Σ. Φάμελλος: Αναγκαιότητα ένα νέο μεταναστευτικό σύμφωνο στην Ευρώπη
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επικροτεί το σκοπό του ψηφίσματος να ευαισθητοποιήσει για την τραγική μοίρα των αγνοουμένων μεταναστών, αναλύοντας τις τυπικές συνθήκες που οδηγούν σε τόσες πολλές χαμένες ζωές και αγνοούμενους μετανάστες και την πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή δράση για την πρόληψη μελλοντικών απωλειών ζωών. Συμφωνούμε απόλυτα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να ενθαρρύνει μια αποτελεσματική διαδικασία αναζήτησης για αγνοούμενους μετανάστες και πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, τη σωστή διαχείριση των νεκρών, τις διαδικασίες ταυτοποίησης καθώς και την υποστήριξη που θα πρέπει να παρέχεται στους συγγενείς τους», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντησή του με τον εισηγητή βουλευτή κ. Julian Pahlke (Γερμανία, SOC), στο πλαίσιο προετοιμασίας έκθεσης με θέμα: «Αγνοούμενοι μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο: έκκληση για διαλεύκανση της μοίρας τους» (Missing migrants, refugees and asylum-seekers: a call to clarify their fate) από την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επεσήμανε την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο για το Μεταναστευτικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη ένα άλλο μεταναστευτικό σύμφωνο. Δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους ότι η τελευταία συμφωνία που υπάρχει σε επίπεδο Ε.Ε. καταδικάζει τις χώρες υποδοχής -κάτι που αφορά και τη χώρα μας-, να μετατρέπονται σε «φυλακές ψυχών», γεγονός που οδηγεί στην παράτυπη μετανάστευση. Όταν δεν μοιράζεται η Ευρώπη την αλληλεγγύη της φιλοξενίας όσων νομίμως δικαιούνται άσυλο τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγηθούμε στα χέρια και «εμπόρων της ελπίδας» και παράτυπων κινήσεων. Εμείς έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας με αυτό το πλαίσιο που δυστυχώς πολλαπλασιάζει τις παράνομες «ροές». Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει διαρκώς και το υποστηρίζει και στην Ελλάδα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης την ανάγκη νόμιμων ασφαλών και τακτικών οδών μετανάστευσης».
Επιπρόσθετα ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε λεπτομερώς τον Julian Pahlke για τις βασικές προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση αγνοουμένων προσώπων. Στην ανάγκη για τη θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας για την ταυτοποίηση και ταφή των νεκρών προσφύγων και μεταναστών. Ένα πλαίσιο δηλαδή για να μην επαφίεται κάθε φορά το Έσχατο Δικαίωμα στην καλή προαίρεση ανθρώπων και φυσικά να μην μπορεί να εμποδιστεί. Τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής που θα συντονίζει τις ενέργειες εμπλεκόμενων χωρών και υπηρεσιών για την περισυλλογή πτωμάτων, τη συλλογή γενετικού υλικού και μεταθανάτιων στοιχείων, με βασικό αντικείμενο την κατοχύρωση της πληροφορίας, που είναι τόσο πολύτιμη για τους συγγενείς των αγνοουμένων και να την μεταφέρει οργανωμένα σε αυτούς ώστε να μπορεί να προσφερθεί έστω αυτή τη λύτρωση.
Γ. Ψυχογιός: Η παραβίαση των δικαιωμάτων των «αόρατων» είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας
Από την πλευρά του ο κος Ψυχογιός τόνισε πως την περίοδο 2015-2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Κυβέρνηση έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, με αδυναμίες και λάθη, να γίνει η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού με γνώμονα τις αξίες και τα ιδεώδη του ανθρωπισμού αλλά πρωτίστως σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, γιατί το αυτονόητο δικαίωμα των κρατών να φυλάσσουν τα σύνορά τους φτάνει μέχρι το όριο αυτό. Τόσο ως κυβέρνηση, όσο και -τα τελευταία χρόνια- ως αντιπολίτευση, η βασική προτεραιότητα του κόμματος είναι να είμαστε ενεργοί και στη Βουλή και στο πεδίο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πεδίο βρίσκονται οι άνθρωποι τους οποίους αφορά η μεταναστευτική πολιτική.
Σε σχέση με τις ευθύνες της Ευρώπης ο κος Ψυχογιός επισήμανε πως χρειάζεται να επαναπροσεγγίσει το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες, την υποχρεωτική έμπρακτη αλληλεγγύη και τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών και το λεγόμενο «δίκαιο του Ασύλου». Υπάρχουν διατάξεις που έχει επιβάλει η «γραμμή» των χωρών του Βίσεγκραντ οι οποίες είναι σε ευθεία αντίθεση με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 σχετικά με το Καθεστώς των Προσφύγων. Και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να σταματήσει το εμπόριο ελπίδας και αυτή η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου που δυστυχώς πολλές φορές οδηγεί στο να αγνοούνται όσοι προσπαθούν να περάσουν από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές και ιδίως γυναίκες και παιδιά, η μόνη ουσιαστική λύση είναι αυτή που αναφέρει το Σύμφωνο του Μαρακές, νόμιμες και ασφαλείς οδοί μετανάστευσης. Έκανε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά σταθερά να διερευνηθούν σε βάθος και με αντικειμενικό τρόπο όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει για παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, από ανεξάρτητο μηχανισμό.
Μεταναστευτική πολιτική - Προσφυγικό