Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Μεταναστευτική πολιτική - Προσφυγικό

Αλ. Τσίπρας στον Alpha: Αντί για αστείες δικαιολογίες και αντιφάσεις να πουν μια συγγνώμη για τις ζωές που χάθηκαν

Σημεία συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στον τηλεοπτικό σταθμό “Alpha TV” και τον δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ

Σήμερα αποδεικνύεται ότι όσο ψηλούς και να φτιάξεις τους φράχτες, η ανθρώπινη απελπισία βρίσκει χαραμάδες να περάσει.

Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί να είναι χρήσιμος, στον βαθμό που εξυπηρετεί έναν υπηρεσιακό σχεδιασμό ώστε να μην υπάρχουν ασύντακτες ροές που να μην τις γνωρίζει η ελληνική Πολιτεία. Ταυτόχρονα όμως με τον φράχτη, πρέπει να υπάρχουν μόνιμες και νόμιμες πύλες εισόδου, όπου θα μπορεί κάθε πρόσφυγας, που το δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο, να ζητήσει άσυλο.
Στις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική μπαίνουν αμείλικτα διλήμματα: Ποιος από τους δύο θα κυβερνήσει. Είναι δύο τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης.
Από τη μία, το ξεκάθαρο πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει στον ελληνικό λαό. Και από την άλλη, το σχέδιο της ΝΔ, η οποία λέει πολλά τα οποία δεν έχει σκοπό να κάνει και δεν λέει πολλά τα οποία έχει σκοπό να κάνει, και αποκαλύπτονται στο δεσμευτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε πριν από δύο μήνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μείωση δαπανών για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ., μείωση κατά 1,1 δισ. των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου για νοσοκομεία-σχολεία.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα κ. Σρόιτερ.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μονοπωλεί την επικαιρότητα το μεγάλο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, μια ναυτική τραγωδία, κανείς δεν θα μάθει ποτέ, νομίζω, πόσα ήταν τα θύματα. Ήδη η Δικαιοσύνη αναζητεί ευθύνες. Εσείς πού εστιάζετε τις ευθύνες, με βάση τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα να πω ότι είμαστε όλοι συντετριμμένοι, εγώ ίσως λίγο περισσότερο διότι είχα την δυστυχία, ας το πω έτσι, να βρεθώ μπροστά στα θύματα χτες, στους διασωθέντες. Είναι πολύ σκληρό να βλέπεις παιδιά 16 χρόνων, διασωθέντες που έχουν χάσει τον αδερφό τους, τον πατέρα τους, να βρίσκονται σ’ αυτές τις συνθήκες, να μην έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα τηλέφωνο γιατί είναι κρατούμενοι, να ενημερώσουν τη μάνα τους, τους δικούς τους ανθρώπους ότι είναι εν ζωή, ότι έχασαν τον αδερφό τους.
Έχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μιλάμε για πάνω 600 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Και νομίζω ότι το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες αστείες. Και πραγματικά εγώ τώρα δεν μιλάω ως πολιτικός, μιλάω ως άνθρωπος. Ανεξάρτητα από το ποιος φταίει, τι φταίει, πώς φταίει, αυτοί οι άνθρωποι ήταν για πάρα πολλές ώρες μέσα στα χέρια μας. Ως πολιτεία μιλώ. Ήταν εκεί τα λιμενικά σκάφη. Και τους χάσαμε, βυθίστηκαν.

Τώρα, το να λέμε δικαιολογίες, ότι φταίνε αυτοί, οι πεθαμένοι δηλαδή, επειδή δεν ζήτησαν βοήθεια ή να λέμε δικαιολογίες ότι δεν υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο, που υπάρχει, το Δίκαιο της Θάλασσας, που μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε, ή να λέμε δικαιολογίες ότι δεν έγινε καμία επιχείρηση γιατί δεν μπορούσε να γίνει επιχείρηση στα διεθνή ύδατα, ενώ είναι πάγια στρατηγική της χώρας να θέλει να επιχειρεί στα ύδατα τα διεθνή, όπου είναι χώρος έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας και να λέμε ότι δεν έγινε η επιχείρηση, μετά να έρχονται και να μας λένε ότι έγινε η επιχείρηση…
Κοιτάξτε, αντί ν’ ακούω όλες αυτές τις αντιφάσεις, θα προτιμούσα ένα πράγμα να ακούσω: Μια συγγνώμη. Μια συγγνώμη απέναντι όχι στους πολιτικούς, στους πολίτες της χώρας, στους πολίτες της Ευρώπης. Και η Ευρώπη να ζητήσει μια συγγνώμη. Είναι ευρωπαϊκή πολιτική αυτή. Η ζωή δεν έχει την ίδια αξία, κ. Σρόιτερ. Δεν έχει την ίδια αξία. Αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ένα τουριστικό πλοίο υπερφορτωμένο, υπέρβαρο, δεν θα τους σταματούσαν, δεν θα σταματούσαν τον καπετάνιο αν δεν ήθελε να σταματήσει, για να δώσουν τη δυνατότητα να αποβιβαστούν με ασφάλεια και να διασωθούν; Δεν έχει την ίδια αξία η ζωή, αυτή είναι η πραγματικότητα.


ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να τα πάρουμε ένα ένα; Η Νέα Δημοκρατία λέει από χτες ότι επιχειρείτε να εκμεταλλευτείτε πολιτικά αυτή την τραγωδία και παριστάνετε, λέει, μάλιστα τον εμπειρογνώμονα ναυτικών ατυχημάτων, έχετε βγάλει συμπεράσματα πριν καλά καλά προχωρήσει η έρευνα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία, κ. Σρόιτερ, δεν με απασχολεί πάρα πολύ τι λέει, γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτιά της, στην πολιτική της, στη μεταναστευτική της πολιτική. Ο κ. Τουρνάς που χτες μ’ ενημέρωνε και φοράει τώρα το καπέλο του υπηρεσιακού υπουργού, είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη μέχρι χθες. Και ο άφαντος μέχρι σήμερα υπουργός -και αυτός με το καπέλο του υπηρεσιακού-, ο υπουργός Ναυτιλίας, που είχε την ευθύνη, την πολιτική ευθύνη, ήταν μέχρι χτες ο αρχηγός του Λιμενικού με τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη, που άλλαξε γραμμή η χώρα. Άλλαξε γραμμή η χώρα κ. Σρόιτερ. Εγώ είμαι πολύ περήφανος για το ότι το 2015-16, που πλήρωσα το πολιτικό κόστος, πέρασαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα, πρόσφυγες. Επαναλαμβάνω, πρόσφυγες. Και ξέρετε κάτι; Οι ίδιοι άνθρωποι, του Λιμενικού, τα ίδια παιδιά, έσωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη θάλασσα. Είχαμε άλλη γραμμή. Ναι, είχαμε άλλη επιχειρησιακή γραμμή. Όταν ένα πλοίο διακινδύνευε, το σώζαμε. Και είμαι περήφανος, ξέρετε γιατί; Γιατί πήρε η χώρα τα εύσημα. Όχι εγώ, η χώρα. Έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης η Ελλάδα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, από τον Πάπα Φραγκίσκο, από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σήμερα ποια είναι η εικόνα; 

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να τα πάρουμε με τη σειρά: Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Όταν διορίστηκε αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση και οι υπουργοί της, φαντάζομαι δεν είχατε κάποια αντίρρηση, τουλάχιστον δεν εξεφράσθη κάποια αντίρρηση. Άρα, νομίζω, το να ερχόμαστε εκ των υστέρων και να λέμε «αυτός ήταν της Νέας Δημοκρατίας, είναι της Νέας Δημοκρατίας», είναι ένα ζήτημα το οποίο...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι νόημα έχει αυτό που λέτε τώρα; Προφανώς είναι ευθύνη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό αυτό, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αυτή τη στιγμή έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι ευθύνες αναζητούνται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μιλάω για το ναυάγιο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν αναζητώ ευθύνες, κατ` αρχάς. Εγώ λέω πώς έχουν τα πράγματα. Εγώ λέω ότι αυτή τη στιγμή η χώρα κινείται εδώ και μια τετραετία σε μια άλλη επιχειρησιακή γραμμή απ’ αυτή που κινείτο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί αυτό που λέω σήμερα να έχει πολιτικό κόστος, να μην αρέσει στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί στην ελληνική κοινωνία να αρέσει αυτή η γραμμή, να μη νοιάζει και πολύ αν κάποιοι άνθρωποι διακινδυνεύουν να πεθάνουν ή πνιγούν στη θάλασσα.

Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία είναι προτεραιότητα, έχω μια άλλη άποψη. Κι επειδή στην πολιτική δεν μπήκα για να κοιτάω το πολιτικό κόστος αλλά μπήκα για να υπερασπίζομαι αξίες, αυτό θα κάνω και σήμερα. Τι μου λέτε τώρα, τι λέει η Νέα Δημοκρατία, τι λέει ο κ. Σκέρτσος, τι λέει ο ένας, τι λέει ο άλλος. Εγώ αυτό πιστεύω κι αυτό θα πω. Πιστεύω ότι η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ακολουθήσει μια πολιτική στη θάλασσα, η οποία θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ακούω με πολλή προσοχή αυτό που λέτε...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή είναι η γραμμή της Ευρώπης, προσέξτε, δεν λέω κάτι άλλο. Λέω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια ευθύνη γι` αυτό.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σε αυτό έρχομαι. Ακούω και τα όσα είπατε και βλέπω ότι ζητάτε στην ουσία μια αναμόρφωση και μια αλλαγή στη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στους μετανάστες, στο μεταναστευτικό. Μιλάτε για νόμιμες και ασφαλείς διόδους εγκατάστασης προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγγύηση σημαντικού αριθμού αιτήσεων θέσεων φιλοξενίας στις ευρωπαϊκές χώρες. Έχετε διατελέσει πρωθυπουργός, έχετε συζητήσει με τους ηγέτες των άλλων χωρών. Φαντάζομαι, ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Με λίγα λόγια, μιλάμε πάλι για την ανάγκη αλλαγής μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι απλά το έχω ζήσει, αλλά έχω περάσει δεκάδες ώρες διαπραγματεύσεων άγονων σε Συμβούλια Κορυφής...
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, μήπως είναι ευχολόγιο αυτό που λέτε, στην ουσία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν μια σειρά από χώρες, χώρες του Βίσεγκραντ, χώρες σκληρής γραμμής, που έκλειναν τα σύνορά τους απέναντι στους πρόσφυγες και που δεν ήθελαν να μοιραστούν την ευθύνη, ακολουθούσαν μια γραμμή που είναι έξω από τις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσέξτε, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς να δίνει αυταξία στην ανθρώπινη ζωή. Και όμως αυτή είναι η Ευρώπη σήμερα. Και θυμάμαι ότι τότε και η καγκελάριος Μέρκελ είχε ξεκινήσει να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση με θετική διάθεση και στο τέλος έκανε στροφή 180 μοιρών.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, μήπως είναι ευχολόγιο να λέμε αυτή την ώρα «πρέπει η Ευρώπη»; Γιατί κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει πολιτική. Το θέμα είναι, αυτό το οποίο λέμε μπορεί να γίνει στην πράξη, όταν υπάρχουν τόσες χώρες οι οποίες έχουν απείρως σκληρότερη γραμμή κι απ’ τη δική μας, από ένα σημείο και μετά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι κατ` αρχάς, ανεξαρτήτως αν είναι ρεαλιστικό ή όχι, οφείλουμε να το λέμε και οφείλουμε να διαμορφώνουμε συμμαχίες. Διότι το βάρος και την ευθύνη τελικά ποιος τα πληρώνει; Οι χώρες πρώτης υποδοχής. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Διότι μια χαρά είναι ο κ. Όρμπαν στην Ουγγαρία, σου λέει «εγώ θα κλείσω τα σύνορά μου και τελείωσε».

Οι χώρες όμως πρώτης υποδοχής –κι εδώ τι αποδεικνύεται σήμερα: Ότι τελικά όσο ψηλούς και αν φτιάξεις τους φράχτες, η ανθρώπινη απελπισία βρίσκει χαραμάδες να περάσει. Αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν σαν τις σαρδέλες σ’ ένα λαθρεμπορικό πλοίο με αυτή την αθλιότητα των διακινητών που θησαυρίζουν, να τους παίρνουν τα λεφτά, τα τελευταία τους χρήματα, τις τελευταίες τους καταθέσεις, 5.000 ευρώ, λέει, κάνει το εισιτήριο σ’ αυτά τα πλοία του θανάτου. Κι εδώ φαίνεται ότι έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει τις τεχνολογικές δυνατότητες να διεξάγει πολέμους με υψηλή ευκρίνεια στους στόχους, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τους εντοπίσει. Δεν έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει ένα σκάφος που με μαθηματική ακρίβεια θα βουλιάξει και θα πνιγούν 700 ψυχές.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας ρώτησα για τις διαθέσεις της Ευρώπης, γιατί θυμάμαι και επί των δικών σας ημερών τις τραγικές εικόνες, τις τριτοκοσμικές εικόνες στη Μόρια και την προσπάθειά σας να στείλουμε κάποιους απ’ αυτούς τους ανθρώπους σ’ ένα καλύτερο μέλλον, σε άλλες χώρες και τις αρνήσεις που δεχόσασταν τότε. Και θυμάμαι, βεβαίως, για να κάνετε ίσως και εσείς τη δική σας αυτοκριτική, και την κατάσταση στην οποία βλέπαμε τη Μόρια τότε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Βεβαίως η διαφορά είναι ότι τότε δεν υπήρχε άνθρωπος να διακινδυνεύσει στη θάλασσα. Αλλά υπήρχε η υποχρέωση της χώρας, με βάση τις συμφωνίες που υπήρχαν, την ευρωτουρκική συμφωνία, αυτοί οι άνθρωποι να μη μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Γιατί; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβόταν ότι αν μετακινηθούν στην ενδοχώρα, θα περάσουν, όπως είχαν περάσει και δεκάδες χιλιάδες μέχρι να γίνει αυτή η συμφωνία, θα περνούσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεδομένων αυτών των συνθηκών και αυτών των συμφωνιών, η δυνατότητα που είχες ήταν απολύτως περιορισμένη.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Οι συνθήκες βεβαίως θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν θέλω να πω ότι το μεταναστευτικό είναι ένα εύκολο θέμα, είναι ένα σύνθετο θέμα. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι τούτη την ώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Και κινείται σε λάθος κατεύθυνση διότι ασφαλώς και πρέπει να είναι προτεραιότητα να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά. Αυτό επιβάλλει η λογική. Ταυτόχρονα, όμως, οι αξίες μας και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν να δίνουμε προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Αν κάνουμε το ένα χωρίς να κάνουμε το άλλο, δεν οδηγούμαστε πουθενά. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και τη φύλαξη των συνόρων και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θέλω να σταθούμε σε ένα-δυο ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες μετά και το ναυάγιο. Κατ` αρχάς να σας ρωτήσω αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα, το κέντρο επιχειρήσεων, να βλέπει από κοντά τις προσπάθειες διάσωσης ή δεν έχει δικαίωμα επειδή φωτογραφήθηκε στον φράχτη του Έβρου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και έχει δικαίωμα. Θα αναφέρεστε στη συζήτηση που είχε με κάποιους νέους ανθρώπους εθελοντές, αλληλέγγυους, σ’ αυτό θα αναφέρεστε.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μιλάω για τα μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, κάποιοι απ’ αυτούς ήταν μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: «Συζήτηση» το χαρακτηρίζετε εσείς, το κρατάω, προπηλακισμό λεκτικό τον χαρακτηρίζουν κάποιοι άλλοι. Δεν ξέρω αν διαφωνείτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσείς αυτό πιστεύετε;
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς θα μου πείτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκούν κριτική στην εξουσία, τότε αυτή η κοινωνία δεν θα έχει σφυγμό και αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, δεν το καταδικάζετε αυτό το περιστατικό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάθε άλλο. Θεωρώ ότι είναι ένας υγιές περιστατικό, όπως και υγιής ήταν η αντίδραση της Προέδρου της Δημοκρατίας που πήγε και τους μίλησε. Υγιέστατη είναι αυτή η αντίδραση. Και θεωρώ ότι αυτή η υγιής αντίδραση των νέων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα να κάνουν κριτική στην εξουσία όχι μόνο στην Πρόεδρο, σ’ εμένα τον ίδιο, γιατί κι εγώ γι` αυτούς εξουσία είμαι, όλοι μας. Είναι υγιής αντίδραση αυτή. Διότι δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση. Και απάντηση, με ωραίο τρόπο μάλιστα, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν οι νέοι άνθρωποι σ’ αυτό τον τόπο θα πάψουν να αμφισβητούν, τότε, επαναλαμβάνω, θα είμαστε μια κοινωνία η οποία δεν θα έχει σφυγμό.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κρατάω ότι με τη φράση «δεν έχει δικαίωμα να είστε εδώ» διαφωνείτε πάντως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Μα το θέμα δεν είναι αν συμφωνώ ή διαφωνώ με όσα ειπώθηκαν. Με ρωτήσατε αν το θεωρώ ακραίο ή μη.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ήταν ξεκάθαρο, απλά θέλω την άποψή σας για το αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος να είναι εκεί.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Εγώ θα πω ότι έχει υποχρέωση να είναι εκεί, όχι δικαίωμα. Υποχρέωσή της ήταν.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θέλω επίσης να μου σχολιάσετε και τη δήλωση της συντονίστριας του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματός σας, της κ. Κατριβάνου. Και το λέω αυτό γιατί είχαμε τη διαγραφή του κ. Κρικέτου μετά από δηλώσεις που προφανώς ήταν ακραίες, η οποία απευθύνθηκε σε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και είπε «εσείς τους πνίξατε».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει τώρα, προφανώς δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά δεν με αντιπροσωπεύει κάτι τέτοιο. Κοιτάξτε, όπως είπα πιο πριν, η Νέα Δημοκρατία είναι γεμάτη Κρικέτους. Τι θέλω να πω, δώστε μου μισό λεπτό να εξηγήσω. Θέλω να πω ότι η άποψη αυτή που εξέφρασε ο κ. Κρικέτος, είναι μια πλειοψηφική άποψη στην κοινωνία -φαίνεται, δυστυχώς- και στη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή υπάρχει μια αντίληψη που, κατά την άποψή μου, είναι απολύτως εσφαλμένη, ότι οι ξένοι, είναι εξ ορισμού εχθρός της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι αληθές αυτό.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Λέτε ότι αυτή είναι η πλειοψηφική άποψη στην κοινωνία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι τείνει να γίνει, δεν έχω κάνει μετρήσεις, αλλά πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια φάση υποχώρησης αξιών, κ. Σρόιτερ. Και πιστεύω ότι αν δεν είναι πλειοψηφική, σίγουρα είναι ισχυρή στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι είναι λάθος και ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε την αντίληψη των ανθρώπων. Διότι ξέρετε, στη χώρα, μας, έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι μετανάστες κι έγιναν νοικοκυραίοι, φτιάξανε σπίτια, έκαναν δουλειές στήριξαν την ελληνική οικονομία, στήριξαν την ελληνική κοινωνία. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που έγιναν πιο Έλληνες από τους Έλληνες και είμαστε περήφανοι γι` αυτούς. Να σας φέρω τον πιο γνωστό, ο Αντετοκούνμπο, για παράδειγμα.
Άρα λοιπόν, αυτές οι ρατσιστικές προσεγγίσεις είναι λάθος και αυτά τα στερεότυπα. Και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να τα χτυπήσουμε αυτά τα στερεότυπα. Και εμείς οι πολιτικοί αλλά κι εσείς, τα Μέσα Ενημέρωσης. Διότι πολλές φορές δημιουργείται η αίσθηση ότι οποιοδήποτε έγκλημα γίνεται, πίσω κρύβεται ένας αλλοδαπός. Πολλές φορές κρύβονται και αλλοδαποί, αλλά πάρα πολλές φορές κρύβονται και Έλληνες πίσω απ’ αυτό το έγκλημα.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αλήθεια είναι αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν πιστεύω ότι είναι λάθος αντίληψη, είναι μια αντίληψη που θα μας δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Δείτε, αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν υπάρχουν χέρια εργασίας. Πιστεύω να το γνωρίζετε αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν χέρια στην οικοδομή, δεν υπάρχουν χέρια στην αγροτική οικονομία, δεν υπάρχουν χέρια στον τουρισμό. Και, άρα, πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα για την οικονομία, αλλά και το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης, αν δεν αλλάξουμε τη μεταναστευτική πολιτική;
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αυτό που λέτε πώς συνάδει ταυτόχρονα με τη θέση σας ότι πρέπει να παραμείνει ο φράχτης στον Έβρο; Δηλαδή και θέλουμε τους μετανάστες και πρέπει να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο και θέλουμε να αλλάξει και την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει να παραμείνει ο φράχτης;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ωραία η ερώτηση που μου θέτετε. Ο φράχτης στον Έβρο, στον βαθμό που εξυπηρετεί έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό ώστε να μην υπάρχουν ροές ασύντακτες, που να μην τις γνωρίζει η ελληνική πολιτεία, μπορεί να είναι χρήσιμος. Ταυτόχρονα όμως με τον φράχτη στον Έβρο, εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν μόνιμες και νόμιμες είσοδοι, πύλες εισόδου, όπου θα μπορεί ο κάθε πρόσφυγας που το δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να ζητήσει άσυλο. Αυτή είναι η διαφορά μας.
Κάποιοι φαντάζονται τα σύνορα της χώρας μας περιτριγυρισμένα από φράχτες. Εμείς λέμε ότι αν πρέπει να υπάρξουν επιχειρησιακά φράχτες να υπάρξουν, αλλά πρέπει να υπάρχουν νόμιμες πύλες εισόδου ώστε να μπορεί να ασκηθεί το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα, ο οποίος φεύγει από τη χώρα του σε διακινδύνευση, από πόλεμο, να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άσυλο. Και αν η χώρα το κάνει δεκτό το άσυλο, να μπορέσει να περάσει. Και ταυτόχρονα λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν και μόνιμες και νόμιμες οδοί επανεγκατάστασης στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί λέμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ; Διότι δεν πρέπει όλο το βάρος να πέφτει στις πρώτες χώρες υποδοχής. Αυτό που πρέπει να προτεραιοποιήσουμε -και νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να συμφωνήσουμε και όλες οι πολιτικές δυνάμεις- είναι να είναι εθνική μας γραμμή αυτό. Είναι η αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ. Είναι ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα αναγκάζει τις χώρες της Ευρώπης να μοιράζονται την ευθύνη και να μην πέφτει η ευθύνη στις χώρες πρώτης υποδοχής. Και να έχει νόμιμες και νόμιμες οδούς επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Ευρώπη. Για να μη βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να στοιβάζονται στα σαπιοκάραβα και να πεθαίνουν.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μεγάλη συζήτηση και μια Ευρώπη η οποία, το είπατε κι εσείς, πολύ δύσκολα, διστάζει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εξέλιξη.
Πριν το ναυάγιο κυριαρχούσε στην επικαιρότητα το θέμα της Ροδόπης, οι δυο βουλευτές σας, το θέμα της παρέμβασης και της δράσης ή όχι του Τουρκικού Προξενείου στην εσωτερική πολιτική διαδικασία. Επιμένει η Νέα Δημοκρατία, και θέλω να το ξεκαθαρίσετε αυτό γιατί νομίζω ότι και λόγω των εξελίξεων έμεινε λίγο στον αέρα, ότι το κόμμα σας είχε ενημερωθεί για τη δράση του Προξενείου εκεί και τις επαφές με τους συγκεκριμένους βουλευτές. Εσείς επιμένετε ότι δεν ενημερωθήκατε ποτέ πριν τις εκλογές. Φαντάζομαι, συμφωνείτε, δεν υπάρχει ένα θέμα διαφορετικών απόψεων. Ή ενημερωθήκατε ή δεν ενημερωθήκατε, άρα κάποιος λέει ψέματα, Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητας στο θέμα αυτό. Και το λέω με πλήρη επίγνωση των λόγων μου. Ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και διεκδικεί να είναι κι άλλα τέσσερα. Άρα διεκδικεί να συνεχίζει να διαχειρίζεται ευαίσθητα εθνικά θέματα. Από το 1974 μέχρι σήμερα, καμία άλλη κυβέρνηση, και της Νέας Δημοκρατίας προφανώς, δεν είχε αξιοποιήσει, δεν είχε εργαλειοποιήσει με αυτό τον τρόπο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και δεν είχε εργαλειοποιήσει ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα στην προεκλογική αρένα.
Θέλω λοιπόν να σας πω, κ. Σρόιτερ, ότι είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος, όχι ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αν θέλετε, ως ένας πολίτης που αισθάνομαι την ευθύνη απέναντι στα ευαίσθητα εθνικά θέματα, να εργαλειοποιούνται μ’ αυτό τον τρόπο. Και θέλω να έρθω στην ουσία. Η ουσία λοιπόν είναι ότι προφανώς και δεν είχαμε καμία ενημέρωση και ότι η ενημέρωση που είχαμε ήταν μια στημένη απόπειρα να δημιουργηθεί ένταση σ’ ένα θέμα που κατά την άποψή μου θα έπρεπε όλοι να ομονοούμε. Και θέλω να εξηγήσω γιατί το λέω.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ένα λεπτό: Είχατε ενημέρωση ή δεν είχατε ενημέρωση;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προεκλογικά, καμία.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα λέει ψέματα η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ότι σας ενημέρωσαν προεκλογικά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως ψέματα λέει, ναι.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μετεκλογικά, Πρόεδρε, τι ενημέρωση είχατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μετεκλογικά, λοιπόν, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης, αποφάσισε να μου στείλει ένα υπηρεσιακό σημείωμα, ένα απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, το οποίο είχε αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση όλων των μειονοτικών Βουλευτών, όλων των υποψηφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο, δεν έστειλε τον αρχηγό της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν ήθελε κάτι να μου επισημάνει -όπως έκανα εγώ πολλάκις ως πρωθυπουργός, που έστελνα, όταν θεωρούσα ότι υπήρχε ένα κρίσιμο θέμα, τον αρχηγό της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, μόνο, μου έστειλε ένα έγγραφο. Και δυο εβδομάδες μετά, αποσπασματικά σημεία αυτού του εγγράφου διέρρευσαν, ως “δια μαγείας”, στα ΜΜΕ. Αν θεωρείτε ότι αυτή είναι μια υπεύθυνη εθνικά στάση, αν είναι μια υπεύθυνη στάση, θέματα τόσο ευαίσθητα –και τι μου ζητούσε;
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Επιτρέψτε μου: Αυτά που διαβάσατε στο έγγραφο, λοιπόν, έστω και εκ των υστέρων, ήταν, με βάση τη δική σας κρίση -γιατί εγώ δεν έχω διαβάσει το έγγραφο, εσάς ρωτάω-, σημαντικά; Ήταν θέματά τα οποία πραγματικά έδειχναν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνεργασία με το Προξενείο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, επαναλαμβάνω, δεν μιλούσε μόνο γι` αυτούς τους ανθρώπους, μιλούσε για όλους.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μιλάω για τους δικούς σας βουλευτές.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάποια στιγμή, όμως, για να σταματήσει αυτή η υποκρισία, να μιλήσουμε και για τον βουλευτή, σήμερα υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κατραντζή, ο οποίος τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, προέβη σε δηλώσεις στον τουρκικό Τύπο αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, με τον όρο «εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης». Ο κ. Μητσοτάκης δεν το γνώριζε αυτό όταν ξεκινούσε αυτή την επίθεση λάσπης και στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν μου απαντήσατε αν κατά την κρίση σας, αυτά τα οποία...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτάκι, επειδή δεν αναδείχθηκε στα ΜΜΕ, θέλω να το θέσω στο τραπέζι. Διότι ακόμα δεν έχει απαντήσει η Νέα Δημοκρατία στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία και στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν λοιπόν επιτίθεσαι μ’ έναν στημένο, καταφανώς, τρόπο στους βουλευτές του αντίπαλου κόμματος και του ζητάς δηλώσεις μετάνοιας, και έχεις εσύ στα ψηφοδέλτιά σου έναν βουλευτή και τον έχεις και τώρα υποψήφιο βουλευτή, που τρεις μέρες πριν είχε δηλώσει ότι είμαστε “Τούρκοι της Δυτικής Θράκης”, είσαι το λιγότερο υποκριτής.
Όταν κατηγορείς το ΣΥΡΙΖΑ ως “εθνική εξαίρεση” –και ξέρετε πού μας έχουν οδηγήσει αυτές οι λογικές από την εποχή του εθνικού διχασμού, ο ένας να λέει τον άλλον προδότη; Όταν κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ ως “εθνική εξαίρεση”, επειδή έχει βουλευτές που λες, δήθεν, ότι συνεργάζονται με το Τουρκικό Προξενείο και έχεις μια σειρά από πολιτευτές, υποψήφιους δημάρχους και βουλευτές που έχουν φωτογραφίες, να κάνουν γλέντια, τραπέζια, συναντήσεις με το Τουρκικό Προξενείο.
Κι όταν η κ. Μπακογιάννη, η οποία ανέβηκε στη Θράκη για να εκβιάσει την μουσουλμανική μειονότητα για να αλλάξει στάση και ψήφο, το 2012, πριν 10 χρόνια, κατέβηκε στις εκλογές και πήρε 2,55% πανελλαδικά, αλλά 18% στη Ροδόπη και 70% στον Ίασμο, ήταν “εθνική εξαίρεση”; Είχε κάνει καμία συμφωνία με τον κ. Ερντογάν; Λοιπόν, είναι ντροπή να λέγονται αυτά.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν μου απαντήσατε. Εάν μείνει εκκρεμές, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τίποτα δεν θα μείνει εκκρεμές. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας το ρωτάω ξανά και αν θέλετε δώστε μια απάντηση: Αυτά τα οποία διαβάσατε, κρίνετε, με βάση τα στοιχεία που είδατε, γιατί εγώ δεν έχω γνώση των στοιχείων, ότι ήταν σοβαρά; Και αν αυτά τα οποία διαβάσατε τα γνωρίζατε πριν τις εκλογές, αν σας είχε ενημερώσει η Νέα Δημοκρατία πριν τις εκλογές, θα άλλαζε κάτι ως προς τις λίστες σας στη Ροδόπη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Ως πρωθυπουργός, τεσσεράμισι χρόνια, έχω πάρει δεκάδες τέτοια σημειώματα ενημερωτικά και απόρρητα από την ΕΥΠ, για τη δράση του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη και για συναναστροφές και με πλειονοτικούς και με μειονοτικούς πολιτευτές. Ουδέποτε μου πέρασε από το μυαλό να τα κάνω φέιγ-βολάν και ναι τα θέσω στη δημόσια αντιπαράθεση. Δεκάδες σημειώματα που αφορούσαν βουλευτές των πολιτικών μου αντιπάλων.
Προσέξτε, τα αξιολογώ τα σημειώματα. Τα αξιολογώ και δεύτερη και τρίτη φορά, όταν πρόκειται για σημειώματα μιας Εθνικής Υπηρεσίας που δεν δίστασε ο κ. Μητσοτάκης να την εργαλειοποιήσει τέσσερα χρόνια τώρα και να την κάνει να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αν το γνωρίζατε από πριν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα το αξιολογούσα και πάλι.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Τι σημαίνει αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα αξιολογούσα την αλήθεια τους, θα έκανα έρευνα. Προσέξτε όμως κάτι...
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα την κάνετε τώρα την έρευνα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε τι μου ζητείται και τι μου ζητούσε μέχρι πρότινος, γιατί το έχει χαμηλώσει το θέμα, διότι αποκαλύφθηκε ότι έχει και βουλευτή του, εκτός αν είναι ο τρίτος στη σειρά που θα βγει από τα ψηφοδέλτιο, μετά τον Κρικέτο και μετά τον κ. Πνευματικό, έχουμε και τρίτο στη σειρά. Τι μου ζητούσε ακριβώς να κάνω; Δηλαδή να βγω και να πω εγώ ως υπεύθυνος πολιτικός, να δημιουργήσω μια μείζονα θεσμική κοινωνική και ενδεχομένως και εθνική κρίση, να πω ότι 20.000 Έλληνες πολίτες Μουσουλμάνοι οι οποίοι ψήφισαν, δεν έχουν ελεύθερη κρίση να ψηφίζουν, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες; Και αυτούς τους οποίους υπερψήφισαν, εγώ τους βγάζω από το ψηφοδέλτιο, διότι τους θεωρώ υποχείρια τρίτης χώρας;
Αυτή την πολιτική ανευθυνότητα ο “υπεύθυνος” κ. Μητσοτάκης μου ζητούσε να πράξω. Λοιπόν, εγώ δεν υπήρξα ποτέ ανεύθυνος στα εθνικά θέματα. Και δεν υπήρξα ποτέ πωλητής πατριδοφροσύνης. Θεωρώ ότι στα εθνικά θέματα οφείλουμε να είμαστε σοβαροί, συνετοί και υπεύθυνοι. Και αυτό που έκανε ήταν μια απίστευτη πολιτική ανευθυνότητα. Και ξέρετε γιατί την έκανε; Για 20.000 ψήφους. Διότι δεν ανέχεται να υπάρχει ένα σημείο του εκλογικού χάρτη, το οποίο δεν θα έχει το γαλάζιο χρώμα. Πώς το είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκεί; «Κουτσουλιά ροζ».
Προσέξτε όμως, αυτό δείχνει πώς θα πολιτευτούν την επόμενη μέρα. Αυτό δείχνει την έπαρση και την αλαζονεία, ότι θέλουν να είναι απολύτως ανεξέλεγκτοι και ασύδοτοι, να μην υπάρχει άλλη φωνή. Ο εκβιασμός Μπακογιάννη στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν απευθυνόταν μόνο σ’ αυτούς, αλλά σε κάθε κοινωνική ομάδα που αύριο ενδεχομένως θα έχει άλλη άποψη. Αύριο μπορεί να είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ταξιτζήδες, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Όποιος έχει άλλη άποψη, δεν θα περάσει καλά τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το μήνυμα.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Τώρα, επειδή μιλήσατε πριν για ευθύνη, κ. Πρόεδρε, ό,τι λέμε, το ξέρετε καλύτερα από μένα, και καταγράφεται και αξιολογείται και αξιοποιείται και από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και από την τουρκική κυβέρνηση. Το να λέει η αντιπολίτευση ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, που είναι πιθανό να είναι και μελλοντική κυβέρνηση, εκβιάζει μ’ έναν τρόπο τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, στη Ροδόπη, δεν είναι ένα όπλο στα χέρια της Τουρκίας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα θα μου πείτε ότι έχουμε εμείς ευθύνη που άνοιξε αυτό το θέμα που ανοίγει ο κ. Μητσοτάκης;
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μιλάω για τον χαρακτηρισμό «εκβιασμός».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τι έκανε η κ. Μπακογιάννη;
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν ξέρω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευθύτατα, αυτό έκανε. Και σας επαναλαμβάνω: δεν είναι εκβιασμός προς τη μειονότητα, είναι προς κάθε κοινωνική κατηγορία αυτός ο εκβιασμός. Διότι τον έκανε μπροστά στις κάμερες. Για να τον ακούσουμε όλοι, να μπει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια. Να ακούσουμε όλο ότι «όποιος δεν είναι με τα νερά μας, με την κομματική και οικογενειακή εξουσία του καθεστώτος μας, θα περάσει δύσκολα τα επόμενα χρόνια». Και η Τουρκία, μιας και το θέσατε, ο κ. Ερντογάν τρίβει τα χέρια του. Αν δε εγώ, έκανα το λάθος το θεσμικό, το πολιτειακό, το εθνικό ατόπημα να καθαιρέσω αυτούς τους δυο βουλευτές που εγκρίθηκαν με την ψήφο 20.000 Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας, τότε να δείτε πόσο θα έτριβε τα χέρια της η Τουρκία.
Λοιπόν, δεν παίζουμε με την πατρίδα και με τα εθνικά θέματα. Είναι ανεύθυνο αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης για 20.000 ψήφους. Περιμένω μετά τη σημερινή μας συζήτηση την απάντησή του για τον κ. Κατραντζή. Περιμένω.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το κρατάω. Σε μια εβδομάδα έχουμε εκλογές, σε 9 μέρες. Και θέλω να σας ρωτήσω, γιατί κάποιος ο οποίος σας παρακολουθούσε επί τέσσερα χρόνια ως αντιπολίτευση, έβλεπε και άκουγε με προσοχή τα όσα λέγατε και την πρότασή σας για μια διαφορετική πολιτική. Έβλεπε και άκουγε τι έλεγαν τα στελέχη σας, παρακολούθησε με προσοχή λοιπόν το αφήγημά σας αυτά τα τέσσερα χρόνια. Και στο τέλος, στην προηγούμενη κάλπη επέλεξε να μη σας ψηφίσει, κ. Πρόεδρε. Γιατί πρέπει να αλλάξει άποψη αυτές τις 25 μέρες που μεσολάβησαν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, εμείς καλούμε τους πολίτες που δεν επέλεξαν προφανώς τη Νέα Δημοκρατία ή ακόμα και κάποιους που επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά βλέπουν σήμερα τους κινδύνους που έχει η διαμόρφωση εντός αντίστοιχου συσχετισμού στην κάλπη, της 25ης Ιουνίου, μ’ αυτόν στην κάλπη της απλής αναλογικής, τους κινδύνους όχι μόνο τους κοινωνικούς για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει, αλλά τους κινδύνους για τη Δημοκρατία. Ξέρετε, δεν είναι υγιής μια Δημοκρατία που δίνει λευκή επιταγή σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη κυβέρνηση. Καλούμε λοιπόν κυρίως τους προοδευτικούς πολίτες, με τις διαφωνίες που έχουν απέναντί μας, να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα την επόμενη μέρα χρειάζεται, ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό και έχουμε τελικά μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χρειάζεται κάποιον να μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται μια αντιπολίτευση η οποία να μπορεί να στηρίξει τις κοινωνικές ανάγκες και να αντισταθεί. Και αυτό είναι, ξέρετε, ζήτημα Δημοκρατίας, να αντισταθεί απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Από την άλλη, το κύριο επιχείρημά σας είναι ο φόβος του Μητσοτάκη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, το κύριο επιχείρημά μας είναι το πρόγραμμά μας. Έχουμε μιλήσει αναλυτικά για τα αίτια της ήττας. Και θεωρώ ένα από τα σημαντικότερα αίτια της ήττας το γεγονός ότι εγκλωβιστήκαμε στην απλή αναλογική. Και δεν είχαμε ένα καθαρό κυβερνητικό πρόταγμα. Διότι η απλή αναλογική είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο για να χορέψεις, τουλάχιστον δύο. Μπορεί και παραπάνω.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Η αλήθεια είναι ότι προτείνατε χορό σε όλους, δεν χόρεψε κανείς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Και τελικά μείναμε να χορεύουμε μόνοι μας. Και αυτούς τους οποίους καλούσαμε...
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ή να σας χορέψουν..
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτούς που καλούσαμε να συνδράμουν, ουσιαστικά ασκούσαν κριτική σ’ εμάς και όχι στον κ. Μητσοτάκη που ήταν κυβέρνηση. Τώρα όμως δεν έχουμε εκλογές με απλή αναλογική. Τώρα έχουμε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική ξανά. Και μπαίνουν τα διλήμματα. Γι` αυτό αναφέρθηκα πιο πριν, τα διλήμματα της ενισχυμένης αναλογικής είναι γνωστά, πολλές φορές είναι και αμείλικτα.
Εμείς λοιπόν έχουμε ένα πρόγραμμα κυβερνητικό. Είναι δύο τα προγράμματα ουσιαστικά, δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης αντιπαρατίθενται. Διότι τα μικρότερα κόμματα δεν έχουν εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Από τη μια είναι αυτό το οποίο έχουμε καταθέσει στον ελληνικό λαό -δεν έγινε δυστυχώς πολύ μεγάλη συζήτηση για την ουσία των προτάσεών μας αλλά μόνο για το κόστος τους-, και από την άλλη είναι αυτό που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.
Δώστε μου ένα δευτερόλεπτο μόνο να πω το εξής: Η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της λέει πολλά πράγματα τα οποία δεν έχει σκοπό να κάνει και δεν λέει πράγματα τα οποία έχει σκοπό να κάνει. Τι εννοώ: Πριν από δύο μήνες, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την επόμενη τριετία, πιάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της τετραετίας. Σ’ αυτό λοιπόν το Μεσοπρόθεσμο -και ξέρετε, όταν καταθέτεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τηρείς- δεν εμπεριέχεται καμία από τις προτάσεις τις προεκλογικές της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια σε πραγματικούς όρους, κατά 1,1 δισ., 10% οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου.
Άρα, δεν θα έχουμε έξοδα για τα δημόσια νοσοκομεία, έξοδα για τα σχολεία, και δεν θα αυξηθούν 25% ο μέσος μισθός όπως λέει η Νέα Δημοκρατία, παρά μονάχα 1,4% σε πραγματικούς όρους. Και υπάρχει και μια ατζέντα, η ατζέντα Πνευματικού, που αφορά το ΕΣΥ η οποία δεν προκρίνεται. Τη φανέρωσε όμως, του ξέφυγε του κ. Πνευματικού, που είναι η ατζέντα της σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία, η περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών και η διαλογή ασθενών, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Σε αυτά λοιπόν τα δύο σχέδια, προγράμματα διακυβέρνησης του τόπου, εμείς καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν. Να επιλέξουν ανάμεσα σ’ ένα σχέδιο το οποίο προτάσσει την ανάγκη να στηριχθεί η κοινωνία και το βασικό του νόημα είναι η ανθρωπιά, η στήριξη των ανθρώπων που περνάνε δύσκολα. Κι ένα πρόγραμμα το οποίο, κατά την άποψή μας, έχει κρυφή ατζέντα, πάρα πολλά κρυφά σημεία και πάρα πολλά που λέγονται αλλά δεν θα υλοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα κρίνει σε λίγες ημέρες.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σε μια εβδομάδα από σήμερα. Και νομίζω ότι και μετά τις εκλογές, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά ακόμη. Κύριε Πρόεδρε, καλό κουράγιο, να είστε καλά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά.

 

Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μεταναστευτική πολιτική - Προσφυγικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies