Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Βουλή

Σ. Φάμελλος: Ξεκάθαρα κερδοσκοπικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Μητσοτάκη

Δευτερολογία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε,

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές: Ο Πρωθυπουργός δεν έρχεται στην Ολομέλεια ως αντιπολίτευση. Δεν έρχεται, δηλαδή, για να θέσει ερωτήσεις, έρχεται πρώτα απ’ όλα για να απαντήσει σε ερωτήσεις, γιατί έρχεται για να νομοθετήσει.

Εμείς, ως οφείλουμε με βάση τους κανόνες του Κοινοβουλίου, θέσαμε κάποιες ερωτήσεις. Δεν δόθηκαν, όμως, απαντήσεις. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι, να τις επαναλάβουμε διότι έρχεστε εδώ για να μας πείσετε για ένα νομοσχέδιο.

Ξεκινώντας, βάλαμε σημαντικά ζητήματα για το κράτος δικαίου. Δεν πήραμε απάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης ασχολήθηκε με μια δήλωση του κ. Κούλογλου -απερχόμενου Ευρωβουλευτή, που δεν είναι και στο ΣΥΡΙΖΑ. Την ακούμε.

Όμως, εμείς ρωτήσαμε συγκεκριμένα: Τι θα γίνει με τον γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σμυρλή, που είναι ο “υπεύθυνος εξαγωγών” του PREDATOR και γινόταν ΕΔΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου ήταν Γενικός Γραμματέας. Ένα το κρατούμενο. Περιμένουμε απάντηση.

Δεύτερον, τι θα γίνει με τον κ. Καραμανλή, πού τον κρύβετε και επιχειρείτε να τον αμνηστεύσετε ενώ η κοινωνία βοά για το έγκλημα των Τεμπών;

Τρίτη ερώτηση: Τι θα γίνει με τον κ. Τριαντόπουλο, που έχει ξεκάθαρες καταγγελίες, για το μπάζωμα μετά το έγκλημα των Τεμπών, κάτι για το οποίο δεν έχει πάρει κανείς ούτε πολιτική ούτε ποινική ευθύνη;

Τέταρτον, τι θα γίνει με την κυρία Ασημακοπούλου, η οποία, προσβάλλοντας πολίτες της χώρας μας και μάλιστα τους απόδημους που δήθεν τους νοιάζεστε, διαχειρίστηκε παρατύπως, παρανόμως, τα προσωπικά τους δεδομένα; Θα παραμείνει υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας;

Πέμπτη ερώτηση: Τι θα γίνει με την κυρία Κεραμέως; Είναι υπεύθυνη Υπουργός σε ένα Υπουργείο όπου τα προσωπικά δεδομένα έχουν γίνει φύλλο και φτερό.

Ήσασταν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριε Πιερρακάκη. Εσείς, τι λέτε; Και ο κ. Βορίδης στο Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό; Μπορούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών να γίνονται φύλλο και φτερό και να μην τρέχει τίποτα;

Αυτά είναι ερωτήματα -τα πέντε από αυτά- που αφορούν τα θέματα κράτους δικαίου. Δεν πήραμε απάντηση.

Πάμε τώρα στα ερωτήματα για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Πρώτο ερώτημα, εφόσον ο κύριος Πρωθυπουργός έλεγε το 2019 ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τι άλλαξε τώρα και προχωράτε αντισυνταγματικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Δεν μας έχει απαντήσει κανείς.

Εμείς λέμε ότι είναι πολλά τα λεφτά, τα κέρδη των κολεγίων και των funds. Βρείτε μια άλλη απάντηση, αλλά δώστε μια απάντηση. Δεν μπορεί να είναι η απάντηση οι γνωμοδοτήσεις τριών συνταγματολόγων, ενώ υπάρχουν άλλες, δέκα, για παράδειγμα, γνωμοδοτήσεις σε αντίθετη κατεύθυνση. Δεν είναι απάντηση αυτή. Εκπροσωπείτε θεσμό, εκπροσωπείτε την πολιτεία. Δεν εξαρτάται από τις γνωμοδοτήσεις η νομοθέτηση. Τι άλλαξε και δεν μπορούσατε και τώρα μπορείτε; Συγκεκριμένα, όμως, να μας πείτε τι άλλαξε.

Δεύτερο ζήτημα για τον κ. Πιερρακάκη: Γιατί δεν αφαιρείται η άδεια από τα υβριδικά εκπαιδευτήρια που θέλετε να δημιουργήσετε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια -τα ανώτατα κολέγια, μάλλον, καλύτερος ορισμός αυτός- όταν διαπιστώνονται όλες αυτές οι παραβάσεις που ανέφερα στην πρώτη μου ομιλία; Μαθητολόγιο, εκπαιδευτική κατάσταση, κτιριακή, απονομή τίτλων, δηλαδή θα δίνει κάποιος τίτλους λαθραία και θα τον αφήσετε να λειτουργεί; Θα το ψηφίσετε αυτό;

Τρίτον, γιατί επιτρέπεται, με την πληρωμή παροχής υπηρεσιών και δικαιωμάτων franchising, η μεταφορά κερδών στη μητρική κερδοσκοπική εταιρεία; Πρόκειται επομένως για κερδοσκοπική δραστηριότητα, αφού η μητρική παραμένει κερδοσκοπική. Απαντήστε μας στο ερώτημα «γιατί». Δεν μας έχει απαντήσει κανείς. Θα μεταφέρονται τα κέρδη και μάλιστα σε εξωχώριες εταιρείες, δεν θα μένουν ούτε καν στην Ελλάδα.

Συνεχίζω με μία συναφή ερώτηση: Για ποιο λόγο να επενδύσει το όποιο CVC fund, φερόμενο ως υποψήφιος επενδυτής σε μια ιδιωτική ιατρική σχολή, εφόσον δεν πρόκειται να αποκομίσει κέρδος; Για πείτε μας για ποιο λόγο θα επενδύσει; Είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα; Να μας το πείτε αν είναι να το αναγορεύσουμε, και να ζητήσουμε τα μερίσματα από τη ΔΕΗ -τα οποία παίρνει το CVC fund- να επιστρέψουν στους πολίτες. Γιατί στην επένδυση –λέει- της Ιατρικής θα είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, στην επένδυση της ΔΕΗ είναι κερδοσκοπικό ίδρυμα. Να ξέρουμε. Όπως, επίσης, να μην χρεώνονται και νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές που έχει αυτό το fund.

Συνεχίζω: Για ποιο λόγο τόσα χρόνια σοβαρά πανεπιστήμια δεν ήρθαν να επενδύσουν σε κολέγια; Για ποιο λόγο δεν ήρθαν και θα έρθουν τώρα; Τι θα αλλάξει; Απαγορευόταν; Όχι, να μας πείτε γιατί είπατε ότι θα έρθουν καινούργια μεγάλα πανεπιστήμια.

Συνεχίζω. Για ποιο λόγο στην ιδιωτική Ιατρική να μπαίνεις με 9.000 μόρια, ενώ στο δημόσιο πανεπιστήμιο να μπαίνεις με 19.000. Θα πρέπει να μας απαντήσετε. Δεν είναι αυτό αδικία; Δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα μας λέγατε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Και μάλιστα να μπαίνεις με 9.000 μόρια και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό το βλέπετε λογικό; Είναι αυτό αριστεία;

Και τελευταία ερώτηση: Γιατί αδυνατίσατε τα δημόσια πανεπιστήμια αναστέλλοντας τη λειτουργία τριάντα επτά τμημάτων και μειώνοντας τις θέσεις εισακτέων κατά σαράντα μία χιλιάδες, μέσα σε τρία χρόνια με την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Τόσοι είναι οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού –σαράντα μία χιλιάδες περίπου- τόσες είναι οι θέσεις που μειώσατε τα πανεπιστήμια.

Αυτά πρέπει να μας τα απαντήσετε. Δεν τα απάντησε ο Πρωθυπουργός. Ήρθε εδώ και μας παρουσίασε τη δική του ανάγνωση. Ναι, αλλά εμείς κάναμε ερωτήματα. Και ξέρετε ο Πρωθυπουργός υποχρεούται να απαντάει στα ερωτήματα.

Μας είπε βέβαια -και το σημείωσα, γιατί είναι απίστευτη η προσέγγιση- ότι δεν υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και προσφέρει ποιοτική δωρεάν παιδεία. Με τριάντα επτά λιγότερα τμήματα, με σαράντα μία χιλιάδες λιγότερους εισακτέους και με τη λογική ότι όποιος δεν μπορέσει να μπει στο πανεπιστήμιο -γιατί αυτό λέει- θα υπάρχει εναλλακτική. Ναι, αν έχει λεφτά. Αν δεν έχει; Κλείνετε τα υπόλοιπα τμήματα.

Άρα, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν μπορούν να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δημιουργείται μια κερκόπορτα από την οποία αν δεν έχεις λεφτά, δεν μπαίνεις. Αυτή είναι δίκαιη πολιτική; Γιατί; Για να βγάζει λεφτά το όποιο fund έρθει να επενδύσει; Διότι θα βγάζει λεφτά, μην κρυβόμαστε. Δεν κάνουν για φιλανθρωπία αυτή την επένδυση.

Κι ένα τελευταίο σχόλιο και κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Σκεφτήκατε τώρα το επιχείρημα ότι την ίδια ώρα που μιλούσα εγώ ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ανάρτηση με τις ίδιες προτάσεις τις οποίες είπα εγώ. Καταρχάς, ο Πρωθυπουργός δεν κατάλαβε ότι έλεγα τα ίδια με τον Στέφανο τον Κασσελάκη. Δηλαδή, στο τέλος της ομιλίας μου ανέφερα -και είναι στα Πρακτικά- για διπλασιασμό της χρηματοδότησης, διπλασιασμό των διδασκόντων, για φοιτητική μέριμνα, για στέγη. Τα είπα κι εγώ. Πήγατε να βγάλετε ένα ιδεολόγημα, μια ιστορία ότι δήθεν δεν λέμε τα ίδια. Τα ίδια είπαμε. Γιατί είναι κακό να λέμε ταυτόχρονα τα ίδια; Δηλαδή, μετά από μισή ώρα το πολύ βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας, και είπε κι αυτός τα ίδια. Και οι φοιτητές έξω στον δρόμο τα ίδια λένε. Αυτό είναι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ότι εμείς λέμε τα ίδια με την κοινωνία. Εσείς δεν λέτε τα ίδια με την κοινωνία. Εμείς δεν έχουμε να ανησυχήσουμε για κάτι.

Πώς θα βρούμε -λέει- διπλάσιους πόρους και πού χρειάζονται αυτοί στα πανεπιστήμια; Μα, εμείς σας καταθέσαμε νούμερα που λένε, εκτός αν δεν είστε Υπουργός Παιδείας, κύριε Πιερρακάκη, ότι η αναλογία διδασκόντων είναι ένα προς σαράντα επτά, ενώ η Ευρώπη είναι ένα προς δεκατρία. Αν διπλασιάσουμε τους διδάσκοντες, λαμβάνοντας υπόψη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και πιθανές συνταξιοδοτήσεις, θα φτάσουμε από το ένα προς σαράντα επτά, στο ένα προς είκοσι επτά-είκοσι οκτώ. Δεν θα φτάσουμε ούτε στο ήμισυ γιατί θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις. Ένα προς τριάντα. Δηλαδή, σας λέμε ότι θα είμαστε σε αναλογία ένα προς τριάντα έναντι του ένα προς δεκατρία στην Ευρώπη, πάλι δηλαδή θα έχουμε διπλάσιο φοιτητικό κόσμο ανά διδάσκοντα, πάλι θα αποκλίνουμε από την Ευρώπη και σας πείραξε. Δηλαδή, τι θέλετε, να μείνουμε στον πάτο;

Στις χρηματοδοτήσεις, επίσης, σας είπαμε αυτό που η Ευρώπη βάζει ως προτεραιότητα. Είμαστε περίπου 2,5% του προϋπολογισμού πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θέλετε να χρηματοδοτήσουμε τα πανεπιστήμια και να γίνουμε παρόμοιοι με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Δηλαδή, μας κάνατε κριτική γιατί εμείς λέμε να γίνουμε Ευρώπη. Ε, αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς λέμε να γίνουμε Ευρώπη, ενώ εσείς λέτε να είναι βορά τα παιδιά μας στα ιδιωτικά funds και στα ιδιωτικά κολέγια. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Και κλείνω λιγάκι με το τελευταίο θέμα. Είπε ο κ. Μητσοτάκης διάφορα για την Ουκρανία. Εγώ εδώ θέλω να πω ότι χρειάζεται προσοχή όταν μιλάμε για την Ουκρανία και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους στην Ουκρανία, για τους Έλληνες της Ουκρανίας. Γιατί πρέπει να πω ότι εγώ δεν είπα ότι καλά κάνατε και ασχοληθήκατε. Είπα ότι καλά κάνατε έστω και καθυστερημένα που ασχοληθήκατε. Γιατί γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπήρχε σοβαρό έλλειμμα στο προξενείο, αλλά δεν είχε καλυφθεί για 15 μήνες. Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή είχε πρόβλημα ακόμα και η ασφαλής «έξοδος» των πολιτών, των συμπατριωτών μας, από μια εμπόλεμη ζώνη. Δεν κάνατε, όμως, τότε αυτά που έπρεπε. Το προξενείο δεν είχε στελέχωση. Καθυστερημένα κάνατε ό,τι κάνατε. Και τώρα λέτε ότι έπρεπε να ήμασταν εκεί στην πρώτη γραμμή γιατί είναι απόφαση της Ευρώπης.

Δεν βλέπω όλες οι χώρες της Ευρώπης να παίρνουν εξοπλισμό από τα νησιά τους για να τον πηγαίνουν στην Ουκρανία. Δεν βλέπω όλες οι χώρες της Ευρώπης να λένε ότι θα πάρουν ανταλλάγματα. Είχατε πει ότι αυτή η στρατηγική θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να έχει ένα διαπραγματευτικό ατού σε σχέση με τη συζήτηση για τους εξοπλισμούς, παρότι εγώ πρέπει να σας ομολογήσω ότι είμαι αντίθετος με το κυνήγι των εξοπλισμών. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος μέσα στην αίθουσα που να υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να είναι πολιτική επιλογή. Νομίζω συμφωνούμε σε αυτό. Ο κ. Βορίδης με το παρελθόν του δεν είμαι σίγουρος, εμείς όμως συμφωνούμε.

Εδώ, όμως, ό,τι μας είχατε πει δεν το κάνατε. Δεν κέρδισε η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση κάτι για να είναι πρώτη στην παροχή εξοπλισμού. Η χώρα μας όμως θα έπρεπε να είναι πρώτη στην παροχή υγειονομικού δυναμικού, διπλωματικού φορτίου. Γιατί γι’ αυτό πρέπει να πάνε οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκεί, για να σταματήσει ο πόλεμος, όχι για να πουλήσουν κι άλλα όπλα. Έτσι νομίζω. Εκτός αν εσείς νομίζετε ότι πρέπει να πηγαίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να πουλάνε όπλα. Να σταματήσει ο πόλεμος δεν θέλουμε; Να σώσουμε τα παιδιά της περιοχής δεν θέλουμε; Αυτό που συνέβη στον κ. Μητσοτάκη και το καταγγείλαμε δεν θέλουμε να συμβαίνει κάθε μέρα στον πολίτη της Ουκρανίας. Όπως και στους πολίτες της Γάζας δεν θέλουμε να συμβαίνει. Θέλουμε να το σταματήσουμε. Αυτά, λοιπόν, είναι ερωτήματα που δεν μας απαντήθηκαν. Γι’ αυτό τα ξαναθέτουμε.

Θέτω κι ένα τελευταίο. Δεν ξέρω αν θα απαντήσει σε αυτό ο κ. Πιερρακάκης ή ο κ. Βορίδης. Αναρωτιέμαι, κύριε Βορίδη. Εσείς δεν είστε ο Υπουργός που δεν ψηφίσατε νομοσχέδιο της Κυβέρνησής σας; Με ποια αξιοπιστία θα μας απαντήσετε σήμερα; Κύριε Βορίδη, εμείς το έχουμε πει ξεκάθαρα. Μπορεί να κατοχυρώσατε την ακροδεξιά φράξια και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μπράβο σας. Ζημιά στον κ. Μητσοτάκη κάνετε. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ούτε στο παραμικρό τις ακροδεξιές αντιλήψεις τις οποίες εσείς πρεσβεύετε και ο κ. Σαμαράς και αρκετοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Να έρχεται, όμως, Υπουργός Επικρατείας και να διεκδικεί το δικαίωμα να μας απαντήσει για την κυβερνητική πολιτική, ενώ δεν την έχει υποστηρίξει, στο προηγούμενο νομοσχέδιο, είναι αδιανόητο.

Δηλαδή, εσείς και ο κ. Πιερρακάκης είστε στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Πιερρακάκης ήρθε εδώ και υποστήριξε το νομοσχέδιο της ισότητας στον γάμο κι εσείς είπατε ότι είναι αντισυνταγματικό και δεν το ψηφίσατε. Θα μας απαντήσετε εσείς για το νομοσχέδιο του κ. Πιερρακάκη και θα έχετε αξιοπιστία να σας πιστέψουμε; Μα, στο προηγούμενο νομοσχέδιο εσείς που είστε στο Υπουργικό Συμβούλιο διαφωνήσατε και δεν εφαρμόσατε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Άρα, κύριε Βορίδη, με συγχωρείτε. Δεν θα σας ακούμε ως Υπουργό Επικρατείας. Κακώς ο κ. Μητσοτάκης σας κρατάει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κακώς, όχι τόσο πολύ για τη διαπροσωπική σας σχέση. Κακώς, γιατί πρεσβεύσατε εδώ, εντός της πολιτικής σκηνής, όχι εντός του Κοινοβουλίου, μία άποψη η οποία είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Αμφισβητήσατε ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αμφισβητήσατε το νόμο της ισότητας που είναι επιβολή και του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Εμείς, λοιπόν, σας λέμε ότι αυτό δεν είναι κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν είναι τρόπος λειτουργίας της Κυβέρνησης. Δεν έχετε, κύριε Βορίδη, δυστυχώς, την αξιοπιστία την πολιτική, την κοινοβουλευτική, να απαντάτε εσείς για την Κυβέρνηση. Ήδη ήσασταν απέναντι από την Κυβέρνηση στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Πώς, λοιπόν, μπορείτε τώρα να μιλάτε για ένα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης;

Ευχαριστώ πολύ.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Βουλή

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies