Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Σ. Φάμελλος: Η Αριστερά δεν είναι μόνο για αντιπολίτευση αλλά για να προσφέρει διέξοδο και προοπτική στην κοινωνία

​Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό «ATTICA TV» και την εκπομπή «Γεγονότα 2.0»

«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανανέωση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που καθυστερεί τη χώρα και τις ανάγκες της. Αυτό είναι και το βασικό μειονέκτημα της κυβερνητικής που ασκεί η ΝΔ τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια. Η πλήρης στήριξη και ανανέωση της οικονομικής εξουσίας που στερεί από την Ελλάδα πρόοδο. Ο κος Μητσοτάκης «αξιοποιεί» ακόμα και πολιτικά στελέχη και ιδέες του κέντρου, ακόμη και του προοδευτικού χώρου, για να ενισχύσει το οπλοστάσιό του αλλά με βασικό σκοπό να ανανεώνεται η πολιτική εξουσία και όχι να προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τομές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ATTICA TV» και στην εκπομπή «Γεγονότα 2.0» με το δημοσιογράφο, Γιώργο Μελιγγώνη.

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στο τι σημαίνει πραγματικά μεταρρύθμιση και τόνισε πως η Αριστερά πρέπει να καταθέτει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και προσφέρουν κυβερνητική εναλλακτική: «η μεταρρύθμιση είναι μία λέξη της προόδου, μεταρρυθμίζω σημαίνει αλλάζω, σημαίνει πηγαίνω μπροστά, δε θα μπορούσε ποτέ κανείς να εννοήσει στην επιστήμη αλλά και στην πολιτική ότι μεταρρύθμιση σημαίνει πάω προς τα πίσω. Όπως μας παρουσίασαν τις μνημονιακές πολιτικές. Η μεταρρύθμιση οφείλει να βελτιώνει τη ζωή μας. Να αξιοποιούμε τη γνώση και να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Την οικονομία, την παραγωγή, τη διοίκηση. Αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση».

«Ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας μπήκαν στο στόχαστρο, είναι γιατί τα βάλαμε με το σύστημα της εξουσίας. Γιατί το σύστημα εξουσίας κατάλαβε ότι κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σύστημα εξουσίας φοβάται τις αριστερές και προοδευτικές ιδέες και πολιτικές».

«Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πάει προς το κέντρο ή προς την Αριστερά, πρέπει ν’ απαντήσουμε με άλλη ανάγνωση και κριτήρια. Όχι με αυτοσκοπό το εκλογικό ή πολιτικό αποτέλεσμα. Αλλά με βάση το πώς θα βελτιωθεί η ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τι κόμμα χρειαζόμαστε για να βελτιωθεί η ζωή της κοινωνίας αλλά και η ισχύς της Ελλάδας; Εδώ λοιπόν εγώ δε φοβάμαι να πω ότι η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ξεκάθαρα αριστερή. Να είναι αριστερή το οποίο πρέπει να έχει εμπεριέχει τη δημοκρατία, την ευρωπαϊκή ανάγνωση και την οικολογία».

«Δεν είμαστε μια εσωστρεφής κοινότητα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συζητάμε μόνο για τα του οίκου μας. Πρέπει να βλέπουμε την επόμενη μέρα. Και επίσης, να μην είμαστε μόνο αντιπολιτευτική δύναμη. Η Αριστερά δεν είναι μόνο αντιπολίτευση. Ξαναρχόμαστε στη λέξη κλειδί της αρχής της συζήτησης: Μεταρρυθμίσεις. Η Αριστερά πρέπει να καταθέτει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες. Πολλές φορές οχυρωνόμαστε σ’ έναν αντιπολιτευτικό λόγο και δε δίνουμε διέξοδο».

«Άρα, ευρωπαϊκό, αριστερό, οικολογικό και βαθιά μεταρρυθμιστικό κόμμα που δε θα υποκλίνεται σε αυτό που λέμε κέντρο ή κεντροδεξιά σκέψη, αλλά θα την αναγνωρίζει. Δηλαδή να εντοπίζουμε τις διαθέσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας και να καταθέτουμε μια προοδευτική αριστερή πρόταση που θα λύνει τα προβλήματα πολλών, πάρα πολλών. Θα εκφράζουμε λογικά όλο τον πολιτικό άξονα, από το προοδευτικό κέντρο ως Ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά θ’ απευθυνόμαστε και σε ανθρώπους που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Και θα πούμε: Θέλεις να είναι πιο δίκαιη η Ελλάδα;».

Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ως παράδειγμα το πεδίο της οικονομίας και συγκεκριμένα τον έλεγχο της αισχροκέρδειας στα καύσιμα: «μπορούμε να έχουμε χαμηλότερη τιμή καυσίμων, χαμηλότερο κόστος καυσίμων για τους μεγάλους και μικρούς παραγωγούς, για τη μεγάλη και μικρή επιχείρηση, για τους επαγγελματίες, για όλα τα νοικοκυριά και τους αγρότες με έλεγχο των κερδών των διυλιστηρίων, με δυο εργαλεία, με τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ και με τον έλεγχο της αγοράς. Τίποτα από τα δύο δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άρα αριστερή πολιτική είναι όταν μιλάς ξεκάθαρα για έλεγχο κέρδους και πρόσβαση σε βασικά αγαθά παραγωγής και επιβίωσης. Και αυτό είναι μία αριστερή, ξεκάθαρη, εφαρμοστέα πολιτική που δημιουργεί οφέλη στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Ερωτηθείς εάν ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που θα κάνει ο ή η νέα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι προς τον κ. Ανδρουλάκη απάντησε ότι: «θέλουμε προοδευτική λύση, θέλαμε προοδευτική διακυβέρνηση και με την απλή αναλογική. Εγώ απευθύνθηκα και προς τον κ. Ανδρουλάκη κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων για την ανάγκη τα προοδευτικά κόμματα να συζητήσουν ξανά για τη δημοκρατία και τις αξίες, ειδικά όταν έχουν μπει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κόμματα που εκφράζουν είτε νεοναζιστικές μισαλλόδοξες απόψεις είτε σκοταδιστικές και αντι-δικαιωματικές. Αυτή η συζήτηση αφορά προφανώς τα προοδευτικά κόμματα. Το λέμε λοιπόν, τα «τηλεφωνήματα» είναι διαρκή, δημόσια και είναι στο επίπεδο της κοινωνίας, δημόσια, και ειλικρινή».

Σε ερώτηση γιατί δεν κατέθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως: «για μένα η πολιτική δεν είναι μια προσωπική υπόθεση. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι εάν θα έχουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα θέλουμε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα πολιτική πρόταση. Πρέπει να αποδείξουμε όλοι και όλες με τον όποιο και την όποια νέα Πρόεδρο, ότι μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας».

«Θέλουμε να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όσοι φίλοι και φίλες θέλουν να εγγραφούν μέλη. Και τούς προσκαλώ να έρθουν στις κάλπες. Όμως θα πρέπει να ψηφίσουμε επιλέγοντας την επόμενη μέρα ενός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δια του/της Προέδρου και της πολιτικής πρότασης, θα διεκδικήσει την προοδευτική κυβέρνηση της Ελλάδας».

Έκανε ειδική αναφορά στην κομματική γραφειοκρατία και στις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «για αυτό πολλές φορές επιμένω ότι πρέπει να υπερβούμε την κομματική γραφειοκρατία που δε μάς βοήθησε πάρα πολύ. Μείναμε πίσω, οι παραφωνίες κάνουν κακό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι τάσεις δεν έδωσαν προωθητικές λύσεις, πολλές φορές έμειναν σ’ έναν ανταγωνισμό και σε μια περιχαράκωση στα πρόσωπα και όχι στις πολιτικές. Πρέπει να συζητήσουμε για τελείως διαφορετικές τάσεις. Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχουν ιδεολογικά ρεύματα αλλά, όχι μηχανισμοί. Οι τάσεις είναι κόμμα μέσα στο κόμμα, η συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται στις τάσεις πρέπει να γίνονται πρώτα στο κόμμα».

Για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και στο κόμμα ο Σ.Φάμελλος σημείωσε: «τα ψηφιακά Φόρουμ είναι εργαλεία συζήτησης που πολλές φορές είναι πολύ ουσιαστικά. Όμως όταν λέμε κόμμα γειωμένο στην κοινωνία, επιτρέψτε μου να σας πω ότι έχει να κάνει και με τις μορφές οργάνωσης της κοινωνίας. Και να το πάρουμε απλά: Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Επιτροπές Γειτονιάς, Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι, Αθλητικοί Σύλλογοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Δήμοι, Επιμελητήρια, βλέπετε ότι υπάρχει μια πυραμιδική οργάνωση στην οποία πρέπει να δώσει προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι για να την καπελώσει, ούτε για να την κατακτήσει. Για να ζήσει, να εισπράξει και να τροφοδοτήσει, γιατί το χρειαζόμαστε. Αυτή είναι η γείωση. Υπάρχουν βέβαια και παράλληλες ψηφιακές κοινότητες στις οποίες πρέπει να είμαστε μπροστά. Δεν είναι όμως η ζωή μας μόνο ψηφιακές κοινότητες. Ναι, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτά τα ψηφιακά εργαλεία, να τα αξιοποιούμε για τη δημοκρατία, με πρωτόκολλα δημοκρατίας αλλά να μην ξεχνάμε και την πραγματική ζωή».

Στάθηκε ακόμη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ΕΡΤ3: «μάς κινητοποίησε η αντίδραση των εργαζομένων μετά την παύση των δελτίων ειδήσεων στην ΕΡΤ3 από τις 28 Αυγούστου. Υπάρχουν πλέον ειδήσεις μόνο περιφερειακού επιπέδου, δηλαδή τοπικά θέματα, αλλά ο τηλεθεατής ή η τηλεθεάτρια της ΕΡΤ-3 από τις 29 Αυγούστου δεν έχει δελτίο ειδήσεων για την κεντρική πολιτική ατζέντα και με τη διεθνή πολιτική ατζέντα».

«Είναι μια μεγάλη υποβάθμιση και απαξίωση της ΕΡΤ-3 αλλά ταυτόχρονα είναι και μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί η πολιτική ενημέρωση. Και ξέρετε αυτό μπορούμε να το δούμε και σε επίπεδο της ΕΡΤ συνολικότερα και στην ΕΡΤ-1 μειώνονται τα δελτία ειδήσεων και έχουν εξαφανιστεί και οι πολιτικές εκπομπές. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μειώσει το πολιτικό αποτύπωμα της δημόσιας τηλεόρασης, θέλει να αποπολιτικοποιήσει την ΕΡΤ. Τον συμφέρει γιατί έτσι μειώνει τις πολιτικές συζητήσεις που τον ενοχλούν, όταν αναδεικνύουν την αλήθεια, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ότι έχουμε αρρυθμίες ακόμη και μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της κυβέρνησής του».

«Κάναμε λοιπόν παρέμβαση εκεί και ζητήσαμε να επιστρέψει το ενημερωτικό και ειδησεογραφικό τμήμα, να υπάρχει παραγωγή πολιτικών εκπομπών και ειδησεογραφικών εκπομπών που να αφορούν ένα εθνικό κανάλι. Η ΕΡΤ-3 ξέρετε είναι το μόνο εθνικής εμβέλειας κανάλι, που έχει έδρα εκτός Αθήνας, δεν μπορούμε να το υποβαθμίσουμε. Είναι κι ένας δείκτης της αποκέντρωσης και το πώς εννοούμε την περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο Σ. Φάμελλος απάντησε τέλος σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το τι περιμένει να ακούσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την αυτοψία που θα κάνει στη Δαδιά, την ερχόμενη Παρασκευή:

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να έρθει στη Βουλή και να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση, μία συζήτηση βέβαια που κάναμε δυστυχώς και πριν δυο χρόνια και δεν άλλαξε κάτι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ακόμη και μετά την τεράστια καταστροφή στην Εύβοια. Στη Δαδιά έγινε και πέρσι το ίδιο. Άρα τη συζήτηση την κάναμε και το ’21 και το ’22 και φτάσαμε στο ’23 να δούμε ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Ναι, αλλά το πάθημα είναι του ελληνικού λαού και του ελληνικού περιβάλλοντος», «μας έκανε φοβερή εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μία συγγνώμη στη Βουλή αλλά και δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Δεν αποδόθηκε ευθύνη σε κανέναν. Στο Μάτι μάς έλεγε ότι δεν γίνεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Και τώρα τίποτα. Έφτασε να αμφισβητήσει και τα νούμερα, ότι δηλαδή έχουμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης που έκαιγε για 17 συνεχόμενες ημέρες στον Έβρο, ακόμη και τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου».

«Ο κος Μητσοτάκης είναι μάλιστα αυτός που υποσχέθηκε ότι ο Έβρος θα είναι όχι απλά τα σύνορα της χώρας, αλλά συνώνυμο της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης στο κράτος. Ότι θα είναι η πύλη της Ευρώπης, ότι θα είναι κόμβος μεταφορικός, ενεργειακός. Και τώρα τι είναι ο Έβρος; Είναι συνώνυμο της ανασφάλειας, της υποβάθμισης και ταυτόχρονα έχουμε κι όλους τους αυτόκλητους σερίφηδες και αυτοαποκαλούμενους πολιτοφύλακες. Τραγικές καταστάσεις με ακροδεξιές λογικές. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του δεν είχαμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης στο πιο σημαντικό οικοσύστημα της Δαδιάς, την απόλυτη καταστροφή;»

«Δεν γίνεται να μιλάει για προσλήψεις 500 πυροσβεστών ο κ. Κικίλιας μετά την καταστροφή. Δηλαδή πρέπει να έχουμε τέτοιο μέγεθος καμένων εκτάσεων για να αυξάνονται οι προσλήψεις εκ των υστέρων; Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν περιλάμβαναν τίποτα για προσλήψεις πυροσβεστών».

Δήλωσε τέλος: «πρέπει να ξεκινήσουμε από το άλφα και κάποια στιγμή να μιλήσουμε για το ωμέγα που είναι η επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα θέλει μια πιο ισχυρή Ελλάδα και η ισχυρή Ελλάδα θέλει ισχυρή πολιτεία. Ο κ. Μητσοτάκης όμως αποδυναμώνει αντί να ενισχύει την πολιτεία. Είτε στον έλεγχο της αγοράς, είτε στην ενέργεια, είτε στην υγεία, είτε στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή Ελλάδα και η ισχυρή Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή πολιτεία. Όχι φάρ ουέστ των κολλητών και των γαλάζιων παιδιών».

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies