαίτερα στη μεγάλη κλίμακα όπου αυξάνουν οι συντελεστές!

Αλλά είναι μία πολύτιμη συνεισφορά και ευχαρίστως να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις στα στελέχη του ΓΛΚ.

Όμως που ήταν αυτή η δημοσιονομική σας προσήλωση όταν είχαμε υπερέσοδα στις φορολογικές εισπράξεις 4 δις. Όταν είχαμε δισεκατομμύρια υπερκέρδη στην ενέργεια.

Και που είναι η πειθαρχία σας όταν είστε επισήμως μπαταχτσήδες με 500 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα στο κόμμα σας.

Διαβάστε καλά και ξανά τις εκθέσεις του ΓΛΚ. Τους δικούς σας υπουργούς διαψεύδει και επ ουδενί δεν βγαίνουν τα 40 δισεκ.

Και μετά ελάτε να μειώσουμε το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, όπως λέει και η ΕΕ, και να διευκρινήσουμε και κάτι για τη χρεωκοπία της χώρας.

Δεν μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η κυβέρνηση που επανέφερε τη δημοσιονομική σταθερότητα, Τους θετικούς ρυθμούς, τα χαμηλά επιτόκια, πάνω στα οποία εσείς τώρα κάνετε πλιάτσικο.

Και αυτό το έχουν παραδεχτεί και κορυφαία στελέχη της δικής σας ευρωομάδας όπως η κυρία Μέρκελ και προφανώς ο πρόεδρος Γιούνκερ.

Εσείς ήσασταν στο κόμμα και στην κυβέρνηση που χρεωκόπησε την πατρίδα μας.

Κύριε Μητσοτάκη,

Σήμερα ήρθατε εδώ για να απολογηθείτε:

για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μας φτάνει σιγά σιγά και η τελευταία Βουλγαρία.

Γιατί έχουμε το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μετά τη Μάλτα; Δεν είναι δυνατόν να έχουν ακριβότερα τα προϊόντα οι πολυεθνικές μόνο στην Ελλάδα. Και εφόσον πολλά από τα προϊόντα είναι εγχώριας παραγωγής και είναι πιο ακριβά εδώ από ότι στην Ευρώπη!

Γιατί δεν φορολογείτε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας, ενώ η Ευρώπη ζητάει τη φορολόγησή τους. Και αυτά είναι πολλά δισεκατομμύρια το χρόνο!

Και για ποιο λόγο δεν μειώνετε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, εφόσον το προτείνει και η Κομισιόν με την εργαλειοθήκη της το 2021

 

Εσείς εκλέγχεστε, εσείς θα δώσετε απαντήσεις!

Κύριες και κύριοι βουλευτές

Μία από τις αποκαλύψεις που δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ανατρέψει είναι ότι είμαστε πρωταθλητές στα υπερκέρδη και στον πληθωρισμό απληστίας! Δηλαδή στην ακρίβεια που δημιουργεί η ασυδοσία της υψηλής κερδοφορίας, του άδικου πλουτισμού των ολιγοπωλίων!

Και δυστυχώς αυτό έγινε ακόμα και μέσα στην ενεργειακή κρίση. Η αύξηση των κερδών έχει ξεπεράσει τον πληθωρισμό και φυσικά κατά πολύ τις αυξήσεις μισθών.

Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση πραγματικών κερδών στην Ευρώπη το 2023. Ρεκόρ κερδοφορίας και ρεκόρ 15ετίας και στη διανομή μερισμάτων – με το 80% να αφορά μόλις 7 εταιρείες.

Υπερδιπλασιασμός μερισμάτων τη διετία 2022-2023 !

Το αμφισβητείτε;;

Αυτά τα μερίσματα που φορολογούνται με επιλογή σας μόνο με 5%, όταν και ο ΟΟΣΑ ζητά αυτό το ποσοστό να αυξηθεί για να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη.

Και αν δεν μάθατε τον πληθωρισμό απληστίας από τις δική μας τοποθέτηση στις προγραμματικές δηλώσεις ένα χρόνο πριν, σίγουρα θα διαβάσατε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού υπερκερδών και τα ολιγοπώλια σε τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες.

Αυτά περιμένετε να σας λύσει η επιστολή προς την Κομισιόν;

Αυτά τα ολιγοπώλια επιβαρύνουν όλα τα νοικοκυριά και όλη την αγορά. Για αυτά τι κάνετε; Παρέχετε ασυλία.

Και δεν εφαρμόζεται τον κανονισμό της ΕΕ για τη φορολόγησή τους. Για αυτό η ακρίβεια φέρει το ονοματεπώνυμο του Πρωθυπουργού, που με πολιτική του βούληση καλύπτει και δημιουργεί την αισχροκέρδεια.


Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ρεύμα, 2021-2023, πρώτα πάρτι στην ηλεκτροπαραγωγή, μετά στην προμήθεια.

Τι φορολόγησε τελικά η κυβέρνηση, όταν βρήκε τα λεφτόδεντρα που μας κορόιδευε ο κ. Μητσοτάκης το Μάρτιο του 2022;

Μόλις 340 εκατ. ευρώ από 2,2 δις. ευρώ υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Αριστεία στο μαγείρεμα.

Στην προμήθεια, ακόμη περιμένουμε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη πάνω από 1 δισεκατομμύριο από τον Αύγουστο του 2022, υπολογίστε πόσους μήνες, 20! Με πίεσή μας το νομοθετήσατε το Νοέμβριο του 2022, ακόμα δεν το εφαρμόσατε! 19 μηνες!

Διυλιστήρια: 2022-2024.

3 δις ευρώ κέρδη τα διυλιστήρια το 2022

Η κυβέρνηση εφαρμόζει τον ελάχιστο φόρο που προτείνει η Ευρώπη, και αυτό μετά από πίεση:

από 2,6 δις. ευρώ υπερκέρδη το 2022, εισπράττονται μόλις 640 εκατ. Ευρώ και προσφέρετε και προκλητική έκπτωση φορολόγησης.

Ασυλία όμως για τα 1,3 δισ. υπερκέρδη του 2023, παρά τον κανονισμό της ΕΕ

Τα ίδια το 2024:

Μόνο για το πρώτο τρίμηνο στα ΕΛΠΕ, έχουμε υπερκέρδη διύλισης 130,8 εκατ. Ευρώ!

Κατά τα άλλα ακόμη είναι θαμμένη στα αζήτητα εδώ και καιρό η κανονιστική παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των καυσίμων.

Σημειώστε και κάτι ακόμα:

Ποιος επέλεξε ως μεγαλομέτοχος τις διοικήσεις ΔΕΗ και ΕΛΠΕ που αισχροκερδούν; Το ελληνικό δημόσιο! Οι διοικήσεις ΔΕΗ και ΕΛΠΕ είναι επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη, μην ξεχνιόμαστε!

Διαβάσαμε πρόσφατα ότι έχει ρευστότητα 4 δις. ευρώ η ΔΕΗ!

Καθαρά κέρδη 86 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024.

Μη μας πείτε ότι δεν είναι ΚΑΙ από τα υπερκέρδη που δεν φορολογείτε

Και μη μας πείτε ότι δεν είναι χρήματα των Ελλήνων καταναλωτών

Εκτός αν ο κ. Στάσσης φύτεψε λεφτόδεντρα.

Και για τα 3,8 δισεκ. υπερκέρδη 2 διυλιστηρίων το 22-23 υπολογίστε πόσα λείπουν από τις 700.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Με την υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη!

Πάμε στις τράπεζες:

Ρεκόρ κερδοφορίας το 2023 λόγω επιτοκίων και προμηθειών. 3,6 δις. ευρώ, με νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλεισμένα πρακτικά από το δανεισμό και υποκαταστήματα και ATMs να κλείνουν παντού στην περιφέρεια.

Και το πάρτι συνεχίζεται και το 2024, όπως δείχνουν τα έως τώρα αποτελέσματα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ επισημαίνουν το πρόβλημα, εφόσον το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών, που «ξεπερνάει κατά πολύ τη μέση τιμή της Ευρωζώνης». Μόνο ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης δεν το βλέπουν.

Για να μην ακουμπήσετε τα υπερκέρδη επικαλείστε το μύθο της αύξησης μισθών. Όμως η ακρίβεια τρέχει με τρελούς ρυθμούς, ο κατώτατος μισθός αφορά ένα τμήμα του ιδιωτικού τομέα, τους περισσότερους εργαζόμενους δεν τους αφορά. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δει μια ελάχιστη αύξηση των 40 ευρώ περίπου εδώ και 14 χρόνια, μετά την τραγική μείωση των αποδοχών τους.

Ούτε καν η ανατίμηση του ελαιόλαδου δεν καλύπτεται.

Μισθός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στα 734 ευρώ;

Νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά; Και όλα αυτά όταν είμαστε δεύτερη χώρα στην Ευρώπη και σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας; Και έχουμε και την εκτίναξη των ενοικίων με τη δική σας κυβέρνηση.

Υπερπολλαπλάσια της Ευρωπαϊκής αύξησης!

Ελληνική πρωτιά: Πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος πάει στο κόστος στέγασης

Κάπως έτσι, και παρά το “οικονομικό θαύμα” συγκλίνουμε με τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη.

Το 2019 είχαμε διαφορά 13 μονάδες (Βουλγαρία 53 – Ελλάδα 66)

το 2023 έχουμε διαφορά τρεις μονάδες (Βουλγαρία 64 – Ελλάδα 67).

Άρα ποιο οικονομικό θαύμα;

Οι φτωχοί φτωχότεροι και περισσότεροι. Και οι πλούσιοι λιγότεροι και πλουσιότεροι. Αυτό είναι το δια ταύτα.

Τι λέτε για τα εργαλεία της ΕΕ;

Έχουμε παραμείνει στη μείωση του ΦΠΑ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ηλεκτρική ενέργεια το 2019, που πήγε στο 6%.

Για τη μείωση των φόρων;

Μας λέτε ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε το ΦΠΑ ούτε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα γιατί δεν έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια, και δεν θα περάσει στην κατανάλωση η μείωση.


Πρώτον ως προς τα περιθώρια έχετε και πολλά μάλιστα. Έχετε παραβιάσει τον προϋπολογισμό εσόδων με υπερέσοδα, φορολογικά, έως και 4 δισεκ. το χρόνο. Και ως προς το συνολικό ισοζύγιο έχετε τη διετία πάνω από 4 δισεκ ευρώ υπερπλεόνασμα! Που τα λέτε αυτά;

Από την άλλη λέτε ότι η μείωση ΦΠΑ δεν θα περάσει στην αγορά. Φτιάξτε τότε μηχανισμούς ελέγχου και πατάξτε την αυθαιρεσία. Ούτε αυτό δεν είστε ικανοί να κάνετε;

Και γιατί το έκαναν άλλες χώρες;

- Η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ το 2023 στα βασικά. Ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε από 10,4% τον Ιούνιο του 2023 σε 1,7% τον Μάρτιο του 2024.

- Η Ισπανία διατηρεί μηδενικό τον ΦΠΑ ως τον Ιούνιο του 2024 και πήγε τον πληθωρισμό τροφίμων από 16,5% στο 4,4%

- Η Πορτογαλία κράτησε τον ΦΠΑ τροφίμων στο μηδέν και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι - 0,1% μειωμένος κατά 22 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023!

Άρα γίνεται! Αλλά δεν θέλετε να το κάνετε!

Γιατί; Γιατί με την έμμεση άδικη φορολογία πλήττετε τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τη μεσαία τάξη

Και είμαστε δεύτεροι στην έμμεση φορολογία στην Ευρώπη μετά τη Σουηδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει και τη πολιτική βούληση και την επάρκεια να καταθέσει πρόταση νόμου για την ακρίβεια. Την παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης στις 12 Μαρτίου και την καταθέσαμε στη Βουλή την 1η Μαΐου.

Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως προτείνει η ΕΕ.

Και η πρόταση χρηματοδοτείται από τα υπερκέρδη τα οποία εσείς δεν φορολογείτε, όπως προτείνει πάλι η ΕΕ. Και τα οφέλη επιστρέφουν στους καταναλωτές

Η πρότασή μας περιλαμβάνει:

Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας

Περιθώριο κέρδους στη διύλιση και το ρεύμα

Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Μηδενισμός ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα ως προσωρινό μέτρο.

Σε μόνιμη βάση, μείωση του ΦΠΑ στο 21% από 24%.

Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στην ύδρευση και στον ενδιάμεσο στην αποχέτευση .

Μείωση του κόστους κάρτας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μείωση κόστους αγροτικού ρεύματος στο 50% της τιμής προμήθειας.

Χορήγηση ειδικής κάρτας αγροκίνησης για αγροτικό πετρέλαιο.

Βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία

Παρατηρητήριο τιμών ευρωπαίου καταναλωτή για βασικά αγαθά για να γίνονται άμεσα συγκρίσεις και για τα αγροτικά εφόδια

Και σας έχουμε καταθέσει και πρόταση νόμου για το φορολογικό, με σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα ελαφρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα αλλά και τις εργοδοτικές εισφορές. Και θα φορολογεί τα μερίσματα.

Εσείς όμως δεν θέλετε. Γιατί κάνετε ότι μπορείτε για τα συμφέροντα που υπηρετείτε και όχι για να συγκλίνει η χώρα μας με την Ευρώπη.

Και αυτά τα συμφέροντα τα υπηρετείτε ξεδιάντροπα. Όπως αποκαλύφθηκε με το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους.

Από δικά σας στοιχεία που εμείς αποκαλύψαμε προκύπτει ότι η ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πρακτικά δεν υπάρχει, εφόσον μόνο 140 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με έως 250 εργαζόμενους) έχουν στηριχθεί από το ΤΑΑ.

Και μόνο 7 πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι στο ΤΑΑ. Χρήσιμα αντιπλημμυρικά έργα απεντάσσονται, αλλά χρηματοδοτείται την Ελληνικός Χρυσός που θα έφερνε δήθεν επενδύσεις, ενώ ήδη η Ευρώπη ερευνά σκάνδαλο για 2,5 δις ευρώ στις χρηματοδοτήσεις του ΤΑΑ.

Κατά τα άλλα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχετε προνοήσει με τον κ. Χατζηδάκη για το χαράτσι. Τεκμαρτός φόρος χωρίς αποδείξεις και ας κάνει πάρτι η φοροδιαφυγή. Και έχουμε πολλές καταγγελίες για κωλύματα στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, που κάνει ότι μπορεί για μη μάθουν οι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες τι φόρο θα πληρώσουν πριν τις ευρωεκλογές

Είπαμε στους πολίτες, πριν πάτε να ψηφίσετε, ρωτήστε το λογιστή σας!

Ακόμα και το μεσοπρόθεσμο το καταθέσατε μισό, στην ΕΕ, χωρίς τη διετία 2026-2027, σε αντίθεση με άλλες χώρες, για να κρύψετε προεκλογικά το φορομπηχτικό σας σχέδιο!


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αποδείξαμε ότι και στην ακρίβεια και στην αγοραστική δύναμη και στον πληθωρισμό και στις φορολογικές ελαφρύνσεις η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη μας απομακρύνει από την Ευρώπη.

Έτσι το κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής σας καμπάνιας, ότι «Στις 9 Ιουνίου ερχόμαστε, σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη». Είναι το απόλυτο ψέμα. Και δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το λένε μόνο οι αριθμοί της οικονομίας. Το λέει και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο. Δυστυχώς για τη χώρα μας σε ένα πολύ σημαντικό πεδίο, αυτό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Με μία απόφαση κόλαφο τον Φεβρουάριο, το ΕΚ διαπιστώνει πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Τα προβλήματα στο κράτος δικαίου στην χώρα μας αποτυπώνουν και η ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του State Department για την χώρα μας και η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών περιμένει για απαντήσεις μετά από 2 χρόνια δικαστικής διερεύνησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

Γιατί άραγε; Για τον ίδιο λόγο που ο Πρωθυπουργός είχε πρώτο του μέλημα το 2019 να θέσει την ΕΥΠ υπό την άμεση εποπτεία του. Μετά την αποκάλυψη επικαλέστηκε άγνοια του σκανδάλου ο κ. πρωθυπουργός.

Μη μου πείτε ότι δεν ξέρατε και την αιφνίδια αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διερεύνηση του σκανδάλου παρακολούθησης; Και τώρα που τα μάθατε όλα και ξέρετε ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη Τσιάρα για ενημέρωση του κυρίου Ανδρουλάκη και αρνείται η ΕΥΠ να την υλοποιήσει, τι κάνετε;

Πάλι άρνηση στη δικαιοσύνη κύριε Μητσοτάκη; Τσιμουδιά στη συνέντευξή σας στο ΟPEN! Θέλει περισσό θράσος ενώ έχετε την εποπτεία της ΕΥΠ να καλύπτετε τη μη συμμόρφωση της με την απόφαση του ΣΤΕ!

Για όλα φταίνε οι άλλοι και όταν σας πιάνουν «με την γίδα στην πλάτη» τότε «ποιείτε τη νήσσα».


Το είδαμε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Το είδαμε και στη διαρροή από το ΥΠΕΣ και παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων των εκλογέων από πολλά στελέχη της ΝΔ

Μια είναι η κοινή συνισταμένη στα 3 αυτά σκάνδαλα:

η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει συγκάλυψη για να αποφύγετε τις ευθύνες σας που είναι και προσωπικές, δικές σας κύριε Μητσοτάκη.

-Στα Τέμπη καλλιεργήθηκε από την πρώτη στιγμή η θεωρία του ανθρώπινου λάθους

Εμποδίσατε τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών για την τηλεδιοίκηση παρότι το ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή

Κλείσατε τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής χωρίς να εξεταστούν από αυτήν ουσιώδεις μάρτυρες

Δεν δίνεται απαντήσεις για το μοντάζ στο ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε και κάλυπτε το δικό σας αφήγημα


Και αρνηθήκατε κατ’ επανάληψη και το μεγάλο ζήτημα της αλλοίωσης του χώρου με το μπάζωμα και τις αποδείξεις που υπάρχουν για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Και τώρα που ήρθε στη Βουλή η δικογραφία για το μπάζωμα τι θα κάνετε;

Που ήρθε γιατί με εντολή της εισαγγελίας εφετών ανασύρθηκε από το αρχείο η δικογραφία

Και ενώ ο κύριος Τριαντόπουλος έχει δηλώσει σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν επιβλέπων του ξεμπαζώματος με καταστροφή αποδεικτικού υλικού, τι θα κάνετε;

Πάλι θα αρνηθείτε την προκαταρκτική που έχουμε προαναγγείλει;

Οφείλετε μία απάντηση και στη δημόσια επιστολή της κυρίας Καρυστιανού και οφείλουμε έναντι της αλήθειας και της μνήμης των θυμάτων και επειδή απευθύνεται σε εσάς προσωπικά να ζητήσω να απαντήσετε δημόσια στη δευτερολογία σας.


Αλλά και στις υποκλοπές τα ίδια κάνατε:

Τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να απαγορευθεί η ενημέρωση των παρακολουθούμενων

Αλλαγή της σύνθεση της ΑΔΑΕ

Δολοφονία χαρακτήρα του πρόεδρου της ΑΔΑΕ του κ.Ράμμου


Απειλές και αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Αρχής

Οφείλω όμως να αναφερθώ και στο σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων, επειδή αυτό συνδέεται και με τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων που έπρεπε να διαφυλάσσονται από το Υπουργείο Εσωτερικών με βάση το Σύνταγμα την ευρωπαϊκή αλλά και την εθνική μας νομοθεσία χρησιμοποιήθηκαν από στελέχη σας για ψηφοθηρικούς σκοπούς


Στην αρχή το ΥΠΕΣ αρνήθηκε τη διαρροή και στη συνέχεια κάνατε δική σας έρευνα για να σταματήσετε το ντόμινο των αποκαλύψεων

Στη συνέχεια κάνατε ότι μπορούσατε για να μην έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η κυρία Κεραμέως για να μας ενημερώσει για τα ζητήματα διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων ενόψει και της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου


Και ενώ υπάρχουν σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα για τις συμβάσεις υποστήριξης της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου και την ολοκλήρωσή τους.

Τι σας φοβίζει; Αν δεν έχει ευθύνη η κυρία Κεραμέως τι την φοβίζει; Δεν ξέρετε το ρητό καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται; Δεν είναι τελικά τόσο καθαρή η Νέα Δημοκρατία! Ιστορικά δεν είναι παράξενο, απλά είχαμε την ψευδαίσθηση ότι έχετε αλλάξει από την ΕΡΕ του 50 και του 60. Είναι ξεκάθαρο ότι στα ζητήματα του Κράτους δικαίου η κυβέρνηση σας με τις επιλογές της μας απομακρύνει από την Ευρώπη.

Λέτε στα διαφημιστικά σας: "κάνουμε ένα βήμα μπροστά ερχόμαστε πιο κοντά στην Ευρώπη". Μα με εσάς "κάνουμε βήματα πίσω και απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη".

Και επειδή αυτό αφορά και τη Δημοκρατία μας και τα δικαιώματα των πολιτών πλέον η κατάσταση έχει γίνει πολύ επικίνδυνη. Για να ξεφύγετε από όλα αυτά θέσατε το τελευταίο χαρτί. Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Ποιος είναι ο αληθινός κίνδυνος αποσταθεροποίησης; Η συνέχεια της δικής σας πολιτικής. Αποσταθεροποίηση είναι η χαμηλή αγοραστική δύναμη, δηλαδή η φτωχοποίηση. Κινδυνεύει και η οικονομία και τα νοικοκυριά και το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα. Και το λέει η Ευρώπη αυτό κύριε Μητσοτάκη.

Γιατί αν πάμε και στο ευαίσθητο και κρίσιμο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ποια είναι αλήθεια η σταθερότητα που εγγυάστε;

Η πολιτική του δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου που εφαρμόζετε τα τελευταία πέντε χρόνια;

H πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη μυστική διπλωματία, την επικοινωνία, την πατριδοκαπηλεία και στην εξυπηρέτηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματός σας;

Το σημαντικότερο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι το τέλμα και οι συνεχείς οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Η χώρα έχει περιθωριοποιηθεί, δεν αναλαμβάνει, μαζί με άλλες χώρες καμία πρωτοβουλία ειρήνης, η Αθήνα έχει πάψει να λειτουργεί ως γέφυρα, ως παράγοντας διαλόγου για ειρήνη και σταθερότητα.

Η εξωτερική πολιτική περιορίζεται στο δόγμα του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης και έχει εγκαταλείψει πάγιες αρχές της διπλωματίας μας καθώς και την άσκηση πολυμερούς διπλωματίας.

Γιατί την περίοδο 2015 – 2019, με την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκήσαμε, διασφαλίσαμε και προωθήσαμε τα συμφέροντα της χώρας και με τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία 3+1, και στο επίπεδο των ηγετών των Βαλκανίων, και με την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και με τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Αντίθετα η δική σας Κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί εντείνονται.

Από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία και τα αδιέξοδα που δημιουργείται στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανιών, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνησή σας εμπλέκει τη χώρα σε νέες περιπέτειες και δεν προωθεί την εξωτερική πολιτική.

Πόσο προβληματικό για τη χώρα μας είναι να ακούνε τον πρωθυπουργό οι άλλες χώρες, να επικαλείται στο εξωτερικό την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στο εσωτερικό να μιλά για μια «προβληματική» συμφωνία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την προφορική παραβίαση του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Ορθώς ζητάμε τήρηση της συμφωνίας και παρέμβαση των διεθνών οργανισμών. Η χώρα μας πρέπει και έπρεπε να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί αυτό εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα εθνικά συμφέροντα αλλά και τα θέματα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Όμως ήταν επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη να αφήσει κενό χώρο και να αναπαράγεται από το αδελφό κόμμα της ΝΔ ο αλυτρωτισμός και η παραδοξολογία. Γιατί τα δύο βασικά ζητήματα τα οποία είχαν λύσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, το ζήτημα του ονόματος και της ιστορίας της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας δεν τα υπερασπιστήκατε.

Όπως δεν προχωρήσατε την αλλαγή των βιβλίων και την υπεράσπιση των ελληνικών εμπορικών ονομασιών. Και ταΐσατε τον αλυτρωτισμό αντί να τον αναστείλετε με εμβάθυνση της συνεργασίας.

Η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος.

Γι’ αυτό και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή τα 3 μνημόνια, ως προτάσεις νόμου, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εξάλλου οι δικές σας υπογραφές δηλώνουν ότι η κύρωσή τους είναι θέμα εθνικού συμφέροντος. Δεν είναι; Ήταν ψεύτικες οι υπογραφές υπουργών της ΝΔ το 2020; Να απαντήσετε κύριε Μητσοτάκη!

Αν είχαμε χρόνο θα σας ρωτούσα και πολλά ακόμα όπως για τις σχέσεις με την Αλβανία, γιατί και εκεί υπάρχει έλλειμμα, γιατί εσείς ήσασταν που διοργανώνατε περιοδείες από κοινού με τον κ.Ράμα την περίοδο των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, και τώρα, επί δικής σας διακυβέρνησης, παραμένει 1 χρόνο ο Φρέντι Μπελέρι στη φυλακή.

Και κρύβετε τα δικά σας ελλείμματα με την υποψηφιότητα Μπελέρι για πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη και όχι με την επίλυση των θεμάτων κράτους δικαίου της Αλβανίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής και σχέσης.

Οφείλω όμως να τοποθετηθώ κλείνοντας για τα Ελληνοτουρκικά

Ξεκαθαρίζουμε ότι στηρίζουμε το διάλογο με την Τουρκία. Ωστόσο έχουμε σοβαρά ερωτήματα και έντονες ανησυχίες για τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Και τις δικές μας ανησυχίες φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ.Δένδιας, ο οποίος προχθές από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε «υπαρξιακή απειλή» αναφερόμενος στην Τουρκία, «η οποία «αμφισβητεί καθεστώς κυριαρχίας - όχι μόνο κυριαρχικών διακαιωμάτων – και διεθνείς συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας». «Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας».

Δεν γίνεται από τη μία να «πανηγυρίζετε» για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής σας με τον κ.Ερντογάν στην Άγκυρα και από την άλλη Υπουργός σας, πρώην ΥΠΕΞ, να αναφέρεται στην αμφισβήτηση της ίδιας της κυριαρχίας της χώρας.

Γιατί και εμάς μας ανησυχούν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας,

Οι αναφορές του Τούρκου πρόεδρου σε τουρκική μειονότητα,

η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος,

οι 11 παραβιάσεις στο FIR Αθηνών δυο μέρες μετά τη συνάντησή σας

η διαρκής αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα θαλάσσια πάρκα που η Τουρκία θεωρεί “κόκκινες γραμμές”

Και πάνω από όλα το ότι η δική σας ελλιπής προετοιμασία και στάση δίνει τη δυνατότητα η Τουρκία να κερδίζει τον τίτλο του καλού παιδιού και συμμάχου, να παίρνει νέα οπλικά συστήματα και αεροπλάνα, που εσείς δηλώνατε ότι δεν θα πάρει, εδώ στη Βουλή και στον Αλέξη Τσίπρα!

Σας καλούμε επίσης να ενημερώσετε άμεσα τη Βουλή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με την Ουκρανία:

1. σε τι συνίσταται η “σημαντική ολοκληρωμένη βοήθεια” της Ελλάδας προς την Ουκρανία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ουκρανικής προεδρίας;

2. τι συνεπάγεται η έκκληση του Κιέβου για “περαιτέρω ενίσχυση αυτής της βοήθειας με βάση τις τρέχουσες ανάγκες των Ουκρανών πολεμιστών”;

3. τι θα περιλαμβάνει η επερχόμενη “συμφωνία ασφαλείας” Ελλάδας – Ουκρανίας; Αφορά στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας; Ποιο θα είναι το κόστος της;

Κύριε Μητσοτάκη, μας απομακρύνετε από την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα και από την άλλη προσπαθείτε να εγκλωβίσετε τους ψηφοφόρους με διλήμματα σταθερότητας και όχι με θετικά αποτελέσματα της πολιτικής σας που δεν υπάρχουν.

Σας υπενθυμίζω ότι το ίδιο ακριβώς δίλημμα «Σταθερότητα ή νέες περιπέτειες» έθετε και ο κ.Σαμαράς στις ευρωεκλογές του 2014. Και γνωρίζετε πολύ καλά τα αποτελέσματα.

Βάλατε το δίλημμα της αποσταθεροποίησης, γιατί φοβάστε τη δική σας αποσταθεροποίηση, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.

Φτάσατε στο σημείο να στείλετε γράμμα στην κυρία Φον ντερ Λάινεν γιατί φοβάστε το γράμμα που θα στείλουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις κάλπες. Καλά κάνετε και φοβάστε κύριε Μητσοτάκη.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα οι πολίτες να δώσουν ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο της χώρας. Και να διεκδικήσουν με την ψήφο τους την ανατροπή. Μία ανατροπή που θα δίνει και προοπτική Δημοκρατίας, προόδου, Δικαιοσύνης, ευημερίας. Και αυτή την προοπτική μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία!

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Βουλή

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies