Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Σ. Φάμελλος: Είναι επιλογή Μητσοτάκη κάποιοι να βγάζουν τρελά υπερκέρδη εις βάρος των πολιτών

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτή Β` Θεσσαλονίκης στον Γιάννη Μαγκριώτη και την εκπομπή «Μας Αφορά» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99,4»

«Τελικά οι πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά το φετινό πασχαλιάτικο τραπέζι. Είτε πρόκειται για το κόστος των τροφίμων, είτε για το κόστος των μετακινήσεων», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπενθυμίζοντας ότι «οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σκρέκας είχαν υποσχεθεί ότι φέτος θα έχουμε χαμηλότερες τιμές στα τρόφιμα, στο κρέας, αλλά μείναμε μόνο στις ευχές εφόσον οι τιμές δεν ανταποκρίθηκαν τελικά στις προβλέψεις τους», σημείωσε στην έναρξη της εφ` όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99,4» και τον Γιάννη Μαγκριώτη, μιλώντας για τα κρίσιμα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις ερχόμενες ευρωεκλογές, την πορεία της Ευρώπης, την ακροδεξιά, το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία.

«Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για τη δημιουργία της αισχροκέρδειας. Οι άνθρωποί του, που διορίστηκαν από τη ΝΔ, είναι αυτοί που παράγουν την αισχροκέρδεια, όπως ο κ. Στάσσης στη ΔΕΗ και ο κ. Σιάμισης στα Ελληνικά Πετρέλαια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημειώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός απέφευγε επί σειρά ημερών την ερώτηση που έχει κατατεθεί από τις 15 Μαρτίου για τα ζητήματα της ακρίβειας. «Τη δέχτηκε τελικά κατόπιν εορτής, και θα απαντήσει μετά από 2 μήνες τελικά».

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ή αν θέλετε μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας από τα lockdown και την πανδημία, ξεκίνησε το πρώτο ράλι υπερκερδών στο ρεύμα, συνεχίστηκε στα καύσιμα, τώρα έχουμε τις τράπεζες. Υπάρχουν τομείς της οικονομίας που με την επίβλεψη και την επιστασία του κ. Μητσοτάκη βγάζουν τρελά κέρδη εις βάρος των πολιτών».

Απαντώντας για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι έχει κατατεθεί πρόταση Νόμου, καλώντας τους Φορείς να εμπλακούν στη συζήτηση: «Με βάση και τις πολιτικές εξαγγελίες που είχαμε κάνει με τον Στέφανο Κασσελάκη για το θέματα της ακρίβειας, καταθέσαμε πρόταση Νόμου ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, που έχει για κάθε φλέγουσα οικονομική ζώνη συγκεκριμένα μέτρα: Για τα καύσιμα, για το ρεύμα, για το παρατηρητήριο τιμών καταναλωτή, τις πρώτες ύλες του αγρότη, τις τράπεζες.

Είναι συγκεκριμένα πεδία που αξίζει πλέον και η οικονομική κοινότητα - οι παραγωγικοί φορείς να τα σχολιάσουν μαζί μας. Διότι πρόκειται για εργαλεία που τα έχουμε επιβεβαιώσει από άλλες χώρες. Κάποιες εκ των προτάσεων προέρχονται από τη σύγχρονη αγορά ενέργειας των ΗΠΑ. Έχουμε ψάξει να βρούμε πως μπορεί να ελεγχθεί και να ρυθμιστεί η αγορά. Προφανώς και θα υπάρχει ιδιωτική οικονομία. Αλλά εδώ, υπάρχει ασυδοσία! Την πρώτη χρονιά βγάζουν υπερκέρδη στο ρεύμα, τη δεύτερη στα καύσιμα, την τρίτη στα τρόφιμα και στις τράπεζες. Και την πληρώνουν η παραγωγική κοινότητα, η επιχειρηματική κοινότητα, τα νοικοκυριά, ενώ κάποιοι βγάζουν δισεκατομμύρια».

Αναφορικά με τη νέα άνοδο των τιμών στα καύσιμα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξεκαθάρισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι στα δύο διυλιστήρια και όχι στα πρατήρια, όπου οι τιμές είναι καθορισμένες όπως και τα περιθώρια κέρδους. Δεν υποτιμώ τον κίνδυνο του λαθρεμπορίου σε κάποια πρατήρια, το αναφέρουν συνεχώς οι Ενώσεις των Πρατηριούχων με το κόστος των απειλών της νύχτας. Δυστυχώς είναι φαινόμενο που το έχουμε και στη Θεσσαλονίκη, αν και κατά τ` άλλα έχουμε "τάξη και ασφάλεια" με τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά η μεγάλη αφαίμαξη γίνεται από τα δύο διυλιστήρια».

«Έχουμε συγκεκριμένο και απόλυτα εφαρμόσιμο σχέδιο: Στην ενέργεια, να εφαρμοστεί όριο κέρδους στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Εργαλεία υπάρχουν».

«Οι διορισμένες διοικήσεις στη ΔΕΗ και στα ΕΛ.ΠΕ. εμπλέκονται και ευθύνονται για την αισχροκέρδεια. Ο κ. Στάσσης και ο κ. Σιάμισσης έχουν σοβαρές ευθύνες για τη συμμετοχή στο πάρτι της αισχροκέρδειας. Με μια προοδευτική κυβέρνηση θα δινόταν εντολή να μην είναι προτεραιότητα τα υπερκέρδη σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ αλλά τα -λογικά- κέρδη, που ούτως ή άλλως έχει προσδιορίσει η Κομισιόν, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις».

Ο Σ. Φάμελλος εστίασε και στην πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απαξιώσει κάθε Αρχή που μπορεί να συνδράμει στο έλεγχο της αισχροκέρδειας: «Οι ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ΡΑΕ, η ΕΕΤΤ, κα, που έχουν ρόλο στον έλεγχο της αγοράς, είναι “κολοβές” επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχουν την υποστήριξη της Πολιτείας, είναι αφυδατωμένες, χωρίς πόρους και προσωπικό, ενώ η κυβέρνηση επιτίθεται συνεχώς εναντίον τους - το έχει άλλωστε διαπιστώνει και το ευρωκοινοβούλιο. Πολλές φορές καθυστερούν και δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

«Υπάρχει κι άλλος δρόμος», απαντάει ο κ. Φάμελλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργειακές κοινότητες: «Χρειάζεται πολιτική βούληση για τον πλουραλισμό της αγοράς. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα παράδειγμα ώστε να μην υπάρχει ολιγοπώλιο. Ο πρωτοπόρος Νόμος των ενεργειακών κοινοτήτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει "ανατιναχτεί" από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αποτέλεσμα οι κοινότητες που δημιουργήθηκαν να μην έχουν πρόσβαση στο δίκτυο!».

Μιλώντας για τα ζητήματα του σχεδιασμού της οικονομίας και του κράτους δικαίου, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «μια κυβέρνηση διαπλεκόμενη, που εξασφαλίζει και αναπαράγει τον πολλαπλασιασμό της διαπλοκής», υπογραμμίζοντας ότι επιδιώκουν να περάσουν τη λογική «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και το «κάτσε ήσυχος και θα τακτοποιηθείς».

«Δεν μπορεί επιχειρήσεις που αισχροκερδούν να διαχειρίζονται και να νέμονται πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρότερες ποινές», σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, τις ευρωεκλογές και το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υπογράμμισε ότι «οι αλλαγές γίνονται στην κοινωνία. Για να επιτευχθούν οι μεγάλες αλλαγές πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να επικοινωνεί με την κοινωνική βάση και όχι στην άσκηση πολιτικής από τα πάνω. Η κοινωνική συμφωνία της Δημοκρατίας, η κοινωνική συμφωνία της Αλλαγής, η κοινωνική συμφωνία της εξόδου από τα μνημόνια, είναι τρεις μεγάλες χρονικές στιγμές που η ίδια η κοινωνία οδήγησε στην Ελλάδα τις κυβερνήσεις να πετύχουν», σημείωσε κάνοντας, όπως ανέφερε στη συνέχεια, «αυτοκριτική και πρόταση για το μέλλον: Αν δεν μείνει ενεργή η κοινωνική Συμφωνία για το κράτος Δικαίου και για ρυθμισμένη αγορά -απέναντι στην ασυδοσία- καμία κυβέρνηση μόνη της δεν θα τα βάλει με τα ολιγοπώλια. Πρέπει, και το λέω ξεκάθαρα, ο προοδευτικός χώρος, να αναπτύξουμε το διάλογο με την κοινωνία για να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση που, όμως, δεν θα επαναπαυτεί στις δάφνες της εκλογής της».

Βαθιά ανήσυχος εμφανίστηκε αναφορικά με την πορεία της ΕΕ, δηλώνοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια άλλη Ευρώπη με κύριο χαρακτηριστικό την πολιτική ενοποίησή της: «Ανησυχώ από την πολιτική αδυναμία της Ευρώπης. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει χρεοκοπήσει. Δεν πρόλαβε τον πόλεμο στα σύνορά της, στην Ουκρανία, ενώ έβλεπε από το 2014 και μετά τι θα γίνει. Παρέμεινε απολύτως αδρανής. Η Ευρώπη επέλεξε να χρεοκοπήσει καθώς είναι εξαρτημένη πολιτικά, στρατιωτικά, ενεργειακά και οικονομικά. Χρειαζόμαστε μια άλλη Ευρώπη, αλλιώς δεν θα έχουμε Ευρώπη! Σήμερα η Ευρώπη είναι μια νομενκλατούρα με την κ. Φον ντερ Λάιεν -δηλαδή με τον κ. Μητσοτάκη και το ΕΛΚ- που μας οδηγεί σε μονοπάτια μιας Ευρώπης χωρίς πολιτική ενοποίηση, εξωτερική πολιτική και με πολύ έντονα προβλήματα Δημοκρατίας που δεν μπορεί να λύσει. Ουγγαρία, Πολωνία και -δυστυχώς- η Ελλάδα είναι ακραία παραδείγματα».

«Θέλουμε μια Ευρώπη πολιτικά ενοποιημένη, με εξωτερική πολιτική. Η απάντηση σε όλα τα προβλήματα είναι περισσότερη ειρήνη, όχι περισσότερα όπλα», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η άνοδος της ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης της πολιτικής και της αύξησης των ανισοτήτων: «Η Δεξιά εκμεταλλεύεται την απαξίωση της πολιτικής γιατί δεν την ενδιαφέρει, προχωράει με ρουσφέτια, μικρές ή μεγάλες εξυπηρετήσεις, μικρά ή μεγάλα deals. Δημιουργούν τον ακροδεξιό κίνδυνο γιατί προκαλούν τις ανισότητες. Η ακροδεξιά ανεβαίνει γιατί η Ευρώπη και οι χώρες δεν επιλύουν τα κοινωνικά προβλήματα και βυθίζονται σε μια συζήτηση σκανδάλων. Η μόνη διέξοδος που έχει προοδευτική σκέψη είναι να ξαναδώσουμε αξία σε "μεγάλες λέξεις" όπως είναι η Δημοκρατία και η Ειρήνη. Οι Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις είναι η καλύτερη απάντηση στην ακροδεξιά».

«Οι ευρωεκλογές γίνονται για να έχουμε καλύτερη Ευρώπη», απάντησε αρχικά ο κ. Φάμελλος, όσον αφορά την κάλπη των ευρωεκλογών, εξηγώντας ότι «στόχος είναι να έχουμε ευρωβουλευτές που να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους για λογαριασμό των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτοσκοπός είναι να έχουμε καλύτερη Ευρώπη».

«Χρειαζόμαστε περισσότερους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για να δώσω μερικά παραδείγματα από το έργο τους, οι συγγενείς και οι γονείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών δεν θα έμπαιναν στο ευρωκοινοβούλιο. Συμβάλλαμε στο ψήφισμα για το κράτος Δικαίου, για τον ευρωπαϊκό μισθό, για το Ταμείο Ανάκαμψης κ.α».

«Οι ευρωεκλογές συνδέονται και με τις εθνικές εκλογές», ξεκαθάρισε ο ίδιος εξηγώντας: «Ναι θέλουμε να πάει και ένα μήνυμα στην ασύδοτη και κυρίαρχη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όχι μόνο αντίδρασης, αλλά μήνυμα προοπτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει τη δυνατότητα να δώσει προοπτική. Ως κόμμα εξουσίας διεκδικούμε πάντα την πρώτη θέση γιατί θέλουμε να δώσουμε προοδευτική διέξοδο για την χώρα. Ξέρουμε ποια είναι τα ποσοστά μας. Ξεκινάμε από το ένα αποτέλεσμα 41% - 18%. Πάμε να το ανατρέψουμε. Όσο περισσότερο ανατραπεί, τόσο περισσότερο αμφισβητείται ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνική πλειοψηφία».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ο κ. Φάμελλος κατήγγειλε ότι «ο κ. Μητσοτάκης "ξέχασε" τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πολιτικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας επίσης "ξέχασε" ότι έχει να υπηρετήσει την τοπική κοινωνία και οικονομία. Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε "αφού δεν γίνονται έργα ας γίνουν με 10 ΣΔΙΤ..." και τελικά βλέπουμε ΣΔΙΤ να δανείζονται από τις τράπεζες, χρήματα των πολιτών, χωρίς να βάζουν ένα ευρώ από την τσέπη τους».

Ο βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση έλεγε για «επενδύσεις και θέσεις εργασίας» τελικά «έβαλαν στο Ταμείο Ανάκαμψης την "Ελληνικός Χρυσός"! Είναι ντροπή! Αντί τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις, τα έδωσαν σε ξένη επιχείρηση που παίζει στο χρηματιστήριο χρυσού. Επενδύσεις με τα λεφτά των "ιθαγενών"».

«Δεν υπάρχει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, αντίθετα υπάρχει υποχώρηση», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, παραθέτοντας και τα τραγικά στοιχεία από τη δημογραφική συρρίκνωση σε δήμους της Θεσσαλονίκης: «Οι "επενδύσεις", σε πανελλαδικό επίπεδο, του real estate και των κόκκινων δανείων δεν είναι επενδύσεις και υπάρχει ένα θέμα παραγωγικού δυναμικού, πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Υπάρχουν Δήμοι στο νομό Θεσσαλονίκης που έχουν δημογραφική μείωση 15% μεταξύ του 2011 και του 2021. Μιλάμε για πόλεις και Δήμους. Στα χωριά αγγίζει το 50%. Υπάρχει πολιτικό ζήτημα σχεδιασμού και υποστήριξης του τοπικού προϊόντος. Ο τόπος μας φθίνει παραγωγικά και ηλικιακά. Χρειαζόμαστε επάρκεια πολιτικού δυναμικού καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει».

Αναφορικά με το Στρατόπεδο Γκόνου και το κέντρο Logistics, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «με επιλογή Μητσοτάκη μια παραγωγική επένδυση δεν προχώρησε εδώ και πέντε χρόνια» ενώ για την ανάπλαση της Έκθεσης έκανε λόγο για «προδοσία της κυβέρνησης της ΝΔ» που διαρκώς επιχειρεί την απαξίωση του Σχεδίου για να το παραχωρήσει σε ιδιώτη: «Η κυβέρνηση παρέλαβε το 2019 ένα απόλυτα προετοιμασμένο σχέδιο για την ανάπλαση της Έκθεσης -έτσι ώστε να έχουμε 50% πράσινο και 50% ένα σύγχρονο εκθεσιακό φορέα-, και με συμφωνία όλων των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, όμως επέλεξε να προδώσει και το Σχέδιο Ανάπλασης της Έκθεσης και τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε, εξηγώντας ότι «δεν έχουν κάνει το παραμικρό βήμα και ακούμε μόνο λόγια. Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση η οποία αποδείχτηκε απολύτως ασυνεπής στο θέμα της Ανάπλασης της Έκθεσης. Θεωρώ ότι επιχειρούν να χρεοκοπήσουν το Σχέδιο. Αντί να το εντάξουν στο Ταμείο Ανάπτυξης, ανεβάζουν το κόστος την ώρα που κλείνουν τη στρόφιγγα για δημόσια χρηματοδότηση. Και φτάνουν τώρα σε σημείο να μας πουν, από όσα διαβάζουμε, να το κάνουν ΣΔΙΤ, να δώσουμε και 100 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση στον ιδιώτη!

Η μόνη λύση για να μπορέσουμε να έχουμε και Έκθεση και Πάρκο, είναι να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Όταν εδώ συζητάμε για πάρκινγκ που θα εξυπηρετούν το Πανεπιστήμιο, το Μετρό, το Παλέ Ντε Σπορ και την Έκθεση, μπορεί να είναι η τιμολογιακή πολιτική στο χέρι του ιδιώτη; Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Πρέπει να είναι υπό δημοτική ευθύνη. Η κυβέρνηση κατεβάζει συνεχώς τις προσδοκίες μας για να μην έχει απαιτήσεις η πόλη και στο τέλος να "βολευτεί" να ιδιωτικοποιηθεί η Έκθεση και να την πληρώσουμε κιόλας. Ε, δεν θα γίνει αυτό. Το ξεκαθαρίζω», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης.

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies