Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Αλ. Τσίπρας: Η λέξη «απάτη» για το πρόγραμμα της ΝΔ είναι λίγο - Να αποτρέψουμε ένα ασύδοτο καθεστώς

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο KONTRA CHANNEL και τη δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Είμαι η Αναστασία Γιάμαλη και αμέσως τώρα ξεκινάει ένα ακόμη προεκλογικό ΚΟΝΤΡΑ 24. Λίγα εικοσιτετράωρα έμειναν πριν την κάλπη της 25ης Ιουνίου και απόψε έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Να σας καλησπερίσω, κ. Τσίπρα. Ευχαριστώ που είστε κοντά μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα και πάλι.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Καλησπέρα και πάλι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα και στους τηλεθεατές σας. Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την τελευταία εβδομάδα από τους τηλεθεατές του ΚΟΝΤΡΑ.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Πάμε να ανοίξουμε τη συζήτησή μας γιατί έχουμε να πούμε πολλά και δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο. Οπότε κ. Τσίπρα να ξεκινήσουμε από τα της οικονομίας. Και σε αυτή την προεκλογική περίοδο ελάχιστα συζητήσαμε για την οικονομία. Ήρθε χθες η δήλωση και η παραδοχή, παραδοχή σύμφωνα με τις δικές σας ανακοινώσεις, του κ. Σκυλακάκη πως οι εξαγγελίες της ΝΔ δεν έχουν περάσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και άνοιξε ξανά η κουβέντα. Εσείς επιμένετε πως η ΝΔ έχει ένα κρυφό σχέδιο για την οικονομία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΝΔ εξαγγέλλει και υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν θα υλοποιήσει, γιατί το πραγματικό της πρόγραμμα είναι αυτό το οποίο κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όχι πολύ καιρό πριν, δυο μήνες πριν, τέλη Απριλίου το κατέθεσε, όπου δεν συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Άρα, λέει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει. Και κάποια από αυτά φανέρωσε ο κ. Πνευματικός με όλα όσα είπε για το σχέδιο για την Υγεία. Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, συρρίκνωση δαπανών και ακόμα και διαλογή ασθενών, διότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ακριβές θεραπείες.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Μου δίνετε πάσα για το ερώτημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν πάμε σε αυτό όμως για να ολοκληρώσω αυτό που σας έλεγα, φανταστείτε κυρία Γιάμαλη να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο οποίος είχε ένα πρόγραμμα προεκλογικό και έβγαινε στον ελληνικό λαό και έλεγε θα κάνω αυτό, θα κάνω αυτό, θα κάνω αυτό και να μην είχε εντάξει το πρόγραμμά του αυτό στις δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους και να έβγαινε κορυφαίος υπουργός του και να έλεγε δεν τα είπαμε έξω. Φανταστείτε. Και να διέψευδε αυτά που έλεγα εγώ, γιατί ο κ. Μητσοτάκης βγήκε και είπε το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο, διότι το έχουμε καταθέσει στο Μεσοπρόθεσμο. Και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός λέει, όχι, δεν το καταθέσαμε. Άρα είναι στον αέρα και ακοστολόγητο. Εάν αυτό γινόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, φανταστείτε πόσοι συνάδελφοί σας θα ξεκινάγανε όλα τα δελτία των ειδήσεων με αυτή την είδηση. Αλλά αυτό δεν υπάρχει ως είδηση. Άρα λοιπόν μη ρίχνουμε την ευθύνη μονάχα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν συζητάμε προγραμματικά. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνολική ομερτά σε όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, προκειμένου να μη συζητηθούν τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα.

Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά, όμως. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κόμμα το οποίο, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη, διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση και έχει τις περισσότερες πιθανότητες, δεν το κρύβω, αν και θα κάνουμε κάθε τι προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή τη διαφορά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αλλά αυτό το πρόγραμμα το οποίο έχει καταθέσει -μια σειρά από δεσμεύσεις και υποσχέσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τα σχολεία μας, υποσχέσεις που έχουν αύξηση δημόσιων δαπανών, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθοί στο δημόσιο τομέα-, είναι έξω στον αέρα ακοστολόγητοι και προφανώς δεν θα υλοποιηθούν.

Αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσει, εάν εκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο, να δικαιολογήσει αυτή την απάτη που διεξαγάγει τούτες τις ώρες στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, διότι δεν τελειώνει ο χρόνος της ζωής μας στις 25 του Ιούνη. Θα υπάρξει και η επόμενη μέρα. Και θα είναι πολύ δύσκολη εάν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, διότι θα βρεθεί μπροστά με τις απατηλές του υποσχέσεις.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Επειδή χρησιμοποιείτε βαριά φρασεολογία και χαρακτηρισμούς...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπως;

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Μιλήσατε για απάτη, για παράδειγμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι και τόσο βαριά.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θέλω να τα πιάσουμε ένα ένα. Δεν τα βάζω συγκριτικά. Και για εσάς έχουν ειπωθεί πολύ βαριοί χαρακτηρισμοί στην πορεία σας την πολιτική, αλλά θέλω να μείνω σε αυτά που λέτε εσείς. Είπατε “απάτη”. Να πάμε στο ΕΣΥ, επειδή μιλήσατε για το ΕΣΥ. Η ΝΔ λέει στο πρόγραμμά της 10.000 προσλήψεις υγειονομικών γιατρών και λέει μείωση του χρόνου των χειρουργείων, λέει στα 7 λεπτά θα πηγαίνει το ΕΚΑΒ όπου χρειάζεται, γιατί είχαμε και τα τραγικά περιστατικά του προηγούμενου διαστήματος. Εσείς λέτε ότι αυτά δεν είναι κοστολογημένα; Χαμογελάτε. Δεν είναι κοστολογημένα; Δεν υπάρχουν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαμογελάω γιατί το προσδιόρισαν και στα 7 λεπτά. Ούτε 6 ούτε 8. Θα είναι 7 λεπτά. Κοιτάξτε, η ΝΔ έχει μια εξαιρετική επικοινωνιακή πολιτική, αλλά είναι μόνο επικοινωνιακή πολιτική. Είναι φούσκα, διότι είναι προφανές ότι δεν μπορείς να προσδιορίσεις τον χρόνο που θα κάνει το ΕΚΑΒ να φτάσει στον ασθενή. Αλλά σήμερα, γιατί νομίζω ότι η λέξη “απάτη” τελικά είναι λίγη μπροστά σε αυτό που συμβαίνει, βρισκόμαστε σε μια πραγματικότητα πλήρους διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι σε κατάρρευση.

Πριν από δυο εβδομάδες μπήκε στη δημόσια συζήτηση προεκλογικά το θέμα της Υγείας από τρία περιστατικά που συνέπεσαν το ένα μετά το άλλο. Τον άδικο θάνατο μιας 63χρονης πάνω σε μια καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω, επειδή δεν ήρθε το ΕΚΑΒ. Τον άδικο θάνατο μιας εγκύου 19χρονης στη Νέα Μάκρη, επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ. Και τον άδικο θάνατο μιας τουρίστριας στη Χαλκιδική, επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ.

Σήμερα έχουμε επίσης -τυγχάνει σήμερα που είμαι εγώ εδώ- από το πρωί δυο επίσης περιστατικά που δείχνουν την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ένα νέο παιδί στη Θεσσαλονίκη. Ένα παιδί έφηβος στη Θεσσαλονίκη με χτύπημα στο κεφάλι, στο αυτί, έψαχνε επί 3 ώρες αξονικό τομογράφο και πήγαινε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνει μια αξονική. Και την ίδια ώρα στο ΚΑΤ, καλή ώρα το νοσοκομείο που είναι διευθυντής της Γ’ Κλινικής, εάν δεν κάνω λάθος, ο κ. Πνευματικός, είχαμε την είσοδο με το αυτοκίνητο. Μπούκαρε ένα αυτοκίνητο στα εξωτερικά ιατρεία, διότι δεν υπήρχε τραυματιοφορέας και ο άνθρωπος αγανάκτησε και μπούκαρε, έσπασε τις πόρτες με το αυτοκίνητο, μπήκε μέσα προκειμένου να μεταφέρει τον άνθρωπό του ο οποίος έχρηζε άμεσης βοήθειας.

Αυτή είναι η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτή η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξέρετε, δεν είναι από λάθος. Είναι από επιλογή. Διότι εμείς κρατήσαμε όρθια τα νοσοκομεία όταν είχαμε τρόικα, όταν είχαμε μνημόνια και κάθε χαραμάδα που βρίσκαμε στη διαπραγμάτευση, όταν οι αντίπαλοί μας λέγανε γερά Γερούν και βάστα Σόιμπλε, προσπαθούσαμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και εντάξαμε 2.500.000 ανασφάλιστους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και κρατήσαμε, επαναλαμβάνω, όρθια τα νοσοκομεία με προσλήψεις. Όσο μπορούσαμε. Τα κρατήσαμε όρθια.

Και ήρθαν αυτοί μετά τα μνημόνια, χωρίς μνημόνια, χωρίς πίεση με τη δυνατότητα να δαπανήσουν 60 δισ., ακριβώς επειδή είχαμε πανδημία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έδωσε τη δυνατότητα να δαπανήσουν για να ενισχύσουν την Υγεία. Και τι κάνανε; Αφήσανε τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν.

Εμείς προσελάβαμε με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας 300 μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ και φέραμε 143 νέα ασθενοφόρα. Και αυτοί, τέσσερα χρόνια τώρα, δεν κάνανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη και είχαμε 560 αποχωρήσεις στο ΕΚΑΒ διασωστών. Γι’ αυτό δεν έχουμε ασθενοφόρα σήμερα. Επί μνημονίων και επί των ημερών μας κυκλοφορούσαν 84 ασθενοφόρα με πλήρες πλήρωμα στην Αττική και σήμερα κυκλοφορούν 52. Αυτή είναι η εικόνα. Δεν είχανε τη δημοσιονομική δυνατότητα να κάνουν 600 προσλήψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ; Προφανώς και την είχανε. Επιλέξανε να κάνουν προσλήψεις αστυνομικών στα πανεπιστήμια. Προσέλαβαν 1.000 και δεν είχανε τι να τους κάνουν.

Άρα λέω λοιπόν ότι είναι επιλογή πολιτική. Αυτό θέλω να πω, κ. Γιάμαλη, και να το καταλάβει ο κόσμος. Το δίλημμα της κάλπης σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με το ΕΣΥ. Αν θα έχουμε ένα ΕΣΥ αξιόπιστο, προσβάσιμο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ανεξάρτητα από την οικονομική τους ικανότητα ή θα έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιωτικοποιημένο, διαλυμένο, σμπαραλιασμένο, για να δοθεί χώρος και περιθώριο στην ιδιωτική Υγεία. Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Επειδή μιλήσατε για κρυφό σχέδιο, μιλήσατε για απάτη. Τελικά κ. Τσίπρα μήπως έπρεπε να γίνει αυτή η κοστολόγηση των προγραμμάτων, στην οποία συναινέσατε και εσείς από ένα σημείο και μετά, για να δούμε όλοι και όλες πόσο τελικά κοστίζουν τα προγράμματα και ποιο πρόγραμμα είναι καλύτερο; Γιατί δεν τελεσφόρησε αυτή η δική σας απάντηση και αποδοχή τελικά της πρότασης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας σχετικά αργά στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αντί να συζητηθεί το πρόγραμμά μας, χάρη και στη δύναμη την επικοινωνιακή που έχει από τα μέσα ενημέρωσης η ΝΔ, ο αντίπαλός μας, να εστιάσει στο κόστος. Εμείς θέλαμε να μιλήσουμε για την ουσία. Τι προτείνουμε. Ποιες είναι οι προτάσεις μας. Ποιες είναι οι θέσεις μας. Όχι. Κοστίζει, κοστίζει, κοστίζει.

Εμείς λέμε, έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα. Απολύτως κοστολογημένο. Κοστίζει λιγότερο από 5,5 δισ. το πρώτο έτος. Όταν λοιπόν φτάσαμε στο σημείο εκείνο όπου συνειδητοποιήσαμε ότι δεν οδηγεί πουθενά αυτή η κουβέντα - διότι, ξέρετε, δεν είναι σοβαρό να κάνεις μια συζήτηση ανάμεσα σε κόμματα που είναι κόμματα εξουσίας, που έχουν κυβερνήσει και να μην μπορεί να συμφωνήσεις σε αυτονόητα πράγματα. Μπορεί να διαφωνώ εγώ με εσάς για το σχέδιο, για την πολιτική. Αλλά δεν μπορώ να διαφωνώ ότι ένα ποτήρι κάνει 5 ευρώ και εσύ να το έχεις κάνει 15. Δηλαδή, κάποια πράγματα είναι δεδομένα.

Όταν ξέρουμε όλοι ότι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον χαμηλότερο συντελεστή θα έχει ένα κόστος 1,5 δισ., δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι κάνει 4. Δεν γίνεται. Είπα λοιπόν αμέσως μετά, πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής να κοστολογήσουμε και το δικό μας πρόγραμμα και το δικό σας πρόγραμμα. Και όταν έκανα αυτή τη ρελάνς, αμέσως είπανε, όχι, δεν πάμε, εσείς να πάτε. Το δικό μας είναι κοστολογημένο. Και πού είναι κοστολογημένο;

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Γιατί δεν επιμείνατε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και πού είναι κοστολογημένο; Το δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι κοστολογημένο. Και αποδεικνύεται τώρα ότι δεν έχουν δώσει τίποτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν έχουν καταθέσει τίποτα στο Μεσοπρόθεσμο. Κανένα μέτρο. Και βγαίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και λέει τα έχουμε κοστολογημένα, κατατεθειμένα όλα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ο κ. Σκυλακάκης λέει, όχι, τίποτα δεν καταθέσαμε. Ένας από τους δύο λέει ψέματα. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα.

Αν δεν έλεγε ψέματα και έλεγε ο κ. Σκυλακάκης, θα τον είχε ήδη αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια, όπως έχει ήδη αποπέμψει τρεις. Αν είχε κι άλλο χρόνο αυτή η προεκλογική εκστρατεία, μπορεί να είχαμε και άλλους που θα φεύγανε. Τρία στελέχη που θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ την Κυριακή, έχουν αποπεμφθεί. Σας θυμίζω: Πνευματικός, Κρικέτος και τελευταίος ο κ. Κατραντζή, ο υποψήφιος της ΝΔ ο οποίος αναγράφεται στα σημειώματα της ΕΥΠ ως “στρατευμένος με την Άγκυρα”.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Από την άλλη ως “στρατευμένοι” -δεν ξέρω πώς ήταν ακριβώς η διατύπωση γιατί εγώ δεν έχω πρόσβαση στο δελτίο της ΕΥΠ, κ. Τσίπρα- υπήρχε αναφορά όμως και για δυο δικούς σας υποψηφίους. Και αναρωτιέμαι ο κ. Μητσοτάκης, τέλος πάντων με έναν τρόπο ή με έναν άλλον, ο κ. Κατραντζή βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων. Η δήλωση που ζητούν από τους δυο δικούς σας δεν θα έλυνε το ζήτημα και τη συζήτηση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι μετά από όλα όσα έχουνε συμβεί την τελευταία εβδομάδα, δεν έχει νόημα αυτή η ερώτηση που μου κάνετε. Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να στήσει με έναν ερασιτεχνικό τρόπο μια άθλια παγίδευση. Και δείχνει την ανευθυνότητά του στη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Διότι έχουν περάσει πάρα πολλές κυβερνήσεις στη χώρα από το ’74 και μετά και καμία δεν έπαιξε τόσο χυδαία με ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα όπως αυτό της Θράκης.

Και καμία άλλη κυβέρνηση και κανείς άλλος πρωθυπουργός της Δεξιάς, θα πω εγώ, όχι της προοδευτικής Παράταξης, δεν αξιοποίησε και δεν εργαλειοποίησε τόσο χυδαία την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Την προηγούμενη τετραετία για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του ακόμα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα για να παγιδεύσει εμένα, τον πολιτικό του αντίπαλο, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην αρένα την προεκλογική, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως της Θράκης. Αλλά τόσο ερασιτεχνικά το έκανε, που μου έστειλε ένα παλιόχαρτο στο οποίο είχε αναφορά στον ίδιο τον βουλευτή του, τον υποψήφιο βουλευτή του. Και θέλω να πω και να σας θυμίσω, κυρία Γιάμαλη, ότι ο προηγούμενος που ζήτησε δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές, από τους τέσσερις που εκλέγονται στη Θράκη, ξέρετε ποιος ήταν;

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ο Κασιδιάρης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος και το κάνανε μέσα στη Βουλή και ομόθυμα απάντησαν τότε όλα τα κόμματα -και η ΝΔ- ότι αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, ότι δεν μπορείς από Έλληνες πολίτες οι οποίοι ορκίζονται να υπηρετούν το Σύνταγμα και την πατρίδα, να τους ζητάς δηλώσεις μετάνοιας και εθνικοφροσύνης. Και μάλιστα τότε είχαν υποστεί και πρόστιμο από τη Βουλή υπό την προεδρία του Νίκου Βούτση. Ο επόμενος που το ζητάει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Νομίζω ότι οι τηλεθεατές σας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή ήδη στην Άγκυρα τρίβει τα χέρια του κάποιος με αυτή την εξέλιξη. Διότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη μουσουλμανική μειονότητα με όρους εκφοβισμού, με όρους εκβιασμού, με όρους πίεσης, διότι αυτό θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Η μουσουλμανική μειονότητα πρέπει να αισθανθεί ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα ισονομία και ισοπολιτεία και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε και να μειώσουμε την επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας. Αυτός είναι ο δρόμος.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Στις τελευταίες ομιλίες σας λέτε όλο και πιο συχνά πως και μετά τις 26 θα είστε εδώ για να δώσετε τη μάχη. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα είστε στη θέση της αντιπολίτευσης και θα δίνετε όλες τις μάχες; Γιατί έχει επιχειρηθεί, επειδή το είπατε και νωρίτερα, μια αποδόμησή σας σε όλα τα επίπεδα. Με το πρόγραμμα ότι δεν είστε κοστολογημένοι, με την υπόθεση της μειονότητας ότι τέλος πάντων είστε σε συνεργασία με το τουρκικό προξενείο. Σας τρομάζει αυτή η αποδόμηση που έχετε υποστεί από μια, όπως αναγνωρίσατε, άρτια επικοινωνιακά κυβέρνηση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που με τρομάζει και νομίζω ότι πρέπει να τρομάξει κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, κυρία Γιάμαλη, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια Δημοκρατία τύπου Ουγγαρίας, τύπου Όρμπαν. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές, θέλει να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Δεν θέλει να είναι απλά πρωθυπουργός, θέλει να είναι ένας ανεξέλεγκτος ηγεμόνας. Έχει καταφέρει την προηγούμενη τετραετία να έχει την παγκόσμια κατάταξη νούμερο 108 τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, με δικές του πρωτοβουλίες το κατάφερε αυτό. Δηλαδή να έχει μια σχεδόν ελεγχόμενη ενημέρωση. Υπάρχουν προφανώς και χαραμάδες, αλίμονο. Αλλά έχει καταφέρει να ελέγξει μεγάλο μέρος της ενημέρωσης και της πληροφόρησης των πολιτών.

Έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κλίμα που μοιάζει ίσως με τις πρακτικές αυτών των απολυταρχικών καθεστώτων, κάνοντας την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τσιφλίκι του και έχοντας προηγμένα συστήματα τεχνολογίας ώστε να παρακολουθεί όχι μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους, όχι μόνο τους υπουργούς του, αλλά όποιον οικονομικό παράγοντα θέλει να ελέγχει και να εκβιάζει. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι μια ιστορία που ήταν απλά πέρασε, επειδή όπως μας είπανε κάποιοι δεν απασχολεί τους πολίτες. Εδώ είναι βασικές αρχές του κράτους Δικαίου. Απομακρύνεται η χώρα από την Ευρώπη, από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θέλει, λοιπόν, και αυτό είναι που με τρομάζει, την επόμενη μέρα να μην έχει κάποιον να μπορεί να τον κοιτάει στα μάτια. Κάποιον να μπορεί να τον ελέγχει. Κάποιον να μπορεί να αντισταθεί. Και αυτό σηματοδότησε και η τοποθέτηση Μπακογιάννη στη μουσουλμανική μειονότητα. Βγήκε απέναντι σε φτωχούς ανθρώπους να τους φοβίσει και να τους τρομοκρατήσει ότι εάν δεν ψηφίσουν τη ΝΔ, θα περάσουν δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αλλά το έκανε μπροστά στις κάμερες, διότι ήθελε αυτό το μήνυμα να πάει σε κάθε πολίτη, να πάει σε κάθε οικογένεια. Κάθε κοινωνική ομάδα. Ξεχάστε τη μουσουλμανική μειονότητα. Κάθε κοινωνική ομάδα που θα αντισταθεί την επόμενη μέρα, θα αισθάνεται ότι θα περάσει δύσκολα από αυτό το καθεστώς. Αύριο θα είναι οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, οι ταξιτζήδες που θα έρθει η Uber να τους πάρει τη δουλειά, αύριο θα είναι οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν δικαιώματα. Αυτό είναι το μήνυμα.

Και εμείς λοιπόν είμαστε εδώ και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ για να δώσουμε αυτή τη μάχη. Η Ελλάδα είναι ισχυρή Δημοκρατία, η κοινωνία έχει ανάγκη στήριξης και προστασίας. Εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε κοινωνική ομάδα που θα βρεθεί στο στόχαστρο. Είμαστε εδώ για να είμαστε πραγματικά ο αντίπαλος πόλος και το αντίπαλο δέος σε μια δεξιά καθεστωτική αντίληψη και πολιτική.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα σας ρωτήσω μετά αν θα είστε και εσείς προσωπικά σε αυτή τη μάχη και εάν θα ηγηθείτε αυτού του αγώνα, επειδή μιλήσατε όμως για κοινωνικές ομάδες, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: ανάμεσα στις εκλογές του ’19 και του ’23 χάσατε περί τις 600.000 ψήφους, που κινήθηκαν προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις. Χάσατε και τις πιο παραγωγικές ομάδες. Τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους δημόσιους υπαλλήλους και τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι όλοι έδωσαν πρωτιά στη ΝΔ. Αυτό τον κόσμο τι θα του πείτε τώρα που σας ακούει, ενδεχομένως; Πώς θα τον ξανακερδίσετε; Γιατί να έρθει σε λίγες μέρες και να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα θέλω να παραδεχθώ ότι δεν είναι μια εύκολη μάχη αυτή που δίνουμε, δεν είναι πολύ εύκολο να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό δύναμης. Όμως είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Και αυτή η νέα εκλογική αναμέτρηση, έχει μια διπλή ιδιαιτερότητα: Αφενός μεν είναι πολύ σύντομα στην προηγούμενη, αφετέρου, δε, γίνεται μ’ ένα άλλο εκλογικό σύστημα. Η προηγούμενη ήταν μια αναμέτρηση με την απλή αναλογική, αυτή είναι μια αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική. Άρα τα διλήμματα που εκ των πραγμάτων τίθενται στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής -και δεν τίθενται μόνο τώρα, τίθενται εδώ και 40 χρόνια στον τόπο- είναι σκληρά διλήμματα. Διότι ο πρώτος παίρνει 50 έδρες μπόνους. Διότι, στην πραγματικότητα, δυο αντιπαραθετικά σχέδια τούτη την ώρα βρίσκονται στην κρίση του ελληνικού λαού: Αυτό της απελθούσας κυβέρνησης και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει τρίτο σχέδιο.

Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν κι αυτές, οι προοδευτικές τουλάχιστον, πολύ μεγάλη ευθύνη για την ιστορική και στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής. Διότι ο σχεδιασμός μας ήταν να πάμε σε μια προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό τελείωσε οριστικά. Άρα, όχι μόνο γι` αυτή την αναμέτρηση, εγώ πιστεύω για την επόμενη δεκαετία, τουλάχιστον, οι όροι της αντιπαράθεσης στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, θα είναι η Δεξιά, απ’ τη μια, της Νέας Δημοκρατίας, και η προοδευτική παράταξη, με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη.

Και αυτό φανερώνεται πλέον ακόμα και από τις μετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση την επόμενη μέρα. Το κρίσιμο, λοιπόν, είναι όσοι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες θέλουν την επόμενη μέρα να υπάρχει ζωντανή η ελπίδα της δικαιοσύνης σ’ αυτό τον τόπο, της αντίστασης της κοινωνικής και της πολιτικής, δεν θέλουν να γίνει η «Ορμπανοποίηση» της πολιτικής ζωής του τόπου από έναν πολιτικό που ξεκίνησε να θέλει να μοιάζει στον Μακρόν, και έχει καταντήσει να μοιάζει και να είναι φτυστός με τον Όρμπαν. Όχι μόνο στα θέματα του κράτους Δικαίου.

Δείτε τις θέσεις του για το μεταναστευτικό. Δεν πήγε ούτε να δει τους πρόσφυγες διασωθέντες στην Καλαμάτα. Και το μόνο που έκανε ήταν να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που θέτει ερωτήματα. Ούτε ερωτήματα δεν μπορούμε να θέτουμε σ’ αυτή τη χώρα. Ούτε ερωτήματα. Θέσαμε ερωτήματα για το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που έχει γίνει στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Χάθηκαν πάνω από 600 ψυχές και χάθηκαν με τα σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού, δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Και θέταμε ερωτήματα. Διότι το 2014 καταδικάστηκε η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων, στο Φαρμακονήσι, διότι το Λιμενικό είχε άλλη στρατηγική επί Σαμαρά απ’ αυτήν που είχε επί των ημερών μας. Και πήγε να δέσει το σκάφος αυτό για να το περάσει στα νερά της Τουρκίας. Και πνίγηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Ήταν 18 όμως αυτοί που πνίγηκαν, τώρα είναι 600. Και να μη θέσουμε ερωτήματα; Γίνεται δηλαδή η Ελλάδα από συνώνυμο της ανθρωπιάς, όπως πάντοτε ήταν, -αυτό είναι η Ελλάδα, αυτό ήταν πάντα, είχε αξίες, υπερασπίζεται αξίες η Ελλάδα- γίνεται τώρα συνώνυμο μιας απάνθρωπης πολιτικής αντιμετώπισης, και δεν θα θέσουμε ερωτήματα;

Έλεγα λοιπόν ότι έχουμε έναν πολιτικό ο οποίος ήθελε να μοιάσει στον Μακρόν, αλλά μοιάζει πολύ στον Όρμπαν. Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους και τους λέω ότι η ψήφος τους έχει αξία αυτή την Κυριακή. Έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, ίσως, σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, από την αξία που είχε στην κάλπη της απλής αναλογικής. Διότι η κάλπη της απλής αναλογικής δεν έβγαζε κυβέρνηση, όλοι το ξέραμε αυτό. Διαμόρφωνε συσχετισμούς. Η κάλπη αυτή βγάζει κυβέρνηση και διαμορφώνει τους όρους που θα παιχτεί το παιχνίδι στη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν αν θα είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί. Και εξίσου πολύ μεγάλη σημασία, αν η κυβέρνηση αυτή θα είναι καθεστώς ανεξέλεγκτο την επόμενη μέρα ή θα υπάρχει ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να αποτρέψει αυτές τις αντιλαϊκές, αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές συμπεριφορές.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Είστε σαφής. Θέλω όμως να ρωτήσω, γιατί τελευταία μιλάτε πολύ συχνά για τις αξίες τις οποίες πρεσβεύετε και οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Και μιλάτε και για το πολιτικό κόστος, το οποίο δεν σας απασχολεί μπροστά στις αξίες τις οποίες υπηρετείτε. Θέλω να σας ρωτήσω, αυτό είναι μία στροφή στην παραδοσιακή ατζέντα –αν υπάρχει παραδοσιακή ατζέντα- της Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Ή ποτέ δεν απεμπολήσατε αυτή την ατζέντα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τι λέτε; Για πείτε μου μια στιγμή που εγώ σκέφτηκα το πολιτικό κόστος, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σκέφτηκα το πολιτικό κόστος όταν προσπάθησα να υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δίκαιο του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση αυτή τη σκληρή με τους εταίρους μας; Όταν έφτασα στο σημείο να αγνοήσω τις απειλές των εταίρων μας ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και ζήτησα την κρίση του ελληνικού λαού; Όταν την επόμενη μέρα διεκδίκησα και έφτασα μέχρι το τέλος και πήρα το πολιτικό κόστος, το βαρύ πολιτικό κόστος για έναν δύσκολο συμβιβασμό, προκειμένου η χώρα και η οικονομία της να μη σκορπιστεί στα βράχια;

Κοίταξα εγώ το πολιτικό κόστος, όταν σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε; Όλοι έλεγαν ότι είμαστε τελειωμένοι το ’15. Όλοι. Και δουλέψαμε τρία χρόνια και είπαμε: αυτά που δεν κατάφεραν αυτοί, θα τα καταφέρουμε εμείς, θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Θα ρυθμίσουμε το χρέος, θα αφήσουμε χρήματα στο δημόσιο ταμείο για να είναι η χώρα με το κεφάλι έξω από το νερό. Και θα στηρίξουμε και την κοινωνία.

Κοίταξα το πολιτικό κόστος όταν υπέγραψα τη Συμφωνία των Πρεσπών; Κοίταξα το πολιτικό κόστος; Έκανα αυτό που θεωρούσα ότι ήταν το πατριωτικό μου καθήκον. Διότι αν δεν έκανα αυτή τη Συμφωνία εγώ, με κόστος, όταν ο υποκριτής Μητσοτάκης πήγαινε με τους χλαμυδοφόρους και με τους Χρυσαυγίτες και με έλεγε “προδότη” και έλεγε ότι “αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις” –και λένε ότι κάνουμε εμείς τοξική αντιπολίτευση. Αυτά έλεγε τότε ο Μητσοτάκης. Και έλεγε ότι υπέγραψα και 4ο μνημόνιο. Αφού την αντάλλαξα τη Μακεδονία για τις συντάξεις, γιατί εγώ έχω μειώσει τις συντάξεις; Αυτοί τις μείωσαν τις συντάξεις τα προηγούμενα χρόνια. Και ποια Μακεδονία αντάλλαξα; Που πήρα μια Συμφωνία που προσδιορίζει τον γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα τον είχαν ποτέ και θα λεγόταν “Μακεδονία” σκέτο και σήμερα θα δεχόμασταν τρομακτικές πιέσεις για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αυτή η χώρα, που θέλουν όλες οι σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν, με το όνομα «Μακεδονία»; Που τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη είναι αυτά τα οποία περιπολούν τον εναέριο της χώρο και όχι τα τουρκικά; Που δεν έχουμε μια δεύτερη Λιβύη- δορυφόρο της Τουρκίας στα βόρεια σύνορά μας;

Ναι, αψήφησα το πολιτικό κόστος. Το ίδιο έκανα και όταν διαχειριστήκαμε εμείς το προσφυγικό ζήτημα. Αψήφησα το πολιτικό κόστος και είπα: πρώτη προτεραιότητα και αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και πέρασαν 1.200.000 άνθρωποι, διότι έσκασε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ιστορία του πλανήτη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα ελληνικά νησιά. Αλλά έγινε η Ελλάδα τότε συνώνυμο της ανθρωπιάς. Σας θυμίζω αυτές τις φωτογραφίες στη Λέσβο με τις τρεις ηλικιωμένες γυναίκες που κρατούσαν στα χέρια τους τα μωρά παιδιά. Αυτό ήταν η Ελλάδα. Και ήρθε ο Πάπας Φραγκίσκος και είπε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και η κυβέρνησή της υπηρετεί πανανθρώπινες αξίες. Ήρθε ο Ομπάμα στην Ελλάδα, είναι και σήμερα, αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, ακριβώς για να επιβραβεύσει αυτή την πολιτική στάση, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όλος ο κόσμος. Άρα λοιπόν, εγώ δεν κοίταξα ποτέ το πολιτικό κόστος, κοίταξα πάντοτε και πρόταξα αξίες. Άρα τι μου λέτε; Δεν κάνω κάτι διαφορετικό.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ρωτώ για τις αξίες της Αριστεράς, κ. Τσίπρα, για έναν πάρα πολύ απλό λόγο...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θα πω ότι δεν είναι μόνο της Αριστεράς αυτές οι αξίες, είναι πανανθρώπινες αξίες. Εγώ λέω ότι αυτές οι αξίες, δηλαδή το να είναι κανείς πατριώτης, δεν θα πω ότι είναι προνόμιο της Αριστεράς, ούτε το να βάζει μπροστά τον άνθρωπο ως αυταξία. Είμαι περήφανος όμως που ταυτίζονται με την Αριστερά αυτές οι αξίες. Είμαι πολύ περήφανος διότι η Αριστερά είναι μια βαθιά πατριωτική και ανθρωπιστική δύναμη.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θα φύγω από τον φράχτη που ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί γύρω από τον φράχτη περιστράφηκε η συζήτηση της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Να φύγουμε, εγώ χαίρομαι που πάμε σε πιο ανθρωποκεντρικά μονοπάτια. Ας μείνουμε εκεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, να μείνουμε, ό,τι θέλετε να πούμε. Και για τον φράχτη να πούμε και για όλα.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Λέω, γιατί μετατοπίστηκε η συζήτηση την προηγούμενη φορά και αν δεν είχαν πεθάνει, δυστυχώς στα νερά μας, 600 άνθρωποι, βάζω και τους αγνοούμενους μέσα, θα ασχολούμασταν με το πώς θα χρηματοδοτηθεί ο φράχτης. Και όλα τα κόμματα, θα έλεγε ότι κανείς, δεν είναι κατά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να δούμε κάποια πράγματα. Το πρόβλημα δεν είναι ο φράχτης αυτός καθαυτός, και επί των ημερών μας υπήρχε. Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να το μετατρέψει ο κ. Μητσοτάκης σε εθνικό σύμβολο. Και το πρόβλημα είναι ότι θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σύνθετο μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με φράχτες. Το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Τραμπ στις ΗΠΑ, φωτογραφιζόταν - ξέρετε, δεν είναι πρωτόλεια αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ξαναγίνει, έχουν γίνει κι άλλη φορά. Αυτό λοιπόν το οποίο επιχειρεί να κάνει αυτή την ώρα ο κ. Μητσοτάκης, είναι να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση, την εντύπωση ότι το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να λυθεί με φράχτες. Δεν λύνεται με φράχτες. Διότι η ανθρώπινη απελπισία είναι αυτή η οποία θα βρει χαραμάδα διαφυγής, αν θέλετε, όσο ψηλός κι αν είναι ο φράχτης ο οποίος θα οικοδομηθεί.

Δεύτερον, διότι πρακτικά, το ζήτημα του φράχτη μπορεί επιχειρησιακά να σε βοηθήσει σε κάποια σημεία και γι` αυτό κι εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να υλοποιηθεί, αλλά το μεγάλο ζήτημα, επαναλαμβάνω, είναι αν θα υπάρχουν νόμιμες οδοί μετανάστευσης και δυνατότητας οι πρόσφυγες να μπορούν να ζητούν άσυλο.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ασφαλή περάσματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μόνο ασφαλή περάσματα, δυνατότητα μετεγκαταστάσεων και επανεγκαταστάσεων, αυτό που κάναμε εμείς. Όπου είχαμε στα νησιά πάνω από 30.000 μετεγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ίδιο απαιτήσαμε και έγινε και από την Τουρκία. Τώρα έχει τελειώσει αυτό.

Άρα το κρίσιμο για το μεταναστευτικό δεν είναι να εστιάσουμε σ’ ένα εργαλείο που λέγεται φράχτης, το οποίο όσο, επαναλαμβάνω, ψηλό και αν το φτιάξουμε, δεν θα το λύσουμε το πρόβλημα. Διότι η απελπισία των ανθρώπων θα βρει τρόπο να το περάσει. Αλλά το κρίσιμο είναι να συμφωνήσουμε όλοι στην ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και μια νέα Συνθήκη ευρωπαϊκή για τη μετανάστευση και για το άσυλο, που θα κάνει δυο πράγματα: Πρώτον, δεν θα επιρρίπτει όλη την ευθύνη, όλο το βάρος, στις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά θα τη μοιράζει μεταξύ όλων των χωρών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη. Και δεύτερον, θα προβλέπει μόνιμες και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Τώρα θέλω να σας ρωτήσω κ. Τσίπρα, είπατε πως είναι ελπίδα για τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί να ασκεί την αντιπολίτευση. Προφανώς η κάλπη είναι άδεια αλλά υπάρχει μια δυναμική, νομίζω κανείς και καμία δεν μπορεί να την αρνηθεί. Θέλω να μου πείτε αν έχετε ο ίδιος εκτίμηση για το ποιο ποσοστό θα είναι ένα καλό εφαλτήριο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την αποτροπή αυτού που έχετε πει, παντοδυναμία Μητσοτάκη, Ορμπανοποίηση της χώρας, όλα αυτά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι θέμα ποσοστού, αλλά νομίζω ότι αυτό το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει αξία, είναι να παλέψουμε τούτη την ώρα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ψήφο την ψήφο, άνθρωπο τον άνθρωπο, με στόχο να ανατρέψουμε αυτό το αποτέλεσμα συνολικά. Διότι, επαναλαμβάνω, είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση, γίνεται μ’ ένα νέο εκλογικό σύστημα και άρα εμείς δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας, μέχρι την τελευταία στιγμή, να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα.

Από ‘κει και πέρα είναι προφανώς, και το είπα και πριν, διότι δεν πετάμε στα σύννεφα, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό, αν καταφέρουμε να έχουμε τη δυνατότητα σ’ αυτές τις εκλογές να μη δημιουργηθεί η αίσθηση μιας ανεξέλεγκτης και ασύδοτης εξουσίας καθεστωτικής. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και γι` αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί με το αν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πάει από το 7% στο 8%, ή με το αν κάποια κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου, πάνε από το 2,5% στο 3% και κάτι.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ποια είναι αυτά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γνωρίζει ο κόσμος, νομίζω, ποια είναι αυτά. Αυτά τα οποία βρήκαν τρομακτική στήριξη επικοινωνιακή, μιντιακή, όλο το προηγούμενο διάστημα.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Αναφέρετε στην Πλεύση Ελευθερίας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, νομίζω ότι είναι ένα καραμπινάτο παράδειγμα αυτό, σκανδαλώδες.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κόμμα που δημιουργήθηκε με τη χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι δημιουργήθηκε, ήταν από πριν, αλλά που εμφανίστηκε ως κόμμα που διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Που προωθήθηκε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Που προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου. Υπήρξαν άλλα κόμματα τα οποία ήταν στη Βουλή, και δεν είχαν τη μιντιακή στήριξη που είχε αυτό το κόμματο.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το ΜέΡΑ25, για παράδειγμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, ήταν μέσα στη Βουλή, δεν έβγαινε. Βέβαια και ο Βαρουφάκης βοήθησε ώστε να έχει αυτό το αποτέλεσμα ο ίδιος, διότι τελικά όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο -θυμάστε τι είχε γίνει τότε με την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, να ελέγξει τη «Δεξιά πολυκατοικία» με τις καταγγελίες Τζανερίκου στο 1ο Τμήμα του Αρείου Πάγου, που μια σειρά από κόμματα της «δεξιάς πολυκατοικίας» έμειναν εκτός.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Πράγματι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάποια άλλα, όμως, τα οποία εκτιμούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν παίρνουν ψήφους από τη δική τους δεξαμενή αλλά από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, προωθήθηκαν σκανδαλωδώς. Εγώ διάβασα μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας, είχε σοβαρότατες παρατυπίες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όλα τα κόμματα ήταν και είναι υποχρεωμένα να έχουν τρεις ομογενείς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλιώς είναι άκυρα, και δεν είχε στην προηγούμενη εκλογική περίοδο, έβαλε τώρα.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Σοβαρό είναι αυτό που λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν εδώ υπήρξαν δύο μέτρα και δυο σταθμά. Κάποια κόμματα έμειναν έξω επειδή είχαν ένα σύμβολο στο σήμα τους και κάποια κόμματα ήταν απολύτως παράτυπα και μπήκαν εντός. Δεν θέλω να μείνω εκεί, θέλω να πω όμως ότι εδώ είναι προφανές ότι στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Εδώ όμως εμπλέκετε και τη Δικαιοσύνη, κ. Τσίπρα, οπότε θα ήθελα εγώ να μείνουμε λίγο σε αυτό το οποίο λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θέλω να εμπλέξω κανέναν, εγώ λέω ένα δεδομένο το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας. Έχει δημοσιευθεί. Και περισσότερο είναι ζήτημα εμπλοκής και της Singular. Διότι όλοι δίνουν, όλα τα κόμματα δίνουν με τρόπο ηλεκτρονικό σε μια πλατφόρμα, και όταν δεν έχεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υποψηφίους από τους καταλόγους του εξωτερικού, της ομογένειας, χτυπάει κόκκινο. Και δεν σε αφήνουν να το καταθέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, για έναν περίεργο λόγο, δεν χτύπησε κόκκινο.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Ενδιαφέρον είναι αυτό που λέτε...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε παρακάτω όμως, δεν είναι εκεί το ζήτημα. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι δεν είναι διαδικαστικά τα ζητήματα, είναι πολιτικά. Και το πολιτικό ζήτημα ποιο είναι: Το πολιτική ζήτημα είναι ότι ο σχεδιασμός Μητσοτάκη είναι να υπάρξει την επόμενη μέρα μεγάλος κατακερματισμός στην αντιπολίτευση. Λένε κάποιοι ότι τον Μητσοτάκη δεν τον ευνοεί αν μπουν μικρά κόμματα κτλ. Ανοησίες. Ο Μητσοτάκης θέλει μια Βουλή απαξιωμένη. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν είναι να έχουμε επτακομματική και οκτακομματική, αν γίνεται. Για να μην έχει νόημα η Βουλή. Για να έχουμε γραφικά πρόσωπα μέσα στη Βουλή. Να μην ασχολείται λοιπόν ο κόσμος με την αντιπολίτευση που γίνεται μέσα στη Βουλή.

Να έχει όλα τα ΜΜΕ υπό έλεγχο, σχεδόν όλα, και άρα, ποια είναι; Εγώ θα το πω με τρεις λέξεις: Είναι η στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε». Και είναι μια μακιαβελική αντίληψη Αν έχετε διαβάσει τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι, θα καταλάβετε τι εννοώ.

Αυτό λοιπόν πρέπει να σπάσουμε. Άρα κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται αυτό τον κίνδυνο την επόμενη μέρα, αυτό τον καθεστωτικό κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης και ασύδοτης Δεξιάς, η οποία στην πρώτη τετραετία δεν εφήρμοσε αυτό το πρόγραμμα, διότι είχαμε πανδημία. Αυτά που είπε ο κ. Πνευματικός για ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, για διαλογή ασθενών, για τη συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών στα νοσοκομεία, managers στα δημόσια νοσοκομεία, δεν τα εφήρμοσε, αν και ήταν σχέδιό του. Τα εξήγγειλε στον προϋπολογισμό του ’20 ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του ’19 και μας είπε μάλιστα, “θα ανατριχιάσετε με όσα θα κάνω στην Υγεία», το θυμάστε; Μετά όμως ήρθε η πανδημία και δε μπορούσε να τα εφαρμόσει. Όπως επίσης, για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ήταν το σχέδιο Πισσαρίδη, που έλεγε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «ζόμπι». Και που έλεγε ότι πρέπει να συρρικνωθούν. Ήρθε όμως η πανδημία και βρέθηκε με τη δυνατότητα να δώσει πολλά δισεκατομμύρια επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ανεστάλη λοιπόν το σχέδιο κλεισίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ανεστάλη αλλά έρχεται μπροστά, διότι ακόμα δεν έχουν πρόσβαση και δεν θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Διότι το ‘96% των επιχειρήσεων στη χώρα δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Και διότι είδαμε το δείγμα γραφής από τα πρώτα 600 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Το πού πήγαν, λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πού πήγαν, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, όχι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά σε μόλις 13 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Θέλω στο σημείο αυτό να σας διακόψω, να πάμε σ’ ένα πολύ σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά να επιστρέψουμε, να ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας με τον κ. Τσίπρα.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Επιστρέψαμε κυρίες και κύριοι, συζητάμε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Σιγά σιγά φτάνουμε στο τέλος της συνέντευξης μας, Πρόεδρε, και θέλω να σας ρωτήσω, να πάμε λίγο στα πιο εσωτερικά σας. Αυτές τις 30 μέρες προχωρήσατε σε δομικές αλλαγές, μετά το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης. Στην ηγετική ομάδα του κόμματος; Στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος; Εσείς θα μου απαντήσετε. Είδαμε όμως πολλά νέα πρόσωπα στο προσκήνιο και πρόσωπα τα οποία εξελέγησαν, αλλά και πρόσωπα τα οποία δεν εξελέγησαν, αλλά επιλέξατε να τα αναδείξετε. Αυτές οι αλλαγές ήρθαν για να μείνουν; Ήταν ένα αναγκαίο επικοινωνιακό λίφτινγκ το οποίο κάνατε, το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ` όλα πήραμε το μήνυμα της κάλπης. Και εφόσον πήραμε το μήνυμα της κάλπης, έπρεπε πρωτίστως να σταθούμε όρθιοι και να δώσουμε τη μάχη, δεν είχαμε πάρα πολύ χρόνο να κάνουμε αναλύσεις. Κάναμε μια Κεντρική Επιτροπή, είχαμε μια πρώτη προσέγγιση για τα αίτια, αλλά πήραμε το μήνυμα και προχωρήσαμε σε αλλαγές, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το μήνυμα που έστειλε η ελληνική κοινωνία.

Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι εδώ είμαστε τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Η μάχη κορυφώνεται αυτές τις τρεις μέρες, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο και Κυριακή, τέσσερις μέρες, γιατί μέχρι το τελευταίο λεπτό θα παλέψουμε. Και από εκεί και μετά, αυτό που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός θα το αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά.

Αλλά, ναι, ήταν μήνυμα της κάλπης αυτό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές που έχουν να κάνουν όχι τόσο, κατά την άποψή μου, στο ποιες είναι οι θέσεις του και το τι λέει, αλλά στο πώς το επικοινωνεί με τους πολίτες. Θέλει κατά τη γνώμη μου να προχωρήσουμε μπροστά, με ενότητα αλλά και με ένα σχέδιο σημαντικών αλλαγών, που θα διαμορφώσει μια νέου τύπου επικοινωνία με τον πολίτη. Διότι δεν μπορείς να πορεύεσαι χωρίς να μην παίρνεις το μήνυμα από την κοινωνία, πρέπει να παίρνεις τα μηνύματα από την κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το κρίσιμο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε ήταν ένα κόμμα που άλλαζε εν κινήσει και αλλάζει εν κινήσει. Είναι ένα κόμμα το οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες, αλλά κι ένα κόμμα που δεν σταματάει να δίνει τη μάχη για να υπερασπίζεται τις αξίες του και τους ανθρώπους που θέλει να εκπροσωπήσει. Θέλει να εκπροσωπήσει και εκπροσωπεί την κοινωνική πλειοψηφία όπως λέμε εμείς, δηλαδή τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι ζουν από τον κόπο τους και όχι από τον κόπο των άλλων, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους νέους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν φωνή. Διότι εμείς έχουμε στο DNA μας την έννοια της δικαιοσύνης.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Άρα, τους πιο ευάλωτους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μόνο τους πιο ευάλωτους, δεν είναι μόνο οι ευάλωτοι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν φωνή ή φιμώνονται, είναι και οι μη ευάλωτοι. Τους μη προνομιούχους, που λέγαμε κάποτε στο παρελθόν.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Είπατε για επικοινωνία. Το είπατε τέσσερις φορές από την αρχή της συνέντευξης μας. Αναγνωρίσατε την επικοινωνιακή ισχύ και υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας. Θυμάμαι όμως και εσάς να λέτε ότι «εγώ δεν έχω επικοινωνιολόγους, δεν θέλω επικοινωνιολόγους». Αν είχατε ένα μαγικό ραβδί και πηγαίνατε πιο πριν, θα είχατε επικοινωνιολόγους;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα ότι εγώ είμαι δύσκολος και δεν μπορώ να μπω στα καλούπια και στις αυστηρές οδηγίες των κανόνων της επικοινωνίας και των επικοινωνιολόγων. Το είχα πει αυτό κάποια στιγμή όταν σχολίαζα ότι εγώ δεν θα μπορούσα να αντέξω τη ντροπή να με καλεί ο πολιτικός μου αντίπαλος σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση-συζήτηση, debate και να κρύβομαι επειδή ο επικοινωνιολόγος μου λέει “μην πας”. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε δυο φορές. Τρεις. Το έκανε το ’19, το έκανε στην εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής και το έκανε και τώρα. Και μάλιστα τώρα άρπαξε την ευκαιρία ενός δραματικού γεγονότος, του ναυαγίου και του τριήμερου πένθους, για να ακυρώσει το debate των πέντε. Όχι μόνο οι δυο μας, δεν ήθελε να βγει ούτε στους πέντε.

Εντάξει, αυτό όμως είναι θέμα χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, επειδή μιλάμε τώρα για την επικοινωνία, η επικοινωνία, ξέρετε, είναι ένα σύνθετο πράγμα στις μέρες μας. Πρέπει να παραδεχτώ ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αξιοποίησαν τις δυνατότητες αυτές της σύγχρονης επικοινωνίας, αλλά κι εσείς πρέπει να παραδεχτείτε ότι τα μέσα τα οποία χρησιμοποίησαν και ο αγώνας αυτός είναι άνισος. Διότι είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις καλή επικοινωνία όταν σχεδόν η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης συντονίζεται με τη δική σου στρατηγική και τη δική σου πολιτική και όταν κάνει ένα σαρδάμ ο πολιτικός σου αντίπαλος το κάνουν πρώτη είδηση, ενώ όταν εσύ έχεις σοβαρές αστοχίες δεν περνάει καν, περνάει απαρατήρητο. Αυτός ο αγώνας ήταν άνισος.

Και νομίζω ότι εδώ έχουμε και τα επίδικα μιας πραγματικότητας, την οποία την περιγράψαμε προεκλογικά, την περιγράψαμε σε σχέση με το πού κατατάσσουν οι διεθνείς Οργανισμοί την ενημέρωση στη χώρα μας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να παλέψουμε και οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους να γίνουμε καλύτεροι, να παλέψουμε και να την υπερβούμε.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κύριε Τσίπρα, επειδή με προκαλείτε για τα μέσα από την έναρξη της συνέντευξης μας, για τα μέσα και τους δημοσιογράφους, κάνατε εσείς κάποιο λάθος σε αυτή τη σχέση στην πορεία αυτής της σχέσης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολλά λάθη έχουμε κάνει. Απλά δεν σας προκαλώ, σας λέω...

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Αναφέρεστε εντόνως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι το πρώτο που θέτω, απλά λέω μην το αγνοούμε αυτό. Αναφέρθηκα δυο φορές, τώρα και όταν συζητάγαμε για την υπόθεση του κ. Σκυλακάκη και είπα ότι αν ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ή κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τρεις μέρες πριν τις εκλογές ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρεμασμένο στον αέρα και ακοστολόγητο», θα ήταν πρώτη είδηση παντού. Εν πάση περιπτώσει, όμως, επαναλαμβάνω: δεν θεωρώ ότι αυτό για εμάς είναι μια δικαιολογία. Αντιθέτως, θεωρώ ότι σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα το μήνυμά μας στους πολίτες.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Μάλιστα. Τώρα πάω στα ερωτήματα που είχα σχεδιάσει. Τελευταίο ερώτημα, κ. Τσίπρα, στις τελευταίες ομιλίες σας θέτετε όλο και πιο συχνά πως και μετά τις 26 θα είστε παρών. Έχετε πάρει την απόφαση ότι θα ηγηθείτε του κόμματος και την επόμενη μέρα; Το ξέρω ότι δεν είναι ώρα όταν έχετε κάποια εικοσιτετράωρα μπροστά σας μέχρι την εθνική κάλπη, αλλά οφείλω να ρωτήσω, γιατί αλλιώς δεν θα είμαι καλή δημοσιογράφος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Γιάμαλη, στην πολιτική μου διαδρομή ούτε μια φορά δεν λιποτάκτησα σε πολύ δύσκολες στιγμές και δεν φυγομάχησα. Σας θυμίσω το 2015 κάποιοι πολιτικοί μου αντίπαλοι έλεγαν ότι θα φύγω με ελικόπτερο. Εγώ όχι μόνο δεν έφυγα με ελικόπτερο, αλλά έμεινα και έδωσα τη μάχη. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν έδωσε τέτοια μάχη. Όλοι οι προκάτοχοί μου εγκατέλειψαν. Έδωσα τη μάχη, έμεινα όρθιος, ξέρω να δίνω τη μάχη στα δύσκολα. Έχω πει και σε άλλες συνεντεύξεις μου ότι αισθάνομαι ότι το χρέος μου απέναντι στη χώρα το έχω πράξει και με το παραπάνω, όταν με καλούσε η ιστορία να το πράξω. Όμως το χρέος μου δεν είναι μόνο απέναντι στη χώρα, είναι και απέναντι στην Παράταξη που εκπροσωπώ. Άρα, χωρίς να αισθάνομαι ότι η ιστορία μου χρωστάει, θα είμαι την επόμενη μέρα μάχιμος για να δημιουργήσω μέσα από τη συμβολή μου τις προϋποθέσεις σύντομα η προοδευτική Παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είναι και θα παραμείνει ο κορμός της. Διότι είναι το μόνο κόμμα εξουσίας στον προοδευτικό χώρο.

Από την άλλη είναι το ΚΚΕ, που είναι κόμμα διαμαρτυρίας και δεν θέλει να συμμετάσχει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα και δεν το νοιάζει πώς θα ζουν οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα αρκεί να κρατάει τα λάβαρα του ψηλά. Και από την άλλη είναι ένα ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι συμπλήρωμα, από το 2012, στα σχέδια του πολιτικού αντιπάλου, της Δεξιάς, κυβερνητικό συμπλήρωμα. Και δεν θα γίνει κόμμα εξουσίας όσο παραμένει ανοιχτό και κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ταύτισης με τη Νέα Δημοκρατία. Για παράδειγμα, βγήκε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του και είπε ότι “ενδόμυχα, ο κ. Ανδρουλάκης ένα πράγμα ήθελε: την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας”. Και έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό ήθελε. Όταν του δίναμε το χέρι της συνεργασίας και το αρνιόταν στην περίοδο της απλής αναλογικής. Ή όταν σήμερα θέτει ως κορυφαίο στόχο τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Είπε ο Γεωργιάδης ότι θέλει 180, εάν δεν βγουν οι 180 για να πάει μόνος του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, λέει ο κ. Ανδρουλάκης εγώ εδώ είμαι.

Εμείς θα είμαστε απέναντι στη Δεξιά και απέναντι στις πολιτικές της. Και θα είμαστε εδώ, ώστε σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να γίνει κυβέρνηση του τόπου. Γιατί απέναντι στη Δεξιά, πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος, που να δίνει μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Και η προοδευτική Παράταξη θα κυβερνήσει τη χώρα σύντομα.

Θα συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια. Δεν με αφορά προσωπικά αυτό, είναι ένας στόχος που τον έχουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον έχουμε και όλοι οι σοβαροί προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες που δεν τους ενδιαφέρει κάτι προσωπικά, τους ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας. Άρα, αυτές τις προϋποθέσεις και αυτές τις διεργασίες θα κοιτάξουμε πρώτα απ` όλα στη μάχη μέχρι την Κυριακή, γιατί την Κυριακή πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει όσο περισσότερο ενισχυμένος είναι δυνατό να βγει.

Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα της 21ης του Μάη. Είναι μια άλλη εκλογική αναμέτρηση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει πριν κριθεί οριστικά από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Αλλά το είπα σε πολλές μου ομιλίες και το επαναλαμβάνω: θα πάμε μαζί μέχρι την κάλπη να δώσουμε τη μάχη και θα είμαστε μαζί και την επόμενη των εκλογών, στις μάχες που έρχονται.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κρατώ ότι θα είστε παρών και μετά. Κύριε Τσίπρα, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και αυτή τη φορά και πριν από αυτή την κάλπη. Να ευχηθώ καλή δύναμη, γιατί είναι πολύ πιεστικό το επόμενο διάστημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά και εγώ ευχαριστώ.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ: Αύριο είναι η κεντρική σας ομιλία, σας ευχαριστώ θερμά.

Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies