Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Βουλή

Σ. Φάμελλος: Η Κυβέρνηση άφησε αθωράκιστη τη χώρα στις φυσικές καταστροφές

Ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, θα ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω για τη συμφωνία στη Γάζα και να πω ότι είναι πράγματι θετική αυτή η συμφωνία. Αλλά οφείλω να πω ότι είναι και υποκριτικό να αναφέρεται αυτό από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κρύφτηκε στα μετόπισθεν και όταν έγινε το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική εκεχειρία δεν ακολούθησε την πρωτοβουλία της Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας και η χώρα μας απουσίαζε από μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία. Να τα λέμε όλα. Με την ειρήνη είμαστε, με την εκεχειρία, με την προστασία των αμάχων, αλλά η χώρα μας πρέπει να είναι πιο μπροστά, κύριε Μητσοτάκη, και όχι να κρύβεται στα μετόπισθεν.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα επέλεξε να μας καλέσει για να μας ενημερώσει -και διαβάζω ακριβώς αυτόν τον τίτλο- «για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης». Ακούσαμε κάτι τέτοιο;

Συγχωρέστε με, κύριε Πρωθυπουργέ, αλλά για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου, για το πώς θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία, η κοινωνία, δεν ακούσαμε. Ακούσαμε για την αντιπλημμυρική προστασία κάποια και θα τα σχολιάσω. Ακούσαμε για το θέμα των αποζημιώσεων κάποια και θα τα σχολιάσω.

Αλλά πώς θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία, συγγνώμη αλλά δεν έχετε καταθέσει πρόταση. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκαν. Και αυτό πρέπει να το θέσω εισαγωγικά. Άλλο πράγμα ζητήσατε να έρθουμε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε.

Και να πω και κάτι. Είδα τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να χειροκροτούν στην εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για τη μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης. Όμως αυτό που εμείς γνωρίζουμε, μετά από δύο μήνες καταστροφής και αστεγίας -και το είπατε στην ομιλία σας- είναι ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα τα επιδόματα ενοικίου.

Μιλάτε δηλαδή στους πολίτες, που δεν έχουν ακόμα επιδοτηθεί γιατί την αστεγία, που δεν έχουν πάρει επίδομα ενοικίου και πιθανά μένουν σε κοντέινερς ή στο Κουτσόχερο -και έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά, εκατόν εβδομήντα οικογένειες νομίζω από τη Φαρκαδόνα είναι στο Κουτσόχερο- και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι με τους οικισμούς. Ναι, αλλά τώρα δεν επιλύετε το θέμα και υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση δύο μηνών. Και θα πω συγκεκριμένα για τέσσερα χωριά φαντάσματα ακόμα. Μεταμόρφωση, Βλοχός, Κεραμίδι, Σωτήριο, θα τα πούμε αναλυτικά όλα.

Όμως να πω και κάτι ακόμα εισαγωγικά. Ζητήσαμε μια συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης, έκανε μια κουβέντα μόνο για τις πυρκαγιές στις 31 Αυγούστου. Ζητήσαμε στη συνέχεια στις 13 Σεπτεμβρίου μια συζήτηση για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της ζωής στη Θεσσαλία.

Έρχεστε όμως σήμερα και κάνετε μια συζήτηση που τα βάζετε όλα αλλά και τίποτα. Λίγο δηλαδή από την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας για τα αντιπλημμυρικά, λίγο με τις αποζημιώσεις, λίγο για Έβρο, γενικότητες για την κλιματική κρίση. Αλλά ξέρετε ότι έτσι χάνονται και τα τρία θέματα.

Εμείς λοιπόν το λέμε: Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της λειτουργίας της ζωής στη Θεσσαλία, για τον ακριτικό Έβρο και για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα της χώρας. Μην τα μπλέκετε, τα υποτιμάτε και ταυτόχρονα μειώνετε τη σημασία που έχουν.

Διότι δεν μπορώ να ακούω τον Πρωθυπουργό της χώρας μου να λέει ότι είναι η Μεσόγειος κλιματικό “hotspot”, όταν αυτά είχαν μπει στη συζήτηση της στρατηγικής για την κλιματική κρίση που ψηφίστηκε ως νόμος το 2016, όταν το ξέραμε από τους επιστήμονες, γιατί τότε υπήρχαν ανεξάρτητοι επιστήμονες που μας είχαν φέρει τα στοιχεία αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδας, και είχαν τότε στηρίξει αυτή την έρευνα.

Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023, μετά από σοβαρότατες καταστροφές, για τις οποίες ευθύνεστε και προσωπικά. Διότι αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη, ενώ ήταν εν γνώσει της πολιτείας και δική σας, κύριε Πρωθυπουργέ, τα εργαλεία που παραδόθηκαν το 2019. Και αυτή την ερώτηση θα τη θέσω και στο τέλος. Για ποιον λόγο αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα στις φυσικές καταστροφές, ενώ γνωρίζατε -και παραδώσαμε ως Κυβέρνηση, και είχα και την αρμοδιότητα τότε ως υπουργός- τα εργαλεία αυτά στην ωριμότητα που ήθελε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Διότι τότε η χώρα είχε προλάβει την ευρωπαϊκή σύγκλιση και τώρα καθυστερεί εξαιτίας σας.

Δεν μπορούμε λοιπόν να ανακαλύπτουμε τώρα τον τροχό, απλά για να κάνουμε μια εντυπωσιακή ομιλία. Όχι, δεν γίνεται. Υποτιμήσατε την επιστήμη. Όμως με την επιλογή σας σήμερα υποτιμάτε ταυτόχρονα το μεγάλο στρατηγικό θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υποτιμάτε την παραγωγική ανασυγκρότηση Θεσσαλίας και Έβρου και πάνω απ’ όλα υποτιμάτε την αγωνία και την απόγνωση πολιτών που σήμερα μας παρακολουθούν.

Και δεν δώσατε απαντήσεις. Να σας πω όμως ακόμα μία υποκρισία, γιατί κάποιοι και κάποιες δεν το γνωρίζετε;

Σε λίγη ώρα, σε πενήντα λεπτά -δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, κύριε Πρωθυπουργέ- ξεκινάει στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων εδώ στη Βουλή μια συζήτηση για τη διαχείριση των υδατικών πόρων υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης. Μας κοροϊδεύουν. Ήρθε ο Πρωθυπουργός για να συζητήσει για τα μείζονα θέματα και την ίδια ώρα ζητάει η Βουλή να φύγουν οι Βουλευτές να πάνε σε άλλη αίθουσα να συζητήσουν το ίδιο θέμα με άλλα λόγια. Μιλάμε για την προχειρότητα στο ανώτατο επίπεδο. Είναι στο πρόγραμμα της Βουλής τώρα, σε πενήντα λεπτά και καλούνται οι Βουλευτές να φύγουν από αυτή τη συζήτηση -για να καταλάβετε τι σημασία της δίνουν- για να πάνε σε μια άλλη, που έχει τέτοιο θέμα, αλλά δεν ξέρουμε την εισήγηση.

Όμως, εμείς θα σεβαστούμε τη διαδικασία όσο κι αν δεν τη σέβεται ο κύριος Πρωθυπουργός. Θα καταθέσουμε προτάσεις, όπως κάνουμε το τελευταίο διάστημα συνεχώς. Εξάλλου, σας είπα ότι αυτά ήταν στα επίσημα ντοκουμέντα της πολιτείας από το 2019. Το λέω αυτό για να μην λέτε ότι δεν έχουμε κάνει προτάσεις.

Δεν υποτιμώ την τεχνογνωσία και των ξένων επιστημόνων –το λέω αυτό για την ολλανδική εταιρεία- και των Ελλήνων, αλλά συγγνώμη αυτά ήταν στον προγραμματισμό του 2018. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν τα κάνατε όταν έπρεπε, όχι γιατί τα κάνετε τώρα. Υλοποιείτε ένα τμήμα του αρχικού προγραμματισμού.

Αν είχατε ακούσει ότι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τέσσερα χρόνια -και πιθανόν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ξέρω πολύ καλά τι είπαμε εμείς- για τις πλημμύρες, για τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, για τα σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών, ξέρετε ποιο θα ήταν το αποτύπωμα, κύριε Πρωθυπουργέ; Και είναι αυτό για το οποίο σας κατηγορούμε: ότι οι φυσικές καταστροφές λόγω των κλιματικών κινδύνων θα συνέβαιναν, τα μεγέθη τους όμως και οι επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία θα ήταν μικρότερες. Κατηγορήστε γιατί αφήσατε την χώρα αθωράκιστη, μπροστά στο γνωστό κίνδυνο της κλιματικής κρίσης, ενώ γνωρίζετε τα εργαλεία κι έτσι οι επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία και σε ανθρώπινες ζωές είναι μεγαλύτερες από ότι θα μπορούσαμε να έχουμε, προνοώντας, εξασφαλίσει ως χώρα.

Γι’ αυτό δεν είπατε τίποτα. Και πρέπει στην δευτερολογία σας να απαντήσετε, για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και το 2019 δεν έγιναν πράξη από την ελληνική πολιτεία. Θα είχαμε τουλάχιστον κάνει κάτι, γιατί ως χώρα δυστυχώς, σήμερα, έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει. Τραγικό να ακούγεται. Αυτό όμως βλέπουμε να συμβαίνει. Και αυτό πολλαπλασιάζει την ανασφάλεια των πολιτών. Και ξέρετε η ανασφάλεια δεν είναι μόνο στα θέματα πολιτικής προστασίας, η ανασφάλεια είναι από τις τιμές στο ταμείο του σούπερ-μάρκετ που δεν ξέρει ο πολίτης τι λογαριασμό θα διαβάσει και θα πληρώσει κάθε μέρα, μέχρι τις ώρες που θα δουλεύει κάποιος και το αν θα έχει παραγωγή και αν θα μπορέσει να πάει σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο να επιδοτηθεί για τη δουλειά του.

Εμάς μας ενδιαφέρει και το σήμερα και το αύριο. Και δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση που κάνετε, ξέρουμε ότι θα την κάνετε αναπόφευκτα, τέτοιοι είστε.

Όμως, θα πρέπει να μιλήσουμε και για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Σήμερα δεν κάνουμε μια συζήτηση, κύριε Πρωθυπουργέ σαν να είστε πρωθυπουργός δύο ή τρεις μήνες. Είστε πρωθυπουργός τέσσερα χρόνια plus. Πρέπει να μας πείτε, γιατί όλα αυτά δεν έγιναν. Γι’ αυτό και θα ακούσετε αυστηρή κριτική.

Και να σας πω ποια είναι η πρώτη κριτική; Γιατί δεν έχω ακούσει απάντηση και το γνωρίζουμε καλά γιατί το αναδείξαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η κριτική που σας έχει γίνει είναι πρώτα απ’ όλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό θα πρέπει να πείτε και μια συγγνώμη. Διότι εφόσον συζητάμε για τον κίνδυνο πλημμύρας, μαθαίνουμε ότι η χώρα μας είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα γιατί δεν έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση των χαρτών πλημμύρας κι επικινδυνότητας που εμείς σας παραδώσαμε ως πρώτο σχεδιασμό το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εσείς είχατε δύο προειδοποιήσεις το 2022, έγγραφες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ικανοποιήσατε όμως αυτή την υποχρέωση. Δεν μπορείτε να τα ρίξετε σε άλλους. Είστε τεσσεράμισι χρόνια Κυβέρνηση και είμαστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κάτι που κόστισε και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες κι όχι μόνο στη Θεσσαλία. Πρέπει να απαντήσετε γι’ αυτά, κύριε Πρωθυπουργέ.

Διότι με τον ίδιο τρόπο δεν έχουν αναθεωρηθεί τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, τα σχέδια διαχείρισης του νερού που έπρεπε να αναθεωρηθούν με υποχρεωτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 31.12.2021 και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Και δείξατε φωτογραφίες για έργα που αποκαταστάθηκαν από τον ΙΑΝΟ. Αυτό μας έλειπε να μην είχαν αποκατασταθεί. Και άντεξαν, είπατε, στις πλημμύρες. Θα έλεγα, αυτό μας έλειπε, να μην έχουν την απαραίτητη στατική επάρκεια. Όμως, δεν μας είπατε τίποτα για τη γέφυρα στην Αμπελιά στα Φάρσαλα που πήγαμε εμείς και έχει πέσει και δεν υπάρχει συγκοινωνία και σύνδεση αυτή τη στιγμή με τη Μαγνησία που είναι σημαντικός δρόμος λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας που ήταν επισκευασμένη από τον ΙΑΝΟ. Γιατί δεν τα δείχνετε όλα, κύριε Πρωθυπουργέ;

Εμείς πήγαμε, τα έχουμε δει επανειλημμένα. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο κυρίες και κύριοι Βουλευτές το πρόβλημα ότι η χώρα δεν είναι συνεπής με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Είναι ότι έχει ταυτόχρονα απαξιώσει τη γνώση και απαξιώσει τη λειτουργία της πολιτείας. Και να σας πω γιατί. Διότι δυστυχώς η πολιτεία γνώριζε από το 2018 ποιες είναι οι περιοχές κινδύνου πλημμύρας, ποιες είναι οι αντιπλημμυρικές ζώνες, κύριε Πρωθυπουργέ.

Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνεται στα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας του 2018 και περιλαμβάνει για κάθε πλημμυρικό φαινόμενο, ανάλογα με την περιοδικότητα του, αν έχει δηλαδή χρόνο επαναφοράς που λέμε περίοδο πενήντα, εκατό ή χιλίων χρόνων, ποιες περιοχές θα πλημμυρίσουν.

Άρα, όταν οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τα καιρικά φαινόμενα -και αυτό είχε γίνει τρεις μέρες πριν και το ξέρουμε, έχει βγει στη δημοσιότητα- και η πολιτεία είχε αυτούς τους χάρτες, απαξίωσε και την επιστήμη και την επάρκεια της ίδιας της πολιτείας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν αξιοποίησε αυτούς τους χάρτες.

Μπορείτε να τους βρείτε. Είναι στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, το οποίο είναι στη γνώση της χώρας μας. Διότι όπως προκύπτει –και θα το καταθέσω κύριε Πρωθυπουργέ- το 2022, με έγγραφο της πολιτικής προστασίας που ήξερε γι’ αυτό το σχεδιασμό «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2», ενημέρωσε τις υπηρεσίες για το χάρτη αυτό. Άρα όχι απλά τον ξέρατε, τον επικοινωνήσετε και δεν τον εφαρμόσατε. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Αυτή είναι λοιπόν η κατάσταση, κύριε Μητσοτάκη. Τα ξέρατε, τα είχατε στα χέρια σας και δεν τα υλοποιήσατε. Το ξέρουμε από κάπου εμπειρικά; Όχι.

Καταθέτω, κύριε Πρωθυπουργέ, την πρώτη ετήσια Έκθεση για την Εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας με ημερομηνία: Αθήνα 2022. Πρωθυπουργός ήσασταν τότε.

Λέει, λοιπόν, ο σχεδιασμός ότι δεν προχώρησαν τα master plan, δεν προχώρησε ούτε καν αυτός ο μακρο-σχεδιασμός, η γενική επισκόπηση που τώρα ζητάμε από μία εταιρεία που έχει και ξένη τεχνογνωσία, να το κάνει.

Να πω κάλλιο αργά παρά ποτέ; Δεν μπορώ να το πω, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί είχαμε προβλήματα, επιπτώσεις, θύματα ζημιές και ένα μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα, αλλά πάνω από όλα είχαμε θύματα και ζημιές σε μια περιοχή η οποία αντιπροσωπεύει το 5% του ΑΕΠ και δεν μπορεί να πάρει μπρος. Και το ξέρατε, κύριε Πρωθυπουργέ και το καταθέτω κι αυτό στα Πρακτικά.

Αυτό το master plan, λοιπόν, των αντιπλημμυρικών έργων που τώρα ξεκινάει, έπρεπε να ξεκινήσει κάπου το 2019, 2020 να γίνουν οι αναθέσεις, οι προγραμματισμοί και να ξεκινήσει τότε.

Είδαμε, λοιπόν, με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις, αλλά και την υποκρισία. Θυμίζω, για αντίστοιχο περιστατικό, ότι ο κ. Αγοραστός με τη στήριξη Υπουργών της Κυβέρνησης είχε πει μετά τον ΙΑΝΟ -αν δεν κάνω λάθος- ότι προχωρούν τα έργα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας. Και το είδαμε με τραγικό τρόπο. Δεν μας αρέσει να επιβεβαιωνόμαστε έτσι.

Όπως δεν μας αρέσει το ότι τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων, που περιλάμβαναν πληθώρα έργων, που κρατούσαν τις απορροές στα κατάντη, ουσιαστικά στους πρόποδες, να σας το πω έτσι, όλων των εξάρσεων των περιοχών, δηλαδή με μεγαλύτερα υψόμετρα, δεν προχώρησαν γιατί υπήρχε και μια αντίσταση της τοπικής περιφερειακής αρχής και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, λόγω ιδεοληψιών σχετικά με το σχέδιο της -τάχατες- εκτροπής του Αχελώου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Θεσσαλία. Με το άλλοθι της εκτροπής, δεν προχωρούσαν έργα που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, που θα είχαν δυνατότητα αποτυπώματος και στην ασφάλεια της περιοχής και στην οικονομία, στο εισόδημα της περιοχής. Αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να τα κρύψουμε. Γι’ αυτό και πήγαν πίσω όλα αυτά και είναι κολοσσιαίες οι ευθύνες για την αθωράκιστη χώρα.

Ας πάμε, όμως, και στον Έβρο. Μήπως προχώρησαν οι επίσημες πολιτικές -δημοσιευμένες σε ΦΕΚ- για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών; Όχι. Το 2019, 2020, 2021, τίποτα. Μετά τις πυρκαγιές ξεκίνησαν, τρέχοντας, με διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια. Μήπως έχουμε στελέχωση της Πυροσβεστικής;

Προσέξτε, είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα πολλαπλά φαινόμενα, γιατί είχε πολλά μέτωπα. Το θυμάστε. Το είπε, τώρα, πριν από λίγα λεπτά. Αυτούς τους πυροσβέστες, οι οποίοι ήταν στα πολλαπλά μέτωπα, σήμερα μπορείτε να τους βρείτε έξω στα πεζοδρόμια, γιατί είναι άνεργοι. Γιατί τώρα, δυόμισι χιλιάδες «ήρωες» πυροσβέστες, με συμβάσεις, είναι άνεργοι. Διότι τελείωσαν οι συμβάσεις τους και δεν τους έχει προσλάβει ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ, στο Υπουργείο έχει τρεις χιλιάδες εξακόσια κενά, με βάση το οργανόγραμμα του Πυροσβεστικού Σώματος, που βγήκε επί Πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη.

Πώς να παραμείνουμε ήρεμοι σε μία συζήτηση; Πώς να μιλήσουμε εποικοδομητικά, όταν τα προβληματα τα βλέπουμε, έξω, μπροστά μας. Γιατί αυτό είναι η πραγματικότητα. Θυμήθηκε να μιλήσει και ο αρμόδιος Υπουργός -μετά τα προβλήματα- για πεντακόσιες προσλήψεις. Το είπε ο κ. Κικίλιας. Μετά έγιναν χίλιες εξαγγελίες. Ξέρετε, οι προσλήψεις ήταν στον προγραμματισμό του 2019 και δεν τις έκαναν.

Αυτή είναι η κατάσταση, την οποία έχουμε μπροστά μας.

Να πούμε και κάποια: Το οργανόγραμμα που δεν υπάρχει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οργανόγραμμα -το επικαιροποιημένο- μετά την πρόχειρη μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ότι δεν προχώρησαν οι προγραμματικές συμβάσεις με τα ερευνητικά ιδρύματα.

Ξέρετε ότι το Αστεροσκοπείο, που τώρα μπαίνει πλέον στο μάτι του κυκλώνα με επιλογή του κ. Μητσοτάκη, είχε προτείνει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για να του δίνει δεδομένα, αλλά δεν έχει προχωρήσει; Τώρα, επειδή οι επιστήμονες ανακοίνωσαν το φαινόμενο και δεν έλαβε την κατάλληλη πρόνοια το Υπουργείο, ενώ είχε τους χάρτες πλημμύρισης, με κίνδυνο να φιμωθεί μία ερευνητική υπηρεσία, που το 85% του έργου της είναι εκτός του περιεχομένου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, το αποκόπτει από τα υπόλοιπα ερευνητικά ιδρύματα και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας, για να το πάει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εκδικητική, αντιεπιστημονική αυτή η επιλογή του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους επιστήμονες, που η κυρία Βούλτεψη τους είχε κατηγορήσει. Μην το ξεχνάμε, για να θυμόμαστε το πώς σέβονται την επιστήμη.

Θα μπορούσα, λοιπόν, να αναφερθώ σε πολλά ελλείμματα, όπως στο ότι βγάζετε τώρα σε διαβούλευση έναν νόμο πολιτικής προστασίας, ο οποίος πριν από τρία χρόνια ψηφίστηκε από εσάς και μπήκε στο συρτάρι, δεν υλοποιήθηκε. Θα μπορούσα να πω και κάτι πιο συγκεκριμένο, το οποίο μας έχει δημιουργήσει μια ανησυχία. Το ξέρετε ότι στις περιοχές με τις καμένες εκτάσεις -και μιλάω τώρα για τον Έβρο και τη Ροδόπη, στη Δαδιά-, όπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που είπατε ότι θα τις ακούτε -και το καταθέτω για τα Πρακτικά-, ζητήσαν να υπάρχει αναστολή αδειοδοτήσεων έργων -για κάποια αιολικά πάρκα μιλάμε- στις καμένες δασικές εκτάσεις, υπήρξε έγκριση αδειοδότησης, που μετά από τη μεγάλη κατακραυγή πάρθηκε πίσω μετά την πυρκαγιά; Το καταθέτω, λοιπόν, αυτό. Είναι το WWF, είναι η Greenpeace, η Καλλιστώ, η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ορνιθολογική. Επειδή είπατε ότι ακούτε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Λοιπόν, εμείς λέμε κάτι συγκεκριμένο και το καταθέτουμε ως πρόταση τώρα. Αν έχετε την επάρκεια και την πολιτική και την επιστημονική, να απαντήσετε. Ζητάμε για τις καμένες προστατευόμενες περιοχές να υπάρχει αναστολή των χωροθετήσεων έργων κατηγορίας αδειοδότησης Α1 και Α2, ενώ για όλες τις περιοχές Natura της Ελλάδας να υπάρχει αναστολή των έργων επιπέδου Α1, δηλαδή, αυτά με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέχρι να ολοκληρώσετε αυτό τον σχεδιασμό για τις περιοχές Natura 2000, που αφήσαμε εμείς ανατεθειμένες τις μελέτες -προσωπικά είχα υπογράψει τις συμβάσεις- και δεν έχετε εδώ και πέντε χρόνια προχωρήσει την αδειοδότηση. Είμαστε ήδη και γι’ αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, μιας και μιλάμε για τα δάση και τις περιοχές περιβάλλοντος, θέλω να σας πω κάτι. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση σας για τον φορέα υδάτων στη Θεσσαλία. Ειλικρινά πέφτω από τα σύννεφα, διότι είστε ο Πρωθυπουργός που από μια μεριά κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων που είχε την ευθύνη υλοποίησης των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής και δεν στελέχωσε τις διευθύνσεις υδάτων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, άρα, είστε ο Πρωθυπουργός που είστε υπεύθυνος για την κατάρρευση του διοικητικού μηχανισμού, που τώρα θέλετε να συστήσετε, ενώ ταυτόχρονα είστε και ο Πρωθυπουργός που κατήργησε τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών όπως στη Δαδιά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώσετε τη χώρα για τη μάχη της κλιματικής κρίσης και την προστασία της βιοποικιλότητας. Και τώρα μας λέτε θα ξαναδημιουργήσετε φορείς. Μα, εσείς τους καταργήσατε. Για αυτό δεν θα πείτε μια συγγνώμη; Δεν θα δώσετε μία απάντηση; Αυτά, δυστυχώς, είναι σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχουμε μπροστά μας.

Ας πάμε να δούμε λίγο, όμως, τι ζουν σήμερα οι πολίτες. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πούμε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο -Ανατολική Μακεδονία, Θράκη- έχουμε μια πρώτη αποτίμηση της θητείας του κ. Μητσοτάκη. Οι εκλεκτοί του περιφερειάρχες έχασαν και στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, παρά τους εκβιασμούς του κ. Αυγενάκη. Ο ακριτικός Έβρος, στον οποίο τεθήκατε και επικεφαλής του ψηφοδελτίου για να τον στηρίξετε, κινδυνεύει πλέον με ένα σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα. Γιατί εκεί υπάρχει, πράγματι, μεγάλος κίνδυνος της δημογραφικής ερήμωσης.

Η πυρκαγιά στη Δαδιά είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην Ευρώπη, τουλάχιστον από τα στοιχεία που υπάρχουν μετά το 2000. Για να αποδείξω την ασυνέπεια σας, πρέπει να σας πω ότι αυτή η πυρκαγιά συνέβη τον επόμενο χρόνο από μία προηγούμενη πάλι μεγάλη πυρκαγιά, ενώ το παρατηρητήριο πτηνών που καταστράφηκε το 2022, δηλαδή, από τη προηγούμενη πυρκαγιά, τώρα ξεκινάει να φτιάχνεται. Δεν είχατε κάνει τίποτα. Φυσικά, τα δασαρχεία έχουν ελλιπέστατο προσωπικό και φυσικά, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα αντιπυρικών μελετών στην περιοχή εκεί. Για να μην πω το αντίστοιχο πρόβλημα που βρήκαμε στη Ρόδο. Πήγαμε και είδαμε ότι εκεί η Διεύθυνση Δασών δεν έχει αντιπυρική μελέτη -μας το είπαν-, γιατί είναι κολλημένη σε γραφειοκρατικά μονοπάτια.

Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι στην περίπτωση του Έβρου βλέπουμε να υπάρχουν προβλήματα και στη σχολική στέγη, να υπάρχουν προβλήματα παραδείγματος χάρη στους ελαιοπαραγωγούς, να μην έχουν δοθεί αποζημιώσεις για όλα τα καμένα σπίτια και οι πολίτες να ζουν με τον κίνδυνο των πλημμυρών. Ξέρετε γιατί; Γιατί και στον Έβρο δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Δεν είναι μόνο η Θεσσαλία. Αυτή είναι η κατάσταση και το μόνο που είχατε να μας πείτε και να μας δείξετε φωτογραφίες, είναι ότι έγιναν αντιδιαβρωτικά σε όσα κομμάτια δασών υπήρξαν ανάδοχοι ιδιώτες, και αν δεν υπάρχουν ανάδοχοι ιδιώτες, μπορεί και να μείνουν ορφανά τα δάση μας. Αυτή είναι η επάρκεια της πολιτείας με τον κ. Μητσοτάκη.

Στη Θεσσαλία δεν μπορείτε να μας πείτε ότι έχει επανέλθει η κανονικότητα. Γιατί στη Θεσσαλία έχουμε μεγάλο αριθμό πληγέντων που δεν έχουν πάρει ακόμα την αποζημίωση, την πρώτη οικονομική ενίσχυση. Εκκρεμεί, όπως σας είπα, το επίδομα ενοικίου πλημμυροπαθών στη Μεταμόρφωση, στη Φαρκαδόνα που είναι εκατόν εβδομήντα τα άτομα. Υπάρχει σοβαρή εκκρεμότητα με την αποκατάσταση των αναχωμάτων, κινδυνεύει και ο Παλαμάς και η Φαρκαδόνα. Κινδυνεύουν από την περιοχή του Σοφαδίτη στον Παλαμά, του Ενιπέα και του Πηνειού στη Φαρκαδόνα. Ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας μου είπε ότι υπάρχει ένα μέτωπο εκατό μέτρων με βάθος δέκα μέτρα που είναι κενό το ανάχωμα και η υγρή περίοδος, οι πλημμύρες είναι κοντά. Για αυτά δεν ακούσαμε κάτι και πρέπει να μας πείτε, γιατί είναι σοβαρά τα ζητήματα.

Υπάρχουν τρεις γέφυρες στη Φαρκαδόνα που δεν έχουν αποκατασταθεί, όλα τα χωράφια στην περιοχή και του Δήμου Παλαμά και του Δήμου Φαρκαδόνας και του Δήμου Κιλελέρ είναι καλυμμένα με λάσπη. Δεν τα βρίσκουν καν τα χωράφια και υπάρχουν χωράφια που έχουν πάνω λάσπη που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν. Εκκρεμούν αποζημιώσεις στα δενδρώδη, δεν έχουν λυθεί όλα τα θέματα αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή, ενώ και στη ζωική παραγωγή που δόθηκαν αποζημιώσεις, κανείς δεν λέει τι θα γίνει για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και για το διάστημα μέχρι τα ζώα να γίνουν παραγωγικά.

Άρα, υπάρχει απώλεια εισοδήματος και στη φυτική παραγωγή και στη ζωική. Σκεφτείτε για πόσους μιλάμε. Μιλάμε για πολλές δεκάδες χιλιάδες -έχω κάπου τον αριθμό των αιτήσεων- τριάντα δυόμισι χιλιάδες αιτήσεις έγιναν. Φανταστείτε τριάντα δυόμισι χιλιάδες οικογένειες, είναι εκατό χιλιάδες περίπου ο πληθυσμός που ζει και βιώνει με αυτό το εισόδημα και βάλτε και την οικονομική αλυσίδα που είναι γύρω από τις 300.000 συνολικά, για να καταλάβετε ποιος κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης υπάρχει στη Θεσσαλία.

Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα και με τις αναστολές των δόσεων δανείων, ρυθμίσεων και των πλειστηριασμών. Υπάρχουν κάποιες αναστολές, όχι διαγραφή κεφαλαίου, αναστολή, θα κληθούν μετά από λίγα χρόνια να πληρώσουν δυο, τρεις δόσεις μαζί, αλλά μόνο σε περιοχές που είχαν πρόβλημα. Και κάνω ένα ερώτημα: Ένα ξενοδοχείο στο Περτούλι, αν δεν υπάρχει δρόμος για να πας, θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις των ρυθμίσεών του; Πώς; Αφού δεν μπορεί να πάει ο πολίτης, δεν μπορεί να πάει ο πελάτης. Αυτά δεν τα έχει σκεφτεί καθόλου η πολιτεία.

Έχουμε το σοβαρότατο πρόβλημα στην Παρακάρλια περιοχή, της Κάρλας. Εκεί πρέπει να είναι περίπου χίλιες εκατό οικογένειες που ζητούν απαντήσεις. Ακούσαμε κάτι εξαγγελίες του κ. Αυγενάκη, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το σχέδιο αποπλημμύρισης, ας το πω έτσι, αλλά και ποιο είναι το σχέδιο για την αποζημίωση του εισοδήματος.

Και να το πούμε οριζόντια: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να μιλήσουμε -και εμείς το προτείνουμε- για αυτό που λέγεται είτε κοινωνικός μισθός ή αναπλήρωση εισοδήματος. Πρακτικά, όλοι οι πολίτες που εξαιτίας της καταστροφής έχουν χάσει εισόδημα, πρέπει η πολιτεία να καλύψει το τμήμα του εισοδήματος, για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Προφανώς όχι τα επιχειρηματικά κέρδη. Δεν αναφέρομαι σε αυτό, αλλά στο εισόδημα που έχουν απωλέσει εξαιτίας της φυσικής καταστροφής, για την οποία και η Κυβέρνησή σας είναι υπεύθυνη. Για αυτό πρέπει να απαντήσετε συγκεκριμένα.

Κάποια πράγματα πιο μεγάλα να τα πω και αυτά. Πρώτο ζήτημα: Δρόμος Λάρισα – Τρίκαλα. Το έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών. Αναζητείται. Πήλιο οδικό δίκτυο, αναζητείται. Ορεινά Τρίκαλα. Αναζητείται. Δηλαδή, μιλάμε για μεγάλα οδικά δίκτυα, που τα έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Υποδομών αλλά αναζητούνται. Γιατί, τάχατες, προσπαθείτε να μας δώσει μια εικόνα ότι τα πράγματα είναι καλά. Αυτά είναι πραγματικά που σας λέω και το σιδηροδρομικό δίκτυο και του Πηλίου. Και κάποιες ασαφείς δεσμεύσεις ότι τον Δεκέμβριο κάτι θα γίνει σε κάποια κομμάτια μονής γραμμής, εμπορικής, από Λάρισα μέχρι το Λιανοκλάδι. Αλλά ο κ. Σταϊκούρας στη Θεσσαλονίκη προχθές -τον άκουσα είπε άλλα. Σαν το Flyover της Θεσσαλονίκης θα γίνουν και αυτά όλα. Θα βραχυκυκλώσουν τα πάντα στην Ελλάδα.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Δεν μπορείτε να βγαίνετε και να λέτε ότι θα είναι η κλιματική κρίση ευκαιρία για τον τουρισμό. Δηλαδή τώρα θα πάμε στο Πήλιο, όπου δεν έχει δρόμους, δεν έχει παραλίες και θα πούμε στους επαγγελματίες του Πηλίου ότι είναι η κλιματική κρίση ευκαιρία για να κάνουν τουρισμό εκεί οι πολίτες; Μα εκεί έχουν χαθεί παραλίες. Δεν μπορούν οι αγρότες να μεταφέρουν τα εμπορεύματα και τα προϊόντα τους. Είναι συγκεκριμένα αυτά από το Πήλιο. Τα έχουμε καταθέσει και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για να μην σας πω άλλα φαινόμενα. Αν δεν κάνω λάθος, είναι τρία χωριά στον Παλαμά, δύο σχολεία στη Φαρκαδόνα που τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν στο τοπικό σχολείο. Πηγαίνουν χιλιόμετρα μακριά, γιατί δεν λειτουργούν τα σχολεία τους. Δεν μιλάμε για κανονικότητα όταν το παιδί δεν έχει πρόσβαση στη γνώση.

Υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα και με τις αποζημιώσεις. Να σας το διευκρινίσω, γιατί ίσως δεν το ξέρετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ανακοινώσατε, το είπατε -και δείτε λίγο την ομιλία σας- για 110 εκατομμύρια στους δήμους. Εγώ μίλησα με τους δημάρχους, γιατί έχουμε πάει και δυο, τρεις φορές εκεί και με τον Στέφανο Κασσελάκη και με άλλους Βουλευτές της περιοχής. Οι δήμαρχοι μας είπαν ότι τα λεφτά δεν έχουν πάει ακόμα.

Δηλαδή, προσέξτε. Στη Φαρκαδόνα, όπου ο Δήμος ανέλαβε και αποκαταστάσεις, ανέλαβε και τη σίτιση, δεν έχουν πάει τα λεφτά. Οι εγκρίσεις υπάρχουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι επαγγελματίες σταματούν να συνεργάζονται, διότι δεν έχουν πάει τα λεφτά.

Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα, κύριε Πρωθυπουργέ.

Δεν μπορείτε, λοιπόν, να λέτε ότι έχετε λύσει προβλήματα, επειδή εγκρίθηκαν κάποιες χρηματοδοτήσεις, αλλά δεν πήγαν ποτέ. Και πρέπει να σας το πω ξεκάθαρα -και θα επανέλθω και στη δευτερολογία μου- ότι πρέπει να υπάρχει ένα συντονιστικό κέντρο -που δεν υπάρχει και ψάχνονται και οι δήμαρχοι και οι τοπικοί φορείς- και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο -που δεν υπάρχει- που ελπίζω να μην είναι σαν της Δυτικής Μακεδονίας που κάνατε, για τη λιγνιτική μετάβαση, που κάποιες γερμανικές εταιρείες είχαν δουλειές να κάνουν, αλλά οι πολίτες έπρεπε να βρουν άλλη δουλειά να κάνουν. Διότι σε αυτό είστε καλά εκπαιδευμένος.

Όμως, για τις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να πάμε εκεί, κύριε Πρωθυπουργέ.

Εμείς, λοιπόν, το λέμε: Ελάτε να πάμε μαζί. Μαζί να πάμε στην Κάρλα, να πάμε στη Φαρκαδόνα, να πάμε στον Παλαμά, να πάμε στο Κιλελέρ, να δούμε τα προβλήματα και τους πολίτες εκεί, όχι σε ένα αφυδατωμένο και στεγανό περιβάλλον. Να πάμε μαζί όλοι οι Βουλευτές, να υπάρχουν διακομματικές αντιπροσωπείες. Διότι δεν ακούσαμε σχέδιο επανεκκίνησης.

Εμείς θα επανέλθουμε στη δευτερολογία, βάζοντας σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας και για τη Θεσσαλία και για τον Έβρο. Και δεσμευόμαστε ότι, ως ΣΥΡΙΖΑ, θα πάμε εκεί να κάνουμε την κουβέντα. Θα παρουσιάσουμε το σχέδιο στις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικά, όμως, για τη Θεσσαλία πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε κανέναν προβληματισμό για τη μελέτη που θα καταθέσουν και οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Θα την περιμένουμε κάπου τον Φεβρουάριο. Αναρωτιέμαι, όμως, το εξής: Έπρεπε να γίνει αυτή η καταστροφή για να υλοποιήσει η πολιτεία ένα μικρό κομμάτι του σχεδιασμού του 2018 που παραδώσαμε εμείς; Και γιατί δεν έχετε πει μια κουβέντα εκτός από τα αντιπλημμυρικά -που θα δούμε ποια θα είναι, επιφυλασσόμεθα- για το τι θα γίνει με την οικονομία και την επανεκκίνησή της. Κουβέντα!

Θα πούμε και για τον φορέα στη δευτερολογία και θα πούμε, επίσης και για τα οικονομικά, γιατί δεν έχετε φέρει οικονομικούς πόρους, κύριε Μητσοτάκη. Το μόνο που πάτε να καλύψετε είναι το ότι απεντάχθηκαν τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, 180 εκατομμυρίων ευρώ και πάτε τώρα να καλύψετε με κινήσεις εκ των υστέρων την πολιτική χασούρα, γιατί έχετε εκτεθεί.

Αυτό είναι το θέμα, ότι απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα και νέους πόρους δεν φέρνετε στη Θεσσαλία. Ως προς τους πόρους της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης κάνετε εσωτερική αλλαγή. Προσέξτε. Εδώ ζητάμε ειδικό κονδύλι για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι εμείς ρωτήσαμε και ο κ. Βορίδης μάς απάντησε γραπτά ότι αιτηθήκατε και τώρα είπατε προηγουμένως ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το κονδύλι.

Εμείς, όμως, κύριε Πρόεδρε, θα θέσουμε ζητήματα στη δευτερολογία και όσον αφορά στην προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Χρειάζεται ξεχωριστή συζήτηση. Μπορεί να την κάνουμε και σε κάποιο νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Όμως, να πούμε κάτι για το Υπουργείο. Δύο όρους θα βάλουμε κεντρικούς. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μνημονιακά και δύσκολα χρόνια κατέθεσε, με την πίεση και των Θεσμών, την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Κρίση το 2016. Την έχετε γράψει στα παλιά σας τα παπούτσια. Αυτή η στρατηγική πρέπει να επικαιροποιηθεί, γιατί τα κλιματικά μοντέλα άλλαξαν. Αν εμπιστεύεστε την επιστήμη, αφήστε ανεξάρτητο το Αστεροσκοπείο με τους άλλους ερευνητικούς φορείς, πάρτε τα κλιματικά μοντέλα και ελάτε να συζητήσουμε για νέα Εθνική Στρατηγική.

Δεύτερον, κόψτε τον διχασμό που έχετε δημιουργήσει στην κλιματική πολιτική. Είναι αδιανόητο να λέτε ότι το ένα Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έχει τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, θα έχει τα οικοσυστήματα, θα έχει τη διαχείριση νερού, τη διαχείριση πλημμύρας, τη διαχείριση δασών και άλλο Υπουργείο θα έχει την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Είναι αδιανόητος αυτός ο διχασμός. Αυτοί οι δύο όροι είναι εισαγωγικοί. Τους θέτουμε εισαγωγικά για οτιδήποτε πούμε μετά.

Και προφανώς, είναι υποχρέωση της πολιτείας -και πρέπει να απαντήσω τώρα και όχι στη δευτερολογία μου- να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν μπορεί να κάνει την κρίση ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης και να λέει ότι για την ασφάλεια των πολιτών θα είναι υπεύθυνες οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πολίτες θα πληρώνουν για να είναι ασφαλείς.

Η πολιτεία θα έρθει να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, να απαγορεύσει τη δόμηση στα ρέματα, να απαγορεύσει τη δόμηση στις παραλίες και όχι να κάνει χατίρια στα αυθαίρετα, όπως έκανε στην πρώτη θητεία ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, θα δούμε και τα όρια λειτουργίας του ασφαλιστικού τομέα. Όμως, δεν θα αντικαταστήσει την πολιτεία ο ασφαλιστικός τομέας ούτε μόνο όποιος έχει να πληρώσει θα είναι ασφαλής. Διότι και αυτό υποκρύπτεται πίσω από τη δική σας πρόταση.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι ένας όρος που βάζω τώρα, γιατί πρέπει να απαντηθεί, είναι ο εξής: Καλά κάνει και έρχεται η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στην Ελλάδα. Για να γίνει, όμως, ουσιαστική συζήτηση για τη Θεσσαλία, εμείς θέτουμε από τώρα έναν όρο -δεν θα το πω στη δευτερολογία, θα το πω τώρα- ότι θα πρέπει τώρα, άμεσα να ανακαλέσετε το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων που έχετε ήδη καταθέσει για τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία. Γιατί; Σε αντίθεση με τον σχεδιασμό που κάνουν εκεί οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τάχα τώρα κόπτεται για τις περιβαλλοντικές λύσεις, έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου σε νέο σχεδιασμό που έχει βάλει σε διαβούλευση.

Αυτό, κύριε Μητσοτάκη, θα το πάρετε πίσω και θα διευκρινίσετε εδώ, στην Εθνική Αντιπροσωπεία ποια είναι η θέση σας για την εκτροπή του Αχελώου. Δεν μπορεί να το παίζετε καλός για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και να λέτε ότι ακούτε τις γνώμες τους και να πηγαίνετε κόντρα σε μια κεντρική δέσμευση όλου του περιβαλλοντικού, όλου του επιστημονικού, αλλά και του νομικού κόσμου της Ελλάδας.

Εμείς εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει για τη Θεσσαλία, γιατί, όπως λέει και ο νέος Περιφερειάρχης -και το καταθέτω- συνεχίζουμε να ζούμε ένα καθημερινό δράμα.

Είναι σήμερα δημοσιευμένο, κύριε Μητσοτάκη. Νομίζω ότι είναι αφιερωμένο σε αυτά που δεν είπατε στην ομιλία σας. Διότι αυτά χρειάζεται να τα συζητήσουμε.

Και θέτω, πριν κατέβω, δύο ερωτήματα: Γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη, ενώ είχατε παραλάβει το 2019 όλα τα εργαλεία, τα οποία αποτελούν και σήμερα προτάσεις. Και μην ξεφεύγετε.

Και δεύτερον, γιατί δεν έχετε την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να καταθέσετε, έστω σήμερα, ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής σε περιοχές που έχουν πληγεί;

Και γιατί δεν είχατε ούτε την πολιτική επάρκεια ούτε την πολιτική βούληση να εφαρμόσετε το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα μας;

 

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Βουλή

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies