Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ

Αλέξης Τσίπρας: 5+1 αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ σε Οικονομία και Υγεία

Την κρυφή ατζέντα της ΝΔ αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο

Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει, πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατ. ευρώ σωρευτικά στην τετραετία, πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1,1 δισ., πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3 % της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε. Αυτές είναι οι πέντε αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ στην Οικονομία, που αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή (9/6) στο Ζάππειο.

Πλαισιωμένος από τους Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Αλέξη Χαρίτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Διονύση Τεμπονέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκάλυψε όμως και μία επιπλέον αλήθεια για το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ, που αφορά στην Υγεία. «Τώρα κατανοούμε γιατί οι  δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει “θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία” σημείωσε. «Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε» τόνισε. 

Όπως είπε, η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος της ΝΔ για την εξοικονόμηση δαπανών.  Υπενθύμισε δε προηγούμενες δηλώσεις του κ. Πνευματικού ότι τα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με δικό τους ισολογισμό, ότι η υγεία είναι πανάκριβη και δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά και ότι την περίφημη «Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουνε δομές».

«Αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.  Και αυτό συνάδει με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Και αυτό προσδιορίζει και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη» υπογράμμισε. 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε την απάτη Σκέρτσου με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος περιέφερε στα ΜΜΕ ένα πρόχειρο χαρτί που το εκτύπωσε στον υπολογιστή του λέγοντας ότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο του ΓΛΚ. Σημείωσε ότι η ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για από κοινού απεύθυνση των κομμάτων σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση, στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, ισχυριζόμενη ότι οι δικές της εξαγγελίες εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και έχουν κοστολογηθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  
 
«Πρόκειται για ένα ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής της κάθε κυβέρνησης που υποβάλλεται κάθε Απρίλιο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας προσφέρει με τρόπο αυστηρό – όπως τόνισε – το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-26 πριν περίπου δύο μήνες και όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, μελετώντας το κανείς ενδελεχώς, καταλήγει σε 5 αλήθειες για το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που κρύβεται πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες.   

Αλήθεια Πρώτη 

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %.  
Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.  

Κάρτα με τις 5+1 αλήθειες

Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως: 
 
•    τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019)  
•    την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί 
•    τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% 
•    τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 
 
Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως: 
  
•    την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος  
•    την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες 
•    τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη  
•    το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται 
•    τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές 
 
Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως: 
 
•    την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους 
•    την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο 
•    τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας 
•    τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις 
•    τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών 
•    την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές 
 
Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως: 
 
•    την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και 
•    την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 
 
Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεστε για έναν μακρύ κατάλογο. 
 
Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους - είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ. 
 
Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο. 

Αλήθεια 2η

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές - δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2026 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός. 

Κάρτα με τις 5+1 αλήθειες

Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν. 
Αυτό προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.  

Κάρτα με τις 5+1 αλήθειες

Αλήθεια 3η

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ. 
 Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών. 
Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές - μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά  1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία.  

Κάρτα με τις 5+1 αλήθειες

Με άλλα λόγια,  το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του. 

Αλήθεια 4η

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26. 
Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027. 

Κάρτα με τις 5+1 αλήθειες

Δηλαδή λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό. 
Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών - η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%. 

Κάρτα με τις 5+1 αλήθειες

Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%. 
Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών. 

Αλήθεια 5η

¨Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο -  τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο - συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από  αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023.  
 
Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί. 

Κάρτα με τις 5+1 αλήθειες

Επαναλαμβάνω : 
•    Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει. 
 
•    Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης. 
 
•    Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δις σωρευτικά στην τετραετία.  
 
•    Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3 % της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε. 
 
Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023-26 ( γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που υπερβαίνει το 10%) δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. 
 
Αλλά ούτε και σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών, που μετά την επαχθή επιβολή του κρυφού φόρου του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες, θα δουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που καταναλώνουν, να  επιδεινώνεται περαιτέρω.  
 
Η δε μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας, κατά 1,1 δις στη τετραετία, μας δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ. 

Αλήθεια 5+1

Επομένως τώρα κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει : «Θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία. 

Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. 

Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε. 

Κάρτα με τις 5+1 αλήθειες

Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών. 

Είχαν προηγηθεί και άλλες δηλώσεις : 

«Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα έχουν το δικό τους ισολογισμό», είχε δηλώσει. 

«Η υγεία είναι πανάκριβη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος» 

«Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουνε δομές.» 

Αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ. 

Και αυτό συνάδει με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. 

Και αυτό προσδιορίζει και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη. 

 

ΠΗΓΗ: Avgi.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies