«Οι εξελίξεις στη Γάζα και γενικότερα στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει αποτύχει. Η αξία της ανθρώπινης ζωής υποτιμάται διαρκώς και η ειρήνη δεν είναι πλέον το κεντρικό ζητούμενο στον κόσμο μας. Έχουν αποτύχει παράλληλα και οι θεσμοί, παγκόσμιοι θεσμοί, όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία απουσιάζει από το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή. Οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να παρέμβουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να σταματήσει άμεσα το αιματοκύλισμα στη Γάζα. Το ίδιο είχα δηλώσει και για την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρέπει όλοι να παρέμβουμε έντονα και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση κατάπαυσης του πυρός και προστασίας των αμάχων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ««Flash Fm» Θεσσαλονίκης» και το δημοσιογράφο, Γιάννη Μαγκριώτη.
Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πρέπει να αξιοποιήσει όλες του τις δυνάμεις αποτελεσματικά για την προστασία των αμάχων και της ανθρώπινης ζωής: «Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν μπορεί να υπάρχουν μονομέρειες, όπως είδαμε από την πλευρά της κυβέρνησης. Επίσης μάς προβληματίζει πολύ και το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σαφώς και ήταν απαράδεκτη η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ στο Ισραήλ και την καταδικάζουμε απερίφραστα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε όμως ότι η περιοχή αυτή βασανίζεται εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν πολλαπλές προκλήσεις. Δεν δικαιολογείται όμως το μέγεθος της αντεπίθεσης του Ισραήλ που πληρώνουν με τη ζωή τους χιλιάδες άμαχοι. Η λογική οφθαλμός αντί οφθαλμού τους αφήνει όλους τυφλούς στο τέλος, όπως είχε πει και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Πρέπει να επιστρέψουμε στη λογική των δύο βιώσιμων κρατών, Παλαιστινιακού και Ισραηλινού κράτους, με τα σύνορα όπως συμφωνήθηκαν το 1967. Γιατί εξελίσσεται μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης της σύρραξης».
Ο Σ. Φάμελλος κλήθηκε στη συνέχεια να τοποθετηθεί για ζητήματα της επικαιρότητας.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετατρέπεται, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε μία χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα. Μιλάμε για πόρους 36 δισ. ευρώ (με την αναθεώρηση) που αν αθροιστούν με το ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής περιόδου αθροίζουν περί τα 80 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση όμως χρησιμοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης με αδιαφάνεια, όπως έδειξε και η μηδενική διαβούλευση της αναθεώρησής του από τους παραγωγικούς φορείς και το Κοινοβούλιο. Εμείς είχαμε προτείνει και τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής στη Βουλή για το Ταμείο με τη διάθεση να συμβάλλουμε, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει την αδιαφάνεια.
Η πραγματική απορρόφηση πόρων είναι μόλις 8% και οι λιμνάζοντες πόροι 4,5 δισ. ευρώ. Στην αδιαφάνεια και στη διαχειριστική ανεπάρκεια προστίθεται η επιλογή της κυβέρνησης οι πόροι να κατευθύνονται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το 86% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε μόλις 36 επιχειρήσεις, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν στην ουσία εκτός της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, κάτι που τις καθιστά και λιγότερο ανταγωνιστικές και βιώσιμες στο μέλλον. Η κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης του να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι διέπει και τη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χαμηλότοκα δάνεια δε του Ταμείου κατευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη πρόσβαση σε δανεισμό και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας αλλά και οι πολιτικές στέγασης είναι πολύ χαμηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες και άρα λαμβάνουν πολύ λίγα κονδύλια, σε αντίθεση με την πολιτική των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Και πάνω από όλα απουσιάζει ένα ολιστικό πλάνο ανάπτυξης της οικονομίας για να την καταστήσει ανταγωνιστική απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, την κλιματική κρίση, την ψηφιακή μετάβαση, την τεχνητή νοημοσύνη, με τον κίνδυνο η ελληνική οικονομία να μείνει καθυστερημένη. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, πολύ φοβόμαστε ότι μάς οδηγεί πίσω στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στην απαρχή της οικονομικής κρίσης. Προκλητική είναι τέλος η απόφαση της κυβέρνησης να απεντάξει τέσσερα (4) αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε Λασίθι, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το μήνυμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών παρότι, ο ίδιος δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή μέρα για τη Νέα Δημοκρατία. Έχασε πέντε (5) από τις έξι (6) περιφέρειες που διεκδικούσε έχοντας κομματικοποιήσει έντονα ο ίδιος τις εκλογές. Ο στόχος που ο ίδιος είχε θέσει δεν επιτεύχθη καθώς και έχασε τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως φυσικά και την Πάτρα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι κέρδισαν είτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σημαίνει όμως ότι οι πολίτες αντέδρασαν και καταψήφισαν επιλογές που στήριζε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αλλά και καταψήφισαν διοικήσεις που δεν είχαν να επιδείξουν έργο. Η ρωγμή που διαφάνηκε στον πρώτο γύρο μετατράπηκε σε ανατροπή στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Το μήνυμα για εμάς είναι ότι οι πολίτες αναζητούν πολιτική πρόταση και διέξοδο και άρα εμείς πρέπει να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση τόσο σε επίπεδο πολιτικών, όσο και σε επίπεδο προσώπων. Οφείλω να παραδεχτώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε συνέπεια και συνέχεια στη παρουσία του στην αυτοδιοίκηση και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο κριτικής που τονίσει την απουσία γείωσής μας στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε.
Για τις εσωκομματικές εξελίξεις
Η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάρα πολύ σημαντική, η οποία όμως πρέπει να πλαισιωθεί από ένα νέο κόμμα και μία νέα πολιτική πρόταση που να συνδέεται με την κοινωνία. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε βέβαια μία ανάσα και έφερε κοντά μας και νέο κόσμο, νέα μέλη, μετά από το δύσκολο θα πω κλίμα που επικρατούσε εξαιτίας της διπλής εκλογικής ήττας και της σοκαριστικής αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει με το Συνέδριο να ξεκινήσει τη διαδικασία επανεκκίνησής του ώστε με τον προσυνεδριακό διάλογο να καταλήξουμε σε θέσεις που θα διαμορφώσουμε όλοι και όλες μαζί, ενσωματώνοντας τα νέα μέλη στην κομματική ζωή. Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ενότητα και τη συλλογικότητα.
Μπαίνουμε σε έναν εκτεταμένο προσυνεδριακό διάλογο χωρίς να χάνουμε την επαφή μας με την κοινωνία για να αποφασίσουμε όλοι και όλες μαζί τι κόμμα θέλουμε. Χρειάζεται να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία και για να το πετύχουμε αυτό θα πραγματοποιήσουμε Περιφερειακά συνέδρια στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Θεσσαλία, με στόχο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο επανεκκίνησης για τη Θεσσαλία, εξαιτίας και της καθυστέρησης της κυβέρνησης να λάβει σχετική πρωτοβουλία. Το ίδιο θα κάνουμε στον Έβρο και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Αυτή η πρόταση που ήταν και στην εισήγηση του προέδρου, του Στέφανου Κασσελάκη, μας βρήκε σύμφωνους γιατί και η δική του πρόταση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να “κοιτάει” προς την κοινωνία.
Μετά την Πολιτική Γραμματεία θα ακολουθήσει η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, σίγουρα δύο φορές, η πρώτη στις αρχές Νοεμβρίου και η δεύτερη τον Δεκέμβριο με θέμα την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή και την Επιτροπή Θέσεων του Συνεδρίου. Προφανώς και χρειάζεται χρόνος πριν από το Συνέδριο για τον προσυνεδριακό διάλογο, τη συνεδρίαση των οργανώσεων και για να ενσωματωθούν και τα νέα μέλη που ψήφισαν στις εσωκομματικές μας εκλογές στις Οργανώσεις μελών.
Για την πιθανότητα συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καταθέσει πρόταση συνεργασίας προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, αυτό κάναμε και με την απλή αναλογική. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τότε δεν ψήφισε την απλή αναλογική στη Βουλή. Άρα για εμάς η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι θέμα ταυτοτικό. Συνεργασία σημαίνει να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες από κοινού για ζητήματα που αφορούν τον προοδευτικό χώρο και είναι σημαντικές για την κοινωνία. Για παράδειγμα σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, σε εργασιακά ζητήματα και σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης προτάξαμε τη στήριξη προοδευτικών υποψηφιοτήτων χωρίς κομματικούς εγωισμούς.
Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει ανοίξει κάποια συζήτηση για συμπόρευση ή κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές ή σε εθνικές εκλογές. Ναι λοιπόν στην κοινή δράση, ειδικά σε θέματα δημοκρατίας, περιβάλλοντος, αυτοδιοίκησης χωρίς κομματικούς εγωισμούς αλλά μην μπερδεύουμε τα πράγματα, θέλει προσοχή. Και να αποδείξουν και οι άλλοι χώροι τη διάθεση κοινών πρωτοβουλιών. Και αυτό αφορά και το ΚΚΕ που επέλεξε την αδιέξοδη γραμμή του λευκού ή άκυρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές που άνοιγε το δρόμο σε ψηφοδέλτια του κ. Μητσοτάκη αλλά, διαψεύστηκε από την κοινωνία με κορυφαία παράδειγμα το δήμο Αθηναίων.
Η χθεσινή εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη μιλούσε ξεκάθαρα για ένα κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, οικολογικό, δημοκρατικό που θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους μιλούν για κοινά ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Εξωτερική πολιτική Ευρωπαϊκές πολιτικές - Διεθνείς σχέσεις Δικαιώματα