Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 14/9/2023, ο Πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Μακεδονία Παλλάς, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Στη σύσκεψη, από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτός του κ. Φάμελλου συμμετείχαν οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά και Χρήστος Γιαννούλης, οι Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών Α΄ και Β’ Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς και Χρήστος Μαϊκίδης οι οποίοι είχαν και την ευθύνη του συντονισμού της συζήτησης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Μυλόπουλος, ο Χάρης Τσιόκας από το Οργανωτικό γραφείο, και τέλος ο Γιάννης Κωτίδης από τον τομέα Οικονομικών.
Από τη μεριά των φορέων συμμετείχαν ως εκπρόσωποί τους και τοποθετήθηκαν οι: Κυπριανίδης Χάρης Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γιακουμής Ανδρέας Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Φιλιππίδης Παντελής Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Καπνοπώλης Αναστάσιος Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Διαμαντίδης Συμεών Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Κιουρτζής Θεμιστοκλής Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Πεζίκογλου Μιχάλης Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Μακεδονίας – Θράκης, Πολυζωίδης Αναστάσιος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος και Κεκελέκη Ευαγγελία Γεν. Γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Μήττας Νικόλαος Πρόεδρος και Γεωργιάδης Παναγιώτης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Νέου ΙΝΚΑ, Βλαχογιάννης Εμμανουήλ Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γεωργιάδου-Γρανούζη Χρυσάνθη Α’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Καραπινίδης Ιωάννης Γεν. Γραμματέας και Κομίτη Θεοδώρα υπεύθυνη γραφείου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, Καρασαββίδης Παναγιώτης Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων, Παπαστεργίου Μιχάλης Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Στεργιάδου Αναστασία Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ, Παππία Ελένη Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και Σκουμπερδής Μιχαήλ Μέλος του ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου – 3ο Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακολουθεί η εισήγηση του Προέδρου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλου στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Ομιλία του Πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλου στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλοι και όλες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή σας.
Πολλές εξελίξεις έχουν τροποποιήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της συνάντησης. Το κυρίαρχο, φυσικά, είναι η τραγική εξέλιξη στη Θεσσαλία και η κρίση πολιτικής προστασίας που συνεχίζεται και ξεκίνησε με τις πρωτοφανείς πλημμύρες αλλά και οι επιπτώσεις τους, που αμφισβητούν τη ζωή, την επιβίωση την κοινωνική και οικονομική λειτουργία, δημιουργούν πλέον σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και για την ανόρθωση της περιοχής.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι πλέον η επάρκεια της χώρας στην κλιματική κρίση αλλά και στις φυσικές καταστροφές είναι κρίσιμο στοιχείο την οικονομική και κοινωνική μας λειτουργία. Είναι κάτι που πρέπει να το εισάγουμε στις επεξεργασίες μας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζετε πως το έχουμε δουλέψει αρκετά χρόνια αλλά αξίζει αυτή η συζήτηση να γίνει εποικοδομητικά.
Αυτό το τραγικό καλοκαίρι μας διδάσκει ότι δεν έχουμε κάνει ό,τι πρέπει για να θωρακιστούμε κατάλληλα απέναντι στις κρίσεις. Επίσης, μας δίνει μια πληροφορία: χρειαζόμαστε ισχυρή πολιτεία που να εξασφαλίζει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην προκοπή, τη ζωή και τα βασικά κοινωνικά αγαθά. Χρειαζόμαστε μια πολιτεία που να έχει εμπιστοσύνη στο σχεδιασμό και στην επιστήμη. Νομίζω πως μοιραζόμαστε αυτές τις σκέψεις σαν αφετηρία και θέλω να δομήσουμε πάνω σε αυτές.
Γιατί μπορεί οι κρίσεις να είναι σε μεγάλο βαθμό εξωγενείς, αλλά οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μεγεθύνονται σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν είμαστε έτοιμοι κι επειδή η κυβέρνηση δεν επέλεξε να επενδύσει στη πρόληψη, πυρκαγιών και πλημμυρών, με δασοπροστασία και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και γιατί δεν έχουμε μια ισχυρή Αρχή Πολιτικής Προστασίας που πλέον μπαίνει στον πολιτικό προγραμματισμό.
Σας τα αναφέρω όλα αυτά εισαγωγικά γιατί εκτιμούμε ότι είναι θέματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν υπήρχε η πολιτική βούληση και όχι να παρουσιάζονται οι ελλείψεις της πολιτείας ως αναπόφευκτες εξελίξεις, όπως κάνει συχνά ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης.
Για το λόγο των πλημμυρών γνωρίζετε ότι αναβάλλαμε για σήμερα και τη συνάντησή μας την προηγούμενη Πέμπτη, όταν φύγαμε απευθείας για τη Θεσσαλία. Τότε ήταν μαζί μας και ο Γραμματέας της ΚΟ Διονύσης Καλαματιανός που δεν μπόρεσε να ξαναέρθει και σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του.
Η δεύτερη εξέλιξη που χαρακτηρίζει τη συζήτησή μας είναι η αναπάντεχη και απαράδεκτη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει το σαββατοκύριακο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Ο προγραμματισμός, η δεοντολογία και η συνήθεια της πόλης είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση να έχει το δεύτερο σαββατοκύριακο και να βλέπει τους παραγωγικούς φορείς, την έκθεση, να κάνει την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου την Κυριακή.
Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη μας στέρησε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον τρόπο που οφείλουμε και οφείλει και η έκθεση στο πλαίσιο της δεοντολογίας και των δημοκρατικών κανόνων που έχουμε κατοχυρώσει. Η επιλογή της διοίκησης της ΔΕΘ να συμφωνήσει με την πρόταση της Κυβέρνησης επιβεβαίωσε το πρόβλημα και μας οδηγεί σε μια έντονη αντίδραση, την οποία την έχουμε διατυπώσει, γιατί υπήρχαν ημέρες μέσα στη βδομάδα να έρθει ο πρωθυπουργός κι είχαν προταθεί και σε εμάς άλλες μέρες. Άρα δεν ήταν η μόνη λύση να αποκλειστεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Αυτό που αποδεικνύει η κυβερνητική επιλογή είναι ο κ. Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική και στη δεοντολογία της πολιτικής συζήτησης, ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική διαχείριση και θέλει να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.
Εμείς όμως ήμασταν και είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να καταθέσουμε προτάσεις, να υπάρξει αντίλογος, να υπάρξει δημοκρατική λειτουργία. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να φιμώσει το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ γι’ αυτό και αύριο θα δώσουμε συνέντευξη τύπου κανονικά στην Έκθεση γιατί θα απευθυνθούμε στην κοινωνία και στα ΜΜΕ, ως οφείλουμε.
Σήμερα όμως μιλάμε με εσάς, με τους παραγωγικούς φορείς και για ένα λόγο παραπάνω , η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα ντόμινο ανασφάλειας. Υπάρχει πλέον μια κρίση ανασφάλειας που υποβόσκει έπειτα από όλα αυτά τα περιστατικά του καλοκαιριού, που πρέπει να τη συζητήσουμε και να την καταπολεμήσουμε για την ανάπτυξη τής χώρας μας. Το βασικό πάντως μήνυμα που εμείς θέλουμε να καταθέσουμε είναι ότι η κρίση αυτή απαιτεί αλλαγή πολιτικής. Δεν μπορεί να γίνει αν πάνε όλα στον αυτόματο πιλότο.
Η τρίτη αλλαγή είναι ότι δεν έχουμε σήμερα μαζί μας τον Αλέξη Τσίπρα. Για εμάς αυτό είναι συνταρακτικό, απρόσμενο, πολύ δύσκολο.
Η αποχώρησή του αφήνει ένα μεγάλο κενό στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην Ελλάδα γιατί το πολιτικό του κεφάλαιο είναι αναμφισβήτητο. Και γνωρίζετε ότι ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να δυναμώσει την πολιτική για τη Θεσσαλονίκη. Γι ‘ αυτό είχε επιλέξει να δυναμώσει το γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και έγινε πολύ σημαντική δουλειά τα χρόνια της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν πολλά σημαντικά έργα εκείνη την περίοδο και υπήρχε απευθείας επαφή και μόνιμη του Αλέξη Τσίπρα με τους φορείς της πόλης, όχι μόνο σε αυτές τις συσκέψεις. Πολύ συχνά βρισκόσασταν και βρισκόμασταν στο Διοικητήριο.
Δυστυχώς μαθαίνουμε ότι, μαζί με τα έργα της Θεσσαλονίκης, χάνεται και το γραφείο ΠΘ στην πόλη μας, με τη στελέχωσή του να μεταφέρεται στην Αθήνα. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και υποτιμά την πόλη μας. Εμείς όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε όλοι και όλες εδώ. Θα είμαστε εδώ με ενότητα, με συλλογικότητα για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη μας και φυσικά για τα θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη. Με το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μας εμπιστεύτηκε η κοινωνία, θα ασχολούμαστε με τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας χωρίς καμία διάκριση κομματικής προέλευσης, χωρίς διαχωρισμούς. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά που είχαμε εγκαταστήσει και εφαρμόσει, αυτά θα συνεχίζονται. Το λέω αυτό γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι η Πολιτεία διαβρώνεται από κομματισμό. Υπάρχουν πολλές κομματικές επιλογές στη Διοίκηση, στον τρόπο συζήτησης μέσα στη δημόσια διοίκηση. Διαφωνούμε με αυτόν τον κομματισμό κι έχουμε άλλη τελείως στάση.
Οι λύσεις που εμείς προτείνουμε ξεκινούν από τις προτάσεις σας. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι στον πυρήνα της δικής μας πρότασης. Αυτό θέλουμε να έχει η χώρα μας, πραγματική παραγωγή, πραγματικό προϊόν, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε στις μεγάλες αβεβαιότητες που βιώνουμε. Πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλων αβεβαιοτήτων: και ο πόλεμος και η πανδημία και το κλίμα και η ενεργειακή κρίση είναι σημάδια αυτών των νέων συνθηκών και πολλά ακόμη που μπορούμε να συζητήσουμε.
Η πανδημία παρότι υπήρχαν οι πόροι δεν έχει αφήσει καλύτερο ΕΣΥ.
Η ενεργειακή κρίση, παρότι οι άλλες χώρες πήραν πρωτοβουλίες, δεν άφησε εδώ δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια ή μικρότερες τιμές.
Ο πληθωρισμός απληστίας που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Πληθωρισμός απληστίας που τεκμαίρεται κι από τους θεσμικούς φορείς.
Τέλος, η κλιματική κρίση μας δείχνει αυτή την κρίση ανασφάλειας.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με παραδείγματα, όχι για τα μεγέθη των καταστροφών που σοκάρουν, με τον ακριτικό Έβρο, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης από το 2000, ή για τις πρωτοφανείς πλημμύρες, όπου η κρίση πολιτικής προστασίας εξελίσσεται για 11η μέρα. Τα παραδείγματα είναι αυτό που μας λείπει στην πολιτική και μπορούμε εμείς να αλλάξουμε.
Παράδειγμα:
- Δε μπορούμε να έχουμε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χωρίς οργανόγραμμα
- Δε μπορούμε να έχουμε νόμο Πολιτικής Προστασίας που δεν εφαρμόζεται. Ψηφίστηκε το 2020 από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
- Δε μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες χωρίς στελέχη.
- Δε μπορούμε να μην έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και πρόληψη πυρκαγιών
Έχουμε την αίσθηση ότι αν μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να τα κάνει αυτά τα έργα με ΣΔΙΤ ή να τα ιδιωτικοποιήσει θα τα είχε κάνει, όπως έκανε fast track με το δίκτυο φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης, ξαφνικά, στα δυο πρώτα χρόνια της θητείας του. Όλο το δίκτυο είναι ιδιωτικό. Δεν πρέπει να γίνονται έτσι οι επιλογές και γι’αυτό πρέπει να γίνει ένας νέος σχεδιασμός με τα δεδομένα που μας δίνει και η κλιματική κρίση.
Εμείς θέλουμε να προτάξουμε και τα θέματα της οικονομίας, παρότι η ατζέντα είναι διαφορετική. Θέλουμε να κάνουμε τη συζήτηση και για το μακροοικονομικό πλαίσιο, για τον προγραμματισμό της οικονομίας.
Ξέρετε ότι το 2019 με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τις θυσίες του ελληνικού λαού, των φορέων και των επιχειρήσεων είχαμε καταφέρει να βγούμε από την κρίση, παραδώσαμε μία χώρα χωρίς μνημόνιο, με καθαρό διάδρομο 15ετίας, χαμηλά επιτόκια, με ρυθμισμένο χρέος, με δημοσιονομικό μαξιλάρι και πάνω από όλα με Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με παραγωγικό μοντέλο που αφορούσε όλη την επιχειρηματικότητα και την μικρή και την μεγάλη, και με το τοπικό κοινό και με τις εξαγωγικές προοπτικές.
Όμως όλα αυτά που σας ανέφερα δεν αξιοποιήθηκαν. Και δεν αξιοποιήθηκαν και οι διαθέσιμοι πόροι λόγω της κρίσης της πανδημίας.
Τώρα έχουμε ακραία ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης, υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών. Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, οι Δήμοι μας δεν έχουν χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια για να υπάρξει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το κράτος δικαίου είναι υποβαθμισμένο. Έχουμε σοβαρά θέματα, πέρα από τα θέματα της ελευθερίας του τύπου, της επικοινωνίας.
Αυτά ξέρετε υποχρεώνουν σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει ένα νέο κύμα εκσυγχρονισμού το οποίο όμως οφείλεται σε αδυναμίες που δημιούργησε η δική του κυβέρνηση.
Δυστυχώς παραμένουν:
η διόγκωση του δημοσίου χρέους
η αύξηση του ιδιωτικού χρέους
η μείωση του πραγματικού εισοδήματος
ο δεκαπλασιασμός του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών
αλλά και ότι η Ελλάδα επί Μητσοτάκη είχε την ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022.
Αυτά είναι προβλήματα που αφορούν στην παραγωγή και οι αποδείξεις μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν ότι έχουμε μία αναδιανομή οικονομίας και περιουσιών στην Ελλάδα προς όφελος λίγων.
Εμείς θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη, αύξηση του προϊόντος στη χώρα μας. Αλλά να κατανέμεται δίκαια, να υπάρχει όφελος σε όλους.
Γνωρίζουμε ότι:
Η πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα παραμένει απαγορευτική
Το κόστος δανεισμού και επιτοκίων επιβαρύνει όλη την αγορά
Η Θεσσαλονίκη είναι εκτός Ταμείου Ανάκαμψης,
Από την άλλη ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει και μάλιστα η πορεία φαίνεται να είναι ανοδική, ιδιαίτερα και μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία
Αιχμές για πληθωρισμό απληστίας μη εξωγενή αφήνει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στα καύσιμα, η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες τιμές προ φόρων στην Ευρώπη
Και με πρόσφατα στοιχεία της επιτροπής ανταγωνισμού που ολοκληρώνει σχετικό έλεγχο επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν υπερκέρδη στον τομέα των καυσίμων, όπως υπήρχαν υπερκέρδη στον τομέα του ρεύματος.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας.
Προφανώς ακούμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για την επενδυτική βαθμίδα. Οφείλουμε να πούμε ότι άργησαν γιατί είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα γίνει πολύ νωρίτερα, στην προηγούμενη θητεία. Σε κάθε περίπτωση αυτό δε μπορεί να περάσει στην πραγματική οικονομία και στους πολίτες ή πρέπει μάλλον να κάνουμε κάτι για να περάσει σε όλους τους πολίτες γιατί εμείς έχουμε ισχυρή εμπιστοσύνη και θέλουμε να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Επειδή όμως έχουμε μαζί μας και τα εργατικά χέρια, τους ανθρώπους της δουλειάς, τους εργαζόμενους όχι μόνο την επιχειρηματικότητα, πρέπει να πω ότι μας ανησυχούν ιδιαίτερα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι τελικά υπάρχει μεγάλη μείωση του πραγματικού εισοδήματος κατι που συνδέεται και με τις πολύ υψηλές τιμές. Πρέπει να συζητήσουμε για το πως ακριβώς θα υπάρχει δίκαιη διανομή της ευημερίας.
Το μόνο το οποίο μαθαίνουμε είναι ότι έρχεται ένα πολύ αρνητικό εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ισοπεδώνει ότι είχε απομείνει από τον οδοστρωτήρα του κ. Χατζηδάκη.
Εμείς όμως θέλουμε να προτείνουμε μέτρα για να έχουμε μια ισχυρή Πολιτεία, ένα παραγωγικό κι αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν του και το κλίμα, άρα θα είναι και ανθεκτικό και θα πρέπει να το συζητήσουμε εδώ μαζί. Να μιλήσουμε για την ενίσχυση των εισοδημάτων όλων των πολιτών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του κοινωνικού κράτους.
Θέλω πριν κλείσω να αναφερθώ σε δύο ειδικά ζητήματα για τα οποία θα θέλαμε τη συμμετοχή και τη συμβολή σας.
Η Θεσσαλία και ο Έβρος. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να ετοιμάσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας στον Έβρο και στην Θεσσαλία. Βάζουμε τον Έβρο γιατί η πυρκαγιά εκεί ήταν η μεγαλύτερη αλλά και γιατί είναι και λόγοι εθνικοί που μας υποχρεώνουν. Υπάρχει ο κίνδυνος της απο-ανάπτυξης και της δημογραφικής κρίσης. Αυτό έρχεται και από τον Έβρο και από τη Θεσσαλία. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών μας μεταφέρουν πως υπάρχει κόσμος που θέλει να φύγει καταρχήν γιατί ανησυχεί λόγω του άμεσου προβλήματος επιβίωσης. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει και δημογραφικό αποτύπωμα.
Θα πάρουμε πρωτοβουλίες την επόμενη βδομάδα και γι’ αυτό το ζήτημα.
O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ήδη μια πρότασή για την επόμενη μέρα στη Ρόδο και ζητήσαμε να γίνει επίσημη συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία. Θέλουμε όμως τις δικές σας προτάσεις γιατί μόνο μέσα από δημόσιες διαδικασίες κοινωνικής συμφωνίας μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Έχουμε κουραστεί να ακούμε μεγάλα λόγια.
Για τον Έβρο πχ, δεν θα αρκέσει ένα απλό σχέδιο αποζημιώσεων και αναδασώσεων γιατί πρέπει να έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο για να κρατήσει τον κόσμο εκεί. Είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση ότι ο Έβρος θα είναι πυλώνας ασφάλειας, τώρα υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Μετά τις πυρκαγιές πρέπει να αλλάξει η πορεία.
Στη Θεσσαλία έχουμε πολλά ζητήματα. Έχουμε άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία που αφορούν προφανώς το κόστος, την παραγωγή και τη ζημία στις επιχειρήσεις όλων των ειδών, ατομικές, αγροτικές, στη μεταποίηση, τις υπηρεσίες. Θα υπάρχει ζήτημα στην εφοδιαστική αλυσίδα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντως τα σχέδια πλέον – κι αυτό θα ήθελα να προτείνω και στην Κυβέρνηση- δε μπορούν να μην έχουν χωροταξικό σχεδιασμό και προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση που άκουσα τον κ. Πρωθυπουργό πριν μια εβδομάδα να μιλάει για προσαρμογή. Η Εθνική Στρατηγική για την προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση ψηφίστηκε το 2016. Έχουμε καθυστερήσει σαν χώρα, ας κάνουμε έστω κάτι τώρα.
Κλείνοντας θα πω δυο πράγματα για την πόλη μας γιατί θέλουμε την άποψή σας και γι αυτό.
Η πόλη μας βιώνει ένα διαφορετικό αποκλεισμό και ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θέλω να μιλήσω ξεκάθαρα.
Πέρα από τον αποκλεισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, το Μετρό μετράει καθυστέρηση 5 χρόνων. Το μετρό το 2020 θα κυκλοφορούσε στην πόλη και τώρα πάμε για το 2024 και βλέπουμε.
Πολλά έργα που είχαμε ξεκινήσει τότε και τα δούλεψε το Γραφείο Πρωθυπουργού όπως η ανάπλαση ΔΕΘ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το γήπεδο ΠΑΟΚ, το στρατόπεδο Κόδρα, η οργάνωση βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου, το Λιμάνι καθυστερούν ή παγώνουν. Προσθέστε σε αυτό ότι η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση της Οδηγίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, το οποίο έχει αποτύπωμα στην υγεία της πόλης και δεν έχει γίνει ακόμα κάτι.
Σε αυτή την κατάσταση προστίθενται και νέα προβλήματα όπως:
1. Το κυκλοφοριακό έμφραγμα του fly-over στον περιφερειακό. ‘Όταν ανακοινώθηκε το 2019 το fly-over είχαμε επισημαίνει ότι δεν έχει κυκλοφοριακό σχεδιασμό και περιβαλλοντική άδεια. Δεν υπάρχει ακόμα κυκλοφοριακή λύση κι αναρωτιέμαι ακόμα που πηγαίνουμε κι αν θα οδηγήσουμε την πόλη σε έμφραγμα. Μαθαίνω πως το Διοικητικό Εφετείο παρέμπεμψε την προσφυγή που έκαναν οι κάτοικοι στα Κωνσταντινοπόλιτικα για να σταματήσουν την υλοτόμηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Άρα υπάρχουν και ελλείματα στη θεσμική προετοιμασία. Σε κάθε περίπτωση όμως το κυκλοφοριακό έμφραγμα είναι κάτι που αφορά και την οικονομία και την ποιότητα ζωής στο κέντρο. Δεν φτάνουν δηλαδή οι καθυστερήσεις του Μετρό – γιατί οι έμποροι και οι πολίτες θα είχαν μετρό τώρα- τώρα θα έχουμε κι ένα διπλό πρόβλημα.
2. Ακύρωση Εμπορευματικού Κέντρου. Παρακολουθώ τις προσπάθειες που γίνονται από τους φορείς να το ξαναεισάγουν στην ατζέντα. Ωστόσο το Κέντρο Logistics της Θεσσαλονίκης, των Βαλκανίων ακυρώθηκε το 2019 από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Όσο κι αν προσπαθεί να μπει ξανά στη συζήτηση, κι ελπίζω να πει κάτι συγκεκριμένο μεθαύριο, δεν μπορούμε ξεχάσουμε ότι το 2019 σταμάτησε με το λεγόμενο σχέδιο της ελεύθερης ζώνης.
3. Κατάργηση Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου – είδαμε τα αποτελέσματα της κατάργησης των φορέων περιβάλλοντος στις φετινές πυρκαγιές.
4. Καθυστέρηση επέκτασης λιμανιού και συνδέσεων με Τρένο και ΠΑΘΕ.
5. Απουσία Μητροπολιτικής διοίκησης και ρυθμιστικού σχεδίου
6. Σοβαρά προβλήματα μετά την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης εις βάρος των επιχειρήσεων στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου .
7. Ανθεκτικότητα της περιφέρειας μας, δηλαδή αυτό που ζούμε, πυρκαγιές, πλημμύρες, το σχέδιο ανθεκτικότητας στην περιφέρειά μας δεν έχει τελειώσει –ήταν νόμος του 2016 η προσαρμογή. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τον πλημμυρικό κίνδυνο και την προετοιμασία της πόλης. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο κρίσιμη είναι αυτή η συζήτηση, σε μια περίοδο που δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μη συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές.
Αυτά είναι κάποια που θέλουμε να βάλουμε εισαγωγικά, το πλαίσιο το δικό μας. Καταλαβαίνω ότι είναι λίγο παραπάνω από τις προηγούμενες φορές αλλά επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα τοποθέτησης στους παραγωγικούς φορείς, επιλέγουμε να κάνουμε το διάλογο ζωντανό. Ωστόσο εμείς δε θέλουμε να σας δεσμεύσουμε με όσα βάλαμε στην αρχή. Μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε άλλο θέμα, είμαστε εδώ για να το ακούσουμε.
Είμαστε λοιπόν στη διάθεσή σας για ένα ουσιαστικό διάλογο.
ΣΥΡΙΖΑ