Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Εκλογές

Σ. Φάμελλος: Να σταλεί ένα μήνυμα την Κυριακή από την αυτοδιοίκηση στους εντεταλμένους του κ. Μητσοτάκη

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Καβάλα

Είναι κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να στηρίξουμε σε όλη την Ελλάδα περιφερειακά και δημοτικά σχήματα τα οποία είναι πραγματικά εκπρόσωποι του τόπου τους και δεν είναι του Μαξίμου. Και αυτή είναι μία μεγάλη διαφορά στην αυτοδιοίκηση.

Για το λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Στέργιο Ηλιόπουλο γιατί μάς έδωσε την ευκαιρία να έχουμε μία αυτοδιοικητική παράταξη στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη που μπορούμε να τη στηρίξουμε με όλη μας τη δύναμη

Και πρέπει να πω ότι με το Στέργιο Ηλιόπουλο μάς συνδέουν και πολλά, όσον αφορά την επιστήμη που υπηρετούμε, όσον αφορά την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη που υπηρετούμε, αλλά και όσον αφορά στην ταυτότητα της αυτοδιοίκησης.

Είμαστε σήμερα εδώ τελευταία μέρα του εκλογικού αγώνα γιατί πιστεύουμε ότι η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη πρέπει να στηριχθεί για να υπάρχει μία περιφερειακή παράταξη που να αφορά τους πολίτες της περιοχής, να τούς εξυπηρετεί, όπως να εξυπηρετεί και τον τόπο και όχι διάφορα περίεργα κομματικά συμφέροντα. Και να μην είναι απλά ένα εργαστήριο αναπαραγωγής κομματικών στελεχών με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. Ταυτόχρονα γιατί θέλουμε να προτρέψουμε τους πολίτες να συμμετέχουν στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές. Γιατί η αυτοδιοίκηση είναι το κέντρο της δημοκρατίας. Γιατί όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το κρύψουν από αυτό το επίπεδο κρίνεται και η τοπική ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής και ο κοινωνικός τομέας αλλά και ο σχεδιασμός για το μέλλον. Ακόμα και το δημογραφικό που είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε σε αυτή την περιφέρεια εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τις περιφερειακές εκλογές και από τις περιφερειακές διοικήσεις. Γιατί εμείς θέλουμε να μένουμε σε μία Ευρώπη των περιφερειών η οποία να ενσωματώνει και τα χαρακτηριστικά της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και της περιφερειακής δημοκρατίας, επιτρέψτε μου τον όρο. Διότι σήμερα δυστυχώς οι περιφέρειες είναι το μακρύ και φτωχό χέρι του κράτους, αλλά και απρόσωπο χέρι του κράτους. Δεν παίρνουν αποφάσεις και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην πολιτική του κ. Μέτιου τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή, κανένα περιφερειακό σχεδιασμό για την ανάπτυξη, ούτε για υποδομές, ούτε για την εργασία, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τις πλημμύρες, ούτε για την αντιπυρική προστασία.

Το μόνο που υπάρχει είναι εξυπηρετήσεις του τηλεφώνου του Μαξίμου. Αυτό όμως δεν κάνει καλό στον τόπο και δεν κάνει καλό και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και οι πολίτες έτσι απαξιώνουν την ίδια την πολιτική στο τέλος και αρχίζουν να πιστεύουν ότι: τίποτα δε γίνεται, ότι όλοι ίδιοι είναι.

Λοιπόν εμείς είμαστε σήμερα εδώ με τον Στέργιο Ηλιόπουλο για να σάς πούμε, και από την πολιτική μας αφετηρία και την αυτοδιοικητική μας προέλευση και από την επιστημονική μας ταυτότητα, ότι δεν είναι έτσι στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην πολιτική. Η πολιτική μπορεί να εξυπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες. Μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο για παράδειγμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Είναι αδιανόητο ότι η Ανατολική Μακεδονία Θράκη δεν έχει σιδηροδρομική σύνδεση και δεν έχουν κάνει τίποτα για αυτό. Είναι απαράδεκτο να αφήνουμε τους ακρίτες μόνο με ωραία λόγια και φωτογραφίες στο φράκτη. Προφανώς και θα είμαστε πρώτοι στα σύνορα για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας αλλά, κάνουν κάτι για να μένουν οι πολίτες εδώ; Κάνουμε κάτι για να μη φεύγουν τα νέα παιδιά από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη; Για να μην κλείνουν τα λιπάσματα, να μην κλείνουν τα πετρέλαια, να μην έχουμε πυρκαγιές και καταστροφές και όλα τα υπόλοιπα που έχουν βασανίσει τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια; Όχι δεν κάνουν.

Το μόνο που βλέπουμε είναι να αναπαράγουν την κομματική εξουσία. Και μάλιστα μία κομματική εξουσία που φτάνει σε σημείο να παραβιάζει ακόμα και δημοκρατικούς θεσμούς, όπως έκανε η κυβέρνηση πρόσφατα με τις Ανεξάρτητες Αρχές, για να συντηρήσουν ένα σύστημα εξουσίας που στηρίζει γαλάζια παιδιά.

Ποια γαλάζια παιδιά; Αυτά που στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυγατίσαν στις αμοιβές τους εις βάρος των λογαριασμών ρεύματος αλλά δεν έκαναν τίποτα για την πρόβλεψη πυρκαγιών και πλημμυρών. Αυτά είναι τα γαλάζια παιδιά που εμείς θεωρούμε ότι δεν συνεισφέρουν στην πρόοδο της χώρας.

Και πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Εδώ λοιπόν, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης υπάρχουν μεγάλα προβλήματα: Απασχόλησης που συνδέονται με το δημογραφικό, Υποδομών, έργα που είναι σταματημένα, γέφυρες, σιδηροδρομικό δίκτυο, κλπ.

Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Έργα που δεν έγιναν ή άλλα έργα αναβάθμισης υποδομών που είχαν σχεδιαστεί μετά από πλημμύρες ή πυρκαγιές, για παράδειγμα στη Θάσο, στη Σαμοθράκη. Κι όμως δεν προχώρησαν. Δεν χαρακτηρίζει τελικά η αριστεία ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Μέτιο.

Εμείς θέλουμε να υπάρχει προοδευτική διέξοδος και να έχει και αυτοδιοικητική ταυτότητα. Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα απασχόλησης, τοπικού εισοδήματος, συγκοινωνιακών συνδέσεων. Σήμερα για παράδειγμα ο πρόεδρος των εμπόρων μάς μιλούσε για τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, η οποία δεν αφορά μόνο την Καβάλα αλλά και την Αλεξανδρούπολη.

Σήμερα ψάχναμε να βρούμε αεροπλάνο για να έρθουμε από την Αθήνα και ήρθαμε μέσω της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά στην Καβάλα. Αυτά είναι αποτυπώματα καθυστέρησης των τοπικών πολιτικών. Όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχε λύσει η περιφέρεια.

Θέλουμε να λαμβάνει πρωτοβουλίες η περιφέρεια ακόμη και αν δεν είναι στενά δική της αρμοδιότητα. Γιατί κάποιοι θα προσπαθήσουν να «κρυφτούν» πίσω από αρμοδιότητες. Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πολιτικές πρωτοβουλίες. Που σημαίνει ότι θα έπρεπε να πάρει τους δημάρχους, τους προέδρους των επιμελητηρίων και να πάνε σε έναν Υπουργό να κάνουν μία διαμαρτυρία.

Όταν όμως σου "τραβάει το αυτί" το Μαξίμου και κοιτάζεις πρώτα την κομματική ταυτότητα και μετά την τοπική κοινωνία είναι προφανές ότι ο τόπος θα πάει προς τα πίσω. Και έτσι χάνει δυνατότητες και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Υπάρχει λοιπόν, εκτός από τις υποδομές, τις συγκοινωνίες, το θέμα του σχεδιασμού της ανάπτυξης, κρίσιμο θέμα που συνδέεται με το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά υπάρχει και το θέμα του περιβάλλοντος. Εδώ έχουμε τεράστια ζητήματα.

Μάς παραπονέθηκε ο κόσμος, οι πολίτες της Καβάλας σήμερα γιατί δεν προχωράνε τα έργα απορριμμάτων. Θέλετε να σάς πω ότι τα έργα αυτά και της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων, της κυκλικής οικονομίας είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσαν μετά; Ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων; Ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην ανακύκλωση και ότι υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο που έχει εντοπίσει και η ΕΕ; Και όμως αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα.

Και πρέπει να μιλήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δυστυχώς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε μόλις τρεις μήνες έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ανασφάλειας. Ανασφάλειας στις πλημμύρες, ανασφάλειας στις πυρκαγιές. Και ρωτώ εγώ και την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας παραδόθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Δεν έκανε τίποτα το Υπουργείο. Τι έκανε η περιφέρεια; Η δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών ολοκληρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Προγραμματίσαμε προσλήψεις. Τι έγινε με την προστασία των δασών; Τι έγινε με την πρόληψη των πυρκαγιών; Γιατί κάηκε δύο φορές η Δαδιά;

Γιατί στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη έχουμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη καταγεγραμμένη τα τελευταία χρόνια και μάλιστα στη Δαδιά, στον πνεύμονα της περιοχής και σημείο αναφοράς και για τον οικοτουρισμό που αποτελεί πόρο για την ανάπτυξη αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα προστατευόμενα και από τα πιο σημαντικά προστατευόμενα δάση. Γιατί τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα;

Γιατί να πληρώνει πάντα η περιφέρεια τις αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης; Και δυστυχώς εδώ στον κ. Μέτιο αναλογούν οι ίδιες ευθύνες που αναλογούν και στον κ. Μητσοτάκη. Είναι καταστροφικές οι ευθύνες αυτές. Αντίστοιχες με αυτές που έχει ο κος Αγοραστός στη Θεσσαλία.

Η αριστεία παρέμεινε μόνο στους τηλεοπτικούς δέκτες, στις ωραίες δηλώσεις.

Η πραγματικότητα όμως είναι η υποβάθμιση. Θεωρώ λοιπόν ότι σε αυτές τις εκλογές, μεθαύριο πρέπει να εκφραστούν στην κάλπη δύο μηνύματα. Πρώτον ότι θέλουμε περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις που να νοιάζονται για τον τόπο, για τους πολίτες. Θέλουμε ακόμη ενεργούς πολίτες και όχι επαγγελματίες πολιτικούς που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Άρα το πρώτο μήνυμα είναι: επιλέξτε αυτοδιοικητικές παρατάξεις για τον τόπο, για το δικό σας συμφέρον.

Και το δεύτερο είναι να στείλετε ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη. Ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίζει στην ανασφάλεια. Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Οι πολίτες μάς μεταφέρουν ότι ανασφάλεια είναι και η ακρίβεια που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα και φυσικά η ανεργία. Με τα ακραία παραδείγματα εδώ με τα λιπάσματα και τα πετρέλαια. Και έτσι οι άνθρωποι φεύγουν από την περιφέρεια. Φεύγουν από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη γιατί δεν έχουν δουλειά, γιατί δεν έχουν συγκοινωνιακά μέσα για να μετακινηθούν. Φεύγουν από την Καβάλα επειδή δεν έχουν δουλειά. Και ποια είναι η απάντηση; Πανάκριβα ενοίκια για τους φοιτητές και προβλήματα στα περιφερειακά πανεπιστήμια με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Έτσι αγαπάει την περιφέρεια η κ. Κεραμέως;

Όχι δεν μπορεί να είναι αυτές οι απαντήσεις στην Ελλάδα του 2023. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι ίδιες με αυτές που δίνει η Ευρώπη. Και η κυβέρνηση αυτή δεν ακολουθεί δυστυχώς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μπορώ να σάς πω μετά βεβαιότητας ότι και μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα βήματα της κυβέρνησης στους δημοκρατικούς θεσμούς μάς πάνε προς τα πίσω. Είναι υποβάθμιση για τη δημοκρατία μας.

Εμείς θέλουμε ισχυρή δημοκρατία και ισχυρή δημοκρατία χρειάζεται και ισχυρή αυτοδιοίκηση. Για αυτό το λόγο, με όλη μου την καρδιά ήρθα εδώ εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Πρόεδρό μας, Στέφανο Κασσελάκη, και συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μεταφέρω τη στήριξη και τις ευχές μας για καλή επιτυχία στον Στέργιο Ηλιόπουλο. Και την παρότρυνση σε όλες και όλους την Κυριακή να στείλουν ένα μήνυμα διπλό για τον τόπο μας ενάντια στην ανασφάλεια που δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ. Μέτιος ως εντεταλμένος της κυβέρνησης.

Εκλογές Αυτοδιοίκηση

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies