«Η κυβέρνηση όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη τηρώντας τις θεσμικές της υποχρεώσεις αντί να αφήσει την πολιτεία αθωράκιστη απέναντι σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση δεν επικαιροποίησε και δεν εφάρμοσε τα θεσμικά εργαλεία που της παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τα ζητήματα της ανθεκτικότητας της πολιτείας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το αποτύπωμα των προτεραιοτήτων της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη είναι έκδηλο σε αυτό που ζούμε στη Θεσσαλία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στην εκπομπή «Σήμερα».
Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε καθώς η χώρα ήταν χρεοκοπημένη, είχε καταφέρει να κάνει για πρώτη φορά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας το οποίο ήταν ευρωπαϊκή υποχρέωση. Τα οποία ολοκλήρωσε το 2018, όπως και τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού το 2017 και τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων το 2016».
Επεσήμανε ότι «Τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας που έγιναν πρώτη φορά το 2018 έπρεπε να επικαιροποιηθούν το 2021 μαζί τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού κάτι που δεν το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο αν δεν υπάρξει συμμόρφωση της πολιτείας. Η Ευρώπη επισήμανε στον κύριο Μητσοτάκη το 2022 ότι δεν έχει κάνει σωστά τη δουλεία του για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμυράς»
«Η χώρα μας από το 2016, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θέσπισε εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας και την προσαρμογή της στην κλιματική αλλαγή από τα αντιπλημμυρικά και τα λιμενικά έργα μέχρι και τη διαχείριση του νερού στη γεωργία γιατί αλλάζουν πάρα πολλά και πρέπει να αλλάξουν πολλά στη ζωή μας. Οι Περιφέρειες είχαν την υποχρέωση να εκπονήσουν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά η περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το σχέδιο αυτό και η σχετική περιβαλλοντική μελέτη έχει πάρει παρατάσεις ήδη τρεις (3) φορές και καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε.
Αν είχαν ολοκληρωθεί τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αν είχαν επικαιροποιηθεί και εφαρμοστεί τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας , δηλαδή αν είχαν προχωρήσει αντιπλημμυρικά έργα προτεραιότητας, αλλά και τα λοιπά θεσμικά εργαλεία εκτιμώ ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το φαινόμενο ήταν πράγματι ακραίο, υπογράμμισε.
Στάθηκε στη συνέχεια στις ενέργειες της πολιτείας την ώρα της εκδήλωσης του φαινομένου: «Η πολιτεία αποδείχθηκε ανεπαρκής και στη διαχείριση του φαινομένου και στην πολιτική προστασία, καθώς ενώ οι μετεωρολόγοι επισήμως είχαν προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα 1/9 για τους κινδύνους και στις 3/9 επίσημα ότι αναμένονται ακραία πλημμυρικά φαινόμενα επιπέδου 5. Όμως η πολιτεία δεν προέβη σε κάποια ενέργεια προετοιμασίας, ενημέρωσης ή και εκκένωσης ακόμα και μέχρι την Πέμπτη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας».
Για την πολιτική προστασία ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι «Η πολιτική προστασία αποτελεί επιστημονικό και θεσμικό εργαλείο, και απαιτεί σχέδιο και στελέχωση. Χρειάζεται σχεδιασμός και προετοιμασία για το χειρότερο δυνατό σενάριο, και εκπαίδευση του προσωπικού σε αυτό. Δυστυχώς όμως η πολιτική προστασία στερείται στελεχών τόσο στην περιφέρεια όσο και στους δήμους, όπως διαπίστωσα κατά την επίσκεψή μου στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Ο κύριος Μητσοτάκης νομίζει ότι αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες του Δημόσιου μειώνει το δημόσιο κόστος κάτι που αποδείχθηκε ότι είναι λάθος γιατί όταν το Δημόσιο είναι αδύναμο αδυνατίζει και η πολιτεία και η οικονομία.
"Χρειαζόμαστε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Στον τομέα αυτό οι μόνες μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ένα υπουργείο χωρίς οργανόγραμμα, ένας νόμος πολιτικής προστασίας που είναι ανενεργός από το 2020 και η απορρόφηση μόλις 0,5% για τα έργα πολιτικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτές προστίθενται και οι πρόσφατες καταγγελίες για αντιπλημμυρικά έργα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή η επάρκεια της πολιτείας και στη πρόληψη και στη διαχείριση είναι πάρα πολύ πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση άφησε την πολιτεία αθωράκιστη και στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες».
Ο Σ. Φάμελλος κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του κ.Βαρβιτσιώτη είπε ότι «έπρεπε να είχε αποπεμφθεί ο Υπουργός την ίδια μέρα που έκανε αυτή την απαράδεκτη δήλωση που εξίσωσε το θύμα με τους θύτες. Ακόμα και η στάση του κ.Μητσοτάκη ήταν πολύ καθυστερημένη, μετά από την κατακραυγή και αφού έκανε αποτίμηση της επικοινωνιακής ζημίας ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί πολιτική με -π- μικρό, δηλαδή με μόνο κριτήριο το πολιτικό όφελος, το οποίο δεν συνδέεται μόνο με το ψηφοθηρικό αποτέλεσμα αλλά και με ποιους εξυπηρετεί η πολιτική του. Χρησιμοποιεί την επικοινωνία ως εργαλείο προς την επίτευξη του σκοπού του».
Για το θέμα των εκλογών για την ανάδειξη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Σ. Φάμελλος κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές υπενθυμίζοντας ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να γραφτεί και να ψηφίσει την Κυριακή και ότι η συμμετοχή πρέπει να αποτελέσει και ένα πολιτικό μήνυμα για όλη την κοινωνία.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι «αυτό που προέχει είναι να ορθοποδήσει η Θεσσαλία και για αυτό κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι σήμερα εκεί για να δούμε πως θα λυθούν ζητήματα, πως θα ζήσουν οι άνθρωποι εκεί, να συζητήσουμε για τα θέματα υγείας, υδροδότησης, οικονομίας, αγροτικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της καταστροφής, γιατί η Θεσσαλία έχει πληγεί».
Υποδομές Περιβάλλον