Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Εκλογές

Αλ. Τσίπρας: Δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους σημαίνει Δημόσια Υγεία για όλους σε κάθε γωνία της χώρας

Δημόσια Υγεία και λεηλασία του εισοδήματος τα δύο μεγάλα θέματα που απαντά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την Κατερίνη Πιερίας

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατακερματισμό της αντιπολίτευσης για να είναι ανεξέλεγκτος

Στην Κατερίνη συνέχισε την περιοδεία του μετά τη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με πολίτες και απηύθυνε στην συνέχεια σύντομη ομιλία, όπου αναφέρθηκα στα εξής:

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους πολίτες για την θερμή υποδοχή και τόνισε ότι «Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι, γιατί δεν δίνουμε αυτή τη μάχη για το κομματικό μας συμφέρον, αλλά διότι η κοινωνία έχει ανάγκη μια δύναμη που θα στηρίζει τα συμφέροντά της, που θα αγωνίζεται για το δημόσιο συμφέρον».

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Κω με τον θάνατο 63χρονης γυναίκας σε καρότσα αγροτικού κατά την μεταφορά της στο νοσοκομείο, καθώς δεν υπήρχε προσωπικό να λειτουργήσει τα ασθενοφόρα. «Είναι δυνατόν εν έτει 2023 άνθρωποι να φεύγουν, επειδή δεν υπάρχει η μέριμνα, τα κονδύλια, προκειμένου ο κάθε άνθρωπος να αισθάνεται ασφαλείς σε κάθε γωνιά της χώρας;» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε στη συνέχεια  «Να λοιπόν, τι θα πει ‘δίκαιη κοινωνία’ και ‘ευημερία για όλους’ που είναι το σύνθημα μας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση: Δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους σημαίνει να μην έχουν την δυνατότητα να σώσουν τη ζωή τους, αν κάτι τους συμβεί, μονάχα όσοι είναι στα αστικά κέντρα και μονάχα όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αλλά ο κάθε πολίτης να έχει τα αυτονόητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας υπενθυμίζοντας ότι «Το 2019 αφήσαμε το ΕΣΥ με 108.000 εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτές. Τον Δεκέμβριο του 2022 από 108.000 έφτασαν στους 84.000. Παρά το γεγονός ότι περάσαμε μια πανδημία, παρά το γεγονός ότι αυτή η πανδημία μας έκανε όλους να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Συρρικνώθηκε το προσωπικό, δεν αντικαταστάθηκαν οι άνθρωποι που έφυγαν και αυτή την ώρα σε όλη την Ελλάδα βιώνουμε μια κατάσταση διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων. Τα ξέρετε καλά και εδώ στην Κατερίνη με τα αρνητικά ρεκόρ σε απώλειες συνανθρώπων μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι γι’ αυτό «αξίζει να θέσουμε στο επίκεντρο στην προεκλογική περίοδο τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

«Εμείς κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Και καταφέραμε – παρά τα λάθη και τις αστοχίες - να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το δημόσιο χρέος και να αφήσουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Δεν είχαμε την ευχέρεια, όπως οι επόμενοι από εμάς, να δαπανήσουμε 60 δισ. Είχαμε την υποχρέωση να μαζέψουμε σχεδόν 40 στα δημόσια ταμεία για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία. Και το κάναμε με εντιμότητα. Οι επόμενοι από εμάς είχαν την ευκαιρία να δαπανήσουν 60 δισ. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Τι έχει μείνει σήμερα για να αποτελεί ένα στήριγμα στην κρίση; Δείτε πώς είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Δείτε πώς είναι τα δημόσια σχολεία. Έρχομαι από τον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Δείτε πώς είναι το κοινωνικό κράτος. Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτά τα 60 δισ, τα οποία ήταν μια ευκαιρία, προκειμένου η χώρα μετά από μια δεκαετή κρίση να επουλώσει τις πληγές στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και έθεσε το μείζον ερώτημα που ζητάει απάντηση «Πού πάμε; Ποια είναι η επόμενη ημέρα;».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωση αποφασισμένος να μπουν μπροστά τα μεγάλα ζητήματα. «Ένα είναι η Δημόσια Υγεία. Ένα δεύτερο είναι το μεγάλο ζήτημα της λεηλασίας του εισοδήματος» ανέφερε μιλώντας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

«Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έβαλε φόρους 4 χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. 4,5 δισ. αυξήθηκαν οι φόροι, αλλά για τους πολλούς, τη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. Διότι όταν το καλάθι του νοικοκυριού από τα 50 ευρώ πηγαίνει στα 100 ευρώ, δεν χρειάζεται να αυξήσεις τους συντελεστές των έμμεσων φόρων για να αυξήσεις την φορολογία, αρκεί να τους κρατήσεις σταθερούς. Από τα 50 στα 100 ευρώ, διπλασιάζεται ο φόρος. 4,5 δισ το 2022 περισσότερο έσοδα και 1,5 δισ. το πρώτο τετράμηνο του 2023. 6 δισ. περισσότερους φόρους έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του. Μας λέει ότι η ακρίβεια ήταν εισαγόμενη, ναι, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική. Η Κομισιόν συνέστησε σε όλες τις χώρας της ΕΕ να μειώσουν την έμμεση φορολόγηση. Τρεις χώρες μόνο δεν τους μείωσαν. Η Σλοβακία, η Μάλτα και η Ελλάδα. Προσπαθούν τώρα με ψέματα και αλχημείες και κάνοντας την νύχτα μέρα να μας πείσουν ότι αν μείωναν τους έμμεσους φόρους, θα ευνοούσαν τους πλούσιους. Αλήθεια, νοιάζονται μην ευνοήσουν τους πλούσιους, αυτοί που έδωσαν 15 δισ. απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και 10 δισ. επιδοτήσεις, που πηγαίνουν κατευθείαν στα καρτέλ της ενέργειας, της διύλισης και τα σούπερ μάρκετ;» τόνισε.

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε αρχικά ότι «σεβόμαστε την λαϊκή ετυμηγορία της κάλπης της 21ης του Μάη» και υπογράμμισε στην συνέχεια ότι «αυτή ήταν μια κάλπη με την απλή αναλογική, την οποία είχαμε όραμα αλλά εγκλωβιστήκαμε στρατηγικά. Είχαμε όραμα να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αλλά όταν δίναμε το χέρι στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αυτές κοιτάζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι και έκαναν μονομέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολούνται με αυτόν που κυβερνά με τη ΝΔ».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σήμερα είναι μια άλλη κάλπη. Όχι με απλή αναλογική, αλλά με ενισχυμένη αναλογική». «Όποιος βγει πρώτος θα μας κυβερνήσει για άλλα 4 χρόνια. Και ποια είναι τα δύο εναλλακτικά σχέδια; Το ένα είναι αυτό που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης. Που λέει αισχροκέρδεια, ιδιωτικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και για το νερό, διάλυση του ΕΣΥ, που λέει ακρίβεια και δεν γίνεται αλλιώς. Το άλλο εναλλακτικό σχέδιο είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπω άλλο εναλλακτικό σχέδιο».

Στη συνέχεια άφησε αιχμές για κόμματα του προοδευτικού χώρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Λέει όλοι είναι ίδιοι. Και αυτοί που εφαρμόζουν διάλυση εργασιακών σχέσεων και αυτοί που θέλουν συλλογικές συμβάσεις. Το ΚΙΝΑΛ τα ίδια και χειρότερα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι κάποια στιγμή να ξαναγίνουν ‘χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη’. Δεν τους νοιάζει να θα κυβερνά ο Μητσοτάκης και η ΝΔ. Αν τους ένοιαζε θα έδιναν το χέρι της συνεργίας για να μην χάσουμε την μεγάλη ευκαιρία της απλή αναλογικής. Μάλιστα είχαν πει προεκλογικά ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με τη ΝΔ, μονάχα του πρόσωπο τους έλλειπε».

«Θα μείνουμε όρθιοι και θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει. Ο τόπος χρειάζεται να έχει μια ισχυρή δύναμη κοινωνικής αντίστασης. Δεν αφήσουμε μια ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη δεξιά να τα αλώσει όλα. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Πριν τις προηγούμενες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδιναν άλλους συσχετισμούς. Πάνω στην κάλπη όμως αποφάσισε το 20% των πολιτών. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα δώσουμε τη μάχη. Θα είμαστε εδώ όρθιοι, να δώσουμε την μάχη για τον αγρότη, για τον κτηνοτρόφο, για τον εργαζόμενο, για τον μισθωτό, για τον άνεργο, για τις νέες και τους νέους. Διότι το μέλλον διαρκεί πολύ. Και το μέλλον μπροστά μας δυστυχώς δεν θα είναι εύκολο. Θα είμαστε εδώ και θα παλεύουμε μαζί» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και μίλησε στη συνέχεια για συγκεκριμένες προγραμματικές αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Θα βάλουμε στο τραπέζι τα θέματα της φορολογίας. Γιατί όπως είπε και η Κομισιόν, στο τέλος του 2023, τέλος τα επιδόματα. Και τι θα γίνει μετά; Αν δεν πέσει ο ΦΠΑ; Αν δεν μπει πλαφόν στην κερδοφορία των καρτέλ της ενέργειας, της διύλισης και της εφοδιαστικής αλυσίδας; Θα βάλουμε το θέμα των συντάξεων. Διότι υποσχέθηκε η ΝΔ ότι θα κρατήσει την 13η σύνταξη, που φέραμε εμείς και τελικά την έκοψε. Δεν έχουν δώσει πίσω τα αναδρομικά που αποφάσισε το ΣτΕ. Θα δώσουμε την μάχη ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν αξιοπρέπεια. Θα είμαστε εδώ για να σταθούμε δίπλα στις χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν ότι μπορεί να χάσουν το σπίτι τους. Διότι έχουν περάσει 700.000 ενυπόθηκα ακίνητα στα funds και αναμένεται τσουνάμι πλειστηριασμών την επόμενη ημέρα. Τα funds που αγόρασαν τα δάνεια αυτά στο 20% της αξίας τους και θέλουν να βγάζουν το 100%. Μετά τον ανάπηρο στην Χαλκιδική, που έμεινε έξω από το σπίτι του διότι ήταν εγγυητής σε ένα δάνειο του άνεργου γιου του, μια μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας στα Άνω Πετράλωνα με το παιδί της, τους έκαναν έξωση. Ευτυχώς, κινητοποιήθηκε η αλληλεγγύη της γειτονιάς και έδιωξαν τα κοράκια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «Έχουμε τρεις βδομάδες και πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Όχι για το κομματικό μας συμφέρον, αλλά για το κοινωνικό συμφέρον. Για να σταματήσουμε να βλέπουμε εικόνες σαν κι αυτή στα Άνω Πετράλωνα, τη Χαλδικδίκη και την Κω. Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια».                                                                                                                          

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της κοστολόγησης των προγραμμάτων των κομμάτων και ανέδειξε την υποκρισία και τα ψέματα της ΝΔ. «Μας είπε προεκλογικά ο ‘άριστος’ του κ. Μητσοτάκης, ο πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ, ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος ήρθε με ατζέντα στο Μαξίμου - το Σχέδιο Πισσαρίδη που είναι η διάλυση της μεσαίας τάξης – ότι το πρόγραμμά μας δεν είναι κοστολογημένο. Και περιέφερε ένα παλιόχαρτο ως δήθεν επίσημο χαρτί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους – να δείτε πόσο απατεώνες είναι. Ένα παλιόχαρτο, που το έφτιαξε στον υπολογιστή του» είπε αρχικά και πρόσθεσε «Όταν όμως εγώ προχθές είπα στον κ. Μητσοτάκη να πάμε τα προγράμματα μας - και το δικό μας και το δικό τους - να τα κοστολογήσουν, είτε στο ΓΛΚ, είτε στο Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, είτε σε όποιον ανεξάρτητο φορέα, και την επόμενη ημέρα να κάνουμε μια δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δυο μας για να ακούσει ο ελληνικός ποια είναι τα δύο εναλλακτικά προγράμματα που θα κριθούν στην κάλπη, η απάντησή του ήταν όχι και στο ένα όχι και στο άλλο. Και φοβάται να συζητήσουμε και φοβάται να πάει αυτό το παλιόχαρτο να κοστολογηθεί σε έναν επίσημο φορέα. Με το ψέμα όμως δεν μπορείς να πας πολύ μπροστά. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Μακάρι ο ελληνικός λαός να το συνειδητοποιήσει. Εμείς θα παλέψουμε γι αυτό μέχρι τελευταία στιγμή».

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες και όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. «Σας καλώ όλες και όλους να ενώσετε δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα. Ιδιαίτερα θέλω να απευθυνθώ σε όσες και όσους δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνειδητοποιούν ότι αυτό που έρχεται είναι πολύ σκληρό και θέλουν να εναντιωθούν στην προοπτική μιας παντοδύναμης ή αυτοδύναμης ΝΔ. Τούτη την ώρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το σχέδιο της Δεξιάς είναι: ‘ψηφίστε μικρά κόμματα - οπουδήποτε αλλού να πάει η αμφισβήτηση στη ΝΔ, αρκεί να μην πάει στον ΣΥΡΙΖΑ’. Θέλουν τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης για να είναι ανεξέλεγκτοι την επόμενη ημέρα. Σας καλούμε όλους και όλες παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχετε μαζί μας, να ενώσετε στις 25 του Ιούνη την δύναμη σας στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε όσο πιο ισχυροί. Για να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή, θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό γι αυτό».

Ο κ. Τσίπρας περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης, μπήκε σε καταστήματα συζήτησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές, αντάλλαξε χειραψίες οι πολίτες που εκείνη την ώρα έκαναν τη βόλτα τους και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Μετά την ομιλία συναντήθηκε με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας και στη συνέχεια κατέθεσε ένα λουλούδι στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κατερίνη.
Το πρωί επισκέφτηκε τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας περιόδευσε και στη δημοτική αγορά του Λαγκαδά.

Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εκλογές

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies