Οι θέσεις μας

 

Δελτίο Τύπου 3/7/2024   

Το περιστατικό που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με πρωταγωνιστή τον πρώην Υφυπουργό Αθλητισμού και πρώην αντιπρόσωπο της Κεντρικής Διοίκησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (WADA) Λευτέρη Αυγενάκη, αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά σοβαρές παραβάσεις ηθικής. Η λεκτική βία και οι επιθετικές χειρονομίες προς τον εργαζόμενο του αεροδρομίου, καταγεγραμμένες σε βίντεο, αποτελούν απτές παραβάσεις των δεοντολογικών αρχών και των αξιών του αθλητισμού. Αυτές οι πράξεις είναι ξεκάθαρα αντίθετες προς τις ηθικές αρχές και του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η λεκτική βία, οι απειλές και η χρήση σωματικής δύναμης, που καταγράφηκαν στο βίντεο, αποτελούν μορφές βίας. Αυτές οι ενέργειες, που περιλαμβάνουν λεκτική βία και φυσική επιθετικότητα, είναι παραδείγματα διαπροσωπικής βίας και παραβιάζουν τις ηθικές και δεοντολογικές αρχές  που πρέπει να τηρεί κάθε μέλος της αθλητικής κοινότητας.

Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να καταδικάσουν τις αδιανόητες και κακοποιητικές συμπεριφορές του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού. Η ηθική της εξουσίας του κ. Αυγενάκη απέναντι σε ένα ανυπεράσπιστο πολίτη είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Καλούμε δε το Υπουργείο Αθλητισμού να ενδυναμώσει τις δράσεις του ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας στον Αθλητισμό. Πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αξιωματούχοι, κυβερνητικοί και μη, συμμορφώνονται με τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ηθικής, της ακεραιότητας και του σεβασμού.

Οι εκλεγμένοι βουλευτές στο κοινοβούλιο πρέπει να είναι πρότυπα ηθικής και υπευθυνότητας, δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες που τους έχουν εμπιστευτεί. Η άμεση και αποφασιστική αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς.

Think Tank Αθλητισμού και Φυσικής Δραστηριότητας