Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Βουλή

Σ. Φάμελλος: Είναι μείζον πολιτικό πρόβλ​ημα η έλλειψη συνοχής της κυβέρνησης και η αποχή των κυβερνητικών υπουργών και βουλευτών από ψηφοφορία της Βουλής

Τοποθέτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Φάμελλου στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται το σχέδιο νόμου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»

Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ.
Η επιλογή να τοποθετηθώ ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Επιτροπή έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και για τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα που αναδειχθεί με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης.
Το νομοσχέδιο για τη νομική κατοχύρωση της ισότητας στον γάμο αποτελεί μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας, η οποία ήρθε με σημαντική καθυστέρηση. Οι διατάξεις είναι προοδευτικές. Αντιστοιχούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Χρήζουν βέβαια βελτιώσεων που έχει ήδη παρουσιάσει η Εισηγήτρια μας.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει ωριμάσει στις ευρωπαϊκές συζητήσεις, έχουν προηγηθεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε ήδη αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων, έχει ωριμάσει στην κοινωνία, αφορά στον πυρήνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η Κυβέρνηση έπεται όλων αυτών. Το νομοσχέδιο δεν της ανήκει ούτε καν την χαρακτηρίζει. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε τις ρυθμίσεις του, καθώς η άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολα χρόνια, το 2015 – 2019: με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από όλους και την άρση διακρίσεων στην εργασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση αναγνώρισε μια σειρά δικαιωμάτων, που έκαναν πιο προοδευτική τη νομοθεσία της χώρας μας, παρά τις πολλές διαφωνίες τότε από πολλά στελέχη κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας -που δεν ψήφισαν τις αλλαγές αυτές. Αποδείχτηκαν ότι όλες ήταν θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και θέλουμε κάποιο σχολιασμό από την Εισηγήτρια πιθανά ή από Βουλευτές της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται από την εφαρμογή τους στο θεσμικό πλαίσιο ότι το κράτος δικαίου της χώρας μας βελτιώθηκε. Είναι νομοθετικές παρεμβάσεις συμπερίληψης. Αυτές οι πρωτοβουλίες έλυσαν προβλήματα, κατάργησαν διακρίσεις, βελτίωσαν τη ζωή των συμπολιτών μας και έγιναν καταλύτης για την ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας και έγιναν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία πλήρη Πρόταση Νόμου για την ισότητα στο γάμο δύο φορές και το 2022 και το 2024, που δεν είχαν γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πρότασή μας είναι πιο προωθημένη από το σχέδιο νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση. Έχει μεγαλύτερη ορατότητα και περιλαμβάνει πραγματικά το νόημα της συμπερίληψης, δεν παρουσιάζει δηλαδή τις ελλείψεις του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου. Αυτό, όμως, δε μας στερεί τη δυνατότητα να στηρίξουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αντιστοιχεί σε όλα αυτά που λέγαμε, που διεκδικούσαμε, που έλεγε η Ευρώπη, που λέει η κοινωνία.
Όμως, ακόμη κι αυτό το σημαντικό για τα δικαιώματα νομοσχέδιο δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο για την επικοινωνιακή εξυπηρέτηση του κυρίου Μητσοτάκη. Γιατί αυτό το εκσυγχρονιστικό προσωπείο άκουσα ξανά από τον κ. Σκέρτσο για «πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό».
Αυτό, λοιπόν, το εκσυγχρονιστικό προσωπείο της κυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει πρώτα από όλα την κλοπή της ακρίβειας, επιχειρεί να κρύψει τα δισεκατομμύρια ευρώ στο καρτέλ του ρεύματος, στο καρτέλ των καυσίμων, στις τράπεζες, την πανευρωπαϊκή πρωτιά σε όλα αυτά όπως και στα καταναλωτικά προϊόντα, στις τηλεπικοινωνίες. Αλλά επιχειρεί να κρύψει και έναν ακροδεξιό κατήφορο. Γιατί μόνο ως ακροδεξιές μπορώ να χαρακτηρίσω όλες τις προσβολές στη δημοκρατία που ι και εξυπηρετούνται από την Κυβέρνηση. Μόνο μια ακροδεξιά Κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει όλα αυτά που έχουν γίνει από το 2019 και μετά. Είναι προσωπικές οι ευθύνες σας και οι δικές σας κ. Σκέρτσο στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε εσάς κυρία Εισηγήτρια και σε όλους τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Έχετε ευθύνες για τις κραυγαλέες παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, για τις παραβιάσεις των ελευθεριών, για το σκάνδαλο του PREDATOR, για την εξαγωγή του PREDATOR, για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, γιατί ο εγκέφαλος των μεθοδεύσεων ήταν στο Μαξίμου, για τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις στη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής της ΑΔΑΕ, για την άσκηση διώξεων σε μέλη Ανεξάρτητης Αρχής γιατί κάνουν τη δουλειά τους, στη δολοφονία χαρακτήρα του Προέδρου του κυρίου Ράμμου, αλλά και στη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, στη λίστα Πέτσα και σε όλες τις λίστες που έχουν ακολουθήσει, στην άσκηση αγωγών κατά δημοσιογράφων, γιατί επιτελούν το λειτούργημά τους, στην απαράδεκτη απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καλύψει -για να μην πω αμνηστεύσει- τον κύριο Καραμανλή, ενώ είχε κατατεθεί δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή για κακουργηματικές ευθύνες όσον αφορά τη Σύμβαση 717 της τηλεδιοίκησης στα τρένα,
Αλλά και για την άρνηση του λιμενικού να ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα για το ναυάγιο στην Πύλο, που συνδέεται πιθανά με απώλεια εκατοντάδων ζωών και που οδήγησε, τελικά, το Συνήγορο του Πολίτη να ανακοινώσει ότι ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα.
Γιατί η πολιτεία μας να μην έχει κλείσει όλα αυτά τα θέματα;
Και σήμερα η χώρα μας εκτέθηκε, διεθνώς, ακόμα μία φορά. Σήμερα είναι πολύ βαρύ το αποτύπωμα. Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι μια συντριπτική απόφαση κατά της χώρας μας, δεν είναι μόνο κατά της Κυβέρνησης, αλλά ευθύνεται η Κυβέρνηση. Είναι μια απόφαση-καταπέλτης. Απόφαση-κόλαφο την έχουν πει άλλοι συνάδελφοι και συνηγορώ απολύτως.
Διαπιστώνει το Ευρωκοινοβούλιο -και δεν πιστεύω να μην σέβεστε και το Ευρωκοινοβούλιο, όπως δε σέβεται την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή- για σοβαρά θέματα δημοκρατίας στη χώρα μας και ελευθερίας του τύπου. Αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με τις παρακολουθήσεις, με τις στρατηγικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, για τις επιθέσεις σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, την έλλειψη πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης.
Για αυτή την απόφαση, κύριε Σκέρτσο, πρέπει να τοποθετηθείτε. Δεν πιστεύω να αμφισβητείται το Ευρωκοινοβούλιο.
Για όλα αυτά αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει Κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δεν σας ξεπλένει αυτό το νομοσχέδιο.
Για μας, όμως, και οφείλω να τα πω, για την πλειοψηφία των κομμάτων των προοδευτικών –δυστυχώς, δεν είναι το Κ.Κ.Ε. μέσα σε αυτή τη συζήτηση- είναι ξεκάθαρη η θέση μας υπέρ του νομοσχεδίου.
Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τη Νέα Δημοκρατία. Γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Η κατάσταση αυτή λέει, από τη μια μεριά, η Κυβέρνηση να εισηγείται το νομοσχέδιο, αλλά, από την άλλη, πληθώρα βουλευτών της να τοποθετούνται κατά του νομοσχεδίου. Και μάλιστα ο Υπουργός Επικρατείας ο κ. Βορίδης, ο αντ’ αυτού του κυρίου Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο, όχι απλά να διαφωνεί, αλλά να λέει ότι είναι και αντισυνταγματικό.
Σάς διαβάζω, λοιπόν, από τα Πρακτικά,
«Με αυτήν τη διάταξη, η χώρα μας εκπληρώνει υποχρέωση που έχει και απορρέει από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Είναι ένα βήμα μπροστά για την κοινωνική ισότητα και ευημερία. Ισότητα στην αξιοπρέπεια, για να μην υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και, προπαντός, να μην υπάρχουν αόρατα και αποκλεισμένα παιδιά, λόγω της επιλογής των γονιών τους.
Με το παρόν νομοσχέδιο, η πολιτεία ρυθμίζει τις σχέσεις νομικά, ώστε όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να μπορούν να συνάψουν πολιτικό γάμο και να έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Πρέπει να υπηρετούμε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς λόγω φύλου, λόγω εθνικότητας, λόγω σωματικής κατάστασης, πεποιθήσεων, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού.
Αν κάποιος θεωρεί εδώ μέσα ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις αρχές, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ευρωπαϊκή νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τότε θέτει αμφισβήτηση ως προς τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας ως κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Και ας μην πηγαίνουμε κόντρα σε καταστατικές αρχές του Συντάγματος, που όλοι πιστεύουμε και υπηρετούμε.».
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, όπως πιθανά διαπιστώσατε, αυτά είναι αποσπάσματα από τις ομιλίες της Εισηγήτριας της Νέας Δημοκρατίας, του Υπουργού και του κυρίου Σταμάτη. Άκουσα και τις τρεις τοποθετήσεις με μεγάλη προσοχή.
Ρωτάω, όμως: Απευθύνεστε σε εμάς ή απευθύνεστε στον κύριο Βορίδη; Απευθύνεστε σε εμάς ή απευθύνεστε σε βουλευτές της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας; Εμείς έχουμε συνυπογράψει αποδείξεις ότι δεν έχουμε αυτές τις απόψεις, έχουμε κάνει επιλογές -και νομοθετικές, αλλά και Πρόταση Νόμου.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό. Πόσα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Σκέρτσο, πηγαίνουν κόντρα στις αρχές του Συντάγματος που επικαλεστήκατε στην αρχή;
Πόσοι υπουργοί και βουλευτές δεν θέλουν να συμμορφωθεί η χώρα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ευρωπαϊκής νομολογίας;
Πόσα μέλη του Κοινοβουλίου της συμπολίτευσης αμφισβητούν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας;
Πόσοι Υπουργοί αμφισβητούν την υποχρέωση της χώρας στην ισότητα, στο να μην υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι, να μην υπάρχουν αόρατα παιδιά;
Αυτός είναι ο πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός, κύριε Σκέρτσο;
Είναι ξεκάθαρη η υποκρισία της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι βουλευτές. Γι’ αυτό πήρα το λόγο, διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι τελικά αυτή η Κυβέρνηση, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ονομάζει «προοδευτικό κέντρο», Επιχειρεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Η μία είναι η βάρκα της ακροδεξιάς και η άλλη είναι η βάρκα του ψευτοεκσυγχρονισμού. Που είναι ψεύτικος γιατί στην οικονομία ασκεί μία ακραία αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική, με ό,τι πιο σκληρό και νεοφιλελεύθερο υπάρχει.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να χαϊδέψει αυτιά, πατώντας στη βάρκα της Ακροδεξιάς, να λένε οι βουλευτές στους νομούς, «ο ένας το ψηφίζει», «ο άλλος δεν το ψηφίζει», να τα έχει καλά με όλους. Αυτό, όμως, είναι μια χυδαία πολιτική επιλογή. Γιατί έτσι η Νέα Δημοκρατία ανέχεται τον σκοταδισμό. Γιατί είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα, αλλά προσβάλλει και τον Κοινοβουλευτισμό.
Όλα αυτά αποδεικνύονται με την ανήκουστη προτροπή του Πρωθυπουργού προς τους βουλευτές να απέχουν από την ψηφοφορία ενός νομοσχεδίου. Η πρόταση αυτή, κύριε Υπουργέ, προσβάλλει τον κοινοβουλευτικό κανόνα και τη θέση του βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο. Προσβάλλει τον όρκο που δώσαμε όλοι και όλες όταν αναλάβαμε καθήκοντα έναντι των Ελλήνων πολιτών. Είναι μια μεθόδευση που μας προσβάλει όλους και προσβάλλει και τη Δημοκρατία.
Ποια εμπιστοσύνη θα έχει η κοινωνία σε μία Κυβέρνηση και σε ένα Κοινοβούλιο που ο Πρωθυπουργός λέει στους βουλευτές του να μην πάνε να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο; Πώς θα μιλήσουμε μετά για την αντιπολιτική και απολιτική στάση; Πώς θα μιλήσουμε μετά για την άρνηση, ιδιαίτερα των νέων, στην πολιτική, για την έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας;
Αποδεικνύεται, o κ. Μητσοτάκης, πέρα από τις υπόλοιπες αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές προσβάλλει και την εμπιστοσύνη των πολιτών, στην πολιτική και στο Κοινοβούλιο.
Οφείλετε και σας το ζητώ, εδώ, επίσημα,, να καταθέσετε την άποψή σας, να αποσύρετε την πρόταση και προτροπή αυτή του Πρωθυπουργού>Να καταγγείλετε οποιαδήποτε προσπάθεια προτείνει σε βουλευτές να απέχουν από ψηφοφορία και να ζητήσετε εσείς, θεσμικά, ως εισηγητής, την υποχρέωση όλων των βουλευτών να έρθουν στην ψηφοφορία και να πάρουν θέση. Το οφείλουν έναντι των πολιτών, το οφείλετε προσωπικά, έναντι της Δημοκρατίας και εμείς θέλουμε αυτό το αίτημα να το καταθέσουμε επίσημα και δεν θα ήθελα να κρυφτείτε και να μην περιληφθεί στις τοποθετήσεις σας.
Η εξέλιξη της συζήτησης αποδεικνύει και κάτι άλλο που δυστυχώς «σκιάζει» τη συζήτηση για τα δικαιώματα. Και δεν θέλουμε από τα δικά σας ελλείμματα να υπάρχει «σκιά» σε αυτή τη συζήτηση, διότι δυστυχώς υπάρχει από άλλες φωνές, θα τις έλεγα σκοταδιστικές.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα θέμα. Η στάση των βουλευτών σε ένα νομοσχέδιο και πολύ περισσότερο των υπουργών, αποδεικνύει, με βάση την κοινοβουλευτική αρχή την υποστήριξη ή όχι των βουλευτών και των υπουργών στην Κυβέρνηση. Αν οι βουλευτές της Συμπολίτευσης δεν ψηφίζουν, , ένα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, είτε απέχουν, είτε ψηφίζουν «Κατά», τότε δεν υποστηρίζουν το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης. Και εδώ το κρυφτούλι δεν βοηθάει κανένα. Δεν μπορεί, υπουργοί της Κυβέρνησης να μην ψηφίζουν νομοσχέδιο και να μην ανοίγει ρουθούνι; Δεν μπορεί να γίνεται θέμα στα μέσα ενημέρωσης για μια οποιαδήποτε διαρροή, για οποιαδήποτε συζήτηση, σε κάποιο όργανο που τάχατες έγινε και να μην ανοίγει ρουθούνι, κεντρικά και στα μέσα ενημέρωσης, διότι εκεί διαφωνούν με νομοσχέδιο; Δεν καλύπτεται η εικόνα αποσταθεροποίησης αυτής της κυβέρνησης όταν υπουργοί δεν ψηφίζουν ένα σχέδιο νόμου. Και δεν υπάρχει δικαιολογία, κύριε Σκέρτσο, ότι διαφωνίες υπάρχουν παντού. Εδώ έχουμε την Κυβέρνηση, δεν έχουμε ένα κόμμα της Αντιπολίτευσης. Έχουμε Κυβέρνηση που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, για τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, εντός της Βουλής. Δεν μπορεί οι υπουργοί να θέτουν ζήτημα Αντισυνταγματικότητας, να καταψηφίζουν ή να απέχουν.
Οφείλετε, λοιπόν, να μας ενημερώσετε. Η Κυβέρνηση έχει τη στήριξη όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας; Το νομοσχέδιο αυτό είναι όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας; Και πρέπει να μας πείτε, ποιοι δεν θέλουν να συμμορφωθεί η χώρα μας, με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Νομολογία;
Έχω, λοιπόν, ένα και το λέμε ξεκάθαρα, μείζον πολιτικό και κοινοβουλευτικό ζήτημα.
Δυστυχώς, δεν είναι συζήτηση για τα δικαιώματα, δυστυχώς είναι, αν είστε Κυβέρνηση ή όχι; Διότι δεν επιτρέπεται σε μια Κυβέρνηση να μην έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της. Πώς θα το πούμε αλλιώς, δηλαδή;
Πρέπει, λοιπόν, να μας απαντήσετε, γιατί; Η Κυβέρνηση αυτή τελικά που πατάει σε δύο βάρκες, κοροϊδεύει και τις δύο βάρκες πιθανά. Πρέπει να αποδείξει ότι σε ένα προοδευτικό νομοσχέδιο δεν έχει πρόβλημα συνοχής. Οι μεγάλες τομές δυστυχώς αποδεικνύουν και την πραγματικότητα. Δεν είναι απλά ότι είστε υποκριτές, είναι ότι έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα, πλέον, επάρκειας της Κυβέρνησης. Θα το θέσω λίγο απλά για να γίνει κατανοητό και κλείνω.
Τι εικόνα, τι ασφάλεια, τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει η κοινωνία στην Κυβέρνηση όταν η Κυβέρνηση δεν έχει τους υπουργούς της και τους βουλευτές σύμφωνους με το κοινοβουλευτικό έργο; Οφείλετε, λοιπόν, δημοκρατικές απαντήσεις. Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών στη Δημοκρατία, ούτε μπορεί να βάλετε μια λίστα μέσων ενημέρωσης ή μια λίστα ολιγαρχών να καλύψει την αλήθεια. Η αλήθεια απεικονίζεται στα πρακτικά του Κοινοβουλίου.
Εμείς θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ως οφείλουμε σε αυτή τη συζήτηση. Δε θα υποβιβάσουμε ούτε τα δικαιώματα ούτε τη δημοκρατία ούτε το Κοινοβούλιο. Το έχετε κάνει εσείς πολλαπλώς.
Ελπίζω, κύριε Σκέρτσο και σήμερα αλλά και στις επόμενες διαδικασίες να έχω απαντήσεις.
Ευχαριστώ πολύ.

Βουλή

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies