«Αποσταθεροποίηση της χώρας είναι να έχει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη και φόρους στο επίπεδο της Σουηδίας. Δεν είναι αποσταθεροποίηση η αμφισβήτηση της πολιτικής του κυρίου Μητσοτάκη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια αλαζονική και εγωιστική ανάγνωση της πολιτικής όταν δηλώνει ότι μια πιθανή δική του αποσταθεροποίηση, μέσω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, θα σημαίνει και αποσταθεροποίηση της χώρας», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ άσκησε δριμεία κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ μια χώρα εκτός μνημονίων και μια οικονομία που είχε δοθεί λύση στο χρέος με χαμηλά επιτόκια. Σήμερα, κινδυνεύουμε να μας περάσει η τελευταία Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη. Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει "γράμμα" στην κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ δεν υλοποιεί αυτά που λέει η Ευρώπη».
Απαντώντας για τα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που βιώνουν εδώ και χρόνια οι πολίτες, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε ότι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και την ακρίβεια που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου, γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση: «Ας έρθει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση έχει κατατεθεί εδώ και πάνω από δύο μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Δεν μπορεί να ζητάει από εμάς έλεγχο για το δημοσιονομικό αποτύπωμα όταν η δική του πολιτική αποδεικνύεται πλήρως ασυνεπής με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του. Το κράτος έχει 4 δισ. ευρώ υπερέσοδα κάθε έτος από τους φόρους - συνολικά πάνω από 7 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Δηλαδή πλεόνασμα φόρων. Από την άλλη το 2022, τα δύο διυλιστήρια είχαν υπερκέρδη 3 δισ. Ευρώ. Αυτό δηλαδή ήταν δημοσιονομικά σωστό και σχεδιασμένο; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εφαρμόζει την πρότασή μας για το όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ διορίζονται από την κυβέρνηση και αισχροκερδούν», ξεκαθάρισε παραθέτοντας τα δεδομένα της αισχροκέρδειας.
Μιλώντας για το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος διαμήνυσε ότι υπάρχουν σχεδιασμός για ελάφρυνση του φορολογικού βάρους στη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων και προβλέψεις για την ανάσχεση της αισχροκέρδειας αλλά κυρίως υπάρχει η πολιτική βούληση: «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα υπάρξει άμεση ελάφρυνση μέσω του ΦΠΑ: 0% στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, που είναι θέμα επιβίωσης. Το έχουν εφαρμόσει κι άλλες χώρες. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουμε τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια. Έχουμε καταθέσει νομοθετική πρόταση για το όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Υπάρχουν χρηματιστήρια ενέργειας διεθνώς που αυτό εφαρμόζεται, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ».
Αναφερόμενος στις ερχόμενες ευρωεκλογές και καταθέτοντάς την άποψή του στη συζήτηση περί συμμαχιών, ο Σ. Φάμελλος εξήγησε ότι όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πρόκειται για μια σταθερή θέση που απευθύνεται πρώτα στην κοινωνία και στη συνέχεια και σε επίπεδο στελεχών: «Σε αυτό στόχευε η απλή αναλογική και η πρότασή μας στις εκλογές του 2023. Θέλουμε να υπάρχουν συνεργασίες -αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής- για να μπορέσει να υπάρξει προοδευτική διέξοδο για τη χώρα». Όμως, ξεκαθάρισε, «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρώτα απ` όλα θα στείλει μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη».
Απαντώντας για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα μας, ο Σ. Φάμελλος αφού υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη δήλωση της νέας προέδρου της χώρας, που είναι σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχωρήσει μπροστά στις αλυτρωτικές φωνές της γειτονικής χώρας επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει ακροδεξιά συνιστώσα στο κόμμα του», επαναλαμβάνοντας το ερώτημά του προς τον πρωθυπουργό: «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης εδώ και πέντε χρόνια δεν προχώρησε τη Συμφωνία στο επίπεδο της αλλαγής των βιβλίων που θα έλυνε το θέμα του αλυτρωτισμού;».
«Αν η κυβέρνηση της χώρας μας είχε κυρώσει τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, είχε προχωρήσει τις Συμφωνίες για τα βιβλία, τις πινακίδες και τις ονομασίες των προϊόντων, θα είχε ισχυροποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και δεν θα είχαμε τώρα τέτοια φαινόμενα. Η ΝΔ, ως αδελφό κόμμα του VMRO, θα μπορούσε να λύσει τα θέματα και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, αλλά δεν το έκανε», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος.
«Η εξωτερική πολιτική απαιτεί σοβαρότητα που δεν βλέπουμε να έχουμε σήμερα για τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε προεκλογικά τη Συμφωνία των Πρεσπών για τις μικροκομματικές ισορροπίες εντός της ΝΔ, με τις κινητοποιήσεις με περικεφαλαίες, και τελικά προκάλεσε ζημιά στη χώρα μας. Σήμερα, καλά κάνει ο κ. Μητσοτάκης και ζητάει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών διότι είναι μια θετική Συμφωνία για τη χώρα. Αλλά είναι παράλογο να λέει εσωτερικά ότι είναι αρνητική. Πρέπει να εμβαθύνουμε την υλοποίηση της με τη ψήφιση των τριών μνημονίων. Η Ελλάδα πρέπει να βγει μπροστά στη συνεργασία, να την εμβαθύνει, για να μην αφήσουμε τους γείτονες να αμφισβητούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Συνεντεύξεις