«Η εξαγγελία Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ έρχεται σε συνέχεια των θέσεων και προσπαθειών του υπέρ των κολεγίων και κατά των δημόσιων Πανεπιστημίων. Η ΝΔ αποδόμησε όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου που έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας πολλές σχολές στην Περιφέρεια. Το σχέδιό του είναι προφανές, να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία, ιδιαίτερα στην Ανώτατη, μόνο όσοι έχουν χρήματα και ταυτόχρονα κάποιοι να κερδίζουν από τη Παιδεία», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Τρικάλων «Λέσχη 97,6».
Όπως επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος «Η Ανώτατη Παιδεία δεν είναι ένας χώρος κερδοφορίας και κερδοσκοπίας. Σήμερα η προτεραιότητα έπρεπε να είναι η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστήμιου, με ενίσχυση με θέσεις ΔΕΠ, ακαδημαϊκού και ερευνητικού, με χρηματοδότηση των σπουδών αλλά και ερευνητικών προγραμμάτων για να μπορεί να βοηθήσει το Πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας και την κοινωνική συνοχή. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται και ένας πολύ αυστηρός έλεγχος σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κολεγίων που ήδη λειτουργούν στη χώρα, το επίπεδο των σπουδών αλλά και των πτυχίων που χορηγούνται. Αυτά όμως δεν τα κάνει η κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ σχολίασε «Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ενισχύσει τα δημόσια Πανεπιστήμια ώστε να παραμένουν τα παιδιά στην Ελλάδα και να μην αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν για να σπουδάζουν τα παιδιά τους στην Κύπρο και στη Βουλγαρία. Όπως στην υπόλοιπη οικονομία ο κ. Μητσοτάκης καταργεί τους κανόνες δικαίου για να υπάρχει λειτουργία Άγριας Δύσης, να κερδίζει δηλαδή ο ισχυρότερος και ο οικονομικά εύρωστος. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και στην Παιδεία. Θέλω ωστόσο να το ξεκαθαρίσω. Η Παιδεία είναι μια εθνική υπόθεση, δεν είναι χώρος κερδοσκοπίας και ανταγωνισμού ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πρέπει να έχουμε ένα αγαθό το οποίο είναι διαθέσιμο για όλα τα παιδιά του κόσμου».
Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Περιμένουμε και το νομοθετικό κείμενο αλλά θέλω να τονίσω ότι το μόνο που επιβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θέλει να ισχυροποιήσει το ιδιωτικό κομμάτι, που δεν έχει σαφώς την απόδοση που έχουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι γιατί δεν ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια και επιμένει τέσσερα χρόνια να εκπροσωπεί τα ιδιωτικά σχολεία ή τα κολέγια; Αυτό είναι μία ξεκάθαρη επιλογή, όπως και η πρόσφατη δήλωση από την πρώην Υπουργός Παιδείας να πληρώνονται οι γιατροί με εμπειρία. Το ίδιο πράγμα αναπαράγει, μία κοινωνική αδικία. Είναι μία στείρα υποστήριξη των λεγόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών αλλά απάντηση στα παιδιά του κόσμου για καλύτερες σπουδές δεν δίνει. Επιδιώκει τα κέρδη λίγων χωρίς αυτό να ενισχύει την εθνική προσπάθεια για να έχουμε παιδεία και να έχουμε προϊόν στη χώρα, δηλαδή να έχουμε ανάπτυξη».
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες σχολίασε «Λίγο καιρό μετά τις εκλογές έχει καταρρεύσει το σενάριο της επάρκειας και της ανθεκτικότητας ή της ασφάλειας της κοινωνίας. Αν δείτε τα περιστατικά από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης στον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλία όπου ήταν κυριολεκτικά ανοχύρωτη η κοινωνία και μάλιστα ενώ εργαλεία για τη θωράκισή της είχαν αναπτυχθεί από το 2018 και είχαν παραδοθεί, φαίνεται τελικά ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό το προφίλ των «αρίστων».
«Συγκεκριμένα στη Θεσσαλία αυτό που τελικά έχει επιβεβαιωθεί είναι ότι στις δύο μεγάλες θεομηνίες του Daniel και Elias είχαμε και τους χάρτες πλημμύρας στη διάθεση της κοινωνίας, δηλαδή η πολιτεία και η πολιτική προστασία γνώριζαν από το 2018 και το πρώτο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας ότι θα πλημμυρίσει για παράδειγμα ο Παλαμάς, η Μεταμόρφωση, η Φαρκαδώνα, κ.ά. Αυτά τα γνώριζε η Κυβέρνηση, όπως γνώριζε και από το Meteo και το Αστεροσκοπείο, τρεις μέρες νωρίτερα, ότι θα υπάρχουν αυτά τα ύψη βροχόπτωσης και όμως δεν τα έλαβε υπόψη της. Δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να προλάβει έστω τις τελευταίες μέρες αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Ακόμη και σήμερα έχουμε πολλά παράπονα για την πρώτη αρωγή και βεβαίως μια αγωνία που έχει ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα σχετικά με το πώς θα μπορέσει να ξανακαλλιεργήσει και να ξαναπαράγει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με τα σοβαρά προβλήματα και στις υποδομές. Αυτό μας αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έχει το αντίθετο από αυτό που εκπέμπει δηλαδή την επάρκεια και την αριστεία, αλλά δημιουργεί ανασφάλεια γιατί έχει και ανεπάρκειας».
Συνεντεύξεις