Βασικά σημεία:
Πρέπει να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πολιτική. Χρειάζεται μια συζήτηση συνολικά για την πολιτική στην Ελλάδα. Υπάρχει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής στη χώρα μας. Ακούνε οι πολίτες προτάσεις και θέσεις, που δεν βλέπουν να γίνονται πράξη. Η πολιτική φεύγει από την ατζέντα, μπαίνει η παραπολιτική και μένουν οι εντυπώσεις. Και δική μου επιλογή είναι να ανακτήσει την αξιοπιστία της η πολιτική και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Γιατί το αν έχεις γιατρό, το αν έχεις δάσκαλο και το αν έχεις μισθό είναι θέμα πολιτικής. Η πραγματική πολιτική είναι να λύνεις προβλήματα της κοινωνίας. Σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία η πολιτική είναι εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.
Την τελευταία τετραετία έχουν φύγει από την αγορά 20 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, υπερκέρδη μεγάλων ομίλων.
Είναι επιλογή της κυβέρνησης τα υπερκέρδη. Δεν είναι απλή ανικανότητα.
Είναι δυνατόν να έρχεται ένας πρωθυπουργός – που διατυπώνει και λόγο περί αριστείας και επιτελικότητας – μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια υπερκερδών των τραπεζών και να δηλώνει στη Βουλή ότι δεν είναι επαρκής και του “(ξ)έφυγαν” τα υπερκέρδη; Πώς μπορεί να φεύγουν 4 δισεκατομμύρια το χρόνο κέρδη στις τράπεζες και αυτό να λείπει από τις δικές σας τσέπες αλλά και από τα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
Στη νομοθεσία για το Χρηματιστήριο Ενέργειας προβλεπόταν επί ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε σταθερά διμερή συμβόλαια. Δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειας να είναι εκτός χρηματιστηρίου. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη σε ποσοστό 70-80%. Όμως στην Ελλάδα παρότι είναι νομοθετημένο η κυβέρνηση δεν το εφαρμόζει.
Η κυβέρνηση επέτρεψε καθεστώς Άγριας Δύσης στο ρεύμα και άρα στην αισχροκέρδεια του ρεύματος.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε στη Βουλή ότι όσον αφορά το ζήτημα των κερδών των τραπεζών και των προμηθειών, η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική.
Ο κύριος Μητσοτάκης έχει επιλέξει ακόμα και με μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, να υπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Ζητάμε να μας πει ο κύριος Ανδρουλάκης αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση. Εμείς λέμε να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Δεν μπορεί να υπάρχει συναινετικό κλίμα με μια κυβέρνηση που βαρύνεται με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Εμείς θέλουμε να υπάρχει προοδευτικός διάλογος. Διότι όταν φτάσουμε σε εκλογές θα πρέπει να υπάρχει μια απάντηση της κοινωνίας και του προοδευτικού χώρου απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη. Διότι αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, ούτε μπορεί να υπάρξει συναίνεση.
(Για τις τράπεζες:) Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι όταν έχουν κέρδη 4,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, το να φέρει μία πρόταση το ΠΑΣΟΚ η οποία καταλήγει σε 240 εκατομμύρια έκτακτη φορολόγηση, είναι χάδι. Δεν θα ιδρώσει το αυτί τους. Του προτείναμε λοιπόν να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος -που εμείς ξεκινήσαμε από τον Μάιο- για να υπάρχει ένα ισχυρότερο μήνυμα και προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και προς τις τράπεζες. Δεν έχει νόημα να φεύγουν τα δισεκατομμύρια και να τα κυνηγάς από πίσω. Πρέπει να προλάβεις την αφαίμαξη. Αυτή είναι μία κλοπή.
(Για ΠτΔ:) Πρέπει να υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για να έχουμε μια υποψηφιότητα που να αντανακλά τη σημασία και την αξία του θεσμού. Και θα πρέπει η οποιαδήποτε καλή υποψηφιότητα να περιφρουρηθεί, ώστε να μη φθαρεί από μια συζήτηση η οποία αναπτύσσεται από τώρα. Θεωρώ ότι μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να συζητήσουμε για Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Εμείς θα συζητήσουμε εντός του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξει συζήτηση και με τα άλλα κόμματα. Περιφρουρώντας και την αξία των προσώπων αλλά και του θεσμού.
Η δική μου ευθύνη είναι όχι απλά να μην υπάρχουν αποχωρήσεις, αλλά να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.
Η εντολή που έχουμε και από την βάση του κόμματος, αλλά και από τη λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών, είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή είναι η εντολή της κοινωνίας.
Υπήρξε και υπάρχει ένα σχέδιο για να μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχουν αποχωρήσεις. Δεν ξέρω ποιος το έχει επεξεργαστεί. Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο αυτό ευνοεί τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί εμείς θέλουμε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τη ζήτησαν οι πολίτες. Και να είμαστε πράγματι ο καταλύτης για έναν προοδευτικό διάλογο.
Η πρόσκληση και το προσκλητήριο είναι ξεκάθαρο. Όσοι και όσες αισθάνονται και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα τους και το κόμμα που μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα αδιέξοδα που έχει ελληνική κοινωνία, είμαστε εδώ. Αυτή η συζήτηση όμως πρέπει να γίνει πάνω στο τραπέζι, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προϋποθέσεις. Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου σύντροφοί μας που είχαν αποχωρήσει σε διάφορες χρονικές στιγμές επέστρεψαν. Εμείς αυτήν την καμπάνια θα την συνεχίσουμε.
Ξέρετε τι ζήτησε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Την Κυριακή των εκλογών ζήτησε να είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν υπάρχουν ούτε άνθρωποι του Σωκράτη, ούτε άνθρωποι του Παύλου, ούτε άνθρωποι του Νικόλα.
Δεν υπάρχουν πια ομάδες και τάσεις. Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η βάση θέλει να είμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα με ενιαία φωνή. Έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα πάμε σε διαδικασίες -και το εγγυώμαι και προσωπικά- που θα εκφραστούν όλοι και όλες. Όχι για να έχουμε ομάδες εντός, αλλά για να ρίξουμε αυτή την καταστροφική κυβέρνηση.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον είχαμε λίγο πριν τις εκλογές. Τον έχουμε και πάλι μαζί μας. Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος. Καλώς ήρθατε! Συγχαρητήρια και τηλεοπτικώς.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας ευχαριστώ και για τις συζητήσεις που κάναμε πριν. Πράγματι είχαμε βρεθεί και τις τελευταίες μέρες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτούσαμε, ρωτούσαμε, ρωτούσαμε…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ήσασταν πολύ πιεστικοί. Ναι, ναι, αυτό έλεγα. Τώρα θα μπούμε μέσα… ρωτάγατε, ρωτάγατε… Ορίστε, έγινε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε και καλώς έγινε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πάντως είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Μπορεί να χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας και να χαίρομαι να επικοινωνώ και μέσα από την εκπομπή και με τον κόσμο και τους φίλους και τις φίλες που μας βλέπουν, αλλά είναι πολύ μεγάλη ευθύνη και είναι και πολύ δύσκολη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να κάνω μια θετική καταγραφή πρώτη, για να ξεκινήσουμε έτσι την κουβέντα. Το γεγονός ότι ακούμε πολιτικό λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέω ως παρατηρητής. Δεν το λέω ότι είναι ντε και καλά σωστά αυτά που λέτε ή είναι λάθος αυτά που λέτε. Είναι που ακούμε πολιτικά πράγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι. Όχι ότι δεν ακούγονταν στη Βουλή πριν…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Οφείλω να σας πω ότι πράγματι μια από τις βαθιές μου, αν θέλετε, εσωτερικές έγνοιες ήταν πώς θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι χρειάζεται μια συζήτηση συνολικά για την πολιτική στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι αφορμή ο ΣΥΡΙΖΑ και η δική μας αλλαγή στο επίπεδο της ηγεσίας, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής στη χώρα μας. Και θα είναι ίσως και ένα θέμα παγκόσμιο πλέον. Χθες που συναντήθηκα με τον κ. Γεραπετρίτη έβαλα ένα τέτοιο θέμα: κατά πόσον είναι αξιόπιστοι και οι παγκόσμιοι φορείς και οι κυβερνήσεις. Ακούνε οι πολίτες πράγματα από εμάς, τα οποία δεν βλέπουν να γίνονται πράξη. Και εσωτερικά, έχετε δίκιο ότι η πολιτική φεύγει από την ατζέντα την κεντρική και μπαίνει η παραπολιτική, οι εντυπώσεις.
Δική μου επιλογή είναι να υπάρχει ξανά αξιοπιστία στην πολιτική και βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα απ’ όλα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα μεγάλο θέμα εμπιστοσύνης, ένα θέμα αξιοπιστίας προς την κοινωνία. Γιατί το αν έχεις γιατρό, το αν έχεις δάσκαλο και το αν έχεις μισθό είναι θέμα πολιτικής. Προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δεν είναι όλα αυτά πολιτική και η πολιτική είναι ένας ανταγωνισμός καρέκλας -πολλές φορές και οικογενειών για μια καρέκλα. Όχι, η πραγματική πολιτική να λύνεις προβλήματα της κοινωνίας. Και δυστυχώς για κόμματα εξουσίας που είχαν την ευθύνη της χώρας και σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία η πολιτική είναι εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Και το λέω ξεκάθαρα. Πρέπει λοιπόν να διαλέξουμε με ποια συμφέροντα θα πάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις τράπεζες το λέτε;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, δεν είναι μόνο οι τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι το επίκαιρο θέμα. Γι’ αυτό το λέω, επειδή…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κάναμε μια πρόσφατη συζήτηση, θυμάμαι, για την οικονομία και εισπράττω την πιο μετριοπαθή ανάγνωση. Την τελευταία τετραετία έχουν φύγει από την αγορά 20 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, υπερκέρδη μεγάλων ομίλων. Να τα πω χοντρικά: ρεύμα, το πρώτο κύμα το 2022 μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Διυλιστήρια, το επόμενο κύμα υπερκερδών. Τράπεζες και κάποιοι μεγάλοι όμιλοι βασικών καταναλωτικών ειδών, τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων, πρώτων υλών και στον αγροτικό τομέα κάποιες εταιρείες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά τα άφησε η κυβέρνηση; Έκανε τα στραβά μάτια δηλαδή;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω -και οφείλω να το πω αυτό- είναι επιλογή της κυβέρνησης στα υπερκέρδη. Δεν είναι απλή ανικανότητα. Όχι, είναι επιλογή. Να πω ένα πρώτο παράδειγμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προκαλώντας τόση δυσαρέσκεια στον κόσμο; Γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια καταγεγραμμένη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η πολιτική της επιδίωξη για υπερκέρδη σε κάποιους ομίλους είναι μεγαλύτερη από το κόστος της δυσαρέσκειας. Να σας πω ένα παράδειγμα που δεν έχω λάβει απάντηση. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, που ξεκίνησε το ράλι με την ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι ο κ. Στάσσης που τοποθετήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Ναι ή όχι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η ΔΕΗ καταγράφει αυτή τη στιγμή κέρδη και παρέχει μερίσματα σαν να είναι ένα κερδοσκοπικό μαγαζί και όχι ο δημόσιος πυλώνας στήριξης της οικονομίας. Δεύτερο παράδειγμα: στα Ελληνικά Πετρέλαια επίσης η ελληνική κυβέρνηση, η πολιτεία, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Δεν ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια ο δεύτερος, ο ένας από τους δύο ομίλους των διυλιστηρίων, που παρουσίασε επίσης κέρδη τα οποία ξεπέρασαν το δισεκατομμύριο τον χρόνο; Είναι δυνατόν να έρχεται ένας πρωθυπουργός, που διατυπώνει και λόγο περί αριστείας και επιτελικότητας, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια υπερκερδών των τραπεζών και να δηλώνει στη Βουλή ότι δεν είναι επαρκής και του έφυγαν τα υπερκέρδη; Πώς μπορεί να φεύγουν 4 δισεκατομμύρια το χρόνο κέρδη στις τράπεζες και αυτό να λείπει από τις δικές σας τσέπες αλλά και από τα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει κάτι και για τη διαχείριση αυτών των οργανισμών, Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρότασή του είναι να περάσει π.χ. στο Δημόσιο η ΔΕΗ; Γιατί, να θυμίσω και να κάνω τον αντίλογο, ότι η ΔΕΗ είχε τεράστια προβλήματα το 2019, όταν ανέλαβε κυβέρνηση. Κατέρρεε, έλεγε ο κύριος Χατζηδάκης.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και αυτό το χρησιμοποίησε ως δικαιολογία, όπως κάνει πάντα ο κ. Χατζηδάκης και συνολικά η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το πρόσωπο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τι είναι προτιμότερο; Να καταρρέει ή να έχει κέρδη;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η δική μου άποψη είναι ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι σχεδόν στα ίσα της με μια ελαφρά κερδοφορία, για να μπορεί να έχει κέρδη και ευημερία όλος ο τομέας της οικονομίας της χώρας μας αλλά και η κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό σημαίνει δημόσιος χαρακτήρας; Δηλαδή μπαίνουμε και παίρνει την πλειοψηφία το Δημόσιο στη ΔΕΗ;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Στην περίπτωση της ΔΕΗ, έχουμε ήδη κάνει πρόταση σαν ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό -δεν είναι κάτι το οποίο βγάζω από το καπέλο εγώ σήμερα- ότι πρέπει να υπάρχει και δημόσιος χαρακτήρας όσον αφορά τις μετοχές, να το πω έτσι -γιατί εδώ είναι μικρό το τίμημα που πρέπει να ανακτήσει το Δημόσιο-, αλλά πρέπει να υπάρχει και δημόσιος έλεγχος της αγοράς ενέργειας. Υπάρχουν δύο τρόποι να παρέμβεις στις τιμές του ρεύματος. Ο ένας τρόπος είναι πράγματι ένας από τους μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι η ΔΕΗ, να μην έχει στόχο την κερδοσκοπία αλλά την ευημερία. Αυτό σημαίνει και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Η ευημερία δεν είναι μόνο το φθηνό ρεύμα Είναι συνολικό, αν θέλετε. Και εθνικό αντίκρισμα, γιατί αφορά και την οικονομία και την κοινωνία και τον ανταγωνισμό σε σχέση με άλλες χώρες. Στην περίπτωση όμως του ρεύματος, επειδή υπάρχει και το Χρηματιστήριο Ενέργειας και νομοθετικό έργο που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εφαρμόζεται από τον κύριο Μητσοτάκη, υπάρχουν δύο παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βάλουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς το βάλατε το ρεύμα στο χρηματιστήριο, σωστά;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όλη η Ευρώπη είναι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως είναι και σχεδόν όλος ανεπτυγμένος κόσμος. Στη νομοθεσία όμως για το Χρηματιστήριο Ενέργειας προβλεπόταν, επί ΣΥΡΙΖΑ, να έχουμε σταθερά διμερή συμβόλαια. Δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειας να είναι εκτός χρηματιστηρίου. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, 70- 80%. Στην Ελλάδα είναι νομοθετημένο και η κυβέρνηση δεν το εφαρμόζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει αυτό;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Για να γίνει νομοθετική ρύθμιση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για να συνάψει τα διμερή συμβόλαια, τα σταθερά συμβόλαια. Θα μπορούσε να γίνει να το κάνει το 19 και να έχει τελειώσει το 20;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μπορούσε να είχε γίνει. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο. μπορούσε να είχε γίνει. Και δεν είναι επιλογή και της κυβέρνησης και της ΔΕΗ εν προκειμένω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας λέτε, κοντολογίς, ότι η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τον πολίτη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η κυβέρνηση επέτρεψε καθεστώς άγριας Δύσης στο ρεύμα και άρα στην αισχροκέρδεια του ρεύματος. Δεύτερο μέτρο, πανεύκολο, το έχουμε καταθέσει ως πρόταση νόμου. Είναι αυτές οι προτάσεις νόμου που σιγά σιγά έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και προτείνει κάτι αντίστοιχο. Οπότε περιμένουμε και σε αυτό να συμφωνήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι; Γιατί τους την πέφτετε στο ΠΑΣΟΚ;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, είναι καλό, είναι μια προοδευτική συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τους την πέφτετε; Νιώθω ότι υπάρχει μια -πώς να το πω, δεν θέλω να πω πολεμική γιατί είναι βαριά κουβέντα. Έχετε μια κριτική στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, να το πω έτσι λάιτ. Μήπως είναι πικρία επειδή πήρε την αξιωματική αντιπολίτευση;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να τα πάρω όλα με τη σειρά. Υπάρχει λοιπόν και μια δεύτερη πρόταση, την οποία έχουμε καταθέσει ως πρόταση νόμου, που είναι στην αγορά ενέργειας να υπάρχει συντελεστής κέρδους 5%. Αυτό δεν θα χρεοκοπήσει κανέναν, γιατί θα υπάρχει κέρδος, ενώ πάνω από τις δαπάνες όλων των ειδών σταθερές, κυμαινόμενες, τα πάντα. Ξέρετε, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι αποτυπωμένα κάθε μέρα το κοστολόγιο κάθε μονάδας ενέργειας. Άρα, μπορεί να υπάρχει έλεγχος. Σε ανεπτυγμένα χρηματιστήρια ενέργειας έχει εφαρμοστεί. Εμείς προτείνουμε αυτή η ρύθμιση να είναι και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και πάντα θα σας μιλάω με τεκμηρίωση, τι μπορεί να γίνει. Το αφήνουμε στην άκρη.
Δεύτερον, πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση για τις τράπεζες του ΠΑΣΟΚ, η οποία κατατέθηκε την πρώτη βδομάδα, μας έκανε εντύπωση στην αρχή σχετικά με τα οικονομικά της χαρακτηριστικά. Πρέπει να σας πω ότι εγώ την προηγούμενη μέρα από τη δημοσιοποίηση της, είχα πει πολύ, καλά έκανε το ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε πρόταση για τις τράπεζες. Γιατί; Διότι κάτι το οποίο εμείς το λέγαμε σχεδόν από την αρχή της χρονιάς είναι πολύ καλό το ότι κατοχυρώνεται. Τελικά το παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Και έρχεται μια πρόταση η οποία λέει να επιβάλλουμε έναν έκτακτο φόρο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έναν επιπλέον φόρο σε αυτόν που πληρώνουν οι τράπεζες.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το αν πληρώνουν ή όχι είναι ένα ερώτημα, γιατί έχουμε και τον αναβαλλόμενο φόρο, ο οποίος κρατείται. Είναι μια συζήτηση παράλληλη που πρέπει να γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση, έχει έρθει εδώ πέρα ο υπουργός Οικονομικών, μας είπε ότι πληρώνουν κανονικά, 29%.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ λέω λοιπόν ότι ο αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος κατ’ εκτίμηση είναι πάνω κάτω από τα 15 δισεκατομμύρια, πρέπει να συζητηθεί και αυτός. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Γι’ αυτό και το λένε και αναβαλλόμενο, εξάλλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αν κάνει τα στραβά μάτια και στις τράπεζες και στην ενέργεια η κυβέρνηση, έχουμε θέμα, κύριε Φάμελλε, συγγνώμη…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Εδώ δεν μιλάμε για κάτι το οποίο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διατείνονται ότι πληρώνουν κανονικά τον φόρο οι τράπεζες. Αυτό μας λένε, έτσι δεν είναι;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε στη Βουλή ότι όσον αφορά το ζήτημα των κερδών των τραπεζών και των προμηθειών -για να είμαι ακριβής, αυτό που ο κόσμος ξέρει. Τι ξέρει; Διατραπεζικές συναλλαγές, προμήθειες, πιστωτικές κάρτες, κάνουν ράλι. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παρ’ όλες τις συστάσεις δεν είναι αποτελεσματική η κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις τραπεζικές συναλλαγές, ναι, οι προμήθειες…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή αυτό έχει καταγράψει ένα ποσό πάνω από 4 δισεκατομμύρια κέρδη στις τράπεζες. Αυτό δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης; Το παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Εδώ δεν συζητάμε για την επάρκεια ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό λέει ότι θα κάνει νομοθετική ρύθμιση.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχουν φύγει τα λεφτά αυτά από την αγορά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, προφανώς.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ποιος φταίει; Φταίει ο κύριος πρωθυπουργός; Ποια είναι η αυτοκριτική του; Και γιατί να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία να επιτρέπει στις τράπεζες και πριν τη διύλιση και πριν στο ρεύμα να αισχροκερδούν εις βάρος και της αγοράς και των νοικοκυριών;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημά μου είναι, αυτή τη στιγμή, γιατί είδα τις τελευταίες μέρες ότι εσείς πάτε σε μία κριτική διάθεση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, τόσο όσον αφορά την πρόταση για την φορολόγηση των τραπεζών, για το ύψος του ποσού, δεύτερον, για το γεγονός ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ο κ. Ανδρουλάκης, όπου μιλήσατε για το ταγκό της συναίνεσης κτλ. Είναι κακό η αντιπολίτευση να μιλάει με την κυβέρνηση;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί το λέτε;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίζει στην κοινωνία και στα υπόλοιπα κόμματα ποια είναι η κεντρική της πολιτική στόχευση. Είναι πολύ χρήσιμη κουβέντα που κάναμε πριν από λίγο για το ρεύμα, αναφερθήκαμε προφανώς στις τράπεζες, για τα διυλιστήρια. Με ρωτήσατε αν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Σας είπα ότι είναι ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης. Γιατί, σας είπα, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει ακόμα και με μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, να υπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Απέναντι σε μια τέτοια στρατηγική της κυβέρνησης, εμείς ζητάμε -το κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει- ζητάμε να μας πει ο κ. Ανδρουλάκης αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση, συναίνεσης, ρώτησα εγώ στη Βουλή, ή η δήλωσή μας είναι ότι συζητάμε, προφανώς, αλλά πρέπει να αλλάξει -εμείς λέμε να ανατραπεί- αυτή η πολιτική.
Μπορεί να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και ιδιαίτερα των προοδευτικών κομμάτων. Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Όμως, μπορούμε να αφήνουμε περιθώριο ότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπόκειται ή να είναι σε ένα πλαίσιο συναίνεσης; Όχι. Εμείς δηλαδή θα μιλήσουμε με όλα τα κόμματα και με την κυβέρνηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει, θα δώσει δεκανίκι, στήριξη στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζετε από αυτό;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτό θα πρέπει να το πει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Εμείς κάναμε ένα ερώτημα στη Βουλή. Ξέρετε, εμείς τις ερωτήσεις θα τις βάζουμε δημόσια. Δεν πρόκειται να δείτε από μένα και από εμάς καμία κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού. Είναι αυτό που λέγαμε στην αρχή: πραγματική και σωστή πολιτική για να έχουμε και αξιοπιστία. Και με νούμερα. Σας είπα αρκετά νούμερα πριν. Το ερώτημα όμως είναι: υπήρξε μία αίσθηση συναίνεσης; Δεν το εισπράξατε και εσείς μετά από τις δηλώσεις, όπως προέκυψαν στη δημοσιότητα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα καλό κλίμα υπάρχει.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μπορεί να ήταν λάθος επικοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα καλό κλίμα υπάρχει πάντως. Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ όταν λέει “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”, ότι λέει όχι σε όλα ναι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Οφείλω να σας πω ότι ο πραγματικός πράσινος ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι είμαστε και με οικολογική ταυτότητα και ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήσατε κι ένα υπονοούμενο για τη συνάντηση, επειδή ο κ. Ανδρουλάκης ήταν στο θέμα των υποκλοπών, αφήσατε ένα υπονοούμενο εκεί, ότι ξέχασαν τις υποκλοπές.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ότι δεν μπορεί να υπάρχει συναινετικό κλίμα με μια κυβέρνηση που βαρύνεται με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό υπενθύμισα. Δεν άφησα κανένα υπονοούμενο. Δεν θα αφήσω υπονοούμενα ποτέ. Ειλικρινά, δεν θέλω να υπάρξει ξανά μια τέτοια συζήτηση, εφόσον σας καταθέτω αποδείξεις. Δεν το είπα ιδιωτικά, δεν άφησα παραπολιτικά να βγουν. Το είπα μέσα στη Βουλή. Δεν άφησα υπονοούμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μομφή προς τον Ανδρουλάκη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ερώτημα είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο ίδιος είναι θύμα υποκλοπών. Γι’ αυτό το λέω.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ερώτημα είναι. Και όταν με ρώτησε ο κ. Ανδρουλάκης τι κάναμε εμείς για τις υποκλοπές, γιατί και εκεί αφέθηκε να νοηθεί ότι εμείς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε, χωρίς να αφήσω υπονοούμενα για το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, είπα ότι εμείς καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας.
Δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική ιστορία. Εμείς θέλουμε να υπάρχει προοδευτικός διάλογος. Γιατί; Διότι όταν φτάσουμε σε εκλογές -δεν ξέρω πότε θα είναι το timing- θα πρέπει να υπάρχει μια απάντηση της κοινωνίας και του προοδευτικού χώρου απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Για ποιο λόγο; Γιατί αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν διορθώνεται, ούτε μπορεί να υπάρξει συναίνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέει η κ. Κωνσταντοπούλου για τη δημιουργία αντιπολιτευτικού μετώπου, σε ένα επίπεδο τέτοιας κουβέντας, ακόμα όμως και με δυνάμεις που μπορεί να μη συμφωνείτε -σε τίποτα μπορεί να μην συμφωνείτε-, αλλά να υπάρχει ένα μέτωπο, να βρεθεί μια περπατησιά, να το πω. Συμφωνείτε σε αυτό; Θα πηγαίνατε σε ένα τέτοιο διάλογο εσείς;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν το κάναμε στην πρόταση δυσπιστίας; Έχω δώσει αποδείξεις, έχουμε δώσει αποδείξεις. Πήγαμε σε μια πρόταση δυσπιστίας, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη. Συντάξαμε μαζί ένα κείμενο. Συμμετείχαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δεχόσασταν και κόμματα εκτός της Αριστεράς, δηλαδή εκτός της Κεντροαριστεράς, να το πω έτσι;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή για την πολιτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση, όχι. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση μόνο των προοδευτικών κομμάτων, διότι πρέπει να καταλήγει σε μια πρόταση κυβερνητική. Σας είπα, όταν και όποτε προκύψει ενδεχόμενο εκλογών. Αλλά για τα υπόλοιπα ζητήματα της δημοκρατίας εγώ θα συζητούσα και με τη Νέα Δημοκρατία. Το ερώτημα είναι τι κάνει, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Αλλά χωρίς συναίνεση. Να το ξεκαθαρίσουμε. Για να επιστρέψουμε, λοιπόν: το ερώτημα που τέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη είναι αν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης ή πρέπει να δηλώσουμε ότι αυτή είναι μία αντιλαϊκή, μία άδικη πολιτική, η οποία πρέπει να ανατραπεί. Αν το συμφωνήσουμε αυτό, προφανώς συζητήσεις γίνονται και πρέπει να γίνονται δημόσια.
Για τις τράπεζες, τώρα. Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι όταν έχουν κέρδη τα οποία συμφώνησε ο κ. Ανδρουλάκης ότι είναι 4,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, το να φέρει μία πρόταση το ΠΑΣΟΚ το οποίο να καταλήγει σε 240 εκατομμύρια έκτακτη φορολόγηση, είναι χάδι. Δεν θα ιδρώσει το αυτί τους. Είπα ακριβώς αυτή τη λέξη. Του προτείναμε λοιπόν να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, που εμείς ξεκινήσαμε από τον Μάιο, για να υπάρχει ένα ισχυρότερο μήνυμα και προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και προς τις τράπεζες. Γιατί πρέπει η πολιτική να έχει και έναν, αν θέλετε, αποτρεπτικό χαρακτήρα. Δεν έχει νόημα να φεύγουν τα δισεκατομμύρια και να κυνηγάς από πίσω. Πρέπει να προλάβεις την αφαίμαξη αυτή. Θα σας έλεγα ότι αυτή είναι μία κλοπή. Είναι μία κλοπή από την αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, να πάμε στον Πρόεδρο. Λίγο μετά τον προϋπολογισμό, έχουμε τη συζήτηση του προέδρου. Ήδη έχει ξεκινήσει. Ήδη έχουν πέσει κάποια ονόματα, έχουν πέσει ονόματα από τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, τον κ. Χαρίτση, έχει μπει το όνομα του κ. Ράμμου στο τραπέζι. Έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα.
Αυτά τα ονόματα καίγονται, κύριε Φάμελλε, ή πρέπει να είναι ακόμα στην ατζέντα και να τεθούν επί τάπητος κάποια πρόσωπα για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Χρειάζεται πράγματι προσοχή, γιατί ονόματα που μπορεί να βγαίνουν στη δημοσιότητα μπορεί -να χρησιμοποιώ τη δική σας λέξη- καίγονται. Δεν μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά είπα ότι μπορεί να απομειώνεται η δυνατότητά της αξιοποίησης τους, ας το πούμε έτσι, της πρότασης τους και αυτό χρειάζεται προσοχή. Τι θα έλεγα όμως εγώ; Ναι, πρέπει να υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για να έχουμε μια υποψηφιότητα που να αντανακλά τη σημασία και την αξία του θεσμού. Και θα πρέπει, όπως έχουμε πει, αυτή η υποψηφιότητα ή η οποιαδήποτε καλή υποψηφιότητα να περιφρουρηθεί ώστε να μη φθαρεί από μια συζήτηση η οποία αναπτύσσεται από τώρα.
Δεν είναι λάθος να συζητήσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι πρέπει να συζητήσουμε για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα το κάνουμε και μέσα στο κόμμα μας. Το έχουμε προαναγγείλει ήδη. Και θα υπάρξει και μια συζήτηση προς τα έξω. Ήδη έχουμε δεχθεί μία πρόταση από την Αριστερά να συζητήσουμε την πρότασή της και θα ανταποκριθούμε μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και αφού το συζητήσουμε. Έχω μία επιφύλαξη. Θα ήθελα αυτή η συζήτηση να μην είναι προσωπική, αλλά να είναι για τον θεσμό και τη δυνατότητα μιας καλής υποψηφιότητας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έχει μπει ένα πρόσωπο ήδη στο τραπέζι..
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Για να μην υπάρξει φθορά οποιουδήποτε προσώπου. Και δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο. Γιατί εδώ, πράγματι, μιλάμε και για ένα πρόσωπο το οποίο έχει και μια σημαντική θέση, που πρέπει να προστατεύσουμε και το πρόσωπο και τη θέση. Γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνονται συσχετισμοί προσώπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε πρόσωπο στο μυαλό σας;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα έλεγα όμως ότι, επειδή υπάρχουν πολλές δυνατότητες συζήτησης -ξέρω ότι είστε καλοί δημοσιογράφοι-, αλλά προσπαθώ κι εγώ να περιφρουρήσω μια συζήτηση, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχετε πρόσωπο όμως, να μας πείτε. Όχι ποιο, έχετε πρόσωπο…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ξέρω ότι είστε καλοί δημοσιογράφοι και κάνω πολύ ωραίες συζητήσεις μαζί σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αλλά πρέπει να περιφρουρήσω -όχι τον ΣΥΡΙΖΑ- τη συζήτηση για το πρόσωπο. Σας λέω λοιπόν ότι εμείς θα συζητήσουμε και από την άλλη βδομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον προϋπολογισμό που είναι την Κυριακή, για το θέμα αυτό και θα υπάρξει η συζήτηση με τα άλλα κόμματα. Έχουμε δεχτεί και πρόταση. Δεν θέλω να πω ότι ξεκινάμε εμείς. Αλλά θα την προκαλέσουμε και εμείς, για να υπάρχει πρώτα μια συζήτηση για το πλαίσιο μιας υποψηφιότητας, περιφρουρώντας και την αξία των προσώπων αλλά και του θεσμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, επειδή ξεκίνησα την κουβέντα με τα καλά, το οποίο είναι πράγματι ότι έχετε βάλει την πολιτική πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράγει πολιτικό λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα χρόνο μετά, που ασχολείστε ο ένας με τον άλλον. Υπήρχατε στη Βουλή, δεν εννοώ ότι δεν υπήρχατε, αλλά υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα.
Υπάρχουν και τα δυσάρεστα, τα οποία δεν φεύγουν, τα προβλήματα. Η κ. Θρασκιά επιχείρησε να αποχωρήσει.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επιχείρησε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αποχώρησε. Αποχώρησε η κ. Θρασκιά, λοιπόν. Αυτό, φαντάζομαι, είναι ένα ακόμα πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις; Βλέπετε κάτι τέτοιο;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η δική μου ευθύνη είναι όχι απλά να μην υπάρχουν αποχωρήσεις, αλλά να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστροφές υπάρχουν στο μυαλό σας;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η πολιτική εντολή που έχουμε και από τη βάση του κόμματος, από την πολύ μεγάλη συμμετοχή που είχαμε στις κάλπες, αλλά και από την λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών, είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πολιτική εντολή, η εντολή της κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συζήτηση που ανοίγει με τη Νέα Αριστερά, παραδείγματος χάριν;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί και να αποδεικνύει ότι είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν θα παρέμβω στα εσωτερικά άλλων κομμάτων, ούτε θα παρέμβουμε ούτε θα λειτουργήσουμε με αυτή την πολιτική. που έχει μέχρι τώρα απαξιωθεί. Οι συζητήσεις όλες θα γίνονται δημόσια. Μπορώ να σας πω ξεκάθαρα: οι πολίτες μας ζήτησαν να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Πρέπει να ανταποκριθούμε, παραδείγματος χάριν, στη συζήτηση τώρα του προϋπολογισμού. Να είμαστε εμείς η αξιωματική αντιπολίτευση, παρότι υπήρξε και υπάρχει ένα σχέδιο για να μην είμαστε. Υπάρχουν αποχωρήσεις. Δεν ξέρω ποιος έχει επεξεργαστεί το σχέδιο αυτό. Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο αυτό ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη, γιατί εμείς θέλουμε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τη ζήτησαν οι πολίτες. Και να είμαστε πράγματι ο καταλύτης για έναν προοδευτικό διάλογο στην ελληνική κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αριθμητικά, θα κάνετε προσπάθεια να είστε και αριθμητικά αξιωματική αντιπολίτευση;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση που είχαμε και στο παρελθόν αποχωρήσεις, είχαμε ζητήσει ή να επιστραφεί η έδρα ή να μην υπάρξει αποχώρηση, διότι αυτό παραβιάζει τη λαϊκή εντολή. Αυτό ήταν και μία πρόσκληση, ταυτόχρονα. Αποτελεί και μία πρόσκληση της ανάκτησης του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώτα απ’ όλα προς την κοινωνία. Γιατί γίνεται και μια συζήτηση, αν απευθύνομαι, προσωπικά ή όχι, ή ο ΣΥΡΙΖΑ αν απευθύνεται προσωπικά ή όχι προς κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων.
Κοιτάξτε, η πρόσκληση και το προσκλητήριο είναι ξεκάθαρο. Όσοι και όσες αισθάνονται και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι το κόμμα τους και το κόμμα που μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα αδιέξοδα που έχει ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Αυτή η συζήτηση όμως πρέπει να γίνει πάνω στο τραπέζι, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προϋποθέσεις. Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου είχαμε ένα πολύ θετικό γεγονός. Σύντροφοί μας που είχαν αποχωρήσει σε διάφορες χρονικές στιγμές, επέστρεψαν για να παρακολουθήσουν την Κεντρική Επιτροπή. Εμείς αυτήν την καμπάνια θα την συνεχίσουμε. Δεν θα τη συνεχίσουμε με προσωπικούς όρους, ούτε θα την κάνω δημόσια, εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν σας κάνει αξιωματική αντιπολίτευση. Υστερείτε σε βουλευτές πια από το ΠΑΣΟΚ. Άρα, τι πρέπει να κάνετε; Ας φέρουν τις έδρες πίσω;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εμείς όμως -καταρχάς αυτό το έχω πει ήδη και το έχουμε πει ήδη, κύριε Στάθη και κύριε Κολοκυθά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι δεκτή πίσω η Νέα Αριστερά, παραδείγματος χάριν, αν φέρνουν τις έδρες πίσω;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Υπήρξε διατυπωμένο ένα αίτημα για όσους και όσες έχουν αποχωρήσει να παραδώσουν την έδρα. Ιδιαίτερα αυτό, ξέρετε, συμβολικά ήταν πολύ πιο βαρύ όταν χάθηκε η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τυπικά. γιατί υπάρχει και η κοινοβουλευτική δεοντολογία, δεν μπορώ να την υποτιμήσω. Μπορεί πράγματι να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά με βάση τον τυπικό κανόνα της Βουλής, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τυπικά η θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εγώ σας είπα ότι θα την υπηρετήσουμε και θα τη διεκδικήσουμε. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο αυτή τη στιγμή, ούτε μπορώ να σας παρουσιάσω κάτι συγκεκριμένο. Όμως δεν μπορώ να μην πω -και μια και είμαστε και σε απευθείας μετάδοση- ότι το πιο σημαντικό στην Ελληνική Δημοκρατία είναι να σέβεσαι τη λαϊκή ετυμηγορία, είναι ο όρος της λαϊκής κυριαρχίας. Δεν μπορώ να μην το διατυπώσω, γιατί μετά θα πιστέψουν οι φίλοι και οι φίλες που μας βλέπουν ότι ακόμα και οι εκλογές δεν έχουν σημασία. Δεν γίνεται να μην έχουν όλα σημασία στη ζωή. Γι’ αυτό πιστεύω και δηλώνω ότι θα είμαι, αν θέλετε, ένας μαχητής της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Δεν μας έχουν μείνει πάρα πολλά πράγματα. Τα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό. Υπάρχει μια μεγάλη δυστοπία και λίγες προσδοκίες από την κοινωνία. Ο κόσμος μένει μόνος του, πολλές φορές, στο σπίτι, στην ατομική ευθύνη. Έχουν απαξιωθεί και τα κόμματα και ο συνδικαλισμός. Αυτή η κατάσταση είναι αρνητική για τη χώρα. Πρέπει να επιστρέψουμε σε μία, αν θέλετε, κοινωνική λειτουργία ευημερίας και προόδου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα σας προσγειώσω πάλι στα δικά σας, για να κλείσουμε. Ο κ. Πολάκης, αν δεν κάνουμε λάθος, είπε στην Κεντρική Επιτροπή ότι το ταγκό θέλει δύο και ότι εγώ στήριξα την ενότητα, αλλά εσείς όχι, ότι εσείς δεν το έχετε κάνει αυτό. Αν ακούσαμε καλά, αν μάθαμε καλά από την Κεντρική Επιτροπή, ότι ο κ. Πολάκης εκφράζει μια δυσαρέσκεια για ότι εσείς δεν τηρείτε… Ότι δεν υπήρξε εκπροσώπηση περαιτέρω των…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ πάντως θέλω να σας πω, χωρίς να υπάρχει κανένα ίχνος απάντησης, ότι το ταγκό δεν θέλει μόνο δύο, δεν θέλει ούτε καν 70.000 που ήταν οι ψήφοι που είχαμε στις κάλπες στις κομματικές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω έναν πολύ πιο μαζικό, δυνατό και ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλο -μεγάλο, κυριολεκτικά. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι και όλες μαζί. Δεν έχουμε τίποτα που να μας χωρίζει. Θα πάμε σε ένα συνέδριο, έτσι ώστε να υπάρχουν πράγματι και νέα όργανα, να υπάρχει εκλογή δηλαδή μετά το συνέδριο και καταστατικές αλλαγές, και Κεντρικής Επιτροπής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπου θα υπάρχει εκπροσώπηση όλων των τάσεων.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καταρχήν εδώ δεν υπάρχουν εκπρόσωποι τάσεων. Ξέρετε τι ζήτησε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή των εκλογών; Ζήτησε να είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν ούτε άνθρωποι του Σωκράτη, ούτε άνθρωποι του Παύλου, ούτε άνθρωποι του Νικόλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πολάκης το έκανε αυτό. Και θα μπορούσε να πάει σε δεύτερο γύρο. Και δεν πήγε. Και είπε Όχι, πάμε όλοι μαζί ενωμένοι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εξήρα τη γενναία στάση του Παύλου και το είπα δημόσια την πρώτη μέρα που πήγα στα γραφεία. Όμως εδώ δεν υπάρχουν πια ομάδες και τάσεις. Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Η βάση του κόμματός μας θέλει να είμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα με ενιαία φωνή. Αυτό κάνουμε: ενιαία και σοβαρή φωνή. Και ξέρουμε ότι βήμα βήμα έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα πάμε σε διαδικασίες -και το εγγυώμαι και προσωπικά- που θα εκφραστούν όλοι και όλες. Όχι για να έχουμε ομάδες εντός, αλλά για να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση που είναι καταστροφική. Αυτό πρέπει να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θα τα πούμε, ελπίζουμε, σύντομα.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να είστε καλά. Ελπίζω να μην ήταν πολύ βαριά η συζήτηση πρωινή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, δεν πειράζει. Έτσι είναι η πολιτική.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πρέπει να δίνουμε πληροφορίες και στον κόσμο, γιατί η μάχη του προϋπολογισμού θα είναι μεγάλη. Εκεί θα φανεί τελικά ποιος εξυπηρετεί την κοινωνία και ποιος όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και το επόμενο ραντεβού είναι στη μάχη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Καθαρά πράγματα, λοιπόν. Όχι εκλογές. Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Την καλημέρα μας.
Συνεντεύξεις