Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ
Συνεντεύξεις

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται επανεκκίνηση

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εφημερίδα «Realnews» και στη δημοσιογράφο, Μαριτίνα Ζαφειριάδου

«Υπηρετούμε το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με άμεση και ομόφωνη συγκρότηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συγκεκριμένο και γρήγορο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέας ηγεσίας και με καθημερινές παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή. Εύκολο σίγουρα δεν ήταν και δεν είναι, αλλά το οφείλουμε όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ιδίως σε όλη την κοινωνία. Υπηρετούμε με συλλογικότητα και ευθύνη όλοι και όλες το ρόλο μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και εγώ προσωπικά. Έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας, όπως οφείλει. Και να καταθέτει ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις στα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν, όπως πρόσφατα για τις πυρκαγιές και την ακρίβεια», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Realnews» και στη δημοσιογράφο, Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

«Με ενδιαφέρει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών που «διαγνώστηκε» στις εκλογές, όπως και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να έχουμε ένα νέο δυνατό κόμμα με πολιτική πρόταση που να διεκδικεί και να εξασφαλίζει την προοδευτική διακυβέρνηση. Με ενδιαφέρει πρώτα από όλα η κοινή υπόθεση της προόδου της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας, που μπορούμε να πετύχουμε μόνο συλλογικά και πέρα από προσωπικές επιδιώξεις», απαντά σε ερώτηση αν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Σχολιάζει στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απόδημους μόνο ως ψηφοφόρους αφού, υιοθέτησε μία ταχύτατη διαδικασία, χωρίς διαβούλευση και διακομματική σύνθεση, για να περάσει, με την τακτική “take it or leave it”, μία πρόταση που δεν εξασφαλίζει το εκλέγεσθαι, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και οι απόδημοι διαχρονικά.

Τονίζει πως «πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει κυβερνητική προοδευτική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους».

Σχετικά με τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές αναφέρει ότι: «το βασικό πρόβλημα ήταν το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Εντοπίζω τρία σοβαρά ελλείμματα στην επιτελική δουλειά και τη ζωή του κόμματος μας, πέρα από την επικοινωνιακή υπεροπλία του αντιπάλου: Την καθυστέρησή μας να ανταποκριθούμε και κυρίως να αναλύσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, την αδυναμία μας να παρουσιάσουμε το Πρόγραμμά μας συνδυασμένο με τις αναζητήσεις των πολιτών, καθώς και τη μη αξιοποίηση της κυβερνητικής εμπειρίας, που έπρεπε να αναβαθμίσει το πολιτικό μας δυναμικό. Φυσικά, ρόλο έπαιξε και η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις κοινωνικές δομές και λειτουργίες, η απουσία κοινωνικής γείωσης. Χάσαμε τα προνομιακά μας πεδία, όπως είναι η πράσινη πολιτική, οι λαϊκές γειτονιές και ο χώρος της εργασίας και ήμασταν αφιλόξενοι για τη νεολαία, την επιστήμη και τον κόσμο της παραγωγής».

Ο Σ.Φάμελλος επισημαίνει τέλος πως είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται «επανεκκίνηση»: «Χρειαζόμαστε νέο κόμμα, νέα πολιτική πρόταση, νέα ηγεσία… Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ισχυρός και νικηφόρος για την κοινωνία, όχι για την επιβίωσή του και σίγουρα όχι για να κρατήσουμε τις καρέκλες μας. Με όραμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό για μία ισχυρή και ανθεκτική ελληνική κοινωνία και μία βιώσιμη και καινοτόμα οικονομία προς όφελος όλων».

 

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη όπως δημοσιεύεται:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται επανεκκίνηση

Κύριε Φάμελλε αναλάβατε τα ηνία της ΚΟ σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πόσο εύκολο είναι να ασκείτε αντιπολίτευση στη Βουλή, την ώρα που στο εσωτερικό του κόμματος προσπαθείτε να βρείτε ξανά τα πατήματά σας, μετά από μία συντριπτική ήττα, αλλά και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά το διπλό σοκ της ήττας στις εκλογές και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, επέδειξε σοβαρότητα, συλλογικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Αναμφισβήτητα το κενό είναι τεράστιο, όπως και οι απαιτήσεις. Υπηρετούμε το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με άμεση και ομόφωνη συγκρότηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συγκεκριμένο και γρήγορο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέας ηγεσίας και καθημερινές παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή. Εύκολο σίγουρα δεν ήταν και δεν είναι, αλλά το οφείλουμε όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ιδίως σε όλη την κοινωνία.

Υπηρετούμε με συλλογικότητα και ευθύνη όλοι και όλες το ρόλο μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και εγώ προσωπικά. Έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας, όπως οφείλει. Και να καταθέτει ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις στα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν, όπως πρόσφατα για τις πυρκαγιές και την ακρίβεια.

Γιατί δεν στηρίξατε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Δεν είναι έστω ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαχρονικά σταθερή θέση για την ψήφο των αποδήμων. Νομοθετήσαμε τη συγκρότηση σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής το 2018, καταθέσαμε πρόταση στη συνταγματική αναθεώρηση το 2019 και ολοκληρωμένη ρύθμιση το 2019, το 2021 και αυτήν την εβδομάδα. Η πρότασή μας εξασφαλίζει οι απόδημοι να συμμετέχουν ενεργά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να ψηφίζουν χωρίς αποκλεισμούς δικούς τους αντιπροσώπους με υπερκομματικά ψηφοδέλτια και εφαρμόζει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Αυτό γίνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αξιολογήσει τη ρύθμιση που εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές και δεν πέτυχε, με ευθύνη και των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών. Επέλεξε επίσης να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη εκλογική της νίκη. Και με μία ταχύτατη διαδικασία, χωρίς διαβούλευση και διακομματική σύνθεση, να περάσει, με την τακτική “take it or leave it”, μία πρόταση που δεν εξασφαλίζει το εκλέγεσθαι, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και οι απόδημοι διαχρονικά. Πρακτικά αντιμετωπίζει τους απόδημους, δυστυχώς, μόνο για ψηφοθηρία και για δημιουργία εντυπώσεων.


Ήδη τέσσερις σύντροφοί σας, έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Βλέπετε να μεγαλώνει κι άλλο η λίστα των υποψηφίων; Ακούγονται και για εσάς σχετικές φήμες. Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

Έχουν κατατεθεί ήδη τέσσερις πολύ αξιόλογες υποψηφιότητες για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και, όπως προβλέπει το καταστατικό μας, υποψηφιότητες μπορούν να κατατίθενται έως τις 3 Σεπτεμβρίου στο Συνέδριο.

Προσωπικά με ενδιαφέρει πρωτίστως να φέρω εις πέρας τη μεγάλη ευθύνη που έχω αναλάβει έτσι ώστε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να λειτουργεί αποτελεσματικά μέσα και έξω από τη Βουλή, να κρίνουμε την κυβέρνηση και να κάνουμε ολοκληρωμένες πολιτικές παρεμβάσεις μέχρι την εκλογή της νέας ηγεσίας. Με ενδιαφέρει επίσης να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών που «διαγνώστηκε» στις εκλογές, όπως και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να έχουμε ένα νέο δυνατό κόμμα με πολιτική πρόταση που να διεκδικεί και να εξασφαλίζει την προοδευτική διακυβέρνηση. Με ενδιαφέρει πρώτα από όλα η κοινή υπόθεση της προόδου της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας, που μπορούμε να πετύχουμε μόνο συλλογικά και πέρα από προσωπικές επιδιώξεις.

Φοβάστε φαινόμενα διάσπασης την επαύριο των εσωκομματικών εκλογών;

Η συσπείρωση και η συλλογικότητα που έχουμε επιδείξει μετά την εκλογική ήττα και την σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, οι εσωκομματικές διαδικασίες και ο διάλογος μεταξύ των υποψηφίων δε δείχνουν κανέναν κίνδυνο διάσπασης. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει κυβερνητική προοδευτική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ευρωπαϊκό, αριστερό, και οικολογικό, που να έχει όραμα, επιτελικότητα αλλά και επάρκεια, ώστε να καταθέτει στην κοινωνία μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που να απαντούν στις μεγάλες αβεβαιότητες του αύριο αλλά και στην ανάγκη όλων για καλύτερη ζωή. Να έχει λύσεις και προτάσεις για την εθνική οικονομία αλλά και για το εισόδημα, για τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες, για τη λειτουργία της πολιτείας και του κοινωνικού κράτους, για το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την ποιότητα ζωής. Και να έχει πρόταση για τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, των νέων εργασιακών σχέσεων και της τεχνητής νοημοσύνης, σε ένα πολυπολικό και ασταθή κόσμο.

 

Έχετε καταλήξει στο τι έφταιξε για την μεγάλη αυτή ήττα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου;

Το βασικό πρόβλημα ήταν το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Εντοπίζω τρία σοβαρά ελλείμματα στην επιτελική δουλειά και τη ζωή του κόμματος μας, πέρα από την επικοινωνιακή υπεροπλία του αντιπάλου: Την καθυστέρησή μας να ανταποκριθούμε και κυρίως να αναλύσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, την αδυναμία μας να παρουσιάσουμε το Πρόγραμμά μας συνδυασμένο με τις αναζητήσεις των πολιτών, καθώς και τη μη αξιοποίηση της κυβερνητικής εμπειρίας, που έπρεπε να αναβαθμίσει το πολιτικό μας δυναμικό. Φυσικά, ρόλο έπαιξε και η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις κοινωνικές δομές και λειτουργίες, η απουσία κοινωνικής γείωσης. Χάσαμε τα προνομιακά μας πεδία, όπως είναι η πράσινη πολιτική, οι λαϊκές γειτονιές και ο χώρος της εργασίας και ήμασταν αφιλόξενοι για τη νεολαία, την επιστήμη και τον κόσμο της παραγωγής.


Τι προσδοκάτε από το Διαρκές και τι από το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματός σας;

Και οι δύο διαδικασίες θα πρέπει να αποτελέσουν την κορύφωση και το επιστέγασμα της αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι ουσιαστικά οι διαδικασίες που θα ανοίξουν έναν νέο κύκλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ώστε να κάνουμε το κόμμα πιο μαζικό και πιο δημιουργικό και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στο εσωτερικό μας ώστε, να είναι παραγωγική και να μην οδηγεί σε παραφωνίες. Είμαι αισιόδοξος για αυτή τη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα τον διευρύνει και θα τροφοδοτήσει την επόμενη μέρα με νέες επεξεργασίες και νέα στελέχη.

Είστε υπέρ της άποψης που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να χρήζει …επανεκκίνησης; Και αν ναι, πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Πώς θα πείσετε κάποιον που σας ‘εγκατέλειψε’, να επιστρέψει στην πολιτική σας αγκαλιά;

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται «επανεκκίνηση». Χρειαζόμαστε νέο κόμμα, νέα πολιτική πρόταση, νέα ηγεσία. Αφετηρία αυτής της διαδικασίας ήταν η πολιτική τομή της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα και επιστέγασμα θα είναι το διαρκές και το έκτακτο Συνέδριό μας. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ισχυρός και νικηφόρος για την κοινωνία, όχι για την επιβίωσή του και σίγουρα όχι για να κρατήσουμε τις καρέκλες μας. Με όραμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό για μία ισχυρή και ανθεκτική ελληνική κοινωνία και μία βιώσιμη και καινοτόμα οικονομία προς όφελος όλων.

Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies