Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα μου επιτρέψετε, ξεκινώντας να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την τιμή που μου έκαναν και την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του κόμματός μας. Και με την ευκαιρία ότι είναι η πρώτη τοποθέτησή μου στην Ελληνική Βουλή.
Θέλω να δεσμευτώ και ενώπιον σας και ενώπιον όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, ότι όλοι μαζί και όλες μαζί θα τιμήσουμε την ψήφο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις εντολές των Ελλήνων πολιτών. Θα εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα όλων των πολιτών και τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα ασκεί μια τεκμηριωμένη αλλά δυναμική αντιπολίτευση. Και, κυρίως, θα συμβάλουμε ώστε να υπάρχει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση που να διεκδικήσει και να κατακτήσει την κυβέρνηση της χώρας, γιατί αυτό που προέχει είναι να αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση.
Μια κυβέρνηση που έχει διαψεύσει όλες τις προσδοκίες της κοινωνίας και της οικονομίας, μεγαλώνει τις ανισότητες, πολλαπλασιάζει τις αδικίες και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις της χώρας. Και για να γίνει κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο μεγάλος, να γίνει πιο δυνατός για να ανταποκριθεί και στη λαϊκή ετυμηγορία. Να είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση που έχει η Ελλάδα, η χώρα μας. Και αυτό είναι ένα κοινωνικό μας καθήκον και μια δημοκρατική μας δέσμευση. Γιατί κόντρα σε όλα τα σχέδια τα οποία εξυφαίνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και φύσει και θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε από μια μεγάλη τρικυμία και θα υπηρετήσει την κοινωνία, διορθώνοντας και πολλά λάθη που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
Ταυτόχρονα, η επιλογή να μιλήσω σε αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύει και δηλώνει την ταυτοτική σχέση που έχει το κόμμα μας με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κόσμου της Εργασίας. Αυτό δηλώσαμε και στις πρώτες επίσημες συναντήσεις που κάναμε με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Η Αριστερά ξεκίνησε από τον κόσμο της εργασίας, γεννήθηκε από τις ανάγκες της εργασίας και οι προοδευτικές δυνάμεις παγκόσμια εκπροσωπούν, εκφράζουν και υλοποιούν πολιτικές προς όφελος των εργαζομένων. Και ως ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να αναδείξουμε τις αξίες αυτής της ταυτότητας που σκίστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Η υπεράσπιση και αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων είναι μια δέσμευσή μας, Θεμελιώδης δέσμευση. Κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν ισχύει για την κυβέρνηση, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιεί πολιτικές ακραία αντεργατικές, με σοβαρή υποβάθμιση των εργαζομένων, αλλά και των μισθών και των αμοιβών τους, με επιπτώσεις σημαντικές στην αγοραστική δύναμη όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, αλλά και στα δικαιώματα και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Και, δυστυχώς, αρνητικές επιπτώσεις και στην ασφάλεια και στην υγιεινή της εργασίας. Θυμάστε τον κύριο Μητσοτάκη το 2019 που δήλωνε ότι θα λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας; Οδοστρωτήρας είναι τελικά. Αλλά εις βάρος ποιων; Εις βάρος μόνο των εργαζομένων. Μόνο των δικαιωμάτων των ανθρώπων της Εργασίας. Συστηματικά η κυβέρνηση προωθεί ένα μοντέλο φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα. Αν κάνουμε μια γρήγορη ανασκόπηση των νομοθετημάτων και των παρεμβάσεων της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη εδώ και πέντε χρόνια, θα δούμε ότι υπάρχει απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση του χρόνου εργασίας, εξαίρεση από την επεκτασιμότητα, την ευνοϊκότερη ρύθμιση που είχαν αποκατασταθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πληρωμή με ρεπό των υπερωριών, αύξηση των ορίων τους, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ποινικοποίηση των απεργιών, επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, του ΟΜΕΔ, Μείωση των προστίμων σε όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, εξαήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι σε αναμονή για να δουλέψουν λίγες ώρες, συμβάσεις του 24ωρου. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας.
Αναρωτιέμαι: γι’ αυτά χαίρεστε κυρία Υπουργέ και κύριε Υπουργέ; Είναι ξεκάθαρη η απόδειξη του τι έχει κάνει η κυβέρνηση. Σήμερα οι περισσότερες νέες συμβάσεις είναι μειωμένης απασχόλησης και μειωμένης αμοιβής. Αυτή είναι η επίπτωση των πολιτικών της κυβέρνησης. Είναι επίσημο στατιστικό ότι είναι πάνω από 50%. Αυτή είναι η εργασία σήμερα, ιδιαίτερα για τους νέους της χώρας μας. Για αυτή την εργασία υπερηφανεύεστε, για αυτή δείχνετε στοιχεία και νούμερα. Και τα δείξατε και σήμερα. Για να μην πάω στο άλλο μεγάλο ζήτημα που είναι η ποινικοποίηση των απεργιών, δηλαδή η άλλη απάντηση στην μερική απασχόληση και την υπο-αμειβόμενη απασχόληση. Είναι η ποινικοποίηση και ο αυταρχισμός και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε μέρα τα δικαστήρια ασχολούνται με προσφυγές και ακυρώσεις απεργιών. Ο εργαζόμενος τελικά είναι μόνος του, δεν έχει δικαιώματα και πρέπει να ζει χωρίς καμία στήριξη στην δυστοπία των 500 ευρώ. Αυτό επιφυλάσσει ο κύριος Μητσοτάκης. Αυτές είναι οι επιλογές του και δεν είναι επιζήμιες μόνο για τους εργαζόμενους.
Γιατί σε μία τέτοια οικονομία αυτή η επιλογή πλήττει και το παραγωγικό μοντέλο και τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Γιατί τα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα δεν βγαίνουν από φτηνούς εργαζόμενους, όπως θέλετε να τους διαβάζετε. Αντίθετα, θέλουν καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, ερευνητές που να μένουν στη χώρα και να μένει και η γνώση και η παραγωγή στην Ελλάδα. Και εσείς το μόνο που κάνετε είναι να διώχνετε τους εργαζόμενους στο εξωτερικό. Οι μισθοί φτώχειας και δυστυχώς η ανασφάλεια της εργασίας τροφοδοτούν και τη μετανάστευση που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς κατά τη διακυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και είναι και νάρκη για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, άρα νάρκη για το μέλλον της χώρας μας.
Και αυτή τη νάρκη την έχετε πυροδοτήσει εσείς. Με τις άδικες και χρεοκοπημένες πολιτικές σας υποθηκεύετε το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι μια πολιτική με κοντά πόδια, με πήλινα πόδια. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται τρίτη από το τέλος όσον αφορά στις αμοιβές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν ξέρω αν αυτό σας κάνει υπερήφανους. Είναι επίσημα στοιχεία της Eurostat. Και το καταθέτω, παρακαλώ, στα πρακτικά.
Και ταυτόχρονα είμαστε στην τελευταία θέση όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου και δεύτερη από το τέλος όσον αφορά συνολικά στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Το καταθέτω και αυτό στα πρακτικά. Και μάλιστα από στοιχεία που έχουμε, η ψαλίδα με τη Βουλγαρία κλείνει συνεχώς. Έχουμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, μια επιλογή της κυβέρνησης που είναι ακριβώς απέναντι σε αυτό που λέει η οδηγία. Η οδηγία ζητάει αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπή διαβίωση.
Και η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Πολλαπλασιασμό των φτωχών εργαζομένων. Και έχουμε ένα νέο όρο πλέον να κατοχυρώνεται. Που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί».
Γιατί είναι πλέον σύνηθες, οικογένειες με δύο εργαζόμενους να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ο μήνας δεν βγαίνει και σε οικογένειες με δύο εργαζόμενους που κάποτε φαινόταν αν θέλετε πλεονέκτημα να έχει μια οικογένεια δύο εργαζόμενους και δυστυχώς, πλέον, νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους είναι κάτω από το επίπεδο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Αυτό είναι κυρία Κεραμέως, το δικό σας μοντέλο στην αγορά εργασίας; Καταθέσατε μια σειρά από γραφικά στα πρακτικά για να μας πείσετε ότι τα πράγματα είναι αλλιώς. Ξέρετε, οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και οι οικογένειες και τα νοικοκυριά πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και ξέρουν τι πληρώνουν. Δεν μπορείτε να κρύψετε αυτή την πραγματικότητα. Δεν βγαίνουν πέρα τα πράγματα στις ελληνικές οικογένειες και εσείς έχετε επιλέξει. Εσείς είστε με τα μεγάλα αφεντικά, δεν είστε καν με όλους τους παραγωγούς και δεν είστε προφανώς με τους βιοτέχνες. Δεν είστε προφανώς με τους μικρομεσαίους. Και ξέρετε γιατί; Γιατί σε αυτή την κατηγορία των κοινωνικών εταίρων, ας το πω έτσι, βάλατε πέρυσι ένα χαράτσι που τους τιμωρούσε γιατί έχουν εργαζόμενους. Έτσι, αν κάποιος μικρομεσαίος έχει πολλούς εργαζόμενους με καλές αμοιβές, πληρώνει μεγάλο χαράτσι και έτσι πλήττεται και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι εργαζόμενοι. Έχετε βάλει στο στόχαστρο και τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, αλλά και τους εργαζόμενους. Και να το πω, εν κατακλείδι, είστε η κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων, αλλά των πλούσιων καρτέλ.
Αυτή η κυβέρνηση είστε. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ακόμα και την ευρωπαϊκή οδηγία, σήμερα, σε αυτό το νομοσχέδιο, την παραχαράσσετε για να υποστηρίξετε τα συμφέροντα που σας κρατάνε στην κυβέρνηση. Τα συμφέροντα, κυρία Κεραμέως, που υπηρετείτε. Γιατί η οδηγία έχει ένα βασικό στόχο: το 80% των εργαζομένων να έχει συλλογικές συμβάσεις.
Και αυτόν ακριβώς το στόχο -που και εμείς αγωνιστήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο και ως ευρωομάδα για να είναι δυναμικός- δεν έχετε υλοποιήσει εδώ και δύο χρόνια – κανένα κομμάτι του σχεδίου για να πιάσουμε αυτόν τον στόχο.
Και πάλι το παραπέμπετε στις καλένδες. Και αντίθετα, με το νομοσχέδιο αυτό, παίρνετε και κάνετε μία επιλογή που αποτρέπει ουσιαστικά και δυναμιτίζει τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό νομοθετείτε σήμερα. Έχετε ένα νομοσχέδιο κατ’ επίφαση εφαρμογής της οδηγίας που το μόνο που κάνει είναι να κάνει ακόμα πιο ευάλωτους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες εργαζόμενους και εργαζόμενες.
Και δεν προχωράει βέβαια επουδενί ούτε στον άλλο άξονα της εξομοίωσης των αμοιβών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι ασφάλεια κυρία Κεραμέως για τους εργαζόμενους ο κατώτατος μισθός. Πρώτα απ’ όλα γιατί έτσι όπως το κάνετε εσείς δεν εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση. Άρα, δεν εφαρμόζετε την οδηγία. Και αντί να αξιοποιήσετε το φιλόδοξο αυτό εργαλείο των συλλογικών συμβάσεων, παραβιάζετε και το πνεύμα και το γράμμα της οδηγίας. Για ποιον λόγο; Να το πούμε λίγο ξεκάθαρα: γιατί γυρίζετε σε μνημονιακές δεσμεύσεις των δικών σας κυβερνήσεων, τον Ν. 4172 του 2013. Δηλαδή έχετε μια μνημονιακή ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό, χωρίς να έχουμε υποχρέωση μνημονίου.
Αυτό κάνετε εδώ και 5 χρόνια. Φέρνετε από την πίσω πόρτα μνημονιακές ρυθμίσεις, εφαρμόζετε μνημόνια, ενώ η χώρα είναι εκτός εποπτείας και έχει καθαρό διάδρομο με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά και το χρέος, αλλά όσον αφορά ακόμα και το παραγωγικό μοντέλο που έχετε ανατρέψει. Έτσι απαγορεύετε το βασικό πυλώνα της συζήτησης παραγωγών και εργαζομένων. Την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο έπρεπε να προχωρήσουν και όλες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Και καθιστάτε τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις τριτοβάθμιες οργανώσεις αδειανά πουκάμισα γιατί δεν έχουν καμία παρέμβαση. Ακυρώνετε το συνδικαλιστικό δικαίωμα. Και επιπλέον ακυρώνετε και όλες τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες ακόμα και όταν γίνονται μένουν παγωμένες στα συρτάρια σας. Απαντήστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για ποιον λόγο κρατάει η κα Κεραμέως παγωμένες τις κλαδικές συμβάσεις; Ακόμα και στον αλγόριθμο τον λεγόμενο του κατώτατου μισθού, που εμείς θεωρούμε ότι δεν έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Οι συλλογικές συμβάσεις έπρεπε να είναι, κυρία Κεραμέως, προτεραιότητα. Αλλά ακόμα και σε αυτόν κάνετε αλχημείες για να τον κρατήσετε χαμηλά. Τι κάνει; Πρώτα απ’ όλα εξαιρεί σημαντικούς δείκτες που έπρεπε να είναι μέσα, όπως η αγοραστική δύναμη του μισθού, το κόστος ζωής και πολλοί ακόμα. Και επιπλέον εισάγει συντελεστές που δεν έχουν ακόμα μετρηθεί. Τόση είναι η αριστεία τους. Και έχει και δεν έχει μάλλον καμία ρύθμιση που να αντιστοιχεί σε αυτό που λέμε τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα υπολείπεται του πληθωρισμού, όπως γίνεται και με τις συντάξεις με το νόμο του 2020.
Και οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης, να πω το καλύτερο νούμερο, του 2,5 με 3%. Τι επιλέγει όμως η κυρία Κεραμέως και το επιτελείο της κυβέρνησης; Να συνδέσει την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με το πάγωμα του κατώτατου μισθού. Προσέξτε ιδεοληψία: λένε, όσο πιο χαμηλές είναι οι αμοιβές των εργαζομένων, τόσο καλύτερα θα πάει η οικονομία. Πέστε μου μια μεγάλη και δυνατή οικονομία που λειτουργεί με εργαζόμενους που δεν αμείβονται καλά. Ποια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα δηλαδή κρατάει τους μισθούς χαμηλά για να έχει καλή οικονομία και δεν επενδύει στο παραγωγικό μοντέλο, τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, την καινοτομία, την τεχνολογία, την επιστήμη, τα νέα μυαλά; Ποια; Καμία.
Μόνο εδώ θέλετε για να ανανεώνετε μια λογική, αν θέλετε, αδυναμίας της χώρας. Εσείς κάνετε αδύναμη την Ελλάδα. Δεν την κάνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό γιατί έχετε μισθούς πείνας και έχετε φτωχούς εργαζόμενους. Και επιπλέον βάζετε την προσαρμογή αυτή στον αλγόριθμο το 2028. Δηλαδή, προσέξτε, μετά τη λήξη της εντολής που έχετε από την κοινωνία, δεν κάνετε τίποτα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης που έχετε λάβει εντολή, ακόμα και αν ολοκληρώσετε τη θητεία σας και μέχρι το ‘28. Δημιουργείτε μια επιτροπή όπου οι κοινωνικοί εταίροι και τα αποτελέσματά της δεν έχουν δεσμευτική γνώμη. Άρα θα κάνετε ό,τι νομίζετε εσείς. Συμπερασματικά, η υποχρέωση της οδηγίας για να έχουμε 80% των εργαζομένων σε συλλογικές συμβάσεις παραπέμπεται στις καλένδες. Άρα, η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή εξαίρεση για το βασικό ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές συμβάσεις.
Δεύτερον, με αλγόριθμο δικής σας έμπνευσης βγαίνει ένας κατώτατος μισθός χαμηλός, στα όρια ουσιαστικά της εξαθλίωσης μετά τη θητεία σας. Ταυτόχρονα εξαιρείτε τους κοινωνικούς εταίρους από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Και επιπλέον, επειδή έχετε απαξιώσει όλες τις δομές ελέγχου, οι επιχειρήσεις θα παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία, γιατί πολύ απλά δεν ελέγχονται. Και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μαζί με τον κατώτατο, θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Γιατί δεν έχετε καμία ρύθμιση, τουλάχιστον για να αποτρέψετε τη μερική απασχόληση και τη χαμηλή αμοιβή. Γι’ αυτό και από την αρχή σας χαρακτήρισα κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων. Αυτή η επιλογή σας τελικά έχει κάνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες κυνηγούς επιδομάτων.
Και είναι λογικό γιατί η αγοραστική δύναμη έχει εξανεμιστεί και θεωρείτε ότι είναι κάτι σημαντικό. Οι πολιτικές που κάνετε με τα καλάθια και οι συνάνθρωποί μας βλέπουν οι συμπολίτες μας να αδειάζει η τσέπη τους και το τραπέζι να μη γεμίζει. Και με αυτό το νομοσχέδιο δεν έχετε απλά ακόμα μία αντεργατική επιλογή. Αλλά, κυρία Κεραμέως, έχετε και μία αντιευρωπαϊκή επιλογή. Γιατί πάτε πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η δικιά μας προσπάθεια, αλλά και άλλων χωρών στο Ευρωκοινοβούλιο πάει χαμένη.
Διότι η προσπάθεια του Ευρωκοινοβουλίου τελικά ήταν να έχουμε σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα μισθούς Ευρώπης. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν θέλετε η Ελλάδα να έχει μισθούς Ευρώπης; Γιατί θα υπερηφανεύεστε δηλαδή; Για το ότι είμαστε πάντα το αρνητικό παράδειγμα στην ακρίβεια ή στην αγοραστική δύναμη; Η δική μας πρόταση είναι ότι η εργασία αποτελεί μία παραγωγική δύναμη και απαιτείται να έχουμε άμεση αύξηση των μισθών και ως προσωρινό και άμεσο μέτρο μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά το σημαντικό είναι να έχουμε προώθηση των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατοχύρωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως λέει η οδηγία.
Επανίδρυση του ΣΕΠΕ και εφαρμογή γιατί όχι του 35ωρου, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστήμης, χωρίς μείωση των αποδοχών. Γιατί πρέπει να καταπολεμηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Και σε αυτό δεν κάνετε τίποτα. Οφείλω να πω βέβαια, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι χρειάζονται και παράλληλα μέτρα που δεν θα μειώνουν από άλλη μεριά το εισόδημα των εργαζομένων. Μέτρα για την ακρίβεια και για την άδικη φορολογική πολιτική. Γιατί, θα τα πούμε και στον προϋπολογισμό, το μείγμα της φορολογικής πολιτικής είναι άδικο με την πλειοψηφία στους έμμεσους φόρους. Ακόμα ένα προνόμιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καθυστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη. Γιατί μια μεριά έχουμε την ακρίβεια και από την άλλη τη φορολογία. Δεν υπάρχει εισόδημα στα νοικοκυριά πλέον για να έχουμε ποιότητα ζωής και ευημερία. Και το μόνο που έχετε είναι ανισότητες, ανισότητες, ανισότητες εις βάρος των ευάλωτων ομάδων, γιατί έτσι πλήττονται πρώτα απ όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά και δεν μπορούν προφανώς οι πολίτες να διεκδικήσουν το όνειρό τους, που υποσχεθήκατε τάχατες στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις με μέσο μισθό. Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει αυτό. Με υψηλή φορολογία και πρωτιά στην ακρίβεια, στο ρεύμα, στα διυλιστήρια αλλά και στις τράπεζες.
Το αποτέλεσμα της κυβέρνησής σας είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. Είναι μια επιλογή φτωχοποίησης, μια άδικη αναδιανομή που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και στη χώρα. Γιατί φεύγουν δισεκατομμύρια από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να πάνε στα ταμεία λίγων. Ωφελούνται λίγοι και δυστυχώς μετρημένοι στα δάχτυλα. Και αυτή την επιλογή της κυβέρνησης, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Την ανέδειξε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Γιατί γίνονται σχετικές συζητήσεις αυτές τις μέρες; Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε τα υπερκέρδη στο ρεύμα πρώτα εδώ, στην ελληνική Βουλή και αναγκάστηκε ο κύριος Μητσοτάκης να συρθεί στην ανακοίνωση της φορολογίας των υπερκερδών στο ρεύμα με 90%. Και είχε προκαλέσει, τότε, αν τα βρούμε θα τα φορολογήσουμε. Τα βρήκαν τελικά, τα υπολόγισαν, τα υπολόγισαν χαμηλά για να μην τα φορολογήσουν. Αλλά είχαμε δίκιο.
Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε και ανέδειξε τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια. Και παρότι κάνατε μία νομοθέτηση, πάλι συρόμενοι, για μία χρονιά. Θυμάστε τον κύριο Θεοχάρη εδώ τότε υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας που έλεγε δεν θα φορολογήσουν την επόμενη χρονιά; Και αναγκάστηκε ο κ. Τάκης, πάλι από την πίεσή μας, να τα φορολογήσει. Και ο Συριζα – Προοδευτική Συμμαχία ήταν αυτός που πρώτος έβαλε το θέμα των υπερκερδών των τραπεζών και καταθέσαμε πρόταση νόμου την 1η Μαΐου του 2024 για αυτό το θέμα.
Αλλά να ξεκαθαρίσουμε και κάτι και προς τους συναδέλφους μας του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά μας δεν είναι μόνο στο ύψος της έκτακτης φορολόγησης. Και αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνεται δημόσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει εκτός από πρόταση έκτακτης φορολόγησης και προτάσεις για τον έλεγχο και της ρύθμισης της αγοράς, για να μη δημιουργούνται τα υπερκέρδη, για να μη φεύγουν από τα ταμεία των επιχειρήσεων και από τις τσέπες των νοικοκυριών. Και αυτό απαιτεί προφανώς και ισχυρό έλεγχο και εργαλεία ρύθμισης και δημόσιο πυλώνα, όπως θα έπρεπε να είναι παραδείγματος χάριν η ΔΕΗ για να ασκεί πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Δεν έχετε μιλήσει ακόμα για αυτά; Αλλά και το δεύτερο διαφορετικό στοιχείο μας είναι ότι εμείς έχουμε καταθέσει και μία πρόταση. Τι να γίνουν οι πόροι που θα προκύψουν από την έκτακτη φορολόγηση σε όλα τα επίπεδα και στο ρεύμα και στα διυλιστήρια και στις τράπεζες; Όχι να πάνε στα κρατικά ταμεία, τα οποία έτσι και αλλιώς έχουν έσοδα. Να γίνουν βιώσιμη παραγωγή, νέες θέσεις εργασίας και νέα προϊόντα. Και αυτά είναι και τα δύο σημεία τα οποία μας διαφοροποιούν. Γιατί η αργοπορημένη πρόταση που κατατέθηκε χθες, την οποία εγώ την καλωσόρισα πριν τη διαβάσουμε λέγοντας ότι καλώς να έρθει, να υπάρχει μια πρόταση φορολόγησης, είναι ενδιαφέρουσα. Αυτός ο διάλογος βέβαια αφήνει την κυβέρνηση κωφή σε αυτά τα θέματα, αλλά δεν πειράζει, η κοινωνία καταλαβαίνει. Έχει δυστυχώς μια πολύ μεγάλη, ας το πω έτσι, υποεκτίμηση του έκτακτου φόρου. Να σας πω την αλήθεια και να μιλήσουμε έτσι καθαρά, δεν θα ιδρώσει και το αυτί τους με την πρόταση φορολόγησης που έχετε καταθέσει. Θα συνεχίσουν και του χρόνου να έχουν αυτή την αισχροκέρδεια οι τράπεζες.
Γιατί όπως και να το κάνουμε οι πρόταση που καταθέσαμε εμείς έχει δεκαπλάσια έσοδα και θα δημιουργήσει, αν θέλετε, και ένα αντικίνητρο στην αισχροκέρδεια των τραπεζών. Αλλά θέλουμε να σας προτείνουμε και κάτι ακόμα. Να συμφωνήσουμε σε ένα ταμείο εγγυοδοσίας κάτω από την ομπρέλα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στεγαστική πολιτική για δημόσια στέγη και κοινωνική στέγη στη χώρα μας. Έτσι θα λύσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα που η κυβέρνηση δεν το λύνει.
Και πρέπει να υπάρχει ένας τέτοιος διάλογος. Γιατί σας προτείνουμε να συζητάμε καλύτερα για προτάσεις βαθιά μεταρρυθμιστικές, που δημιουργούν οφέλη για την κοινωνία και μειώνουν τις ανισότητες; Γιατί θέλω να το πω και στην κυβέρνηση και στους τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση εμείς έχουμε ξεκάθαρα καταθέσει μία πρόταση αντιπολίτευσης με συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο. Για ποιον λόγο; Μα για την ανατροπή της. Για να έχουμε προοδευτικές πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Αυτό διατυπώσαμε. Μαζί και την πρόταση δυσπιστίας που τη δουλέψαμε ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι υπάρχει και θεσμική μνήμη και κοινωνική μνήμη.
Γιατί δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι εμάς μας ξένισε το κλίμα το οποίο βγήκε από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Μητσοτάκη. Και θέλουμε και κάποιες απαντήσεις. Από τη μία μεριά είναι λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ. Λες και δεν υπήρξε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Και θέλουμε πράγματι απαντήσεις σε αυτό.
Αλλά εμείς διαπιστώσαμε κάτι και καλό είναι αυτό να επιλυθεί εδώ. Διότι γίνεται δημόσιος διάλογος ότι προετοιμάζεται ή τουλάχιστον εκπέμπεται μία συναίνεση. Θέλω λοιπόν να σας πω ξεκάθαρα και ότι ζητάμε απαντήσεις για αυτά τα ζητήματα. Διότι εμείς συμφωνούμε. Προοδευτικές συνεργασίες για την ανατροπή της κυβέρνησης αυτής. Υπάρχουν περιθώρια συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση με αυτή την κυβέρνηση που δεν τα έχουμε ανακαλύψει εμείς στη δημόσια σφαίρα; Συγκεκριμένα. Προτάσεις για να ανοίγει ο διάλογος. Είναι δυνατόν να μη συζητήσουμε για ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών που υποβαθμίζει αυτή η κυβέρνηση και με επιλογή ο κύριος Μητσοτάκης και επιτίθεται ακόμα και σε πρόεδρο ανεξάρτητης αρχής;
Είναι δυνατόν να μη συζητήσουμε στον προοδευτικό χώρο και γενικότερα τον δημοκρατικό χώρο για τα δημόσια αγαθά, για το νερό στο οποίο επίσης επιτέθηκε ο κύριος Μητσοτάκης; Είναι δυνατόν να μη συζητήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί έχουν βάλει στο μάτι και την αλλαγή του σχετικού άρθρου του Συντάγματος και το ξέρετε διαχρονικά; Ή να μη συζητήσουμε για τη θωράκιση της δημόσιας παιδείας που προσπαθούν και ευθέως, αλλά και από την πίσω πόρτα να έχουν καθεστώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εις βάρος των δημόσιων. Είναι, αν θέλετε, απλά ζητήματα που είναι κατοχυρωμένα στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Δεν βάζουν κάτι καινούργιο. Τα έχουμε συζητήσει και πολλές φορές βρίσκουμε και κοινές διαδρομές. Αυτός ο διάλογος γίνεται δημόσια και προς όφελος της κοινωνίας και της προοδευτικής πολιτικής.
Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και άλλα ζητήματα. Πιθανά να βρεθούμε και να συζητήσουμε σε πολλούς χώρους, όπως για μια δημόσια πολιτική στέγης ή για άλλα δικαιώματα που πρέπει να κατοχυρωθούν μπροστά στο θέμα της ανθεκτικότητας και του κλίματος ή στα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης και πολλά άλλα που θέλουμε να συζητήσουμε.
Αλλά αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω, για να κλείσω και με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, είναι ότι η κοινωνία και η χώρα δεν χρειάζονται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση. Χρειάζονται μια ανατρεπτική αντιπολίτευση, η οποία θα φτάσει μέχρι και την ανατροπή της κυβέρνησης. Διότι έξω η κοινωνία ξέρει πάρα πολύ καλά ότι υποφέρει. Ζει μια δυστοπία και οι εργαζόμενοι πολύ περισσότερο. Και εμείς ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία θα εργαστεί, θα προσφέρει, θα υποχωρήσει, θα συζητήσει, αλλά με έναν όρο: ότι θα υπερασπιστούμε την κοινωνία απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Αυτό είναι που μας ενώνει. Αυτό είναι που ζητάνε και οι πολίτες. Και χωρίς λαϊκισμούς. Χωρίς μεγάλα λόγια, με τεκμηρίωση.
Ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το αποδείξαμε στα υπερκέρδη, έχει τη δυνατότητα να κάνει και καλύτερη τεκμηρίωση και καλύτερες προτάσεις νόμου. Και το έχουμε αποδείξει. Αλλά όλα αυτά θα τα βάλουμε στο επίπεδο των συνεργασιών για την ανατροπή της κυβέρνησης. Μία τέτοια ένδειξη θα περιμέναμε, παραδείγματος χάριν, και στην ψηφοφορία για την Κομισιόν. Γιατί εκεί οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ένα κομμάτι μεγάλο των Σοσιαλιστών, ψηφίσαμε κατά της πρότασης της Κομισιόν, της κυρίας φον ντερ Λάιεν, που περιελάμβανε και ένα μέλος της ακροδεξιάς. Πρέπει τέτοιους δρόμους να ανοίγουμε, δρόμους που δίνουν προοπτική σε κάτι που έχουμε ξεκινήσει στο Ευρωκοινοβούλιο; Που είναι η συζήτηση μεταξύ των σοσιαλιστών, των Πράσινων και των αριστερών για να υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας.
Εμείς θα επιμείνουμε στις στρατηγικές μας επιλογές, ακόμα και αν δεν υπήρχε εκ μέρους σας μια σηματοδότηση του διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί πιστεύουμε σε μία προοδευτική, θετική πρόταση διακυβέρνησης, που προφανώς περιλαμβάνει μια συζήτηση και ανασύνθεση ή διάλογο του προοδευτικού χώρου. Γιατί η κοινωνία ψάχνει αντιπολίτευση και ψάχνει αξιόπιστη αντιπολίτευση και θέλει να λάβει και από εμάς αξιόπιστες απαντήσεις. Είναι μια αυτοκριτική που έχουμε κάνει και παρουσιάζουμε, αν θέλετε πλέον και με την εκλογή νέας ηγεσίας, μια πρόταση διεξόδου από τα αδιέξοδα που υπήρχαν. Γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία για την κοινωνία αλλά και για το προοδευτικό μέλλον του τόπου μας η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος οφείλει να ασκεί το ρόλο και την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί αυτό, κυρίες κύριοι βουλευτές, αντιστοιχεί και στη λαϊκή ετυμηγορία.
Και θέλω να κάνω ένα σχόλιο, άσχετο μάλλον. Βλέπουμε στη Γαλλία τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η ασυνέπεια απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία και τι προβλήματα δημιουργούνται. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση για την κυβέρνηση. Θα είναι πάντα βολική αντιπολίτευση για την κοινωνία και για την πατρίδα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Απέναντι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που πλήττει ανεπανόρθωτα την κοινωνία, γιατί κυβερνάει με το ρουσφέτι, κυβερνάει με τους ημέτερους, κυβερνάει με την προπαγάνδα, κυβερνάει και με τον αυταρχισμό και τσαλακώνει το Σύνταγμα όπου δεν τη βολεύει.
Και χρειαζόμαστε πράγματι και εμείς έναν ισχυρό και συγκροτημένο λόγο για να αποτελέσουμε έναν καταλύτη σε προοδευτικά και σημαντικά συμμαχικά σχήματα. Γιατί πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση; Και για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης. Γι’ αυτό πολλοί και πολλές ανησυχούν για το κόμμα μας και εμείς θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε, όσο και αν έχουν μπει λυτοί και δεμένοι, να μας συρρικνώσουν, όσο και αν έχουν ανακαλύψει διάφορα χρεοκοπημένα επιχειρήματα. Από το Μάτι έως το capital control και τα δημοψηφίσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και αντέχει και είναι ενωμένος και είναι δυνατός και είναι παρών. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Για ποιο λόγο; Γιατί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; κυρία και κύριε Υπουργέ, ένα πράγμα το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ είναι ότι δεν μπορεί κανείς να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από την ψυχή της ελληνικής κοινωνίας.
Όλοι κρινόμαστε από την ελληνική κοινωνία και είναι εμφανές πλέον, μετά την κατεδάφιση της αποδοχής της Νέας Δημοκρατίας, ότι χρειάζεται να δοθούν προοδευτικές απαντήσεις. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ με δυναμισμό αλλά και με τεκμηρίωση. Και δεν θα κάνουμε κανένα χατίρι συναίνεσης, συνεργασιών με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι και το σύστημα εξουσίας και ο κύριος Μητσοτάκης ανησυχούν ιδιαίτερα από ένα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δυνατό και με τεκμηρίωση.
Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε και την δημοκρατική παρουσία και την κοινοβουλευτική συνέπεια και την προγραμματική αντιπολίτευση, αλλά και τις πρωτοβουλίες για να δώσουμε απαντήσεις στην κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.
Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Δύο λεπτά, συμβάλλοντας θεωρώ στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μία από τις ερωτήσεις που έθεσα στην κυρία Κεραμέως -δεν μπόρεσα να απαντήσω πριν γιατί μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ήταν για ποιο λόγο η επίπτωση της πολιτικής της κυβέρνησης στην εργασία καταλήγει σε τόσο μεγάλα ποσοστά μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Δεν απάντησε. Είπε διάφορα νούμερα, τα οποία δεν απεικονίζουν, παρά δυστυχώς, δείχνουν ότι είναι μία αποφυγή. Ξαναλέω, λοιπόν, κυρία Κεραμέως, έχω επίσημα νούμερα. Πλήρης απασχόληση. Μερική απασχόληση 36,5 3%, εκ περιτροπής απασχόληση 9,3%. Είναι στοιχεία του Αυγούστου του 2024. Για ποιο λόγο, λοιπόν, κυρία Κεραμέως, οι συμβάσεις εργασίας είναι όλο και περισσότερο μερική και εκ περιτροπής; Και ποιος ή ποια μπορεί να ζήσει με αυτές τις συμβάσεις και με αυτές τις αμοιβές; Ένα το κρατούμενο. Γιατί είπατε νούμερα. Αλλά δεν απαντήσατε.
Δεύτερον, δύο απαντήσεις προς τον κύριο Ανδρουλάκη, που είναι απολύτως στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Γιατί πρέπει να γίνεται παραγωγή πολιτικής εδώ και όχι εντυπώσεις. Πρώτο θέμα, τράπεζες. Είπα. Η αργοπορημένη πρότασή σας για τις τράπεζες είναι ένα χάδι στα υπερκέρδη. Δεν θα ιδρώσει το αυτί τους. Η δική μας μπορεί να καταλήγει και σε δεκαπλάσια έσοδα. Είπατε από το βήμα της Βουλής ότι η δική σας πρόταση αναφέρεται και καταλήγει σε 500 εκατομμύρια. Κατ’ αρχήν, κύριε Ανδρουλάκη, να σας πω ότι το 5% προτείνεται για να καταλήξει σε 500 εκατομμύρια. Πρέπει να υπολογιστεί επί μίας βάσης 10 δισεκατομμυρίων κερδών. Στην πρότασή σας είπατε, όμως, απ’ ό,τι λέει η πρόταση νόμου, ότι ο συντελεστής 5% υπολογίζεται επί των κερδών, αν αφαιρεθούν 400 εκατομμύρια για κάθε χρήση. Αυτό, λοιπόν, δίνει, όπως έχει κυκλοφορήσει…
Παρακαλώ, δεν πειράζει να δοθούν διευκρινίσεις, γιατί είπα ότι αυτή η συζήτηση συνεισφέρει στον…. αυτό είπα. Ναι, αλλά κι εσείς γιατί βιάζεστε; Σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ.
Λέω, λοιπόν, τώρα ότι αν ο υπολογισμός σας είναι τα 120 εκατομμύρια που έχουν βγει στη δημοσιότητα, ακόμα και τα 200 εκατομμύρια να είναι, ναι, η δική μας πρόταση μπορεί να καταλήξει και σε δεκαπλάσια. Αν ο υπολογισμός σας είναι 1 1,5 δισεκατομμύριο στα τέσσερα, μπορούμε να βρούμε μια βάση συζήτησης. Αυτό έχω πει. Μη βιάζεστε, διότι ξέρω πάρα πολύ καλά να περιγράφω και την τεχνική και την οικονομική ορολογία. Το θέμα είναι τι προτείνετε ακριβώς. Πείτε ότι με την πρότασή μας βγαίνει τόσο και βγαίνει έτσι. Το κλείνω αυτό.
Δεύτερον, κύριε Ανδρουλάκη, ναι, είναι γεγονός ότι ρώτησα από πού προκύπτει το κλίμα συναίνεσης που προέκυψε από τη συνάντησή σας με τον κύριο Μητσοτάκη. Θα μπορούσατε πολύ εύκολα να βγείτε να πείτε ότι δεν υπήρχε κανένα τέτοιο κλίμα. Πάρα πολύ εύκολο είναι. Δεν το άκουσα βεβαίως, κύριε Ανδρουλάκη. Και σας ρωτάω. Ξεχάστηκε, λέω, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ξεχάστηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.
Με ρωτάτε τι κάναμε; Εγώ μπορώ να σας απαντήσω τι κάναμε, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή όχι. Εδώ, λοιπόν, ρωτήσατε τι κάναμε. Σας απαντώ κύριε Ανδρουλάκη, διότι είναι καταγεγραμμένο στα κοινοβουλευτικά πρακτικά. Τον Ιανουάριο του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής και δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο αυτό και αυτό είναι καταγραμμένο. Και, μάλιστα, αναφέραμε ξεκάθαρα ότι εγκέφαλος και εντολέας του παρακράτους είναι ο κ. Μητσοτάκης, ενορχηστρωτής αυτού του ρυπαρού δικτύου. Μη ρωτάτε τι κάναμε, στην Ευρωβουλή το έχουμε πάει και όλα όσα πρέπει να έχουν γίνει και στον πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής πήγαμε για να βρούμε ρωτώντας συγκεκριμένα για αριθμούς. Το γνωρίζετε και έχουμε συμβάλλει σε αυτό. Μη μας κατηγορείτε γιατί κάναμε αυτά που έπρεπε. Εγώ δεν σας κατηγόρησα γι’ αυτό, κύριε Ανδρουλάκη.
Σας κατηγόρησα για το αν υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης ή ένα κλίμα προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πιο άδικη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Αυτό σας ρώτησα. Σε αυτό η ερώτηση έγινε, γιατί πρέπει να βρούμε προοδευτικές λύσεις και θέλουμε να ξέρουμε. Στον δημόσιο διάλογο γίνονται οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Είδα μια ακρότητα στις εκφράσεις σας. Δεν απευθύνθηκα με τέτοιο τρόπο. Το γνωρίζετε ότι δεν είμαι και δεν θέλαμε ποτέ να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα στην Ολομέλεια για κανένα κόμμα. Είναι απολύτως εποικοδομητικό στην προοδευτική κατεύθυνση αυτό που κάνουμε, διότι η κοινωνία θέλει απαντήσεις και το κλίμα που προέκυψε είναι τελείως διαφορετικό.
Ρωτάμε, λοιπόν, συγκεκριμένα για να μας απαντήσετε πόσα είναι τελικά τα φορολογούμενα με τον έκτακτο συντελεστή 5% κέρδη; Θα μας πείτε, θα φορολογηθούν τα 2,5 δις επί 5%; Πείτε μας πόσα για να βγουν τα 500 εκατομμύρια; Εσείς να απαντήσετε, όχι εμείς. Εγώ μπορώ να σας πω ποια είναι η δική μας πρόταση, γιατί στηρίζεται σε κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς προτείνουμε να υπάρχει μέσος όρος τετραετίας, το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να φορολογείται εκτάκτως το επιπλέον του 20% της μέσης κερδοφορίας. Άρα να υπάρχει λογικός συντελεστής κέρδους. Εδώ είναι πολύ απλά τα πράγματα.
Και το δεύτερο, να μας πείτε αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή όχι με τη Νέα Δημοκρατία. Πάρα πολύ απλό. Γιατί εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι κάναμε για τις υποκλοπές και δεν κάνουμε καμία άστοχη κριτική.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Tριτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου
Θέλω να κάνω δύο σχόλια. Πρώτα απ’ όλα κύριε Ανδρουλάκη, καλό είναι τελικά να γίνεται η συζήτηση δημόσια για θέματα, όπως η φορολόγηση τραπεζών. Μάθαμε όλοι και όλες ότι η πρότασή σας είναι 240 εκατομμύρια τον χρόνο. Γιατί είπατε 500 στην αρχή, πρέπει να διευκρινιστεί. Άρα, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί τους όταν έχουν 4,5 δις κέρδη. Η φορολογία 240 εκατομμύρια είναι πολύ λίγο για να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Να το συνεχίσουμε ως διάλογο.
Δεύτερον, θέλω να πω ότι μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, όταν ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να συζητήσει και να προβάλει τα επιτεύγματα της χώρας στον ΟΟΣΑ, όταν καταθέσαμε ήδη εμείς ότι η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος όσον αφορά τον μέσο μισθό και στη Eurostat και στον ΟΟΣΑ. Και καταθέτω, λοιπόν, και κάτι ακόμα για να μην μας λέει λόγια ο κύριος πρωθυπουργός, ο ΟΟΣΑ ξεζουμίζει τα νοικοκυριά, η έμμεση φορολογία, πρωταθλητές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Θα το δώσω μετά. Είναι του ΟΟΣΑ. Κατά σύμπτωση το είχα. Οπότε μην λέτε μεγάλα λόγια. Και ο ΟΗΕ τα ίδια βρίσκει ως προς την κυβέρνησή σας.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας για τη φορολόγηση των τραπεζών προς την κυβέρνηση. Άκουσα μια καινούργια δικαιολογία σήμερα από τον κύριο πρωθυπουργό. Στον κύριο Χατζηνικολάου, όμως, στον ΑΝΤ1 μέσα στο μετρό είχε πει το εξής, ότι δεν μπορώ να φορολογήσουμε τις τράπεζες, γιατί υπάρχει δημοσιονομικό ταβάνι και δεν μπορώ να κάνουμε δαπάνες. Άκουσον άκουσον! Δηλαδή, δεν μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία στους πολίτες ή να κάνουμε ένα ταμείο εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορούμε να φορολογήσουμε γιατί δεν μας αφήνουν να ξοδέψουμε και γι’ αυτό δεν τους φορολογούμε.
Σήμερα μας είπε ότι ανακάλυψε μετά από πέντε χρόνια ότι υπάρχει αισχροκέρδεια. Για πέντε χρόνια, όμως, κάνει τον τροχονόμο των υπερκερδών και των τραπεζών και των καρτέλ. Τροχονόμοι στα υπερκέρδη είστε, πλάτη βάζετε! Σήμερα, λοιπόν, ανακάλυψε ότι δεν μπορούν να πειστούν οι τράπεζες. Ναι, αλλά τα 4 + 4 δις είναι στα ταμεία τους. Έχουν φύγει από την αγορά, έχουν φύγει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν φύγει από τα νοικοκυριά και τώρα λέτε θα ανακαλύψετε ξανά αυτό που σας προτείναμε εμείς εδώ και τρία χρόνια. Την έκτακτη φορολόγηση.
Μία συγνώμη στην κοινωνία πότε θα πείτε, γιατί αυτά τα λεφτά έχουν κλαπεί από τα νοικοκυριά. Είναι τα λεφτά που δεν ήθελε να φορολογήσει ο κ. Θεοχάρης τότε για τα διυλιστήρια που κάνατε κωλοτούμπα. Μετά τα θυμόμαστε όλα αυτά. Σας λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει δημόσια ότι η κυβέρνηση βάζει πλάτη στην κλοπή δισεκατομμυρίων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να κάνουν πάρτι τα golden boys και τα μερίσματα. Αυτή είναι η κυβέρνηση σας. Πλούσια τα καρτέλ, φτωχοί οι εργαζόμενοι. Και σήμερα έρχεται εδώ να μας πει συγγνώμη ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν κατάλαβα. Δηλαδή, πέντε χρόνια τι κάνει; Δεν είναι άριστος; Παίρνει τηλέφωνο τους τραπεζίτες «σας παρακαλώ μη βάλετε προμήθειες»; «Κατεβάστε τα επιτόκια»; Πού είναι οι δυνατοί ελεγκτικοί μηχανισμοί; Πού είναι η κυβέρνηση των αρίστων; Παραδέχτηκε, κύριε Πρόεδρε, σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης ότι δεν είναι επαρκής για τον ρόλο του πρωθυπουργού, γιατί λέει, τους πήρε τηλέφωνο και δεν άκουσαν. Αυτά παραδέχτηκε σήμερα. Είναι ακραίο.
Μετά τα υπερκέρδη στο ρεύμα, μετά τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια, σήμερα νέα παραδοχή. Γιατί, κύριε Πρόεδρε, και κλείνω, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πιο συντηρητική εκτίμηση της κλοπής των υπερκερδών, που είστε όλοι και όλες υπεύθυνοι και υπεύθυνες, είναι 20 δισεκατομμύρια. 20 δισεκατομμύρια φύγανε από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις, γιατί εσείς το επιλέξατε. Η συμπολίτευση, οι βουλευτές και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι πραγματικά, κύριε Πρόεδρε, το τι έχει συμβεί. Και έχει ως δικαιολογία ότι στην Ισπανία δεν έπεσε ο ΦΠΑ ή δεν έπεσε ο πληθωρισμός. Και όμως, κύριε Πρόεδρε, απολύτως ψευδές! Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ισπανία έπεσε επειδή μειώθηκε ο ΦΠΑ. Και πολλές χώρες έχουν πετύχει να μειώσουν τον πληθωρισμό. Αλλά ξέρετε τι λέει ο σοφός λαός; Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει. Όποιος δεν θέλει να βοηθήσει την κοινωνία, όπως ο κύριος Μητσοτάκης, γιατί βάζει πλάτη στα καρτέλ και στην ακρίβεια, ψάχνει να βρει δικαιολογίες για να ξεφύγει. Και όταν τον πιάνουν, τελικά, και αποκαλύπτεται το ψέμα και η ανεπάρκεια, έρχεται εκ των υστέρων να φορολογήσει, για λίγο βέβαια, το ρεύμα, γιατί το βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για λίγο, βέβαια, τα διυλιστήρια, γιατί το βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για λίγο πιθανά τις τράπεζες στο μέλλον, αλλά τα δισεκατομμύρια έχουν φύγει από την αγορά και από τους μισθούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια της πολιτικής Νέας Δημοκρατίας. Όχι απλά αδικίες. Όχι απλά ανισότητες. Κλοπή δισεκατομμυρίων προς όφελος των καρτέλ και των golden boys, μην το ξεχνάμε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βουλή