“Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχουμε μπροστά μας πρέπει να συζητήσουμε για την ειλικρινή αγωνία και ανησυχία του κόσμου για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπάρχει αγωνία για το εάν θα υπάρχει ένα προοδευτικό, αριστερό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, οικολογικό κόμμα που μπορεί να προσφέρει κυβερνητική λύση, γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα. Μάς ενώνει όλες και όλους η ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία. Τώρα λοιπόν πρέπει να διαμορφώσουμε αυτήν την πολιτική πρόταση. Υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος η κοινωνία να απομακρυνθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω του εσωκομματικού κλίματος. Χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε απαντήσεις για τη χώρα και για το πώς οι πολίτες θα ζουν καλύτερα. Πολλοί έχουν προσφέρει επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους. Αυτή είναι η δεύτερη αιτία ανησυχίας πολλών συντρόφων/ισσων μας. Υπάρχει το συναίσθημα μίας μεγάλης οικογένειας που δεν μπορείς να βλέπεις να ταλανίζεται ακόμη και εξαιτίας ενδοοικογενειακών καυγάδων”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» «και στην εκπομπή «Βάλε καφέ να στα πω» με τους δημοσιογράφους, Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη.
Πρόσθεσε ότι έχει προηγηθεί μία μεγάλη πολιτική ήττα στην κοινωνία εξαιτίας του ελλείμματος εμπιστοσύνης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “είχαμε την αποχώρηση του ηγέτη μας για μία δεκαπενταετία, του Αλέξη Τσίπρα, που έκανε στην άκρη για να γίνει επανεκκίνηση και για να τελειώσει αυτό που δομήθηκε ως αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες που μάς οδήγησαν στην ήττα και να κάνουμε αλλαγές. Σε αυτή τη διαδικασία πολλές φορές δυστυχώς λειτουργούμε σπασμωδικά και χάνεται η πολιτική ουσία”.
Σημείωσε πως η πρόταση για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να έχει προσωπικά χαρακτηριστικά και ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος: “πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά. Είναι πολύ σημαντικό, και για εμένα προσωπικά, να συμβάλλουμε όλοι, να διαφυλάξουμε το συντροφικό κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Πρέπει όλοι και όλες να αποφασίσουμε ότι η συζήτηση θα γίνει με αυστηρά συντροφικούς και αυστηρά πολιτικούς όρους. Είναι μεγάλη η ευθύνη για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί είναι μία συζήτηση για τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι συμπεριφορές των συντρόφων μας αλλά και οι απόψεις όλων των μελών της ΚΕ πρέπει να κριθούν πολιτικά και αυτό θα υποστηρίξω στην ΚΕ. Θα καλέσω όμως και τα στελέχη μας να ανατρέξουν στην πολιτική “γνώση” που έχουν και να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει αριστερή προοδευτική διέξοδο στην κοινωνία”.
Ερωτηθείς εάν εξαιτίας της κουβέντας για τα εσωκομματικά αδικείται το κοινοβουλευτικό έργο απάντησε: “κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παράγουμε πολιτική. Επισκεφτήκαμε την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου με τον Πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη για τις υποκλοπές, παρεμβαίνουμε στη Βουλή αλλά και πραγματοποιούμε συναντήσεις με φορείς. Εχθές συναντήσαμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (EU-OSHA), δρ. Ανδρέα Στοϊμενίδη, και εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Προχθές πήραμε μία πρωτοβουλία για τα θέματα των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών με τον αντίστοιχο σύλλογο εργαζομένων.
Είναι όμως πραγματικότητα ότι ο πολιτικός βηματισμός “χάνεται” σε μεγάλο βαθμό λόγω της εσωκομματικής συζήτησης χωρίς να υποτιμώ την πολιτική σημασία της εσωκομματικής συζήτησης για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρέπει να υπενθυμίσω βέβαια στους συντρόφους και στις συντρόφισσες ότι το σύστημα εξουσίας εκμεταλλεύεται την εσωκομματική συζήτηση για να “κρύψει” το κοινοβουλευτικό και πολιτικό μας έργο και άρα τις κυβερνητικές πολιτικές”.
Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε στη συνέχεια ότι πρέπει να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέτοιο ώστε να είμαστε περήφανοι και περήφανες: “Η απάντηση, η λύση που πρέπει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία δεν σταματά στην εκλογή νέου Προέδρου. Μαζί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πρώτα στην εκλογή Προέδρου και μετά σε Συνέδριο. Γιατί χρειάζεται νέο κόμμα και νέα πολιτική πρόταση που αυτό θα γίνει στον προσυνεδριακό διάλογο και θα αποφασιστεί στο Συνέδριο. Επί των πολιτικών προτάσεων είναι που πρέπει να συζητάμε ακόμη και να διαφωνούμε. Και προφανώς θα ζητήσουμε και από τον Πρόεδρο τη δική του πολιτική πρόταση, τη δική του συμβολή στη διαδικασία προς το Συνέδριο, όπως θα κληθώ να καταθέσω και εγώ πρόταση όπως και όλοι και όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να επικεντρωθούμε”.
Ερωτηθείς για τα κείμενα των Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη αναγνώρισε την πολύ σημαντική συμβολή τους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη στενή συνεργασία που είχε και με τους δύο. Επανέλαβε όμως ότι κάθε παρέμβαση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να συμβάλλει στην κατεύθυνση της συλλογικότητας, της σύνθεσης, με ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα. “Όλα τα επιχειρήματα, όλη η κριτική πρέπει να γίνουν συμβολή στην ΚΕ. Η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει μέσα στα όργανα, πρέπει να εξαντληθεί πρώτα η δυνατότητα συζήτησης στα όργανα πριν τις δημόσιες παρεμβάσεις με άρθρα. Η ενότητα, η συλλογικότητα, η σύνθεση και η ψυχραιμία πρέπει να εκφράζονται από όλες και όλους και πρώτα από όλα από την ηγεσία που πρέπει να δίνει και το παράδειγμα προς τα “κάτω”. Στις οργανώσεις μελών και στα μέλη”.
Ξεκαθάρισε πως σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχουν ούτε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, ούτε δεξιοί και αριστεροί επειδή όλα διατυπώνονται από την αρχή: “νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε στην “αφετηρία” μας, όπως προέκυψε από την προγραμματική συνδιάσκεψη και είναι η ταυτότητά μας μέχρι και σήμερα. Νομίζω ακόμη ότι συμφωνούμε και ιδεολογικά πως αποτελούμε έναν αριστερό χώρο που περιλαμβάνει το χώρο από το προοδευτικό κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά. Κοινή αφετηρία άρα υπάρχει, στόχος κοινός υπάρχει και η επανεκκίνηση είναι κοινή επιθυμία οπότε, πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε για την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα”.
Για την παραπομπή στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας σημείωσε: “υπάρχει ένα σοβαρό θέμα παραβίασης αρχών του καταστατικού το οποίο και θα κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Η όλη διαδικασία περιγράφεται με σαφή τρόπο στο καταστατικό. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν περιστατικά που οδηγούν σε παραπομπές συντρόφων στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Από εκεί με μετά δεν υπάρχουν απειλές και ρεβανσισμοί στην αριστερά, δεν ζητάει αυτό από εμάς η κοινωνία. Πρέπει λοιπόν η Επιτροπή Δεοντολογίας να καταθέσει εισήγηση. Δεν πιστεύω και δεν γνωρίζω αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και αν αυτό θα γίνει στην ΚΕ αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ΚΕ έχει άλλωστε να κάνει δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και να καθορίσει την πορεία προς το Συνέδριο”.
Ο Σ. Φάμελλος επανέλαβε πως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει αριστερή, προοδευτική διέξοδο για την ελληνική κοινωνία.
Σχετικά με τα αίτια της ήττας επικεντρώθηκε στην έλλειψη μεταρρυθμιστικού λόγου και προτάσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον περιορισμό, όπως είπε, είτε σε “αριστερές” ιδεολογικές αναζητήσεις είτε σε στενά “αντιπολιτευτικό” και στείρο λόγο. “Είδαμε πρόσφατα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι με το που εμφανίστηκε μία “χαραμάδα” εναλλακτικής πρότασης και λύσης οι πολίτες την αξιοποίησαν. Ο κόσμος, με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, μάς επέπληξε και μάς ζήτησε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν πρόκειται για νίκη όμως του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ”.
Κληθείς να σχολιάσει την απαράδεκτη δήλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τα Τέμπη είπε: “πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι όταν μιλάμε για τα Τέμπη. Στα Τέμπη είχαμε ένα τραγικό δυστύχημα που δικαίως έχει χαρακτηριστεί από την κοινωνία ως έγκλημα. Οφείλονται απαντήσεις και από τη δικαιοσύνη, γιατί δεν μπορεί να δεχόμαστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα το 2023. Είναι ξεκάθαρες και οι πολιτικές ευθύνες όσο και αν τα κυβερνητικά στελέχη και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούν να τις κρύψουν, μιλώντας για ανθρώπινα λάθη. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, με την επιλογή του σταθμάρχη, με το πώς λειτουργούσε το δευτεροβάθμιο επίπεδο ελέγχου στη Αθήνα, είναι πάρα πολλά τα ζητήματα στα οποία οφείλει η Βουλή να δώσει απαντήσεις. Μας προβληματίζει η πολιτική “ηθική” που εκφράζει η απαράδεκτη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, είμαι κάθετα αντίθετος προσωπικά με τέτοιου είδους δηλώσεις. Είναι ακόμη μία προσπάθεια αποφυγής της συζήτησης για τις ευθύνες της κυβέρνησης”.
Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στηρίξει προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη απάντησε: “θα συζητήσουμε με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για αυτό το ζήτημα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συναντηθεί με γονείς θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη αρκετές φορές, εμείς λάβαμε την εντολή από τους γονείς να υπάρξει εξαντλητικός έλεγχος και σε πολιτικό επίπεδο για τις ευθύνες. Και φυσικά πρέπει να συμβάλει και η Βουλή στην απόδοση ευθυνών. Τρέχει παράλληλα και η έρευνα από τη δικαιοσύνη η οποία και πρέπει να επιταχύνει. Όπως έχω επισημάνει και στον κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή, δεν πρέπει να αμνηστεύονται ευθύνες και οποιαδήποτε διαδικασία προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να περιορίζει τις αιτίες του δυστυχήματος. Εφιστώ την προσοχή δηλαδή για να μην περιοριστούν ευθύνες, να μην οδηγήσει η συζήτηση στη Βουλή σε απαλλαγή πολιτικών προσώπων και ευθυνών, κάτι που μπορούν να κάνουν οι κυβερνητικές πλειοψηφίες. Το να ακούγεται όμως το ότι, επειδή η Νέα Δημοκρατία έλαβε 41%, δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για τις ευθύνες για τα Τέμπη ή για το σκάνδαλο των υποκλοπών αυτό από μόνο του υποτιμά τη δημοκρατία”.
Ο Σ. Φάμελλος έκλεισε με ένα σχόλιο για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης: “η οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ένα άδικο μέτρο, με το οποίο η κυβέρνηση παραδέχεται ξεκάθαρα ότι έχει αποτύχει στο να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Είναι προκλητικό να επιβάλλει αυτό το μέτρο ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έχτισε προφίλ στις εκλογές του 2019 με το κίνημα της γραβάτας και στις πρόσφατες εκλογές του καλοκαιριού το αφήγημα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, λέγοντας ότι η ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τελικά να το κάνει πραγματικότητα ο ίδιος εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών. Αποδεικνύεται η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη αλλά και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η αποτυχία της κυβέρνησης. Οι μεγάλοι δε που φοροδιαφεύγουν παραμένουν ανέγγιχτοι. Γιατί αυτό το μέτρο επιβαρύνει τους ευάλωτους και τους αδύναμους και όχι τα μεγάλα εισοδήματα και τα υπερκέρδη που τελικά δεν έχουν φορολογηθεί”.
Συνεντεύξεις